2016, június 22 - 07:31 Sajtószemle

Még a saját cégével is kiszúrt a BKV, csak hogy távol tartsa Simicska Lajost egy zsíros fővárosi üzlettől. A milliárdos vállalkozó trükkel kerülné meg az elé állított akadályokat.

Pesti viccbe illő döntést hozott a BKV januárban: úgy alakította ki a reklámfelületeinek értékesítéséről szóló közbeszerzés szabályait, hogy azon nem tudott elindulni saját, 27 évvel ezelőtt alapított leányvállalata. A Peron Reklám Kft. februárban megtámadta az anyavállalat döntését, és azóta abszurditás abszurditást követ.

Simicskáék rafinált megoldással próbálnak megfelelni a feltételeknek. Bevették a pályázatukba alvállalkozóként a Peront, amelynek a másik tulajdonosa, a JCDecaux révén megvan a négyszáz óriásplakátja. Ráadásul a Peron bíróságon támadta meg a KDB döntését, mondván, a döntőbizottság azzal egyáltalán nem foglalkozott, hogy jogsértő-e a kiírás, továbbá úgy vélik, a Peron már csak azért is ügyfélképes, mert a tenderen alvállalkozóként részt vesz.

 

http://nol.hu/belfold/ellencsapdat-allitott-simicska-lajos-1620497

 

Fideszes kórház, pénzlenyúlás – aztán egy beteg szólt, hogy beázott a műtő

 

Hat évig tartott Orosházán a műtőblokk építése. Többek szerint túlárazott és felesleges. Mostanra használhatatlanra ázott.

Egy beteg jelzése nyomán szivárgott ki az orosházi kórházból, hogy a múlt héten beázott az új technoló­giai tömb, amelyet nagy diadaljelentésekkel 2015 novemberében adtak át. Fetser János, az MSZP orosházi frakcióvezetője szerint az uniós támogatással megépült, körülbelül 1,7 mil­liárd forintba kerülő létesítményre valójában nem is volt szükség, hiszen a korábban működött öt műtő mindegyike megfelelt a nemzetközi szabványoknak.

Kezdetben azt állították, azért van szükség az új tömbre, hogy még éjszaka is lehessen műteni –

időközben azonban annyi orvos távozott külföldre, hogy már nem is lenne, aki műtsön.

Fetser szerint azért sem volt szükség az új épületre, mert miután készen lett, két teljes emeletet kiürítettek a meglévő épületben. A beázás következtében ki kellett menekíteni a műszereket, elhalasztani a műtéteket, és a tető helyreállítása után hosszadalmas fertőtlenítési eljárásba kezdeni.

 

http://nol.hu/belfold/beazott-a-muto-oroshazan-1620531

 

Belváros–München: tízmilliós kérdések

 

– Nem látta Portik Tamást bejönni ide valamikor? Más bűnözőt, Vizoviczkit? – kérdezte Juhász Péter Együtt-alelnök tegnap, amikor felkereste a belvárosi Fidesz-irodát. Nemleges választ kapott az ott dolgozótól.

Az ellenzéki politikus ezután rögzítette, a helyiség épp úgy néz ki, ahogyan azt a Prisztás-gyilkosságért 15 évre ítélt Portik leírta, amikor pénteken a bíróságon azt állította: személyesen adott át tízmillió forintnak megfelelő euró kenőpénzt Rogán Antal akkori V. kerületi polgármesternek a Centrál kávéház melletti utcában lévő pártirodán.

Az Együtt aktivistái ezután „Itt adott át Portik 10 milliót Rogánnak” feliratot ragasztottak az iroda ajtajára, és két másikat, amelyek Portik szavait idézik: „Nagyon drága a Tóni!”, illetve „Árpiék felvezettek egy üzletet, amit Tóni intéz majd”. Juhász beismerő vallomásként értékelte, hogy Rogán nem tett feljelentést Portik ellen hamis tanúzás miatt.

 

http://nol.hu/belfold/belvaros-munchen-tizmillios-kerdesek-1620443

Rogán elégtételt venne

A kenőpénz elfogadásával vádolt miniszter feljelenti Portikot

Pilhál Tamás, Magyar Nemzet

Ügyvédje tanácsára Rogán Antal feljelenti az alvilági leszámolásokkal vádolt Portik Tamást hamis tanúzásért – közölte lapunk megkeresésére a miniszter jogi képviselője, Csóka Velmira.

Szerinte Portik elfogultsága, és az, hogy valótlanságokat állít, már a tárgyaláson bebizonyosodott. Példaként említette, hogy Portik arról beszélt, a Nobu étterem szűk körű megnyitóján ő és a jelenlegi kabinetfőnök is ott volt, miközben a valóságban több száz ember vett részt az eseményen, köztük hollywoodi filmsztárok. – Ha egy tanú ilyen könnyen ellenőrizhető információval kapcsolatban sem a valóságnak megfelelő nyilatkozatot teszi, a nyilatkozatának többi része is alapjában válik megkérdőjelezhetővé – fogalmazott Rogán ügyvédje.

