2016, június 23 - 08:04 Sajtószemle

Ludovico Einaudi, ismert olasz zongorista nagyon impozáns módszert talált ki a klímaváltozás elleni kampányra: egy tengeren úszó színpadon, olvadó jégtáblák közt adta elő Elégia a Sarkvidékért című szerzeményét. 

 

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/06/21/olvado_jegtablan_jatszott_a_sarkvidek_megmenteseert_egy_olasz_zongorista/

 

Hatalmas buli a meccs után - Videó!

 

http://nol.hu/video/hatalmas-buli-a-meccs-utan-video-1620723

Magyar-portugál: így őrült meg Budapest a 3–3-tól

MNO

 

http://mno.hu/foci_eb/magyar-portugal-igy-orult-meg-budapest-a-33-tol-1348543

 

„Mintha egy előre kiválasztott céghez igazítanák a tendert”

 

Bár még ki sem írták a budapesti városnéző buszok működtetésére a tendert, mintha máris lenne favoritja a fővárosnak a hop on, hop off járatok piacán.

Megüti a főnyereményt az a cégcsoport, amely elnyeri a budapesti városnéző buszok működtetési jogát. Az ügyre rálátó forrásaink szerint a kiírásra váró tenderen győztes cég vagy konzorcium évente 60 millió forint körüli koncessziós díjért kaphatja meg 20 évre a másfél milliárdosra taksált piacot, amelyen eddig hivatalosan négy – az összefonódások miatt valójában három – vállalkozás osztozott. A koncesszió birtokában a monopolhelyzetbe kerülő cég nyeresége gyakorlatilag garantált.

 

http://nol.hu/belfold/mintha-egy-elore-kivalasztott-ceghez-igazitanak-a-tendert-1620621

 

Rogán–Portik: A kormánypárti képviselők épp nem érnek rá, mikor kényes ügyekről lenne szó

Eredetileg július első napjaira hívta volna össze az MSZP-s Molnár Zsolt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülését a múlt héten a bíróság előtt tanúként önmagát vesztegetéssel, Rogán Antalt – aki kérdéses időben az V. kerület polgármestere volt – vesztegetés elfogadásával vádoló Portik Tamás vallomása miatt. A testület szocialista elnöke az ülés napirendjére venné Spéder Zoltán, az FHB és a Közép Európai Média és Kiadó Zrt. elnöke ügyét is, aki a kormány, a kormánypárti sajtó, a rendőrség és a NAV célkeresztjébe került.

Csakhogy a kormánypárti képviselők máris jelezték, az elnök által javasolt időpontban nem érnek majd rá. Molnár ezért előbb levélben kért tájékoztatást Pintér Sándor belügyminisztertől az említett ügyekben, majd miután minden ellenzéki párt vizsgálatot követelt, velük egyetértve péntekre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze. Nem biztos azonban, hogy lesz is rendkívüli ülés, mert még nem tudni, ezúttal ráérnek-e a kormánypártiak. De ha ott lesznek is, többségi szavazással megfúrhatják a napirendet, és akkor a bizottság tagjai dolguk végezetlenül mehetnek haza.

http://nol.hu/belfold/rogan-portik-a-kormanyparti-kepviselok-epp-nem-ernek-ra-mikor-kenyes-ugyekrol-lenneszo-1620705

 

„Ez már politikai gengszterizmus” – ezrek akadtak ki az Orbán-kormányra

 

Körülbelül száz polgármesteri hivatalban 4700 köztisztviselő nem vette fel a munkát szerda reggel: kétórás sztrájkkal tiltakoztak, mert

25 ezer ember fizetése a nyolcadik éve nem emelkedik.

A kormány szerint oldják meg a problémát az önkormányzatok, amelyek azonban azzal érvelnek, hogy már a végsőkig kizsigerelték őket.

 

http://nol.hu/belfold/amire-eddig-nem-volt-pelda-sztrajkoltak-a-koztisztviselok-1620701

 

Elege lett Budaörsnek az iskolák államosításából

 

"Elvi nyilatkozatban" tiltakozik a Budaörs képviselő-testülete amiatt, hogy a kormány 2,3 milliárd forintot akar bevasalni a várostól az iskolák teljes államosítása miatt - erről tájékoztatta a budaöersi polgármesteri hivatal az MTI-t. A városnak ezt a pénzt "szolidaritási hozzájárulás" címen kellene befizetnie, cserébe azért, hogy az önkormányzatnak nem kell többet bajlódnia az iskolák fenntartásával. Ez viszont a polgármesteri hivatal szerint Budaörs teljes iparűzési adóbevételének a harmadát elvinné. A budaörsi képviselők szerint a kormány a 30 ezer lakosú várostól akarja behajtani az összes önkormányzattól követelt 21 milliárd forint szolidaritási hozzájárulás majdnem 10 százalékát.

