2016, június 27 - 09:02 Sajtószemle

Aranyérmes lett K-1 500 méteren Kozák Danuta, majd 50 perccel később Szabó Gabriellával párosban is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Klasszis versenyzéssel szerzett bronzérmet K-1 500 méteren Nádas Bence, míg olimpiai távú férfi négyesünk csak a hetedik helyet szerezte meg a fináléban a moszkvai Európa-bajnokság vasárnap délelőtti programjában

 

http://kajakkenusport.hu/hir/kozak-danuta-triplazott-moszkvaban/

 

Vereséget így még nem ünnepeltek Budapesten

„Leszarják, hogy kikaptunk” – jelentette tudósítónk a helyszínről, Czinkóczi kolléga szerint majdnem akkora a buli, mint a portugál meccs után a Wesselényi utcánál:

 

http://444.hu/2016/06/26/vereseget-igy-meg-nem-unnepeltek-budapesten

 

Rejtélyes kopaszok léptek akcióba a Városligetben

Alig ért véget a magyar–belga-meccs, két tucat kopasz jelent meg a Közlekedési Múzeumnál, és kordonokkal vonták körbe az épületet, hogy a tiltakozók ne tudják tovább akadályozni a Liget-projekt részeként startoló gigaberuházást.

Az immár századik napja a Liget-projekt ellen polgári engedetlenségi mozgalommal tiltakozó Ligetvédők észrevették az éjszaka indult akciót, és megpróbáltak bejutni a szerintük közterületnek számító, lekordonozott területre.

Ezután némi dulakodás kezdődött, de a túlerőben lévő kopaszoknak sikerült a kordonokat felállítani, és csak néhány aktivista maradt bent a területen, ami szerintük közterület, így el nem zárható.

A Ligetvédők és a kopaszok között ezután vita kezdődött arról, hogy kinek mihez van joga.

A 444 hiába érdeklődött a kopaszok két vezetőnek tűnő emberénél, hogy pontosan milyen cégnek dolgoznak, és milyen engedélyek birtokában zárták le a területet, erre a kérdésre nem akartak válaszolni.

 

http://444.hu/2016/06/27/rejtelyes-kopaszok-leptek-akcioba-a-varosligetben

 

Orbán: Európa egyre rosszabb hely, Magyarország egyre jobb

Privátbankár, MTI

A miniszterelnök szerint Európában a migránsok miatt romlik a közbiztonság és nő az elégedetlenség, bezzeg nekünk egyre jobb.

Magyarország ma a rendet képviseli az egyre inkább rendetlenné váló Európában - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepségén, a budai Várban.

 

http://privatbankar.hu/makro/orban-europa-egyre-rosszabb-hely-magyarorszag-egyre-jobb-294990őá

 

KÖVÉR: NAVRACSICS TIBORT A BRÜSSZELI LEVEGŐ GYORSAN MEGFERTŐZTE

 

Magyarország sokkal nehezebb boldogulna az EU-n kívül, véli a törvényhozás elnöke. Ám Kövér László szerint az Uniónak is változnia kell. Szerinte Navracsics Tibor EU-biztosként gyorsan elszakadt a hazai realitásoktól.

 

http://vs.hu/kozelet/osszes/kover-navracsics-tibort-a-brusszeli-levego-gyorsan-megfertozte-0625

 

Kövér László: A politikában hosszú távon nem lehet hazudozni és erkölcstelenül viselkedni (Interjú)

Nem lennék az új MSZP-elnök helyében – mondta a PestiSrácok.hu-nak adott nagyinterjúban Kövér László, az Országgyűlés elnöke, rávilágítva, hogy a szocialistákat megpróbálják visszalökni a Gyurcsány-féle nemzetárulók ölébe, miközben az MSZP máig nem volt képes megszabadulni az utódpártiság brutális koloncától sem. A házelnököt megkérdeztük a formálódó DK-MSZP-Jobbik-szövetségről is, amiben Kövér László nem lát semmi meglepőt. – Az elvtelenek koalíciója jön létre, miként a világháború után is tömegével fogadták be a kommunisták a volt kisnyilasokat – mondta, hozzátéve, hogy a Jobbik felé kacsingató Haraszti Miklós és társai iránt mély szánalmat érez. A brit szavazók döntéséről kijelentette: nem Európára, hanem Brüsszelre mondtak nemet a választók, amely “egyre inkább egy rosszindulatú daganathoz kezd hasonlítani”. – Az európai embereknek elege van ebből a politikai kurzusból, a többség azt szeretné, ha Európa Európa maradna, és az örömteli – tette hozzá. Az Uniónál a magyar kormányt feljelentgetőket minősítve az elnök megjegyezte: Magyarország számára a legnagyobb büntetést a niedermüllerek, gyurcsányok és jávorbenedekek létezése jelenti, ám ebben sajnos nincs semmi új, hiszen amit képviselnek, az legalább 120 éve jelen van a magyar közéletben. Kövér László az 56-os emlékév apropóján bírálta az oktatás- és kultúrpolitikát, kijelentve, hogy “sem a köznevelésben, sem pedig a kultúra átadásának egyéb területein nem történt fordulat 1990, de 2010 után sem”.

