2016/04/28 - 20:20 Sajtószemle

Hadházy: Matolcsy a devizahiteleseken keresett pénzt költötte el az MNB-

 

Az MNB-nek azért van ennyi pénze, mert a devizahitelek forintosításán rengeteget kerestek, ezt a pénzt a devizahitelesektől vették el

Hadházy azt mondta, az MNB által most eljátszott pénz nagy része árfolyamnyereség, ami a devizahitelesek kárán keletkezett, ugyanis devizahitelmentés címén a forintosításkor a bankok svájci frankot vásároltak a Nemzeti Banktól 256 forintért úgy, hogy az MNB igazából 160 forintért, vagy annál olcsóbban vett.

http://hvg.hu/gazdasag/20160427_Hadhazy_Akos_Matolcsy_devizahitelesek_penze_MNBalapitvanyok

 

Tőlem csak a tisztességemet lopta el” – kifakadt a főigazgatóra a legendás miskolci professzor

Túl sok hatalom összpontosul a Borsod megyei kórház igazgatója kezében, s azt nem jóra használja – írta egy köztiszteletben álló miskolci kardiológus főorvos, Kaló Emil a Facebook-oldalán. Feljelentéssel fenyegetik.

– Negyvenöt éves orvosi pályafutásom megkoronázásának érzem, hogy Miskolcon „ellenszélben” sikerült megvalósítanom az invazív kardiológiát: pacemaker-beültetés, haemodinamikai laboratórium, nonstop akut infarktus ellátás – így kezdődik az a keserű levél, amelyet Miskolc legendás kardiológus professzora tett közzé. Kaló keserűségének oka, hogy Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója a kardiológiai intézet vezetőjének, Édes Istvánnak és Csapó Kálmánnak – Kaló utódjának – mondott köszönetet a központ megalakításáért és üzemeltetéséért.

http://nol.hu/belfold/tolem-csak-a-tisztessegemet-lopta-el-kifakadt-a-foigazgatora-a-legendas-miskolci-professzor-1613167

 

Sólyom keményen beszólt: A kormány kíméletlen

„Erőszakosság és kíméletlenség viszi tévútra a szükséges reformot” – szólt be a kormánynak tőle szokatlan keménységgel az eseményt megnyitó volt államfő, Sólyom László, hozzátéve, hogy a kormánynak ezt az attitűdjét nem csak az oktatás területén vette észre. Ezt és az ehhez hasonló mondatokat a háttérbe szorított volt oktatási miniszter, Pokorni Zoltán némán, aprókat bólintva hallgatta végig a közönség soraiból. De a vérmes ellenzékiséggel biztosan nem vádolható hallgatóságban senki nem érezte égető szükségét, hogy védelmébe vegye a kormány oktatáspolitikáját.

http://nol.hu/belfold/solyom-kemenyen-beszolt-a-kormany-kimeletlen-1613225

 

Offshore-botrány: Bárki megnézheti majd az iratokat, és még többen fognak lebukni

Az oknyomozó újságírók nemzetközi szervezete május 9-re ígéri a nemzetközi offshore-botrányt okozó iratok teljes közzétételét, és a következő hetekben további leleplezéseket ígér.

http://nol.hu/kulfold/offshore-botrany-barki-megnezheti-majd-az-iratokat-es-meg-tobben-fognak-lebukni-1613193

 

A két kegyvesztett kitart Vonával szemben

A három kegyvesztetté vált jobbikos alelnök közül csak Szávay István lépett vissza az indulástól, Apáti István és Novák Előd továbbra is pályázni készül a posztra. Ők azok, akikkel a közelgő tisztújítás előtt Vona Gábor közölte: élni fog vétójogával, és megakadályozza, hogy újra alelnökök legyenek.

