2016, június 25 - 08:03 Sajtószemle

Mindenki a maga módján dolgozza fel, hogy Nagy-Britannia úgy döntött, kilép az EU-ból. Az egyik legötletesebb lakossági megoldás a Facebookon iszonyatos sebességgel terjedő kép, ami ételekkel és italokkal modellezi a Brexitet:

 

http://444.hu/2016/06/24/az-eddigi-legjobb-kep-a-brexitrol-kajakban-mutatja-meg-mit-vesztettunk-es-mi-maradt

Miután nagy arányban a kilépésre szavazott, máris a neki járó EU-s támogatásokat követeli Cornwall

 

Az Anglia délnyugati csücskében található Cornwall megye lakói 56,6 százalékban döntöttek úgy, hogy el kéne hagyni az Európai Uniót – azokkal az eurómilliókkal együtt, amik fejlesztési pénzekként ebbe a megyébe mentek.

 

http://444.hu/2016/06/24/miutan-nagy-aranyban-a-kilepesre-szavazott-maris-a-neki-jaro-eu-s-tamogatasokat-koveteli-cornwall

 

Lehalt a brit parlamenti honlap, annyian kérnek új népszavazást

 

Parlamenti petíciót nyújtanának be egy újabb népszavazás megrendezéséért a Brexitről szóló döntéssel elégedetlen brit szavazók. Az online petíció annyira népszerű, hogy átmenetileg elérhetetlenné is vált a brit parlamenti oldal.

 

http://hvg.hu/vilag/20160624_brexit_ujabb_nepszavazas

 

Kezdődik: a Morgan Stanley kétezer állást helyez át Londonból Frankfurtba és Dublinba

 

A világ egyik legbefolyásosabb befektetési bankja máris lépett, a BBC információi szerint a Morgan Stanley-nél elkezdték a City kiüresítését és kétezer munkahelyet költöztetnek el Londonból.

Azt végig lehetett tudni, hogy ha a britek a kilépésére szavaznak, akkor az EU (és részben a világ) pénzügyi központja, a City ellehetetlenülhet. Az is nagy kérdés, hogy melyik város veheti el a világ egyik legfontosabb üzleti központjának a szerepét.

http://444.hu/2016/06/24/kezdodik-a-morgan-stanley-ketezer-allast-helyez-at-londonbol-frankfurtba-es-dublinba

A brit, aki a kilépésre szavazott, megdöbbent a győzelmen, most meg már azon aggódik, hogy mi lesz

 

Nem hitte volna, hogy a szavazata számít, ismerte be a BBC élő adásában egy brit választópolgár, aki

Nagy-Britannia kilépésére szavazott, és most meg van döbbenve.

Sőt, "eléggé" aggódik is, hogy most akkor mi lesz. Ez utóbbival biztos nincs egyedül, a szavazatszámlálás harmadik órájában hirtelen megugrottak azok a keresések a Google-ban, amik arra voltak kíváncsiak, hogy mi történik, ha a távozáspártiak nyernek. Ami elég sokat elmond a népszavazást megelőző kampány színvonaláról.

"Nem hittem, hogy a szavazatom túl sokat számítana, mert azt hittem, hogy maradni fogunk" - nyilatkozta a csak Adamként bemutatott manchesteri választó, akit aztán teljesen ledöbbentett, hogy az eredmények ismeretében még a miniszterelnök is lemondott.

http://444.hu/2016/06/24/a-brit-aki-a-kilepesre-szavazott-megdobbent-a-gyozelmen-most-meg-mar-azon-aggodik-hogy-mi-lesz

 

A nyugdíjasok intézték el Angliát

 

Utódaik sorsát pecsételték meg a kilépéspárti idős brit szavazók.

A fiatalok az EU-ban maradásra, az idősebbek a kilépésre szavaztak – derül ki a brit népszavazás után készült felmérésből. A 18–24 év közöttiek 64 százaléka, a 25–49-es korosztálynak pedig a 45 százaléka voksolt a maradás mellett. Ezzel szemben az 50–64 évesek 49 százaléka, a 65 felettieknek pedig az 58 százaléka a kilépésre szavazott.

 

http://nol.hu/kulfold/a-nyugdijasok-inteztek-el-angliat-1620937

A skótok mindent megtesznek, hogy az EU-ban maradhassanak

Új függetlenségi népszavazást terveznek kiírni.

Sajtótájékoztatót tartott pénteken Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon. Elmondta, hogy mélyen sajnálja a döntést, hogy a britek többsége távozna az EU-ból.

Ugyanakkor szerinte demokratikusan elfogadhatatlan, hogy Skócia, ahol a többség a maradásra szavazott, akaratuk ellenére kerüljön ki az unióból.

http://444.hu/2016/06/24/a-skotok-mindent-megtesznek-hogy-az-eu-ban-maradhassanak

Merkel szerint az EU elég erős ahhoz, hogy megtalálja a helyes választ a Brexitre

 Bejelentette, hogy a Brexit miatt hétfőn válságülést tartanak Berlinben. Ezen a megbeszélésen részt vesz majd Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Matteo Renzi olasz miniszterelnök és François Hollande francia elnök.

Merkel szerint az Európai Unió elég erős ahhoz, hogy megtalálják a választ a mai napra. Szerinte fontos, hogy a megmaradó 27 tagállam közös döntéseket tudjon hozni.

http://444.hu/2016/06/24/merkel-szerint-az-eu-eleg-eros-ahhoz-hogy-megtalalja-a-helyes-valaszt-a-brexitre

Dühös tömeg várta Boris Johnsont az otthona előtt

 

Az egykori londoni polgármester és potenciális leendő brit miniszterelnök Boris Johnson állt be a konzervatív párt Távozás-melletti kampányának élére. És az EU-ban maradni akaró londoniak nem felejtik el ezt neki könnyen.