 

http://pestisracok.hu/kover-laszlo-politikaban-hosszu-tavon-nem-lehet-hazudozni-es-erkolcstelenul-viselkedni-interju/

 

Már több mint 2,5 millióan írták alá a második EU-népszavazásról szóló petíciót

 

A Brexit győzelme eltelt másfél napban már több mint 1,5 millió aláírást gyűjtött be a népszavazás megismétlését kezdeményező petíció - írja a BBC. Az aláírók száma szombat estére meghaladta a 2,3 milliót is, és folyamatosan emelkedik, éjfélkor 2,5 milliónál járt.

kezdeményezés azt mondja ki, hogy amennyiben a részvételi arány nem éri el a 75 százalékot és egyik válaszlehetőség sem lépi át a 60 százalékot, úgy meg kell ismételni a népszavazást. 

A csütörtöki szavazáson a választók 72,2 százaléka vett részt, a kilépés 52-48 arányban győzött. A skót függetlenségi népszavazáson kívül (amelyen extra sokan, 84,6 százaléknyian voksoltak) 1992 óta nem volt olyan népszavazás, ami elérte volna a 75 százalékot Nagy-Britanniában. 

 

http://index.hu/kulfold/2016/06/25/mar_tobb_mint_egymillioan_irtak_ala_a_masodik_eu-nepszavazasrol_szolo_peticiot/

 

Megjött a magyarázat: ezért léptek ki a britek

 

A BBC feltette azt a kérdést, amelyre péntek reggel óta az egész világ keresi a választ: Miért szavaztak a britek a csütörtöki referendumon az EU elhagyása mellett. A válasz nem intézhető el egy mondattal.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megjott_a_magyarazat_ezert_leptek_ki_a_britek.616776.html

 

Uniós külügyminiszterek: A britek húzzanak el minél előbb

 

Az Európai Unió elődjének hat alapító tagországa azt szeretné, ha Nagy-Britannia a lehető leghamarabb elkezdené az unióból való kiválás folyamatát - írja az MTI Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a hatok tanácskozása utáni bejelentése alapján. 

"Az a közös álláspontunk, hogy az eljárást mihamarabb el kell kezdeni, hogy ne maradjunk hosszú ideig bizonytalanságban, és hogy koncentrálni tudjunk Európa jövőjére. Tiszteletben tartjuk a népszavazás eredményét, és megértjük, hogy Nagy-Britannia mostantól magára összpontosít, de Nagy-Britannia nem csak magáért felelős. Nekünk pedig meg kell mutatnunk az európaiaknak, hogy Európa fontos, de nem csak fontos, hanem el is tudja végezni a feladatát" - mondta Steinmeier.

 

http://index.hu/kulfold/2016/06/25/unios_kulugyminiszterek_a_britek_huzzanak_el_minel_elobb/

 

Borul az angol árnyékkormány is

 

Sorra távoznak a munkáspárti árnyékkormány tagjai.

Sorra jelentették be lemondásukat vasárnap a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt árnyékkormányának tagjai, igyekezve kikényszeríteni a párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Jeremy Corbyn távozását.

Corbyn ellen két munkáspárti képviselő bizalmatlansági indítványt is benyújtott, amelyről várhatóan hétfőn tárgyal a Labour parlamenti frakciója.

Jeremy Corbyn vasárnap menesztette árnyékkormányának egyik legtekintélyesebb tagját, Hilary Benn külügyminiszter-jelöltet, azzal a váddal, hogy Benn "puccsot" akar előkészíteni ellene. Benn ezt vasárnap visszautasította, ám délutánig a munkáspárti árnyékkormány további hét tagja jelentette be távozását.

http://hvg.hu/vilag/20160626_Borul_az_angol_arnyekkormany_is

 

HILLER ISTVÁN: BÜSZKE MAGYAR SZOCIÁLDEMOKRATA VAGYOK

AZ MSZP VÁLASZTMÁNYI ELNÖKJELÖLTJE ÁLLÍTJA, ŐSZINTÉN TENNI AKAR A BALOLDALÉRT

Losonczi Kata Magyar Idők

 

A változtatás pártján áll Hiller István, aki az MSZP hét végi tisztújító kongresszusán a választmányi elnöki posztért indul. – Nem új névjegykártya kell, őszintén tenni akarok a baloldalért – nyilatkozta a Magyar Időknek az Országgyűlés szocialista alelnöke. Mint fogalmazott: büszke magyar szociáldemokratának vallja magát, szerinte ezt saját politikai oldalának is fel kell vállalnia.

