2016/04/28 - 20:21 Sajtószemle

Andy Vajnát Rogán alá helyezik, elveszik a titkárságát is

 

A keddi Magyar Közlönyben megjelentett kormányhatározat értelmében módosítják Andy Vajna pozícióját a kormányzati struktúrában: a jövőben Vajna, úgyis mint „nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos” ebbéli tevékenységét a miniszterelnök kabinetfőnöke, vagyis Rogán Antal fogja irányítani.

Ezzel együtt megszüntetik Vajna négyfős titkárságát is, mely eddig a magyar filmipar irányítójának munkáját segítette. Hogy ez jelent-e valamit, vagy nem igazán jelent semmit, nos, azt mi sem tudjuk.

 

http://index.hu/belfold/2016/04/26/andy_vajnat_rogan_ala_helyezik_elveszik_a_titkarsagat_is/

 

A Puskás Akadémia nekiment Bernd Storcknak

 A Puskás Akadémia közleményt adott ki arról, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány nem avatkozhat be a náluk folyó munkába, miután a magyar válogatottat irányító német szakember megjegyezte a Nemzeti Sportnak, nem érti, miért nem játszatják többet Kocsis Gergőt.

 

http://index.hu/sport/futball/2016/04/26/a_puskas_akademia_nekiugrott_bernd_storcknak/

Kitiltották a HVG, Index, Nol és a 24.hu tudósítóit a parlamentből

hvg.hu kedd reggel kapott értesítést arról, hogy Fekete Norbertet, a lap riporterét határozatlan időre kitiltják a parlamentből, mert "a Sajtóiroda munkatársának többszöri figyelmeztetése és felszólítása ellenére is folytatta tevékenységét, és nem volt hajlandó elhagyni a Déli Társalgó és az Országház Kupolatermének területét".

Az újságírót "engedély nélküli forgatás", és "a szabályokkal való nyílt és tudatos szembeszegülés" miatt tiltotta ki Kövér László házelnök.

Így járt az Index két munkatársa, Fábián Tamás és Bakró-Nagy Ferenc is, aNépszabadság Online videósai, Kovács Klára és Mándli Iván, és a 24.hutudósítója is.

A Népszabadság hétfői videóján lehetett már látni, hogy Havasi Bertalan azt mondja, következményei lesznek annak, hogy olyan területen forgatnak, ahol az országgyűlés rendje szerint nem lehet.

http://444.hu/2016/04/26/kitiltottak-a-hvghu-tudositojat-a-parlamentbol

 

Pontosan ennyi lehetőség van politikusokat kérdezni anélkül, hogy Kövér László kitiltana

Tbg fogott egy piros meg egy zöld filcet, és egy sárga ceruzát.

Pirossal jelölte a sajtó no-go zónákat, zölddel azt, ahol szabad préda minden képviselő, sárgával pedig utóbbiak vonulási irányát. (Illetve a pontosság kedvéért: a sajtó mehet szinte bárhova, de forgatni csak a zöld területeken lehet. De kamera nélkül azért máshogy viselkedik egy politikus.)

http://444.hu/2016/04/26/pontosan-ennyi-lehetoseg-van-politikusokat-kerdezni-hogy-kover-laszlo-ne-tiltson-ki

 

Mit nekik az MNB- botrány: megszavazták Matolcsy ötmilliós fizetését

 

Jegybanki botrány ide vagy oda, a fideszes és KDNP-s képviselők kedden másodszorra is ötmilliós fizetést szavaztak meg Matolcsy Györgynek. Schiffer András szerint viszont nem fizetésemelés jár neki, úgy véli, egy civilizált országban rabszíjon vinnék el a jegybankelnököt. Orbán Viktor sajtófőnöke szerint fel sem merülhet, hogy Matolcsyt a kormányfő törvényesen meneszthetné.

 

http://nol.hu/belfold/mit-nekik-az-mnb-botrany-megszavaztak-matolcsy-otmillios-fizeteset-1613037

 

„Németh Szilárd arra sem méltó, hogy Sándor Mária cipőjét bekösse”

 

Sajátos számháború zajlott több órán keresztül a parlamentben arról, hogy ki, mikor és mennyit vett ki és el az egészségügytől. Az ellenzék és a kormánypárti képviselők nem tudtak megegyezni, ki végezte rosszabbul az ágazat irányítását, és hogy a következményekért – forráshiány, várólista, migráció – ki a felelősebb.

