2016, június 24 - 07:22 Sajtószemle

A Bentley a NASA technológiáját használva készített el egy olyan, gigapixeles képet, amilyennel nagyon ritkán találkozik az ember.

http://hvg.hu/tudomany/20160623_53_milliard_pixeles_fenykep_bentley_zoomolas

 

Magyar kutatók sikere: klinikai fázisban két rákbetegség kezelésére szolgáló molekula 

 

A Servier Hungária francia gyógyszeripari vállalat magyar kutatóinak munkája nyomán klinikai fázisba kerül idén két olyan molekula, amely egyes daganatos betegségekben szenvedőknek újfajta gyógyulási lehetőséget jelenthet a jövőben – számoltak be a kutatás eredményeiről csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az óbudai alapkutatási intézetben tartott sajtótájékoztatón a cég vezérigazgatója, Jan-Frederic Kesselhut azt mondta:az egyik molekulát az agresszív vérrák, a másikat pedig a végbélrák kezelésében használhatják.

 

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/06/23/magyar-kutatok-sikere-klinikai-fazisban-ket-rakbetegseg-kezelesere-szolgalo-molekula/

 

Nagyon úgy néz ki, hogy a britek a kilépésre szavaztak - Percről percre a történelmi népszavazásról

Enyhén szólva történelmi jelentőségű népszavazáson van túl Nagy-Britannia, amelynek csütörtökön kellett döntenie, hogy maradjon-e az ország az Európai Unió tagja vagy kilépjen a tömbből. Reggelig lélegzetvisszafojtva figyelhetünk. Az első részeredmények alapján sokan azt jósolták, hogy a Brexit-pártiak nyertek, de már többször fordult a helyzet. A font zuhanórepülésben van. Percről percre!

05:04 Farage most áll a sajtó elé azzal, hogy szerinte a Leave kampánya győzött. „Új hajnal hasad az Egyesült Királyságban. Ez az egyszerű emberek győzelme...” – kezd bele az üvöltő populista tirádába.

05:03 Még mindig félmillió voks a Brexit-kampány előnye.  Eddig 217 körzetből jöttek eredmények, 69-ben győztek a maradáspártiak, 148-ban azok, kik kilépnének az Európai Unióból. 

 

http://nol.hu/kulfold/brexit-percrol-percre-1620905

 

Futóbolond okozott riadalmat egy németországi moziban

 

Egy feltehetőleg zavart elméjű fegyveres okozott nagy riadalmat csütörtökön egy nyugat-németországi moziban.

 

http://nol.hu/kulfold/fegyverrel-ment-matinera-1620881

 

Furcsa hatalmi harc dúl Mályiban, repkedő óvszerekkel és meglékelt vízibiciklikkel

 

Csákánnyal meglékelt vízibiciklik, látványhósöprések, félbehagyott tyúknevelde és olajjal töltött repkedő óvszerek. Jelenetek egy kistelepülés hatalmi harcaiból.

 

http://nol.hu/belfold/furcsa-hatalmi-harc-dul-malyiban-repkedo-ovszerekkel-es-meglekelt-vizibiciklikkel-1620857

 

Lázár lebegteti, kilépne-e az EU-ból

 

Lázár János "lebegtetett" választ adott arra, Magyarország kilépésére szavazna-e az EU-ból. A kancelláriaminiszter kérdésesnek nevezte azt is: ma a magyarok többsége megszavazná-e a belépést az unióba.

A magyar kormány nem mérlegelte annak lehetőségét, hogy ha a britek kilépnek, Magyarország követi-e a példáját. A gazdasági és a társadalmi elitnek az a véleménye, hogy hazánknak nemcsak helye, de fontos helye van az EU-ban – ezt Lázár János mondta a Kormányinfó sajtótájékoztatón a brit népszavazás kapcsán. Arra a kérdésre, hogy ő maga hogyan szavazna, nem adott egyértelmű választ. "Ez nehéz kérdés" – ismételte meg többször is, hozzátéve, a makói választói "elkeseredettek ebből a szempontból".

 

http://nol.hu/belfold/lazar-lebegtetett-valaszt-adott-arra-kilepne-e-az-eu-bol-1620841

 

Bernd Storck: Annyi bizonyosan kiderült, hogy van jelenünk, lehet jövőnk

 

Több heti kitartó kérlelés után Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott német szakvezetője kötélnek állt, és Terre Blanche-ban közös interjút adott az Index, valamint a Népszabadság kiküldött tudósítójának. Mégpedig a legjobbkor: az Eb-csoportelsőség kivívása után.

 

http://nol.hu/sport/bernd-storck-annyi-bizonyosan-kiderult-van-jelenunk-lehet-jovonk-1620861

Lázár megvédte Rogán Antalt, nem ad hitelt Portik szavainak

kormányinfó

A futball-Eb-n elért eredményről és a terrorveszélyről, az ősszel esedékes kvótanépszavazásról és a Brexitről is beszélt az 55. Kormányinfón Lázár János.

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

·         A franciaországi futball-Eb-n a titkosszolgálati információk szerint nőtt a terrorveszély, vannak biztonsági kockázatok, az elmúlt 48 órában pedig romlott a helyzet.

·         A kormány tárgyalni fog pénteken a kvótareferendumról és a Brexitről is. A magyar kormány szerint megtisztelő, hogy a magyarok a britek szövetségesei lehetnek az EU-ban. Ezért kampányolt Orbán Viktor a Brexit ellen.