A váratlan lépés után mindhárman azt mondták, hogy a vétó ellenére ringbe szállnak az alelnökségért. Akkor is, ha ez nem lehet több a támogatók összegyűjtésénél, magán a választáson már egyikük sem szerepelhet a jelöltek között.

http://nol.hu/belfold/a-ket-kegyvesztett-kitart-vonaval-szemben-1613213

 

Magyarázatot kér az MSZP a földügyi államtitkár találkozójáról Mészáros Lőrinccel

Szocialista politikusok érdeklődnek az után, hogy miről tárgyalt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára. Beke Károly szerint az államtitkár „sunyi módon” elmenekült a helyszínről, amikor észrevette, hogy lebuktak a „titkos egyeztetéssel”.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160427_magyarazatot_ker_az_mszp_a_foldugyi_allamtitkar_talalkozojarol_meszaros_lorinccel

FOCIRÓL!!!!! – Az államtitkár egy nap után rájött, miről is beszélgetett Mészáros Lőrinccel

 „Nem fogja elhinni!” – kezdte a magyarázkodást Bitay Márton Örs arra a kérdésre válaszolva, hogy miről beszélgetett a Four Seasons Hotelben kedden Mészáros Lőrinccel. És tényleg! Egészen elképesztő magyarázattal állt elő.

http://nol.hu/belfold/nem-fogjak-elhinni-mirol-beszelgettem-meszarossal-1613171

 

Csányi Sándor emlékeztette a Puskás Akadémiát, hogy közpénzből működik, és ha ugrálnak, nem kapnak többet

Történt, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány meg merészelte jegyezni a Nemzeti Sportnak, nem volna baj, nem érti, miért mellőzi a Puskás Akadémia (PAFC) Kocsis Gergőt, akit ő személy szerint nagy tehetségnek tart. "Sebaj, én nem tévesztem szem elől." - mondta a sportlapnak, és naívan azt hitte, ez a mondat nem marad következmény nélkül.

A PAFC nem hagyta annyiban. Kedden közleményben jelezték, hogy a szakmai iránymutatásba, akadémistáink helyzetbe hozásába még a szövetségi kapitány sem avatkozhat bele." Storck a lapnak válaszul annyival zárta le a vitát, hogy ő nem szól bele senki munkájába, de a véleményét sem tartja meg magának.

Csányi Sándor elnök úrt jobban felbőszítette a dolog, szerdán a szövetség honlapján rakta helyre a felcsúti vezetést. Szerinte a Puskásnál és sok helyen félreértésben élnek:

http://444.hu/2016/04/27/csanyi-sandor-emlekeztette-a-puskas-akademiat-hogy-kozpenzbol-mukodik-es-ha-ugralnak-nem-lesz-penz

 

 Feleségének utalta át az Alstomtól kapott pénzt Medgyessy

HATVANMILLIÓ FORINTOS SZÜLETÉSNAPI AJÁNDÉK

MEDGYESSYNÉ HATALMAS MEGLEPETÉST KAPOTT FÉRJÉTŐL

Medgyessyné Csaplár Katalin magánbankszámláján kötött ki az Alstom-pénzek nagy része, ebből hatvanmillió forint „születésnapi ajándék” jogcímen érkezett – derítették ki a hivatali vesztegetés ügyében eljáró magyar nyomozók, amikor a francia multicég utalásait, illetve az összegek állomásait térképezték fel. Medgyessy Péter exkormányfő kedden elismerte az alstomos kapcsolatot, ám szerinte nem történt jogsértés.

Az AssistConsult ugyanis nem egyszerűen Medgyessy cégének az utódja. A vállalkozásból ugyanis a volt politikus csak miniszterelnöksége miatt szállt ki, amelybe visszavásárolta magát az ő és a felesége tulajdonában lévő M. P. Európa Tanácsadó Kft. segítségével.

A szóban forgó alstomos utalások idején Medgyessyék mindkét cégben érdekeltek voltak. Kérdés tehát, hogy Medgyessy miért beszél az AssistConsultról úgy, mintha semmi köze nem lett volna hozzá.

http://magyaridok.hu/belfold/hatvanmillio-forintos-szuletesnapi-ajandek-617464/

 

Mikola István bevallásaiból kimaradt a családi pénzt kezelő társaság

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az elmúlt években leadott vagyonnyilatkozataiban elfelejtett beszámolni egy liechtensteini gazdasági társaságról, amelynek ő is tagja.

Az Index információi szerint Mikola István és korábbi felesége az egyik európai offshore paradicsomban a családi pénzek kezelésére hozott létre egy alapítványt. A liechtensteini Vaduzban alapított cég azonban a kormányzati politikus egyetlen bevallásában sem szerepelt, holott a család közös ingatlanjairól akkurátusan beszámolt.