A budaörsi képviselő-testület nyilatkozata szerint - amit a fideszes képviselők távollétében fogadtak el - az önkormányzati pénzből felújított iskolák államosítása majd az önkormányzat tovább sarcolása a szolidaritási hozzájárulással mind a hatályos magyar alaptörvénnyel, mind az önkormányzatokra vonatkozó sarkalatos törvényekkel ellentétes, és súlyosan sérti az önkormányzatok önálló gazdálkodásra vonatkozó, nemzetközi szerződésben biztosított jogokat. 

 

http://index.hu/belfold/2016/06/22/elege_lett_budaorsnek_az_iskolak_allamositasabol/

Virtuális méregkeverők

Majláth Ronald, Magyar Nemzet

 

Ha a kamuhír-gyártók motivációit keressük, előbb vagy utóbb valami igazán vérforraló aljasságba botlunk. Legutóbb az Index szúrt ki ilyen esetet. Egy márciusban meggyilkolt dabasi lány emlékére a Facebookon kegyeleti oldal létesült. Miután már háromezernél is többen lájkolták, az oldal tartalma egyszer csak megváltozott, és a gyertyás képek helyett egy Pletyka.eu nevű álhírportál bejegyzéseit kezdték osztani, melyen egyik hír arról szólt, hogy Bud Spencer meghalt, egy másik arról, hogy 49 magyar áldozata van egy gyilkos darázstámadásnak. És ami elmaradhatatlan: az oldalon számos reklám futott, így az üzemeltető egyszerű pénzkeresésre használta a meggyilkolt lány emlékét. A „szerkesztő” ma továbbra is büszkén reklámozza saját Facebook-oldalát.

Ha már a magyar társadalom legalantasabb figuráival találkozunk, nem mehetünk el szó nélkül olyan kamuhír-oldalak mellett sem, amelyek gátlástalanul uszítanak népcsoportok ellen. 

http://mno.hu/velemeny/virtualis-meregkeverok-1348505

 

SEBEZHETŐ PONTOK

Már a tévé is figyelhet

Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője: A szervezet hackerei is keresik a kormányzati rendszerek sebezhető pontjait · Egy titkárnő könnyebb célpont lehet

Buzna Viktor, Magyar Nemzet

A magyar internetfelhasználók vannak a legnagyobb veszélyben Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője szerint. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat informatikai biztonságáért felelős igazgató lapunknak elmondta, már nemcsak okostelefonok, de az új generációs televíziók is növelik adataink fenyegetettségét. A politikusok Facebook-fiókját nem védi az intézet, ugyanakkor a közigazgatásban dolgozók széles körére kell vigyázniuk. Az ellenséges kémek ugyanis megtalálják a rendszer gyenge láncszemeit.

 

http://mno.hu/belfold/mar-a-teve-is-figyelhet-1348220

Bayer Zsolt Semmi ágán

Álláspont. Mi minden kellett ahhoz, hogy József Attila szíve odaüljön a semmi ágára…

Olvasom a hírt, hogy eljárás indult Canizares bíboros, Valencia érseke ellen. A bíborosnak rettenetes bűnei vannak. „Meleg birodalomról” merészelt beszélni, bírálta a radikális feministákat, és nem értett egyet az európai „nyitott ajtók” bevándorlási politikával.

De lássuk, hogy pontosan mit is mondott ez a boldogtalan főpap: „A nálunk érvényben lévő szabályozás szembemegy a családdal. A helyzet komoly, amely a jövő társadalmára is hatással van. Foglalkoznunk kell a házasság és a család stabilitásával, és rendkívüli társadalmi kérdésként kell kezelnünk a családok támogatását és nyilvános elismerését”.

Hát ezt mondta. És még ezt is: „A családok kultúránkban folyamatosan komoly fenyegetésnek vannak kitéve. Gondoljunk csak a családellenes szabályozásunkra, a politikai és a társadalmi erők intézkedéseire, a melegbirodalomra és a hozzá kapcsolódó mozgalmakra és akciókra, a radikális feminizmus eszméire vagy a legalattomosabbra mind közül, a genderelméletre.”

De még itt sem állt meg a pap, nem átallotta e szavakat is kiejteni a száján: „Nem minden menekült tiszta búza”.

