2016/04/28 - 20:21 Sajtószemle

József Attilát szaval a brit nagykövet

 

A Magyar Költészet Napján Iain Lindsay brit nagykövet József Attila Tavasz van! Gyönyörű! című versét osztotta meg Facebook oldalán a követőivel.

 

http://www.origo.hu/kultura/kotve-fuzve/20160411-jozsef-attila-kolteszet-napja-brit-nagykovet.html

 

Veres András püspök: "Nem hallottam senkiről, aki vasárnap éhen halt volna"

A katolikus püspöki kar elnöke szerint elhibázott, rossz döntést hozott a kormány, amikor elrendelte a vasárnapi zárva tartás visszavonását. A püspök szerint a vasárnapi pihenő a nem vallásos családok szempontjából is fontos, hiszen a kereskedelemben "sok hölgy", családanya dolgozik. Eddig lehetőségük volt rá, hogy vasárnap a családjukkal legyenek, de ez a lehetőség most megszűnik Veres András szerint.

 

http://hvg.hu/kkv/20160411_Veres_Andras_vasarnapi_boltzar_eltorlese

 

Orbán: Sosem volt és nem is lesz strómanom

Ezt Vona Gábor kérdésére válaszolta a miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésnapján. Az ellenzéki párt elnöke azt ajánlotta Orbánnak, hogy a bíróság döntse el, ki is pontosan az ország legsikeresebb gázszerelője.

 

http://hvg.hu/itthon/20160411_Orban_Sosem_volt_es_nem_is_lesz_stromanom

 

Török Gábor: Árulkodó jel a kormány lépése

A politikai elemző úgy véli, a Fidesz még nem tartja lefutottnak a politikai versenyt. A nézőpontos Mráz Ágoston Sámuel szerint a kormány azért döntött a boltzár megszüntetése mellett, mert az az érdeke, hogy a döntésről, és ne annak előzményeiről szóljon a közélet. Több elemző is úgy látja, hogy az MSZP pedig valószínűleg az utóbbi 10 év legnagyobb sikersztoriját bukta.

 

http://hvg.hu/itthon/20160411_Torok_Gabor_szerint_arulkodo_jel_a_kormany_lepese

 

Meglepő választ adtak a boltzár eltörlésére a láncok

A vasárnapi boltzár eltörlése egy kellemetlen korlátozás vége a kiskereskedelemben, de a boltok reakciójából nehéz lenne erre következtetni.

 

http://hvg.hu/kkv/20160411_Meglepo_valaszt_adtak_a_boltzar_eltorlesere_a_lancok

 

Lázár és Balog nem szavazzák meg a boltzár eltörlését

 

Rogán Antal ma délelőtt a kormányülés szünetében tartott rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány azt javasolja, a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást. Lázár János és Balog Zoltán információink szerint a parlamenti szavazásnál nem támogatja majd a vasárnapi boltzár eltörlését.

 

 http://nol.hu/belfold/lazar-es-balog-nem-szavazzak-meg-a-boltzar-eltorleset-1610631

Kiss László érthetetlenül enyhe büntetéssel úszta meg a csoportos nemi erőszakot

Érthetetlenül enyhe ítélet született Kiss László és társai 55 évvel ezelőtti ügyében, de az idő előtti szabadulás jogi alapja igazolható. Megpróbáltunk rendet tenni az esetet övező jogi zűrzavarban, és több forrásból megtudtuk, ki segíthetett még Kiss szabadulásában és a gyors előmenetelében.

A Budapesti Levéltárból kikért peranyagból kiderül, hogy egyik vádlottnak sem ez volt az első ügye, még ha bírósági szakaszba korábban egyik sem jutott el. (Kiss esetében kétrendbeli nemi erőszak, valamint egy rendbeli bűnsegédlet szerepelt az eredeti vádiratban, egyik társa pedig további három rendbeli nemi erőszak kísérlete miatt felelt – a bíróság „bebizonyítottság hiányában” az egyrendbeli nemi erőszakon kívül valamennyi további vádpontot ejtett.) Az ítélet indoklása megjegyzi, hogy mindhármukra jellemző volt az erőszakos jellemvonás, amely a bűncselekmény elkövetésére emberileg is hajlamossá tette őket.

