2016, június 30 - 08:12 Sajtószemle

Farkas Flóriánt beidézte az Európai Csalás Elleni Hivatal, de ő nem ment el

Farkast „érintett személyként" akarták kikérdezni a szabálytalanságok miatt megbukott Foglalkoztatási szövetkezetek - Híd a munka világába, valamint az Út a szakmaválasztáshoz TÁMOP-projektekről.

A meghallgatás a június 17-én lett volna, de úgy tudjuk, miniszterelnöki megbízott a kijelölt időpontban nem jelent meg az OLAF budapesti koordinációs irodájában.

 

Farkas bevonása új szintre emelte a roma felzárkóztatási pénzek vizsgálatát. A Magyar Nemzet a napokban számolt be arról, hogy a botrányos projektekkel kapcsolatban már meghallgatták Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét is, aki Farkas Flóriánt követte a poszton.

 

http://nol.hu/belfold/farkas-floriant-beidezte-az-europai-csalas-elleni-hivatal-de-o-nem-ment-el-1621617

 

Elhatárolódik a kormány Szakály Sándortól

 

Csepreghy Nándor államtitkár a kormány nevében elhatárolódott Szakály Sándor kijelentésétől – számolt be a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén történtekről Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója nem tartja jogfosztónak az 1920-ban elfogadott numerus clausus (zárt szám) törvényt, amelynek nyomán a magyarországi egyetemeken drasztikusan csökkentették a zsidónak nyilvánított hallgatók arányát. Szakály a múlt héten arról beszélt a Budapest Beacon portálnak adott interjújában, hogy a numerus clausus nem jogfosztó, hanem „jogkorlátozó törvény volt, miközben másoknak nagyobb lehetőséget biztosított".

Sajátos módon párhuzamot vont a numerus clausus és a női esélyegyenlőség között: „Mondhatni, hogy vallási vagy származási alapon semmilyen megkülönböztetést sem szabad tenni – és én ezzel egyet is értek –, de napjainkban számos helyen akad példa ennek ellenkezőjére, lásd a női kvótát."

A főigazgató vitába szállt a Magyar Tudományos Akadémiával is, és úgy vélte, hogy Hóman Bálint, a Horthy-korszak kultuszminisztere „nem volt a németek szálláscsinálója". A maga részéről nem kifogásolta volna, hogy Székesfehérváron – ha a helybéliek úgy döntenek – szobrot állítsanak Hómannak.

 

http://nol.hu/belfold/elhatarolodik-a-kormany-szakaly-sandortol-1621647

 

Öngyilkossági szándékra hivatkozva vitették zárt osztályra a ligetvédőt

 

Egy napig volt a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriájának vendége Komáromy Gergely, akit a Közlekedési Múzeumnál lezajlott kordondöntés után vitettek be a rendőrök.

A rasztahajú fiatalember sok borsot tört a hatóságok orra alá. Miután a ligeti építkezés ellen tiltakozók kedden - kicselezve a kordont felállító örzővédőket - elfoglalták a múzeum bejáratát, Komáromy felmászott az épület tetejére, és a Készenléti Rendőrség beavatkozása után is ott maradt, sőt megafonon énekelt és buzdította a ligetvédőket. Később a többi aktivistához hasonlóan őt is el akarták távolítani az építésre kijelölt területről, de továbbmászott a kéményre, ahol a tűzoltók sem érték el.

 

http://nol.hu/belfold/ongyilkossagi-szandekra-hivatkozva-vitettek-zartosztalyra-a-ligetvedot-1621641

 

Minden jól működik, legfeljebb meghalnak a gyerekek

 

Benyugtatózva fejre ejtette június elején két hónapos kisfiát egy recski férfi, akinek nagyobb gyermeke már háromszor szenvedett életveszélyes fejsérülést. A Heves Megyei Kormányhivatal szerint a gyermekvédelem nem hibázott.

Talán magát a gyermekvédelmi rendszert is megingathatta volna, ha gyors egymásutánban két Heves megyei ügyben is kiderül: hibáztak a szakemberek, s részben miattuk halt meg egy csecsemő és egy kisgyerek. Az idén májusban elhunyt, halálra éheztetett másfél éves gyöngyösi kislány esetében többen is fegyelmi büntetést kaptak, s volt, akinek megszűnt a vezetői jogviszonya, mert nem tett meg mindent a tragédia elkerüléséért. Alig tíz nappal a kis Kira halála után egy másik hevesi ügy sokkolta a közvéleményt: egy két hónapos recski kisfiúról derült ki, hogy halálát szülői gondatlanság okozhatta. Amikor a halott Mátét orvoshoz vitték, a szülők azt állították, a kutya fellökte a babakocsit, s úgy borult ki a gyerek, de később az apa bevallotta: be volt nyugtatózva, s fejre ejtette a kicsit.

 

http://nol.hu/belfold/minden-jol-mukodik-legfeljebb-meghalnak-a-gyerekek-1621601

 

Lendvai Ildikó Mozduló párttérkép

 

A befagyott pártszerkezet 2010-ben olvadt meg először. Most ismét mozgásban van: még nem tudni, hogy a párthatárok is átrajzolódnak, vagy csak választói csoportok lépnek át rajtuk. Lehet, hogy mindez új utat nyit a demokratikus pártok előtt, de az is lehet, hogy vesztükre darabokat tördel le belőlük. Ám ha nem figyelnek a jégzajlás hangjára, csak sodródni fognak.