Mikola kérdésünkre elismerte a liechtensteini társaság létezését, állítása szerint azonban neki nem volt köze hozzá. Azt írta, hogy a cég egy

kb. 1 évtizeddel ezelőtt létesített családi alapítvány, melybe évtizedekig Németországban élő, volt feleségem fizetett be pár ezer eurót Németországban élő gyermekei számára. Pénzmozgás azóta nem volt. A kassza üres.

http://index.hu/belfold/2016/04/27/liechtenstein_mikola_istvan_vagyonnyilatkozat_offshore/

 

Számmisztika

Facsinay Kinga, Magyar Nemzet

A kiadások és bevételek ide-odapakolása ellenére tehát a hiány nem tűnik el, sőt: GDP-arányosan 2,4 százalékosra hízik, ami több a vártnál, és messze áll a nullától. Ennek fényében különösen megmosolyogtató az, amit a kormány a törvényjavaslat indoklásában állít: „a 2017-es költségvetéssel egy újabb lépést teszünk egyik nagy célunk felé, amit nullszaldós költségvetésnek hívunk”.

http://mno.hu/vezercikk/szammisztika-1339691

 

Veszített a táborából a Fidesz

Felzárkózott az MSZP a Jobbikhoz, miközben a kormánypártok érzékelhető mértékben veszítettek táborukból – közölte a Tárki a legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásának eredményeit szerdán az MTI-vel.

http://mno.hu/belfold/veszitett-a-taborabol-a-fidesz-1339690

 

Búcsút inthet a Jobbik minden második szavazójának

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Jobbik szimpatizánsainak majdnem fele (44 százaléka) radikálisnak tartja magát, és ők lemorzsolódhatnak, amiért Vona Gábor pártelnök ki akarja szorítani az elnökségből belső ellenzékét.

http://pestisracok.hu/bucsut-inthet-jobbik-minden-masodik-szavazojanak/

 

Volt egy leánybank Bécsben

Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke is láthatott egyet és mást a kilencvenes években

Szajlai Csaba Magyar Hírlap 

Az egykori MNB-elnök, Surányi György szerint azzal, hogy megpróbáltak a jegybanki alapítványok magánpénzzé tenni közpénzt, felvetődik annak gyanúja, hogy eltűnik az adófizetők pénze. Volt már ilyenre példa: a jegybank bécsi leánybankja hetvenmilliárd forintra tehető kockázatos hitelt helyezett ki 1990 és 996 között kelet-európai magáncégeknek.

„Nem szívesen kommentálom a nemzeti bankkal kapcsolatos eseményeket” – mondta nemrég az ATV Szabad szemmel című műsorában Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, aki mégis kitért arra: azzal, hogy a jegybanki alapítványok megpróbáltak magánpénzzé tenni közpénzt, felvetődik annak gyanúja, hogy eltűnik az adófizetők pénze. 

Surányi György láthatott egyet és mást, hiszen például a jegybank bécsi leányvállalata, a CW Bank hetvenmilliárd forintra tehető kockázatos hitelt helyezett ki 1990 és 1996 között kelet-európai magáncégeknek. (Surányi a Magyar Nemzeti Bank elnöke 1990-ben és 1991-ben, később még egyszer, 1995 és 2001 között - a szerk.) 

Emiatt kellett a későbbiekben céltartalékot képeznie az MNB-nek. A bank bukott nagyhiteleinek többsége mögött fél tucat, egymással szoros kapcsolatban álló magánszemély cégcsoportjai állnak, nehezen követhető offshore cégek által rejtett tulajdonviszonyokkal

http://magyarhirlap.hu/cikk/53800/Volt_egy_leanybank_Becsben

 

Bayer ZsoltLejáratás

Álláspont. Most egy pillanatra próbáljunk meg gondolkodni.

Szemerey Tamás eddig sem volt és jelenleg sem tulajdonosa sem az említett két cégnek, sem a hozzájuk bármilyen formában kapcsolódó portáloknak. Ennek okán azon feltételezések is teljességgel megalapozatlanok, amelyek összefüggéseket láttatnak a rokoni kapcsolatok és a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által a fenti cégeknek folyósított támogatások között.” 

