2016, november 10 - 07:30 Sajtószemle

Hillary Clinton órákkal azután szólalt meg először, hogy elbukta Donald Trump ellen az elnökválasztás (pedig rá szavaztak többen). A Demokrata Párt jelöltje kampánystábja, támogatói és hívei előtt mondott beszédet egy manhattani hotelben magyar idő szerint 17 óra 30 perc körül.

Széles vigyorral érkezett a színpadra, vastaps fogadta. Elárulta, tegnap este telefonon gratulált Donald Trumpnak, akinek felajánlotta együttműködését.

Sajnálom, hogy nem nyertük meg a választás, a közös terveink és értékeink miatt. De büszkeséget és hálát érzek. Ti képviselitek a legjobbakat Amerikában. Fájdalmas, és az is marad sokáig. De a kampányunk soha nem egy emberről vagy egy választásról szólt, hanem az ország szeretetéről

 

http://24.hu/kulfold/2016/11/09/hillary-clinton-buszkeseget-es-halat-erzek/

Fejlemény: Clintonra többen szavaztak, mint Trumpra

 

Még mindig számlálják a szavazatokat egyes államokban: a jelenlegi összesítések szerint Hillary Clinton több szavazatot gyűjtött be, mint Donald Trump. Az elektori rendszer sajátosságai miatt viszont Trump győzelme továbbra is biztosított és ez nem is fog módosulni.

 

http://mandiner.hu/cikk/20161109_fejlemeny_clintonra_tobben_szavaztak_mint_trumpra

 

Semjén szerint a balliberális nyomás ellenére az amerikai nép „nem hagyta magát belekényszeríteni az establishmentbe”

 

A KDNP elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözölte Donald Trump megválasztását, mert mindig is a republikánusokat tekintette testvérpártnak. Ezt azután mondta az MTI-nek, hogy a Vatikánban találkozott Ferenc pápával a mai általános audiencián.

Semjén Zsolt szerint a balliberális nyomás ellenére az amerikai nép „nem hagyta magát belekényszeríteni az establishmentbe”. (???)

http://444.hu/2016/11/09/semjen-szerint-a-balliberalis-nyomas-ellenere-az-amerikai-nep-nem-hagyta-magat-belekenyszeriteni-az-establishmentbe

 

Orbán Viktor Gratulálok!

 

Gratulálok! Micsoda remek hírek. A demokrácia még mindig él.

 

http://mandiner.hu/cikk/20161109_orban_viktor_gratulalok

 

Gyurcsány Ferenc  Gratulálok Donald Trumpnak!

 

Gratulálok Donald Trumpnak, az Amerikai Egyesült Államok új elnökének! Most ő volt az, aki meg tudta szólítani az amerikaiak többségét. Nincs ok pánikra. Az Egyesült Államok ma is a szabadság és a demokrácia hazája, és az egész világ érdeke, hogy az is maradjon. Magyarország pedig továbbra is egyik legfontosabb szövetségeseként tekint az Egyesült Államokra. Úgy gondolom, ahogy Obama Orbán-kritikus viszonya érdemben nem gyengítette a magyar kormányt vagy erősítette ellenzékét, ennek nem fog megtörténni az ellenkezője sem Trump alatt. Orbánt itthon kell megverni, nem Washingtontól kell remélni a segítséget. Fontos tanulság, hogy a vetélytárs anyagi- és médiafölénye ellenére is lehet győzni, és a közvélemény-kutatók sem tévedhetetlenek. Holnaptól újra összpontosítsunk az előttünk álló feladatokra, és az Orbán-kormány leváltására.

 

http://mandiner.hu/cikk/20161109_gyurcsany_ferenc_gratulalok_donald_trumpnak

Colleen Bell: hiszünk a demokrácia erejében

Colleen Bell, a budapesti amerikai nagykövet üdvözölte a vendégeket az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a budapesti amerikai nagykövetség által rendezett eredményváró partin a Corinthia Hotelben. Telt ház volt, több mint ezer résztvevővel. Idén is kiállították az Ovális Iroda mását, a két elnökjelölttel, s mindenki leadhatta szavazatát a helyi próbaszavazáson. Este tíz körül több mint 70 százalék felett járt Hillary Clinton támogatottsága.

„Az Egyesült Államokban mindig tiszteletben tartottuk az elnökválasztás eredményét, mivel mindannyian hiszünk a demokrácia erejében” – hangsúlyozta Bell, aki nyilván azért emelte ezt ki, mivel a republikánus elnök, Donald Trump az utolsó pillanatig lebegtette, hogy hajlandó-e elismerni a voksolás eredményét. „Bárki is nyer, a nagykövetség és én személy szerint holnaptól is tovább képviseljük az Egyesült Államokat és erősítjük az amerikai-magyar kapcsolatokat” -szögezte le Colleen Bell.

 

http://nepszava.hu/cikk/1111268-colleen-bell-hiszunk-a-demokracia-erejeben

 

2016 olyan, mint 1979 volt, és most évekre eldőlt a világ sorsa

 

annak olyan évek, amelyek alatt események gyors sorozata hosszú évtizedekre határozza meg, milyen irányba halad majd a világ.L

Lehet, hogy 2016 is ilyen, mindent megváltoztató évként marad meg a történelemben.i1979 biztosan ilyen év volt. Rövid idő alatt olyan változások indultak el a világ nagy részén, amelyek szinte mindent átalakítottak. És ahogy valószínűleg 2016, úgy 1979 is a konzervatív fordulat éve volt.