 

http://hvg.hu/itthon/20160411_kiss_laszlo_partibadobas_nemi_eroszak_vadirat_amnesztiarendelet

 

"Sajátos praktikáik vannak" – Szepesi Nikolett is megszólalt a Kiss László-botrány ügyében

A botránykönyvet kiadó volt profi úszó szerint ahogy mindig, Kiss László ügyében is nyerésre áll az úszószövetségi vezérkar. "Ott aztán mindenki érinthetetlen, sajátos praktikáik vannak" – írta, több példát hozva ezekre a bizonyos praktikákra.

 

http://hvg.hu/itthon/20160411_Kiss_Laszlo_botrany_szepesi_nikolett_magyar_uszoszovetseg

 

Kész, Péterfalvi zároltatta a Kiss László-ítéletet

Pénteken csak kérte az újságírókat a NAIH elnöke, hogy ne írjanak az 1961-es nemierőszak-ügyben hozott 1962-es ítéletről. De mivel azt látta, hogy az újságírók továbbra is a levéltárat túrják, hétfőn már a dokumentum zárolását is elrendelte, tekintettel az áldozat jogaira, és a többi érintett személyes adatainak védelmére.

 

http://hvg.hu/itthon/20160411_Peterfalvi_naih_Kiss_Laszloitelet_zarolas

 

Hont: Az elkefélt rendszerváltás

Jogukban állt hallgatni? – ez a releváns kérdés, amelyet a Kiss László ügyét palástolóknak föl lehet tenni.

A lényeg: attól, hogy az 1989–90-ben megszülető rendszer jogfolytonos az állampárti rezsimekkel, azaz attól, hogy a rendszerváltás a legalitás alapján ment végbe [az] alkotmány és sarkalatos törvények a régi jogrend jogalkotási szabályainak betartásával formailag kifogástalanul, és kötelező erejüket ebből származtatva jöttek létre (részlet a magyar jogirodalom egyik páratlanul világos okfejtéséből, a hihetetlenül konzervatív Fidesz által kukába hajított 11/1992. számú alkotmánybírósági határozatból, előadó: Sólyom László), tehát attól, hogy nem kérdőjelezzük meg a ’90 előtt létrejött vagyoni viszonyokat, nem tekintjük semmisnek a szerződéseket, nem vonjuk kétségbe – legföljebb fölülvizsgáljuk – az állami aktusokat, az nem azt jelenti, hogy nem is írhatunk mindezekről. Hogy ugyanolyan minőségűnek tartjuk a korabeli hivatali működést, az ítélkezést, az amnesztiákat, az előmeneteleket, a vagyonszerzések körülményeit, a pártirányított sajtót, mint az egyéni szabadságokon alapuló, jogegyenlőségre épülő rendszer hasonló momentumait. Hogy ha már a jogállamiság súlyos és megengedhetetlen sérelme nélkül nem lehet felelősségre vonni az egykori bűnösök többségét, akkor a nyilvánosság előtt se kelljen számot adniuk cselekedeteikről. A föltárás, a nyílt beszéd lett volna a rendszerváltás erkölcsi tartalma.

 

http://hvg.hu/velemeny/20160411_hont_elkefelt_rendszervaltas_kiss_laszlo_uszoda_bantalmazas_szex

 

„Habony többe kerül nekünk, mint két népszavazás”

 

A Fidesz megijedt, kapitulált, feladta saját elveit – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke hétfőn a parlamentben, azt követően, hogy Rogán Antal közölte, visszavonják az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényt. A párt fővárosi elnöke, Kunhalmi Ágnes szerint ezek gyáva alakok.

 

http://nol.hu/belfold/habony-tobbe-kerul-nekunk-mint-ket-nepszavazas-1610609

 

EZÉRT FIZETETT A KORMÁNY NÉGYMILLIÁRDOT – SZÁZADVÉG-AKTÁK, I.

 

·         Csaknem három évnyi pereskedés után a VS újságírója februárban megkapta azokat az elemzéseket, amiket a Századvég készített a kormánynak 2012-2014 között 4,1 milliárd forintért.

Az oldalszámok felduzzasztásában a gyorsjelentések formátuma is segített: az alábbi képen jól látszik, hogy ugyanaz a szöveg, ami a Századvég 36-os betűmérettel írt összefoglalójában egy teljes oldalt kitesz, 3 sort sem töltött ki, amikor a leggyakoribb,12-es betűmérettel gépeltük be a szövegszerkesztőbe.