Elmaradt a minőség forradalma.

Itt az ideje a normalitás forradalmának. Legyen bármilyen rettenetes is, de tisztán látszik, hogy már nem megúszható.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/59105/Semmi_agan

Lovas IstvánAmi Európát fenyegeti

Nem a populizmus, hanem Brüsszel hozzá ránk Armageddont

Magyar Hírlap

Egy nappal a mai Brexit-szavazás előtt a Népszava nevű napilap Orbáni populizmustól féltik Európát címmel tárta riadt olvasói elé talán hatmilliomodszor a világot rettegésben tartó igazi végveszélyt. A cikkben hitelesítésként ott szerepel a Financial Times, az AFP, a Deutsche Welle és a globális papagájkórus rólunk közismerten csak ellenőrzött tényeket író társai. Megspékelve persze olyan hazai hangokkal, mint például Boros Tamás, a „Political Solutions” (helyesen: Policy Solutions) nem „munkatársáé”, hanem stratégiai igazgatójáé, aki a német közszolgálati rádiónak mondta el, hogy Orbán Viktor „hivatalos retorikája” arra irányul, „hogy ellenséget találjon a határokon kívül”.

Azon a feloldhatatlan ellentmondáson most ugorjunk át, hogy a hazai balliberális tábor az elmúlt időkben szintén hatmilliószor emlékeztetett bennünket arra, hogy a tízmilliós „népességet” el sem érő, populistán undorító Magyarország olyan kis vacak-kacat hely, hogy arra Washingtonban és egyéb helyeken oda se pöknek.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/59101/Ami_Europat_fenyegeti

 

Az Orbán-kabinet tartós elszigeteltségtől tart - Külföldi sajtó

Magyarországnak a brit uniós népszavazáshoz való viszonyáról cikkezett több külföldi napilap, rámutatva egyebek között arra, hogy Orbán Viktor kormányának nem áll érdekében a Brexit, azaz Nagy-Britannia kilépése az EU-ból.

 

http://nepszava.hu/cikk/1097818-az-orban-kabinet-tartos-elszigeteltsegtol-tart---kulfoldi-sajto

 

Polt válaszolt Juhász Péter munkaebéd-meghívására

 

Polt Péter legfőbb ügyész nem zárkózik el attól, hogy Juhász Péterrel, az Együtt alelnökével ebédeljen, de folyamatban lévő ügyekről nem lehet beszélgetni a büntetőeljárásokon kívül.

 

http://hvg.hu/itthon/20160622_polt_juhasz_ebedmeghivas

 

Le kellett tolniuk a bugyit az iskolában a kislányoknak, hogy a tanárok kinyomozzák, ki piszkolta össze a vécét

 

A Pest megyei Dömsöd általános iskolájában valaki összepiszkolta a lányvécét, konkrétan a vécécsésze mellé szart.

A takarítónő és néhány tanárnő azonban az ügyet úgy gondolták felderíteni, hogy 2. b és 3. c osztályos diák­lányokat sorba állították az udvaron, majd hármasával behívták őket egy terembe, ahol

le kellett tolniuk a bugyijukat és pucsítaniuk kellett, hogy a tanítől megtudják, ki volt a tettes.

Sok szülő kiakadt a megalázó vizsgálaton, de a jelzéseik lepattogtak a tanárokról. A Blikk szerint az egyik tanár flegmán csak annyit felelt az egyik szülői panaszra, hogy 5 év múlva úgyis lehúzzák a lányuk bugyiját.

http://444.hu/2016/06/22/le-kellett-tolniuk-a-bugyit-az-iskolaban-a-kislanyoknak-hogy-a-tanarok-kinyomozzak-ki-piszkolta-ossze-a-vecet

 

A panamai ügyészség szerint csaltak Welszék az offshore cégekkel – közreadjuk a vádiratot

Pontatlanok azok a sajtóban megjelent értesülések, amelyek szerint lezárta az V. kerületi kapitányság azt a nyomozást, amelyet Welsz Tamás hagyatékával kapcsolatban folytatott csalás és közokirat-hamisítás miatt. Az eljárásban gyanúsított lett a furcsa körülmények között elhunyt vállalkozó volt élettársa, Horthy Andrea. Első körben erre jutottak a nyomozók, majd utána elbizonytalanodtak abban, hogy kinek van igaza. Az érintettek szerint a rendőrségi meglátás változásában szerepe van annak, hogy a nő új párja az egyik fidesz-közeli milliárdos mindenese és ügyintézője, ráadásul a férfi rendőr volt, így duplán is jó kapcsolatokkal rendelkezik.