2010-ben nemcsak a két nagy rendszerváltó párt vált semmivé, de két új szervezet is bejutott a parlamentbe. Nagyon különböző ideológiákkal, de mindkettő részben generációs alapon. A sokfajta válság után a „régi” elittel szembeni ellenérzés óhatatlanul az „újak”, a fiatalok iránti vágyat érlelte meg. A Fidesz – noha ugyanúgy része volt a 20 év politikai elitjének – ügyesen átlavírozta magát a „leváltandók” szerepköréből a „leváltókéba”, de minden indulatot mégsem tudott becsatornázni. Nem tudta hitelesen újrajátszani a fiatal Orbán 1989-es vádbeszédét az ifjúság eltemetett jövőjét jelképező üres koporsó előtt a Hősök terén. Az újabb nemzedékek nem Orbánék, hanem a maguk jövőjét vélték látni a koporsóban, és a saját vádbeszédüket fogalmazták. Képviseletükre új pártok jelentkeztek: Böcskei Balázs jellemzése szerint a Jobbik a „Kuruc.info”, az LMP a „Critical Mass” nemzedék pártjaként.

 

http://nol.hu/velemeny/mozdulo-partterkep-1621581

 

Brexit: jöhetnek haza a diplomás mosogatók?

Ruzsbaczky Zoltán, Magyar Nemzet

A rendelkezésre álló adatok szerint jelentősen túlképzettek az Egyesült Királyságban dolgozó magyar munkavállalók, a többi migrációs célországhoz képest jóval inkább jellemző, hogy magyarok felsőfokú végzettséggel végeznek betanított munkát – derült ki a Munkaerőpiaci tükör 2015-ös kiadványának bemutatóján.

Mivel az Egyesült Királyság állampolgárai megszavazták a szigetország kilépését az Európai Unióból, jelenleg mindenki azt próbálja megtippelni, mi lesz a sorsa a már ott élő, más uniós államokból származó munkavállalóknak. A helyzetet bonyolítja, hogy még a pontos számukat sem ismerjük, ezt az adatot sokan sokféleképpen próbálták már meg kideríteni.

A legújabb Munkaerőpiaci tükör mindazonáltal azt állítja: 2016 elején a tartósan az Egyesült Királyságban élő magyarok száma meghaladta a 94 ezer főt, ami a 2011-es népszámlálás idején regisztrált 44 877 magyar állampolgár több mint kétszerese. Ez jól jelzi, hogy a 2010-es években ugrásszerűen megnövekedett a kint élő magyarok száma. A kiadványból az is kiolvasható, hogy a Magyarországról bevándorlók gazdasági aktivitása valamivel magasabb a többi „új” (vagyis velünk együtt, 2004-ben csatlakozott) tagállamból származókénál.

http://mno.hu/belfold/brexit-johetnek-haza-a-diplomas-

mosogatok-1349545

 

A nagy Habony-titok

Gazda Albert, Magyar Nemzet

 

A magyar sajtó nagy része szemérmesen elment a politikai bulvár újabb fergeteges-félelmetes jelensége mellett. Alighanem abból a megfontolásból, hogy ilyen ügyet nem tárgyalunk. Azért sem, mert ha megtennénk, olyan malmokra hajtanánk a vizet, illetve olyan helyekre terelnénk az olvasót, ahova egyáltalán nem szeretnénk. Ráadásul aki ürülékbe markol, annak büdös lesz a keze. Igen ám, csakhogy minden tekintetben új típusú, hazánkban eddig ismeretlen karakterű akciót hajtottak végre a kormánybarát hecclapok kedden, és ilyenkor annyit helyénvaló jelezni: látjuk, mi van, sem vakok, sem hülyék nem vagyunk. Önreflexió: hogy mit érünk ezzel, más kérdés.

Idézzük fel akkor, hogy mi történt. Az említett hecclapoknak – első körben azegykori bulvárpápa csodaportáljának, majd a nyomában a többinek – a néhány héttel ezelőtti tévékettős Spéder Zoltán-undormányriport után ismét sikerült szintet lépniük. Az előre megfontolt karaktergyilkossági kísérlet célpontja ezúttal egy vezető ellenzéki politikus volt. Az ilyeneknek amúgy közmegegyezéses alapon többet kell bírniuk, mint holmi civileknek, hiszen közszereplők. A kés a stílus és a módszerek láttán állt meg a levegőben. Konkrétan színes-szagos képriportot közöltek Volner Jánosról, a Jobbik erős emberéről, amint Pécel határában bokrok közé rejtőzik egy nővel. Tették mindezt egy szemfüles olvasó-riporterre hivatkozva. Jár neki a tízezer forint! Vagy aligha éri be ennyivel?

 

http://mno.hu/gkozep/a-nagy-habony-titok-1349502

Máté T. GyulaEurópai dzsinn

Álláspont. Vérbe fagyott anyák, apák és gyerekek. Vér, könny, halál. Párizs, Brüsszel és most Isztambul. Európa háborúban áll. A terrorral is, önmagával is.

