2016/04/30 - 07:33 Sajtószemle

Fischer Iván videóüzenete a budapesti közönségnek

 

„Gyalázni ingyen is lehet” – Tarlós István visszaszólt Fischer Ivánnak

Gyalázni ingyen is lehet – szólt vissza Tarlós István főpolgármester Fischer Ivánnak, a Budapest Fesztiválzenekar vezetőjének, aki ma reggel drámai üzenetben dilettánsnak nevezte a főváros 200 milliós támogatáscsökkentésről szóló döntését. Ezenfelül kérdéseket tett fel a sajtótájékoztatón megjelent médiamunkásoknak.

 

Lakás-négyzetméter áron vett szőnyeget a Matolcsy-alapítvány

A Doktori Iskolát díszítik majd a méregdrága szőnyegek. Versenyeztetés nem volt, a 280 ezer forint/négyzetméter áras bizniszt a GKI alelnök feleségének cége nyerte el. Az egyetlen cég, mely Magyarországon kézi csomózású szőnyegeket gyárt.

 

„Gyalázni ingyen is lehet” – Tarlós István visszaszólt Fischer Ivánnak

Gyalázni ingyen is lehet – szólt vissza Tarlós István főpolgármester Fischer Ivánnak, a Budapest Fesztiválzenekar vezetőjének, aki ma reggel drámai üzenetben dilettánsnak nevezte a főváros 200 milliós támogatáscsökkentésről szóló döntését. Ezenfelül kérdéseket tett fel a sajtótájékoztatón megjelent médiamunkásoknak.

 

Kifent kaszával hívják tetemre az Orbán-kormányt a földfoglaló gazdák

A bábonymegyeri gazdák megint földet foglaltak. Három bábonyi pénteken déltájt egy olyan somi lucernás kaszálásába fogott (mondván, enni kell adni az állataiknak), amelyiket néhány éve haszonbérbe adott az állam egy lajoskomáromi társaságnak, majd decemberben a földárverésen egy torvaji gazdálkodó vásárolta meg.

Tizenegy bábonymegyeri gazda azonban azt állítja, hogy a tulajdonjog valójában őket illetné, 1993 óta művelik a nyolc hektár osztatlan közöst. A pénteki „médiakaszáláson”, kamerák kereszttüzébenSallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő is segített a helyi gazdáknak. Mielőtt megfente volna kaszáját, azt mondta: a kisember még perelni sem tud az igazáért, a 11 milliós eladási árat figyelembe véve egymillió forintot kéne előbb befizetniük. Sallai hozzátette: éppen azért kaptak kaszára, hogy hátha emiatt beperli őket valaki és akkor esély nyílhat rá, hogy bíróság előtt be tudják bizonyítani az igazukat...

 

Jobbik: Nesze neked, cukiság!

Csattanós választ adott Vona Gábor azoknak, akik aggódtak, hogy a vadhajtások nyesegetése közben a Jobbik távolabb kerül a szélsőjobboldaltól. Mindenki nyugodjon le: erről szó sincs. Elvégre a pártelnök a 2006-os tévéostrom idején kétes hírnevet szerzett Toroczkai Lászlót is szívesen látja a Jobbik vezetőségében. Sőt. Valósággal könyörgött neki, hogy tegyen eleget a felkérésnek.

 

Súlyos választási csalásokra lehet számítani 2018-ban

Több ponton is sürgősen módosítani kell a választási törvényeket, különben a 2018-as parlamenti választás még a 2014-esnél is kevésbé lesz tisztességes – állítja Political Capital és a Transparency International Magyarország.

A PC és a TI már 2013-ban figyelmeztetett:

a kampányfinanszírozási szabályok lehetővé teszik a pártoknak, hogy rendkívül sok pénzt szabályozatlanul és ellenőrizetlenül költsenek el.

A 2014-es választás tapasztalatai pedig igazolták a félelmeiket. Rengetegen éltek vissza a többes ajánlás intézményével a több százmilliós, ellenőrizetlenül elkölthető kampánytámogatás reményében. Az így listát állító kamupártok gátlástalanul másolták a választópolgárok személyes adatait egyik ajánlóívről a másikra.