Vagyis a családi összefonódás vádja elbukott, maradt az, hogy az MNB egy médiaszereplőnek juttatott komoly anyagi támogatást. Ráadásul egy olyan szereplőnek, amely a lehető legkritikusabb a jelenlegi kormánnyal szemben, tehát azt sem lehet mondani, hogy Matolcsyék a „baráti sajtót” támogatják. És ne felejtsük el, hogy az ellenzéki sajtó nagy része – főleg a Klubrádió! – évek óta azért panaszkodik, hogy az állam nem támogatja őket. Hát tessék! Itt a támogatás, gyerekek! Az MNB alapítványai továbbá ingatlanokat és műkincseket vásároltak. Nagyon helyes! Az ingatlanok és a műkincsek tartják értéküket, és az állami vagyont gyarapítják, nem a jegybankelnök magánvagyonát, ahogy ezt az ellenzéki sajtó sugallni akarja.

Ám a lényeg nem ez. Az a lényeg, hogy a jegybanki nyereség több mint nyolcvan százalékát állampapírokba fektették. Vagyis – közvetett módon! – az államot finanszírozza a jegybank. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/53814/Lejaratas

 

KÖVÉR LÁSZLÓ: A TÖBBSÉG NEM KÉNYSZERÍTHETI RÁ VÉLEMÉNYÉT A KISEBBSÉGRE

A menekültek elosztásának kötelező kvótarendszere nemcsak alkalmatlan a migrációs válság megoldására, hanem elfogadhatatlan precedenst is teremtene az Európai Unió föderalizációjának az irányában – vélekedett Kövér László az Országgyűlés elnöke szerdán a Prága melletti Stirínben, ahol részt vett a visegrádi országok parlamenti elnökeinek tanácskozásán.

http://magyaridok.hu/kulfold/kover-kotelezo-kvotak-rendszere-alkalmatlan-valsag-megoldasara-620179/

 

 

FIDESZ: JUTOTT-E MÁS SZOCIALISTÁK ZSEBÉBE IS AZ ALSTOM-PÉNZEKBŐL?

A Fidesz-frakció szerint az az MSZP „vagdalkozik”, amely kormányzása alatt „egyik megszorítást a másik után hajtotta végre”.

http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-jutott-e-mas-szocialistak-zsebebe-az-alstom-penzekbol-621493/

 

Bizarr diplomagyár épült Sümegen Isten és az MNB támogatásával

A Balog Zoltán vezette EMMI év elején hitelesítette, így ősztől már indulhat is a tanítás a sümegi John Henry Newman Oktatási Központban, amelynek anyacége már alakuláskor csinos összegeket nyert el az MNB-alapítványoktól. Az intézmény háttere zavaros, szellemi atyja egy korábban politikusok kamudiploma-botrányairól elhíresült férfi, a képzési koncepció pedig erősen összeesküvéselmélet-gyanús. Megnéztük az állítólag magánfinanszírozású iskolát, amelyet Sümeg önkormányzata is támogat, pedig előtte már több városból elhajtották a szervezőit.

Diplomát szeretne?

De nem éri el a minimális pontszámot?

Ne keseredjen el, VAN MEGOLDÁS!

http://index.hu/gazdasag/2016/04/28/john_henry_newman_oktatasi_kozpont_jovoegyetem_sumegen/

 

Orbán velünk üzeni: Matolcsy védett

Az MNB alapítványainak nyilvánosságra került tevékenységéről érdeklődtünk. Tudott-e arról a miniszterelnök, hogy mire költik ezeket a hatalmas alapítványi összegeket, és ha tudott róla, miért támogatta, hogy titkosítsák az adatokat erről? Megemlítettük, hogy kollégáinkat emiatt a kérdés miatt kitiltották a Parlamentből. Orbán erre nem reagált, a kérdésre viszont azt mondta:

– A magyar alkotmány és a nemzeti bankról szóló törvény garantálja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Ezt én tiszteletben tartottam, és most is tiszteletben tartom. Ezért nem foglalkozom ezzel a kérdéssel.

Mégiscsak kellett foglalkoznia, hiszen visszaadta az Alkotmánybíróság, és meg kellett változtatni a törvényt – vetettük ellen.

– Igen, de mi alkottuk meg a nemzeti bankról szóló törvényt is. Törvényt kell alkotni – felelte Orbán.

HIRDETÉS

Matolcsy Györgyben megingott-e a bizalma a napvilágra került információk alapján?