·         A kormány tárgyalni fog az önkormányzati érdekszövetségekkel és a szakszervezetekkel az önkormányzati szférában felmerült béremelés-igényről. Emiatt sztrájkoltak a héten ezrek.

·         Lázár megvédte Rogán Antalt, nem ad hitelt Portik szavainak, amely szerint 10 millióforint kenőpénzt adott át Rogánnak.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/23/lazar_janos_kormanyinfo_55_tajekoztatoja/

„Nem vettük észre, hogy fel kellene állni” – Interjú Szanyi Tiborral

 

Vezetőket választ szombaton az MSZP. A négy pártelnökjelölt közül most Szanyi Tibor válaszol a kérdéseinkre, elárulva, hogy miért kérte fel elnökhelyettesnek Lendvai Ildikót, miért üvöltött Gyurcsány Ferenccel és hogy miért nem szavazna soha Orbán Viktorra. A Molnár Gyulával készült interjút itt olvashatja.

 

http://nol.hu/belfold/nem-vettuk-eszre-hogy-fel-kellene-allni-interju-szanyi-tiborral-1620743

 

Habonyék maradnak talpon a köztévében

 

A Habony Árpáddal jó viszonyt ápoló TV2-s igazgató volt cége gyárthatja a köztévé legnézettebb vetélkedőjét, a Maradj talpon!-t.

A 2012-ben alapított cégben idén januárig részesedése volt Halkó Gabriellának, Jáksó László korábbi élettársának. Mindketten vállaltan jó kapcsolatot ápolnak a miniszterelnök kommunikációs főtanácsadójával, Habony Árpáddal, aki a Lokál heti és napilap, illetve a 888.hu tulajdonosaként tavaly médiapiaci terjeszkedésbe fogott. Idén a Marketing & Media szaklap Habonyt Magyarország 3. legbefolyásosabb médiaszemélyiségének választotta.

 

http://nol.hu/belfold/habonyek-maradnak-talpon-1620799

 

ORBIT

 

Csontos János Magyar Idők

Az MSZP előretolt brüsszeli embere stréber populista módjára azt a huszonegymillió forintot sérelmezte, amibe a hirdetés listaáron került. Szerinte amúgy is olaj volt a tűzre az EU-szkeptikus orgánumban hirdetni.

Ujhelyi olyan Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe (amióta pályája elején eltanácsolták a Fidesztől): a patás Orbán, aki mindent rosszul csinál, és teljességgel érthetetlen, mért jön ki mégis folyton jól ki belőle. Ujhelyi ott van Brüsszelben, de nem érti, mi történik körülötte: mi az, hogy Orbán a brit bennmaradás mellett érvel?

Jobb híján felszólította a kormányt: valljon színt, hogy „Magyarország részt vesz-e a Brexit után átalakuló és egységesebben működő Európai Unió létrehozásában, vagy inkább kimaradunk belőle, és ezzel lemondunk a közös fejlődésről és biztonságról”?

Ujhelyi megint fordítva ül a lovon: hazánk ugyanis benne van az unióban; nem kell bekéredzkednie. Huxitról szó sincs: Orbán épp amellett tör lándzsát, hogy London se kerüljön kívül. Ebben kétségkívül közrejátszik az is, hogy Cameron unión kívülre kerülésével Orbán az egyik legjobb szövetségesét veszítené el az EU megreformálásában.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/orbit-775480/

 

Palkovics László: Rövidebb lehet a nyári szünet, tankönyv helyett tablet jön

 

·         Az oktatás szervezeti átalakítása után látványos változtatások levezénylésére készül a tartalmi részeknél is Palkovics László oktatási államtitkár, az Indexnek több kormányzati tervet is elárult.

·         2018-tól indul az új alaptanterv, a tanév rendje is teljesen átalakulhat, várhatóan rövidebb lesz a mostani két és fél hónapos nyári szünet.

·         Nem a frontális oktatást fogják erőltetni, és a kormány terve, hogy a jövőben a diákoknak tankönyvek helyett tabletet adnak. 2018-tól elkezdődhet az átállás, 2020-ra biztosan lesznek olyan iskolák, ahol már főleg ez az újfajta digitális oktatás zajlik. 

·         Szerinte a legutóbbi tüntetésen elhangzottak egy része nem volt méltó a tanárokhoz, Pukli István sokkal inkább politikusként viselkedik, nem pedagógusként.

·         Az önkormányzatoktól jövőre minden tiltakozás ellenére átveszik az iskolákat, de felállítják a tankerületi tanácsokat, amelyekben a polgármesterek helyet kapnak. 

·         Szeptembertől átállnak a szakgimnáziumi, szakközépiskolai rendszerre, itt csökken a természettudományos órák száma, de bevezethetik az összevont science, tudomány nevű tantárgyat. 

 

http://index.hu/belfold/2016/06/23/palkovics_laszlo_rovidebb_lehet_a_nyari_szunet/

Strasbourg: százezer euró jár a volt főbírónak

 

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nagykamarájának mai, végleges döntése megerősítette, amit tavaly az EJEB már megállapított: Baka András 2011-es leváltása a Legfelsőbb Bíróság éléről sértette a volt főbíró jogát a tisztességes eljáráshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz. Bakának azért kellett mennie, mert bírálta a 2010-után elfogadott, a bíróságokat érintő törvényeket. Magyarországnak különböző jogcímeken összesen 100 ezer eurót, azaz mintegy 31,5 millió forintot, és annak kamatait kell megfizetnie.