Nézzük meg, mi történt egy év alatt (nem sorrendben):

http://24.hu/kulfold/2016/11/09/2016-olyan-mint-1979-volt-es-most-evekre-eldolt-a-vilag-sorsa/

 

Lady Gaga a Trump Tower előtt tüntetett

 

Az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke ellen.

 

http://444.hu/2016/11/09/lady-gaga-a-trump-tower-elott-tuntetett

 

A Vatikán jókívánságait tolmácsolta Trumpnak, és imádkozik a megvilágosodásáért

 

Jókívánságait fejezte ki Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek Pietro Parolin szentszéki államtitkár, és hozzáfűzte:

imádkozik „megvilágosodásáért”.

http://444.hu/2016/11/09/a-vatikan-jokivansagait-tolmacsolta-trumpnak-es-imadkozik-a-megvilagosodasaert

 

Orbán: Nem sérülhetnek a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai a Brexit után

 

November 9-én egynapos munkalátogatásra utazott Londonba Orbán Viktor kormányfő, és hivatalában fogadja őt Theresa May brit miniszterelnök.

Orbán Viktor a megbeszélés után magyar újságíróknak azt mondta: Magyarország azt szeretné elérni, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai ne sérüljenek a brit EU-tagság megszűnésével. A magyar miniszterelnök szerint a találkozón egyetértés alakult ki arról, hogy ezt a kérdést a viszonosság elve alapján kell kezelni, tehát

ha az Európában élő britek szerzett jogai nem csorbulnak, abban az esetben a brit kormány álláspontja szerint a Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgárok jogai sem sérülhetnek.

 

http://24.hu/belfold/2016/11/09/orban-nem-serulhetnek-a-nagy-britanniaban-elo-magyarok-jogai-a-brexit-utan/

 

Ez történt a Trump-sokk másnapján

 

Tucatnyi nagyvárosban ezrek vonultak utcára, de Trump hatalomátvétele már visszafordíthatatlanul zakatol.

http://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/11/08/megkezdodott_eldol_hogy_clinton_vagy_trump_lesz_az_usa_elnoke/

 

Kanadának is fájhat majd Trump elnöksége

 

Justin Trudeau miniszterelnök gratulált ugyan az új amerikai elnöknek, de utalt rá, hogy ki kell majd állniuk a Kanada számára fontos témák érdekében. Nem véletlenül: Trump az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény felmondásával nehéz helyzetbe hozhatja az északi szomszédot, és van néhány egyéb érzékeny pontja is az amerikai-kanadai viszonynak.

 

http://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/11/09/kanadanak_is_fajhat_majd_trump_elnoksege/

Rogánnak továbbra sem megy az igazmondás

Wiedemann Tamás, Magyar Nemzet

Aligha fejtette ki az igazság minden részletét Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője kedden este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A politikus élő adásban azt állította, hogy a letelepedésikötvény-programban részt vevő külföldiek csak tartózkodási engedélyt kapnak, amely öt évre szól. „Ezt követően lejár, és mehet mindenki, amerre lát, tehát nem adunk állampolgárságot semmilyen formában” – jelentette ki a miniszter.

Ez azonban nem felel meg a valóságnak. 

http://mno.hu/gazdasag/rogannak-tovabbra-sem-megy-az-igazmondas-1370608

FEHÉR HÁZI FENEGYEREK

Az újonc, aki a feje tetejére állítaná Amerikát

Donald Trumpnak nincs politikai tapasztalata, ezért nem illeszkedik a Republikánus Párt hagyományos elitjébe – mondta megkeresésünkre Krekó Péter, az Indiana Egyetem vendégprofesszora. A szakértő szerint ezért óvatosan kell kezelni a politikai fordulatokról szóló jóslatokat, az Egyesült Államok intézményrendszerébe épített fékeken túl ugyanis Trump saját politikai családja is szűrőként funkcionál majd.

Krekó szerint Trump első időszakában három területen várhatóak intézkedések. A szabadkereskedelmi tárgyalások lassulhatnak, de itt is sort kell keríteni a piaci szereplőket megnyugtató lépésekre. A Trump választási kampányában gyakran elhangzott másik elem tekintetében, a bevándorlásügyben is fejlemények várhatóak. Ha nem akarja teljesen elveszíteni a hitelét, muszáj lépéseket tennie – fogalmazott Krekó. Az elemző szerint Washington a világ ügyeibe enyhébben fog beleszólni. Az elnöknek azonban a nemzetközi rendszerben uralkodó politikai normákat és kényszereket is követnie kell majd. Ezért ha Moszkvával a viszony szelídülni is fog, a külügyi területen vonalas republikánusok miatt drasztikus változás az orosz kapcsolatokban nem várható.

Trump elnöksége Európára lesz a legnagyobb hatással

– mondta a szakértő. Krekó Péter szerint a Trumphoz hasonló populista politikusok, mint Orbán Viktor, a francia Marie Le Pen vagy a cseh Milos Zeman támogatottsága várhatóan emelkedni fog.