Még idén hozzálát a kormány a többéves béremelési programhoz, a budapesti ellátás megújításához, és a jövő évi költségvetésben pedig lesz 100 milliárd forint többlet az ágazati fejezetben

– kezdte expozéját Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A politikus szerint azzal kapcsolatban, hogy nagy új kórházat építenek-e, vagy három-négy súlyponti kórházat fejlesztenek, bővítik a kapacitását, szakmai döntésre van szükség. Egyébként maga Balog indította a számháborút azzal, hogy szerinte az előző kormányok 650 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, több ezer egészségügyi dolgozó került utcára, a betegeken „üzletelni” próbáltak, a szakmai koncepció, amelyet megpróbáltak megvalósítani, csődöt mondott, a kórházak eladósodtak, amortizálódtak.

 

http://nol.hu/belfold/nemeth-szilard-arra-sem-melto-hogy-sandor-maria-cipojet-bekosse-1613021

 

Hamar letett Varga Mihály a nullás hiányról

 

Bár nemrég még úton-útfélen a tervezett nullás hiányt kiemelve emlegette a kormányzati kommunikáció a 2017-es költségvetést, Varga Mihály kedden 2,4 százalékos hiánnyal kalkuláló büdzsétervet mutatott be.

 

http://nol.hu/gazdasag/hamar-letett-varga-mihaly-a-nullas-hianyrol-1613023

 

A JÖVŐ ÉVI BÜDZSÉ AZ ADÓCSÖKKENTÉS, OTTHONTEREMTÉS ÉS GYARAPODÁS KÖLTSÉGVETÉSE LESZ

 

Az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Parlamentben, mielőtt Gulyás Gergelynek az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének átnyújtotta a törvény tervezetét. Megjegyezte, a költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember léphessen egyet előre.

 

http://magyaridok.hu/belfold/jovo-evi-budzse-az-adocsokkentes-otthonteremtes-es-gyarapodas-koltsegvetese-lesz-617056/

 

Batka Zoltán Gyurink

 

Matolcsy Györgynek sikerült a nagy mutatvány: az MNB alapítványokba átemelt adófizetői pénz tényleg elveszítette közpénz jellegét. Félmilliárd folyt például az unokatesó – pontosabban a hírportálja – zsebébe, de dobtak némi koncot a jobb híján a Fidesz-értelmiséget jelentő Bubódoktoroknak – Lovas, Boros, Fricz „következményeknélküliország" Tamásnak. A támogatásokon túl a szerződésállományból pedig az unalomig ismert fideszes csatársor nevei tűnnek fel, Mészáros, Tiborcz, Garancsi.

A folytatás is megjósolható: a főügyésznek nevezett Polt Péter rövidesen kivizsgálja, hogy az MNB-alapítványokat felügyelő felesége, Poltné Palásthy Mariann sértett-e törvényt (nem), a TV2 élőben közvetíti egy egész alom kétfejű macskakölyök születését, a Fidesz pedig kiad egy közleményt, miszerint Gyurcsány. Esetleg Bajnai.

 

http://nol.hu/velemeny/gyurink-1612863

 

Lakner Zoltán Erénytükör

 

Állásvesztéshez vezetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank kénytelen volt közzétenni alapítványainak szerződéslistáját. Csak éppen nem a jegybanknál vagy az indulásuktól kétes hírű alapítványoknál vonták le a személyi következtetéseket. Az alapítványi pénzből részesülő, s erről péntek estig mit sem tudó Vs.hu újságíróinak jelentős része állt fel, egzisztenciát áldozva a hitelességért.

A kormány nem érzi úgy, hogy bármit tennie kellene. Az újságírók felmondáshullámával egy időben „erénytükörként” ünnepelt alaptörvény szellemiségének megfelelően a miniszterelnök szóvivője azt mondta: a kormány nem avatkozhat be, mert a jegybank független intézmény. Szemforgató hivatkozás három évvel azt követően, hogy a „nemzeti együttműködés rendszere" szőröstül-bőröstül felfalta a központi bankot is.

 

http://nol.hu/velemeny/erenytukor-1612867

Orbán talált még egy "kiaknázatlan" várost

Több mint 30 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Békéscsabán annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá kedden a békési megyeszékhelyen Szarvas Péter (független) polgármesterrel.