 

http://444.hu/2016/06/24/duhos-tomeg-varta-boris-johnsont-az-otthona-elott

A szavazás után két órával ugrott meg a Google-ban a kérdés, hogy "mi lesz, ha kilépünk az EU-ból"

 

A Google Trends posztolta ki Twitterre, hogy látványosan megugrottak a "Mi történik, ha elhagyjuk az EU-t" kérdésre történő rákeresések a Google-ben csütörtök éjjel. A csúcs mintegy két órával azután volt, hogy lezárták az urnákat.

És ez a kérdés elég jól össze is foglalja, milyen volt maga a kampány. A tét óriási volt, az ország összes lakosának életét befolyásoló borzasztó komplex kérdésről kellett szavazni, de a fő üzenetek mégis egy-két kérdés, például a bevándorlás körül forogtak. Arra viszont, hogy milyen gazdasági vagy szociális következményei lehetnek mindennek, sokkal kevesebb szó volt a távozók oldalán.

Arról, hogy milyen gazdasági nehézségeket hozhat a Brexit, itt írtunk részletesebben. De a lényeg éppen az, hogy igazán még nem is látni, mekkora káoszt hozhat a kilépés. Ahogy Dan Nolan brit újságíró nyilatkozta nekünk a kampányról: "Gazdag politikusok hazudoznak azok szavazatáért, akik a legtöbbet veszítenék a kilépéssel.

http://444.hu/2016/06/24/a-szavazas-utan-ket-oraval-ugrott-meg-a-google-ban-a-kerdes-hogy-mi-lesz-ha-kilepunk-az-eu-bol

Önpusztító Brexit: Az Egyesült Királyság végnapjai?

 

Felerősödhetnek a függetlenségi mozgalmak az Egyesült Királyságban, miután az ország szavazóinak többsége a kilépés mellett döntött az EU-tagságról szóló népszavazáson. Az EU-ellenesség ugyanis egyáltalán nem mondható el minden országrészről.

http://hvg.hu/gazdasag/20160624_Az_Egyesult_Kiralysag_vegnapjai

Már nem siettetné a brit kliépést a kilépéspártiak kulcsfigurája

 Boris Johnson, a brit kilépés mellett folytatott kampány egyik vezetője pénteken azt mondta, hogy nem kell siettetni a távozás folyamatát az Európai Unióból, miután az EU-tagságról előző nap tartott népszavazáson a kilépést pártoló tábor győzött.

 

http://hvg.hu/vilag/20160624_boris_nem_siettetne

Cameron üzent a Nagy-Britanniában élő külföldieknek is

 Nem lesznek azonnali változások az uniós tagországokban élő britek és a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok életkörülményeiben – ezt is mondta a brit miniszterelnök péntek délelőtti nyilatkozatában, amelyben bejelentette lemondását.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160624_cameron_kulfoldieknek_uzent

Baljós üzenetek érkeztek több óriáscégtől a Brexit után

 

Az ázsiai autógyártók vezetői arra figyelmeztettek pénteken, hogy visszafoghatják, sőt akár jegelhetik is nagy-britanniai beruházásaikat, miután a brit lakosság többsége az ország európai uniós tagságának megszüntetése (Brexit) mellett állt ki.

http://hvg.hu/gazdasag/20160624_autogyartok_brexit

Példátlan dolog történt az aranypiacon a Brexit miatt

 Kétéves csúcsra szökött fel az arany ára, miután a Brexit-sokk hatására a befektetők válságálló eszközökben keresnek menedéket.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160624_brexit_aranyar

KÖSZ, CAMERON, EZT ELKÚRTAD, NEM KICSIT, NAGYON!

 Nem csak magyar politikusok lehetnek hülyék és önzők. A brit kormányfő is saját hatalmi érdekei miatt erőltette át azt a brexit népszavazást, amely végül hatalmas károkat okoz - nemcsak a briteknek, hanem egész Európának. Nekünk is.

 http://gepnarancs.hu/2016/06/kosz-cameron-ezt-elkurtad-nem-kicsit-nagyon/

Bayer Zsolt Európa tükre

Álláspont. A britek kilépnek az Európai Unióból. A szimbolikus térben különösen érdekes, ami és ahogyan történt.

Európa, a gonosz királynő belenézett a tükörbe, és varázstükre így szólt: Nem vagy már szép, királynő, de legalább nincs senki, aki szebb nálad.

Hát persze, végül így is célba lehet érni. A britek célba értek. Így értek célba. És elkezdhetik elölről, hogy akkor most majd hátha sikerül. És a példa ragadós lesz. Addig pedig Cs. Szabó László üzen nekünk a negyvenes évekből, a nagy európai válság idejéből, és ezt üzeni: „Egyszer a Fertőből kihúztak egy időtlen halembert, Hany Istókot. A zsombékban, nádi sűrűben, majd hogy a víz alatt nem lakott. Így bújt el időnkint a magyarság is a vízi rejtekébe. Csonttá aszott, egy szúnyog is belevásott volna a húsába. De túlélte. Mikor az európai népekből hírmondó sem marad, a magyar talán még mindig a subája alatt dörmög.”

Most a britek is eljutottak a dörmögés jogáig. Mi is dörmögjünk csak bátran. Új mesét. Csak soha, soha többé „fasiszta-kommunizmusét”. Nagy válságok idején ennek elkerülése a legnehezebb. Úgyhogy figyeljünk, de nagyon…

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/59290/Europa_tukre

 

A Brexit akkor fordítható Európa javára, ha az önmagát megsemmisítő David Cameront az Orbán Viktorok is követik a sorban

 

Még mielőtt hivatalosan is kiderült volna, hogy bizony Brexit van, Kovács Zoltán, a kormány ostobaságának ideáltipusa berontott a Migráns 1-be, hogy elmesélje: bármi is lesz a brit állampolgárok döntése az EU-tagságról szóló népszavazáson, azt tiszteletben kell tartani. Mert mégis mi mást tehetnétek, te kretén? Tiszteletben tartjátok, vagy? Egyáltalán minek kellett egész oldalas fizetett hirdetésben beleugatni a dolgukba? Pár napja sem értettem, most sem értem. Elmondtuk már, megismétlem: Orbán Viktor az összes többi mellett az egyik oka annak, hogy a britek közelebb kerültek a bizonyossághoz: inkább a kilépés, mint hogy az ilyenek szívják a vérünket.