Magyar Hírlap

Kérem, véletlenül se értsék ezt kegyeletsértésként: az isztambuli merénylet kódolva volt. Nem azért, mert korábban is voltak hasonlók, amelyeket akkor a török vezetés a Kurd Munkáspártra fogott – választások is közeledtek, no meg kellett az ürügy, hogy odacsapjanak a lényegében semmibe vett sok tízmilliós kisebbségnek odahaza, Irakban és Szíriában is. Azért, mert Recep Tayyip Erdogan elszámolta magát. A mindenható török vezető rosszul mérte fel az „arab tavasz” nyújtotta lehetőségeket. Úgy gondolta, hogy neki a „minél rosszabb a többieknek, annál jobb nekem” stratégia a követendő, a feldúlt Egyiptom és Líbia a karjaiban keres menedéket. Az újjászülető modern kori Oszmán Birodalomhoz még ki kellett volna iktatni a régiós vetélytársakat, Iránt és Szíriát. Utóbbi kettőt a nagy szövetséges, az Egyesült Államok is kiiktatta volna szívesen. Ezenkívül még meg kellett győzni a muszlim világot, hogy ő, és csakis ő az igaz hit letéteményese. Ezért volt szükség a látványos összeveszésre Izraellel is, habár tény, hogy az ürügyek előadásában a zsidó állam sem fogta vissza magát.

http://magyarhirlap.hu/cikk/59682/Europai_dzsinn

Fidesz: Maffiózók hazugságaival folytatnak lejárató kampányt a kormány ellen

A Jobbik szerint mindenkinek érdeke lenne, ha kivizsgálnák Portik vádjait

Magyar Hírlap

A Fidesz szerint az ellenzéki pártok maffiózók hazugságait felhasználva folytatnak lejárató kampányt a kormány ellen. A nagyobbik kormánypárt a jobbikos Szilágyi György szerdai sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a képviselő arról beszélt: pártja szerint mindenkinek az lenne az érdeke, hogy kivizsgálják Portik Tamás Rogán Antallal kapcsolatban megfogalmazott vádjait.

Szilágyi az újságíróknak elmondta, összegyűlt a szükséges számú aláírás egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításához, azonban kétségesnek tartja, hogy a kormánypárti politikusok támogatják-e egy rendkívüli testületi ülésen a tárgysorozatba vételt. Másik megoldásként hivatkozott arra, hogy a kijelölt bizottság – amely valószínűleg az igazságügyi lenne – elnöke kezdeményez rendkívüli ülést. Hozzátette: az igazságügyi bizottság elnöke, Rubovszky György (KDNP) a vádak alapján érintettje lehet az ügynek, ugyanis – mint mondta – a nyomott értékbecslést végző cég tulajdonosa, és külsős szakértőként dolgozott az V. kerület elidegenítési bizottságának.

A jobbikos politikus azt mondta: "szinte maffiavádak" hangzottak el Portik Tamás volt Energol-vezető bírósági vallomásában, amelyben arról beszélt, hogy a kormány egyik minisztere "kétes elemekkel összefogva", nyomott áron értékesítette a közvagyont.

http://magyarhirlap.hu/cikk/59628/Fidesz_Maffiozok_hazugsagaival_folytatnak_lejarato_kampanyt_a_kormany_ellen

 

Orbán rosszul emlékszik

Brüsszel migrációs politikája a hibás a brit népszavazási eredményért - legalábbis Orbán Viktor szerint. A kormányfő szerint, ha ez a kérdés egybecsúszik az európai uniós tagsággal, akkor "könnyen belesodródhatunk a brit helyzetbe". Éppen ezért a miniszterelnök meglepőt húzott: a kvótareferendum célja szerinte éppenséggel egybevág Brüsszelével, az uniós tagságot pártolókat pedig szavazásra buzdította. "Komolyan veendő javaslatot" ugyanakkor maga Orbán nem lát arra, hogy Magyarországon is referendum döntsön e kérdésről. Harangozó Tamás szocialista képviselő szerint enyhén szólva is csúsztatás, hogy az ellenzék egyetértésére hivatkozik a miniszterelnök, aki most is taktikázik. A kormányfő a brit népszavazást követő, letargikus hangulatú és lényegében eredménytelen uniós csúcstalálkozót követően szórakoztatta az újságírókat Brüsszelben.

 

http://nepszava.hu/cikk/1098525-orban-rosszul-emlekszik

 

Visszatáncoltak az EU-vezetők?

Miközben az Európai Parlament és a Bizottság is a brit kilépési szándékot jelző dokumentum mihamarabbi benyújtására szólította fel Nagy-Britanniát, a tagországok állam- és kormányfői lényegesen megértőbbnek bizonyultak David Cameronnal. A távozó brit kormányfő hajthatatlan abban, hogy nem ő, hanem utódja nyújtja majd be a dokumentumot, az időhúzásba pedig - noha a fideszes EP-képviselők tegnap még másként szavaztak - Orbán Viktor is partner.

"Várnunk kell. Nem ez a legjobb megoldás sem nekünk, sem Nagy-Britanniának, de ez az egyetlen legális út" - mondta tegnap éjjeli sajtótájékoztatóján Donald Tusk. 

http://nepszava.hu/cikk/1098444-visszatancoltak-az-eu-vezetok

 

FITYISZ A POLITIKAI ELITNEK: EGY VÉLEMÉNYEN ORBÁN ÉS SARKOZY

 

Csépányi Balázs Magyar Idők

Joachim Gauck német szociáldemokrata államfővel készített interjút az ARD tévécsatorna, ahol a politikus úgy fogalmazott a Brexit okait vizsgálva, hogy:

„Most nem az elitek jelentik a problémát, hanem a nép”.

Gauck álláspontja azért meglepő, mert a demokrácia lényegét kérdőjelezi meg. Hiszen a demokrácia olyan politikai rendszer, amely a népnek a közügyekben való részvételére épül.

Európában vannak azonban olyan markáns hangok is, amelyek a demokráciát hagyományos módon értelmezik és úgy gondolkodnak, hogy az emberek feje fölött nem lehet döntéseket hozni.

A népszavazás legnagyobb tanulsága az, hogy Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Majd hozzátette:

„Tiszteletben kell tartani a britek döntését, mert minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga határozzon.”