A rossz szabályozás és az alig érzékelhető ellenőrzés megtette a hatását, hiszen a semmilyen észlelhető kampányt nem folytató bizniszpártok 3,5 milliárd forint közpénzzel gazdagodtak, a parlamentbe jutott pártok pedig a törvény által előírtnál csaknem

négymilliárd forinttal többet költöttek kampányra.

 

Luxusút, milliós szakértői díj – így megy el az MNB-alapítvány közpénze

Luxusutazás, havi másfél millió forintos szakértői díj, utólag 50 százalékkal megnövelt bontási költség is szerepel a kecskeméti székhelyű jegybanki alapítvány, a Pallas Athéné Domus Mentis közpénzfelhasználását részletező adatsorban. A kecskeméti városháza szóvivője cáfolja, hogy a polgármester férje kapna havonta másfél millió forintos támogatást a szervezettől.

Mégsem egy magánszemély, hanem a Kecskeméti Főiskola kapott a Magyar Nemzeti Bank által alapított, kecskeméti székhelyű Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványtól ­(PADMA) 173 millió 275 ezer forint támogatást. Az alapítvány honlapján kijavították a korábban közzétett – a magánszemélyeknek juttatott támogatási szerződések között egyébként kirívó – adatot. A szerződés tárgya a Kecskeméti Főiskola (júliustól a Szolnoki Főiskolával egybeolvadva: Pallas Athéné Egyetem) gazdaságtudományi karának fejlesztése, az egyetemmé válás folyamatának elősegítése.

 

„Akkor fegyvergyárat, bordélyt is vehet a jegybank?”

Olyan centrális hatalma van a Matolcsy György által vezetett jegybank igazgatóságnak, hogy „fölötte már csak az Isten van” – ezt a megállapítást tette az ingatlanvásárlásokról jelentést készítő Nyikos László, aki szerint az MNB-torvény nem is ad lehetőséget sokmilliárdos villák, épületek vásárlására.

„Nagyon ügyes, szellemileg nagyon magas szinten végiggondolt akció volt. De az ember erkölcsi érzéke tiltakozik az ilyen üzletek ellen” – ez a véleménye Nyikos Lászlónak, a Magyar Nemzeti Bank Jobbik által delegált felügyelőbizottsági tagjának az Eiffel Palace 2014-es megvásárlásáról. Nyikos László készített jelentést a jegybanki ingatlanvásárlásokról, melyet az MNB felügyelőbizottsága pénteken tárgyal. Szintén ma lesz napirenden a műkincs- és zongoravásárlásokról szóló jelentés is, melyet Szényi Gábor (KDNP) jegyez.

 

Titokban marad az MNB-s ingatlanjelentés

A jegybank felügyelőbizottsága a botrányok ellenére is elfogadta a műkincsvásárlásokról szóló jelentést pénteken. Leszavazták viszont Nyikos László jelentését az ingatlanvásárlásokról, így az nem is lesz nyilvános.

 

Gyurcsány pert nyert Orbánnal szemben

Első fokon pert nyert Orbán Viktorral szemben az Altus Zrt., amely Gyurcsány Ferenc tulajdonában áll - erről maga a volt miniszterelnök számolt be pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Deutsch Tamás beszólt a kitiltott újságíróknak

Deutsch Tamás Facebook posztban üzent szokásos, vitatható stílusában a Parlamentből kitiltott újságíróknak, így többi között lapunk munkatársainak is. Az EP képvilselő úgy fogalmaz "TILOS azokban a parlamentekben (is!) – az amerikai, a francia, a német, az angol és a spanyol törvényhozást említi a képviselő (a szerk.) - a sajtómunkásoknak mérgezett egérként össze-vissza kószafaszálni a törvényhozás épületében."

 

A norvégbűnözőkön edződött KEHI-vel vizsgáltatnák a jegybanki alapítványokat korrupcióellenes szervezetek

Úgy véljük, vétek lenne, ha a KEHI tapasztalata és jártassága kihasználatlanul maradna a Pallas Athéné alapítványok nemzeti vagyont kiemelkedő mértékben károsító tevékenységének a feltárása és a felelősök elszámoltatása során. A Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó nyílt levéllel fordult a hivatal elnökéhez.

 

Bayer ZsoltLincselés

Álláspont. Most végjáték van. Az összes rohadék érzi, tudja, ha két év múlva nem kerül vissza a hatalomba, örökre eltakarodnak, az anyjuk keservébe.