 

https://atlatszo.hu/2016/06/22/a-panamai-ugyeszseg-szerint-csaltak-welszek-az-offshore-cegekkel-kozreadjuk-a-vadiratot/

Kegyelmi pillanat: így temeti be a válogatott a politikai árkokat

Orbán Viktor ádáz ellenfelei is elalélnak a gyönyörűségtől, cinizmusra mindig kész ballib fiatalemberek keble dagad a nemzeti büszkeségtől, és még Esterházy Péternek sincs egy rossz szava a válogatottra. A csütörtöki Heti Válaszban jelentés a tizenhatos és a néplélek mélyéről.

 

http://valasz.hu/sport/kegyelmi-pillanat-igy-temeti-be-a-valogatott-a-politikai-arkokat-119196

Jogerős: nem zárhatták volna ki a Közgépet a közbeszerzésekből

Másodfokon is pert nyert a Közgép, így már jogerős, hogy nem zárhatták volna ki a céget a közbeszerzésekből.

A kizárás előzménye egy tavalyi eset, amikor a Közgép több más nagy építőipari vállalkozással versenyben bejelentkezett a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő megépítésére, a Közbeszerzési Döntőbíróság azonban adathamisításra hivatkozva kizárta a céget a pályázatból.

A bíróság első fokon már a Közgépnek adott igazat, de a Közbeszerzési Hatóság fellebbezett.

http://valasz.hu/itthon/jogeros-nem-zarhattak-volna-ki-a-kozgepet-a-kozbeszerzesekbol-119203

Migráns elnöke lesz Németországnak?

A menekültválság és a megerősödött populista jobboldal amúgy is alaposan felkavarta a német belpolitikát, úgyhogy a német kancellárnak a legkevésbé sem hiányzott egy újabb konfliktusforrás. Angela Merkel ezért aztán szabályosan könyörgött a német államfőnek, Joachim Gaucknak, hogy maradjon a következő ciklusra is. Ám ez azt jelentette volna, hogy a jövő tavasszal kezdődő újabb öt évnek Gauck már 77 évesen vágna neki, és ezt példás önmérséklettel visszautasította. Amivel viszont politikai lavinát indított el.

http://valasz.hu/vilag/migrans-elnoke-lesz-nemetorszagnak-119194

 

 

Börtönt kapott egy magyar huligán

 

A magyar válogatott szombati marseille-i mérkőzése után öt magyar szurkolót vettek őrizetbe, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak miatt hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek - mondta Szijjártó Péter szerdán Budapesten. Utóbbit videofelvételek alapján azonosították - tette hozzá.

Az öt szurkoló közül kettőt pirotechnikai és tiltott eszközök birtoklása, kettőt garázdaság miatt vettek őrizetbe. Amikor a konzul értesült a történtekről, azonnal kapcsolatba lépett a hatóságokkal, és meggyőződött arról, hogy ügyvédet és tolmácsot mindenki mellé kirendeltek. Hétfőn gyorsított bírói eljárásban zajlottak le a tárgyalások, az öt szurkolóból négyet szabadlábra helyeztek, illetve 250-500 euró közötti pénzbüntetésre ítéltek, de nem utasították ki őket az országból - mondta.

A konzul felvette a kapcsolatot a börtönre ítélt családjával. 

 

http://index.hu/sport/futball/2016/eb/2016/06/22/eb_13._nap_magyarorszag_portugalia_elojatek/

 

Európa teljesen felkészületlen, pedig újabb menekülthullám jöhet

 

·         Európa a szírekkel és Törökországgal van elfoglalva, miközben létezik a közelben egy hasonló méretű kríziszóna is: Irán.

·         Iránban nagyjából annyi afgán él, mint amennyi szír menekült van Törökországban. A helyzetük pedig legalább olyan, ha nem rosszabb, mint a szíreké.

·         Elutaztunk Iránba, és beköltöztünk egy afgánok lakta kisvárosba, hogy kiderítsük: mekkora a veszélye, hogy az afgánok még nagyobb számban indulnak el Európa felé.

·         Hiába csökkent a menekültek száma Európában a kemény lépések hatására, a menekültválságnak koránt sincs vége.