A pénteki tárgyaláson a miniszter hivatalos elfoglaltságára hivatkozva nem jelent meg, így nem tudták szembesíteni Portikkal. Ugyanakkor Rogán jogi képviselői a tárgyaláson kezdeményezték annak a két embernek a tanúkénti kihallgatását, akik Portik Tamás elfogásában szerepet játszottak, és akik Portik állításait cáfolhatják.

Juhásznak egyre megy Rogán és Portik

Juhász Péter tegnap lapunknak azt mondta: ennek a két embernek a megnevezésével valaki minősített adattal való visszaélést követett el. 

http://mno.hu/belfold/rogan-elegtetelt-venne-1348376

 

Soros György halálra permetezi a magyar embereket

 

Gazda Albert, Magyar Nemzet

Beleolvasgattam az imént a Publicus Intézet felmérésének eredményeibe, és mint hasonló esetekben rendre, most is meg vagyok hökkenve kicsit. A Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatásból ugyanis egyebek közt kiderült: a megkérdezett magyar emberek nem kevesebb mint 24 százaléka azt gondolja, szándékosan permeteznek minket mérgekkel a repülőgépekből. Tudják, a fehér csíkok, amelyeket ezek a gépek hagynak maguk után a levegőben – közkeletű kifejezéssel ez lenne a chemtrail –, el fognak pusztítani bennünket. Ha nem előbb, utóbb. Mindenki meneküljön. Amíg nem késő.

an ezenfelül két igazán kedvenc részem.

Az egyik: amikor arra kérdeztek rá, hogy ha nem a kormány irányítja Magyarországot, akkor kicsoda, arra eltérő választ adtak a Fidesz és az MSZP hívei. Míg a fideszeseknél a nemzetközi pénzügyi körök (13 százalék) és a hazai gazdasági szereplők (12 százalék) mögött épp csak – az EU-val holtversenyben – dobogós lett Orbán Viktor (10-10 százalék), addig a szociknál a magyar miniszterelnök úgy leverte a globális felhozatalt a maga 35 százalékával, hogy csak na. Különös válasz ez a ki hisz igazán Orbán Viktorban kérdésre, maradjunk annyiban.

A másik: az a helyzet, hogy sem Soros György, sem a zsidók – mint olyanok – megint nem elég jók semmire. Mást ne mondjak, a megkérdezettek alig 1 százaléka gondolja úgy, hogy a legrejtőzködőbb milliárdos az igazi főnök Magyarországon, és 2 százalék sejt ilyet a zsidókról.

Itt tartunk. Alig több a nullánál. Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni. Bástya elvtárs már szart ér. Kár a gőzért és a soros Soros-kampányokért.

http://mno.hu/gkozep/soros-gyorgy-halalra-permetezi-a-magyar-embereket-1348314

 

Az „aprópénzről” is hazudik az MNB

A valóságnak nem megfelelő tájékoztatást adott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapítványi kurátorok fizetésének sorsáról a Népszava kérdésére. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a százmilliárdokkal gazdálkodó, a „közpénzjelleget elvesztő” összegekről döntő személyek mire költik javadalmazásukat. Korábban ugyanis azt közölték: „az alapítványok jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra”. Az MNB válaszában nyilvánvalóan félrevezette lapunkat.

 

http://nepszava.hu/cikk/1097722-az-apropenzrol-is-hazudik-az-mnb

 

Újabb átalakítás - Káosz várható a szakképzésben

Nehéz bármit is mondani arról, milyen hatásai lesznek a szakképzésben a kormány által tervezett változtatásoknak, de az már most látszik, hogy a szakképző iskolák a legnagyobb vesztesei az oktatási rendszernek - hangzott el azon a keddi konferencián, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Friedrich Ebert Stiftung rendezett, hogy világosabb képet kaphassunk arról, mi is várható szeptembertől a közoktatás egyik legfontosabb szegmensében.

 

http://nepszava.hu/cikk/1097745-ujabb-atalakitas---kaosz-varhato-a-szakkepzesben

 

Polgármesteri hivatalok: zárva

Kétórás, jelképes figyelmeztető sztrájkot tartanak ma reggel több mint száz önkormányzatnál, hogy nyomatékot adjanak a helyi hivatalokban dolgozók 30 százalékos bérkövetelésének, és érik egy szeptemberi egész napos munkabeszüntetés megszervezése is. Sok településen már az ügyintézést veszélyezteti az elvándorlás, mert a 37 ezer köztisztviselő kétharmada nyolc éve nem kapott egy fillér emelést sem.

 

http://nepszava.hu/cikk/1097727-polgarmesteri-hivatalok-zarva

 

Orbáni populizmustól féltik Európát

"Akartok politikai uniót ezekkel?" - tette fel a kérdést Twitteren a Brexiért kampányoló brit UKIP képviselője, Douglas Carswell miután a magyar kormány 21 millió forintért kampányolt a Daily Mail-ben (a lap hivatalos tarifái szerint is ennyibe kerül egy hirdetés, nem adtak kedvezményt) a brit EU-tagság mellett. A képviselő ugyanakkor a magyar kormány hirdetését, a szélsőséges Jobbiknak tulajdonította.

