2016, november 17 - 09:27 Sajtószemle

A világutazó fotós, Jessica Devnani legutóbb Kolumbiát járta be a hátizsákjával, és tért vissza onnan csodás képekkel, így a világ minden bizonnyal legszínesebb városában, a mindössze 5500 fős Guatapéban készített fotóival.

 

http://24.hu/kultura/2016/11/15/fotosorozat-a-vilag-legszinesebb-varosaban-igazan-orom-lehet-elni/

 

Renzi kiosztotta Orbánt, jöhet a vétó

 

"Az általunk befizetett pénzből ne emeljenek falakat!" Ezt mondta az olasz kormányfő.

Ha az Európai Unió egyes tagállamai falakat építenek és csak akkor szolidárisak, amikor pénzt kapnak, akkor készen állunk megvétózni az unió költségvetését.

Ezt Matteo Renzi mondta ezúttal a RAI olasz közszolgálati rádió esti politikai-közéleti műsorában. Az olasz kormányfő emlékeztetett rá, hogy az európai szolidaritásnak megvannak a maga szabályai. Azt már korábban is egyértelművé tette, elfogadhatatlannak tartja a magyar határzárat.

http://24.hu/kulfold/2016/11/16/renzi-kiosztotta-orbant-johet-a-veto/

 

Megszólalt a kormányszóvivő a Népszabadság bezárásáról és indulatos volt

Azt bizonygatta, hogy az Orbán-kormánynak semmi köze a bezáráshoz. Kovács Zoltán egy bécsi konferencián azt mondta, a döntést a piac törvényei kényszerítették ki, merthogy a lap nagyon veszteségesen működött. Szerinte csakis az ellenzék mondja, hogy a hatalom szerepet játszott az újság leállításában, írják a népszabisok a Facebook-oldalukon.

A Der Standard cikke szerint, aminek az a címe, hogy Variációk az igazságra, az előző tulajdonos puccsszerűen húzta le a rolót, majd a kiadó a kormányközeli oligarcha, Mészáros Lőrinc érdekkörébe került.

Gergely Márton főszerkesztő arról beszélt, hogy a korábbi lapgazda nem akarta eladni a Népszabadságot, hiszen fejlesztéseket jelentett be. Dajcsák Dalma, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza nem kétli, hogy a boltot azért csukták be, mert az újság bírálta az Orbán-kabinetet. Kovács a Népszabisok szerint ugyanakkor egyre indulatosabb lett, és a végén, amikor arról faggatták, hogy akkor kié is a tulajdonjog, közölte, hogy

ez az egész rendezvény olyan, mint egy bírósági tárgyalás, ám ő nem mond semmit.

Erhard Busek volt konzervatív alkancellár arról beszélt, hogy a nyugatot is felelősség terheli a történtekért, mert a rendszerváltás után nem gondolta végig, hogy mi legyen keleten a médiával, és rettenetes következményekkel járt, amikor főleg német nyelvű cégek bevásároltak az itteni sajtópiacon.

http://24.hu/kozelet/2016/11/16/megszolalt-a-kormanyszovivo-a-nepszabadsag-bezarasarol-es-indulatos-volt/

Belügyminisztérium: tartózkodási engedélyt is adtunk Pharaonnak

A hazai hatóságok sosem vettek ujjlenyomatot az FBI által űzött Ghaith Pharaontól, ennek ellenére nemcsak vízumot, hanem magyarországi tartózkodási engedélyt is kapott – erősítette meg információnkat a Belügyminisztérium. Részletes összeállításunk a csütörtöki Heti Válaszban.  

A magyar hatóságok 2014-től lényegében minden biztonsági kaput megkerültettek Ghaith Pharaonnal, hogy akadálymentesen törhessen utat magának Magyarországon. Kérdésünkre, hogy vettek-e valaha ujjlenyomatot tőle, illetve beszerezték-e a biometrikus azonosítóit, a belügyi tárca lakonikus választ küldött: „Nem”. Szakértőink figyelmeztetnek: a vízumok esetében ezt még ki lehet magyarázni azzal, hogy más uniós ország a szükséges adatokat nemrég begyűjtötte. A belügy ugyanakkor megerősítette: Pharaonnak 2016. november 1-jéig magyarországi tartózkodási engedélye is volt – ehhez elvileg kötelező (lett volna) az arcképmás-készítés és az ujjnyomat-rögzítés.

http://valasz.hu/itthon/belugyminiszterium-tartozkodasi-engedelyt-is-adtunk-pharaonnak-121315

 

Jordánia tiszteletbeli konzulja igényelte a vízumot Pharaonnak

 

A szocialista Harangozó Tamás kérdezte arról a külügyminisztert, hogy hogyan jutott magyar vízumhoz az FBI és az Interpol által is körözött Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos

 Pharaon vízumigénylésének pikantériája, hogy Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja az a Zaid Naffa, akinek családja nagyon jól járt a Keleti-Nyitással:

egyik testvére Oszama Naffa, Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emírségekben, másik testvére Tárik Naffa, az ammani magyar kereskedőház vezetője, Magyarország tiszteletbeli konzulja a jordániai Akabában.