– Ahhoz égnek és földnek össze kell szakadnia, hogy ez bekövetkezzék – válaszolta nevetve a miniszterelnök.

http://nol.hu/belfold/orban-velunk-uzeni-matolcsy-vedett-1613055

 

Ők felelnek a Matolcsy-milliárdokért

Matolcsyné alpolgármestere, a legfőbb ügyész felesége, volt MIÉP-es és MSZMP-s, Rogán egykori munkatársa is ott van a közpénzeket szóró alapítványok vezetőségében.

A jegybank összesen 260 milliárd forintnyi közpénzjellegét el nem vesztett közpénzzel alapított hat alapítványának összesen 41 kuratóriumi vagy felügyelő-bizottsági tagja és igazgatója van. Ők némi álláshalmozással összesen 61 státuszt töltenek be: a 37 kuratóriumi helyet 27-en foglalják el, a 18 felügyelő-bizottsági pozíciót 8-an, továbbá mind a hat alapítványnak van egy-egy az igazgatója.

http://index.hu/gazdasag/2016/04/27/mnb_alapitvany_kozpenz_tamogatas_szerzodes_kuratorium_matolcsy_gyorgy_bizalmasai/

 

Tízmilliárdokért költözne Varga Mihály a Várba - kiderülnek a részletek

A Miniszterelnökség várba költözésének költségvetése eléri az 50 milliárd forintot. A 2017-es költségvetésben megjelenik a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium Várba költözésének költsége is.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tizmilliardokert_koltozne_varga_mihaly_a_varba_kiderulnek_a_reszletek.613839.html

 

Rabruhás M. Györggyel van tele a város

Hirdetőoszlopokon kommentel az eheti hvg.

http://444.hu/2016/04/27/rabruhas-m-gyorggyel-van-tele-a-varos

 

A TV2 vezére nem lát botrányokat, csak ellendrukkereket

A tavalyi tetemes veszteség után idén megsokszorozza nézői számát és a bevételeit a TV2. Nem tart a botrányoktól, és teljes mértékben megbízik Kökény-Szalai Vivien hírigazgatóban. Andy Vajnát pedig még nem látta idegeskedni a tévé ügyei miatt. Dirk Gerkens vezérigazgatót kérdeztük.

http://nol.hu/belfold/megszolalt-a-tv2-vezere-nem-lat-botranyokat-csak-ellendrukkereket-1613057

 

Puszipénz

Pap Réka Kinga Így épül a Habony-lapok mellett egy új, MNB-finanszírozott médiabirodalom – állami pénzen.

Magyarországon az érdemi újságírásnak csak szigetei léteznek, és azok közül is sokan hajszálakon lógnak. Az egyik legfontosabb ok az, hogy az állam mindig túl nagy súllyal volt jelen a médiapiacon, és ezzel hátráltatta a szakmai és technológiai átállásokat. Elavult modellek szerint működő, hajdani piaci szerepükbe kapaszkodó, farnehéz lapok és televíziók közel egy évtizeden át állami hirdetésekbe kapaszkodva bekkelték ki, hogy ne kelljen tudomást venniük a szakmájukban végbement óriási fordulatról.

http://hvg.hu/itthon/20160427_puszipenz_papp_reka_kinga_mnb_alapitvanyok_media

 

Vízen, földön, levegőben is jó Simicska jobbkeze

Korábban a sportban – a vízben és a levegőben –, azóta inkább az üzleti életben érzi jól magát Nyerges Zsolt, aki régóta Simicska Lajos jobbkeze. Most pedig, hogy a milliárdos vállalkozó betegeskedik, Nyergesre még több feladat hárulhat. Simicska fiának is segítségére lehet, hogy átvegye az irányítást.

http://www.origo.hu/itthon/20160426-vizen-foldon-levegoben-is-jo-simicska-jobbkeze.html

 

Nekimegy a kormány a kórházi váraknak

Jövőre 167 milliárd forinttal több jut az egészségügynek, és ebből 80-85 milliárdot szánnak bérfejlesztésre. A kórházak felé kancelláriákat állítanak, és kiszervezik az idősek kórházi ellátását is– mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

http://www.origo.hu/itthon/20160427-onodi-szucs-zoltan-egeszsegugy-2017-es-koltsegvetes.html

 

Ügyvéd a főterroristáról: Feneketlen üresség lakik benne

Szerdán hajnalban a legnagyobb titokban és különleges biztonsági intézkedések mellett átadták Franciaországnak a belga hatóságok Salah Abdeslamot. A párizsi merényletek szervezésével megvádolt férfiről belga ügyvédje azt nyilatkozta: „Intelligenciája egy üres hamutartóéra hasonlít, feneketlen üresség lakik benne. Megkérdeztem tőle, hogy olvasta-e a Koránt. Azt válaszolta, hogy egy összefoglalót olvasott belőle az interneten”.

http://mandiner.hu/cikk/20160427_ugyved_a_foterroristarol_feneketlen_uresseg_lakik_benne

 

Jobbik: Ne legyen képviselő, aki menekül a kérdések elől!