 

http://kolozsvaros.com/2016/06/24/a-brexit-akkor-fordithato-europa-javara-ha-az-onmagat-megsemmisito-david-cameront-az-orban-viktorok-is-kovetik-a-sorban

 

Orbán fontos szövetségest vesztett, de legalább hangosabban rázhatja láncait

 

Orbán Viktor bízott abban, hogy Nagy-Britannia marad az EU-ban, de számított rá, hogy a távozásra szavazók győznek, ezért nem is lepődött meg - ez derült ki azok számára, akik személyesen beszéltek a miniszterelnökkel. A döntéssel mindenesetre Magyarország elveszíti szövetségesét, a különutas brit miniszterelnököt, viszont a britek távozása fel is értékeli a magyar „hangot" Brüsszellel szemben - így a magyar álláspont észrevehetőbbé válik uniós színtéren. Másrészt tudni kell, hogy a legerősebben orosz-ellenes tagország lép ki az unióból, így könnyebb lesz oldani a Moszkva elleni szankciókat - értékelte pénteken a Népszabadságnak egy, a miniszterelnökhöz közeli forrás a brit referendum hatását.

 

http://nol.hu/belfold/orban-fontos-szovetsegest-vesztett-de-legalabb-hangosabban-razhatja-lancait-1621017

Frankfurt lesz az új London?

Kovacsik Ágnes Magyar Nemzet

 

Róna Péter és Pogátsa Zoltán a következményekről

 

Kevesebb uniós pénz, német túlsúly, gazdasági recesszió. Ez mind lehetséges, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg a brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazás után.

Nem lehet tudni, milyen szerződést köt Nagy-Britannia az unióval, és azt sem, születik-e külön megállapodás a tagállamokkal, de az biztos, hogy alig néhány órával a kilépést pártoló tábor győzelme után a legtöbben ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Pogátsa Zoltán közgazdász a brexit legdurvább esetleges következményeivel kezdi: „A lehető legrosszabb forgatókönyv egyebek mellett védővámokkal, az uniós munkavállalók kitoloncolásával és egy még jobban megerősített határőrizettel riogat. Ráadásul Nagy-Britannia az EU egyik legnagyobb nettó befizetője, így kiesésével a Kohéziós Alapba kevesebb pénz áramlik, ezzel együtt pedig Magyarország is csekélyebb összegből gazdálkodhat. Ám ha a norvéghoz hasonló szerződés köttetik, akár létrejöhet egy szabadabban felhasználható brit alap, és az EU munkavállalói is maradhatnak.”

http://mno.hu/gazdasag/frankfurt-lesz-az-uj-london-1348801

Orbán Viktor sem menthette meg Nagy-Britanniát!

Gazda Albert, Magyar Nemzet

Pusztába kiáltott borsónak bizonyult a magyar miniszterelnök egész oldalas újsághirdetése, hasztalanul üzentünk a briteknek, hogy ők is megértsék, nem hallgattak ránk! A többségük arra szavazott – közülük is elsősorban a punkoskodó vidéki angolok –, hogy az Egyesült Királyságnak ideje távoznia az Európai Unióból. Azt hiszik szegények, attól, hogy szétesik, ami még úgy-ahogy egyben volt, az összes problémájuk megoldódik egy csapásra. Azok a problémák, amelyek jórészt nem is léteznek. Nagy-Britannia a fontos szempontok zöme felől nézvést nem csupán az Európai Unió világának egyik győztese, hanem közös politikájának jelentős-erős alakítója is volt.

De a punkoskodó angolok azt hitték, hogy dacszavazni vagányság.

Nem tagadom, sokszor magam is ezt hiszem. Így kicsit örülök is, hogy mások tesztelik helyettünk ekkora léptékek mellett a kiszámíthatatlanság természetrajzát – nem mintha direktben nem csapna oda nekünk is a történelem az elkövetkezendőkben.

http://mno.hu/gkozep/orban-viktor-sem-menthette-meg-nagy-britanniat-1348739

Rémálom

Stier Gábor Magyar Nemzet

Ha a szívemre hallgatok, akkor örülök a britek kilépésének, ha az eszemre, akkor nem. London eleve nem volt szerves része az Európai Uniónak, ám nélküle erősen megkérdőjelezhető az erős Európa koncep-ciója. Vagy mégsem? A britek ugyanis a saját erejükkel, ám kétségkívül egyfajta trójai falóként erősítették, illetve gyengítették az európai integrációt. Ha tehát így vesszük, akkor végre tiszta lapokkal játszhat az unió, ezért túl sok könnyet nem kell ejteni a döntés kapcsán. Elcsépelt mondat, ám nagyon igaz ugyanis, hogy ami nem öl meg, az megerősít. S ez a lépés igazán erősíthet. Persze csak akkor, ha Brüsszel végre összekapja magát, s nem a történteken siránkozik. Előre kell nézni, s ebből a szempontból minden ilyen sokk csak segíthet.

 

http://mno.hu/vezercikk/remalom-1348875

 

Eörsi Mátyás Facebook

Háború lesz

A mai napon Spanyolország bejelentette területi igényét Gibraltárra. Amikor Spanyolország és az Egyesült Királyság is az EU tagjai voltak, ilyen, vagy ehhez hasonló bejelentést soha egyetlen tagállam nem tett. Azon a napon, és eggyel sem később, amikor a britek megszavazták a kilépést az EU-ból, megszületett az első területi igényről szóló bejelentés.