Ezért semmi sem drága. Megpróbálják megismételni 2002-t. Mindent, szó szerint mindent bekennek bűzös, undorító nyállal, mindent bekennek önmagukkal. Orbán és Matolcsy a két fő célpont.

Orbánon nincs mit csodálkozni. Ő azóta a legfőbb célpontjuk, hogy nemet mondott a Demokratikus Chartára, és a saját lábára mert állni, még 1992-ben. Matolcsy pedig a kormány gazdaságpolitikájának szíve közepe. Az „unortodoxia” atyja.

És hát az ortodoxiából nincs kilépés. Az ortodoxia olyan, mint a maffia. Ők az igazi maffia, ezért maffiázzák ezt a kormányt. Az ortodoxia az állandó, de teljesen hiábavaló harc az infláció ellen, az ortodoxia a magas jegybanki alapkamat, amely miatt a külföldi befektetők óriási haszonnal parkoltathatják a pénzüket az MNB-ben, és ami miatt hatalmas kamatokért finanszírozható az ország, és amitől magas a hitelek kamata is. Ortodoxia, ha évente átlagosan kétszázmilliárdot kell betenni a költségvetésből a jegybankba, mert az ennyi veszteséget termel. Ha ezek mind együtt vannak, akkor minden rendben, akkor minden remekül működik, akkor minden olyan nagyon „európai”, akkor a nemzetközi hitelminősítők kilóra megvett gazemberei is tudják a dolgukat.

Már a jegybank címéből is „elloptak” egy 8-ast?

Hétköznapi ésszel fel nem fogható módon „ellopták” a Magyar Nemzeti Bank címének egy részét is. Vagyis a korábban a Szabadság tér 8-9. alatt székelő intézmény egy ismeretlen hátterű központi intézkedés révén már csak a 9-es szám alatt található. Állítólag az elnöki folyosón sem lehet már 8-as számot tartalmazó ajtó. Mindez - a jegybanki dolgozók szerint - Matolcsy György elnöknek a 8-as számmal szembeni új keletű fóbiájának következménye. Korábban a látogatóközpontot záratta be, majd magántestőrséget is alapított. Az MNB válasza kérdéseinkre legalábbis különös.

Egy a jegybankból nemrégiben távozott munkatárs szerint Matolcsy György valamiért tartani kezdett a 8-as számtól, ezért rendelte el a változtatást. Szóbeszéd tárgya az épületben, hogy az őrzött elnöki szinten a 8-ast tartalmazó ajtószámozásokat is megváltoztatták 7+1-re, vagy 7/1-re.

 

"Elég volt, Matolcsy!" - Tüntetnek az MNB-elnök ellen

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője úgy reagált Lázár János csütörtöki kijelentésére az MNB-botránnyal kapcsolatban (Aki a jegybankot támadja, az a forintot veszélyezteti - a szerk.), hogy szerinte Matolcsy György jegybankelnök jelent valódi veszélyt a forintra és a monetáris politikára. A szocialista párt szombaton demonstrációt tart az MNB-alapítványok pénzköltései miatt a jegybank épületénél - ezt Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes jelentette be a párt sajtótájékoztatóján.

 

Totális oktatási államosítás jön

Az önkormányzatokat megdöbbentette Lázár János kancelláriaminiszter bejelentése, hogy a fenntartói jogok után iskoláik működtetési feladatait is el akarja venni tőlük az állam. Szerintük vissza kellene kapniuk intézményeiket, mert az állam pénzügyi támogatásával jobb gazdák lennének, mint a kormány.

 

Blokkolhatják az Uber-appokat

A tervezett egyik szigorítás szerint 9 büntetőponttal sújthatják a járművezetőt a személygépkocsis szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén, az ismételt szabálysértés pedig újabb 9 büntetőponttal jár, ami automatikusan maga után vonja a jogosítvány legalább hat hónapra való visszavonását.

A jogellenes tevékenységhez használt jármű első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból, ezt úgy szigorítanák, hogy akit ismételten tiltott taxizáson kapnak, három évre is levehetnék a rendszámát.