 

http://index.hu/kulfold/2016/06/22/iran_afganisztan_afganok_menekultek_riport/

 

Rogánt a bíróság nem vezetteti elő, magától elmegy a Portik-perre

 

A miniszter elmegy a bíróságra, és nyilatkozatot tesz, ígéri ügyvédjén keresztül. Valószínűleg nem csak hamis tanúzásért tesz majd feljelentést, hanem "valamennyi jogágban" érvényesíti majd a jogait. Ez praktikusan személyiségi jogi polgári pert jelenthet.

A miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter "az álláspontját mindenképp ki kívánja fejteni a hatóságok előtt" - közölte megkeresésünkre Rogán Antal ügyvédje, Csóka Velmira. Az ügyvédet a pénteki Portik Tamás-nyilatkozat miatt elhíresült személyiségi jogi per kapcsán kérdeztük. Ez az az eljárás, amelyben Portik tanúként gyakorlatilag terhelő vallomást tett Rogánra.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/22/rogan_portik/

 

Tizenkét éve HÖK-ös és hol van még a vége?

 

Török Márk kirobbanthatatlan a szegedi Hallgatói Önkormányzatból, de az egyetem már keresi az elmozdításához szükséges jogi lépéseket.

 

https://oktatas.atlatszo.hu/2016/06/22/tizenket-ev-utan-robbanthatjak-ki-a-hatalombol-a-szegedi-hok-elnokot/

 

 

Áder leiskolázta Szijjártót!

 

Szijjártó "minden_követet_megmozgat" Péter külügyminiszter kinevezése óta egyfajta sajátos hírnevet harcolt ki magának diplomáciai berkekben, miután jó ideje minden vélt vagy valós sérelemre a tűrhetetlen, elfogadhatatlan, nevetséges, méltatlan, visszautasít, támadás stb. szavakat véletlenszerű összetételben tartalmazó, bár a nyelvtani szabályoknak kétségkívül megfelelő mondatokat tartalmazó közleményekkel reagál.

Most viszont Áder János komoly pályaművel nevezett a "ki tud idétlenebb állami sajtóközleményt kiadni" című verseny konkrét apropóhoz alig köthető alszekciójába, amivel akár az abszolút kategória nagydíjára is esélyes lehet.

Áder nagy erőssége a visszafogott stílus, az pedig, hogy egy szinte senkit nem érdeklő apropóra is képes egy komplett, a világ vezető hatalmait leckéztető, az emberiség jövője érdekében megfogalmazott közleményt felfűzni, egészen rendkívüli kommunikációs kvalitásokról árulkodik. Hátrányként kell viszont elkönyvelni, hogy az álmatag vértelenség miatt művének könnyen az érdektelenség és a feledés lehet a sorsa. Cikkünkkel ezt szeretnénk megakadályozni.

Íme:

 

http://index.hu/belfold/2016/06/22/ader_leiskolazta_szijjartot/

 

Orosz hackerek kezébe kerülhetett az amerikai elnökválasztás sorsa

 

A Bill, Hillary és Chelsea Clinton Alapítvány is orosz hackerek támadásának célpontjává válhatott az elmúlt hónapokban – írja a Bloomberg. Az alapítvány szervereinek feltörését a hackerek online tevékenységét figyelő kormányzati tisztviselők fedezték fel.

A kormány már a múlt héten, a demokraták elleni támadás előtt figyelmeztette Clinton, Trump és Sanders kampánycsapatát, hogy hackerek kifinomult eszközökkel próbálnak behatolni a gépeikre és adatokat szerezni. A demokraták elleni támadásról már bebizonyosodott, hogy az orosz hírszerzéshez köthető csoportok állnak mögötte.

 

http://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/06/22/orosz_hackerek_kezebe_kerulhetett_az_amerikai_elnokvalasztas_sorsa/

 

Lemondott a vak komondoros Balogh

 

Lemondott polgármesteri tisztségéről Balogh József, Fülöpháza exfideszes polgármestere, akit súlyos testi sértés vádjával másodfokon, jogerősen is elítélt a bíróság, az első ítéletet szigorítva 10 hónap szabadságvesztésre, 2 évre felfüggesztve. A feleségét durván bántalmazó politikus az ítélet estéjén, írásban küldte meg lemondó nyilatkozatát a képviselő-testületnek, tudta meg az Index. A lemondás a benyújtás napjától hatályos.