 

http://magyaridok.hu/belfold/hiller-istvan-buszke-magyar-szocialdemokrata-vagyok-777763/

 

Megint furcsát ígér a kormány iskolaügyben

 

– Lesznek olyan átalakítások, amelyeket nem lehet rövid idő alatt végrehajtani – mondta az oktatásért felelős államtitkár, de csak olyan csekélységekre utalt, mint a Nemzeti alaptanterv, a kerettantervek átalakítása vagy a pedagógusképzés ügye. 

http://nol.hu/belfold/megint-furcsat-iger-a-kormany-iskolaugyben-1621115

 

Megyesi Gusztáv Az igazgató hallgat

 

Kerestük az iskola igazgatóját, ő azonban nem kívánt nyilatkozni. Ez a mondat most éppen a nol.hu-n jelent meg, de megjelenhetett volna másutt is, és a hét bármely napján. Az iskolaigazgató úgy gondolja, hogy nincs mit mondania az ügyben, vagy nagyon is volna, de jobb, ha hallgat, nem akar újabb konfliktusokat, bajt hozni a fejére, pláne az iskolára.

Igaz is, piti ügyről van szó. A hír szerint Szentendre és a Dunakanyar egyetlen gyógypedagógiai intézménye, a Bárczi Gusztáv általános iskola levelet kapott a körzet fideszes önkormányzati képviselőnőjétől, hogy ha lehet, a diákokat ne vigyék ki a közeli játszótérre, mert az elsősorban az ott élő gyerekeknek épült. A levél szerint a Szegedi úti játszótér „egy környék gyerekeinek, nem pedig iskolai táboroknak emelt kis játszótér”. A Bárcziba hatvan diák jár, többnyire mozgássérültek, autisták, Down-szindrómás gyerekek, akik a szüleik szerint épp annyira gyerekek, mint a környékbeliek, ezért éppen annyi joguk van a nyilvános játszóteret használni, mint minden más gyereknek.

z iskolaigazgató pedig hallgat.

Őt magát sajnos nem ismerjük, se jót, se rosszat nem olvastunk még róla, de feltételezzük, hogy jól vezeti az iskolát, él-hal a hivatásáért, minden percét a gyerekek gondjainak szenteli, ebből következően nyilván van véleménye is az iskolát érintő kérdésekről. Éppen ez a bajunk a hallgatásával. Hatvan gyerekét kellene kérés szerint másik játszótérre küldeni, ami aztán igazán iskolát érintő ügy, s mert az, nem lehet róla nem nyilatkozni.

 

http://nol.hu/velemeny/az-igazgato-hallgat-1621043

 

"We all love Europe" - Új szavazást követelnek a brit fiatalok - Fotók

http://nepszava.hu/cikk/1098151-we-all-love-europe---uj-szavazast-kovetelnek-a-brit-fiatalok---fotok

 

A kormány a cégekre tolja a felelősséget?

Félő, hogy a munkahelyi balesetek kapcsán minden felelősséget a cégekre hárít a kormány azzal, hogy a munkavédelmi törvény (Mvt.) friss módosítása szerint 50 helyett már a 20 alkalmazottat foglalkoztatóknak is munkavédelmi felelőst kell választaniuk – véli a Magyar Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) elnöke. Székely Tamás szerint félő, hogy a vállalatok vezetői „jó szokás szerint” egyszerű kijelöléssel oldják meg e törvényi kötelezettséget.

 

http://nepszava.hu/cikk/1098209-a-kormany-a-cegekre-tolja-a-felelosseget

 

Tét nélküli „megújulás”

Török László, Magyar Nemzet

 

Helyi és személyes megfontolások alakítják tehát leginkább az MSZP-t, nincs egy meghatározó rendezőelv, amely mentén hosszabb távon tervezni lehetne. A legnagyobb hiány, hogy nincs egy karizmatikus vezetője a pártnak. Ezt vélhetően az MSZP szombaton megválasztott új elnöke, Molnár Gyula sem fogja tudni orvosolni, aki, hacsak valami rendkívüli esemény nem történik, 2018-ig irányítja a pártot. A feladata nem egyszerű: a Fidesz az államigazgatás minden, névleg független szegmensére is kiterjedő hegemóniájával szemben, a potenciális szövetségesek és a belső érdekcsoportok között lavírozva versenyképessé tenni az MSZP-t. Közben kellene keresni egy miniszterelnök-jelöltet is, aki Orbán Viktor esélyes kihívója lehetne, ami – visszatekintve az elmúlt évek különböző posztokra jelölt párton kívüli aspiránsaira – szintén lehetetlen küldetésnek látszik.