Orbán Viktor elmondta: a következő önkormányzati választásig biztosan megépül az M44-es gyorsforgalmi út. Hozzátette: lehet, hogy már a következő parlamenti választásig kész lesz. A jövő évi költségvetésben szerepel az első, 70 kilométeres szakaszra a forrás.

 

http://nepszava.hu/cikk/1092388-orban-talalt-meg-egy-kiaknazatlan-varost

ORÖ: elkezdődött a visszaszámlálás?

Feleslegesen ajánlotta fel az Országos Roma Önkormányzat elnöke múlt héten a Híd a munka világába program ingatlanjait, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem fogadja el ezt a törlesztési módszert. Így továbbra sem tudni, hogy miből fogja visszafizetni az 1,6 milliárd forint támogatást a szervezet. Azt is hiába mondta kétségbeesetten Balogh János, hogy nem kaptak fizetési felszólítást, a szaktárca lapunknak azt írta: postai tértivevény bizonyítja, hogy április 4-én átvették az iratot.

 

http://nepszava.hu/cikk/1092379-oro-elkezdodott-a-visszaszamlalas

Gój motorosok vizsgálják felül a fővárosi kerékpározást

 

A napokban tárgyaltak a motorosok Szeneczey Balázs kerékpáros fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettessel, akivel, mint a Gój Motoros Egyesület Facebook-oldalán írják:

bő félóra alatt szinte mindenben hasonló álláspontra jutottunk.

 

A tárgyalás a bejegyzés szerint olyan jól sikerült, hogy Tarlós István, miután tájékozódott róla, meghívta a Gój motorosokat is abba a munkacsoportba, amiben a Kerékpárosklub is részt vesz. A munkacsoport a kerékpározás lehetőségeit vizsgálja felül.

 

http://index.hu/belfold/budapest/2016/04/26/goj_motorosok_vizsgaljak_felul_a_fovarosi_kerekparozast/

Négyszázmillárdba kerülhet Orbán luxusa

Akár néhány százmillióval is többe kerülhet az egykori karmelita kolostor átalakítása a miniszterelnöknek szánt, Dunára néző erkély miatt, de a stadionok országában ekkora a többletköltség Horváth Csaba szerint már igazán nem számít. A szocialisták fővárosi képviselője lapunkon keresztül arra szólította fel a kormányt, hagyjon fel az urizálással és ne alakítsa kormányzati negyeddé a Várat.

 

https://nepszava.hu/cikk/1092394-negyszazmillardba-kerulhet-orban-luxusa

Szajlai CsabaOptimistán

Álláspont. Mi, magyarok pesszimisták vagyunk, általában sötéten látjuk a jövőt.

Szajlai Csaba Magyar Hírlap 

Úgyhogy - mielőtt a 2017-es költségvetési, gazdasági folyamatokról értekeznénk - segítségül hívjuk a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legutóbbi felmérését. Annak apropóján, hogy a gazdasági érdekképviselet német és más külföldi érdekeltségbe tartozó cégvezetőket faggatott arról, hogyan érzik magukat hazánkban.

Nos, a konjunktúrajelentésből kikerekedő „válasz” baloldali és liberális barátaink számára több mint „lesújtó”!

Akár hiszik, akár nem: a Magyarországon vállalatokat vezető menedzserek derűlátóbbak a kormánynál vagy éppen a Magyar Nemzeti Banknál is. Erre az esztendőre háromszázalékos gazdasági bővüléssel kalkulálnak - amikor a jegybank szakértői csapata egy ehhez hasonló értékkel rukkolt ki, irreálisnak, felettébb optimistának tartották az előrejelzést a hazai szakértők.

De van ennél „botrányosabb” kitétel is!

http://magyarhirlap.hu/cikk/53706/Optimistan

 

ÁKOS ELÉGTÉTELT VETT A BALLIB SAJTÓN

 

Nem sok popzenész van, aki ellen a ballib média lejárató kampányt folytat. És nem sok popzenész van, aki megengedheti magának, hogy visszaszóljon a ballibeknek. Ákos abban a helyzetben van. Az énekes nemrég helyreigazítási pert nyert az Indexszel szemben, amikor emlékezetes tavalyi interjúja után a lap nőgyűlölőnek állította be, és még sok egyéb hazugságot összehordott róla.

Ez csak egy amolyan „odamondogató” popdal, amely akkor válik igazi elégtétellé, amikor majd a koncerteken tízezren éneklik a refrénjét. Ki nem hagynám a repertoárból!