A válaszokat összegző diagramokat pedig akkorára nagyították, hogy egyenként kitegyenek egy oldalt: az általunk kérdezett szakértők közül többen felnevettek, annyira amatőrnek és nevetségesnek találták az átlátszó, oldalszám-szaporító tálalást.

 

http://vs.hu/kozelet/osszes/ezert-fizetett-a-kormany-negymilliardot-szazadveg-aktak-i-0411#!s56

 

Fodorék feljelentést tesznek a Századvég-tanulmányok miatt

 

A Magyar Liberális Párt hűtlen kezelés gyanúja és közérdekű adat visszatartása miatt feljelentést tesz a VS.hu által közölt századvéges tanulmányok ügyében – közölte a párt elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Fodor Gábor helyeselte a vasárnapi boltzár feloldását, amit úgy értékelt, hogy a kormány nem mer szembenézni egy népszavazással.

A független képviselő azt mondta, a sajtóban nyilvánosságra hozott adatok alapján a Miniszterelnökség nyilvánvalóan törvényt sértett, amikor titkosította a Századvég-tanulmányokat, mert az eddig megjelentekből is látszik, hogy azok egyszerű közvélemény-kutatások.

http://24.hu/kozelet/2016/04/11/fodorek-feljelentest-tesznek-a-szazadveg-tanulmanyok-miatt/

 

A Századvég beperli a vs.hu-t

Az alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a vs.hu-n hétfőn egyebek mellett megjelent: csaknem háromévnyi pereskedés után szerkesztőségük februárban megkapta azokat az elemzéseket, amelyeket a Századvég a kormánynak készített 2012 és 2014 között 4,1 milliárd forintért.

Mint a NOL is közreadta, azt írták: több mint 77 ezer oldalnyi iratot kaptak, azonban ezek háromnegyede olyan közvélemény-kutatási nyersanyag, amelynek "szakértők szerint az iratok közt nem is lenne keresnivalója", így az adatok csupán negyede, alig 18 ezer oldal a "valódi elemzés".

A Századvég közleményében ez áll: a Fővárosi Ítélőtábla április 1-jén kézhez vett jogerős ítélete szerint a vs.hu honlapon 2014. november 20-án A kormánynak első fokon ki kell adnia a Századvég-tanulmányokat címmel megjelentetett cikkben, annak valótlan állításával, hogy a "Századvég munkatársai dokumentumokkal igazolhatatlan szóbeli tanácsadást folytatnak", megsértették a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. jó hírnevét. Hozzátették: az ítélet szerint a vs.hu honlapon az ítélet rendelkező részét nyolc napig közzé kell tenni.

 

http://nol.hu/belfold/a-szazadveg-beperli-a-vshu-t-1610637

 

„Szerbia rossz ország, Magyarország jó ország!” – kezdenek kétségbeesni a menekültek

 

Két fémketrecszerű folyosón engedik be a menekülteket a röszkei tranzitzónába: egyikben a családosok, másikban a magányos férfiak várakoznak. A családosok előnyt élveznek. Két fiatal férfi mondja, hogy ők testvérek. Az idősebbiknek van családja, felesége, négy gyermeke, ott hancúroznak egy rozoga sátor alatt. A fiatalabb 19 éves, nőtlen – a hatóság azt mondja, ő nem tartozik a családhoz, álljon az egyedülálló férfiak közé. Kisvártatva kiáltják az idősebb testvér nevét – összeszedi a családját, és gyorsan bemennek. A fiatalabbik kint marad.

 

http://nol.hu/belfold/szerbiaban-rekedtek-1610427

Erőből hátrálni

Körmendy Zsuzsanna, Magyar Nemzet

 

Szegény Tuzson Bence! Hétfő reggel beült az ATV stúdiójába, és hűséges Fidesz-hivatalnokként elmondta érveit a vasárnapi boltzár mellett. A műsorvezető kérdésére, hogy a vasárnapi bezárás érinthet-e éttermeket és mozikat, azt mondta, nincs szó ilyen típusú létesítmények bezárásáról, bár a kiterjesztést a kormány fontosnak tartja. Megnyugtató szavaitól a tévénéző kissé ideges lett, mert a kiterjesztés hasznos, de homályos volta inkább kedélyborzoló volt, mint -nyugtató. Mindeközben a legfrissebb hírek elzúgtak az ATV-stúdió mellett. Ha Tuzson Bence, amúgy civilben kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, néhány órával később bekapcsolta a rádiót, arról értesülhetett, hogy a kormány visszavonta a vasárnapi boltzárat. Jó, ha egy államtitkár egyúttal filozófus is, és akkor megérti: ami reggel még igaz volt, délelőtt már nem az. Máskülönben a kabarébeli nagypapával elmondhatja: „mert nekem senki nem mond semmit!”

