2016, június 18 - 06:43 Sajtószemle

Narancssárga, gömbölyded és íves, mint a tök a Katkics Tamás tervezte óvoda Szabadszálláson. A kultikus Mazsola és Tádé meséjén alapuló épület inspirálja a gyermekek fantáziáját. Sőt, a Baumit nemzetközi építészeti díján középület kategóriában közönségdíjat nyert. 

 

http://epiteszforum.hu/meses-tokhaz-ovoda-szabadszallason

 

Segítséget kért, büntetést kapott a csok miatt

 

TISZAPÜSPÖKI Lakását szerette volna csok-os pénzből felújítatni Vera, egy négygyermekes tiszapüspöki hölgy, de ehelyett könnyen lehet, hogy földönfutvá válik, ráadásul még meg is bűntették. Története talán mások számára is tanulsággal szolgál.

 

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/segitseget-kert-buntetest-kapott-a-csok-miatt-670413

 

Gyanút fogtak Lázár miatt, mindenkit megfigyel a magyar titkosszolgálat?

 

http://nol.hu/belfold/ma-is-felni-kell-a-titkosszolgalatoktol-1620055

 

Portik: Árpiék felvezettek egy üzletet, amit a Tóni intéz majd

 

Rogán Antal nem jött el, Portik Tamást viszont elhozták, hogy tanúskodhasson a Juhász Péter és Rogán Antal között zajló perben, amelynek tárgya a személyiségi jog megsértése. Portik Tamás saját bevallása szerint egyszer 10 millió forintnak megfelelő eurót vitt el személyesen Rogánnak. Rogán minisztériuma szerint Portik hiteltelen és hazudik.

Portik rabruhában jelent meg, azt mondta, az arcát még kitakarva sem lehet mutatni, és a hangját sem rögzíthetik. Viszont a bíró kérdésére, ismeri-e Rogán Antalt, azt mondta, igen, nagyon régóta, mikor konkrétumokra kérdezett a bíró, közölte, a 2000-es évek óta. Azt mondta, nagyvilági életet élt ekkor, és egy házibuliban találkoztak Rogánnal. 2009-ben ismerte meg Pápa Marianne-t (Pápa volt férjének, Szetlik Ferencnek Habony Árpád az unokaöccse) egy bírósági tárgyaláson, ahol Pápa tanú volt. Itt elkezdtek beszélgetni. Egyre gyakrabban találkoztak, megismerte a családját, barátait, ismerőseit, üzleti partnereit, akikkel találkozott is a Vigadó téren egy második emeleti irodában. Árpival, vagyis Habony Árpáddal felvezettek neki egy üzleti tervet, 5-6 évvel ezelőtt. "A Tóni intézi a piaci árnál jóval alacsonyabban a belvárosi ingatlanokat" – mondta Portik. Portik szerint arról volt szó, hogy "a Tóni a piaci árnál jóval kedvezőbb értékbecslést elintézi"

http://hvg.hu/itthon/20160617_PortikRogan

 

Juhász Péter: Rogán bűnöző, ha tetszik, ha nem

Rogán Antal mondjon le azonnal. Kiderült, hogy akik ma Magyarországon maffiózóként azonosíthatóak, azok a propagandaminiszterrel mind kapcsolatban állnak. Rogán bűnöző, ha tetszik, ha nem. Lehet egy újabb perbe beleállni, ha szükséges, de itt ezt bizonyítottuk - kommentálta a Népszavának Juhász Péter Portik Tamás pénteki bírósági meghallgatását. 

 

http://nepszava.hu/cikk/1097314-juhasz-peter-rogan-bunozo-ha-tetszik-ha-nem

 

SZEMBESÍTÉS

A Bildnél nem tudnak a Rogán-interjúról?

Rogán nem jelent meg

A Miniszterelnöki Kabinetiroda Magyar Nemzetnek küldött válasza szerint Rogán Antal pénteken hivatalos programon vesz részt Münchenben, melynek keretein belül háttérbeszélgetést folytat a német sajtó munkatársaival, illetve interjút ad a Bild napilapnak. A politikus az elmúlt napokban a franciaországi Európa-bajnokságon azért tiszteletét tette – legalábbis ez derült ki a sajtóban megjelent fotók alapján.