 

http://magyaridok.hu/belfold/akos-elegtetelt-vett-a-ballib-sajton-618169/

Az aranyszájú zenész

Körmendy Zsuzsanna Magyar Nemzet

 

Boldogok, akiknek az a legnagyobb bajuk a világgal, hogy reggelente újságok jelennek meg, ahol hírek, tudósítások és véleménycikkek látnak napvilágot. Albert Camus egyik hőse a modern embert így jellemzi: „bujálkodott és újságokat falt”. Választhatjuk persze azt is, hogy nem vagyunk modernek, nem fogyasztunk híreket, nem olvasunk véleményt, sem lapban, sem az interneten, de ezzel megnehezítjük a dolgunkat, ha emberek közé megyünk. A bölcsek bölcsen olvassák az újságokat, a buták pedig bután. Hogy Kovács Ákos zenész hogyan olvas újságot, az addig magánügy, amíg nem kezd vagdalkozni.

Ákos megint föllépett a saját maga eszkábálta piedesztálra, mint az igaz magyarság, az önzetlen, alig jövedelmező hazaszeretet és Petőfi összes költeményeinek egyetlen hazai ismerője. A zenészt szügyön találta az a helyreigazítás, amelyet az Index nem jókedvéből, hanem Ákos ügyvédjének felszólítására adott közre január 15-én hat pontban. Az egyik így szólt: „Valótlanul állítottuk, hogy Kovács Ákos a Fidesz egyik kedvenc udvari kobzosa.” Karinthy után szabadon azt mondhatnám, az ilyen helyreigazításokon röhög az osztály.

http://mno.hu/vezercikk/az-aranyszaju-zenesz-1339502

 

TARLÓS ISTVÁN ARRA KÉRI A TAXISOKAT, NE LEGYENEK RENDSZERESEK AZ ÚTLEZÁRÁSOK

Tarlós István kedd este az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott, „azt tudom kérni a jóérzésű taxisoktól is, hogy ilyen városi közlekedési galibákat ne állítsunk elő rendszeresen, mert ezen az úton a probléma nem orvosolható”.

A főváros nem tudja az Ubert betiltani, a probléma a taxisrendelttel nem orvosolható – mutatott rá, hozzátéve: amiért a taxisok tiltakoznak, az nem a fővárosi önkormányzat kompetenciája.

 

http://magyaridok.hu/belfold/tarlos-arra-keri-taxisokat-ne-legyenek-rendszeresek-az-utlezarasok-618679/

Ébredés a virtuális rémálomból

A digitális korban precedenst teremthet egy amerikai nemierőszak-ügy

Balogh Roland, Magyar Nemzet 

A 18 éves Marina Lonina ahelyett, hogy értesítette volna a rendőrséget, előkapta mobiltelefonját, hogy élőben közvetítse az interneten, amint 29 éves barátja, Raymond Gates megerőszakolja a 17 éves barátnőjét. A nemi erőszakok sorában is különösen gyomorforgató eset az ohiói Columbus városában történt idén februárban. Az amerikai sajtó azután kezdett el behatóbban foglalkozni az üggyel, hogy a bíróság a fiatal lányt ugyanazzal vádolta meg, mint a barátját: nemi erőszakkal. Mi több, mivel Lonina egy nappal korábban két meztelen képet is készített a barátnőjéről, az ő vádirata kétrendbeli fiatalkorút ábrázoló pornográf felvétel készítésével is kiegészült. A 18 éves lány így akár negyven év börtönt is kaphat.

http://mno.hu/velemeny/ebredes-a-virtualis-remalombol-1339476

 

MEDGYESSYÉKNÉL LANDOLT AZ ALSTOM 600 EZER EURÓJA

A KORRUPCIÓS BOTRÁNYBA KEVEREDETT CÉG EGYIK MAGYAR KAPCSOLATA A SZOCIALISTA EXKORMÁNYFŐ VOLT

 

Két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott a korrupciós botrányba keveredett francia Alstomtól Medgyessy Péter egykori miniszterelnök családi cégéhez – tudta meg a Magyar Idők. Az Alstom kétes ügyeivel összefüggésben az Egyesült Királyságban és hazánkban is büntetőeljárás folyik.