 

http://mno.hu/vezercikk/erobol-hatralni-1337100

Európa újra ellenségképet keres?

A háborúk utáni konfliktuskerülő magatartásával a nyugati gondolkodás nem meri néven nevezni, kikkel áll szemben

Szilvay Gergely Magyar Nemzet

Először is meg kell határoznunk, ki az ellenség és az agresszor. Ha a belgák továbbra is csak eszik a csokit, élvezik az életet és parádéznak a liberalizmusukkal, s közben továbbra sem ismerik fel a muszlimokat, akik terrorszervezetként üldögélnek körükben, nem fognak tudni harcolni ellenük – ezt nyilatkozta nemrég az izraeli titkosszolgálati miniszter, Yisrael Katz. Hozzátette: „Ha nem definiálod pontosan, ki az ellenséged, nem tudsz ellene globális harcot vezetni. Mi is éljük az életünket, de nincsenek illúzióink abból adódóan, hogy tudjuk, ki ellenség, és ki nem. Sem az európaiak, sem az amerikaiak nem tudják, ki áll velük szemben.”

A zsidó politikus kijelentése azért pikáns, mert az európai gondolkodás és politika egyik fő törekvése a két világháború és a holokauszt tapasztalata nyomán az ellenségképektől való megszabadulás. Az európai integrációs projekt (az Európai Unió) ötlete eleve azon alapult, hogy a lehető legkisebbre kell csökkenteni a háborúkat kiküszöbölni képtelen, sőt azokért felelős nemzetállamok szuverenitását. Ha mindenki elsősorban európainak gondolja magát, akkor az európaiak nem fognak egymással háborúzni. Az értelmiségi elitek is a konfliktusok megszüntetését tartották az elsődleges feladatnak, így a konfliktusok és ellenségképek keletkezésének módozatai kerültek az elemzések középpontjába.

http://mno.hu/velemeny/europa-ujra-ellensegkepet-keres-1336969

Szajlai CsabaRolót fel!

Álláspont. A vasárnapi boltbezárás ügye nem a demokráciába vetett hit megnyilvánulása vagy éppen pandantja.

Magyar Hírlap

Mi, konzervatív értékrendű polgárok változatlanul amellett érvelünk, hogy a vasárnap ne a vásárlásról szóljon, hanem a családról, az együttlétről, a vallás gyakorlásáról, a feltöltődésről vagy éppen a kertészkedésről és a kirándulásról. 

Vélelmezzük, sokan rosszul is lettek attól, hogy „ilyeneket” ajánlunk. 

Rögzítsük azonban: a vasárnapi boltbezárás ügye nem a demokráciába vetett hit megnyilvánulása vagy éppen pandantja. Az oly gyakran emlegetett és joggal például szolgáló Ausztriában és Németországban sem lehet a hét utolsó napján shoppingolni. Csakúgy mint Olaszországban vagy éppen más európai uniós tagállamban. 

Még akkor sem, ha pillanatnyilag ez most a trendi. És sokan azzal is érvelnek, hogy általában Nyugat-Európában a hétvégén minden nyitva van.

Általában nem, de ez most mellékes. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/52297/Rolot_fel

 

ORBÁN VIKTOR: NYOMOZÓCSOPORTOK VIZSGÁLJÁK AZ OFFSHORE-BOTRÁNY MAGYAR VONATKOZÁSAIT

 

Nyomozócsoportokat hoznak létre a rendőrségen valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, amelyeknek kizárólag az lesz a feladatuk, hogy egyenként nézzék át a nemzetközi forrásokból felszínre került offshore-ügyek magyar vonatkozásait – ismertette a nemzetbiztonsági kabinet hétfői döntését a parlamentben a miniszterelnök, a jobbikos Szilágyi György azonnali kérdésre válaszolva.