Baka a strasbourgi ítéletet nem kívánta kommentálni, arra hivatkozott, hogy a Kúrián jelenleg is tanácsvezető bíróként dolgozik.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/23/baka_strasbourg_itelet/

Medián: A Fidesznek több szavazója van, mint mindenki másnak együttvéve

 

A Fidesz áprilishoz viszonyítva újabb négy százalékkal erősödött. A népesség 37 százaléka támogatja a kormánypártot, ezzel több szavazója van, mint az összes többi pártnak együttvéve  – derül ki a Medián június közepén készített reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a HVG csütörtöki számában közöltek.

A júniusi mérés szerint a választani tudó biztos szavazók 56 százaléka szavazna Orbán Viktor pártjára, a Jobbikra 15, az MSZP-re a 14, a DK-ra 7, az LMP-re 4 százalékuk szavazna. A választópolgárok 29 százalékának nincs pártja.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/23/fidesz_mszp_lmp_jobbik_dk_median_kozvelemeny-kutatas/

 

Tamás Ervin „Tudjukkik”

 

Ez a csapat már nemcsak szerethető, de eredményes is – az Eb egyik legragyogóbb meglepetése. Hogy szereplésük mennyire szolgálja az árkok betemetését, nem tudom, mert úgy vélem, hogy teljesítményükre mindenki büszke – politikai túladagolásban szenved az, aki szerint vigyázat, mert a dicséret egyben igazolja a kormány ballépéseit, szemérmetlen birodalomépítését, vagy a miniszterelnök túlzóan bőkezű rajongását a foci iránt.

Barátom szemrehányóan azt írja üzenőfalára, hogy bizonyos szellemi körök a magyar válogatott sikeres szereplését a médiában és a közösségi oldalakon kudarcként élik meg. Elkeseríti, hogy ezt az örömöt érző honfitársaink gyalázásaként élik meg. Szóval, ismét sikerül magunkat behúzni ebbe az áldatlan és fertőző szituációba, képesek vagyunk még az ilyen boldog kilencven perceket is bepiszkítani.

 

http://nol.hu/velemeny/tudjukkik-1620835

 

Miklós Gábor Schmidt, Marx és Hitler

 

Mindenkinek ajánlom elolvasásra a Schmidt Má­riá­val készített terjedelmes interjút a keddi Magyar Időkben.

Nehéz olvasmány, de megéri. A Terror Háza főigazgatója, a Sorsok Háza projekt vezetője, aki kormánybiztosként irányítja az ’56-os év megemlékezéssorozatát, igen fontos személyiség hazánkban. A posztok is bizonyítják, hogy ő testesíti meg a Fidesz ideológiai fő csapásirányát. A mai vezérállam vezére egy véleményből szeret választani. Ezt a szellemi terméket jellemző módon Schmidt szállítja. A napilapinterjú a főideológus Veszélyzónában című cikkgyűjteményének megjelenése alkalmából készült.

A beszélgetésből kiderül, hogy Schmidt szerint két fő veszélyforrás fenyegeti kontinensünket. Az egyik a muzulmán milliók beszivárgása, illetve fenyegető hatalma földrészünkön. A címben foglalt szörnyű zsarnokság az ő részükről fenyeget. Schmidt Mária már korábban is kifejtette, hogy a mohamedán tömegek Európába telepítése Angela Merkel „mesterterve”. A német kancellár szándéka, hogy pártja, a CDU (Kereszténydemokrata Unió) nevéből törölje a keresztény jelzőt, s azt központira változtassa. A magyar ideológus mindezért a nyugat-európai értelmiséget, a politikai korrektség vétkes gyakorlatát kárhoztatja, különös tekintettel a melegekkel kapcsolatos túlzott tapintatra. Pedig – inti a Nyugatot – az általuk dédelgetett muzulmánok felettébb türelmetlenek, ha melegekről vagy zsidókról van szó. (Schmidtnek amúgy is gondja van ez utóbbi csoporttal, amit a Sorsok Háza körüli terméketlen huzavona is jelez.)

 

http://nol.hu/velemeny/schmidt-marx-es-hitler-1620731

Kisvasút a semmibe

Pápay György Magyar Nemzet

Ha egy kisvasút napi 28 utast szállít, de évente csak hat hónapig üzemel, hogyan lesz abból évi tízezer utas? Erre a számtanpéldára is van megoldás: mindenki vigyen magával még egy embert! Persze könnyű viccelődni valamivel, ami már önmagában is nevetséges, akárcsak az a számháború, amely a hazai sajtóban bontakozott ki a felcsúti kisvasúttal kapcsolatban. Ha Csepreghy Nándor államtitkár történetesen igazat mond, és valóban napi 28 – esetleg 56 – főre tettünk vállalást, amikor 600 millió forintot igényeltünk erre a beruházásra, akkor tényleg nagyon nagy baj van az Európai Unióval. Csak nem pont az, amiért a kormányzat rendszeresen ostorozza.

Hiába kampányolt Orbán Viktor a Daily Mail című konzervatív napilapban Nagy-Britannia uniós kilépése ellen, ha közben a – szintén konzervatív – Telegraphban arról olvashattak a szigetország lakói, hogy az EU efféle úri huncutságokra szórja el a nettó befizető tagországok euróit, illetve fontjait. 