 

http://magyaridok.hu/belfold/medgyessyeknel-landolt-az-alstom-600-ezer-euroja-614773/

Medgyessy Péter: Való igaz a tanácsadói szerződés az Alstommal

 

Medgyessy szerint "a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott és kilenc ember több éves munkájának ellenértéke". Vagyis Medgyessy nem tagadta, hogy valóban ennyi pénzt utalt az AssistConsult Kft-nek.

Semmi kivetnivaló nincs benne, és nem kirívó a szakmában.

Medgyessy nem kívánt részletesen reagálni a Magyar Idők cikkére, szerinte abban "nem vádak fogalmazódtak meg, hanem csúsztatások, melyeknek jelentőségük nincsen, ezért azokkal nem foglalkozom". A volt miniszterelnök úgy véli, hogy

a Magyar Időkben megjelent cikk gyenge próbálkozás az MNB alapítványi botrányokról való figyelemelterelésre.

Medgyessy Pétert a miniszterelnöksége idején nem érte korrupciós vád, ellenkezőleg:ő vádolta meg ezzel a kisebbik koalíciós pártot, az SZDSZ-t. A távozása is éppen ehhez a nyilatkozathoz köthető, "az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel" – mondta a Népszabadságnak. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök pedig ezután vetette fel, hogy tárgyaljanak új miniszterelnökről a szocialistákkal. 

Medgyessy tíz év elteltével sem akarta megnevezné az Indexnek, hogy milyen korrupciós ügyekre célzott, de azt mondta, hogy szerinte Kovács László akkori MSZP-elnök, illetve Kuncze Gábor pontosan tudták, tudják, mire gondolt: "ha intelligens emberek, akkor tudták. És ők intelligens emberek" – mondta akkor a volt kormányfő.

 

http://index.hu/belfold/2016/04/26/medgyessy_peter_valo_igaz_a_tanacsadoi_szerzodes_az_alstommal/

Összegyűlt a magyar elit, és megkongatta a vészharangot maga felett

 

A magyar elit jó pár tagja a magyar elit hiteltelenségéről, hibáiról, szereptévesztéséről beszélgetett szombaton a budai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A Gerendai Károly által vezetett Szeretem Magyarországot klub nyíltan szembe akar nézni azzal, hogy az elit nem tud példát mutatni, és így nem csak vagy nem elsősorban a politikát kell szidni a jelenlegi problémákért, hanem az egész elitet, aki megteremti a kereteket.

Az elit elvesztette a hitelét az elmúlt években a széles társadalom szemében.

Ilyen tartalmú mondat valószínűleg sok jobb- és baloldali, konzervatív és liberális társaságban elhangzott az utóbbi időben. A kijelentés jelentőségét ezúttal az adta, hogy a Sziget-alapító Gerendai Károly ezt olyanok szemébe vágta ezen a szombat délelőttön, akiket a magyar elit legfontosabb szereplőinek tart. Kemény, egyenes, önkritikus mondatokban nem volt hiány:

 

http://index.hu/belfold/2016/04/23/osszegyult_a_magyar_elit_es_megkongatta_a_veszharangot_maga_felett/

 

Megdöbbent a Budapesti Fesztiválzenekar a főváros tervezetén

 

Az MTI közleménye szerint hétfőn a Fővárosi Közgyűlés hatvanmillió forint vissza nem térítendő támogatást javasolt a Budapesti Fesztiválzenekar számára 2016-ra a megkötendő közszolgáltatási szerződésben. Mindez az után, hogy a főváros idei költségvetésében februárban még nem is szerepelt a zenekar támogatása, a tavalyi 260 milliós összeg gyakorlatilag lenullázódott.

 

http://index.hu/kultur/2016/04/26/megdobbent_a_budapesti_fesztivalzenekar_a_fovaros_tervezeten/

 

Gyurcsány rákontrázott az MSZP-re MNB-ügyben

 

 A szocialista Tóth Bertalan és Burány Sándor kedden beadott egy határozati javaslatot, miszerint az Országgyűlés kérje fel az Állam Számvevőszéket, hogy vizsgálja meg:

- a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok  
- a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok közvetlen vagy közvetett módon kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok
- a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott gazdasági társaságok
 2013. március 4. utáni tevékenységét és gazdálkodását.