A kormányfő úgy fogalmazott, reméli, az ügyészség is együttműködik majd. Vannak vizsgálatok, lesznek vizsgálatok, szerintem lesznek eredmények is, különösen, ha a nemzetközi nyomozószervek hajlandóak együttműködni – fogalmazott Orbán Viktor, aki hozzátette, az MSZP alelnökének ügyében például az osztrák hatóságok nem hajlandóak átadni azokat az információkat, hogy hogyan kerültek pénzek az osztrák számlákra.

Hangsúlyozta, ha nincs nemzetközi együttműködés, akkor sem adják fel.

 

http://magyaridok.hu/belfold/orban-viktor-sose-volt-sosem-lesz-sincsen-stromanom-574921/

 

VALLÁSGYALÁZÁS LENDVAI ILDIKÓVAL

Szikszai Péter Magyar Idők

A liberálisok megint megmutatták, mi a tolerancia.

A Patent Egyesület nevét most biztos meg fogjuk jegyezni. Ők, kb. 17-en a kritikus tömeget képviselve tüntettek az új lengyel abortusztörvény ellen a hétvégén Magyarországon a lengyel nagykövetség előtt. Performanszukkal simán beférnének a Katona József Színházba is. Egy papnak öltözött társuk ugyanis „abortusztablettával” hívta áldozni a híveket – ez biztos amolyan figyelemfelhívó és mélységesen elgondolkodtató poén akart lenni.

24.hu videóján (készítette: a méltán népszerű Katz Dávid) lila hajú feminista civilek láthatók, lobog a szivárványos zászló, és megjelenik Lendvai Ildikó, MSZP-s országgyűlési képviselő is – ha esetleg nem tudnánk körülhatárolni a szervezők politikai hovatartozását. Azt nem láttuk, hogy a volt MSZP-elnök is áldozott-e, de biztosan ízlésesnek találta a rendezvényt, ha ott maradt.

http://magyaridok.hu/belfold/vallasgyalazas-lendvai-ildikoval-574378/

A KDNP nem szavazza meg a vasárnapi boltzár eltörlését

 

A KDNP tartózkodni fog, ha szavazásra kerül sor a vasárnapi boltzár ügyében – jelentette be Semjén Zsolt pártelnök hétfőn. Semjén szerint mindenkinek joga van vasárnap vásárolni, de senkinek nincs joga arra, hogy másokat vasárnapi munkavégzésre kényszerítsen. A pártelnök szerint ha a kereskedelmi dolgozókat erre lehet kötelezni, akkor a susztereket, fodrászokat, államigazgatásban dolgozókat is.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160411_a_kdnp_nem_szavazza_meg_a_vasarnapi_boltzar_eltorleset

Nincs egyezség - Bírósághoz fordulnak a tanárok

Bár némi előrelépés történt, de megállapodás nem született a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány hétfői tárgyalásán az április 20-ra bejelentett országos pedagógussztrájk még elégséges szolgáltatásairól - derült ki a köznevelési helyettes államtitkár és Galló Istvánné nyilatkozatából, ezért ahogy azt a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke előrejelezte, bírósághoz fordulnak a tanárok.

 

http://nepszava.hu/cikk/1090929-nincs-egyezseg---birosaghoz-fordulnak-a-tanarok

Fordulat a Quaestor-kártalanításban?

A tegnapi nap azért is fordulatot jelenthet ebben a szomorú történetben, hogy elkészült a brókercsőd kártalanítási mérlege. Mint emlékezetes február 15-ig nyújthatták be a Quaestor és a Hungária ügyfelei kárrendezési kérelmüket a Kárrendezési Alaphoz, amelynek feldolgozása megtörtént, így már teljesen tiszta lett a kép, hogy ki mire is számíthat még.

Az alap összesen 32 740 kérelmet vett nyilvántartásba, melyből 32 220 a quaestoros és 520 a hungáriás. A Portfolio.hu tudta meg a Kárrendezési Alaptól, hogy a beérkezett kérelmek között többségében voltak azok, amelyek 30 millió forint alatti kárigényt jeleztek (31254 quaestoros és 483 darab a hungáriás). A 30 millió forint feletti igényekből mindössze 1003 darab volt (ebből 996 darab a quaestoros).