 

http://nepszava.hu/cikk/1097751-orbani-populizmustol-feltik-europat

Lóránt KárolyNemesebb lélekkel

Benn lenni, vagy nem lenni, ez itt a kérdés!

Magyar Hírlap

És még folytathatnánk Shakespeare-rel: „Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri / Balsorsa minden nyűgét s nyilait; / Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen?”

A britek ezt döntik el holnap, de akárhogy is döntenek, valószínűleg megbánják. Ha kilépnek, akkor kisebb befolyásuk lesz az őket is érintő európai döntésekre, ha benn maradnak, akkor pedig tovább nyűglődhetnek Brüsszel bamba bürokratáival. Egyes előrejelzések szerint a kilépésnek nagy lenne az ára. George Osborne brit pénzügyminiszter harmincmilliárd fontos költségvetési bevételkiesést vizionál, David Cameron miniszterelnök a kilépés nagy költségeiről beszél.

http://magyarhirlap.hu/cikk/59000/Nemesebb_lelekkel

 

SCHÖPFLIN GYÖRGY: KUDARCOT VALLOTT AZ „ÉBREDJ EURÓPA!” KEZDEMÉNYEZÉS

Magyar Idők

 

Miután az „Ébredj Európa!” nevű európai polgári kezdeményezés (EPK) szervezői bejelentették, hogy visszavonták a „magyar kormány egyre önkényesebb politikája” miatt indított kezdeményezésüket és befejezik az aláírásgyűjtést, a polgári akció és politikai lejárató kampány kudarcot vallott – vélekedett Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője keddi közleményében.

A képviselő emlékeztetett: a kezdeményezés nem felelt meg a polgári kezdeményezések feltételeinek, ennek ellenére az Európai Bizottság befogadta, sőt, a korábbi kezdeményezésekkel ellentétben a legmagasabb szinten, a biztosok kollégiuma ülésén döntött arról.„Nem volt átlátható, nem lehetett tudni, hogy a kezdeményezők mögött milyen jogi alappal rendelkező szervezet áll” – írta a néppárti képviselő. „Döntésével a bizottság a polgári kezdeményezés intézményét vette semmibe” – tette hozzá többek között.

http://magyaridok.hu/belfold/schopflin-gyorgy-kudarcot-vallott-az-ebredj-europa-kezdemenyezes-772099/

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER: TOVÁBB ERŐSÖDHET A MAGYAR-OSZTRÁK BARÁTSÁG

Magyar Idők

 

Magyarország és Ausztria barátságát a közelmúlt megpróbáltatásai sem rendíthetik meg, sőt a két ország barátsága tovább erősödhet – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután kitüntetést adott át Hans Niessl burgenlandi tartományfőnöknek.

 

http://magyaridok.hu/belfold/szijjarto-peter-tovabb-erosodhet-magyar-osztrak-baratsag-771610/

 

Miért kellett a felcsúti kisvasútra EU-s pénz?

Egyelőre csak egy ellenzéki képviselő tud arról, hogy az EU vizsgálja a felcsúti beruházást.

A DG Regio azt a választ küldte Jávornak, hogy „a képviselő által bemutatott utasszámok nincsenek összhangban a pályázatban foglaltakkal.” Az írták: a projekt végleges kifizetése előtt fogják ellenőrizni a szerződések teljesítését, és ha jelentős eltérést találnak, az problémát okozhat.

Az OLAF is vizsgálódik, ők azonban hivatalból semmilyen információt nem adnak ki folyó ügyekről.

Az OLAF nyomozásai több, mint egy évig is eltartanak. Csepreghy államtitkár ugyanakkor azt mondta,  hogy a kormány tudomása szerint nem indult EU-s eljárás Magyarország ellen, legalábbis hivatalos értesítés erről még nem érkezett. 

 

http://index.hu/kulfold/eurologus/2016/06/21/miert_kellett_a_felcsuti_kisvasutra_eu-s_penz/

 

Csepreghy: Napi 28 utasnak épült a felcsúti kisvasút

 

Vasárnap este a Telegraph című brit lapra hivatkozva mi is beszámoltunkarról, hogy Jávor Benedek bejelentése nyomán EU-s eljárás indult a felcsúti kisvasút ügyében. A cikk szerint a kisvasút költségeinek 80 százalékát az EU finanszírozta, és bár a kormány napi 2500-7000 utast ígért, a működés első hónapjában átlagosan csak napi 30 ember váltott jegyet a nosztalgiavonatra.

Az Átlátszó korábban kiperelte a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a kisvasút engedélyezési dokumentációját, és ezek alapján írták meg, hogy napi 2500-7000 utassal számolnak az iratok. Valószínűleg ezekkel az adatokkal dolgozhatott a Telegraph is.