Nicholas Sarkozy, egykori francia elnök programadó beszédébenpont a politikai korrektséget és az eliteket tette felelőssé az Európát sújtó problémák miatt.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/fityisz-politikai-elitnek-egy-velemenyen-orban-es-sarkozy-793186/

 

Ez már nem Nagy-, csak Britannia, nem Egyesült Királyság, csak Királyság

 

Azt már tudjuk, mit éreznek a szigetországi britek a Brexit-népszavazás után, most viszont olyan briteket kérdeztünk meg, akik Magyarországon élnek, egyelőre még uniós állampolgárként, de ki tudja, meddig. Ők biztosan nem tudják.

„Egyáltalán nem tartom már nagynak Britanniát”

A múlt heti népszavazás eredménye a nagy számban szavazó idős választóknak (akik közül a legtöbben a távozás mellett tették le a voksukat) és a viszonylag kis számban megjelenő fiataloknak tudható be – mondta Grant Boyd-Gibbins Magyarországon élő brit üzletember. A hvg.hu-nak nyilatkozva azt mondta, úgy gondolja, hogy a távozás melletti kampány hazugságokra, idegengyűlöletre és a bevándorlóktól való félelemre épített. Szerinte bebizonyosodott, hogy a bevándorlók gazdaságilag produktívabb munkát végeznek, mint a bennszülöttek. Azt is kiemeli, hogy sok brit szívesebben élne jóléti támogatásokból, mint olyan keményen végzett munkából, amilyet a bevándorlók nagy része végez, arról nem is beszélve, hogy jó részük lenézi az olyan, főleg bevándorlók által végzett munkákat, mint a takarítás, az ápolás vagy a gondozás.

http://hvg.hu/itthon/20160629_magyarorszagi_britek_ez_mar_nem_nagy_csak_britannia_brexit

A hülyeség mint ésszerűség

Kicsit bosszantó, kicsit nevetséges az a mély meggyőződésnek látszó valami, amit a maradáspártiak osztanak, hogy tudniillik nekik egyszerűen igazuk van, mivel ők képviselik az ésszerűséget, amely ellen nem is lehet érvelni, legföljebb szavazni. Vélemény.

A brit népszavazás után csak úgy habzik az internet (lásd még: közösségi média) azoktól az érvektől, amelyek szerint a (1) a britek (mármint a leave party) hülyék; (2) a vezetőik még hülyébbek; (3) a népszavazás pedig maga az intézményesített hülyeség. Az érvek valamelyest finomulnak, de lényegük szerint nem változnak, amikor azt olvassuk, hogy a  brit nyuggerek elvették a fiatalok elől a jövőt (azaz nemcsak hülyék, hanem még gonoszok is); a politikai elit (főleg a toryk, de különösen Cameron, Johnson, s bizony még Corbyn is) elszámolták magukat (azaz nemcsak hülyék, hanem bénák is); a népszavazás pedig populizmus, ami nem azonos a demokráciával (mert az előbbi hülyeség, az utóbbi meg nem). A hülyeség természetesen az ésszerűséggel áll ellentétben; továbbá, btw, a jóakarattal és persze egész Európával.

Csakhogy az érvek, sajnos, az érzelmek hullámain habzanak. A fentiek is. Kicsit bosszantó, kicsit nevetséges az a mély meggyőződésnek látszó valami, amit a maradáspártiak elsősorban osztanak (ideértve a baloldali véleményformálók döntő többségét Magyarországon is), hogy tudniillik nekik egyszerűen igazuk van, mivel ők képviselik az ésszerűséget, amely ellen nem is lehet érvelni, legföljebb szavazni.

http://hvg.hu/itthon/20160629_A_hulyeseg_mint_esszeruseg

 

Jogerős: Egymilliós kártérítést fizet a Fidesz a Helsinki Bizottságnak a sorosbérencezés miatt

A Helsinki Bizottság a Facebookon jelentette be, hogy a Fővárosi Ítélőtábla most jogerősen is igazat adott nekik, így

a Fidesznek 1 millió forintos sérelemdíjat kell fizetnie, amiért egy tavaly májusi közleményükben azzal vádolta a civileket, hogy politikai megrendelésre meghamisítják az országba érkező menekültekről szóló adatokat.

http://444.hu/2016/06/29/jogeros-egymillios-karteritest-fizet-a-fidesz-a-helsinki-bizottsagnak-sorosberencezes-miatt

 

Hongkongi helikopteres túra köti össze Habony Árpádot a magyar letelepedési kötvények egyik offshore forgalmazójával

„Complete Hong Kong Experience”

– ez a neve annak a 45 perces, 26 500 hongkongi dollárba (977 ezer forintba) kerülő helikopteres városnézésnek, amit Habony Árpád és barátnője nevére foglaltak le még tavaly.

Valószínűleg a Habony nevére foglalt útról sem tudna senki, de a túrát szervező cég honlapját rosszul állították be, így minden tranzakciójuk felkerült a netre, és a Google segítségével Habony nevére keresve meg lehetett találni a foglalást.

A Habony nevére szóló foglaláshoz egy emailcímet és egy telefonszámot is megadtak. A szám és az email gazdája egy Jonathan Chan nevű hongkongi bankár, aki többek között a VAL Consulting nevű cég egyik igazgatója.

A hongkongi bankár neve szerepel a magyar letelepedési kötvényeket forgalmazó Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egy hivatalos dokumentumán, és Rogán Antal, a kötvénybiznisz egyik fő kormányzati támogatója, korábban őt nevezte meg a Kajmán-szigetekre bejegyzett vállalkozás egyik tulajdonosaként.