S hogy miért voltak 10 ezren, akik már semmit nem kapnak? Mint emlékeztetett a portál, az új kárrendezési törvény alapján a kártalanítás összegének megállapításakor az alap figyelembe veszi a kötvényvásárláskor megfizetett összeget maximum 30 millió forintig, amelyből levonja a 2008. január 1. után a cégcsoport kötvényein jóváírt hozamot, a 11 százalékos önrészt, és a Beva által a Quaestor-kötvényeseknek már korábban kifizetett kártalanítást. Így adódott, hogy összesen 10 614-en kaptak értesítést arról, hogy a Beva által a hiányzó kötvények után már kifizetett kártalanításon túl nem jár nekik több. Ennyien kaptak tehát nullás értesítőt.

http://nepszava.hu/cikk/1090972-fordulat-a-quaestor-kartalanitasban

 

Kavarás egy kisvárdai ingatlan körül: mire készülnek a fejlesztési miniszter barátai és üzletfelei?

Egy nem túl jelentősnek tűnő, inkább csak furcsaságában érdekes ügyre figyeltünk fel 2014 végén: az állami vagyonkezelő fillérekért megvásárol, majd százmilliókért felújíttat egy önkormányzati  ingatlant, de senki nem akarja elárulni, mi az ügylet célja. Utóbb kiderül, hogy innen három háznyira van a fejlesztési miniszter feleségének vállalkozása, amelyben családján keresztül érdekelt a legutolsó kaszinótender egyik kulcsfigurája is. Az ügyben balkézről felbukkan Seszták Miklós egy régi, milliárdos áfaügyekkel kapcsolatba hozható üzletfele is, és a város korábbi, szintén szerencsejátékban utazó alpolgármestere. A Győr-Kisvárda tengely?

https://atlatszo.hu/2016/04/11/kavaras-egy-kisvardai-ingatlan-korul-mire-keszulnek-a-fejlesztesi-miniszter-baratai-es-uzletfelei/

 

Hangfelvétel a Pázmány HÖK-vitáról – a Rektor letiltaná, de mi közzétesszük

Ugyan nem engedélyezte a rektor, mi közzétesszük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán tartott HÖK-elnökjelölti vita hangfelvételét. Bóta Berill és Bagi Barna április 4-én este vitázott egymással a Hallgatói Önkormányzat szerepéről, feladatairól, irányáról.

https://oktatas.atlatszo.hu/2016/04/11/hangfelvetel-a-pazmany-hok-vitarol-a-rektor-letiltana-de-mi-kozzetesszuk/

 

Kicsi bácsi beszáll: A Kiss László-ügy elérte a csúcspontját, innen csak lefelé visz az út

A Gyárfás Tamással, Aczél Endrével, Csapó Gáborral, Bayer Zsolttal ékeskedő névsor újabb kiválósággal gyarapodott: most már tényleg a tisztelőitől kéne megvédeni a bukott úszóedzőt.

 

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/kicsi-bacsi-beszall-a-kiss-laszlo-ugy-elerte-a-csucspontjat-innen-csak-lefele-visz-az-ut-98934

Meghökkentő terv született - kegyetlenül kiszúrnának a magyar autósokkal

 

Komoly pofont kapna a hazai autópiac, ha megvalósulna a Magyar Lízingszövetség és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének javaslata és legfeljebb nyolcéves autókat lehetne behozni Magyarországra. Emellett sok ember álma szertefoszlana, hogy lecserélhesse autóját.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meghokkento_terv_szuletett_kegyetlenul_kiszurnanak_a_magyar_autosokkal.612933.html

KÉSZ: Gyárfással nem ér semmit az úszószövetség

 

A Magyar Úszószövetség a jelenlegi vezetésével nem jelent értéket a szponzorai számára – olvasható a KÉSZ Csoport közleményében. Az építőipari cég Kiss László egykori szövetségi kapitány botránya miatt a múlt héten bejelentette, hogy felbontja szponzori szerződését a szövetséggel.