Ám nem Gibraltár miatt lesz háború. A brit népszavazás megerősíti a nettó befizető államok euroszkeptikus pártjait, amelyek saját országukban is népszavazást fognak követelni. Az első kilépéshez vezető népszavazás után nehéz lesz a kormányoknak ellenállni hasonló népszavazásoknak, az euroszkeptikusok azt fogják állítani, nem minden alap nélkül, hogy szemben a brit kormánnyal, a saját kormányuk fél a néptől. Amennyiben pedig a népszavazásokat sorra kiírják, bizony nagy az esélye annak, hogy újabb országok szakadhatnak ki az EU-ból. Emlékezzünk egy francia és egy német népszavazásra az európai alkotmányról, emlékezzünk a dán népszavazásokra, a csak másodjára korrigált ír népszavazásra, hadd ne folytassam a sort.

A dezintegrálódó Európa által magukra hagyott országok feladni kényszerülnek, hogy gondjaikra közös megoldást keressenek. Márpedig gondok lesznek. Ha csak Gibraltár példáját vesszük, miközben a spanyoloknak régóta fáj rá a foga, így most, Katalónia kiválásától tartva a spanyol kormány szívesen nyúlt egy megszokott problémakezeléshez: Külső konfliktussal elfojtani a belső feszültségeket. A dezintegrálódó Európa erre kiváló lehetőséget fog nyújtani.

Trump már meghirdette, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak le kell értékelnie a NATO-t, és ki kell vonulnia Európából, de Európa dezintegrációjával Trump győzelme nélkül is befellegzett a NATO-nak is. A NATO-t ugyan katonai ereje folytán az Amerikai Egyesült Államok vezeti, de a döntéshozatal konszenzuson alapul. A dezintegrálódott Európa semmilyen kérdésben sem lesz egységes, illetve mindenki a közös döntést valamelyen kétoldalú feszültség megoldására akarja majd felhasználni.
Mindebből következően Európa vezetés nélkül marad. A tagállamok vezetői megkapják, amire vágytak, korlátok nélküli szuverenitást. Elég csak néhány olyan európai vezető, aki konfliktust konfliktusra halmozva tud csak irányítani, és az összecsapás elkerülhetetlen. A háborúk soha nem kezdődnek háborúval. A háborúk keménykedésekkel, provokációkkal, eldurvuló retorikákkal, féktelen önbizalmakkal kezdődnek, ezeknek pedig már ma sem vagyunk híján.

A térségben egyetlen hatalom található, amely minden gyengesége ellenére erősebb, mint Közép-Európa együttvéve, és ez Oroszország. Oroszország eddig csak a volt Szovjetunió tagállamaival kapcsolatban ambicionálta a befolyás visszaszerzését, Európa dezintegrációjával el fog jönni az ideje annak, hogy volt uralmát egykori csatlósain (Kelet-Németországot kivéve) visszaszerezze. Mivel nem lesz tőlünk nyugatra senki, aki a fel- feltörő konfliktusokat, helyi villongásokat, paramilitáris és katonai összecsapásokat megfékezze, Oroszország fog a térség segítségére sietni, és észre sem vesszük, amint az orosz befolyás lassan, de biztosan kiterjed Közép-Európára.
Lesznek ennek győztesei is: azoknak, akik minden törvénytelenséget kormányzati hatalmuknál fogva felhasználva elképzelhetetlen vagyonokra tettek szert, immár nem kell elszámoltatással számolniuk. Elég lesz, ha kiszolgálják az új főnököt, és ne legyen kétségünk, ki fogják őket szolgálni, ehhez jól értenek.

Mindeközben, kedves magyar honfitársaim, ne aggódjatok: Mintegy 50-60 év múlva újra visszanyerjük függetlenségünket. Megtartjuk az első szabad választást, amelyet esetleg egy népszavazás is megelőz majd arról, hogy ki válassza meg a köztársasági elnököt, azt követően lesz egy nehéz, de reményteljes húsz évünk. Azután pedig .... nos, nem tudom, az után mi fog következni.

(E sorok szerzője nem kevés alkalommal mondta el a Magyar Országgyűlésben, hogy az EU legnagyobb, semmi máshoz nem mérhető előnye, hogy amióta van EU, a kontinensen soha nem volt ilyen hosszaú ideig béke, és ez az EU-nak köszönhető. Jobbról - balról rendre kikacagtak. Nekik volt igazuk. Úgy látszik, ez a "béke" nem annyira fontos. Szomorú vagyok, és félek a jövőtől.)

 

ORBÁN VIKTOR: BRÜSSZELNEK MEG KELL HALLANIA AZ EMBEREK HANGJÁT

MTI Magyar Idők

Orbán Viktor miniszterelnök azt tartja a brit népszavazás legnagyobb tanulságának, hogy Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját.

A kormányfő péntek reggel azt követően nyilatkozott így a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy a brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazáson győzött a kilépést pártoló tábor.

Orbán Viktor szerint elemezni kell, milyen ügyek voltak meghatározóak a brit EU-tagság vitájában. Úgy látja, a meghatározó erejű kérdés a bevándorlás volt. A britek keresték arra a kérdésre a választ, hogyan tudnak ellenállni a modern kori népvándorlásnak – fogalmazott.

Tiszteletben kell tartani a britek döntését, mert minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga döntsön – tette világossá.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/orban-viktor-brusszelnek-meg-kell-hallania-az-emberek-hangjat-779578/

 

J. K. Rowling: „Soha nem vágytam ennyire a varázslatra”

A Harry Potter-könyvek szerzőjét megrázta a Brexit.