Ekkora hendikeppel indulva mégis miben bízhatnak a szocialisták? Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy nem sok mindenben. A kormánypártok magabiztosan vezetik a közvélemény-kutatásokat, és bár két év alatt a Fidesz még rengeteg további botrányos ügyet fel fog tudni mutatni, egyelőre nem látni, hogy mi és ki fogja az apatikus tömegeket megindítani a kormánnyal szemben. A szocialisták ideális szereplőnek tűnnek, hogy még jó pár évig a kabinet ellenzékeként hozzájáruljanak a parlamentáris váltógazdaság látszatának fenntartásához.

 

http://mno.hu/vezercikk/tet-nelkuli-megujulas-1349085

Az alapjövedelem nem erkölcstelen

A javaslat nem az egyenlősdiről szól, hanem a nincstelenség felszámolásáról

Erőss Gábor, Magyar Nemzet

Ritkaságszámba megy manapság, ha valaki úgy fejti ki saját álláspontját, hogy az attól eltérő nézeteket is korrekt módon ismerteti. Csath Magdolna alapjövedelem-kritikus cikke ilyen, ezért öröm vele vitatkozni. Elmondja a feltétel nélküli alapjövedelem történetét a „piaci szocialistáktól” a Nobel-díjas Milton Friedmanen át Bernie Sandersig és Janisz Varufakiszig. Csak a Párbeszéd Magyarországért alapjövedelem-koncepcióját hiányolom a sorból, de így most legalább írhatok arról is.

 

http://mno.hu/velemeny/az-alapjovedelem-nem-erkolcstelen-1349027

Erős üzenet lehet a kvótareferendum

Hétértékelő. Szocialista helyzetkép: sok lesz a vita, mivel kevés a pozíció

Magyar Hírlap

Magyarország erős szövetségest veszített, hiszen míg az Európai Egyesült Államok, vagyis a szorosabb integráció felé vezető úton Berlin és Brüsszel a gázt, addig London mindig a féket nyomta – hangoztatta lapunknak a Brexit kapcsán Kiszelly Zoltán politológus.

Magyarország biztosan marad az Euró­pai Unióban, ez egyértelműen látszik a Brexitet követő kormányzati nyilatkozatokból is, ráadásul a felmérések alapján a magyar lakosság többsége sem támogatná a kilépést, még ha nem is látja a tagság előnyeit – magyarázta lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus. Megjegyezte, egyes nyugati pártokkal ellentétben ezúttal még a Jobbik sem dobta be a köztudatba a hazai népszavazás szükségességét a témában, noha évekkel ezelőtt hangosan követelte azt. Magyarország mindenképp erős szövetségest veszített, hiszen míg az Európai Egyesült Államok, vagyis a szorosabb integráció felé vezető úton Berlin és Brüsszel a gázt, addig London mindig a féket nyomta. Mindenesetre az unió vezetői részéről most új ajánlat érkezhet, és esélyt jelenthet számunkra a visegrádi négyek együttműködésének kiterjesztése is, a migráció kérdésén is túlmutatva, közös érdekeink mentén, akár más tagállamokkal szövetkezve. Ez lehetne egyfajta „mozgó szövetség”, mindig az adott kérdésben.

http://magyarhirlap.hu/cikk/59384/Eros_uzenet_lehet_a_kvotareferendum

Máté T. GyulaRégi csibészek

Álláspont. Csoda történt a hét végén Budapesten, egészen pontosan a Villányi út 11–13. szám alatti kongresszusi központban.

Magyar Hírlap

A Magyar Szocialista Párt természetesen fennállása során soha a büdös életben nem újult meg. Az maradt, amivé akkor vált, amikor az első „megújhodásakor” az állampárti MSZMP-ből kihagyva a munkás szót átmentette a pártvagyont és pártbürokráciát az „új világba”. A névváltással kapcsolatban egyébként az MSZP-vezérek kivételesen szavatartónak bizonyultak: a melós érdekeit tökéletesen semmibe veszik azóta is. A baloldal csak máz. Valamilyen címke mégiscsak kell az árura, ennek meg évtizedekig volt egy monopolizált vevőköre.