Szkeptikusabb Amerika jövőjét illetően Felcsuti Balázs Bostonban élő publicista. A közgazdász szerint Washington politikájában fordulat várható.

http://mno.hu/kulfold/az-ujonc-aki-a-feje-tetejere-allitana-amerikat-1370655

Ha Trump nem vesz vissza, beleremeghet a pénzvilág

 

Elmaradt a Brexit-népszavazást követő sokk a világ piacain Donald Trump győzelme után, sőt többen még nyerni is tudtak. Az azonban nem túl valószínű, hogy ez a viszonylagos nyugalom sokáig tart majd.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20161109_trump_tozsde_elnokvalasztas_trumponomics_brexit

Lovas IstvánI love America!

Trump megválasztása maga a csoda. Totál ellenszélben vitorlázott.

Lovas István – 2016.11.10. 01:01 

A republikánus Donald J. Trump tegnapi győzelme kellett ahhoz, hogy e három szót gátlás nélkül és reménykedve ki lehessen mondania egy békeszerető embernek most először 1989 januárja óta, amikor az Egyesült Államok történelmének legcsodálatosabb elnöke, Ronald Reagan adta át elnöki posztját George H. W. Bushnak. Annak az elnöknek, aki majd annyi bánatot és szomorúságot hozott a világra, mint szörnyeteg fia, George W. Bush, aki egyáltalán nem esett messze az apja fájától. Háború háború hátán. Halottak milliói. Menekültek tízmilliói. 

Trump megválasztása maga a csoda. Totál ellenszélben vitorlázott.

http://magyarhirlap.hu/cikk/71074/I_love_America

 

Eőrsi Mátyás a FACEBOOKON

Pesszimista verzió
Háború lesz 2.

Igen, a Brexit után vezettem le először, miért lesz háború. Sokan osztották aggodalmamat, mások ironizáltak. A ma hajnalban történtek megerősítettek abban, hogy bármilyen hihetetlennek is tűnik ez ma, háború lesz.

Az USA új elnöke azt ígérte, hogy hazahozza a munkahelyeket. A munkáltatók azért mentek el, mert az amerikaiak túl jól éltek, az ottani munkabérek sokszorosa annak a munkabérnek, mint amit ezek a munkáltatók máshol fizettek. Egyelőre valószínűleg maga Trump sem tudja, hogy a csudába lehet a Kínába, Thaiföldre, Szlovákiába és akár Magyarországra kitelepült vállalkozásokat (nálunk amúgy kívánatos beruházásnak hívják) visszahozni az USA-ba. Amúgy az a tény, hogy az amerikai gazdaság pörög, a munkanélküliség 5 %, vagyis lényegében nincs, és mindkettő a lehető legszorosabban azzal függ össze, hogy az amerikai egy nyitott és szabad gazdaság. Ha Trump korlátozza a külföldi beruházásokat, akkor ezzel a szabadságot is korlátoznia kell, ám az igazi baj az lesz, hogy piackorlátozó intézkedéseit az amerikai gazdaság, majd ennek folyamodványaként a világ gazdasága fogja megszenvedni. Sem Trump, sem más hozzá hasonló befelé fordulást és piacvédelmet szorgalmazó vezető, akár belátja hibáját, akár nem (nem), nem képes belpolitikai okokból korrigálni. Úgy fogják látni, hogy tovább kell a piacokat védeni, amitől a helyzet egyrészt tovább romlik, másrészt a partnereket - Kína, Japán, Mexikó, EU - hasonló lépésekre kényszeríti. A konfliktusok száma nő, az egymástól való kölcsönös függés egyre csökken, zéró összegű játszmák veszik kezdetét az erőforrásokért való küzdelemben.

Az USA régóta mondja, hogy az Észak-Atlanti térség védelme nem lehet egyedül az USA feladata, és ebben tökéletesen igaza is van. Trump ebben lépni fog, és okkal lehet attól tartani, hogy jelentősen lecsökkenti a NATO támogatását. Az európai partnerek, ha észbe is kapnának, nem tudják majd a hiányzó erőforrásokat kipótolni. Európa magára marad. Az Oroszország elleni szankcióktól az USA visszalép, az európaiak csak saját maguk nem tudnak szankcionálni. Oroszország megerősödik, és Közép- és Kelet Európa ismét orosz érdekszférába kerül. Nem, nem attól kell tartani, hogy november végén orosz tankok jelennek meg Budapest utcáin, hanem attól, hogy Oroszország az eddigieknél bátrabban fogja először a balkáni országok belpolitikai folyamatait befolyásolni, Moldovában az ukránhoz hasonló helyzetet kiprovokálni, majd élezni a konfliktust a baltiakkal. Ha pedig nem lesz, aki visszatartsa Putyint attól, hogy a balti országokban zavart keltsen, helyi konfliktusokat provokáljon ki, akkor - ne feledjük: NATO-tagállamokról van szó - már Lengyelország sem lesz biztonságban. Ha van valaki, aki elhiszi, hogy Putyin itt leáll, az nem ért semmit a nemzetközi politika természetéből.