A településen holnap, csütörtökön lesz rendes képviselő-testületi ülés, ahol a lemondástól függetlenül természetesen szó lesz a polgármester ügyéről, a testület várhatóan hivatalosan is tudomásul veszi Balogh lemondását egy határozattal, hogy a Balogh általános helyettesítését biztosító alpolgármester hivatalosan is eljárhasson a település ügyeiben.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/22/lemondott_a_komondoros_balogh/

 

FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK: JOGSZERŰEN MONDTAK FEL TÁTRAI MIKLÓSNAK

MTI

A Fővárosi Törvényszék ítélte szerint jogszerűen mondtak fel Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egykori vezérigazgatójának, akinek 2009-ben szüntették meg a munkaviszonyát rendkívüli felmondással.

Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter a felmondást egyebek között azzal indokolta, hogy az MNV Zrt. törvény szerinti működéséhez szükséges szabályzatok, illetve a működéséről szóló beszámolók rendre késedelmesen, több esetben nem a jogszabályi előírásoknak megfelelő tartalommal készültek el.

http://magyaridok.hu/belfold/fovarosi-torvenyszek-jogszeruen-mondtak-fel-tatrai-miklosnak-773767/

 

EMIATT A DAL MIATT ZÁRHATNAK KI MINKET AZ EB-RŐL

Teveli Zoltan

Valaki egyszer kitalálta, hogy a Beatles Yellow Submarine híres dallamára a „Cristiano Homosexual” szöveget behelyettesítve milyen kiválóan lehet cikizni a portugálok klasszisát, Cristiano Ronaldót.

2009-ben, amikor vb-selejtezőt játszottunk a luzitánokkal, fel is csendült itt-ott a Puskás-stadionban.

Most azonban jó lenne, ha más módon ugratnánk a portugálokat. Az UEFA már megbüntette az MLSZ-t szurkolói magatartás miatt, és valószínű, nem növelné a respektünket az európai szövetség illetékeseinél, ha kórusban zengene a fenti nóta.

 

http://magyaridok.hu/sport/emiatt-dal-miatt-zarhatnak-ki-minket-az-eb-rol-773371/

 

 

A PANAMA-BOTRÁNY MARGÓJÁRA

ADÓELKERÜLÉS, REJTŐZKÖDÉS ÉS OFFSHORE: A HANGSÚLY A JOGSZERŰSÉGEN VAN

 

Dr. Pesuth Tamás Magyar Idők

A Panama-iratok napvilágra kerülése kapcsán megtapasztaltam, mennyire sokféle esetben használjuk az offshore szót, néha teljesen tévesen.

Az utóbbi két-három évtizedben a kedvező adózási feltételek kialakítása, a kedvező társasági jogi szabályozás létrehozása rendkívül fontos tényezővé vált sok ország tőkevonzó stratégiájának kialakításában. Sok esetben az adóelőnyök önmagukban is vonzók a külföldi tőke számára, azonban néhány ország esetében ezek néhány egyéb fontos „szolgáltatással” – például anonimitás biztosítása a befektetőknek, rendkívül gyors cégbejegyzés – is kiegészülnek. Az ilyen „adóparadicsomokban” letelepedett cégeket nevezzük a mindennapokban offshore cégeknek. Így érkeztünk el a nem mind offshore, ami annak látszik típusú problémához. Különbség van offshore és offshore-nak mondott országok között.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/panama-botrany-margojara-766732/

 

Drámai kudarcot vallott Vidnyánszky Attila

Nem jobb- és baloldal csatározását láthattuk az elmúlt öt évben, hanem azt, hogyan reagál a színházi szakma, amikor néhány markos legény rájuk töri az ajtót, kirúgja alóluk a széket, majd helyet foglal, és kéreti felszolgálni a vacsorát. Nos, nem reagált különösebben karakánul. Már a desszertet kanalazták az új urak, amikor néhányan megelégelték a felszolgálást, és faképnél hagyták őket. Tavaly a versenyelőadások harmada visszalépett, a kritikusok bojkottjához pedig a magyar szellemi élet legjobbjainak sokasága csatlakozott, és a színházi programok helyett ezekről a botrányokról szóltak a hírek. Az új POSZT, amit Vidnyánszky magának alkotott, megbukott.

 

a politikai hátszéllel érkező betolakodók szétverték a POSZT-ot, ami nyomasztó megalkuvások árán újult meg és teli van hibával. De lehet azt is mondani, hogy a szakma visszaszorította a bosszúálló hódítót, és elfogadható kompromisszumokkal létrehozott egy olyan helyzetet, amiben ki lehet javítani a hibákat.

 

http://magyarnarancs.hu/narancsblog/dramai-kudarcot-vallott-vidnyanszky-attila-99808

 

Friss Narancs: Habony Árpád cége ingatlangazdálkodási tanulmányt készített az V. kerületnek

Számos eddig nem ismert részlet tárul fel Habony életpályából a csütörtökön megjelenő Narancs portréjában. A Gyurcsány-kormány alatt például komoly vitrinpénz szállt Habonyékhoz.