 

http://mno.hu/vezercikk/kisvasut-a-semmibe-1348715

 

Áfacsökkentést szeretne? Hívja a Századvéget!

Torba Tamás, Magyar Nemzet

 

A közelmúltban elfogadott 2017-es költségvetés részeként a kormány csökkenteni kívánja egyes alapvető élelmiszerek és szolgáltatások áfáját. Az intézkedéssel kapcsolatban néhány érdekesnek tűnő összefüggésre hívnám fel az olvasók figyelmét.

a Magyar Nemzetben nemrég megjelent interjúból megtudhattuk. A vendéglátás áfájának csökkentését ugyanis a Századvég készítette elő. Zsidait idézve: „A Századvég készített egy kutatást, amelyben különböző szcenáriókban megvizsgálta, mi lehet az áfa csökkentésének hatása. […] Ennek alapján gyakorlatilag 9 százalék lesz az áfa.”

Még a végén kiderül, hogy a Századvég eddig ismeretlen adószakértői kompetenciákkal is rendelkezik. Jobb lesz, ha a PwC, az Ernst & Young és más erre szakosodott cégek új piacok után néznek. Világos, hogy néhány éve a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű csoportosulás stratégiai hibát követett el, amikor a szektor áfacsökkentését modellező tanulmány elkészítésére az Ernst & Youngot kérte fel. Itt megjegyzendő, hogy ők is a 9 százalékos áfa mellett tették le a voksot…

Ellentmondást érzek viszont a tekintetben, hogy a Bunge-perként elhíresült ügyben a Századvég áfával kapcsolatos érintettségét, a döntéshozókat befolyásoló képességét kategorikusan tagadták a megszólaló szereplők. Beleértve az intézmény egyik korábbi vezetőjét és az ügyészséget is.

http://mno.hu/velemeny/afacsokkentest-szeretne-hivja-a-szazadveget-1348690

Ma délután „eltűnt” a Beva elnöke

Marosi Adrienn, Magyar Nemzet

 

Bogdán Tibor, aki miniszteri főtanácsadó is, váratlanul lemondott a Befektetővédelmi Alapnál (Beva) betöltött tisztségéről.

Bogdán Tibor igazságügyi minisztériumi főtanácsadó, aki a sajtóban sokat emlegetett, Trócsányi miniszter nevét is viselő ügyvédi iroda egyik társtulajdonosa, tavaly szeptemberben került a – Quaestor-károsultak kifizetéséért is felelős – Befektetővédelmi Alap élére. Megbízatása ugyan egy évre szólt, a Beva honlapján azonban a mandátum lejártánál a 2018. augusztus 26-át jelölték meg. Ma délután a két időpont közötti eltérésről érdeklődtünk, és az alábbi meglepő választ kaptuk: a 2018-ig tartó időszak az igazgatósági tagságra vonatkozik, de a honlap úgyis hamarosan frissülni fog, mert Bogdán Tibor már lemondott a tisztségéről. A honlap valóban frissült, és alig tíz perc múlva már nem volt elnöke a befektetők védelmére létrehozott intézménynek. Később ezt a Beva elektronikus levélben is megerősítette: mint írta, Bogdán igazgatósági tagsága és elnöki megbízatása 2016. június 15-én lemondással megszűnt. Telefonon kerestük Bogdán Tibort, hogy lemondása okairól érdeklődjünk, de idáig nem sikerült utolérni.

http://mno.hu/belfold/ma-delutan-eltunt-a-beva-elnoke-1348651

Szajlai Csaba Kétharmad

Álláspont. Korai még temetni a növekedést, van még erő a magyar gazdaságban – a Magyar Nemzeti Bank friss inflációs jelentéséből ez derül ki legalábbis.

Magyar Hírlap

A „szlogen”, vagyis a jegybanki üzenet három százalék körüli növekedésről szól erre az évre. Azaz a harmatgyenge első negyedéves teljesítmény dacára, a jegybank szakértői stábja továbbra is optimista.
Nem baj.

Mindjárt megmagyarázzuk, hogy miért is jobb a derűlátás, mint a megapesszizmus. Előtte azonban nézzük, mit várnak más szakértők: általában az előrejelzések kétszázalékos éves bővülésről szólnak, valamint arról, hogy jövőre visszatérhet a háromszázalékos „szufla” a gazdaságba.

http://magyarhirlap.hu/cikk/59195/Ketharmad

 

Spéder hangfelvételei után kutatnak

Egyre pontosabban látni, hogy mi bosszanthatta fel a kormányzatot és különösen Orbán Viktort amiből végül is Spéder-ügy lett- írta a Figyelő. A miniszterelnököt a lap szerint zavarta, hogy a kormánynak tiltott támogatás gyanúja miatt miatt problémái, vizsgálatai származhatnak az unióban. Ugyanis az FHB elhíresült kötvényei lapinformációk szerint végül egy állami cégnél kötöttek ki. Az ügy kirobbanása után annyira erős volt a nyomás, hogy már Spéder sem várhatott, bejelentette: a bank visszafizeti a kötvényt. 

A HVG erről azt írja, hogy a 30 milliárd forint értékű FHB-kötvényt feltehetően egy külföldi befektető vásárolta meg, és az adta tovább az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV). A kormányfőt az is zavarta, hogy egyre többen tették szóvá, az államtól folyamatosan szivárog, olykor ömlik a pénz az FHB-hoz a csoport tőkehelyzetének megerősítése miatt - írta a hetilap. Az FHB tőkeemelésekor pedig egyesek az MNV-t és Orbánt állították volna szembe, ami úgy tetszik az utolsó csepp volt a pohárban.