Zaid Naffa közben annak a Jordan Decapolis Properties nevű óriásvállalatnak az igazgatósági tagja, aminek történetesen Pharaon az elnöke, illetve a szaúdi milliárdos magyar cégeinek kézbesítési megbízottja volt 2015. márciusáig.

 

http://444.hu/2016/11/16/jordania-tiszteletbeli-konzulja-igenyelte-a-vizumot-pharaonnak

 

Felpörgetik Paksot, engedélyek hiányában is folyhat a munka

 

Miközben a világ az amerikai elnökválasztásra figyelt, múlt héten kedd éjszaka alig néhány képviselő részvételével vitatták meg a magyar parlamentben a fejlesztési tárca energetikai törvénycsomagját. Salátatörvényről van szó, vagyis rengeteg kisebb – nagyobb módosításról, amelyekről egyszerre szavaznak majd.

javaslat 14. paragrafusa többek között erről szól:

„Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben szabályozza a nukleáris létesítmények tekintetében a hatósági engedélyektől való eltérés lehetséges módjait és feltételeit a létesítés alatt álló nukleáris létesítményben.”

http://444.hu/2016/11/16/felporgetik-paksot-engedelyek-hianyaban-is-folyhat-a-munka

Új világ jön a Mediaworksnél, készülhetnek a megyei lapok olvasói

Teljes gőzzel zajlik a Mediaworks vezérkarának átalakítása. Az már most látszik: a kormánypárti hang erősödhet az ország legnagyobb lapkiadójánál.

Néhány idézettel igyekszünk bemutatni a Mediaworks-Magyar Idők új vezetőit.

http://hvg.hu/gazdasag/20161116_Kik_is_a_Mediaworks_uj_urai

 

Gyárfás Tamás: Felmerült bennem, hogy azt mondom, a viszontlátásra

 

Hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, Gyárfás Tamás szerdán sajtótájékoztatót tartott az ügyben.

Azzal kezdte, hogy Hosszú Katinka eredményeit nagyon nagyra tartják, tisztelegnek előtte. Ők úgy érezték, nyugalmi állapot állt be a kapcsolatukban, ezért is volt váratlan a közlemény.

Arra törekedtünk, hogy elnyerjük kegyeit, igényeit kielégítsük. Ő azt állítja, nem támogatjuk. Emlékeim szerint egy 12 milliós szerződést a közvélemény előtt tépett szét. Idén 15 millió forintot szeretnének felajánlani neki. Előtte írunk levelet neki, mint a Kossuth-díjnál, hogy elfogadja-e. De ez nem ajándék, kiérdemelte.

Gyárfás kitért rá, Katinka állításával ellentétben ő egy szóval sem mondta soha senkinek, hogy hagyja abba a pályafutását. Hangsúlyozta, abszurd az az állapot, hogy az edzőjével nem tud szót váltani, nem köszön vissza, idegenként tekint rájuk. Állítása szerint Hosszú Katinka a legkedvesebb sporttársuk volt a múltban, aki a trénere hatására változott meg.

Ahogy tavaly kérte, kapott öltözőt, masszőrt és videoberendezést is, de utóbbit hat hónap alatt egyszer sem volt ideje kipróbálni.

 

http://24.hu/sport/2016/11/16/gyarfas-tamas-felmerult-bennem-hogy-azt-mondom-a-viszontlatasra/

 

Gyurta Dániel is megszólalt a Hosszú vs Gyárfás ügyben

 

Sajnálatosnak tartom, hogy szeretett sportágam a botrányok miatt rendszeresen címlapon van az utóbbi időben. Hosszú Katinka tegnapi nyilatkozatában sajnos sok olyan meglátás van. ami minden úszó számára ismerős, még ha ezekről nyíltan nem is tudnak beszélni. Az látszik, hogy nincs rend a magyar úszás körül, és a legszomorúbb, hogy az úszók – akikről az egésznek szólnia kellene – látják ennek kárát. A 2017-es vb-re készülve ez különösen ártalmas, hiszen ez a hazai világverseny lehetne nekem és sok sportolótársamnak is karrierünk csúcspontja. Abban tudok bízni, hogy rövid időn belül olyan döntések születnek a sportvezetésben, amelyek ezen a téren változást hoznak, és amelyek a személyes érdekekkel szemben a medencébe csobbanók érdekeit veszik majd figyelembe.

 

http://24.hu/sport/2016/11/16/gyurta-daniel-is-megszolalt-a-hosszu-vs-gyarfas-ugyben/

 

Az úszószövetség elkezdte félremagyarázni Gyurta Hosszú Katinka melletti kiállását

 

Az látszik, hogy nincs rend a magyar úszás körül, és a legszomorúbb, hogy az úszók – akikről az egésznek szólnia kellene – látják ennek kárát,

mondta Gyurta. Nem sokkal később arról számolt be az MTI-nek az úszók szövetségi kapitánya, Hargitay András, hogy telefonon beszélt Gyurtával, és tisztázták, hogy Hosszú Katinka közleményét illetően milyen nyilatkozatot tett.