Habony Árpád élete tele van sötét foltokkal – az eheti Narancs épp ezért arra tesz kísérletet, hogy minél teljesebben feltárja Orbán főtanácsadójának Fidesz előtti tevékenységét. Friss lapszámunkban például bemutatjuk azt a birtokunkba került 61 oldalas tanulmányt, amelyet Habony egykori cége, a ccc+bogner készített a belvárosi önkormányzatnak a kerületi ingatlangazdálkodásról. Ekkor a polgármestert még úgy hívták, hogy Steiner Pál...

Ezentúl cikkünkben bemutatjuk:

-         hogy próbált egy új múzeumot az állammal együtt alapítani cégével közösen Habony és milyen reakciót kapott erre a szakmától

-         hogy mennyi állami megbízást ömlött Habony cégéhez az első Orbán-kormány alatt

-         Habony Árpád első cégét, ami eddig nem jelent meg a nyilvánosságban

-         hol birtokolt ingatlanokat a fővárosban Habony Árpád a 2000-es években

-         de részleteiben is idézünk még egy eddig ismeretlen Habony-interjút

-         emellett azt is részletezzük, hogy Habony Árpád testvérének cége a Gyurcsány-kormány alatt 2008-ban majd 10 milliós megbízást kapott az Országgyűlés Hivatalától „vitrin állagmegóvásra”

-         és hogy üzletfelei szerint milyen ember és milyen vállalkozó volt a fiatal Habony Árpád.

A teljes portrét a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/friss-narancs-habony-arpad-cege-ingatlangazdalkodasi-tanulmanyt-keszitett-az-v-keruletnek-99837

 

Bizarr módon nyoma veszett Spéder autójának

 

Eltűnt Spéder Zoltán autója szinte egy időben azzal, hogy házkutatást tartottak nála, majd annál a Nemzeti Nyomozó Irodánál lett meg a BMW, amely a cégei ügyében nyomoz – tudta meg a hvg.hu. Nem tudni, hogy lefoglalták vagy ellopták, hogyan és miért kötött ki a nyomozóknál, mert a kocsi tulajdonosát elfelejtették értesíteni.

 

http://hvg.hu/itthon/20160622_Pont_a_hazkutatas_napjan_nyoma_veszett_Speder_autojanak

 

Szijjártó: "fű alatt, sunyi módon született döntés"

 

Azzal nem mondott semmi újat a külgazdasági miniszter, hogy Oroszország kiemelt gazdasági partnerünk, de azért Szijjártó Péter - amellett, hogy Brüsszelnek is üzent - arról tárgyalt az oroszokkal, hogy az embargó ellenére hogyan tudná a kormány a kapcsolatokat mélyíteni és eredményesebbé tenni.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160622_szijjarto_orosz_magyarkereskedelmi_kapcsolatok_paks_II_embargo_szankci_gazdasagi_bizottsag

 

Fekete György: Nem tűröm, hogy a Parlamentet húgyléba helyezzék

 

2017-ben leköszön – jelentette ki a HVG-nek az újraportrézott Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Este 10-kor fekszem, hajnal 2-kor kelek – mondta a kulturális cézárként számon tartott Fekete, aki 83 évesen is naponta bejár a hivatalába. Szerinte neki felelőssége van a magyar művészettel szemben, az akadémia pedig nem irányítja, hanem gondozza azt. Azt is elmagyarázza, a Műcsarnokban miért nem lehet mindent, bár a művészet szabad: de mit nem lehet csinálni ott, amit máshol igen?

 

http://hvg.hu/kultura/20160622_Fekete_Gyorgy_nem_turom_hogy_a_Parlamentet_hugyleba_helyezzek

 

Fogyatékos diákok inkább másik játszótérre menjenek - kéri a fideszes képviselő

 

Szentendre és a Dunakanyar egyetlen gyógypedagógiai iskolája levelet kapott egy fideszes önkormányzati képviselőnőtől, hogy ne vigyék a gyerekeket a közeli játszótérre, mert az elsősorban a környéken lakó fiataloké. A szülők szerint már másodszor szúrnak ki a beteg gyerekekkel.