A Magyar Szocialista Párt nem más, mint a volt MSZMP-s és KISZ-es közép- és vezető káderek, valamint a hozzájuk kapcsolódó, volt állami cégekből, bankokból kikerült csinovnyikok érdekszövetsége. Ez az alkubrigád természetesen időnként kibővül – ezt hívják fiatalításnak –, marakodnak és veszekednek is egymással, de a pártüzlet alapja mindig változatlan marad. Ezt még a jó Gyurcsány sem akarta felrúgni, ő csak a saját haszonkulcsát akarta bitang nagyra emelni a többiekéhez képest. Ki is tették akkor a buliból. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/59376/Regi_csibeszek

 

Ezért jön jól Putyinnak a Brexit

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök még a KGB Drezdába kihelyezett tisztjeként nézte végig, ahogy a keletnémetek csatlakoznak a nyugathoz, majd nem sokkal azután, hogy a csatlós államok leváltak a Szovjetuniótól, az egész szovjet birodalom szétesik.

Putyin sosem csinált titkot abból, hogy szerinte a Szovjetunió szétesése a 20. század egyik legnagyobb tragédiája. Most, hogy több mint 25 évvel később némi elégtétellel szemlélheti azt, hogy a demokráciára és a piacgazdaságra épülő, egységes Európa válságban van. Persze a Brexit oka nem Putyin, noha Moszkva sokat tett azért, hogy erősítse Európában az unióellenes hangulatot.

 

http://index.hu/kulfold/2016/06/26/ezert_jon_jol_putyinnak_a_brexit/

 

Nexit? A hollandok is eltolják a bringát?

 

A holland euroszkeptikusok a brexit eredményeit meglovagolva, azonnal hasonló népszavazást követelnek. Vajon lesz-e nexit?

"Viszlát Brüsszel" - ujjongott pénteken Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, a közvélemény-kutatási eredmények szerint a legnépszerűbb holland politikus a brit népszavazás eredményéről értesülve.  Hozzátette: "Hollandia lesz a következő".

Wilders pártja máris választási kampánya központi elemévé emelte egy "Nexitről" szóló népszavazás kiírását, és a vonatkozó közvélemény-kutatások alapján sokan attól félnek, hogy a PVV győzedelmeskedhet a 150 parlamenti mandátum elosztásáról szóló, jövő márciusban esedékes holland parlamenti választáson.

http://hvg.hu/vilag/20160626_Nexit_A_hollandok_is_eltoljak_a_bringat

 

Mi lesz a kint tanuló diákokkal a Brexit után?

 

Egyelőre nagy a bizonytalanság, de annyi biztos, hogy sok évig még semmi ne változik. Később azonban ugrásszerűen megnőhetnek a tandíjak.

 

http://hvg.hu/kultura/20160624_Mi_lesz_a_kint_tanulo_diakokkal_a_Brexit_utan

Tóta W.: Egy sziget lehetősége

 

A Brexit nem kényszer volt. Valakik gólemet építettek butaságból, és épül a többi sorban.

Van az, amikor a kedves már összepakolta a bőröndöt, és a kilincsre teszi a kezét. Ekkor már mindkét fél retteg a következményektől, de a meghátrálás szégyenétől is. A jövő ilyenkor azon múlik, játsszuk-e tovább a taktikát, amikor már stratégiát kellene.

Megható volt, ahogy Európa országaiban kormányok és civilek álltak fel azzal, hogy szeretünk, Britannia, ne hagyj el minket! Ebben persze nemcsak a szenvedély játszott szerepet, hanem a jól felfogott érdek is. Szükségünk van a pénzükre, piacukra, a munkahelyeikre és katonai képességükre; velük erősebbek vagyunk. Ugyanez fordítva is igaz. Nekik se lesz jobb egyedül, minden használható modell ezt támasztja alá. Ezekre az érvekre a kilépéspárti kampány bamba balladákkal felelt, amelyek arra futottak ki, hogy legyen Britannia újra nagy. Ja meg ordas hazugságokkal.

Ám ha egy ország több mint fele úgy gondolja, hogy neki kívül tágasabb lenne, akkor nemcsak ők hibáztak, hanem az EU is elmulasztotta az illő bemutatkozást. Ha ennyire vad rágalmak nyargalhattak végig Anglián, akkor jogos a felvetés, hogy mégis ki az az Európa, aki a hamis vádakra annyit se tud reagálni, mint egy egyszerű alattvaló.

 

http://hvg.hu/w/20160625_brexit_golem_tota_w

 

Rogán üzent egyet Brüsszelnek

 

Ne legyen olyan közös bevándorláspolitika, amely a bevándorlókat rákényszeríti az uniós tagállamokra - mondta.

 

http://hvg.hu/itthon/20160626_Rogan_uzent_Brusszelnek

 

Gyurcsány: ha Horn Gyula élne, a DK tagja lenne

 

Beszélt a Brexitről és Orbán felelősségéről is, de az tizedennyire sem volt erős.