Dani elmondta, nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni. Ő annyit mondott, hogy, mint az élet bármely területén, az úszósportban is mindig van min javítani, de egyáltalán nem áll szándékában leváltani az elnököt. Egy vágya van, hogy legjobb tudása szerint, a tőle megszokott szinten készüljön,"

mondta Hargitay, aki szerint

"az olimpiai bajnok mellúszó nem kíván a sajtóban magyarázkodni, de felhatalmazta arra, hogy szavai átértelmezését tisztázza."

Gyurta Dániel az MTI hírére reagálva Facebook-oldalán megerősítette: kiáll eredeti véleménye mellett.

http://444.hu/2016/11/16/az-uszoszovetseg-elkezdte-felremagyarazni-gyurta-hosszu-katinka-melletti-kiallasat

 

Hosszú-MÚSZ-háború: “Mi itt már nagyobbra nőttünk, mint a magyar úszósport”

 

Mint ismert, Hosszú Katinka kedden egy Facebook-posztban lemondásra szólította fel a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökét, Gyárfás Tamást. Az üggyel kapcsolatban Hargitay András szövetségi kapitány és Csurka Gergely sajtófőnök volt az M4 Sport Sportreggeli című műsorának vendége.

Párbeszéd kellene, de az nincs! Mi mindent elkövetünk. Mi kommunikálnánk, míg válaszként Facebook-bejegyzéseket, üzeneteket kapunk, ez pedig szerintem nem egészséges dolog. Le kéne ülni, meg kéne beszélni ezt az egészet. Nekünk nem az a célunk, hogy Hosszú Katinkáéknak ne legyen jó, hanem pont az ellenkezője

Csurka Gergely felelevenítette Tusup egyik kijelentését, amely nagy port kavart a szövetségben:

Mi itt már nagyobbra nőttünk, mint a magyar úszósport, nincs rátok szükségünk.

 

http://24.hu/sport/2016/11/16/hosszu-musz-haboru-mi-itt-mar-nagyobbra-nottunk-mint-a-magyar-uszosport/

 

Obama szerint a nacionalizmusnak egy egészen durva formája fog most felerősödni

A még hivatalban lévő amerikai elnök európai körútjának görögországi állomásán arra figyelmeztetett, hogy a Brexit és az amerikai elnökválasztás után a nacionalizmusnak egy egészen durva formája erősödhet meg. Barack Obama beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok tisztában van azzal, milyen súlyos veszélyekkel jár a faji, vallási vagy etnikai alapú megosztottság.

 

http://444.hu/2016/11/15/obama-szerint-a-nacionalizmusnak-egy-egeszen-durva-formaja-fog-most-felerosodni

 

Rogán nem lehet téma a nemzetbiztonsági bizottságban

A fideszes többség ezt megakadályozta.

A kormánypárti képviselők nem járultak hozzá, hogy a testület foglalkozzon a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterről megjelent információkkal - mondta a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt. Az Index múlt pénteki, oknyomozó cikke után kezdeményezte Szél Bernadett LMP-s politikus az ügy napirendre vételét. Az Index Rogán Antal miniszter és Kertész Balázs ügyvéd kapcsolatát illetve utóbbi ügyeit és külföldi kapcsolatait tárta fel. A lap szerint Rogán elsőre letagadta a közeli ismerettséget, majd a videófelvételek nyilvánosságra hozása után Rogánék a hvg.hu kérdésére elismerték, hogy Rogán szokott találkozni Kertésszel, ám az üzleti kapcsolatot tagadták.

Molnár Zsolt szerint ezeknek az információknak az ország külgazdasági és nemzetbiztonsági szempontjából is lehetnek releváns elemei, de a kormánypárt megakadályozta a napirendre vételt.

http://hvg.hu/itthon/20161116_rogan_nemzetbiztonsagi_bizottsag_molnar_szel_fidesz

Ismét háborúban a szexmilliárdos

 Hiába nyert a hazai és európai bíróságon is Gattyán György a magyar adóhatóság ellen, a NAV láthatóan nem adja fel és ismételt támadást indított. Néhány hét elteltével ugyanis ismét rátette a kezét a milliárdos hazai vagyonára. Hogy miért, az egyelőre rejtély.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ismet_haboruzik_a_szexmilliardos.624272.html

 

Így trumptalanítottak egy manhattani toronyházat – fotók

 

Eltávolítják három manhattani lakóépületről Donald Trump leendő amerikai elnök nevét, részben a lakók követelésének engedelmeskedve.

 

http://hvg.hu/ingatlan/20161116_trumptalanitottak_egy_manhattani_tornyot

 

Zsíros állami útépítési megbízást nyert el az új Közgép

 

A Duna Aszfalt tulajdonosa Szijj László, aki több vállalkozásban is a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc üzlettársa.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20161116_m44_duna_aszfalt

 

Bob Dylan bejelentette, nem megy el a Nobel-díj-átadóra

 

Az amerikai énekes, az irodalmi kategória idei kitüntetettje kedden levélben közölte erről szóló döntését a díjat odaítélő Svéd Akadémiával.