 

http://www.origo.hu/gazdasag/20160411-kesz-csoport-musz-uszoszovetseg-botrany-kiss-laszlo-gyarfas-tamas.html

 

Németh Péter Erőszak

em csitulnak az indulatok, elképesztő szenvedélyek szakadnak föl Kiss László ügye kapcsán, jóllehet az eset ötvenöt évvel ezelőtti, ráadásul nem is volt teljesen rejtve a nyilvánosság előtt. Nagy kérdés, hogy miért éppen most, miért éppen így és miért ilyen hatásosan bukkant föl a régi hír. A kérdések azért is indokoltak, mert magáról a problémáról jelentek meg már írások, készült UNESCO jelentés is a sportban szerzett lelki- és fizikai inzultusokról, valahogy mégsem volt képes átütni a nyilvánosság falát. A számok, amelyek önmagukban elrettentőek, vagyis a statisztika - amely rávilágít a sport berkeinek eme rejtett világára - rémisztő, mégis mindenki átlépett fölötte, nem tartotta fontosnak, hogy félreverje a harangokat: itt valamit tenni kell. Valószínűleg a magyar úszósport központivá váló szerepe lehet a magyarázata, hogy ez az eset fölkavarta az állóvizet, szinte mindenkit véleményalkotásra késztet. Hosszú Katinka viadala a szövetséggel, valamit Orbán Viktor személyes szerepvállalása a sportágban, sokkal erősebb fókuszt irányított a szereplőkre, amivel persze nem azt akarom mondani, hogy a csoportos erőszak esete túlzott figyelmet kapott. Ellenkezőleg: elképzelhető, hogy az imént említett előzmények nélkül el is sikkadhatott volna.

 

http://nepszava.hu/cikk/1090821-eroszak

Bayer Zsolt "tűrhetetlen" - Lemondta Mor a Magyar Hírlapot

"Ami valóban tűrhetetlen, az a tény, hogy Bayer Zsolt Tűrhetetlen címmel publikált cikksorozatában gondosan kimunkált történelem-tisztogató megjegyzések találhatóak. A lap olvasóinak egy 'alternatív történelmet' mutatnak be, amely a Holokauszt, a SOÁ igaz történetének eltorzításához vezet" - írta Ilan Mor a Magyar Hírlap főszerkesztőjének.

 

http://nepszava.hu/cikk/1090957-bayer-zsolt-turhetetlen---lemondta-mor-a-magyar-hirlapot

 

Öt luxusterepjáró áll Mészáros Lőrinc kertjében

 

Impozáns házban lakik Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja, Mészáros Lőrinc. A villa, amelyben az egykori gázszerelő él, százmilliókat érhet 

http://propeller.hu/itthon/3208026-ot-luxusterepjaro-all-meszaros-lorinc-maganparkolojaban

 

Innen jön a pénz az MNB alapítványaiba

 

Új menüponttal bővült a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány honlapja, „Közérdekű adatok” címen.

A Kúria és az Alkotmánybíróság döntésének megfelelve elsőként a Matolcsy György jegybankelnök kuratóriumi elnöksége alatt álló MNB-alapítvány tette közzé költéseit.

 

http://www.vg.hu/penzugy/kitarulkoznak-az-mnb-alapitvanyok-468417

 

„Magyarország félúton van a demokrácia és a diktatúra között”

 

Orbán Viktor olyan, mint a könnyebben sérült Dzsudzsák Balázs, a pályán tartják, hátha rúg még pár gólt – mondta lapunknak Bozóki András. A politológust annak apropóján kérdeztük, hogy azt írta: az Orbán-rezsim már nem illiberális demokrácia, hanem liberális autokrácia.

 

http://nol.hu/belfold/van-felnivalojuk-1610313

Véletlenül rossz címre küldték az MNB-alapítvány építési engedélyeit

Az MNB Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa 2014 végén adott ki közleményt arról, hogy megvették a Várban, a Mátyás-templommal szemben lévő műemlék-épületet. A régi budai városházában hiperszuper doktori iskolát akartak berendezni. Erről értesítették a szomszédokat is, majd megkezdődött a költséges fejújítás.

Idő közben azonban módosultak a tervek. Kiderült, hogy a doktori iskola csak a 3800 négyzetméteres épület felét kapja meg, a fennmaradó részen vendéglátóhelyek lesznek, egészen pontosan egy luxusétterem, gourmet bolt és egy borozó.

Ez nem is olyan rossz üzlet a Vár turistáktól nyüzsgő részén.