 

http://nol.hu/belfold/en-mar-ott-tartok-hogy-lecsavarozom-a-tilto-tablat-1620635

 

Soha nem látott akciók jönnek a fapadosnál

 

A Ryanair bejelentette, hogy pénteken olyan kedvezményeket adnának, amiknek eddig még nem volt párja. Ehhez mindössze annyit kell, hogy Nagy-Britannia ne hagyja el az EU-t.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/soha_nem_latott_akciok_jonnek_a_fapadosnal.616576.html

 

Most van az, amikor Lázár János hátradől és kér egy kávét

Itt már csak az a kérdés, hogy Orbán és csicskái (Polt, Pintér) meddig védik ezt az embert és meddig rohangálnak testületileg tátott szájjal a f*szerdőben. Azt már egy fél ország sejti ugyanis, hogy a Rubovszky-féle értékbecslőktől Rogánig és jelenlegi utódáig egy bűnbanda uralkodik a Belvárosban. Akkor is, ha ezt a magyar igazságszolgáltatás jelen pillanatig nem állapította meg, mert nincs ilyen. Mármint olyan igazságszolgáltatás, ami igazságot szolgáltatna. Portikot meg lehet félemlíteni az ilyen nyilatkozatokkal, lehet kamuzni a hamis tanúzás feletti megbotránkozással, de itt egyvalaki van, aki ellen már 5 napja eljárást kellene folytatni: mégpedig Rogán Antal ellen, hivatali vesztegetés elfogadása miatt.

 

http://kolozsvaros.com/2016/06/22/most-van-az-amikor-lazar-janos-hatradol-es-ker-egy-kavet/

 

Meglepetés jöhet - mi lesz Magyarországgal és a forinttal?

 

A gazdaság növekedése idén lelassul 2,1 százalékra, ám ez csak átmeneti fékezés lesz, 2017-re már 3,3 százalékos gazdasági növekedést várnak a Takarékbank elemzői – olvasható a cég most publikált elemzésben. A világgazdaság növekedési kilátásai az elmúlt negyedévben nem javultak, a külső környezet továbbra is kedvezően alakul a magyar gazdaság számára. A jövő évtől a beruházások ismét érdemben élénkülhetnek, a munkanélküliség csökkenésével és a bérek emelkedésével párhuzamosan pedig a háztartások fogyasztása is tovább erősödhet.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ez_var_magyarorszagra_mi_lesz_a_forinttal.616565.html

 

Wáberer visszavonul – de mennyiért száll ki óriáscégéből?

 

Az egyik leggazdagabb, legbefolyásosabb magyar

Persze Wáberer György nem marad munka nélkül: valószínűleg továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója marad.

A napi.hu legfrissebb, 2016-os összeállítása szerint Wáberer György a 7. leggazdagabb magyar; a befolyás szerint összeállított listán pedig a 39. helyre került, egy év alatt 26 helyet javítva.

 

http://privatbankar.hu/karrier/35-ev-utan-visszavonul-az-egyik-leggazdagabb-magyar-vallalkozo-294833

 

N. Kósa Judit Mindennél rosszabb

 

Soha annyi lelombozott gyereket nem láttam még a városban, mint tavasszal, a középiskolai felvételi szombatján. Kétségbeesetten telefonált, SMS-ezett mindahány, és halálra váltan panaszolta, milyen nehéz volt a matekvizsga. Hogy nem tévedtek, azt jól mutatják az Oktatási Hivatal most nyilvánosságra került statisztikái: ennyire gyenge eredményt korábban sosem produkáltak a felvételizők.

Amire lehet azt mondani, hogy nesze neked, Hoffmann Rózsa, beérett a reform gyümölcse, már csak le kell szakítani. Hiszen akik most jelentkeztek hat- vagy nyolcosztályos középiskolába, azok mindvégig a Fidesz szája íze szerint működtetett iskolában készültek fel a megméretésre, és akik nyolcadikosként vizsgáztak, azoknak is csak az első két tanévéért felelős az ezerszer elátkozott liberális oktatáspolitika. A dolog azonban nem ennyire egyszerű – vagy ha igen, azt majd csak a PISA-eredmények mutatják ki –, hiszen ez a vizsga nem valami objektív standard szerint folyik. Nem a megszerzett készségeket, a kiművelt képességeket vizsgálják, nem arra kíváncsiak, mennyire tanult meg tanulni az ifjú jelölt, mennyire nyitott a magasabb műveltségre. Hanem csak vizsgáztatnak, ahogy az már száz éve is szokás volt Magyarországon: furmányos kérdésekkel azt kutatják, mit nem tud a nebuló.

 

http://nol.hu/velemeny/mindennel-rosszabb-1620583

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.