„Szerintem mindenképp az a céljuk, hogy elhúzzák ezt a pert” – vélekedett az MNO megkeresésére Juhász Péter. Hozzátette: három tárgyalás ment el úgy, hogy nem tudták egyértelműsíteni a beadványokat. Ez az időpont úgy lett kijelölve, hogy Rogán Antal képviselői különböző, megfelelő opciókat jelöltek meg, de úgy tűnik, végül mégsem sikerült eljönnie – vélekedett. Mint mondta, a dátumot két hónappal korábban jelölték ki, ő pedig még nem hallott olyat, hogy egy újságíró két hónappal korábban egyeztetett volna interjút.

A Bild müncheni szerkesztőségében tudósítónk érdeklődésére elmondták: nem tudnak arról, hogy Rogán Antal ma interjút adna, és arról sem, hogy háttérbeszélgetést folytatna német újságírókkal. (A központi szerkesztőséget az interjúval kapcsolatban levélben is kerestük, azonban még nem kaptunk választ.)

http://mno.hu/belfold/portik-helyett-a-bildet-valasztotta-rogan-1347699

 

Orbán lépéskényszerben

Szemán László, Magyar Nemzet

Portik eskü alatt vallott, a tanúnak kötelező igazat mondani, mert ha hazudik, elítélik. Elképedve hallgattuk; ha csak a tizede igaz annak, amit Portik mondott, akkor Rogán Antalnak mennie kell. Portik azt állította: a 2000-es évek óta ismeri Rogán Antalt. Nagyvilági életet élt ekkor, és egy házibuliban találkozott a jelenlegi kormánytaggal. 

Orbán Viktor ezek után nem tehet mást, mint a rágalmazási pertől függetlenül kivizsgáltatja, igaz-e vagy sem, amit Portik állít, a minisztert pedig a vizsgálat befejezéséig szabadságra küldi, ha már nem akarja felfüggeszteni. Demokráciában így szokás.

 

http://mno.hu/vezercikk/orban-lepeskenyszerben-1347808

 

Milliárdos ORÖ-adósság - Az adófizetőknek fájhat a legjobban

Az adófizetőknek fájhat a legjobban az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) részvételével zajlott Híd a munka világába program.

A Magyar Nemzet szerint ugyanis a program során annyi szabálytalanságot követett el az ORÖ, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) meg sem kísérelte lehívni a projektre rendelkezésre álló uniós forrást. Így a romák által elköltött 1,6 milliárd forint a magyar költségvetésből hiányzik. A humántárca márciusban jelezte, hogy az ORÖ-nek a felhasznált összeget 12 hónap alatt, nem egyenlő részletekben vissza kell fizetnie. Most kiderült: az első 11 hónapban a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát kell teljesítenie, a 12. hónapban pedig a fennmaradó másfél milliárd forintot egy összegben, amire alig van esély. A Népszava megkérdezte az Emmitől, hogy az önkormányzat minek „köszönheti” ezeket a kiváló feltételeket. A válasz: "bárki, aki részletfizetést kér, van rá lehetőség az általa kért ütemezésben."

 

http://nepszava.hu/cikk/1097333-milliardos-oro-adossag---az-adofizetoknek-fajhat-a-legjobban

 

Levéltári iratok veszélyben

Gyakorlatilag alkalmatlan levéltári dokumentumok tárolására az a Daróczi utcai épület, ahová a nemzetgazdasági tárca budai Várba költözése miatt a Magyar Nemzeti Levéltár anyagait helyezik át. A szakemberek a raktár sürgős kiürítését javasolták, ám az iratok odahurcolása jelenleg is zajlik. A szakszervezet szerint a kabinetnek nincsenek távlati tevei a levéltár elhelyezésére, a lényeg csak az, hogy az NGM mihamarabb Budára költözhessen. Pénteken leállították az iratanyag átszállítását.

 

http://nepszava.hu/cikk/1097253-leveltari-iratok-veszelyben

Bayer ZsoltBűn és erény

Álláspont. Pontosan most érkeztünk el ahhoz a pillanathoz, amikor semmi sem indokolja többé, hogy eltűrjük az igazságszolgáltatás tűrhetetlenségeit.