 

http://nepszava.hu/cikk/1097978-speder-hangfelvetelei-utan-kutatnak

 

Brókerbotrány - Átadták a már megfelelő adatokat a Kárrendezési Alapnak

Az Országgyűlés által módosított kárrendezési törvénynek megfelelően a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) soron kívül átadta a szükséges adatokat a Kárrendezési Alapnak, amely a törvény hatályba lépésétől számított 30 napon belül újraszámolja a brókerbotrány jogosult károsultjainak fizetendő pénzt - közölte a PSFN csütörtökön.

http://nepszava.hu/cikk/1097950-brokerbotrany---atadtak-a-mar-megfelelo-adatokat-a-karrendezesi-alapnak

 

Kilencvenmilliós gyógyszerfoglalás

Több mint kilencvenmillió forint értékben foglalt le gyógyszereket a rendőrség, 82 ezer tablettát foglaltak le, hat nyomozást indítottak, egy embert őrizetbe vettek, egy ellen körözést adtak ki Magyarországon a Pangea elnevezésű nemzetközi razzia keretében. 

Világszerte 700 nyomozás indult, 393 embert tartóztattak le és 4392 weboldalt függesztettek fel. A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része daganatos betegségek elleni orvosság, HIV- és cukorbetegség tesztelésére ajánlott, de megbízhatatlan eszköz, hamis fogászati készülék és tiltott sebészeti eszköz is volt, de fogyókúrás, valamint merevedési zavarok és hajhullás elleni pirulákat is találtak a hatóságok.

Különösen nőtt bizonyos pszichotróp szerek és kábító tartalmú fájdalomcsillapítók illegális kereskedelme.

http://nepszava.hu/cikk/1097977-kilencvenmillios-gyogyszerfoglalas

Rákosi elvtárs anyakocái

Négymilliárd uniós forrásból van még 800 millió forint a magánzsebekben.

 

Az elemzők szerint az első negyedévi kedvezőtlen (1 százalék alatti) GDP alakulásban jelentős szerepet játszik, hogy ebben az évben nem hívtunk le EU támogatást. Érdemes ezért „hétköznapi” módon is megközelíteni az EU pénzek és a GDP kapcsolatát.

1951 tavaszán az egyik téesz sertéságazatának vezetője megkérdezte az anyakocatelep dolgozóját, hogy mennyi volt az áprilisi fialási átlag. Azt felelte, hogy 10 szopós malac anyakocánként, majd hozzátette: tavaly is ennyi volt, de 11-et írtunk. Akkor most 12-t kell írni! - utasította az ágazatvezető. Az irodán hozzáírtak még egyet. A községi párttitkár megnövelte egy újabbal és a járási, megyei pártbizottságok is "korrigálták" az adatokat. A politikai bizottság májusi ülése elé a 17-es fialási átlagszám került. Rákosi elvtárs megállapította, hogy az adat ismét jobb a tavalyinál (16), mégpedig 6 százalékkal. Ebből az a tény adódik, hogy az előző évihez képest az egy főre eső sertéshúsfogyasztás ugyanennyivel nőhet 1952-ben. A propagandaosztálynak közölnie kell a néppel! – adta ki az utasítást Rákosi elvtárs. Potenciálisan! – vetette közbe Gerő elvtárs. Potenciálisan!? – háborodott fel Rákosi elvtárs. Tudhatnád Gerő elvtárs, hogy mi kommunisták nem potenciálisan, hanem tényszerűen dolgozunk. De még most csak májust írunk! – jelezte Gerő elvtárs. Igazad van Gerő elvtárs, helytelen a tényeket előre közölnünk, tegyétek közzé a szilveszteri, vagy az újévi kommünikében! – zárta le a témát Rákosi elvtárs.

http://nepszava.hu/cikk/1097800-rakosi-elvtars-anyakocai

 

Megfejtette Orbán legutóbbi meglepetését a Handelsblatt

 

A Handelsblatt a brit EU-népszavazással kapcsolatban közölt cikkében azt fejtegette, hogy Kelet-Európa mennyire tart a Brexittől.

A lap szerint Orbán rendkívüli lépésének jó oka van. Magyarország, ahogy a többi kelet-európai ország is, nagyon fél a Brexittől. Az UniCredit közgazdászainak becslései szerint Kelet-Európát, különösen Lengyelországot, Csehországot és Magyarországot átlagon felüli mértékben érintené Nagy-Britannia kilépése az európai közösségből.

Handelsblatt emlékeztetett arra, hogy 2014-ben Magyarország exportjának 3,2 százaléka a szigetországba irányult. Becslések szerint a negatív növekedési hatás miatt 2017 végére Magyarországon és Csehországban a gazdasági növekedés rátája kevesebb mint egy százalékot tenne ki. A lap hozzátette, a britek lehetséges kilépése negatív hatást gyakorolna néhány kelet-európai ország munkaerőpiacára is.

http://hvg.hu/gazdasag/20160623_orban_brexit

 

Hogyan szerezte az első milliókat Habony Árpád?

 

A Magyar Narancs e heti száma részletesen ír arról, hogy mivel foglalkozott a neves médiavállalkozó, mielőtt Orbán tanácsadója lett, és hogyan került a hatalom közelébe.