Trump győzelme természetesen bátorítóan hat a francia, az osztrák, a holland szavazókra, és jövőre választásra készül Németország is. Azok a magyarországi elemzők, akik örülnek ennek a folyamatnak, rendkívül rövidlátóan csak azt látják, hogy ezzel a magyar miniszterelnök politikája visszaigazolást nyer, és politikai vakságukban nem látják azt, hogy sem Trupnak, sem Trump európai megfelelőinek Magyarország soha sem lesz fontos partner. A nacionalista populizmusról Magyarországon a magyarok hiszik azt, hogy ez nekik jó, ám Franciaországban a franciák és Hollandiában a hollandok éppen azt gondolják, hogy ez a franciáknak és a hollandoknak jó. Nem pedig Magyarországnak. Márpedig, tetszik, nem tetszik, ők az erősebbek, és ezt nem lehet hangzatos mondatokkal felülírni. Ráadásul, ha Németországban is ez a politika erősödik meg, ha mindenhol véget ér a politically correct beszéd, akkor egyik európai vezető a másik után fogja bejelenteni, hogy eszük ágában sincs a keményen dolgozó francia-holland-német-stb. kisemberek nehezen befizetett adóját a lengyelekre-magyarokra-románokra költeni. Akik eddig arról értekeztek, hogy milyen pompás dolog is az, hogy a magyar miniszterelnök végre kiáll a magyar érdekek mellett, meg fogják tanulni - sajnos velünk együtt - hogy mi a következménye annak, ha mindenki elkezd úgy gondolkodni, mint a magyar miniszterelnök.

Adott lesz tehát egy befelé forduló USA, egy magára hagyott Európa, egy Putyinnak tálcán átnyújtott Közép- és Kelet Európa. Adott lesz egy romló gazdaság, szétfeslő szolidaritás. A nagy, erős országokat is meg fogja viselni a szűkülő piac, Magyarországihoz hasonló méretű országok pedig megrokkannak. Még azok a kormányok sem bízhatnak többé a nemzetközi együttműködésben, amelyek amúgy még nem bolondultak meg.A magukra hagyott kormányok kisebb-nagyobb mértékű erőszakoskodással igyekeznek forrásaikat szélesíteni, ez elkerülhetetlen konfliktusokhoz fog vezetni. A konfliktus önmagában nem baj, ha van megfelelő csatorna azok megoldásának. De ezek a csatornák megszűnnek. A NATO csak papíron létezik, az EU költségvetése beszűkül, a tagállamokra gyakorolt hatása a mai mérsékelthez képest is tovább csökken. Nem lesz, aki a konfliktusokban közvetítsen. Illetve dehogynem lesz, Putyinnak fogják hívni az illetőt, és senki se ringassa magát abba az illúzióba, hogy ennek nem fogja megkérni az árát. Meg fogja kérni. Még nem tudjuk, mi lesz az, azt azért tudjuk, hogy Putyin immár nem is titkolt célja a szovjet nimbusz visszaállítása.

Nem, senki sem akar háborút. Sem Trump, sőt, ilyen háborút Putyin sem akar. Csakhogy az I. világháborút sem akarta senki. Az események egymásból következő logikája vezette a világot az I. világháborúba. Ugyanígy, a globális együttműködést felváltó polarizáció vezethet először apró helyi konfliktusokhoz, és stabilizáló erők nélkül ki tudja megmondani, hova vezet ez?

Bár ne lenne igazam.

 

Máté T. Gyula Donald a király

Álláspont. A káröröm gonosz dolog, Kedves Olvasó!

Magyar Hírlap

De igen, most van az a pillanat, amikor széles vigyorral, teljes kajánsággal élheti át ezt az érzést. A több hónapos agymosó amerikai elnökválasztási kampányra, az európai és hazai Clinton-lihegőkre visszagondolva, higgyék el, megérdemlik. Önök is, ők is. 

Tehát képzeljék maguk elé a tegnapi hajnalt New Yorktól Budapestig. 

Képzeljék el először is magának Hillary Clintonnak botoxgyötörte arcát, amikor kiderül, hogy a derék latin választók előre bekalkulált szavazatai ellenére Donald Trump nyert Floridában. Aztán a demokrata politikus egyenjogúság-nadrágba bújt reklámfeminista tanácsadóit, amikor nyilvánvalóvá válik: a Trump lejáratására kifundált szexista kampány ellenére Amerika lányai és asszonyai nem húzzák automatikusan Hillary mellé az ikszet.

Maguk elé idézhetik Bill Clinton exelnök és reménybeli „first gentleman” keserű fintorát, amikor rájön, hogy nem fogadhat újra készséges gyakornokokat a Fehér Házban, sőt a dinasztiaépítésnek is annyi.

http://magyarhirlap.hu/cikk/71078/Donald_a_kiraly

 

Ezt a 21 dolgot mind, a legelső elnöki napján meglépi Trump

 

http://444.hu/2016/11/09/ezt-a-21-dolgot-mind-a-legelso-elnoki-napjan-meglepi-trump

 

Megfejtették, hol szúrták el az amerikai közvéleménykutatók

Donald Trump annak ellenére is amerikai elnök lett, hogy a közvéleménykutatók erre kevés, esetleg szinte semmi esélyt sem láttak előzőleg. Ki, hol és mekkorát hibázott? Az Economist ezt próbálta most megfejteni.

 

http://444.hu/2016/11/09/megfejtettek-hol-szurtak-el-az-amerikai-kozvelemenykutatok

 

SOROZATOS LIBERÁLIS BLAMA

Szikszai Péter Magyar Idők

Néhány héten belül a harmadik elemi katasztrófát szenvedte el a liberális oldal. (De még ide vehetjük a korábbi Brexitet is, szóval akkor négy.) A kvótanépszavazás után kiderült, hogy kevesen vannak, a médiájuk pedig hatástalan. Soros hiába öntötte a pénzt a migránskampányba, Magyarországon 3,3 millióan utasították el a liberális migránspolitikát. (Persze tudjuk, hogy érvénytelen volt a népszavazás, a jelenlegi ellenzék azonban még egy küszöb alatti referendumot, de még egy tisztességes aláírásgyűjtést sem tudott összehozni, nemhogy 1 millióval növelni a szavazóbázisát.)