Ami viszont gond, az az, hogy bár a tervek módosításához kértek ugyan építési engedélyt, de a módosításról már nem tájékoztatták a szomszédokat.

http://444.hu/2016/04/11/veletlenul-rossz-cimre-kuldtek-az-mnb-alapitvany-epitesi-engedelyeit

 

Orbán: Ha elszántak vagyunk, a világ bármely népével versenyképesek vagyunk

 

A sport és az önbecsülés fontosságáról beszélt Orbán Viktor a Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorló Köre (DVTK) új edzőközpontjának átadásán Miskolcon, a diósgyőri labdarúgó stadion szomszédságában megépült edzőközpont átadásán vasárnap.

 

http://24.hu/sport/2016/04/10/orban-ha-elszantak-vagyunk-a-vilag-barmely-nepevel-versenykepesek-vagyunk/

 

Bayer Zsolt be akarja perelni a Hírcsárdát

 

Hétfő délután a vicces kamuhírekre szakosodott oldal, a Hírcsárda publikált egy ál-Bayer Zsolt cikket „Akkor vásároljatok, zsidók!” címmel. A cikk apropóját a vasárnapi boltzár eltörlése adta, és valójában az egész egy nagyívű stílusgyakorlat/paródia a jelenkori magyar újságírás legnagyobb gyalázkodója, Bayer Zsolt előtt, ilyesmi mondatokkal:

"De felismerlek én ám titeket! Ti egy brancs vagytok, népszavazóstul, tanárostul, cigányostul, holokauszt-emléknapostul. Aljas, undorító cigány csúszómászók vagytok, nemi betegség Pukli ánuszán, egy vadhúsos, begyógyulatlan nyílt seb Nyakó lábujján, Gyurcsány Ferenc félig megemésztett sóletkonzervének szennyvíztárolóban rothadó maradéka."

 

http://444.hu/2016/04/11/bayer-zsolt-be-akarja-perelni-a-hircsardat

 

Tamás Ervin Okafogyás

 

Ideje elismerni, hogy a hat év megváltoztatott egy országot. A szemünk előtt egy páratlan termékfejlesztés zajlott, s mint a felmérések igazolják, a többség bevonásával. Kit érdekelnek ilyenkor az ismerős szimptómák, a vita, hogy mire is emlékeztet, ami történik velünk, s ha arra, akkor mekkora százalékban? Hogy amik itt néhány nap alatt megtörténnek, azok máskor, máshol kormányokat söpörnének el? A csörgőre koncentrálunk, a színek, hangok, mozgások különleges játékára. Vevők ezekre még a nagycsoportos elemzők is, akik egymás szavába vágva próbálják fortéllyá magasztosítani a nagyüzemi megtévesztések sorozatát.

 

http://nol.hu/velemeny/okafogyas-1610459

 

Bitó László: Nem hagyhatjuk

Szerző: Bitó László | Megjelent a 2016. április 09.-i lapszámban

Most már mindenkinek látnia kéne, hogy Orbánék egyre több fronton meghátrálnak. Kapkodnak, fejetlenül, összevissza. A jelek ellenére még sokan hiszik, hogy erős kézben van az ország irányítása. Az azonban nem irányítás, ha valaki közli, hogy a Klubrádiót el kell hallgattatni, vagy hogy nem lehet megengedni a népszavazást a vasárnapi nyitva tartásról. Aztán a parancsot végrehajtani kényszerülő szerencsétlen mamelukok olyan esztelenségekkel állnak elő, mint az aláírás hiánya a frekvenciapályázat üres oldalain vagy a népszavazás demokratikus intézményét megalázó abszurd helyzet a Nemzeti Választási Bizottság épületében.

 

http://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/bito_laszlo_nem_hagyhatjuk

 

Fekete Gy. Attila Válogat a szigor

 

Ahogy a város számos más pontján sem keménykednek a felügyelők az aluljárókat ellepő árusokkal. Legfeljebb csak a Julika nénikkel. Náluk garantáltan nincs fegyver, biztosan nem támadják meg a felügyelőket, és remegő kézzel bármilyen jegyzőkönyvet aláírnak, amit az egyenruhások elébük tesznek. Mert amúgy csak élni, megélni akarnak.

 

http://nol.hu/velemeny/valogat-a-szigor-1610443

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.