A diszpécserszolgálat a jövőben a tevékenység engedély nélküli végzésén túl akkor is 300 ezer forintra bírságolható, ha maga legálisan működik, de olyan személy számára nyújt diszpécserszolgáltatást vagy utazásszervezést, aki önmaga nem jogosult a taxitevékenységre.

 

MERJÜNK NAGYOK LENNI

Kottász Zoltán Magyar Idők

Merjünk-e nagyok lenni, vagy merjünk-e kicsik lenni? Rendezzünk-e olimpiát, vagy hagyjuk a világesemények szervezését másokra? Adóztassuk-e meg a bankokat, hogy ők is vegyék ki részüket a közteherviselésből, vagy inkább ne haragítsuk magunkra a külföldi kézben lévő pénzintézeteket?

 

FIDESZ: A BALOLDAL IDEGEN HATALMI ÉRDEKEKET SZOLGÁL

A Fidesz-frakció szerint a baloldal idegen hatalmakat szolgál, amikor „a nyereségesen működő Magyar Nemzeti Bankot és a forintot támadja”.

 

NYILVÁNOSAK LESZNEK AZ ALSTOM-ÜGY ADATAI

A FIDESZ KERESI, HOVÁ KERÜLTEK AZ EURÓMILLIÓK

Vincze Viktor Attila

Az Alstom-botránnyal, amelyet a Magyar Idők robbantott ki, nemcsak a kormány, hanem a Fidesz-frakció is foglalkozott csütörtökön, egy­aránt a felelősök megnevezését kérve. A nyilatkozatok alapján várhatóan hamarosan újabb részleteket ismerhet meg a nyilvánosság a francia metrókocsigyártó cég korrupciós ügyével kapcsolatban.

Csányi Sándor felkerült a világ leggazdagabbjainak listájára

Ami azt illeti, Csányi már korábban a világ leggazdagabbjai között volt, csak mi nem tudtunk róla, az eddigi Forbes-listáknál ugyanis nem vették számításba az OTP-vezér szingapúri cégeit. És azt hitték, hogy csak 159,5 milliárd forintja van. 

Holott ez nem igaz, Csányinak nagyobb a vagyona: egy jelentős részét például éppen Szingapúron tartja. Majdnem akkora összegről van szó, mint amennyit a rakás ismert hazai élelmiszermárkát (Pick, Mizo, Délhús, Csányi Pincészet) tömörítő  Bonafarm-csoport ér. Most ezt a részt is hozzáadták eddigiekhez, Csányi Sándor összes vagyonát 287,9 milliárd forintra becsülve. Ezzel megugorja a Forbes World's Billionaires nevű lista küszöbét, ahol 1 milliárd dollár a beszálló.

 

Nyugodtan bűnözhetnek tovább a politikusok

Orbán Viktor szerint bűncselekményt követ el az a képviselő, aki valótlanságot állít a vagyonnyilatkozatában. Az elmúlt években nem volt hiány valótlanságokból és hirtelen előbukkanó ingatlanokból, nem véletlen, hogy a kormányoldalon is többször felmerült: változtathatnának a törvényeken. A belső hangok általában gyorsan elhallgattak, végül a kormány korrupcióellenes stratégiájába sem kerültek be a saját megrendelésükre készült reformjavaslatok. Úgy tűnik, a német modellt sem vesszük át, pedig a kormányfő szerint akár szerencsésebb lehetne, mint a mostani. Rogán Antal minisztériuma szerint nem az.

 

Az igazságügyi miniszter ügyvédi irodája nem szeretné, ha az igazságügyi miniszter irodájaként emlegetnék

Zsurnalisztikai fordulatokban bővelkedő, Pulitzer József-idézettel megtámogatott sajtóközleményt élesített az MTI-ben a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda. Tették mindezt azért, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba a sajtóban róluk megjelent hírekkel kapcsolatban. Először a számokat tették helyre, majd filozófiai síkon is utat mutattak a megtévedt médiamunkásoknak. 

A Nagy és Trócsányi a kaszinóperekben védik az államot, amit 37,2 milliárd forintra perelnek a megszűnt játéktermek. Mint arról mi is beszámoltunk, az igazságügyi miniszterhez köthető iroda 2013-ban 241 millió forintban kötött határozatlan idejű szerződést az állammal. 