A gazdasági bizottság ellenőrző albizottságában vizsgálná a jegybanki alapítványok és az Alstom ügyét a Jobbik. A párt sajtótájékoztatóját a Kossuth téren tartotta, mégpedig azért mert egyes újságírók nem léphetnek be az Országházba. Szilágyi György képviselő jelezte: pártja szeretné megszüntetni ezt a „diktatúrát” és azon az állásponton van, hogy aki elmenekül a sajtó kérdései elől, az ne legyen képviselő.

http://mandiner.hu/cikk/20160427_jobbik_ne_legyen_kepviselo_aki_menekul_a_kerdesek_elol

 

Védhetetlen

Gazda Albert, Magyar Nemzet

Abban, hogy a miniszterelnök, a kormány és a Fidesz kitart az alapítványain keresztül sok-sok milliárd forintnyi exközpénzt szétszóró Matolcsy György mellett, semmi váratlan nincsen. Matolcsy György ugyanis azt teszi, amit kell: építi a rendszert. Ez a feladata, elvégzi, fegyelmezett katona. Mindaddig, amíg az, védett lesz. Igaz ugyan, hogy kellemetlen, ami történt – irdatlan nagyok az összegek, és még soha nem látszott ennyire kristálytisztán, hogy milyen pofátlanul primitív mechanizmusok szerint veszíti el a közpénz a jellegét –, de a Fidesz és az ország urai simán vélhetik: messze vagyunk attól, hogy ég és föld összeszakadjon. Bár a különféle véleménynyilvánítók szerint védhetetlen Matolcsy György – nem is védi őt most senki, vagy támadják, vagy nem szólnak –, a miniszterelnök miért ne üzenhetné, hogy haha, igenis védett.

De valóban messze vagyunk-e az égszakadástól? S kire szakad vajon, ha mégis?

http://mno.hu/gkozep/vedhetetlen-1339576

 

AMIKOR ELIT KARCSI LESZÓLJA ORBÁN VIKTORT

Szikszai Péter Magyar Idők

A ballib médiában annyi bőven elég a jó interjúhoz, hogy egy Forbes-listán szereplő, hipergazdag, überbefolyásos vállalkozócelebazt nyilatkozza a miniszterelnökről, hogy „nem izgatja a kultúra”.

Nem, nem mehetünk el szó nélkül emellett, mert mindezt olyan közművelődési értelemben autentikus kultúrember nyilatkozta, mint Gerendai Károly. A méltán híres polihisztor, akinek az évenkénti Prodigy-koncerteket és a nyitott piszoárokat köszönhetjük, ma már abszolút méltán képviseli a magyar elitet. Olyannyira, hogy nemrég még konferenciát is szervezett azért, hogy saját magát is beválassza a legfelsőbb körbe.

Gattyán György pornókirály vagy Hajdú Péter showman csatlakozásáról egyelőre nincs szó, de a Gerendaiék Karesza így sem mozog idegenül a tudósok és művészek között.

http://magyaridok.hu/belfold/amikor-elit-karcsi-leszolja-orban-viktort-619231/

 

A tanárok szerint a KLIK felülbírálja a tankönyvrendeléseiket, és több állami tankönyvet küld

Az elmúlt hónapok tanártüntetésein is részt vevő Tanítanék Mozgalom honlapján elindult egy új menüpont, ami alatt a tanárok jelenthetik, ha törvénytelenséget tapasztalnak az oktatási rendszer valamelyik nagy állami intézménye részéről.