Ha egy ívet kellene felrajzolni Habony Árpád karrierjében, akkor a politikai és média-tanácsadói, valamint médiavállalkozói feladatokat megelőzően Habonyt kulturális vállalkozóként írhatnánk le, derül ki a Magyar Narancs a fiatal Habonyról szóló riportjából.

A "Kisképzőben" díszítőszobrász végzettséget szerzett Habony Árpád a húszas évei derekán abból élt, hogy Romániából hozatott be bútorokat, amit felújított, és haszonnal adott tovább Nyugatra. Emellett kendóoktatást vállalt, valamint nagybátyja, a józsefvárosi kínai piacot üzemeltető Szetlik Ferenc is támogatta őt anyagilag.

http://hvg.hu/gazdasag/20160623_Hogyan_szerezte_az_elso_milliokat_Habony_Arpad

 

Antibiotikum-használat az állattartásban: Magyarország a legrosszabbak között

Miközben az teljesen megszokott dolog, hogy az emberek még a megfázásra is antibiotikumot szednek, kevés figyelem hárul arra, hogy Magyarországon az állattartásban is nagyon sok ilyen gyógyszer fogy. Ugyan az antibiotikumok nem válthatók ki teljesen, de az Európai Unióban szorgalmazzák a mennyiség csökkentését, sőt, a Szent István Egyetemen egy kutatócsoport az alternatívákat is keresi.

 

https://atlatszo.hu/2016/06/23/antibiotikum-hasznalat-az-allattartasban-magyarorszag-a-legrosszabbak-kozott/

 

Az egyetem megsemmisítette a Török Márk megválasztásáról szóló határozatot

Szerdán írtuk meg, hogy egy törvénymódosítás értelmében szeptember óta legfeljebb négy évig lehet HÖK-özni. A tizenkét éve kirobbanthatatlan szegedi Török Márk tavaly őszi megválasztása a Szegedi Tudományegyetem rektora szerint is törvénysértő volt, ezért megsemmisíti az elnökválasztásról szóló HÖK-határozatot.

Az Átlátszó Oktatás írta meg, hogy Török Márkot valószínűleg törvénybe ütköző módon választották meg tavaly szeptemberben a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnökévé, mert egy szeptember elsején hatályba lépett törvénymódosítás négy évben korlátozta a HÖK-ös tisztség viselését, ő pedig tizenkét éve tölt be vezető tisztséget a HÖK-ben.

Az egyetem rektora, Szabó Gábor szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint szerdán bocsátott ki egy határozatot, “amely megsemmisíti a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Választmánya által 2015. év szeptember hó 24. napján hozott, az EHÖK elnökének megválasztásáról szóló határozatát és ezzel

Török Márk képviselői megbízatása – a megválasztáshoz szükséges feltételek hiánya miatt – megszűnik.”

 

http://oktatas.atlatszo.hu/2016/06/23/az-egyetem-megsemmisiti-a-torok-mark-megvalasztasarol-szolo-hatarozatot/

TGM: Anglia és Európa

 

Az Európa-ellenesség nem antikapitalizmus, hanem a kizsákmányolás fokozásának a követelése. Vélemény.

 

http://hvg.hu/vilag/20160623_TGM_Anglia_Europa_Brexit

Beintettek Andy Vajna tévéjének

 Nem kapja meg a kért webcímet a TV2-csoport új csatornája, kifogást nyújtott be ugyanis a JOY magazin kiadója.

A májusi Media Hungary konferencián derült ki, hogy egy sor új kábelcsatornát indít a TV2. Az Izaura TV és a Zenebutik mellett például a Joy TV-t is. Ahogy várható volt, az ügyben néhány nappal később megszólalt a JOY magazint is kiadó Marquard Média, akkor még csak fontolgatva a válaszlépéseket.

Most azonban meg is torpedózták az indítani kívánt csatorna internetes jelenlétét: miután a TV2-csoport elindította a joytv.hu webcím regisztrációját, a Marquard rögtön kifogást emelt ellene. A magazin kiadója szerint a JOY szót már korábban védjegyoltalom alá helyezték, a 658529A szám alatt lajstromozott nemzetközi JOY szóvédjegy védjegyjogosultjával itthon kizárólag ők állnak licencpartneri kapcsolatban. A kiadó szerint a domainnév TV2 általi használata sértené a védjegy által biztosított jogokat, az ugyanis a JOY magazinnal való azonosságot vagy a kapcsolódás hamis látszatát keltené.

http://hvg.hu/tudomany/20160623_joytv_domainvita_tv2_marquard

 Emberhiány miatt maradnak el sorra a műtétek

Elmaradnak a műtétek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI), mert nincs műtősnő a beavatkozásokhoz – értesült a Népszabadság.

Az Amerikai úti intézet a harmadik legnagyobb idegsebészeti központ Európában. Évente négyezer fekvő beteget látnak el, köztük a legsúlyosabb koponyasérüléseket, bonyolult agy- és gerincműtéteket is itt végzik.