Csepreghy szerint az Átlátszó félreértelmezte a dokumentumot, hiszen amit utasszám-becslésnek hitt, az egy rutinkalkuláció, ami csak azt mutatja meg, hogy kisvasúton közlekedő kocsik teljes és 50 százalékos kihasználtság esetén hány főt tudnának szállítani. Ráadásul a Miniszterelnökség azt is állítja, hogy az Átlátszó által bemutatott kalkuláció nem is a felcsúti kisvasútra, hanem a Bicske-Lovasberény normál nyomtávú vonal első ütemére vonatkozik.

Jávor beszélt arról is, hogy a Bizottságnak írt bejelentésére kapott válaszban azt írták, hogy

a magyar sajtóban bemutatott utasszámok, azaz a napi 30-50 fő, nem felel meg azoknak a kalkulációknak, amiket ők előzetesen megkaptak a beruházásról.

 

http://444.hu/2016/06/21/csepreghy-a-kormany-sosem-igert-napi-tobb-ezer-utast-a-felcsuti-kisvasutra

 

Panaszkodnak az erőszakra az Eb szponzorai

 

Randalírozás, verekedés, verbális erőszak: az alapvetően békés, népeket összekötő foci-Eb-n túl sok a vállalhatatlan intermezzo, a szponzorok fenyegetőznek, írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

http://hvg.hu/gazdasag/20160621_eroszak_Eb_szponzorok_Euro_2016

Tíz éve nem írtak ilyen rossz felvételiket a diákok

 

Tavaly a maximális száz pontból átlagosan 69,6 pontot szereztek a nyolcosztályos középiskolába felvételizők, ám idén ennél több mint 12 ponttal gyengébb lett az eredmény. Tíz évre visszamenőleg nem értek el ilyen kevés pontszámot a diákok.

 

http://hvg.hu/itthon/20160621_Tiz_eve_nem_irtak_ilyen_rossz_felveteliket_a_diakok

A magyar ultrák viselkedése miatt 25 millió forintos büntetést szabott ki az UEFA

Az MLSZ honlapjára került fel a hír, hogy még az osztrákok elleni meccs után indított ellenünk eljárást az európai labdarúgó-szövetség, majd az Izland elleni súlyosabb rendbontásokért is fegyelmi büntetést szabtak ki.

A közlemény szerint bár a magyar szurkolók többsége példamutatóan lelkesítette a csapatot és a hangulatot a nemzetközi kommentátorok is dicsérték, akadtak, akik nem bírták ki szabályszegés nélkül:

http://444.hu/2016/06/21/a-magyar-ultrak-viselkedese-miatt-25-millio-forintos-buntetest-szabott-ki-az-uefa

Csányi reagált az UEFA-büntetésre

 

"Minden egyes olyan megmozdulás, amely okot adhat a nemzetközi szövetségnek a vizsgálódásra, közvetlenül a magyar csapatnak árt"

- áll az MLSZ közleményében.

Reakciójában a magyar szövetség elnöke, Csányi Sándor leszögezte, hogy

"számomra sem elfogadható a szurkolói rendbontás, a verekedés, bedobálás, vagy a náci szimbólumok használata, ha ilyesmi történik, jogos az európai szövetség büntetése".

http://hvg.hu/sport/20160621_Csanyi_reagalt_az_UEFAbuntetesre

 

Times: Magyarország is újragondolná néhány uniós szerződését

 

Lengyelország, Magyarország és Csehország az uniós szerződések módosításán dolgozik – ezt írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a brit The Times. A lap szerint a három kelet-európai állam egyebek mellett az eurózónához való csatlakozás kötelezettségén lazítana. Közben a Financial Times arról ír, hogy sokan meglepődtek az eddig euroszkeptikusnak ismert Orbán Viktor anti-Brexit kampányán.

 http://hvg.hu/itthon/20160621_times_magyraorszag_is_ujragondolna_nehany_unios_szerzodeset

 Orbán és Rogán is szerepel Spéder hangfelvételein

MNO, 

 

Úgy tudjuk, hogy a hangfelvételeket tartalmazó adathordozókat az üzletember villájában foglalták le. A rendőrség nem cáfolta, de nem is erősítette meg információinkat. A kommunikációs szolgálat a hozzá eljuttatott kérdéseinkre rövid válaszban tudatta, hogy „az ügyben a nyomozás folyamatban van, annak részleteiről – a korábban adott tájékoztatáson túlmenően – a nyomozóhatóság nem kíván bővebb felvilágosítást adni”.

Kérdéseinket azután küldtük el a kommunikációs szolgálatnak, hogy hétfőn hírt adtunk a lefoglalt hanghordozókról. Ezekre a kérdésekre szerettünk volna választ kapni a rendőrségtől:

  • Elemzik-e a lefoglalt hangfelvételeket?
  • Amennyiben bűncselekmény gyanúját veti fel valamelyik hangfelvétel, és a beszélgetés résztvevője mentelmi joggal rendelkezik, átadják-e az egész ügyet a Központi Nyomozó Főügyészségnek, vagy elkülönítik azt az alapügytől és csak ez utóbbit adják át?
  • Tervezi-e az NNI, hogy meggyanúsítja bűncselekmény elkövetésével Spéder Zoltánt?
  • Amennyiben meggyanúsítják, tervez-e kényszerintézkedést Spéder Zoltán ellen a rendőrség?