A levélből kiderült, hogy a 75 éves zenész szerette volna személyesen átvenni a Nobel-díjat, de más kötelezettségei sajnos nem teszik ezt lehetővé – közölte a Svéd Akadémia. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy rendkívül megtisztelőnek tartja a kitüntetést.

http://hvg.hu/kultura/20161116_bob_dylan_dijatado

 

Jávor Benedek nekiment az Orbánhoz magángépen repülő alelnökjelöltnek

 

A PM európai parlamenti képviselője szerint elfogadhatatlan, hogy Günther Oettingert jelölték az Európai Bizottság alelnöki posztjára. A német politikus megsértette ugyanis az etikai szabályokat, amikor egy nem regisztrált lobbista magángépén utazott májusban egy budapesti rendezvényre, és ott Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott. Oettinger és a szóvivője is azt állítják: nem sértették meg a szabályokat, illetve Klaus Mangold magángépének használatát a magyar kormány javasolta.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20161116_javor_benedek_nekiment_az_orbanhoz_magangepen_repulo_alelnokjeloltnek

 

Születésnap

Erdősi Csaba, Magyar Nemzet 

 

Holnap lesz kereken ötéves a korrupció elleni összefogás Magyarországon. Nem vicc, ez alkalomból meghívót is kaptunk a születésnapi zsúrra az Állami Számvevőszéktől. A műsorról majd beszámolunk, de addig is idézzük fel, mit történt öt évvel ezelőtt – azt gyanítjuk ugyanis, hogy 2011. november 18-a nem hagyott kitörölhetetlen nyomot a közös emlékezetünkben. Szóval a jeles napon a közigazgatási és igazgatásügyi miniszter, a legfőbb ügyész, a Legfelsőbb Bíróság és az Állami Számvevőszék elnöke közös nyilatkozatot írt alá, amelyben „erkölcsi kötelezettséget vállaltak az általuk vezetett állami szervek korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítésére, a korrupcióellenes eszköztár fejlesztésére”. Az összefogáshoz később csatlakozott az Országos Bírósági Hivatal, majd a Belügyminisztérium, most pedig a meghívónk tanúsága szerint „egyetértési szándékát fejezi ki” a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank. Az egyetértés szándéka derék dolog, ha a korrupció ellen kell harcolni. Csapataink helyzete ugyanis szorongatott, a frontvonal girbegurba, nehezen tartható. Jól jön minden segítség. 

http://mno.hu/vezercikk/szuletesnap-1371826

 

Szerencsés KárolyCsendes fönségesség

Az ebül szerzett pénz ugyanolyan kihívóan elszabadítja, elszemteleníti gazdáit, mint az ebül szerzett hatalom...

Magyar Hírlap

Jó ősszel barangolni itthon, mert bár behúzódva, félve, magányosan is, de él a nép. Még megvan. Az elmúlt fél évszázad tatáros-törökös elnéptelenedése után újra gyógyítani akarja lelkét. Belakja újra az országot. Itt vannak a sokat látott asszonyok és férfiak. Látták a világháborús poklot, látták a minden faluban basáskodó „fiók-Rákosikat ”, látták a forradalmat és annak elárulását, túlélték a hínáros Kádár-kort, a félszeg rendszerváltást, sőt még Bokros Lajost és Gyurcsány Ferencet is.  
El tudják mondani az unokáknak, hogyan is volt. De azt kérdezik itt is ott is ahol járok: hol vannak a fiatalok? Hol vannak az unokák? És valóban: ez a legfontosabb kérdés.

http://magyarhirlap.hu/cikk/71740/Csendes_fonsegesseg

 

Titkosított építkezés a Budai Várban?

Harminc évre titkosítaná a kormány a kiemelten fontos beruházások műszaki, és pénzügyi adatait. Ligeti Miklós a Transparency Internatinal Magyarország jogi igazgatója lapunknak erre reagálva azt mondta: a kabinet célja továbbra is az, hogy kivonják magukat az átláthatóság szabályai alól. Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke pedig úgy fogalmazott: a korlátozás csak biztonsági, védelmi, műszaki és üzemeltetési adatokra vonatkozhat.

http://nepszava.hu/cikk/1112078-titkositott-epitkezes-a-budai-varban

 

Viharok Donald Trump stábjában

Belharcok, viharok közepette szerveződik a jövendő Trump-kormányzat. Miután leváltották Chris Christie-t, New Jersey kormányzóját az átmenetet irányító csapat éléről, a hozzá kötődő embereket is menesztették, s ezzel a korábbi személyi javaslatok is megkérdőjeleződtek. Donald Trump Twitteren cáfolta, hogy gond lenne, szerinte minden rendben halad, s ő és csak ő tudja, kik lesznek a befutók a fontos posztokra.

http://nepszava.hu/cikk/1112047-viharok-donald-trump-stabjaban

 

Tanácsadói szerződése helyett egy Örkény-novellát kaptunk György Pétertől

György Péter esztéta, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék egyetemi tanára egy Magyar Narancs interjúban azt nyilatkozta, hogy fizetett tanácsadóként foglalkoztatta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Mivel az érintett állami intézményeknek benyújtott, a főigazgatói tanácsadók kilétét és javadalmazását firtató adatigénylésekkel nem mentünk semmire, megpróbáltuk magától Györgytől megtudni, hogy volt ez a dolog pontosan. A szerződés így se lett meg, de a levelezés szenzációsra sikerült.