Néhány hete a ballib oldal benyelt egy csúnya jobbhorgot, amikor elbukta vezető politikai napilapját, a Népszabadságot, plusz a megyei lapokat, és némi bulvárt, ami kábé olyan, mintha a Real Madrid leigazolná Neymart, Suarezt és Messit.

Most pedig a messiásként várt, ám tök ostoba Hillary padlózott le Trumppal szemben az amerikai elnökválasztáson, pedig Clintonnének kellett volna befenyítenie Orbán Viktort. Külön kellemetlen a már-már teljesen nemzetközi ellenzéknek, hogy a magyar kormányfő korábban épp a republikánus jelölt mellett szólalt fel.

 

http://magyaridok.hu/belfold/sorozatos-liberalis-blama-1161415/

 

SE RADIKÁLIS, SE NEMZETI

Kis Ferenc Magyar Idők

 

„Az iszlám az emberiség utolsó reménysége a globalizáció és a liberalizmus sötétségében” – 2013-ban még így vélekedett Vona Gábor, aki ma a letelepedési kötvénnyel Magyarországra érkező terroristákkal riogat. Pártja, a Jobbik a kötelező betelepítést tiltó alaptörvény-módosítás támogatását a kötvény intézményének megszüntetéséhez köti, ezért tegnap nemmel voksoltak a parlamentben. A brüsszeli kvóta elleni alkotmányos rendelkezés tehát elbukott, a kétharmados támogatáshoz ugyanis szükség lett volna ellenzéki voksokra is.

Már nem is meglepő a magát nemzeti elkötelezettségűnek nyilvánító Jobbik magatartása, hiszen az elmúlt hetekben, hónapokban sorra rúgják fel korábbi álláspontjukat lényeges ügyekben. Vona Gábor 2014-ben még teljes mellszélességgel kiállt a paksi erőmű bővítése mellett, hétfőn viszont a parlamentben támadta a beruházást. Mondhatjuk, 180 fokos fordulatot vett ebben a kérdéskörben is, csakúgy mint az alaptörvény-módosítással kapcsolatban.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/se-radikalis-se-nemzeti-1159036/

 

Tóta W.: Amerika, hiányozni fogsz

 

Mi ezt a bohóckodást esszük hat éve. És enni fogjuk, amikor ők már lerázták magukról.

Az amerikai polgárok többsége a szívére hallgatott. Sajnálatos módon a szív nem más, mint egy pumpa, így aztán okos döntést nem várhatunk tőle, de ettől függetlenül nap mint nap hallgatunk rá. Legfeljebb később megbánjuk.

A manifeszt, hőbörgő őrület ilyen töménységben soha nem jutott még el a Fehér Ház kapujáig. Működtek a kiválasztási mechanizmusok, még a republikánus párt is ki tudott állítani egy Busht vagy egy Romney-t és vele egy kormányképes stábot. Ezeken a rendszereken igazából több múlik, mint a választók akaratán. Azok ugyanis tíz éve se voltak okosabbak. De az amerikai demokrácia középre húzta az ő radikális érzelmeiket. Most elromlott valami – több valami is –, és Donald Trump átcsúszott a szűrőn.

http://hvg.hu/vilag/20161109_Amerika_hianyozni_fogsz?s=hk

RÁDOLGOZIK-E A CIA ORBÁNRA?

Szikszai Péter Magyar Idők

 

„És nem az a fő kérdés, hogy szót emel-e a nagykövet egy-egy ormótlan lopás miatt, vagy dolgozik-e a CIA a szétvert szerkesztőségek helyett” – picsogja Tóta W. Árpád a hvg.hu-n.

Egy héten belül ő a második, aki a nyomokban SZDSZ-t tartalmazó perfériára sodródott, talajt vesztet liberális csoportocskából arra utal, hogy majd az amerikai nagybácsi segít megbuktatni az Orbán-rendszert. Korábban Karácsony Gergely nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy „Nem tartom valószínűnek, hogy a még az Angela Merkelt is lehallgató amerikai titkosszolgálatnak ne lennének dokumentumai, melyekkel alááshatná az Orbán-rezsimet.”

Nyilván tudnak valamit.

 

http://magyaridok.hu/belfold/radolgozik-e-cia-orbanra-1161280/

 

Trump győzelmével új fordulatot vehet a kultúrharc

 

A keddi sokk után az USA-ban minden hatalmi ág a republikánusok kezébe kerülhet, s ha féken tudják tartani az elnöküket, Donald Trumpot, akkor vérbeli konzervatív fordulatot hajthatnak végre. Az irtózatos pofontól szédelgő demokraták legalább két év kisebbségi létben kereshetik meg új önmagukat.

 

http://hvg.hu/vilag/20161109_donald_trump_giuliani_gingrich

 

BARTUS LÁSZLÓ: SZÉLSŐSÉGESEK KEZÉBEN A VILÁG

Amerikai Népszava

A kérdés az, hogy történhetett ez meg, és mi várható ezután. Először is le kell szögezni, hogy az emberek nem Trumpra szavaztak, hanem a republikánus pártra. Trump ellenére.