 

http://mno.hu/belfold/orban-es-rogan-is-szerepel-speder-hangfelvetelein-1348266

Megvan az MSZP új szlogenje: "A MÁSIK EMBER PÁRTJÁN"

http://444.hu/2016/06/20/megvan-az-mszp-uj-szlogenje-a-masik-ember-partjan

Az NGM-nek dobott át iskolákat a kormány, nem tudják, mi lesz

 

A 11 érintett iskola között van olyan, ahol a gyerekek mindössze negyede jár szakképzésre, a többiek gimnáziumi osztályokba járnak. Az igazgatók szintén nem értik, hogy miért kerültek más fenntartóhoz, és a rendelet kihirdetése előtt csak nem sokkal tudták meg, mi is lesz velük, az NGM-nek ugyanis nem kötelező a szakképzésen kívül más feladatot ellátni, ezért az ilyen iskolákban található gimnáziumi osztályok veszélybe kerülhetnek.

 

http://hvg.hu/itthon/20160621_Az_NGMnek_dobott_at_iskolakat_a_kormany_nem_tudjak_mi_lesz

Soros: A Brexit nagy tömegeket tenne szegényebbé

 

Az amerikai milliárdos szerint még annál is nagyobbat gyengülhet a font, mint amikor ő gazdagodott meg ezen 24 éve. Soros szerint megint a spekulánsok járhatnak jól, az átlagember pedig szegényebb lesz.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160621_Soros_A_Brexit_nagy_tomegeket_tenne_szegenyebbe

Francia lap: „De honnan jönnek ezek a zseniális magyar szurkolók?”

 

A legolvasottabb ingyenes francia lap áradozik a Magyarország–Izland mérkőzésről, és külön kiemeli a két ország drukkerei által teremtett nagyszerű hangulatot. 

A tudósítás kiemeli a magyar tábort, amely megállás nélkül énekelt, tapsolt, buzdította csapatát. Az írás szerint, bár meccs előtt a drukkerek egy része stadionon belül összeakaszkodott a biztonságiakkal, a magyarok ritkán hallható hangulatot teremtettek a marseille-i Vélodrome stadionban. „De honnan jönnek ezek a zseniális magyar szurkolók?” – teszi fel végül a kérdést a cikk, amely rövid videót is közöl a meccs végén a játékosokkal közös himnuszéneklésről „Isten hozott Budapest 2-n – (a magyarok) soha nem fogják elhagyni a Vélodrome-ot” megjegyzéssel.

 

http://valasz.hu/vilag/francia-lap-de-honnan-jonnek-ezek-a-zsenialis-magyar-szurkolok-119186

A saját szétverését készítené elő az EU, ha figyelembe vennék a menekültes népszavazást

Lehet Brüsszelnek üzengetni, de az Európai Unió mi magunk vagyunk. Orbán Viktor ott ül az Európai Tanácsban. Nem a fejünk felett döntöttek a menekültekről. Mi is szavaztunk, csak kisebbségben maradtunk.”

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Unger szerint jogi szempontból egyértelmű, hogy ilyesmiről nem lehetne népszavazást kiírni. A nemzetközi szerződésből adódó kötelezettségről szóló népszavazást a világon mindenhol tiltják.

http://444.hu/2016/06/21/a-sajat-szetvereset-keszitene-elo-az-eu-ha-figyelembe-vennek-a-menekultes-magyar-nepszavazast

Az AB elutasította az utolsó alkotmányjogi panaszt is: Áder János kiírhatja a kvótanépszavazást

http://444.hu/2016/06/21/az-ab-elutasitotta-az-utolso-alkotmanyjogi-panaszt-is-ader-janos-kiirhatja-a-kvotanepszavazast

Az orosz tévé véletlenül leleplezte, hogy az orosz légierő kazettás bombákat vet be Szíriában

Az orosz állami hírtelevízió, az RT egy tudósításában véletlenül lebuktatta az orosz légierőt. A Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szíriai látogatásáról készült riportban a vágóképeken RBK-500 ZAB 2.5SM típusú kazettás gyújtóbombák látszottak.

 

http://444.hu/2016/06/21/az-orosz-teve-veletlenul-leleplezte-hogy-az-orosz-legiero-kazettas-bombakat-vet-be-sziriaban

David Beckham nemet mond a Brexitre

A világ egyik legismertebb sportolója, David Beckham két nappal a népszavazás előtt döntött, és nemet mond a Brexitre.A Manchester United egykori klasszisa Instagram-profilján jelentette be döntését kedd délelőtt. Ez nem egyszerű bulvárhír, amit mutat az is, hogy a Brexit-parával kelő és fekvő David Cameron miniszterelnök szinte azonnal,Twitter-posztban üdvözölte az egykori jobbszélső coming out-ját.