Bayer Zsolt – 2016.06.18. 01:47 

Túl sokáig lehetett elhitetni a társadalommal azt a képtelenséget, miszerint a jog és az igazságszolgáltatás legfőbb ismérve, hogy köszönőviszonyban sincs az ember veleszületett, természetes, egészséges és normális igazságérzetével.

A Mal Zrt. egyetlen vezetője sem felelős az elmúlt évszázad legsúlyosabb és tíz emberéletet is követelő ipari katasztrófájáért, legalábbis egy veszprémi bíró szerint. Ezzel szemben a saját javait védő borosgazda hét évet kap. De az idős, magatehetetlen asszonyt minden ok nélkül leütő cigány szabadlábon védekezik. Egy Gárdonyi Péter nevű taxis egy Facebook-csoport tagjaként azzal vádolja meg a II. kerületi önkormányzatot, hogy egy uszoda építése során kétmilliárd forintot ellop. Az ügyészség a becsületsértés miatt tett feljelentést azzal az indokkal szünteti meg, hogy a vádlott az üzenetet a taxijában írta rossz helyesírással (!), és azt mondta, hogy nem is arra gondolt, ami le van írva. Úgyhogy nincs miről beszélni. Rólam álnév mögé bújó, gyáva gazemberek több helyen is azt írják a legkülönbözőbb internetes felületeken, hogy alkoholista vagyok. Egyszer megelégeltem mindezt, és több ilyen rohadékot feljelentettem. A rendőrség csak egyet talált meg, azt az egyet pedig bíróság elé citáltam. A szemét, dagadt, törpe patkány életében nem látott, velem soha nem találkozott, rólam semmit sem tud. Megjelent a bíróságon, és közölte, hogy neki ez a véleménye, és kész. Mire a bírónő azt a határozatot hozta a Budai Központi Kerületi Bíróságon, hogyha ez a véleménye, akkor ez a véleménye, és teljesen mindegy, hogy amúgy nem vagyok alkoholista. Érdekes hozzáállás, nem? S többek között az is következik belőle, hogy fenti bírónő szerintem alkoholista. Mert csak úgy nem lehet ilyen hülye.

És akkor megérkeztünk a legújabb, vérlázító ítélethez. A Kocsis Máté és Ungár Klára ügyében hozott ítélethez

http://magyarhirlap.hu/cikk/58703/Bun_es_ereny

 

Tarlós belebakizott a Széll Kálmán tér átadásába

 

Átadták hivatalosan is a fővárosi Széll Kálmán teret és a budai fonódó villamoshálózatot pénteken. A főpolgármester véletlenül egyszer ugyan Széna térről beszélt, az érintett kerületi polgármestereket pedig nem hívták meg, de legalább elkészült a milliárdokból felújított tér.

 

http://hvg.hu/itthon/20160617_Tarlos_belebakizott_a_Szell_Kalman_ter_unnepelyes_atadasaba

 

Kiszorítanák a külföldi kiskereskedőket

„Nem biztatom sok jóval a magyarországi külföldi kiskereskedelmi szereplőket, sőt némelyik jól tenné, ha elhagyná az országot, és nem öntené ide az európai szemetet” – mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki Kormányinfón. „Aki ma Magyarországon agrártermeléssel foglalkozik, ki van szolgáltatva a külföldi feldolgozói szektornak, és annak csökkentésével lehetne előrébb lépni” – közölte, hozzátéve: ezen változtatni kell.

A lapunk által megkeresett nagy áruházláncok nem kommentálták Lázár János szavait. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára viszont megkeresésünkre elmondta: számára a legtermészetesebb dolog, hogy egy miniszter azon töri a fejét, hogy milyen módon lehetne nagyobb terepet ­adni a hazai vállalkozásoknak. Az elmúlt években jó néhány politikustól elhangzott ilyen kijelentés, nem csak ebben a ­kormányzati ciklusban. Nem mindegy azonban, hogy ­milyen eszközökkel próbálkozik az aktuális kormány, hiszen eddig több intézkedés is elbukott az unió szűrőjén – mutatott rá Vámos György.