Ma hajnalban Rowling egymás után háromszor posztolt a Twitterre. Először azt írta: „Nem hiszem, hogy valaha ennél jobban vágytam volna a varázslatra.” Majd a skót szerző elbúcsúzott Nagy-Britanniától: „Goodbye, UK.”, utána pedig kifejtette: „Skócia függetlenségre törekszik majd. Cameron öröksége két szövetség szétszakítása lesz. Egyiknek sem kellett volna megtörténnie.”

 

http://magyarnarancs.hu/kulpol/j-k-rowling-soha-nem-vagytam-ennyire-a-varazslatra-99872

Elkezdődött az emberi hülyeség új korszaka

 

A Brexit sokkolta a világot, aminek sok gazdasági meg politikai oka van, de alapvetően mégis az okozza a meglepetést, hogy a kilépés szembemegy a józan ésszel.

Ezerszer leírták: az EU elhagyása visszavetné a brit gazdaságot, csökkentené politikai és katonai erejét, és megtépázná azt az európai közösséget is, amelytől hosszabb távon a sorsa függ.

Mindez ráadásul nem elmélet volt: világos jelei voltak annak, hogy az EU-ban lenni jobb, mint azon kívül. A tagság a kereskedelmi megállapodásokon keresztül nagyon is segítette a brit gazdaságot, a bankrendszerük uralta az EU-t, özönlött hozzájuk az olcsó munkaerő, és akkor még nem beszéltünk a mindennapok jólétéhez hozzátartozó szabad utazgatásról.

Miért is akarná bárki szánt szándékkal rossz helyzetbe hozni magát?

 

http://index.hu/velemeny/2016/06/24/elkezdodott_az_emberi_hulyeseg_uj_korszaka/

 

Lánczi Tamás: Megértik-e Brüsszelben?

 „Na, és most veled és velem, hogy lesz?

Mostantól fogva megmondom, hogy lesz velem és veled! Nem lesz olyan, hogy te meg én! Soha többé!”
(Ponyvaregény)

Az Európai Uniót egész egyszerűen nem úgy tervezték, hogy abból bárki is kilépjen. Az Unió hivatalos – szinte már a vallás rangjára emelt – ideológiája, hogy az európai közösség egyre szorosabb szövetséget alkot. Az Európai Gazdasági Közösséget alapító Római Szerződésben szereplő híres „ever closer union” kifejezés annak a progresszív meggyőződésnek a tömör kifejezése, hogy az integráció megállíthatatlanul halad előre. Olyan egyirányú utca, amelyből nem lehet, de józanésszel nem is akarhat kitolatni senki. Jóllehet számtalan alkalommal szavaztak a kontinens állampolgárai az integráció ellen, ez az első alakalom, amikor az emberek az uniós együttélés tapasztalatai alapján döntöttek úgy, hogy köszönik, nem kérnek belőle.

 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160624-brexit-lanczi-tamas.html

Hová tűnhettek Spéderék milliárdjai?

 A korábbi több tízmilliárdos feltőkésítés ellenére a Moody's a héten meglebegtette a leminősítés lehetőségét a Spéder Zoltán vezette FHB-bank fölött. Az Index tulajdonosának a bankjától szerettük volna megtudni, hogy az állam kárára végrehajtott tőkeemeléssel felhalmozott milliárdok hová tűntek egyik napról a másikra, valamint, hogy hogyan keletkezett veszteség a cégben. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a pénzintézettől, ami ellen a nemzeti bank is feljelentést tehet. 

 

http://www.origo.hu/itthon/20160624-speder-zoltan-milliardok-moodys-veszteseg-leminosites.html

A Rogán-jelenség

A fideszes politikus neve egyre kényesebb összefüggésekben bukkan elő

Szemán László, Magyar Nemzet

Politikailag egyre kínosabb Rogán Antal személye Orbán Viktor miniszterelnök számára. A miniszter mintha elfelejtette volna a politikusi kiskáté alapját, miszerint nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Ennél a mondásnál mi sem jellemzi jobban a Rogán-jelenséget

 

http://mno.hu/velemeny/a-rogan-jelenseg-1348767

 

Kiderült, ki a legnépszerűbb politikus az MSZP-ben

 

A teljes népességben és az MSZP szavazótáborában is Botka László a legnépszerűbb MSZP-s politikus, őt követi Hiller István és Kunhalmi Ágnes - közölte a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatásának eredményeit pénteken.

 A június közepén 1200 ember személyes megkérdezésével elvégzett reprezantatív felmérés szerint a párt hétvégi tisztújító kongresszusa előtt a teljes népességben és az MSZP szavazótáborában is Botka László választmányi elnök, szegedi polgármester a legnépszerűbb (31, illetve 85 százalék), őt követi Hiller István országgyűlési képviselő (29, illetve 64 százalék) és Kunhalmi Ágnes budapesti elnök (27, illetve 57 százalék). A választmányi elnöki címért induló első két politikus közül tehát egyértelműen Botka László vezet a párt híveinél - tették hozzá.

Azt írták, a négy pártelnökjelölt között a MSZP-szavazók körében az ismertség látszik dönteni: nyilvánvaló, hogy a jelenlegi elnök, Tóbiás József a legismertebb - a párt híveinek 95 százaléka ismeri -, de egyben ő a legnépszerűbb is (57 százalék), Szanyi Tibor pedig a második (50 százalék), de Molnár Gyula (43 százalék) és Harangozó Tamás (41 százalék) népszerűsége sem sokkal marad el az előbbiekétől.

http://nepszava.hu/cikk/1098023-kiderult-ki-a-legnepszerubb-politikus-az-mszp-ben

 

Lázad a kancellárok ellen a Kórházszövetség

 

Több mint száz kórház kapott péntek délután levelet a Magyar Kórházszövetségtől (MKSZ), ebben az elnökség a tagkórházak támogatását kéri a tervezett kancellária-rendszer elleni harcához

 

http://nol.hu/belfold/lazad-a-korhazszovetseg-1620977

 

Jut pénz a fogorvosoknak és a védőnőknek is a háziorvosok mellett

 