 

http://444.hu/2016/06/21/minden-eldolt-david-beckham-nemet-mond-a-brexitre

Hernádi Zsolt és Rogán egyik szomszédja kormányzati és uniós hátszéllel szállnak be az autóiparba

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította múlt héten a kormány a Spinto Hungária Kft. beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, írja a Világgazdaság. Az engedélyezési eljárások egyszerűsítésével és gyorsításával lerövidítenék az üzemcsarnok, a kapcsolódó építmények, illetve infrastruktúra-fejlesztés megvalósításának idejét.

A miskolci beruházás a KKM szerint 6 milliárd forint értékű lesz. A Gran Kockázati Tőkealap honlapja szerint "egyedülálló precíziós szerszámgyártó üzem" felállításáról van szó, a piacukat az autóipari beszállítók körében látják.

http://444.hu/2016/06/21/hernadi-zsolt-es-rogan-egyik-szomszedja-kormanyzati-es-unios-hatszellel-szallnak-be-az-autoiparba

Érez nosztalgiát a gárda iránt? Persze

 

A radikális, szélsőjobboldali múltját feledtetni próbáló Jobbikban vezetői vasmarokkal próbálják levezényelni a mérséklődést. Vona Gábor még a frakcióvezetést is átengedte, hogy a pártra koncentrálhasson. Utódját, Volner Jánost egyebek mellett eladott cége kínos adóügyéről, különös orosz diplomájáról, a Jobbik antináci politikájáról, ez országos mintának szánt érpataki modellről, a pártbeli tisztogatásról kérdeztük. És Simicska Lajosról.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/21/volner_janos_interju_jobbik/

Felfüggesztettet kapott, bukja a polgármesterséget a vak komondoros Balogh

 

Másodfokon túl enyhének találták a nőverő polgármester első, februári ítéletét, és 420 ezer forintos pénzbüntetés helyett 10 hónap felfüggesztett börtönnel sújtották. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati törvény értelmében Balogh méltatlanná válik arra, hogy Fülöpháza polgármestere maradjon. Indulatkezelési terápiára végül nem kötelezik.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/21/vak_komondor_balogh_jozsef_masodfoku_itelet/

 

NÉZŐPONT: „A LÉT A TÉT” AZ MSZP TISZTÚJÍTÁSÁN

MTI

A Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése szerint az MSZP hétvégi tisztújítása könnyen megpecsételheti a párt sorsát, az elnökjelöltek között ugyanis a szövetségesi politikájukban van a legnagyobb különbség. Az intézet úgy látja: az egyetlen igazi kérdés, hogy az MSZP mennyire tudja majd érvényesíteni érdekeit egy esetleges 2018 előtti baloldali összefogásban.

Az MSZP önállóságára Molnár Gyula győzelme jelentené a legnagyobb veszélyt – írták -, hiszen az egykori újbudai polgármester a gyors és érdekérvényesítés nélküli megállapodás képviselője.

A jelöltek közül a legtapasztalatlanabbnak számító Harangozó Tamás is többször utalt arra, hogy részt venne egy DK-val történő együttműködésben, de kizárólag Gyurcsány Ferenc nélkül – mutattak rá.

 

http://magyaridok.hu/belfold/nezopont-let-tet-az-mszp-tisztujitasan-770464/

 

A FIDESZESEK LELÖVÉSÉRE BUZDÍTOTT AZ EGYIK RÉSZTVEVŐ

A BALOLDALI POLITIKUSOK ELHATÁROLÓDTAK A SZÁRSZÓI BEKIABÁLÓTÓL

 

Losonczi Kata Magyar Idők

Annak ellenére, hogy demokratikus párbeszédre szólítottak fel a szárszói piknik résztvevői, akadt, aki a kormánypárti politikusok lelövésére buzdított. Az ellenzéki politikusok azóta elhatárolódtak az egyik meghívott kijelentésétől. Mint ismert, a balliberális ellenzék a hétvégén tartotta az idei szárszói találkozót, immár 15. alkalommal.

Ezek nem politizálnak, hanem lopnak. A Fidesz egy korrupt bagázs – jelentette ki az immár tizenötödik alkalommal megrendezett szárszói pikniken Juhász Péter. Az Együtt alelnöke a Népszabadság tudósítása szerint úgy folytatta gondolatmenetét a szokásokhoz híven a Farkasházy Tivadar nyaralójának kertjében megrendezett eseményen: „nyulakkal állunk szemben, akik tigrisnek álcázzák magukat”. A közönségből ekkor valaki megkérdezte, hogyan lehet tigrissel szakmai párbeszédet folytatni, amire jött szintén a hallgatóságból a válasz: „Sehogy, le kell lőni!” A helyszínen ettől a mondattól Juhász Péter nem határolódott el, ugyanakkor a Népszabadság azt írta, hogy Gulyás Márton balliberális aktivista ezen felháborodott, mint fogalmazott: erőszakmentesen kell leváltani a kormányt. Juhász Péter tegnap lapunk kérdésére írásban válaszolt: „Növényt és állatot sem bántanék, nemhogy embert. Elhatárolódom minden, erőszakra buzdító kijelentéstől. Erőszakmentesen fogjuk megdönteni Orbán hatalmát, visszaállítjuk a jogállamot, és elszámoltatjuk a fideszes oligarchákat” – fogalmazott.