A javaslat szerint a Számvevőszéknek július 31-ig, ill. augusztus 31-ig kellene elkészítenie és benyújtania jelentését az Országgyűlésnek.Ugyanezen a napon Gyurcsány Ferenc is beadott egy törvényjavaslatot, amely viszont megszüntetné a jegybanki alapítványokat:

http://hvg.hu/itthon/20160426_mnb_alapitvanyok_gyurcsany_ferenc_mszp

Krétapénzt oszt a Klik, iskolánként 50 ezret

 A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) áprilistól biztosítja az iskoláknak az úgynevezett működést kiegészítő ellátmányt, ami havonta 50 ezer forintra rúg intézményenként és akár krétavásárlásra vagy fénymásolásra is elkölthető.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160426_Kretapenzt_oszt_a_Klik_iskolankent_50_ezret

Pécsre ömlött az MNB-alapítványok pénze

 

A jegybanki alapítványok közül a Pallasz Athéné Geopolitikai Alapítány (PAGEO) több millió forintot költött kutatási projektekre, tanulmányutakra. Kiderül-e, hogyan alakul a könyvtárszektor Kelet-Afrikában 1,5 millióért? Miről szól egy elsőcikkes publikáló első cikke 75 ezer forintért, ha végül meg sem jelent? Mi köti össze az egyetemi tanárokat a könyveiket kiadó cégekkel? A válaszok Pécs felé mutatnak. De nem csak pécsieknek és nem csak Afrikával foglalkozóknak jutott a PAGEO-tól, és nem csak ez az egy jegybanki alapítvány támogatott Afrika-kutatásokat.

 

http://hvg.hu/itthon/20160426_Pecsi_szal_az_MNBalapitvanyok_ugyeben

Hosszú Katinka üzent a Magyar Úszószövetségnek

 

Szerdán hozza nyilvánosságra a Magyar Úszószövetség a londoni Európa-bajnokságra utazók névsorát: Blikk információi szerint Hosszú Katinka a menedzsmentjén keresztül üzent, hogy részt vesz a májusi versenysorozaton, és azt is közölte, hogy 200 és 400 vegyesen, valamint 100 háton, 200 háton, 100 pillangón és 100 gyorson is rajthoz áll.

Hargitay András szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak elárulta, Hosszú Katinka arról is tájékoztatta őket, ha igény van rá, versenybe száll a 4x200-as gyorsváltó tagjaként is.

http://hvg.hu/sport/20160426_Hosszu_Katinka_uzent_a_Magyar_Uszoszovetsegnek_londoni_europa_bajnoksag

 

Láncreakció: parázs vita folyt Paks2-ről Csernobil évfordulóján

 

Csernobil 30. évfordulóján rendezte meg az Ökopolisz Alapítvány a Láncreakció Konferenciát, amelyen Aszódi Attila, Paks2 kormánybiztosa, Szél Bernadett LMP-s képviselő, valamint a Greenpeace és a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont egy-egy képviselője beszélgetett az atomenergetikai beruházások fenntarthatóságáról. A kerekasztal végül a Paks2 beruházásról szóló parázs vitába torkollott. Tudósításunk.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160426_lancreakcio_parazs_vita_folyt_paks2_rol_csernobil_evfordulojan

 

Ingyen kap a kormánytól palotát a református egyetem

 

Ingyenesen a református egyháznak adja a kormány a VIII. kerületi Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest a reformácós 500. évfordulójának alkalmából. Az épület a Károli Gáspár Református Egyetem bővítését szolgálja.

 

http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20160426_ingyen_kap_a_kormanytol_palotat_a_reformatus_egyetem

 

Így néz ki a felcsúti luxusvagon

 

Légkondi, folyóvíz és tárgyalásokra is kiválóan alkalmas műbőr kanapék várják az utasokat a felcsúti kisvasút prémium kocsijában.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160426_igy_nez_ki_a_felcsuti_luxusvagon

 

BEDROGOZVA ÍR A 444 MUNKATÁRSA

 

Két napja tette közzé az írást Szily László a 444.hu munkatársaarról, hogy milyen hatással vannak íráskészségére a különböző tudatmódosító szerek, egyben fogyasztóvédelmi szempontból is tesztelt egy még ma legálisnak számító teljesítményfokozót.