 

https://blog.atlatszo.hu/2016/11/tanacsadoi-szerzodese-helyett-egy-orkeny-novellat-kaptunk-gyorgy-petertol/

 

Milliárdokat nyelhetett be az Erzsébet-utalvány forgalmazója

 

Az Erzsébet-program 2012-es kezdete óta évente 5-10 milliárd forintot költöttek a szociálisan rászorulók és gyerekek üdültetésére, miközben a költségeket alapvetően fedező Erzsébet-utalványok forgalmazásából jóval nagyobb bevétel keletkezhetett. Milliárdokról van szó, amelyek sorsát egyelőre hiába kutattuk.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdonában álló cég busás haszna több tételből áll össze. Egyrészt abból is van bevételük, ha a munkáltatók megveszik az Erzsébet-utalványokat, ekkor ugyanis a forgalmazó az igényelt összegen túl két százalék szolgáltatási díjat is felszámol. Az elfogadóhelyeknek pedig még többet kell fizetniük, mert amikor valódi pénzre váltják az utalványokat, öt százalékot levonnak tőlük beváltási díj címen. Ezenfelül 1500 forint elfogadóhelyi díjat is fizetniük kell, amely fedezi az üzletre kikerülő matrica díját, a nyilvántartással kapcsolatos költségeket s a központi honlapon való, marketing célú megjelenítés ellenértékét.

 

http://mno.hu/belfold/udultetesi-milliardok-nyomaban-1371624

 

Kopaszbalhé: már nem nyomoznak a választási iroda elnöke ellen

 

Pálffy Ilonát még a népszavazási kérdésével soha célba nem érő Nyakó István jelentette fel.

Pálffy Ilonát az MSZP politikusa, Nyakó István jelentette fel az után, hogy az NVI előtt kigyúrt, kopasz férfiak akadályozták meg, hogy leadja népszavazási kérdését a vasárnapi boltzárról. Nyakó azt kifogásolta, hogy Pálffy elküldte a rendőröket, és megsemmisítette a beléptetőrendszer adatait.

Az ügyészség azonban úgy látta, hogy Pálffy nem utasíthatja a rendőröket, az adatokat pedig nem ő, hanem egy biztonsági cég törölte ki, jogszerűen.

http://hvg.hu/itthon/20161116_kopazbalhe_valasztasi_iroda

Egy világnézeti klub

A „pesti srácok” Komár Lacijának, Dózsa Lászlónak köszönhetően végképp bohózatba látszik fordulni az 56-os emlékév, már lassan beemelhetnénk a Szeszélyes évszakokba, de Rákay Philip komolyan veszi a feladatát, és a Szabadság tér ’56 című világnézeti klubjában nemcsak beszél az államszocializmusról, hanem egyenesen jelenvalóvá teszi azt.

A Fidesz-nagygyűlések egykori kikiáltója már régóta komoly televíziósként műveli népét, korábban a Szabadság tér ’89-ben a Kádár-rendszer történetét állította a feje tetejéről a talpára. Ha még nem mosta el emlékét a Balatoni világos, ez volt az a történelmi műsor, amelybe Grósz Károly is beülhetett volna reformerként szakérteni, hiszen minden megtörténhetett benne. Például a kitelepített osztályidegen család sarjaként bemutatott Ernyey Béláról megtudhattuk, hogy nemcsak a Varsói Szerződés Richard Gere-je, de a magyar Szolzsenyicin is, aki „finoman szólva nem volt a Kádár-rendszer nagy barátja”. Annyira, hogy őt már nem is a Hortobágyra, hanem egyenesen az 1985-ös szépségkirálynő-választás zsűrijébe telepítették, és hát az Ernyey-garázsjevtusenkói lírája is szívbemarkoló mementója a diktatúra alatti megpróbáltatásainak.

Szóval a vita hiányával tüntető Szabadság tér ’89-hez képest a Kádár-rendszer szétcigarettázott történelmi műsorai is a szabadság friss levegőjét árasztották. 

http://hvg.hu/kultura/20161116_Egy_vilagnezeti_klub#rss

 

Az MTI nem vehet részt híresztelésben

 

Ha ellenérdekelt közszereplők azt nyomják egymásról, hogy az egyik anyagyilkos, a másik pedig pedofil, akkor az MTI azt egyszerűen nem adja ki.

„Az alábbiakat muszáj megosztanom, mert egyfajta lakmuszpapírként jelzi a netes sajtó totális elhülyülését, és nem mellesleg engem is megrángatnak benne, holott nagyon nem szolgáltam rá, és ezt alant ki is fejtem.