A Brexit fényében helyzetértékelő ülést tartott a DK. Gyurcsány Ferenc azt mondta, Orbán Viktornak át kell gondolnia, hogy menekültellenes politikájával és hangulatkeltésével, néhány százezer szavazat reményében érdemes-e tovább gyengíteni az európai egységet.

A brit kiválásról azt mondta: nem lehet összekeverni a politikát a történelemmel, mert ezzel lehet választást nyerni, de el is veszítik az országot. Azt mondta, érteni kell, mi a pártpolitikai érdek, a választási érdek és a nemzet érdeke. Nagy-Britannia egy nap alatt a szétesés szélére sodródott, mert David Cameron 2-3 százaléknyi szavazatot szeretett volna szerezni – vélekedett Gyurcsány.

Szerinte a magyar miniszterelnök is eladja az ország történelmi esélyét, becsületét és sorsát egy tál lencséért. Ez olyan történelmi bűn, amelynek következményei most láthatók Nagy-Britanniában – mondta. Gyurcsány úgy véli, Orbán válaszúthoz érkezett, vagy pártpolitikus marad, vagy esélyt teremt magának, hogy felelős államférfi legyen. Azt kérte Orbántól, álljon el a menekültellenes népszavazástól, ne hergelje a magyarokat, és mutassa meg, hogy érti, mi a felelőssége.

http://24.hu/belfold/2016/06/25/gyurcsany-ha-horn-gyula-elne-a-dk-tagja-lenne/

CEU-professzor: a Brexit-eredménynek semmi köze a migránsválsághoz

 

“Akkor kezdtünk nagyon aggódni, amikor éjjel egy körül a Newcaste-beli eredmények kijöttek” – nyilatkozta a 168 Óra online-nak a brit népszavazás kapcsán Nick Sitter. A CEU Közpolitikai Iskolájának (CEU School of Public Policy) professzora szerint a következő 2-3 hét nem lesz mentes turbulenciáktól, de utána lesz még másfél-két év arra, hogy a tegnapi szavazás erdményének a következményeiként várható változások részletei kialakuljanak.

http://www.168ora.hu/globusz/ceu-professzor-brexit-eredmenynek-semmi-koze-migransvalsaghoz-146766.html

 

És akkor Wáberernek most lett elege az egészből

 

A brit nyugdíjasok kiszavazták az Egyesült Királyságot az EU-ból, Csepreghy Nándor védelmébe vette Orbán kisvasútját, miközben az az ENSZ-nek is feltűnt, hogy satuféket nyomott a külföldi tőke a magyar határok előtt. Visszavonul a fuvaroskirály, fejre állt a paksi hitelt kezelő orosz bank, és kiderült, minél többet dolgozik valaki, annál többet hibázik. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160626_Es_akkor_brexit_felcsuti_kisvasut_plaf_waberer_paks_ii_putyin_afacsalk_etolaj_brit_tudosok

Wáberer ingatlanfejlesztőnek áll

A volt fuvaros Garancsival közösen építheti a hegyvidéki irodakomplexumot

A nemzetközi szállítást ingatlanbizniszre cseréli Wáberer György vállalkozó, miniszterelnöki megbízott, aki Garancsi István kormányközeli üzletemberrel közösen építhet meg a XII. kerületben egy közel 20 ezer négyzetméteres irodaházat. A sokmilliárdos beruházást a városrész fideszes vezetése tette lehetővé, amikor a Wáberer érdekeltségébe tartozó cégnek eladta az értékes önkormányzati ingatlanokat.

 

http://mno.hu/belfold/waberer-ingatlanfejlesztonek-all-1348738

 

Népszavazást szeretne a kilépésről az Osztrák Szabadságpárt alelnöke

 

A szükséges reformok hiánya esetén  Ausztria egy éven belül népszavazáson  dönthetne  az unióból való kilépésről. Erről beszélt  az Österreich című osztrák napilap vasárnapi számának adott interjújában Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alelnöke, aki legutóbb a párt államfőjelöltjeként indult.

 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160626-nepszavazas-osterreich-osztrak-szabadsagpart-eu-tagsag-eu.html

 

URALKODJ, BRITANNIA!

Sitkei Levente Magyar Idők

Bizony, a britek soha nem lehetnek szolgák. Nemcsak a hazafias dalban hangzik ez el, de mostantól mindenki láthatja, hogy van még foga a buldognak, még ha kicsit el is hízott, reflexei megkoptak, és szívesebben szunyókál, mintsem móresre tanítaná a hetykén viselkedőket.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/uralkodj-britannia-780742/

 

BRÜSSZELNEK A MAGYAR FÖLDRE FÁJ A FOGA

Petrin László Magyar Idők

Az Európai Bizottság az elmúlt napokban Magyarországnak, Bulgáriának, Lettországnak, Litvániának és Szlovákiának úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött, amellyel új szakaszába léptette az öt ország ellen egy évvel ezelőtt megindított kötelezettségszegési eljárásokat.