A párthűség, a fanatizmus és a gyűlölet kombinációja olyan erős volt, hogy még az sem tartotta vissza őket, hogy egy pszichopatát juttatnak hatalomra. Olyan embert, aki egy kérdésre nem tudta azt mondani, hogy nem dobna atombombát Európára. Őszintén szólva, nem ismerek Trump-támogatót, aki ne gyűlölne valakit: vagy a spanyolokat, vagy a bevándorlókat, vagy a melegeket, vagy a muszlimokat, vagy a feketéket, vagy csak a demokratákat.

Nem az a baj, hogy azok nyertek, akik elveivel nem értek egyet. Ha többen vannak, képviseljék. Majd ha nem tetszik a népnek, leváltja őket. A baj az, hogy tényleg súlyos mentális problémákkal küzdő, gátlástalan emberre bízták a világot, aki nem képes felmérni a cselekedetei súlyát. Ez az ember beszámíthatatlan, felelősségre sem lehet vonni, mert letagadja a tényeket. Komplett elmebeteg. Képtelen uralkodni magán. 

https://nepszava.us/blogs/news/bartus-laszlo-szelsosegesek-kezeben-a-vilag

 

Tényleg az iskolázatlan taplók vitték győzelemre Trumpot?

 

Egy elég erős, és leegyszerűsítő narratíva volt az egész kampány alatt, hogy Trump a tanulatlan tömegeket szólítja meg a legsikeresebben, de az exit pollok azért komolyan árnyalják ezt a képet. Nézzük a NY Times adatai alapján először a szavazók iskolai végzettség szerinti megoszlását:

·         Érettségi és az alatt - 51:45 Trumpnak

·         "Some college" - 52:43 Trumpnak

·         Egyetemi végzettség - 49:45 Clintonnak

·         Posztgraduális képzés - 58:37 Clintonnak

http://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/11/08/megkezdodott_eldol_hogy_clinton_vagy_trump_lesz_az_usa_elnoke/#p3747300

 

A szórakoztatóipar sokkot kapott Trump megválasztásától

 

Hollywood és a művészvilág villámsújtottan áll, és döbbentebben néz maga elé, mint Semjén Zsolt a Budapest Pride keményebb pillanataiban. Ez persze általánosítás, nem minden színész, zenész vagy író gondolja úgy, hogy Trump megválasztásával beköszönt az apokalipszis, Kirstie Alley színésznő (Nicsak, ki beszél?) a Twitterre azt posztolta, hogy ő bizony extázisban van, és csókokat hintett az éterbe:

 

http://index.hu/kultur/media/2016/11/09/a_szorakoztatoipar_sokkot_kapott_trump_megvalasztasatol/

 

Erdoğan: Trump győzelme remélhetőleg pozitív változásokat idéz elő a Közel-Keleten

 

Erdoğan reményét fejezte ki szerdán, hogy Trump győzelme a demokrácia és a fejlődés tekintetében pozitív változásokat idéz elő a Közel-Keleten, valamint az alapvető jogokra és a szabadságra nézve a nagyvilágban. Ezzel párhuzamosan a török miniszterelnök, Binali Yildirim már el is kezdte követelni Trumpnál a júliusi puccskísérlettel vádolt Fethullah Gülen kiadatását

 

http://mandiner.hu/cikk/20161109_erdo_an_trump_gyozelme_remelhetoleg_pozitiv_valtozasokat_idez_elo_a_kozel_keleten

 

A magyar parlament a Fidesz gyártóüzeme - külföldi lapok az elbukott al

 

Szlovák, német, osztrák és svájci lapok értékelték a kvótaellenes alkotmánymódosítás elhasalását a magyar parlamentben.

 

http://hvg.hu/itthon/20161109_kulfoldi_lapok_elbukott_alkotmanymodositas

 

Varga Mihály elárulta, mik a szándékaik a vasárnapi boltzárral

 

A kormánynak nincs szándéka hozzányúlni az üzletek nyitvatartásának kérdéséhez, de ez még nem jelenti azt, hogy parlamenti képviselők ne élhetnének különböző kezdeményezésekkel, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az Európai Kereskedelmi Nap ünnepségén, Budapesten.

A nemzetgazdasági miniszter Demján Sándor beszédében elhangzottakra reagált, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke szerint szakmaiatlan, hozzá nem értő vita folyik a kereskedelmi dolgozók két szabad hétvégéjéről, az intézkedés elsősorban a kisboltok ellen irányulna, és érdekképviseletként tiltakoznak a jelentős forgalomkiesést és kárt okozó szabályozás ellen.

http://24.hu/belfold/2016/11/09/varga-mihaly-elarulta-mik-a-szandekaik-a-vasarnapi-boltzarral/

 

A fél világot beutazta 6 kongói kisgyerek, mert szigorúak a magyar szabályok

 

Közel húsz ember gyűlt össze szerda este egy kis ünnepségre a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet templomában, köztük Marie, az élettársa, Jean és hét gyerekük. Mariéké nem mindennapi család, Jeannal csupán egy közös gyermekük van, a legfiatalabb. A többiek közül négy Marie vér szerinti gyermeke, kettő pedig a testvére gyereke, őket a nő fogadta örökbe (a családtagok nevét kérésükre megváltoztattuk).