 

http://magyaridok.hu/belfold/fideszesek-lelovesere-buzditott-az-egyik-resztvevo-768388/

 

A Financial Times meglepődött Orbán Brexit-ellenes kampányán

 

A Financial Times arról cikkezett, hogy Orbán Viktor az első uniós vezető, aki közpénzből finanszírozta politikai hirdetését, melyben a brit szavazókat az Unióban való maradásra ösztönözte. A brit lap szerint azonban a magyar kormányfő lépése szemben áll eddigi perzselő euroszkepticizmusával.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160621_a_financial_times_meglepodott_orban_brexit_ellenes_kampanyan

Sebes György Megvilágosodás

Sokféle magyarázat lehetséges arra, mitől jött rá hirtelen Orbán Viktor, hogy már csak rá van szüksége a brit kormányfőnek a Brexit-ellenes kampányban, de mi tudjuk az igazit. Bár alig több mint két hete rádiós szózatában még arról beszélt, "nem vindikáljuk a jogot magunknak, hogy megmondjuk a briteknek, mit tegyenek". Minthogy pedig a kedves vezetőnek mostanában Futbóliában van állandó és halaszthatatlan jelenése, múlt csütörtökön budapesti helytartójára hárult a feladat, hogy hasonlóképpen nyilatkozzon. Lázár János a szokásos Kormányinfón kijelentette: "Nem kíván semmilyen módon állást foglalni a magyar kormány, hiszen a britek döntését - bármilyen irányba mozdulnak is el - tiszteletben tartja Magyarország".

Ezek után mint derült égből a villámcsapás jött a tegnapi Daily Mailben megjelent egész oldalas hirdetés, amelyet persze már előzőleg bezengett a kormányzati kommunikáció. 

Szóval, sok oka lehet ennek a magyar megvilágosodásnak, de az igazi magyarázat mégis Futbóliában rejlik.

http://nepszava.hu/cikk/1097609-megvilagosodas

Tovább nyomoznak KGBéla ügyében

Ismét meghosszabbította a Kovács Béla európai parlamenti (EP-) képviselő ügyében indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) - erősítette meg az ügyészség kedden a Magyar Nemzet információját.

Nagy Andrea, a KNYF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Kovács Béla EP-képviselő ellen folyó nyomozás határidejét szeptember 20-áig hosszabbította meg az ügyészség.

Két éve, 2014. május 15-én vált ismertté, hogy a legfőbb ügyész három nappal korábban diplomáciai úton Martin Schulz európai parlamenti elnökhöz fordult, kérve, hogy az EP függessze fel a jobbikos képviselő mentelmi jogát. A politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját.

http://nepszava.hu/cikk/1097668-tovabb-nyomoznak-kgbela-ugyeben

 

Lampé Ágnes írása

Éhes fiúk

Simicska, Vajna, Habony és Spéder a médiaháborúban

Megtisztítja médiaportfólióját Simicska Lajos. Célja a politikailag fontos orgánumok – a HírTV, a Lánchíd Rádió, a Heti Válasz – megtartása. Eladta a Class FM-et, de lapunk több forrásból úgy tudja: opciós szerződése révén megszerezheti az Indexet. Mindezzel alaposan átírhatja az „ellenjobboldali” médiabirodalmakat építgető – és jelentős állami forrásokkal dolgozó – Habony Árpád és Andy Vajna terveit. Miközben az orbáni sajtóuniverzum egyik legerősebb bástyája, Spéder Zoltán ellen össztűz indult, nagyon úgy tűnik: Simicska nem adta fel, annak ellenére sem, hogy a Metropolt kénytelen volt bezárni.

– Ezek a fiúk nagyon éhesek. Csak az számít, ami azonnal, gyorsan és nagyon sok pénzt hoz nekik. Úgy képzelik el egy médium megvételét, hogy amint aláírják a szerződést, állami hirdetések özöne zúdul az adott orgánumra, és egyből súlyosan nyereséges lesz – összegzi a G nap óta feltűnt új médiamágnásokról alkotott véleményét Simicska Lajos környezetéhez tartozó forrásunk. Hozzáteszi: Simicska bejáratott orgánumaira Fidesz-közeli „fiúk” részéről van érdeklődés, de még megállapodás közelébe sem jutottak.

 

http://www.168ora.hu/itthon/ehes-fiuk-146359.html

 

Molnár Gyula: diktatúra vagy demokrácia

 

Nem bal- és jobboldal között választunk 2018-ban, hanem diktatúra és demokrácia között – állítja Molnár Gyula, a szocialisták egyik elnökjelöltje a Klubrádió este hétkor adásba kerülő műsorában. Molnár a Szabad sávban úgy fogalmaz: az utcán kell visszaszerezniük az elveszett bizalmat.