Amennyiben ez az öt ország két hónapon belül sem hozza összhangba nemzeti jogszabályait a brüsszeli elvárásokkal, az Európai Bizottság határozhat az említett tagállamok ügyének az Európai Unió Bírósága elé terjesztéséről.

A bizottság akadékoskodása szerint ezek az országok olyan új törvényeket fogadtak el a mezőgazdasági földterületek megszerzéséről, amelyeknek egyes rendelkezései korlátozzák a tőke szabad áramlását és a letelepedési szabadságot.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/brusszelnek-magyar-foldre-faj-foga-708109/

 

ÁTVERTÉK A BRITEKET A BREXIT-PÁRTIAK?

HIRADO.HU

 

Óriási a felháborodás a brit sajtóban és a közösségi oldalakon. A Brexit egyik vezéralakja ugyanis beismerte, hogy a kilépési kampány egyik legfontosabb ígérete tulajdonképpen nem igaz.

Hiba volt azt üzenni a kiválási kampányban, hogy mostantól az egészségügyre költjük azt a pénzt, amit Nagy-Britannia eddig az Uniónak fizetett. Ezt mondta Nigel Farage egy tévéműsorban.

A UKIP párt vezetője volt a kiválási kampány vezéralakja.

A műsorvezető azt mondta: 17 millió brit állampolgár éppen azért szavazott a kilépésre, hogy azt a heti 350 millió fontot, amit eddig az uniós kasszába fizettek, mostantól a brit egészségügy kapja meg. Nigel Farage erre zavarodottan válaszolt.

Azt mondta: ezt nem lehet garantálni, és – ahogy fogalmazott – hiba volt ezt mondani a kampányban.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/atvertek-briteket-brexit-partiak-782677/

Orbán főtörténésze szobrot emelne Hóman Bálintnak

 Szakály Sándor távozását követeli az ellenzék – A Fidesz is elhatárolódik

 Az állami Veritas Intézet főigazgatójának azonnali távozását követelik ellenzéki pártok. Szakály Sándor ugyanis azt nyilatkozta a Budapest Beacon-nek, hogy nem volt jogfosztó a numerus clausus, amely faji alapon korlátozta az egyetemi hallgatók arányát az első világháború után. A főigazgató szerint némelyeket éppen a zsidóellenes törvény juttatott lehetőségekhez. A Fidesz alelnöke azt közölte: pártja szerint a numerus clausus minden szempontból elfogadhatatlan. Szakály nem akar lemondani.

http://www.168ora.hu/itthon/szakaly-sandor-tavozasat-kovetelik-146782.html

Skócia betehet a Brexitnek

 

Nicola Sturgeon skót kormányfő belengette annak lehetőségét, hogy a skót parlament megvétózza a Brexitet. 

Sturgeon szerint nehezen elképzelhető, hogy a skót parlamentnek ne kelljen törvényalkotási aktussal hozzájárulását adnia a Brexithez, az pedig egész biztosan nem járulna hozzá az EU-ból való kilépéshez.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160626_skocia_betehet_a_brexitnek

 

Ellehetetlenülhet a múlt megismerése, ha egy levéltárat megbüntetnek azért, mert iratokkal szolgált a Kiss László-ügyben

 

Teljesen példátlan módon hárommillió forintos pénzbírságot szabott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) Budapest Főváros Levéltárára, amiért az intézet Kiss László nemi erőszak miatt, 1961-ben indult bírósági ügyéről adatokat szolgáltatott ki egy újságírónak.

Az ezekből az iratokból írt cikk után pattant ki az úszóválogatott szövetségi kapitánya körüli botrány, amely végül Kiss lemondásához vezetett.

A döntés jogerős, a levéltár főigazgatója pedig azt sem tudja, hogyan fizeti ki az intézmény az összeget. Ilyen célú előirányzat a költségvetésükben nincs, ilyenre ugyanis nem volt példa Magyarországon.

De a 444-nek nyilatkozó Kenyeres István szerint még ennél is nagyobb probléma, hogy egy ilyen, egyébként véleménye szerint alaptalanul kiszabott büntetés precedensértékű lehet: az ország levéltárai kétszer is meg fogják gondolni, hogy újságíróknak, kutatóknak, a múltat megismerni szándékozóknak adatokat szolgáltassanak, ez pedig a múlt megismerésének ellehetetlenedéséhez vezet.