 

http://444.hu/2016/06/29/hongkongi-helikopter-tura-koti-ossze-habony-arpadot-a-magyar-letelepedesi-kotvenyek-egyik-offshore-forgalmazojaval

 

Lázár: „Az lehet, hogy az érintett üzletember és Habony Árpád között van személyes kapcsolat”

 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető minisztert a Klubrádióban kérdeztékHabony Árpád és a magyar letelepedési kötvények egyik forgalmazójának kapcsolatáról, amit ma reggeli cikkünkben mutattunk be.

„Az lehet, hogy az érintett üzletember és Habony Árpád között van személyes kapcsolat, az azonban biztos, hogy a letelepedési kötvényekről szóló döntés és Habony Árpád között nincs kapcsolat.”

 

http://444.hu/2016/06/29/lazar-az-lehet-hogy-az-erintett-uzletember-es-habony-arpad-kozott-van-szemelyes-kapcsolat

Ebből aztán egy életre megtanulják Matolcsy alapítványai, hogy nem szabad törvénysértő módon elkölteni az adófizetők pénzét

 

Ebből aztán egy életre megtanulják Matolcsy alapítványai, hogy nem szabad törvénysértő módon elkölteni az adófizetők pénzét

Nem, nem börtönözték be a vezetőket, DE MEGBÜNTETTÉK AZ ALAPÍTVÁNYOKAT EGYENKÉNT KÉTSZÁZEZER FORINTRA.

 

http://444.hu/2016/06/29/ebbol-aztan-egy-eletre-megtanuljak-matolcsy-alapitvanyai-hogy-nem-szabad-torvenyserto-modon-elkolteni-az-adofizetok-penzet

 

TGM: GAZEMBEREK!

 

Aki ezentúl a „Liget-projekt” védelmezőjévé vagy mentegetőjévé szegődik, az a szélsőjobboldali hatalomnak és újnyilas zsoldosainak is a szövetségese. Nem fogunk többé méltányolni egyrészt-másrészt érveket. Urbanisták, ökológusok, mázolók, művészettörténészek, közhivatalnokok, építészek, kertészek, pallérok és ácsok: lépjetek ki ebből még ma! Törvénytisztelő rendőrök: ne engedelmeskedjetek! Budapestiek: tüntessetek! Pártok, szakszervezetek, mozgalmak, jogvédő csoportok: tiltakozzatok! Értelmiségiek: ordítsatok!

Megint kiderült: nincs a közösség életének olyan területe, amelyben ki lehetne egyezni az Orbán-kormányzattal. Ezt az államot a nép ellenségei vezetik.

Tudom, hogy az erőviszonyok nekik kedveznek.

Nem érdekes.

Elég volt!

http://kettosmerce.blog.hu/2016/06/29/tgm_gazemberek

 

Farkas Flórián ellen nyomoz az Európai Unió hivatala

 

A botrányos Híd a munka világába program részleteiről kérdezték a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) munkatársai az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökét – értesült a Magyar Nemzet. Információik szerint Hegedüs Istvánt két hete az adóhivatalban működő OLAF koordinációs irodában hallgatták ki.

A program még Farkas Flórián miniszterelnöki biztos ÖRO-elnöksége idején indult.

Az állam 1,6 milliárd forintot költött a Híd a munka világábanra. A program miatt tavaly május elején rendelt el nyomozást a Fővárosi Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. Az Emmi márciusban visszakérte a teljes összeget, az ÖRO 12 hónap alatt törlesztheti tetemes adósságát.

Orbán Viktor a Fidesz tavalyi kongresszusán nyíltan kiállt Farkas mellett. A miniszterelnök név szerint, másokkal – többek között Schmitt Pállal, Pokorni Zoltánnal – egy lapon említette, és lényegében azt üzente:

Azért nem engedi el a párt Farkas kezét, mert Farkas az országot és a Fideszt szolgálja.

 

http://24.hu/fn/penzugy/2016/06/28/farkas-florian-ellen-nyomoz-az-europai-unio-hivatala/

Ez a politikai újságírás legalja

Heti Válasz

ez a történet nem Volnerről szól. Hogy Volner Jánossal esett meg, akcidencia, de félek, nem független attól, hogy ő nemrég a Jobbik frakcióvezetőjeként a korábbinál fontosabb politikai szerephez jutott. Teljesen mindegy, milyen politikus Volner János - én például nem tartom túl sokra, amit azért fontos leszögezni, mert nem a személyét védem.

Szólhatna ez a történet Tóbiás Józsefről, az MSZP volt elnökéről, akinek feleségéről (és kislányáról!) idén januárban megjelent egy visszataszító lejárató cikk G. Fodor Gábor heccportálján, a 888.hu-n. Szólhatna Spéder Zoltán nagyvállalkozóról, akit szintén paparazzo követett otthonától a munkahelyéig, hogy aztán a TV2 Tények című műsorában megjelenjen róla egy tények nélküli, karaktergyilkosnak szánt összeállítás, a fotókat pedig leközölje a ripost.hu. Már ott is azon kattogtak, ki lehet a vállalkozó élettársa, mintha ehhez bármi köze lehetne bárkinek.

Látszik, hogy mindezek az anyagok egy körben készülnek. A Kökény-Szalai Vivien bulvárdíva által főszerkesztett Tények és a 888.hu deklaráltan a Habony-Vajna médiabirodalom részei, a ripost.hu papíron független, de kötődik ehhez a világhoz. Mindhárom platform közvetve-közvetlenül a Fidesz médiabirodalmának része, azé a párté, amely máig a polgári értékrendet nevezi kormányzása vezérlőelvének. Ennek a csöcsös-bozótos vonalnak a polgári értékrendhez semmi köze. Le kéne fogniuk a kútmérgező kisiparosok kezét, mert ez nem vezet jóra.