 

Ez út hazámba visszavisz

Körmendy Zsuzsanna, Magyar Nemzet

A magyarérettségi előtt fél órával összeszűkült gyomorral hirtelen szerveződött országos tanársztrájkról álmodoznak, de hiába. Hétfőtől nincs se ének, se virágillat, kemény tanulás van, vizsgák szóban és írásban, és ez csak a kezdet, a középiskolai érettségi. Még be kell jutni valamelyik egyetemre vagy főiskolára, és ha elvégzik, meglehet, sorozatban nem kapnak választ állás iránti érdeklődésükre. Lesz-e elég erejük maradni mégis, állást vállalni bárhol, bármit, s közülük hány mögött áll megértő család, aki leveszi róluk a megélhetés és otthonteremtés terheit? És jó-e, ha leveszik? S aki nekivág a nagyvilágnak a schengeni övezet szabadságának csalóka illúziójával, annak ki mondja meg, hogy jó, de egy idő után gyere haza, mert te ehhez az országhoz, ennek az országnak tartozol? És mit lehet mondani annak, aki egy londoni kórház éjszakai ügyeletet vállaló ifjú rezidenseként visszakérdez: az úgymond szabad Magyarországon mégis hány évtizednek kell még eltelnie, hogy egy életét, egzisztenciáját megalapozni akaró embernek érdemes legyen itthon maradnia?

 

Azok a jó öreg szocik!

Gazda Albert, Magyar Nemzet

Amikor ellenzéki pártok prominensei mondanak nagyokat, sokkal könnyebb mókázni, nevetgélni, tréfálkozni, mint amikor kormányon lévők vetnek el sulykokat. Jóhogy. Bármilyen irdatlan marhaság hangozzék is el, tétje és következménye nincs. Nem a mi bőrünkre megy. Csak a sajátjukra. Legalábbis belátható időn belül. (Amikor a mi bőrünkre ment, amit mondtak és tettek, az nem volt vicces, ne is emlegessük, zárójel bezárva!) Ráadásul a belátható idő már-már a végtelenségig tágult a Gyurcsány-kurzus brutális bukásával, sokáig egy árva lélek sem volt az országban, aki feltételezni merte volna, hogy a kétharmados Fidesz-korszak véget érhet ebben az életben. Mi tagadás, ebben a pillanatban sem tűnik úgy, mintha a küszöbön toporogna az új világ hajnala – telis-tele fékekkel és ellensúlyokkal –, bár az MSZP egyik-másik vén zászlótartója épphogy látni véli az alagút végét. Mi mást tehetnének? Egy tisztújító kongresszus előtt – ez június vége felé lesz esedékes – egy jelölt sem beszélhet arról, hogy nincs remény. Nem jelölt sem beszélhet erről. Különben is: remény mindig van!

 

A három lánytestvér, akik a cigánysorról jutottak el a jogi egyetemre

Az ország egyik legkétségbeejtőbb helyzetű, igaz lenyűgöző természeti szépségű vidékén járunk, a belső Cserehát egy 700 fős zsáktelepülésén, Lakon. Itt él Ganyi Edina, Réka és Natasa a falu peremén, a cigánysoron – ahol a mai napig nincs csatornahálózat, a vezetékes vizet is csak pár család engedheti meg magának, de néhány éve legalább aszfaltos úton járhatnak az itt élők.

 

A Matolcsy-alapítvány kuratóriumi tagja szerint az Alkotmánybíróság hátba döfte Matolcsy Györgyöt

Lentner Csaba „közgazdász, egyetemi tanár” volt a Hír tévé vendége, hogy kísérletet tegyen a védhetetlen alapítványi pénzszórás megvédésére. Lentnerről azt kell tudni, hogy korábban a MIÉP és a Független Kisgazdapárt környékén bukkant fel, most pedig a Pallas Athéné Domus Scientiae kuratóriumi tagjaként ő is egyike azoknak, akik az alapítványi milliárdok felett rendelkeznek (ezt az interjú 8. percében említi csak meg).

 

Durva mondatok, áporodott nézetek a Hóman Bálintról szóló történészi vitán

Elmentünk a Hóman Bálintról szóló vitaestre, és olyanokat hallottunk, hogy égnek állt tőle a hajunk.