Az a helyzet, hogy Sajó Dávid nem érti azt, amiről ír. Pedig számtalanszor elmagyaráztuk már, és most teszek egy utolsó kísérletet:
Az a helyzet, hogy Sajó Dávid nem érti azt, amiről ír. Pedig számtalanszor elmagyaráztuk már, és most teszek egy utolsó kísérletet:

http://media.mandiner.hu/cikk/20161113_kobza_miklos_az_mti_nem_vehet_reszt_hiresztelesben

Miközben Bayer Zsolt felmossa a padlót a TV2-vel, a Lokál tovább tolja a melegsztorit

meglepő, hogy a TV2-vel és a Riposttal tandemben közlekedő Lokál című ingyenes bulvárlap ma tovább tolja a jobbikos melegsztorit. Mivel a „bizonyító” fotóról közzététele után (hétfőn) nagyjából fél órával leírták, hogy semmi köze ahhoz, amit Rácz–Terry sugallt róla, ezért sunyi, aljas módon már nem is Vonát szedték elő újra, bár a címben az ő lemondására céloznak.

 

http://valasz.hu/itthon/mikozben-bayer-zsolt-felmossa-a-padlot-a-tv2-vel-a-lokal-tovabb-tolja-a-melegsztorit-121313

 

Hillary Clinton trágárkodott és dobálózott a választások éjszakáján

 

Totálisan kiakadt Hillary Clinton, miután kiderült számára az amerikai elnökválasztások éjszakáján, hogy elvesztette a versenyt – írja a Breitbart, hozzátéve: a Demokrata Párt jelöltje trágárkodni, üvöltözni kezdett és tárgyakat vágott stábja tagjaihoz. Ezért nem jelent meg választói előtt.

 

http://mandiner.hu/cikk/20161116_hillary_clinton_tragarkodott_es_dobalozott_a_valasztasok_ejszakajan

Nagy erőkkel újítják fel a Tiborcz Istvánhoz köthető turai kastélyt

Megvalljuk őszintén: a helyszínen direkt kerestük a Tiborcz Istvánra utaló nyomokat, pedig papíron semmi köze a turai kastélyhoz, ahogy a bodajkihoz sincs. Azért gyanakodtunk mégis, mert a sajtó korábban már részletesen feltárta, hogy Orbán Viktor veje milyen szoros kötelékekkel van a gyönyörű neoreneszánsz kastélyhoz láncolva. Csak röviden: az ingatlan tulajdonosa egy bizonyos TRA Kft., annak a tulajdonosa pedig a BDPST Zrt. Utóbbi adta el a Postabank-székházat Pharaonéknak, amelyet addig az Erdoğanhoz és Orbánhoz egyaránt közel álló török milliárdos, Adnan Polat cégével közösen birtokolt (lásd: A török meló). A BDPST alapításakor az illetéket Tiborcz István utalta el. A turai kastély tavalyi megvásárlásakor pedig Tiborcz régi üzlettársa, Hamar Endre ügyvédi irodája segédkezett. A Bors szerint azóta a büszke nagyapa, id. Orbán Győző is megtekintette a szerzeményt.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/tiborcz-tura-101591

 

Hatalmas kamu a rezsicsökkentés – mutatjuk miért

 

A versenypiacon ugyanis jóval nagyobb mértékben csökkentek a gázárak, mint amit a kormányzati „rezsicsökkentés” hatására a lakosság érzékelhetett. A MEKSZ elnöke, Felsmann Balázs arról is beszélt, hogy az elmúlt három év az árak csökkenéséről szólt, bár az elmúlt hetekben már látszik a trendforduló. (Azt senki sem tudja, ha ez tartós lesz, pontosan mire számíthatnak majd a lakossági fogyasztók.)

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/11/15/hatalmas-kamu-a-rezsicsokkentes-mutatjuk-miert/

Megvan, kik lehetnek a minimálbér-emelés vesztesei

 

A kormány 2017-ben és 2018-ban összesen 24,2 százalékkal emelné a kötelező legkisebb munkabér összegét. Politikai szempontból a jelentős béremelés a legalacsonyabb kategóriában vitathatatlanul „csodafegyvernek” tűnik, mégsem lehet rezsicsökkentés 2.0-ról beszélni - állapítja meg elemzésében a Policy Agenda.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megvan_kik_lehetnek_a_minimalber-emeles_vesztesei.624347.html

 

Óriási lyukat üt a büdzsén a kormány terve

 

Csak jövőre 330, 2018-ba már 500 milliárdos lyukat ütne a járulékcsökkentés a költségvetésen. A kormány szerint semmi gond – a 330 milliárdos 2017-es kiesés más hatásoknak köszönhetően alig 15 milliárd lesz. Több pénz kell a bérekre, táppénzre, de spórolnának a közmunkán.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/oriasi_lyukat_ut_a_budzsen_a_kormany_terve.624345.html

 

VALCER A POLITIKAI NIHILBE

George F. Hemingway Magyar Idők

 