 

http://magyaridok.hu/belfold/bedrogozva-ir-444-munkatarsa-617011/

 

Oravecz Nórával zsibbasztják a harmadikosok zsenge elméjét

 

 „A szépség nem az arcodon van. A mosolyodban. A szívedben” – ezzel a magvas Oravecz Nóra-idézettel buzdítják a kisdiákokat arra egy tankönyvben, hogy gondolkodjanak el azon, mit tartanak szépnek.

http://nol.hu/mozaik/oravecz-noraval-zsibbasztjak-a-harmadikosok-zsenge-elmejet-1612939

Selmeczi:  a kormány kiállt az erős és jól szervezett egészségügy mellett

 

Az egészségügyet nevezte a jövő évi költségvetés egyik nyertesének Selmeczi Gabriella, a Fidesz országgyűlési képviselője. A kormánypárti politikus, a parlament népjóléti bizottságának elnöke az Országgyűlésben kedden zajló egészségügyi vitanapról tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a vitában az ellenzék semmilyen konstruktív javaslatot nem tett, ellenben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke újra előállt a fizetős egészségüggyel.

 

http://propeller.hu/itthon/3212620-selmeczi-kormany-kiallt-eros-jol-szervezett-egeszsegugy-mellett

Pokorni: Melyik Darth Vadernek szurkoljak?

 A 70-80-as évekre visszatekintő megoldást választott a magyar oktatáspolitika arra, hogy 21. századi elvárásoknak megfelelő iskolarendszert működtessen – mondta Pokorni Zoltán egy konferencián. Szerinte ez zsákutca, és a kötelezően előírt reformok egyébként sem működnek. Egy sikeres ország a tudásalapú társadalomra készíti fel a tanulókat.

 

http://hvg.hu/elet/20160426_Pokorni_Zoltan_Vekerdy_Tamas_alternativ_pedagogia

 

Összeférhetetlen? - Mészáros Lőrinccel tárgyalt a földügyi államtitkár

 

Nem túl meglepő, mégis mellbevágó látványnak voltak tanúi a tudósítóink kedden délben. Az állami földpályázatok egyik legnagyobb nyertese, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Bitay Márton Örssel, a Vidékfejlesztési Minisztérium földprogramokért felelős államtitkárával tárgyalt a Four Seasons éttermében.

 

http://nol.hu/belfold/osszeferhetetlen-meszaros-lorinccel-targyalt-a-foldugyi-allamtitkar-1612979

 

63 milliárd forint támogatást osztott ki az EMMI, a kulturális folyóiratok hoppon maradtak

 Ugyanakkor nagyjából 300 milliót kivontak a magyar kulturális folyóiratok idei támogatásából – ez az összeg pedig a fele annak, amennyivel Matolcsy jegybankelnök alapítványai támogatták Matolcsy jegybankelnök unokatestvérének médiavállalkozását. Közben átszervezték a támogatásokról döntő Nemzeti Kulturális Alapot, így a szakmai szervezetek kisebbségbe kerültek. És már meg is vannak az új feltételrendszer első áldozatai: az eddig évi 11 millió támogatásból élő Revizornak például, úgy tűnik, vége van.

 

https://blog.atlatszo.hu/2016/04/63-milliard-forint-tamogatast-osztott-ki-az-emmi-a-kulturalis-folyoiratok-hoppon-maradtak/

 

Most általános iskolát épít Mészáros Lőrinc családi cége és a West Bau közel 3 milliárdért

 

A Nemzeti Sportközpontok 2015. október 21-én írt ki nyílt közbeszerzést a Bács-Kiskun megyei Izsák város általános iskolájának megtervezésére és kivitelezésére. A 24 tanteremmel és több kiegészítő funkcióval ellátott intézmény alapterülete 8.100 négyzetméter lesz, amihez 3.500 nm kültéri terület tartozik majd.

 

https://blog.atlatszo.hu/2016/04/most-altalanos-iskolat-epit-meszaros-lorinc-csaladi-cege-es-a-west-bau-kozel-3-milliardert/

Kulka már ki tudja mondani, hogy köszönöm

 

„A művész úr nagyon türelmes beteg. Bár még csak visszafogottan képes kommunikálni a külvilággal, minden gesztusával jelzi: az utolsó erejéig akarja a gyógyulást” - mesélte egy neve elhallgatását kérő kórházi dolgozó.

 

http://www.origo.hu/kultura/egyfelvonas/20160426-kulka-janos-stroke-gyogyulas.html

Génterápiával forgatták vissza az idő kerekét

 

Egy amerikai biotechnológiai cég vezetője saját magán próbálta ki az öregedés hatásait visszafordító, általuk kifejlesztett kísérleti génterápiás eljárást. Az első eredmények biztatóak: a kutatónő fehérvérsejtjeit sikerült megfiatalítani.