Talán mégsem állítanak közpénzből szobrot egy antiszemita politikusnak, aki megszavazta a zsidótörvényeket, aki beült a nyilas parlamentbe, és aki a numerus clausus folyamatos szigorításában is szerepet játszott. Persze, ettől függetlenül Hóman Bálint személyéről, politikai tevékenységéről érdemes vitát folytatni, így volt ez tegnap este is, amikor a Károli Gáspár Református Egyetemen történészek vitatkoztak a Horthy-korszak politikusáról: egy asztalhoz ült Ungváry Krisztián (1956-os Intézet), Ujváry Gábor (Veritas Történetkutató Intézet) és F. Romhányi Beatrix középkortörténész.

 

Doktor Nonszensz és a többiek – Zavaros keresztény „főiskola-alapítás” Sümegen

Új képzési forma született a magyar felsőoktatásban, és egy gyanús projekt máris rámozdult. Az áldoktorok és állovagrend kapcsán feltűnt kamuprofesszort a CÖF reklámozta, és egy főiskola meg egy kisváros segíti. Na meg a Matolcsy-alapítványok közpénzmilliói.

 

Habony és társai: a Heti Válasz 3 pert nyert a grúz–izraeli csapat ellen

A Heti Válasz ma három sajtó-helyreigazítási perben is győzött. A téma: Habony Árpád baráti köre és a letelepedésikötvény-biznisz. A vesztes felperesek: egy grúz-izraeli üzletemberpáros.

A március 17-i lapszámban közölt cikkünkben – illetve az írás online ajánlójában – azt állítottuk:„A sokmilliárdos letelepedési bizniszben nem maradt olyan főszereplő, akit ne lehetne kapcsolatba hozni Habony Árpáddal. Különösen az a grúz-izraeli csapat áll közel hozzá, amely az oroszok magyarországi bevándoroltatásához biztosítja az infrastruktúrát.”

 

Csillag István A látszat és a lényeg

Újságírókat oktatva a híres amerikai riporter, Walter Cronkite kérdezte, fejtsék meg, mi annak a hírnek a lényege, miszerint egy Észak-Vietnamból Dél-Vietnamba tartó ­tehergépkocsi-oszlop egyik sofőrje, érzékelve, hogy gépkocsijának motorháza kigyulladt, leállította a motort, és rávetette magát a motorházra, saját testével oltotta el a tüzet, nehogy a többi lőszert szállító autóra is átterjedjen a tűz. Az újságíró-hallgatók hősiességről, a lőszerszállításkor kötelező követési távolság hiányáról, az orosz gyártmányú teherautók hibáiról szóltak, amíg Cronkite csak annyit mondott: a vietnami autókon nincs tűzoltókészülék.

Erre emlékeztet az, ahogyan az ellenzék vezető politikusai magyarázzák a meghátrálást a vasárnapi boltzár ügyében.

 

N. Kósa Judit Ajándék

Ki emlékszik ma már az OMIKK-ügyre? Tizenöt évvel ezelőtt pedig – na jó: akkori mércével – oltári botrány kerekedett a Múzeum utcai Károlyi–Csekonics-palota eins­tandjából. Pest egyik legregényesebb küllemű mágnásotthonában akkor már évtizedek óta a műszaki könyvtár működött, amelyet egy mozdulattal kipenderített onnan az akkori Fidesz-kormány. 
Érthetetlen volt az ok (az intézmény prímán tette a dolgát), a cél („a helyére szánt hallgatói információs központra” semmiféle tömegigény nem mutatkozott), a mögöttes szándék kiviláglására pedig már egyszerűen nem jutott idő, mert Orbánék a maguk számára igen váratlanul 2002-ben megbuktak.

A palota története viszont kicsiben azóta is pontosan mutatja, hogyan jut az ilyen zűrös síbolások közepette ebek harmincadjára az egész ország.

 

Lendvai Ildikó Bank bán

Bánk bán nemzeti drámánk hőse, őt már jól ismerjük. Nem mondom, kicsit elavult, folyton a becsületet meg a hazát emlegeti. A feleségét azért piszkálja, mert intim közelségbe került az uralkodói családhoz, ahelyett, hogy megdicsérné érte. Hazazavarja szegényt a birtokra, pedig mennyivel több hasznát vehette volna, ha berakja pár felügyelő bizottságba. Az operában arany mezőkről, ezüst folyókról óbégat, fogalma sincs, hogy az arany mezők előbb-utóbb az uralkodó gázszerelőjénél kötnek ki, az ezüst folyók partján pedig a vő szerez kikötőt.