A jövőben valamelyik politológus minden bizonnyal egy rendkívül érdekes könyvet ír majd a jelenlegi magyar politikáról, különösen az ellenzéki pártok szerepéről. Még soha nem tapasztaltam a magyarhoz hasonló rendszert. Ez ugyanis tartalmaz két olyan alapvető tulajdonságot, amely szokatlan a nemzetközi gyakorlatban. Először is az ellenzéki pártok nem egy program megvalósításán dolgoznak, nem árasztják el jobbnál jobb ötletekkel a választókat, hanem egyszerűen a jelenlegi kormány leváltását látják az egyetlen megvalósítandó célnak. Az egyetlen mondanivalójuk, hogy a jelenlegi kormányt el kell mozdítani a helyéről. A második különlegesség az, hogy az ellenzéki pártokat nem igazán érdekli, mit akarnak a választók. A választók segítségére csak azért van szükségük, hogy leváltsák a jelenlegi kormányt. Hogy alternatívaként mit ajánlanak, az rendkívül ködös, ha egyáltalán látható.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/valcer-a-politikai-nihilbe-1166074/

 

„Megrázó, hogy milyen mértékben lett semmibe véve Magyarország törvényes rendje” – Magyar Bálint és Kozák Márton a népszavazásról és az ellenzék bénázásairól

 

„A teljes államapparátust sikerült – törvénytelen módon – a kampányba kapacsolni. Ezt lenyelte a magyar társadalom” – mondta Magyar Bálint, az SZDSZ volt elnöke, háromszoros volt miniszter egy hétfő esti budapesti pódiumbeszélgetésen. Az október 2-i népszavazásról, annak következményeiről, de tágabban a mai belpolitikai helyzetről szóló pódiumbeszélgetés résztvevői szabadelvű alapról igen keményen kiosztották a demokrata pártokat. Magyar szerint „az ilyen rendszerektől választáson nem szokás megszabadulni, csak forradalmakkal szokás”.

 

http://hu.budapestbeacon.com/civil-ugyek/megrazo-hogy-milyen-mertekben-lett-semmibe-veve-magyarorszag-torvenyes-rendje-magyar-balint-es-kozak-marton-nepszavazasrol-es-az-ellenzek-benazasairol/

 

Bevetette a titkos fegyvert Kína ellen Trump

 

Bevetette a cukiságbombát Kína ellen Donald Trump megválasztott amerikai elnök. Ez nem más, mint az unokája, aki mandarinul mond verset egy rövid videón.

A vers sem új: a Tang-dinasztia korából származik, és egy lúdról szól, amelyik a Jade tavon énekel.

A nagypapát már korántsem kedvelik annyira Kínában. Elnökjelölti kampányában a szokásosnál is keményebben bírálta a kínaiakat, és elég konkrét terveket fogalmazott meg a távol-keleti ország ellen. A kínai importra 45 százalékos vámot akart kivetni, mondván, azok alacsony ára részben a jüan alulértékeltségének az eredménye. Az amerikai multicégeket pedig arra kényszerítené, hogy visszavigyék gyártási tevékenységüket az Egyesült Államokba.

http://hvg.hu/gazdasag/20161116_kina_trump_kereskedelmi_haboru

 

Magassarkúban járó majomhoz hasonlították Michelle Obamát

 

Egy Barack Obama elnök feleségére, Michelle Obamára tett rasszista megjegyzés miatt lemondott kedden egy amerikai kisváros polgármestere.

A nyugat-virginiai Clay polgármestere, Beverly Whaling azt követően kényszerült távozni tisztségéből, hogy egyetértését fejezte ki az egyik közösségi oldalon közzétett, Michelle Obamáról sértőn szóló bejegyzésre.

Donald Trump republikánus elnökjelölt megválasztása után Pamela Ramsey Taylor, az állami tulajdonban lévő megyei fejlesztési vállalat vezetője azt írta Facebook-oldalán: "Üdítő, hogy egy ízléses, csodaszép, méltóságteljes first lady lesz a Fehér Házban. Belefáradtam már a magassarkúban járó majomba". Whaling polgármesternője a bejegyzésre így válaszolt: "Ezzel bearanyoztad a napomat, Pam".

 

http://propeller.hu/nagyvilag/3251705-magassarkuban-jaro-majomhoz-hasonlitottak-michelle-obamat

 

Transparency: Durvul a korrupció a magyarok szerint

 

A magyarok szerint a korrupciós helyzet folyamatosan romlik, és több mint felük elégtelennek tartja a kormány intézkedéseit – mondta Martin József Péter, a Transparency International (TI) Magyarország ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten.