Egy tanár, aki később a 444-et is megkereste, azt írta az oldalra, hogy a KLIK a tankönyvrendelésekbe is belenyúl, és lehúzza a megrendelőlapokról a neki nem tetsző könyveket. A fenntartó a tanár szerint azért csinálja ezt, hogy helyzetbe hozza az állami tankönyveket, a lehúzott könyvek helyébe ugyanis a KELLO (az állami tankönyvellátó) állami tankönyveket küld.

http://444.hu/2016/04/27/a-tanarok-szerint-a-klik-felulbiralja-a-tankonyvrendeleseiket-es-tobb-allami-tankonyvet-kuld

 

Törvényt sért és trükközik a kormány a jövő évi költségvetésben

Viszonylag komoly költségvetési lazítást tervez a kormány 2017-re, derült ki a tegnap éjjel kikerült törvénytervezetből.

Már amennyire egy ilyen korán megírt költségvetésnek bármennyi értelme – hiszen az idei is csak papíron létezik, annyira sok mindent átvariáltak benne menet közben, és egyébként is, áprilisban még nem igazán lehet tudni, hogy hogyan fognak alakulni az áfabevételek jövő decemberben, vagy mondjuk Orbán Viktor épp mire akar majd pár százmilliárdot elköltögetni. (Erre most már saját hatáskörben, rendeletileg, előzetes egyeztetés nélkül is lehetősége lesz.)

Az egyik legátlátszóbb dolog azzal kapcsolatos, hogy miután Orbán Viktor kiadta a vezényszót, hogy ki kell egyensúlyozni a költségvetést – méghozzá nullszaldósra –, ezt egy nyilvánvaló trükkel oldották meg. Kettéosztották ugyanis a kormányzati kiadásokat „működési” és „felhalmozási” költségekre, és úgy döntöttek, hogy az előbbi szempontjából kell nullásnak lennie a költségvetésnek. De ezt is csak egy trükk árán sikerült elérni: valamiért az áfabevételek egy része a működést, egy másik része meg a felhalmozást fedezi. Konkrétan: a 3531 milliárd forintnyi tervezett áfabevételből 2500 milliárdot a működésre, 1030-at meg a fejlesztési kiadások fedezésére írtak be. Miért pont ilyen felosztásban? Csak.

http://444.hu/2016/04/27/torvenyt-sert-es-trukkozik-a-kormany-a-jovo-evi-koltsegvetesben

 

Az istennek sem akarnak összejönni a feliratok a budai Várban

Egy ország röhögött tegnap azon, hogy a budai Vár felújításakor kikerült óriásplakátokon elfelejtették angolra fordítani a magyar szövegeket, pontosabban a feltételezhetően magyar nyelvű, "Ugyanaz angolul" utasítást fordították le angolra, miszerint

Same in English.

http://444.hu/2016/04/27/az-istennek-sem-akarnak-osszejonni-a-feliratok-a-budai-varban

 

Nincs most ennél tanulságosabb vita arról, hogy mit lehet kezdeni Orbán Viktor „mindenhova építsünk valami sportlétesítményt” rögeszméjével

Úgy tűnik, hogy hiába vezette le logikus érveléssel Bencsik János, Tatabánya fideszes parlamenti képviselője,

hogy mekkora csapás, ha Orbán Viktor ajándékba ad egy böhöm sportcsarnokot,

http://444.hu/2016/04/27/nincs-most-ennel-tanulsagosabb-vita-arrol-hogy-mit-lehet-kezdeni-orban-viktor-mindenhova-epitsunk-valami-sportletesitmenyt-rogeszmejevel

 

Matolcsyék akár 20 évet is kaphatnának

Magyar György az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, önmagában az unortodox gazdaságpolitika még nem volt büntetőjogi kategória, de az, amit tudunk a jegybanki alapítványok pénzügyeiről, az megvalósíthatja akár a hűtlen kezelést is,

amit elég rendesen tud büntetni a törvény, mert nagyon nagy összegről van szó. Magas az érték, öttől tízes kategória. Ha egyszer valaki ezt megállapítaná, de emögé tennék egy gyors kérdőjelet.

http://24.hu/belfold/2016/04/27/matolcsyek-akar-20-evet-is-kaphatnanak/

 

Méltatlan és megalázó körülmények a gyermekkórházakban – az ombudsman közbelép

A rabok sorba nyerik a pereket a fogvatartás szűkös körülményei miatt és a pénzt az államtól, míg a kórházakra vonatkozóan nincs ilyen előírás. Az elhelyezett betegekre jutó minimum élettér négyzetméter mértékének normaként történő meghatározása nélkül nincs garancia arra, hogy a kórtermek ne túlzsúfolt „emberraktárként” funkcionáljanak és így sérülhet a betegek emberi méltósághoz való joga. Ezt Székely László ombudsman írta egy szülőnek, aki panaszt tett a Heim Pál Gyermekkórházban tapasztalt eljárás és áldatlan állapotok miatt. Tavaly a földre letett matracon pihenő anyák fotója bejárta a sajtót.