Új nemzeti drámánknak új hőse van. Bank bán, a Nemzeti Bank ura. Bán ő is, igazi oligarcha. Az ország első emberétől kapta hatalmát, mint az egykori bánok a Délvidéken. Saját területükön a király bizalmi embereként azt csináltak, amit akartak. Intézték a pénzügyeket, hadat gyűjthettek és az igazságszolgáltatás is a kezükben volt. A mi Bank bánunk, Matolcsy is felállította már saját testőrségét, vannak vicebánjai, helyettesei szép javadalommal, mint a régieknek. Az igazságszolgáltatás kézben tartásával manapság kicsit több a macera, de azért az is megoldható, ha a főügyész felesége havi 5 millióért a bán beosztottja, és ő felügyeli néhány bankalapítvány törvényes működését, az igazságügy miniszter ügyvédi irodája pedig megbízásokat kap. Jóbarátok között az is természetes, hogy ha Bank bán alapítványait nem átallja feljelenteni valaki, akkor Matolcsy és Polt mindjárt másnap ebédnél dugják össze a fejüket

 

A kormányhatározat minden szava hazugság.

Az év elején indult tanármozgalom egyik fő követelése, hogy állítsák vissza a régi rendszert, amelyben több tankönyvkiadó volt, és több tankönyv közül lehetett választani. Ritkán van akkora egyetértés, mint a tankönyvek ügyében: a régi, széles tankönyvválasztékból jobban tanítható könyveket lehetett választani, mint amilyenek az iskolákra most ráerőltetett, ráadásul hibáktól hemzsegő egyentankönyvek. Már-már érthetetlen, hogy – a tanárok és a szülők szinte teljesen egyhangú tiltakozása ellenére – miért tart ki a kormány ilyen makacsul az állami egyentankönyvek mellett.

 

Azt hiszed, egy lopáson kapott politikust hallgatsz, de kiderül, hogy az Origo főszerkesztője beszél

Neked a cég tulajdonviszonyairól van fogalmad? Nem azt mondom, hogy áruld el, csak hogy tudod-e.

Azt hiszem, hogy tudom, de nekem a cég az addig a cégig ér, amelyik engem alkalmaz.

Ez a válasz is elmond valamit a márciusban kinevezett új origós főszerkesztőről, György Bencéről. Valószínűleg olyasmire próbált vele utalni, hogy munkaadójának tulajdonosa egy másik vállalkozás, és neki azt már nem kell tudnia, hogy a céghálózat végén valójában ki áll.

Az új főszerkesztőt, aki egyben a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez köthető New Wave kiadó tartalomért felelős igazgatója is, valószínűleg még hetekkel, ha nem hónapokkal ezelőtt hívta meg egy beszélgetésre a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ). A MÚOSZ-nál akkor még aligha tudhatták, hogy milyen őrült tempóban ömlik a közpénz a New Wavehez, ennek egyes részletei csak a napokban kerültek nyilvánosságra.

Így viszont hirtelen százszor olyan érdekes lett, hogy mit gondol, vagy legalább is mit mond György Bence a nyilvánosságról, az Origóról és arról, hogy új munkaadói milliárdos nagyságrendű közpénzből zabálják fel a magyar digitális médiapiacot.

 

Szijjártó szerint inkább meg kellene süvegelni Matolcsy teljesítményét

"Érdemes lenne megsüvegelni inkább Matolcsy György teljesítményét, ahelyett, hogy mindenfajta nemtelen támadásnak teszik ki őt"

- mondta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere az M1 nevű közszolgálati televíziós csatorna műsorában.

 

A ház már ég, de a pofájukon a bőr még nem

Ez mostmár annyira gáz, hogy én érzem magam kínosan tőle. Eddig legalább időnként röhögni lehetett az unortodox banánköztársaságba applikált családi maffia húzásain (jó, akkor sem szívből, mert minden a mi bőrünkre megy, de mégis), de van egy pont, amin túl már az egymás képébe csapkodott habostorta nem mókás, hanem állatira ciki.

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.