„Nem lehet majd kutatni tulajdonképpen 1926 után semmit, így a második világháborút, a Kádár-korszakot, az 1956-os forradalmat”

- mondta Kenyeres.

http://444.hu/2016/06/25/ellehetetlenulhet-a-mult-megismerese-ha-egy-leveltarat-megbuntetnek-azert-mert-iratokkal-szolgalt-a-kiss-laszlo-ugyben

Kukorelly: Az LMP nem „SZDSZ 2.0"

Kukorelly Endre a futballsikerekről és arról, hogy a ballib értelmiség miért utálja mindennél jobban az LMP-t

Kósa András, György Zsombor, Szathmáry István Pál, Magyar Nemzet Interjú

Gyomorideget kap tőle, ha valaki nem tud szívből örülni a magyar fociválogatott sikereinek, és máig nem érti, a balliberális értelmiség miért nem támogatta az LMP-t. Fociról, nőkről, politikáról, szemétszedésről Kukorelly Endrével.

 

http://mno.hu/nagyinterju_magazinban/ria-ria-1348808

 

Ekkora emelés jöhet a kutakon a Brexit hatására

 

A héten a benzin és a gázolaj ára is emelkedett a mediterrán piacon, ezalatt a forint árfolyama viszont gyengült a dollárhoz viszonyítva. Mekkora sokk érte a piacokat a Brexit hírére? Mi jön ezután és hogy mit jelent ez a magyar autósoknak? Drágul-e a tankolás, és ha igen, mennyivel? A GKI most is elkészítette szokásos üzemanyagár becslését.

 

http://privatbankar.hu/vasarlo/mi-lesz-az-uzemanyagarakkal-ekkora-emeles-johet-295000

 

A kormány elkaszálta Mocsai sportdoktori javaslatát

 

Hiába álmodott nagyot Mocsai Lajos professzor, a Testnevelési Egyetem rektora, a Debreceni Egyetem díszdoktora: a szaktárca nem támogatja azon tervét, hogy mindössze egy év alatt, sőt doktori disszertáció megírása nélkül lehessen doktori fokozatot szerezni sporttudományból. Ez nem csak Mocsainak rossz hír, de Schmitt Pálnak is.

 

http://nol.hu/belfold/balog-elkaszalta-mocsai-sportdoktori-javaslatat-1621073

 

A változásra szavaztak: Molnár Gyulával vág neki a választásnak az MSZP

 

Molnár Gyula lett a szocialisták új elnöke, és Hiller István a választmányt vezeti majd. Megdőlt a status quo: Tóbiás József a pártelnöki, Botka László a választmányi elnöki posztjától búcsúzik.

http://www.168ora.hu/itthon/molnar-gyulaval-vag-neki-valasztasnak-mszp-146778.html

 

„Az MSZP egyik utolsó reménységét buktatták meg”

 

Az eredmény alapvetően igazolta korábbi esélylatolgatásainkat: Molnárt, aki a kilencvenes évek végén volt már az MSZP alelnöke, később a budapesti szervezetet vezette, és nyolc éven át volt XI. kerületi polgármester, egyértelmű esélyesnek kiáltották ki, miután bejelentette indulását. Később azonban a Demokratikus Koalícióval túlságosan megengedő nyilatkozatai miatt nyílttá vált a verseny. Molnár ennek ellenére az első fordulót is megnyerte, míg a másik két kihívó, Harangozó Tamás Tolna megyei MSZP-elnök és Szanyi Tibor EP-képviselő kiesett. A második körben Molnár 176:133 arányban múlta felül Tóbiást.

Forrásaink szerint ezzel bevált a Mesterházy Attila fejében elképzelt taktika, amely azt célozta, hogy a vele rossz viszonyban levő Harangozó ne tudjon elegendő protestszavazatot gyűjteni ahhoz, hogy bekerüljön a második fordulóba. Ennek érdekében Mesterházy a békét és együttműködést ígérő Molnár Gyula mellett Szanyit is támogatta, aki hasonlóan radikális változást sürgetett, mint Harangozó. Ha összeadjuk a rájuk az első fordulóban leadott szavazatokat, akkor a „kemény, kritikus hang" több szavazatot kapott Tóbiásnál, bár kevesebbet, mint Molnár, akit számos korábbi pártvezető is támogatott Puch Lászlótól Lendvai Ildikón át Mesterházy Attiláig, ideértve a legnagyobb, fővárosi küldöttség nagy részét is.

Molnár Gyula megválasztásával a szövetségi politikát előtérben tartó szárny győzedelmeskedett, bár az új pártelnök első nyilatkozatában azt mondta: nem szándékozik összeborulni rögvest a DK-val. 

 

http://nol.hu/belfold/az-mszp-egyik-utolso-remenyseget-buktattak-meg-1621135

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.