 

http://valasz.hu/publi/ez-a-politikai-ujsagiras-legalja-119290

 

A Fradi-vezér cége fogja reklámozni az olimpiát 900 millió forintért

A Media Insight Kft. és a Humán Telex Kft. közös ajánlattevőként nyerte a Budapest 2024 Zrt. közbeszerzését, így ez a két cég fogja népszerűsíteni fél éven keresztül a budapesti olimpiát. A Humán Telex egyik tulajdonosa Orosz Pál, a Fradi vezérigazgatója.

 

Márciusban, az ajánlattételi felhívás megjelenésekor írtunk arról, hogy legalább 700 millió forintba fog kerülni az olimpianépszerűsítő kormánykampány. Most, július végén megjelent az eredmény: a megbízást közös ajánlattevőként a Media Insight Kft. és a Humán Telex Kft. nyerte. Rajtuk kívül senki más nem adott be ajánlatot a Budapest 2024 által kiírt tenderre.

A feladat pontos elnevezése “Társadalmi párbeszéd az olimpiáért 2016 kommunikációs kampány 2016. évi stratégiájának kialakítása, a benne foglalt rendezvények megvalósítása, média kommunikációs kampány megtervezése, lebonyolítása”.

Ennek keretében a két cég fél éven keresztül nettó 700 millió forintért fogja népszerűsíteni a budapesti olimpiát.

A megbízás 3 hónappal és nettó 200 millió forinttal meghosszabbítható, vagyis a reklámkampány teljes keretösszege 900 millió forint.

 

http://blog.atlatszo.hu/2016/06/a-fradi-vezer-cege-fogja-reklamozni-az-olimpiat-900-millio-forintert/

 

PEPIN BÁCSI ZUGLÓBAN

 

Gajdics Ottó Magyar Idők

Magyarországon két alapvető probléma borzolja fel rendre a kedélyeket. Az egyik, ha épül valami, a másik, ha nem. Polgári kormányzás idején az első okozza a több gondot, különösen ha fákat is ki kell vágni közben. Ilyenkor elszaporodnak az álcivilek, és elszabadulnak az indulatok. Még egy levitézlett kormánypárti államtitkár is úgy tud üvölteni egy láncfűrész láttán, mint a fába szorult féreg, nem kell tehát csodálkozni azon, ha az ellenzéki politikusok által feltüzelt aktivistáknak már a lánc is elég, amivel a markolóhoz béklyózhatják magukat.

Tulajdonképpen ennyiben összefoglalható mindaz, ami a Városliget megújítása kapcsán a napokban történt. De érdemes a történések mögé pillantani, mert ott vigyorog ránk mérgezett nyilaival hadonászva a magyar közélet összes sunyi koboldja.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/pepin-bacsi-zugloban-791365/

LORETTA GYEREKET AKAR – ÚJRA BUDAPEST PRIDE

Szikszai Péter

Harmincegy nagykövetség írta alá a Budapest Pride-ot támogató levelet, köztük Románia és Észtország is. Nyilván nagy lehetett a nyomás.

Amelyik állam ugyanis nem áll a rendezvény mögé, az benevezhet a homofób, náci diktatúrák versenyébe, és számíthat rá, hogy Soros György jól megshortolja.

Nem véletlen, hogy Törökország nincs is az aláírók között, ott egy hete ugyanis könnygázzal oszlatták a felvonulást.

 

http://magyaridok.hu/belfold/loretta-gyereket-akar-ujra-budapest-pride-790663/

 

Itt komoly kultúrpolitikát csinálunk – Hoppál Péter a Mandinernek

 

Írta: Stumpf András

„Minek ölre menni, kezdjetek szeretni” – így énekel a forrongó színházi világnak Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A kultúrharcok kapcsán a képzett zongorista, egykor Somló Tamást is kísérő Hoppál a Mandinernek elmondja: „amikor hisztiznek, azzal nem tudok mit kezdeni”, de hozzáteszi: nagyon nem elegáns, amit például Fischer Iván csinál. A fesztiválos élményeiről és kormányzati üléseket záró zongorásásairól is valló államtitkár ars poeticája az, hogy az elefántcsont-toronyba zárkózott kultúrát kinyissák és odaadják mindenkinek. Interjúnk.

 

http://fesztival.mandiner.hu/cikk/20160629_hoppal_peter_interju_itt_komoly_kulturpolitikat_csinalunk

 

FÖLÖSLEGESEK A VÉSZHARANGOK

A BREXITTEL NEM TÖRTÉNT KATASZTRÓFA, CSAK ISMERNI KELLENE A KERESKEDELMI-GAZDASÁGI ADATOKAT

Csath Magdolna Magyar Idők

 

A britek nettó befizető státusának jelen formájában való megszűnése érinteni fogja az EU költségvetését, azon keresztül pedig valószínűleg a lehívható magyar forrásokat is.

Azonban ez sem azonnal következik be, ezért lesz idő felkészülni arra, hogy a beruházási prioritásokat a magyar kormány felülvizsgálja. Egyébként valószínű, hogy a kapcsolatok fenntartásának egyik feltétele a további, bár a mostaninál alacsonyabb költség-hozzájárulás lesz.

Példaként Norvégiát említhetjük, amely az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagjaként szintén fizet az EU-nak költségvetési hozzájárulást, de az kevesebb mint 50 százaléka annak, amennyit a britek most fizetnek. Nyilván a fizetendő összeg is, mint minden más, a későbbi tárgyalások fontos témája lesz.