Lapunknak betegek arról panaszkodtak, hogy sorra mondják le a kórház orvosai a műtéti időpontokat. A kórház egyik orvosa azt mondta: a műtétek leállása miatt napok óta nem tudnak a betegeknek és a hozzátartozóiknak mit mondani, akik egyre türelmetlenebbek. Volt olyan beosztott is, aki arról beszélt, hogy a műtősnők pótlására rezidenseket küldtek az operáló orvosok mellé.

http://nol.hu/belfold/idegsebeszet-idegorlo-mutethalasztasok-1620751

 Ennyi volt: nem nyomoznak tovább a kitiltási ügyben

 

A Fővárosi Főügyészség közleményében nem szerepel Heim Péter neve, de végig az ő személyéről szól. Ahogy már egy ideje, mióta az ügyészség vádat emelt az ellen a férfi ellen, aki azt ígérte az étolajat forgalmazó amerikai cég, a Bunge lobbistájának: kétmilliárd forintért elintézhető, hogy 27 százalékos forgalmi adó helyett csak öt százalék terhelje a termékeiket. S ehhez Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató vezetőjének közbenjárását ígérte. Az ügyészség szerint alaptalanul.

A tárgyaláson pedig nem vetődött fel új adat vagy bizonyíték. Csak annyi, hogy a bíróság a meglévő, a nyomozás során beszerzett bizonyítékokat az ügyészségtől eltérően mérlegelte, és ugyanazon bizonyítékok alapján a bíróság más következtetésre jutott.

Vagyis nem nyomoznak tovább. Pont.

http://valasz.hu/itthon/ennyi-volt-nem-nyomoznak-tovabb-a-kitiltasi-ugyben-119237

 A FT a lengyeleknek állítja példaként a magyar kormány és a bankok közti megegyezést

 

A Financial Times (FT) című londoni gazdasági napilap példának állította Lengyelország számára a magyar kormány és a bankok között létrejött megegyezést.

“Békemegállapodás”

A FT internetes kiadásában azt írta: Lengyelország tanulhat a magyar kormány és a bankok között létrejött megegyezésből. A lap szerint “szemet gyönyörködtető”, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részesedést vesz az Erste Bank magyarországi képviseletében, s a megállapodás közben emeli a magyar tulajdon arányát a hazai bankszektorban.

Véleményük szerint az EBRD részesedés-vásárlása azt jelzi, hogy lezárult a magyar bankrendszer feletti ellenőrzés visszaszerzésének időszaka, célja pedig, hogy megszilárdítsa a kormány és a bankok közötti “békemegállapodást”.

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/06/23/a-ft-a-lengyeleknek-allitja-peldakent-a-magyar-kormany-es-a-bankok-kozti-megegyezest/

 

Iskolában húzatták le a kislányok bugyiját – megszólalt az igazgató

A dömsödi iskola igazgatója szóbeli megrovásban részesítette a három veterán tanárnőt, és értesítette az esetről a Kliket, de nem javasolná a pedagógusok eltávolítását. Közölte, a történteknek semmi közük nincs a szexhez.

http://hvg.hu/itthon/20160623_domsod_iskola_alazas_bugyilehuzas

 

Balogh: nem tudom, miből fogok megélni

 

Nincs megtakarított pénze, és egyelőre nem tudja, miből fog megélni – erről beszélt a Borsnak Balogh József volt fideszes parlamenti képviselő és Fülöpháza lemondott polgármestere, akit tíz hónap felfüggesztett börtönre ítélt a bíróság élettársa megverése miatt.

 

http://www.borsonline.hu/aktualis/balogh-nem-tudom-mibol-fogok-megelni/114425

Milliós bírság a Kiss-ítélet kiadása miatt

 

Az adatvédelmi hatóság 3 millió forintra bírságolta meg a levéltárat, amiért kiadták a sajtónak az úszókapitány ítéletét. A hatóság szerint ugyanis a fővárosi levéltár jogellenesen adta ki egy újságírónak a Kiss László úszószövetségi kapitány lemondásához vezető botrányt kirobbantó nemi erőszak ügyében hozott 1962-es ítéletet. 

 

http://www.origo.hu/itthon/20160623-millios-birsag-a-kiss-itelet-nyilvanossagra-hozasa-miatt.html

 

Stumpf András: Akárhogy is: God Save The Queen!

Ugye senki nem gondolja, hogy Juncker kudarcként élné meg a britek távozását, hogy magára venné, netán vállalná a felelősséget és lemondana? Persze, hogy nem tenné.

És akkor meg is érkeztünk Junckerhez.

Akit nemhogy nem hajítanak ki úgy, hogy a lába nem éri a földet, de ebben az EU nevű kocsmában még busás fizetést is kap mindezért. Nem csoda hát, ha az ember azt mondja: ebbe a kocsmába inkább nem járok többet. Nem fizetem ennek a szerencsétlennek a számláját azért, hogy beledumáljon a dolgaimba. Semmi szükség rá.

Nehéz ezzel vitába szállni, pedig nekünk, magyaroknak az volna jó, ha brit cimboránk maradna a kocsmában. Egyrészt: a pofozkodó alkeszt mi sem szívleljük, s együtt talán jobb esélyeink vannak a féken tartására. Másrészt meg: mi vagyunk a jófej, de csóró cimbi. Kedvesek vagyunk, nyitottak, jöhet hozzánk bárki a kocsmából, de pénzünk – általában nincs.

http://mandiner.hu/cikk/20160623_stumpf_andras_akarhogy_is_god_save_the_queen

Pedagógusok sztrájkbizottsága: ó ugyan, megint csak ígéretek

A grémium szerint a köznevelési kerekasztal eredményeit taglaló, pedagógusokhoz és iskolaigazgatókhoz intézett helyettes államtitkári levélben foglaltak túlnyomó többsége nem több ígéretnél.