 

http://168ora.hu/transparency-durvul-korrupcio-magyarok-szerint/

 

Gyerekkórházat és vérbankot bombázott le Aleppóban a szír légierő

Bár az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán arról beszélt, hogy az orosz légierő már 29 napja nem bombázott, folyamatosak az ellenzéki erők által ellenőrzött kelet-aleppói kerületekre mért légicsapások. Szerdán

bombatalálat ért egy gyermekkórházat és egy vérbankot,illetve a beszámolók szerint a mentőautók is célpontok voltak. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a légitámadásokban 21-en, köztük 5 gyerek vesztette életét. Az ODSH úgy tudja, hogy a szír kormányhadsereg vetette be légierejét,

 

http://444.hu/2016/11/16/gyerekkorhazat-es-verbankot-bombazott-le-aleppoban-a-szir-legiero

Rajk fia Montreálban (videó)

 

Ifjú Rajk László, az Oscar díjas Saul Fia című magyar film díszlettervezője, telt ház előtt, előadást tartott a montreali Concordia egyetemen 2016. November 4-én. Az előadás címe: A Művészet és a Holokauszt. Az előadást Göllner András, a Concordia Egyetem Emeritus professzora és a Kanadai Magyar Demokratikus Charta alapítója, elnökségi tagja szervezte.. Az alábbi szöveg Göllner András megvágatlan bevezetője, ifjú Rajk László előadásához, melyet utólagosan angolul a Hungarian Free Press, magyarul a Kanadai Magyar Hírlap számára készített.

 

http://kanadaihirlap.com/2016/11/16/rajk-fia-montrealban-video/

 

Sebes György Harcban

 

Talán a harci kürtök hívó szavát is hallotta a kedves vezető hétfőn a parlamentben, amikor ellenzéki képviselők sorozatban támadták egyik kedvenc miniszterét. Az biztos, hogy elemében volt, hiszen meg kellett védenie Rogán Antalt. Meg is tette. Blöffnek nevezte a felvetéseket és megerősítette, hogy minden támadás csak erősíti a propaganda-miniszter pozícióit. Példamutató kiállás. De Orbán Viktor csak azt adta, mi lényege.

Hiszen régóta tudjuk, őt a harc élteti. Ha ellenséget, ellenfelet lát - vagy vél látni -, akkor előjön igazi énje. Sokszor bebizonyította már. A legjobb példa a felcsúti vasút ügye. Ha bírálóinak nem tetszik, akkor majd meghosszabbítják - mondta. És ha tovább támadják, akkor még messzebbre vezetik. Majd ő megmutatja, ki az úr a háznál. És tényleg.

http://nepszava.hu/cikk/1111909-harcban

Fényképek és Sorsok

Schmidt Mária találkozása 1956-tal súlyos kudarc lett, de nemrég még ennél is nagyobbat bukott.

A sokmilliárd forintnyi közpénzből egy viszonylag jó, de máig üresen álló épület maradt, éppen azért, mert akkor nem a késztermékkel (tűzfalra helyezett óriásposzterrel) találkozhattak a kritikusok, hanem bepillantást nyerhettek a még maketten és papíron lévő tervekbe. Elnagyolt tervek voltak, de a nemzetközi szakmai szervezetek képviselői előtt tartott bemutató során az igazgatónő lendületesen vázolta terveiket, melyek szerint a színpadiasan berendezett terekben kevés szöveggel, túlélők visszaemlékezései alapján tervezték bemutatni a magyarországi holokauszt történetét. A pesti srácok kiskorú fiataljaihoz hasonlóan ott is elsősorban a borzalmakat gyermekként átélt túlélők emlékei alapján. Abban a kiállítási projektben sem szerették volna a felnőttek (azaz az állam, a közigazgatás) felelős döntéseit a kiskorúak jobbára emocionális élményeivel keverni. „A történészek – Isten bocsássa meg nekik – nem állnak a helyzet magaslatán, túlságosan tényekre hivatkoznak” – állítja Schmidt Mária hőse, Dózsa László egy videointerjúban.

A KKETTKK módszertanával azonban átugorható ez a probléma: a visszaemlékezéseken alapuló történetmesélés eltávolítja a kiállítás létrehozóinak felelősségét: minden elhangzott állítás „igaz”, hiszen a visszaemlékezők mondják, legitimálják a tartalmat, ami ennek ellenére a válogatás és a vágás révén mégiscsak a rendezők narratíváját mondja el. A lóláb csak keveseknek fog kilógni, a propaganda viszont mindenkinek szól. A Sorsok Háza 2014-es koncepciójáról az igazgatónő azt állította, hogy az egy „magyar-zsidó love-story” lesz. A megismert berendezési és látványtervek alapján azonban a zsidó közösség ebben a történetben nem szerelmes fél, hanem megcsalt szerető lehetett volna csupán. Mint 1956 örökösei.

http://magyarnarancs.hu/jo_nekunk/fenykepek-es-sorsok-101585

 

Merkel a hoteljében látogatta meg Obamát Berlinben és együtt vacsoráztak

 

A távozó Barack Obama amerikai elnök európai búcsúlátogatásának utolsó, berlini állomásán rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, a német főváros 50 kilométeres körzetében repülési tilalmat rendeltek el 3 ezer méter magasságig, a város központjának nagy részét lezárták, és mintegy 5 ezer rendőrt vezényeltek a péntek délutánig tartó eseménysorozat biztosítására.

A hivatalos program csütörtökön kezdődik; az amerikai elnök Angela Merkel kancellárral tárgyal, aki azonban szóvivőjének tájékoztatása szerint már szerda este felkereste őt szállodájában, az Adlon Hotelben, ahol együtt vacsoráztak.

http://hvg.hu/vilag/20161117_Merkel_Obama_Berlin_vacsora