https://atlatszo.hu/2016/04/27/meltatlan-es-megalazo-korulmenyek-a-gyermekkorhazakban-az-ombudsman-kozbelep/

 

Leváltották azt az ügyészségi vezetőt, aki nem tudta, hogy Polt Péter ki akarja fogni a szelet a Jobbik vitorlájából

Nem tudhatta egy vezető pozícióban lévő ügyész, hogy a Jobbik mennyire idegesítheti főnökét, Polt Péter legfőbb ügyészt a vácszentlászlói fagyállós gazda ügyével kapcsolatos folyamatos érdeklődéssel, ami miatt pillanatok alatt leváltották – értesült az Átlátszó ügyészségi forrásokból. A Legfőbb Ügyészség szerint indoklás nélkül le lehet váltani a vezetőket, és most is ez történt.

https://blog.atlatszo.hu/2016/04/levaltottak-azt-az-ugyeszsegi-vezetot-aki-nem-tudta-hogy-polt-peter-ki-akarja-fogni-a-szelet-a-jobbik-vitorlajabol/

 

Péterfalviék szerint az MNB-alapítványok kedvezményezettjeinek a nevét is nyilvánosságra kellene hozni

Az információszabadság hatóság szerint erős érvek szólnak amellett, hogy nyilvánosságra kellene hozni a jegybanki alapítványok „magánszemély” kedvezményezettjeinek neveit.

http://magyarnarancs.hu/belpol/peterfalviek-szerint-az-mnb-alapitvanyok-kedvezmenyezettjeinek-a-nevet-is-nyilvanossagra-kellene-hozni-99173

 

Róna Dániel: Mi történik a Jobbikban?

A magyar politika egyik legfontosabb kérdésére a radikális jobboldal ismert kutatója próbál válaszolni.

„Éppen tegnap fejeztem be az USA volt magyarországi nagykövetének, Eleni Kounalakisnak aNagykövet asszony című könyvét, mely igen tanulságosnak bizonyult abból a szempontból, hogy megtudhattuk, bizony a világ legerősebb gazdasági és katonai hatalma egy félművelt, igazi buta libát küldött Budapestre, akinek a hároméves itt-tartózkodás sem volt elég ahhoz, hogy akár a legcsekélyebb mértékben is megértse a magyarság történelmét, sorskérdéseit és törekvéseit. Elkeserítő, de ki kell mondani: az Amerikai Egyesült Államok nem barátja a magyar népnek.” Az idézet dr. Lázár Zoltán ügyvédtől, a Jobbik szolnoki vezetőjétől származik, aki a Direkt36 írásaszerint Vona Gábor egyik legközelebbi bizalmasa, tanácsadója. Ezt az értesülést Lázár az Alfahír vele készült interjújában sem vonja kétségbe. A politizálását Vonához hasonlóan a Fideszben kezdő Lázár az interjú alapján a néppártosodás elkötelezett híve.

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/rona-daniel-mi-tortenik-a-jobbikban-99134

 

Háromezer forintos bírságot kapott, mert ivott két korty vizet a villamoson

Háromezer forintra büntette a debreceni villamoson érvényes jeggyel utazó, ám két korty ásványvizet elfogyasztó újságírót a helyi közlekedési vállalat (DKV) ellenőre tegnap. Az újságíró panaszt tett, mondván, a villamoson csak a szeszes ital fogyasztását és evést tiltó táblát látott, szerinte a büntetés példátlanul szigorú és igazságtalan.

http://nol.hu/mozaik/haromezer-forintot-fizetett-ket-korty-vizert-1613155

 

Archív képek az örmény népirtás női áldozatairól

1915 április 24-én Isztambulban kivégezték az örmény értelmiség vezetését. Ezzel megkezdődött a törökök és a kurdok által elkövetett keresztény népirtás, aminek az örmények mellett asszírok, szírek, káldok, arabok, arámiak és görögök estek áldozatul.

http://orientalista.hu/archiv-kepek-az-ormeny-nepirtas-noi-aldozatairol/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.