Megkapják – legkésőbb egy-két héten belül – a háziorvosok a nekik ígért 10 milliárd forintot, a védőnőknek és a fogorvosoknak is jut 2-2 milliárd– tájékoztatta a Népszabadságot Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

 

http://nol.hu/belfold/jut-penz-a-fogorvosoknak-es-a-vedonoknek-is-a-haziorvosok-mellett-1621025

 

 

 Lendvai Ildikó Cirkuszjegy Nyilas Misinek

Először egy Szabolcs megyei faluból érkezett a hír. Kétségbeesett pedagógus írta: a kitűnő tanulóknak a KLIK cirkuszjegyet küldött ajándékba. A Fővárosi Nagycirkuszba. Csak a gyereknek, és csak a cirkuszba, nem a vonatra. A csupa ötös gyerek hazamegy, boldogan mutatja a jegyet, várja az örvendezést, de a család belesápad. A vasút a szülőnek oda-vissza 8 860 forint, a gyereknek a fele. Az már több, mint 13 ezer. Ha van kistestvér, őt hogy lehetne kihagyni? Az újabb 4 430. A fővárosban a közlekedés fejenként úgy 1000. A cirkuszjegy a felnőttnek 1 900 és 4 500 között. Még ha egy perecet sem vesznek, ha otthon pakolnak zsíros-kenyeret útravalónak, akkor sem úsznák meg 15-20 ezer alatt. Miből? Hogyan? Sír a gyerek, szipog a mama, káromkodik tehetetlen szégyenében a papa. Akkor is, ha nem közmunkás. Ennyi szabad pénze ott szinte senkinek nincs.

A Facebookon tódultak a kommentek. „Balassagyarmaton a keresztfiam is ezt kapta.” „Baranyában is, Somogyban is, de nekünk nincs pénzünk, és másnak sem adhatjuk oda, mert az osztályfőnöknek rá kellett írnia a nevet, és a jegy nem átruházható.” „Debrecenig még elvinném Hajdú megyéből a két színjeles gyerekemet, de Pestre? Miből?” 

http://nepszava.hu/cikk/1098060-cirkuszjegy-nyilas-misinek

Vásárhelyi Mária: Semmi okunk nincs az optimizmusra

A most épülő kormánymédia nemcsak aljas megcsúfolása az újságírás ethoszának, de elképesztően dilettáns is. Az ide öntött irtózatos mennyiségű közpénz rendkívül alacsony hatékonysággal hasznosul - állítja Vásárhelyi Mária. Ám a szociológus-médiakutató szerint a nyomasztó kormánypárti médiadominancia megfojthatja magát a kormányt is: ha a polgár a saját bőrén érzi, hogy hazudnak neki éjjel-nappal, akkor egy idő után nem fog bedőlni. Ennek ellenére úgy véli, semmi okunk az optimizmusra; szabad nyilvánosság nélkül nem lehetnek szabad választások.

 

http://nepszava.hu/cikk/1098070-vasarhelyi-maria-semmi-okunk-nincs-az-optimizmusra

 

 

Kiss László azután sem állt le, hogy elítélték

 

Hámori Magdolna gyerekeket tanított úszni a sportuszodában, története szerint itt akarta megerőszakolni az úszóedző. Mindezt azután, hogy a kiszabott idő előtt kijött a börtönből.

Újabb nő lépett elő, aki azt állítja, zaklatta Kiss László korábbi úszó szövetségi kapitány. Az Olaszországban élő Hámori Magdolna arról beszélt a Tényeknek, Kiss a csoportos nemi erőszakért kapott börtönbüntetése után, a hetvenes évek elején próbálta őt is megerőszakolni.

„Annyira lázba jött, hogy folyt róla a víz, és közölte, hogy meg fog erőszakolni”

– emlékezett vissza a nő a 45 évvel ezelőtti eseményre. Hámori története szerint Kiss a sportuszoda úszóóvodájának egyik emeleti termében támadt rá. Az úszóedző kulccsal bezárta maga után az ajtót  és a szobában álló asztal körül kergette a fiatal nőt, aki azzal fenyegette, hogy kiabálni fog, mire Kiss csak nevetett.

 

http://nol.hu/mozaik/kiss-laszlo-azutan-sem-allt-le-hogy-eliteltek-1621053

 

Hűtlen kezelés miatt feljelentették Botkát

 

Név szerint jelentette fel Botka Lászlót, Szeged MSZP-s polgármesterét Német Ferenc, egy szegedi civil szervezet elnöke. Az ügyészség a feljelentést befogadta.

Igazságügyi könyvszakértői vélemény állítja, hogy 2,4 milliárd forintos kár érte Szeged városát, mert az uniós támogatásból épült Ligetfürdő városi tulajdonrészét áron alul adta magántulajdonba a Botka László vezette önkormányzat. Ezért Német Ferenc, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, valamint a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke feljelentést tett Botka László ellen hűtlen kezelés gyanújával.

Mint péntek reggel a szegedi közgyűlés kezdete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a városnak előnytelen szerződések egyértelműen a polgármester nevéhez köthetők, ezért személy szerint ellene, és nem ismeretlen tettes ellen írta meg feljelentését.

 

http://nol.hu/belfold/hutlen-kezeles-miatt-feljelentettek-botkat-1620931

 

 A JÓZAN ÉSZ DIADALA

 

Kottász Zoltán Magyar Idők

Új alapokra helyezné kapcsolatait Magyarország és Ausztria. Legalábbis erre törekszik a magyar és az osztrák külügyminiszter, akik tegnap tárgyaltak Budapesten.