Mint az is, hogy hogyan alakul Nagy-Britannia és az EFTA kapcsolata. Hétfőn, 27-én már össze is ültek Bernben az EFTA-tagországok: Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Izland vezetői, és bejelentették, hogy szoros kereskedelmi és üzleti kapcsolatokra készülnek Nagy-Britanniával.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/foloslegesek-a-veszharangok-789463/

Végrehajtás indult Orbán barátjának cégénél

égrehajtást jegyzett be az adóhivatal Garancsi István Garangold Investment Zrt. nevű cége ellen - írta a szerdai Népszabadság a Céginfó.hu adataira hivatkozva. Az eljárás oka és a hátralék nagysága nem ismert.

A társaság a lapnak azt mondta, technikai hiba történt, amelyet azóta elhárítottak, így a helyzet rendeződött. A befektetési cég kivonatában azonban továbbra is szerepel a végrehajtási lejárásról szóló bejegyzés.

http://hvg.hu/kkv/20160629_vegrehajtas_garancsi_cegenel_garangold_zrt

 

Döbbenetes számok derültek ki a budapesti úszó vb-ről

 

A 2017-es budapesti úszó vb létesítmény és infrastrukturális beruházásainak költségei már száz milliárd forintot közelítik. Most kiderült, hogy a kéthetes rendezvény kapcsán 2016-ban 27,6 milliós jegyértékesítési bevétel várható – igaz a jegyek előállításra 23,1 milliót költenek, de jut repiajándék 22 millióért a FINA fejeseknek is. A bevételekből hiányzik öt milliárd forint, most ennyi a mínusz

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/dobbenetes_szamok_derultek_ki_a_budapesti_uszo_vb-rol.616933.html

 

Mutatjuk, mi vár a forintra és a gazdaságra a Brexit után

 

Brexit nélkül is lassul a magyar gazdaság növekedése, a GKI prognózisa szerint két százalék lehet a gyarapodás 2016-ban, lefele mutató kockázatokkal. A Brexittel is számolva, akár 1,7 százalékra is lassulhat a magyar gazdaság növekedése.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mutatjuk_mi_var_a_forintra_es_a_gazdasagra_a_brexit_utan.616916.html

 

Nézőpont: A baloldal verné a Jobbik-tábort

 

Hiába gondolja Vona Gábor, hogy a Fidesz-KDNP első számú kihívója a Jobbik lesz, a számok nem ezt mutatják – állítja a Nézőpont Intézet. Legújabb közvélemény-kutatásából ugyanis az derül ki, hogy a teljes felnőtt népességen belül még mindig nagyobb a baloldali pártok aránya, mint a Jobbiké.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160629_nezopont_a_baloldal_verne_a_jobbik_tabort

 

Rétvári megmondta: A nyugdíjasok jobban élnek

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence 21 százalékos nyugdíjemelésről beszélt egy sajtótájékoztatón. Arra is kitért a politikus, hogy az alacsony infláció, a rezsicsökkentés, valamint a jövő évi költségvetés is a szépkorúaknak kedvez.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160629_retvari_megmondta_a_nyugdijasok_jobban_elnek

 

Ráolvad az új, műanyag formanadrág a BKV-sokra, de annyit kell fizetni érte, mintha valami márkás ruha lenne

Amikor az egyik magyar állami cég gyártja le a másik egyenruháit. Szerencsére feltűnik Seszták miniszter vállalkozó barátja.

De ki lehet az, aki ilyen minőségű termékkel képes ennyire lehúzni az állami vállalatot?

Egy másik állami vállalat.

A BKV 2014 végén szerződött le az állami tulajdonú Kézmű Nonprofit Kft-vel 5 évre. A Kézmű főleg megváltozott munkaképességűeket foglalkoztak, ez a cég gyártja a munkaruhákat a MÁV-nak és a Magyar Postának is. A céget a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítja, de nem ez az egyetlen szál, amivel Seszták Miklóshoz kapcsolódik.

A Kézmű ügyvezetőjének tavaly márciusban egy kisvárdai vállalkozót, Becker Györgyöt nevezték ki. Beckernek a Kézmű mellett több céget is irányít, az egyik papíripari vállalkozásából (PIREMON Nonprofit Kft.) pedig jól ismerheti a minisztert, hiszen

Seszták 2009 és 2011 között tagja volt a Becker-féle cég felügyelőbizottságának.

http://444.hu/2016/06/29/raolvad-az-uj-muanyag-formanadrag-a-bkv-sokra-de-annyit-kell-fizetni-erte-mintha-valami-markas-ruha-lenne

 

Matolcsy György ártatlan, mint egy ma született bárány

Egy Szijjártó és két Rogán között szinte teljesen megfeledkeztünk Matolcsy György méltatásáról. Márpedig nem kevés pénzről és nem kis jelentőségű ügyről van szó, de a közbeszédet sikerült elterelni a festmény, zongora, ingatlan és saját könyv vásárlása iránt elkötelezett jegybankelnökről. Miután az én kollégám komoly energiákat fektet abba, hogy nap ne múljon el Rogán Antal viseltes ügyeinek részletezése nélkül, én most felmelegítem a hihetetlen népszerűségnek és nem kis tiszteletnek örvendő kebelbarátot és gazdasági csodatévőt.

Volt ugye kezdetben az a nagyon remek ötlet, miszerint a közpénz abban a pillanatban veszíti el közpénz jellegét, amelyik pillanatban Matolcsy mester reája veti szeme sugarát és akkor a szőrös mancsáról még nem beszéltünk. Ezt az újonnan felfedezett gazdasági és történelmi alapvetést – mármint közpénz-Matolcsy-nem közpénz – nem kisebb szakember magyarázta el nekünk, mint Kósa Lajos, aki régtől fogva az eszéről híres.