 

http://www.origo.hu/tudomany/20160426-genterapia-oregedes-telomerak.html

 

Leszarjuk Medgyessyt,Lajos! A lenyúlt magánnyugdíjunk hol van?

A demokráciánk 25 éves történetében miniszterelnököt ilyen súlyos vád még nem ért (…) és Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnöknek el kell számolnia azokkal az összegekkel, amiket az Alstom-tól korrupció és kenőpénz gyanánt átutaltak neki

– ezt Kósa Lajos, a Fidesz doorstep-es félanalfabéta szakzsenije ámokfutotta keddi napirend előtti felszólalásában, hivatkozva a Magyar Idők nevű kormánylap ma hajnalban megjelent, igen jól időzített lelplező cikkére, amelynek igazságtartalmához és aktualitásához kétség nem férhet. Ha valakinek van gyomra és néhány fölösleges perce, nézze meg Kósa Egyékként Lajos performanszát, amelyet az üresen tátongó parlamenti székek társaságában adott elő, a tőle megszokott iskolázatlan tahó stílusban:

 

http://kolozsvaros.com/2016/04/26/leszarjuk-medgyessyt-lajos-a-lenyult-magannyugdijunk-hol-van/

Sebes György Csata, erény, kézcsók

Ünnepi fanfárok helyett is harci kürtöket hallott a kedves vezető az alaptörvény aláírásának ötödik évfordulójára rendezett parlamenti megemlékezésen. Ezért aztán nem meglepő, hogy beszédében többször felbukkant a háborúság gondolata. Pedig igazán lett volna oka egy kis megnyugvásra, hiszen az országot már olyanná formálta, amilyenné akarta, itt csak az történik, amit ő kigondol és/vagy jóváhagy. De nem. Orbán Viktor még a saját ünnepén is harcol. Emlékei szerint ugyanis az alaptörvény politikai csatában született és öt év elteltével büszkén jelentette ki, hogy "ezt a csatát mi nyertük meg".

Nem árt tehát felidézni, hogy bár az ellenzék - amely a tegnapi ünnepségre sem volt hajlandó elmenni - erőteljesen támadta ugyan az alkotmányozás tényét és a megszületett szöveget is, de lényegében tehetetlen volt. A kétharmados többség szilárdan állt a kedves vezető mögött és nem hagyott kétséget afelől, hogy az ö (isteni?) akaratának kell érvényesülnie. Hiszen Orbán Viktor már a 2010-es választási győzelem estéjén megmondta, hogy "forradalom történt a szavazófülkékben". Ezt pedig attól kezdve - mindmostanáig - úgy értelmezték, hogy a nép felhatalmazta őket bármire, amit csak kigondolnak. Márpedig új alkotmányt is alkottak, amire a szavazók - szerintük - már a voksoláson áldásukat adták.

https://nepszava.hu/cikk/1092262-csata-ereny-kezcsok

Itt a bizonyíték a brutális mértékű titkos brit megfigyelésre

 

A brit titkosszolgálatok már tizenöt éve tömegesen gyűjtik az állampolgáraik személyes adatait, és egyre inkább erre támaszkodnak a hírszerzésben, noha elismerik, hogy ez a “tolakodó” gyakorlat sértheti az emberek magánszféráját, és amúgy is “valószínűtlen, hogy hírszerzési vagy biztonsági szempontból relevánst lenne” az így összegyűjtött adat nagy része – derül ki egy jogvédő szervezet által kiperelt dokumentumokból, amelyek ritka betekintést engednek a nyugati világ egyik legkíváncsibb titkosszolgálatának megfigyelési gyakorlatába.

Több mint száz dokumentum vált nyilvánossá a brit titkosszolgálatok belső dokumentumaiból a Privacy International (PI) nevű személyesadat- és magánszféravédő civil szervezet jóvoltából. A PI még tavaly júniusban fordult bírósághoz, mert kíváncsiak voltak, hogy a titkosszolgálatok adatgyűjtési, -felhasználási és -kezelési gyakorlata összhangban áll-e az erre vonatkozó törvényekkel, illetve szükséges és arányos mértékű-e.

 

http://index.hu/tech/2016/04/26/nagy_britannia_titkosszolgalat_megfigyeles_szemelyes_adatok/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.