Az elfogadott törvénymódosításban nem jelennek meg az állami intézményfenntartó központ és a tanfelügyeleti rendszer átalakítására, a pedagógusok foglalkoztatására, a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatására vonatkozó rendelkezések - írta reagálásban a sztrájkbizottság, hozzátéve: a kormányzat újabb és újabb, végig nem tárgyalt, végig nem gondolt, nem egyeztetett ötletekkel áll elő a köznevelés rendszerének újabb és újabb átalakítására. 

http://nepszava.hu/cikk/1097921-pedagogusok-sztrajkbizottsaga-o-ugyan-megint-csak-igeretek

Pungor András írása

 „Nagyon drága a Tóni” – Lehet-e hinni Portiknak a Rogán-ügyben?

 

„Nagyon drága a Tóni.” Legalábbis erről panaszkodott Portik Tamás állítása szerint Pápa Marianne, a bűnöző egykori élettársa, mert túl sok pénzt kért volna Rogán Antal a belvárosi ingatlanok áron aluli továbbpasszolásáért. Portik a múlt héten a bíróság előtt ismertette az ingatlanbiznisz szisztémáját, zacskóban vitt kenőpénzzel, kamu értékbecsléssel – mindezt a Rogán–Habony-érdekkör utasításai alapján. A modell kísértetiesen emlékeztet a fővárosi éjszakát uraló Vizoviczki László elleni lehallgatási jegyzőkönyvekben elmondott rendszerre. De lehet-e hinni a Prisztás-gyilkosságért tizenegy év börtönre ítélt bűnözőnek?

http://www.168ora.hu/itthon/rogan-antal-rogan-cecilia-juhasz-peter-portik-tamas-szilvasy-gyorgy-gulyas-jozsef-belvarosi-ingatlanugyek-habony-arpad-papa-marianne-146634.html

 

FÜGGETLEN SZAKÉRTŐK

Áfacsalásgyanús étolajak a boltokban

Horváth Attila, Magyar Nemzet

A jelek szerint csak rövid időre tűntek el a magyar élelmiszerboltokból azok a silány minőségű étolajok, amelyek túl alacsony árát látva felvetődik az általános forgalmi adóval (áfa) kapcsolatos csalás gyanúja is. A boltokat egy független szakértőkből álló csoport járta végig. Meglepetésre olyan országbeli étolajgyártót is találtak, amelyben elenyésző mennyiségben termesztenek napraforgót.

 

http://mno.hu/gazdasag/afacsalasgyanus-etolajak-a-boltokban-1348538

 

MNB: JELENTŐSEN NŐ A LAKOSSÁGI FOGYASZTÁS, „KORAI TEMETNI AZ IDEI NÖVEKEDÉST”

MTI

Van még erő a magyar gazdaságban, korai temetni az idei növekedést, egyre meghatározóbb szerepe lesz a belső fogyasztásnak – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten, az Inflációs jelentés ismertetésén.

 

http://magyaridok.hu/gazdasag/mnb-jelentosen-no-lakossagi-fogyasztas-korai-temetni-az-idei-novekedest-777421/

 

HOVÁ TŰNT A MAGYAR BALOLDAL?

 

Fűrész Gábor Magyar Idők

Tisztújítás és elnökválasztás előtt áll a Magyar Szocialista Párt, a szebb napokat is látott, egykori néppárt. Nyáron eldől, kivel az élen szürkülnek tovább: Tóbiás, Harangozó, Molnár, esetleg Szanyi? Teljesen mindegy.

A párt aranykorában a magyar választók 35-40 százalékának támogatottságát is bírta (például Medgyessy 2002-ben), ma az optimista elemzések becsülik 10-12 százalékra őket a teljes népességen belül. Fényük minimum harmadára kopott. Elindultak az SZDSZ után a teljes köddé válás felé. Hová tűnt a magyar baloldal? Nincsenek baloldali szavazók? Pedig történelmük van, méghozzá elég vaskos. Sőt, a jelenük is a történelmük felől válik igazán érthetővé.

Kezdjük ott, hogy az ember életformákba születik. Ahogy a nagyszülők mondják: a gyerek jött utoljára, neki kell alkalmazkodnia. Vagy ha nem születik bele, a történelem beleneveli. A második világháborút követő baloldali diktatúra is egy életforma volt. Ránk kényszerített életforma.

http://magyaridok.hu/velemeny/hova-tunt-magyar-baloldal-769966/

1100 milliárd forint állami segélyre szorul a Paksot finanszírozni akaró orosz bank

260 milliárd rubel, vagyis 1100 milliárd forint állami támogatásra szorul 2017-ben a VEB - közölte csütörtökön az orosz gazdasági miniszter. Másképpen a bank nem tudná visszafizetni a külföldi tartozásait.

A miniszter szerint még ez sem oldja meg teljesen a bank gondjait.

Ez az az orosz állami fejlesztési bank, ami az orosz - magyar kormányközi megállapodás szerint finanszírozná a paksi atomerőmű bővítését. Korábban a Bloombergen az jelent meg, hogy ötször ekkora mentőcsomagra szorulhat. 

http://444.hu/2016/06/23/1100-milliard-forint-allami-segelyre-szorul-a-paksot-finanszirozni-akaro-orosz-bank

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.