Miután meglehetősen kis sikert mondhatott magáénak ez a színielőadás, néhány próbálkozás után a művészek feladták a tervet és változtattak a szereposztáson. Na, nem a csapnivalóan ripacs főhőst cserélték le, hanem az egyik segédszínészt, mégpedig Csizmadia Norbert, az MNB gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója személyében.

Ha már szóba került, érdemes pár szót ejteni Csizmadia Norbert hihetetlen felkészültségéről, minden kétséget kizáró tapasztalatairól a gazdaság területén, ami feltétlenül alkalmassá tette őt arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójaként tervezze a gazdaságstratégiát.

http://kolozsvaros.com/2016/06/29/matolcsy-gyorgy-artatlan-mint-egy-ma-szuletett-barany/

 

Türelmes az EU a tékozlókhoz

 

Londonban a maradás kétségbeesett hívei tüntettek, Brüsszelben David Cameron még nem nyújtotta be a válókeresetet.

Minden várakozást felülmúló tömeg gyűlt össze kedd este a londoni Trafalgar téren. Az Európa-párti demonstráció szervezői biztonsági okokra hivatkozva az utolsó pillanatban megpróbálták lemondani a rendezvényt, ám az esőben így is sok ezren vonultak át a parlamenthez, hogy ott tiltakozzanak Nagy-Britannia kilépése ellen. Kedden két fő helyszínen zajlottak az események, Londonban, ahol immár nemcsak a kormányzó konzervatívokat fenyegeti a szétesés, hanem az ellenzéki Munkáspártot is, illetve Brüsszelben, ahol ülést tartott az Európai Parlament, és csúcstalálkozóra gyűltek össze az Európai Unió tagállamainak vezetői. A hangulat mindkét városban finoman fogalmazva is feszült volt.

 

http://nol.hu/kulfold/turelmes-az-eu-a-tekozlokhoz-1621535

 

Tarlós: Ha nem dönt a kormány, buszokat veszünk

 

Határidőt adott a kormánynak Tarlós István főpolgármester: ha a kormány nem dönt a metrópótlásra általuk preferált szolgáltatásvásárlás többletköltségének támogatása mellett, akkor a főváros buszokat fog venni. Tarlós elmondta: a felújítást meg kell kezdeni, és azt is elmondta, hogy a munkálatok várhatóan 2019 végéig tarthatnak.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160629_tarlos_ha_nem_dont_a_kormany_buszokat_veszunk

 

 „Mindenkit fel fogok jelenteni” – Nincs vége a nagy Facebook-balhénak, fellebbez a volt fideszes polgármester

 

Siófok korábbi vezetője nem nyugszik bele, hogy a bíróság nem vonta felelősségre azokat, akiket egy Facebook-bejegyzés megosztása miatt jelentett fel.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/mindenkit-fel-fogok-jelenteni-nincs-vege-a-nagy-facebook-balhenak-fellebbez-a-volt-fideszes-polgarmester-99898

 

A Ligetvédők garázdák, és veszélyeztetik a gyerekeket meg a kiskutyákat

Ezt állítja róluk a Városliget Zrt. parádés közleménye.

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-ligetvedok-garazdak-es-veszelyeztetik-a-gyerekeket-es-a-kiskutyakat-99894

Mexikói és orosz vendégmunkásokat hozattak Nógrádba

 

Három hónapra jöttek a mexikói varrónők, akik luxuskabriók speciális ponyváját készítik. A beszállító multi Szerbiából és Oroszországból is kénytelen volt munkásokat hozatni, akkora a hiány szakképzett munkaerőből. Közben Salgótarján környékén 20-25 százalékos a munkanélküliség.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160629_nogradi_beszallito_multi_mexikoi_vendegmunkasok_munkaerohiany

 

Ennyire szenilis, demens, gerinctelen lenne az átlaghülyemagyar?

Egészen döbbenetes azt látni, ahogy máról holnapra, de akár reggelről estére amnéziába zuhan a fél ország. Ezt hetente többször is tudjuk produkálni, igény szerint. Hogy némi magyarázatot adjak erre a kijelentésemre, szeretném felhívni a figyelmet egy bizonyos Simicska Lajos nevű úriemberre (na jó, tudom, de mit írjak?). Tehát volt „A” Lajos, Orbán Viktor kebelbarátja, volt szobatársa, bizalmasa. Akinek több esze volt (szintén Orbántól idézek), mint bárki másnak. Ez a Simicska Lajos a kezdetektől segített felépíteni a Fidesz nevű pártot. Közreműködött tevőlegesen és konkrétan a párt anyagi hátországának a kiépítésében. Az ő agyafúrt ötleteinek köszönhetően sikerült a Fidesz székház eladásából befolyt összeg egy részét az Orbán apuka bányájába injektálni, ő biztosította a hátteret a médiabirodalom kiépítéséhez és még ki tudja, mi mindenhez. Szerette is Orbán Viktor Simicskát, amikor sikerült hatalomba vergődnie, „A” Lajos hirtelen minden meghirdetett és dúsan finanszírozott pályázatot sorra-rendre megnyert. Mindenkinek kuss volt, Simicska érinthetetlen volt. Ha nincs Simicska, ma nincs Fidesz, vagy az a Fidesz nincs, amit ma ismerünk. Akkor Orbán Viktor sincs, illetve van, talán ügyvéd Szolnokon, egy huszadrangú irodánál.

 

http://kolozsvaros.com/2016/06/29/ennyire-szenilis-demens-gerinctelen-lenne-az-atlaghulyemagyar/

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.