Ha egyszer véget ér az Európába történő tömeges bevándorlás, vagy legalább eljutunk odáig, hogy a tagállamok komoly erőfeszítéseket tesznek a korlátozására, akkor nem csupán a magyar–osztrák kapcsolatokat kell rendbe hozni, hanem az összes létező kétoldalú viszonyt Európában. A menekültválság ugyanis megmutatta az európai vezetők igazi arcát. Kiderült, hogy az egekbe magasztalt, magabiztosnak és határozottnak tűnő politikusok valójában inkompetensek és bizonytalanok, ha valódi veszélyhelyzettel kell szembenézniük. Ők hangzatos kijelentésekkel, önmaguk fényezésével és mások lejáratásával igyekeznek kompenzálni, leplezni alkalmatlanságukat. Egymás felesleges bírálata pedig ahhoz vezetett, hogy megromlottak a korábban jól működő, sőt barátinak mondott kapcsolatok.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/jozan-esz-diadala-778570/

 

Rezsicsökkentés kimaxolva: hónapok óta ömlik a szennyvíz a Tiszába Vásárosnaménynél

Elképesztő állapotok uralkodnak a vásárosnaményi szennyvíztisztító telepen. A berendezések többsége üzemképtelen, így a városból és környékéről érkező napi 2000-2500 köbméter kommunális szennyvizet a rendszerváltás előtt épült, napi 600 köbméterre méretezett ún. oxidációs medencében próbálják meg ártalmatlanítani. Bár az üzemeltető saját mérései szerint nincs ok a pánikra, számos jel utal arra, hogy a helyzet korántsem megnyugtató.

 

https://atlatszo.hu/2016/06/24/rezsicsokkentes-kimaxolva-honapok-ota-omlik-a-szennyviz-a-tiszaba-vasarosnamenynel/

Brexit: Magyarországnak veszteség, Orbánnak politikai lehetőség

Nagy-Britanniában 52-48 százalék arányban győztek a kilépéspártiak az ország uniós tagságáról rendezett népszavazáson. A végeredmény azonnali gazdasági-politikai földrengést eredményezett, mélypontra lökte a brit fontot, David Cameron miniszterelnök pedig lemondott posztjáról. A Political Capital villámelemzésében a kialakult helyzet magyar vonatkozásait veszi sorra:

http://pcblog.atlatszo.hu/2016/06/24/brexit-magyarorszagnak-veszteseg-orbannak-politikai-lehetoseg/

 

A Fidesz és az MNB pénzéből védik a jogállami értékeket és a pénzügyi fogyasztókat

A kormánypárti véleményt szajkózó, magát függetlennek beállítani próbáló Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Kft. három év alatt 130 millió forint támogatást kapott a Fidesz pártalapítványától működési költségekre, és további 43,5 milliót az MNB egyik alapítványától kutatásra és tanulmánykészítésre. 

Nemrégiben írtunk arról, hogy a Fidesz-közeli Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. 34,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott valamilyen kutatásra a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól (PADA), a kreatív közpénzköltésben és adateltitkolásban élenjáró MNB-alapítványok egyikétől. Mivel a PADA nem hajlandó megmondani, hogy pontosan mire adták a pénzt, az adatigénylést beadó magánszemély pert indított az információkért.

A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-t három évvel ezelőtt, 2013 június közepén jegyezte be a cégbíróság. Alapítói Szánthó Miklós és Nagy Gábor, ügyvezetője Szánthó Miklós.

Szintén Szánthó az igazgatója az Alapjogokért Központnak, amelynek honlapján az szerepel, hogy a központ “célja a jogállami működéssel és alapjogvédelemmel kapcsolatos tudományos kutatás és elemzés”, valójában azonban csak a kormánypárti álcivil szervezetek egyike, vagyis nem különb a CÖF-nél.

 

http://blog.atlatszo.hu/2016/06/a-fidesz-es-az-mnb-penzebol-vedik-a-jogallami-ertekeket-es-a-penzugyi-fogyasztokat/

Hatalmasat sumákol a kormány: nem mondja meg, kiket jelölt strasbourgi bírónak

Nem tisztességes, nem átlátható és nem konzisztens az a folyamat, amelyben a kormány eldöntötte, ki lesz Magyarország három strasbourgi bíró-jelöltje - áll a Helsinki Bizottság közleményében.

Civil szervezetek levélben fordultak az igazságügyi miniszterhez. A tiltakozók szerint még megelőzhető lenne, hogy a kormány blamálja magát és a jelölteket.

2017 januárjában lejár Sajó Andrásnak, az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar bírájának hivatali ideje. Magyarország számára 2016. augusztus 26-ig áll nyitva a határidő arra, hogy a három bíró-jelölt listáját beterjessze az Európa Tanács Parlamenti (Tanácskozó) Közgyűléséhez. A testület közülük választja ki majd Sajó utódját. Feltéve, ha a jelöltek személye és kiválasztásuk módja megfelel az előírásoknak. És itt mutatkozik most probléma.

A Magyar Helsinki Bizottság két alkalommal is levélben fordult Trócsányi László igazságügyi miniszterhez, hogy adjon tájékoztatást a jelölési és kiválasztási folyamatról. Értékelhető választ a jogvédő szervezet nem kapott – sem a kiválasztási folyamat mikéntjét, sem a jelöltek személyét nem ismerhette meg.

http://magyarnarancs.hu/belpol/hatalmasat-sumakol-a-kormany-nem-mondja-meg-kiket-jelolt-strasbourgi-bironak-99873

 

Ez nem lehet igaz: a fideszesek megbénították a Rogán-Portik ügyet!

A fideszes és KDNP-s képviselők távol maradtak a nemzetbiztonsági bizottság mai üléséről, ahol a Rogán-Portik ügy tisztázása lett volna a téma.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Németh Szilárd az MTI-hez péntek reggel eljuttatott közleményében tudatta: a fideszes és KDNP-s képviselők "nem vesznek részt az ellenzék által kierőszakolt hecckampányban, ezért nem mennek el a kormánypárti politikusokkal való egyeztetés nélkül, sebtében összerántott nemzetbiztonsági bizottsági ülésre", amit Molnár Zsolt kezdeményezett.