 

http://www.168ora.hu/itthon/molnar-gyula-diktatura-vagy-demokracia-146672.html

 

Politikailag motivált és kézivezérelt folyamat – Dénes Ferenc a stadionlázról

 

A stadionépítésekre szánt költségvetési összegeket kulturális kiadásoknak tekinti Dénes Ferenc sportközgazdász, aki azonban a megvalósult fejlesztéseket politikailag motivált és erőteljesen kézi vezérelt folyamatnak látja. Az Átlátszónak adott interjúban a vizes-vb meglódult költségeitlogikus következménynek mondta, az őszinte beszéd hiányát azonban nem érti. A sportközgazdász az olimpiarendezés mellett érvel, azonban számos kockázatot sorol fel.

 

https://atlatszo.hu/2016/06/21/politikailag-motivalt-es-kezivezerelt-folyamat-denes-ferenc-a-stadionlazrol/

 

Innovatív Művek: OTP-közelből a kémbotrány irányába

Tudományos tevékenységre alapított céget a legújabb kémbotrány gyanúsítottjának, Maxin Norbertnek a korábbi üzlettársa. Az új cégbe beszállt az OTP-tulajdonos Ruszlán Rahimkulov is.

http://blog.atlatszo.hu/2016/06/innovativ-muvek-otp-kozelbol-a-kembotrany-iranyaba/

Lakner Zoltán Elő vagy utóbb

 

Csak ellenfeleinek maradt szép emlék a 2014-es közös lista, hiába szólt a létrehozása mellett sok kényszer szülte érv. A megállapodást másfél évnyi elkeseredett vita előzte meg arról, ki az ellenzék vezetője, kik az összefogás tagjai. Az előválasztás ideájának lényege, hogy ez így ne ismétlődjék meg. A Republikon Intézet tavalyi javaslata arra épült, hogy a demokrata összefogás elkerülhetetlen a választási rendszer jellege és a demokrata csoportok széttagoltsága miatt. Előversengésre biztosan sor kerül, ésszerű, ha ez szabályozott viszonyok között, a választók bevonásával zajlik.

A Republikon felvetését alaposan megrágták az elemzők, a potenciálisan érintett pártok pedig forróbb vagy hűvösebb fogadtatásban részesítették az ötletet, ami beépült a köztudatba. Ezenkívül azonban nem történt semmi.

 

http://nol.hu/velemeny/elo-vagy-utobb-1620455

 

Tamás Ervin Bal és ballaszt

 

Manapság két keserű óhaj fogalmazódik meg a legtöbb hajdani szocialista szavazóban: az egyik, hogy úgy, ahogy van, oszoljon fel az MSZP, legyen új név, új csapat, a másik ennél visszafogottabb, szinte elrebegett mondat: mindegy, merre, hogyan változik, ennél már csak jobb lehet. Maradjunk a valószerűbb utóbbinál. Mára olyan aura alakult ki a szocialista párt körül, hogy bármit csinálnak, kapnak a fejükre. Az eredmény a 2010 óta eltelt időszak terméke, de nem független attól, ami az előtt történt. Így együtt ez a csomag óriási teher. Tétován, sokszor ­egymással szemben keresett önazonosság, ­elherdált anyagi és szellemi javak, fölélt tartalékok, lazuló szervezettség, beszorítottság, ügyetlen, késedelmes vagy visszhangtalan megszólalások sora.

A Fidesz-infernó csak szórványos, átmeneti sikereket hozott az ellenoldalon. Az MSZP egyetlen vigasza, hogy a meggyengült baloldal vezető pártja maradt. 

 

http://nol.hu/velemeny/bal-es-ballaszt-1620451

 

Újabb fordulat, hogy nincs fordulat a Zsolnay-gyár ügyében

olyamatban van a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vagyoni helyzetének felmérése – közölte az MTI megkeresésére kedden a pécsi társasághoz a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től kirendelt ideiglenes vagyonkezelő.

A Zalaegerszegi Törvényszék pénteken ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki a “nagy múltú” porcelánmanufaktúrához. A bíróság a vagyonfelügyelő szervezetnek a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki, miután a Zsolnayt korábban stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány.

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/06/21/ujabb-fordulat-hogy-nincs-fordulat-a-zsolnay-gyar-ugyeben/

 

Az MNB felügyelői megvitatták, hogy minden oké az MNB alapítványokkal

Az MNB kihelyezett felügyelőbizottsági ülését a tiszaroffi kastélyban tartották, amit az MNB két éve vett meg, majd milliárdokért felújíttatta, rekreációs céllal, magyar magánszemélyektől.

A testület a kihelyezett összetartáson megvitatta az MNB-Jóléti Kft. elmúlt évi tevékenységét, a cég menedzsementjének üzleti elképzeléseit, és a bank belső ellenőrzésének aktualitásait. Dr. Papcsák Ferenc elnök külön kiemelte, hogy

a testület maradéktalanul elfogadta a jegybank alapítványokban való részvételét vizsgáló eljárás záródokumentumát, és az FB pontot tett az ezzel kapcsolatos eljárás végére is.

 

http://444.hu/2016/06/21/az-mnb-kastelyaban-ulesezett-az-mnb-felugyelobizottsaga-es-mindent-rendben-talalt-az-mnb-alapitvanyaival

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.