Mariék hosszú utat tettek meg addig, míg szerda este a józsefvárosi templomban lehettek. Ők ugyanis, amellett, hogy hívő keresztények, kongói származású menekültek, az elmúlt három évet pedig nagyrészt külön töltötték: Marie-t és a gyerekeit egy fél világ választotta el egymástól, és hiába kapta meg a nő és a párja a menekültstátuszt Magyarországon, hat kiskorú gyermeküknek csak nagy nehézségek – valamint egyházi és civil szervezetek segítségével – tudtak magyarországi tartózkodási engedélyt szerezni. A gyülekezet aznap este azt ünnepelte, hogy végre együtt lehet a családjuk.

Az ő történetükön keresztül bemutatjuk, miért bonyolult ma Magyarországon a menekültek családegyesítése, amit azóta a kormány még szigorított is.

http://444.hu/2016/11/09/a-fel-vilagot-beutazta-6-kongoi-kisgyerek-mert-szigoruak-a-magyar-szabalyok

 

Jó hír: marad a FOX és a Nat Geo a Telekomnál

 

A National Geographic Channel, a Nat Geo Wild és a FOX csatorna megszakítás nélkül továbbra is szerepel majd 2017 januárjától a Telekom csatornái között. A két cég azt követően indította újra gyakorlatilag azonnal a tárgyalásokat, hogy a Telekom ügyfelei a cég 2017-es csatornakiosztását megismerve több fórumon (így közösségi oldalakon is) határozottan kinyilvánították, nem értenek egyet az érintett minőségi csatornák kikerülésével.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20161109_Jo_hir_marad_a_FOX_es_a_Nat_Geo_a_Telekomnal

 

Schilling Árpád: Szégyellem magam

Az ember a legkönyörtelenebb és legkiszolgáltatottabb lény a Földön. De sem az egyik, sem a másik arcával nem képes szembenézni. Az elnyomók ellen és az elnyomottak mellett harcolni minden felvilágosult ember erkölcsi kötelessége. Amennyiben ez evidencia még egyáltalán.

Látva Trump, Putyin, Erdogan, Orbán és a töbiek sikereit, ez egyáltalán nem magától értetődő. A posztmodern politikának ma már nincsenek elvei, csak eszközei. Ezek az eszközök pedig olyan hatékonyak, hogy az emberiség több ezer éves morális fejlődésének eredményét, az ember és ember közötti kölcsönös tiszteletet és toleranciát egy pillanat alatt feledtetik a felhasználókkal, egyszer használatos, elvtelen, de gyors sikerrel kecsegtető propagandával oltják ki a lelkiismeret már épphogy csak pislákoló lángját. 

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/schilling-arpad-szegyellem-magam-101538

 

Budapesten dolgozik az oroszok által lekapcsolt szexvideós „CIA-ügynök”

Heti Válasz

Ezzel a cikkel sem Trumpnak, sem a vesztes Clintonnak nem üzenünk. Csak böngésztük a budapesti amerikai nagykövetség munkatársainak listáját – és egy világhírű diplomatára akadtunk.

A Wikipedia 5500 karaktert szentel egy Brendan Kyle Hatcher nevű amerikai figurának. Hősünket 2009 augusztusában, Moszkvába akkreditált amerikai diplomataként szexvideóval próbálta kompromittálni Oroszország. És még CIA-ügynökséggel is megvádolták.

Hogy Hatcher személyében tényleg egy nagyon-nagyon fontos CIA-embert kapcsoltak-e le az oroszok (ők nyilván így gondolják), soha az életben nem fogjuk megtudni. Amit viszont tudunk: a budapesti amerikai nagykövetség alkalmazotti listájának sokadik, alig észrevehető, egy „világsztárhoz” méltatlan helyén ott szerepel Brendan Kyle Hatcher neve.

Azért jó tudni, hogy a világhatalmak figyelnek ránk.

http://valasz.hu/vilag/budapesten-dolgozik-az-oroszok-altal-lekapcsolt-szexvideos-cia-ugynok-121212

Hat ok, amiért Orbán aggódhat Clinton veresége miatt

Heti Válasz

Hat ok, amiért Orbán aggódhat Clinton veresége miatt

Heti Válasz

Nyilván Orbán Viktor a legnagyobb politikai elemző, ez nem is kérdés. Már akkor beállt Trump mögé, amikor még senki sem. Nagyjából úgy, ahogy mindenki másnál előbb látta a menekültválság jelentőségét. És persze szinte végtelen azoknak a nyugati újságcikkeknek a száma, amelyek együtt emlegetik Trumpot és Orbánt az új, elitellenes, jobboldali populista politikusok mintapéldáiként. Továbbá Orbán annak is örülhet, hogy a jövőben valószínűleg lekerül a magyar kormány intézkedéseinek bírálata az amerikai külügyminisztérium rendszeres teendőinek listájáról.