 

http://sztarklikk.hu/kozelet/ez-nem-lehet-igaz-a-fideszesek-megbenitottak-a-rogan-portik-ugyet/273359#

Az EU-ellenes brit párt most szabad hozzáférést akar az EU belső piacához

 

A bevándorló- és EU-ellenességre felhúzott brit párt, a UKIP rengeteget tett azért, hogy Nagy-Britannia kilépjen az Európai Unióból.

Most, hogy sikerült ezt összehozniuk, a párt egyik vezetője, Neil Hamilton már közölte is, hogy Nagy-Britannia számára vámmentes hozzáférést kéne biztosítani az Európai Unió belső piacához.

http://444.hu/2016/06/24/az-eu-ellenes-brit-part-most-szabad-hozzaferest-akar-az-eu-belso-piacahoz

 

Brexit: a legtöbbet Magyarország veszítheti

 

A Budapesti Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének vezetője szerint Magyarország több száz milliárd forint uniós támogatást veszít el a brit kilépés miatt. Magas István az InfoRádiónak azt mondta, a döntésnél az érzelmek domináltak. Visszaütött, hogy David Cameron kockáztatott, amikor azt ígérte, kiírja a népszavazást.

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/06/24/brexit-a-legtobbet-magyarorszag-veszitheti/

 

“Hét éve élek Londonban, de azt hiszem, ideje csomagolni”

 

Van, aki úgy gondolja, Nagy-Britannia Európa „beteg embere” lett, míg más szerint a szigetország végre megmenekült a "baltával hadonászó őrült EU-tól". Magyarokat, briteket és kint élő külföldieket kérdeztünk arról, hogyan érinti őket a népszavazás eredménye.

http://24.hu/kulfold/2016/06/24/het-eve-elek-londonban-de-azt-hiszem-ideje-csomagolni/

Kiszivárgott a német vészstratégia

A német Handelsblatt azt írja, megszereztek egy nyolcoldalas dokumentumot, ami a német kormány vészstratégiája a Brexit esetére.

Eszerint Németország konstruktív kilépési tárgyalásokban érdekelt, ugyanakkor bonyolult folyamatoknak néznek elébe – példaként említik a britek szerepét az Európai Befektetési Bankban. A német cél, hogy a kétéves átmeneti időszak után az Egyesült Királyság szövetséges partnerország maradjon.

Ez ugyanakkor nem járna azzal, hogy a britek feltétel nélküli hozzáférést kapnak a közös piachoz, mert attól tartanak, hogy ez Franciaországot, Ausztriát, Finnországot vagy Hollandiát is kilépésre bátorítaná. Törekednének arra, hogy ne küldjenek olyan jelzéseket, amelyeket más tagországok tévesen értelmezhetnek. (The Guardian)

http://24.hu/kulfold/2016/06/24/egy-hajszallal-de-a-kilepes-hivei-allnak-nyeresre-a-brexit-nepszavazason/#kiszivargott-a-nemet-veszstrategia

Emlékszenek a volt fideszes polgármesterre, aki feljelentett egy Facebook-poszt miatt? Elbukta a dolgot

A bíróság megszüntette a siófoki Balázs Árpádot kritizálók elleni büntetőeljárást.

Tavaly novemberben derült ki, hogy Siófok korábbi polgármestere, a fideszes Balázs Árpád feljelentése nyomán 17 ember ellen indult eljárás egy Facebook-poszt megosztása miatt. A még mindig visszakereshető bejegyzésben egy 2014-es, még Balázs polgármestersége idején történt ingatlaneladásról volt szó, pontosabban arról, hogy egy belvárosi, 66 négyzetméteres önkormányzati lakást mindössze 5 millió forintért adtak el a szomszédos épület tulajdonosának. Az értékesítési eljárásban nem csupán a gyanúsan kedvező árat említette meg a szerző, aki úgy vélte, több szabálytalanságot is elkövethetett az önkormányzat, mivel a lakás szerinte forgalomképtelen volt, hiszen az nem szerepelt az ingatlan-nyilvántartásban. A poszt az Árpi Lapjáról Kitiltottak Társasága nevű oldalon jelent meg.

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/emlekszenek-a-volt-fideszes-polgarmesterre-aki-feljelentett-egy-facebook-poszt-miatt-elbukta-a-dolgot-99839

 „A numerus clausust nem tartom jogfosztó törvénynek” – interjú Szakály Sándorral

 

Szakály Sándor történészprofesszor szerint 1944 májusában sem a deportáltak, sem a deportálók nem láthatták előre, hogy az előbbiekkel mi fog történni. A Veritas Intézet főigazgatója úgy látja: a Horthy-korszak nem a zsidóság  „kiiktatására” jött létre. A kormányközeli kutatóintézet vezetője vitatja, hogy Hóman Bálint a németek szálláscsinálója lett volna. „Ha Székesfehérvár polgárai úgy döntenek, hogy Hómannak legyen szobra, én tudomásul veszem és elfogadom” – fogalmazott Szakály a Budapest Beaconnek.

 

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/numerus-clausust-nem-tartom-jogfoszto-torvenynek-interju-szakaly-sandorral/

 

LENGYEL VISSZHANGOK

Lengyelek: „a brexit Putyin hatalmas győzelme”

Öröm, kétségbeesés és putyinozás. Így reagáltak a lengyel politikusok a referendum végeredményére.

„Választ kell találni a kérdésre: miért így és nem máshogy döntöttek a britek? Nem arról van-e szó, hogy az unió rátelepszik a hozzá tartozó nemzetekre? Vajon nem azt érzik a polgárai, hogy nem működik demokratikusan és hogy nem emelhetnek szót a saját ügyeikben?”

 

http://mno.hu/kulfold/a-brexit-putyin-hatalmas-gyozelme-1348807

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.