Ámde van jó néhány dolog a Trump-győzelemben, ami aggasztó lehet a Fidesznek. És most itt nem a következményekre gondolok, vagyis hogy nem is biztos, tényleg jó-e, ha Amerikát egy olyan ember vezeti, akit az eddigi kijelentései alapján egyáltalán nem érdekel, mit csinálnak az oroszok a térségünkben. Hanem csak a kampányra és tanulságaira.

http://valasz.hu/itthon/hat-ok-amiert-orban-aggodhat-clinton-veresege-miatt-121197

5+1 gyötrő kérdés a felvilágosult nyugati elithez a Trump-győzelem után

http://valasz.hu/vilag/51-gyotro-kerdes-a-felvilagosult-nyugati-elithez-a-trump-gyozelem-utan-121202

 

Csendben rohad egy állami tulajdonban lévő épület Budapest belvárosában

Borzasztó állapotban van egy Vörösmarty utcai épület, és bár az ingatlanért felelős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. idén háromszor tartott helyszíni ellenőrzést, majd kereste meg a bérlőt, semmi nem történt. Az épületet a Mobilier Kft. bérli mindössze havi nettó 202 ezer forintért: a cég ügyvezetője és tulajdonosa az a Zsadányi László, akinek egy másik cége érintett volt 2008-ban a botrányos postásbicikli-tenderben, és akit 2010-ben a MAL Zrt. értékesítésének felügyeletével bízott meg Bakondi György kormánybiztos.

 

https://atlatszo.hu/2016/11/09/csendben-rohad-egy-allami-tulajdonban-levo-epulet-budapest-belvarosaban/

 

A legnagyobb titok Trump győzelmével kapcsolatban

 

Miért sültek fel, de nagyon a közvélemény-kutatók? Ez az egyik legmisztikusabb kérdés Donald Trump győzelmével kapcsolatban. Egyes államokban Hillary Clinton fölényes, 55-80 százalékos előnyét mérték, aztán Trump vitte el ezeket is. Elkezdődtek a találgatások.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_legnagyobb_titok_trump_gyozelmevel_kapcsolatban.623924.html

 

Így látja a magyar gazdaság jövőjét az Európai Bizottság

Idén 2,1 százalékos, jövőre 2,6 százalékos, 2018-ban pedig 2,8 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság, amely szerdán tette közzé Brüsszelben az esedékes őszi gazdasági előrejelzését mind az unió egészére, mind az egyes tagországokra nézve.

 

http://www.vg.hu/gazdasag/igy-latja-a-magyar-gazdasag-jovojet-az-europai-bizottsag-477636

 

Több ezer új olvasó a Népszavánál

Előfizetői kampányt indít a Népszava egy hónappal a Népszabadság bezárását követően. A lap eddig kivárt, remélve, hogy még lesz esély a Népszabadság újraindítására. A nyomtatott laphoz ragaszkodók nem vártak, egy héttel a Népszabadság bezárását követően jelezték előfizetői  szándékukat a Népszava Kiadójánál. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1111319-tobb-ezer-uj-olvaso-a-nepszavanal

Sokat vesztünk a bizalom hiánya miatt

Rövid távon biztatóak a makrogazdasági adatok, a költségvetés helyzete, az államadósság csökkenése, a növekedés mértéke, de messzebbre tekintve már nem ilyen rózsás a kép – figyelmeztetett Várhegyi Éva. A Pénzügykutató Zrt. tudományos tanácsadója úgy látja, a hitelminősítők ma sem nagyon elégedettek a magyar kormány politikájával, hiszen az nem nagy dicsőség, hogy a befektetésre ajánlott kategória legalján vagyunk.

 

http://nepszava.hu/cikk/1111252-sokat-vesztunk-a-bizalom-hianya-miatt

 

Istentisztelettel köszönték meg az 1 milliárdot, majd a magyar baloldalt szapulták

 

Hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap a felvidéki Tornagörgőn az ottani református egyház beruházásaihoz nyújtott magyar kormányzati támogatásért.

 

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/istentisztelettel-koszontek-meg-az-1-milliardot-majd-a-magyar-baloldalt-szapultak/302681

 

 Hajós András: „Ebből az elmebeteg megosztottságból muszáj kiszállnom”

 

   

Az emberek szeretik beleélni magukat a szembenállásos, harcos alaphelyzetbe, de attól még, hogy a politika titkosügynök-játszmás, agresszív küzdelem, nem minden az, amihez hozzáér – mondja Hajós András. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

 „Azt próbáltam írni Friderikusznak is, hogy egy-két kivételezett helyzetű vagy menedzseri tehetségű embertől eltekintve – akiknek az »eredettörténete« azért gyakran megkérdőjelezhető – nekünk, többieknek dolgozni kell. Kikérem magamnak, hogy ne dolgozhassak abban az országban, amelyben születtem! Történetesen az a munkám, hogy tévéműsorokat készítek, és ma már leszarom, hogy fönt milyen kártyapartiknál kik, hogyan adják-veszik ezeket a számomra átláthatatlan nagyságú vagyontárgyakat – mondja lapunknak Hajós András, a TV2-n induló új műsoráról.

„Ha mi nem megyünk oda dolgozni, akkor a politika fogja elfoglalni, mert így működik. Most úgy látom, ez ellen nem vezércikkel meg tüntetéssel tudok küzdeni – mert természetesen nem szeretném, ha az országot kiszipolyoznák –, hanem úgy, ahogy a pék bemegy kiflit sütni. (…) Most kevesebbet tiltakozom, és többet alkotok. Nem arról van szó, hogy hagyjanak békén pénzt keresni: szeretnék létrehozni dolgokat, és ehhez ebből az elmebeteg megosztottságból muszáj kiszállnom.”

http://valasz.hu/kultura/hajos-andras-ebbol-az-elmebeteg-megosztottsagbol-muszaj-kiszallnom-121199