 

http://nol.hu/gazdasag/kiszoritanak-a-kulfoldi-halozatokat-1619981

Áder vétózott

 

Megfontolásra visszaküldte Áder János köztársasági elnök az Országgyűlésnek a kárpótlással összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot – derült ki a parlament honlapjára pénteken felkerült dokumentumból.

A törvényjavaslathoz fűzött indoklás szerint a módosítás célja a kárpótlási folyamat lezárása volt, és az, hogy a maradék termőföldeket a "Földet a gazdáknak" program keretében eladhassák. A törvény a a szövetkezetekről szóló törvényt és az átmeneti szabályokról szóló törvény módosítja úgy, hogy "a szövetkezeti földalapba tartozó földek kijelölésüket követően az állam tulajdonába kerüljenek".

Áder János azt tartja aggályosnak, hogy az új rendelkezés nem határozza meg, hogy mire terjed ki az állam tulajdonszerzése. Azt írta: a módosított szöveg értelmében "az állam a földalapok kijelölésének elmaradása esetén feltétel nélkül, előre meg nem határozott mértékben, ingyenesen szerezne tulajdont a szövetkezeti használatban álló termőföldeken".

http://hvg.hu/itthon/20160617_Ader_vetozott

Ceglédi Zoltán A buzizós ügyről

 

A polgármester a kerület felvirágoztatásában legyen aktív; az ágyban akár passzív is lehet, nem tartozik ránk.

Mint arról értesülhettek, az elmúlt héten Budapest főpolgármestere, Tarlós István velem kapcsolatban célozgatott alig félreérthetően ilyesmire. Míg azonban annak idején Ungár Klára legalább releváns kontextusban, a Fidesz homofób törvénykezése kapcsán utalt arra, hogy előfordulhat, hogy Kocsis Máté aranykártyás Aussiebum-vásárló, addig Tarlós Istvánnak arról kellett volna számot adnia, hogy miért hazudozik évek óta a főváros, hogy a tömegközlekedésben mikor vezetik be az elektronikus jegyrendszert (2015-ben kellett volna az összes lyukasztót, jegyérvényesítő készüléket és velük az ellenőröket is elektronikus jegyre és bérletre cserélni). De nem adott számot, inkább az én nemi preferenciáimat kezdte firtatni. Eszembe se jutott, hogy bepereljem. Sőt, a fene egye meg, még arra is nagyon vigyázok, hogy „érdemben” ne reagáljak rá. 

http://hvg.hu/itthon/20160617_A_buzizos_ugyrol

 

Lendvai Ildikó Antigoné esernyővel

A múlt heti tüntetésen már nem a Klik volt a szitokszó, hanem a kormányt „buktatták” a sok elégtelennel. Pár hónapja még a szervezők sem erre gondoltak. A rezsim értetlen és részvétlen pökhendisége, erőfitogtatása sodorta őket idáig. A megkeseredett és türelmetlen ellenzéki közvélemény egy része így is tehetetlenséggel és megalkuvással vádolja őket: miért van még Orbán a helyén? Miért nem rohamozzák meg az óvónők és tanárok a hatalom bástyáit? Mi az, hogy nincs még forradalom, általános sztrájk? Külön szép, ha a maguk semmit nem kockáztatók fitymálják az állam kiszolgáltatott alkalmazottainak, a fegyelemre és engedelmességre tanított és tanító pedagógusoknak a bátorságát, akik az eddigi leghosszabb ellenálló mozgalmat tartják életben.

A saját lázongó baráti körünk hangulatából kiindulva könnyű azt képzelni: az egész ország csak a hívó kürtjelet várja, hogy harcba rohanjon, csak az áruló ellenzék és a pipogya civil szervezők az istennek sem fújják meg azt a kürtöt. De nincs így. Sokaknak nem tetszik ami van, de nem csak a megfélemlítés tartja féken őket, hanem a bizonytalanság, a rend és a „nemzeti egység” féltése, a tekintélytisztelet, a belenyugvás, a bizalmatlanság, a „hőzöngéstől” való idegenkedés is. Nekik hiába szólna a kürt.

http://nepszava.hu/cikk/1097317-antigone-esernyovel

 

ELREPÜLT A FEHÉR HOLLÓ

SCHIFFER ANDRÁS BŰNE AZ VOLT, HOGY NEM VOLT ELÉGGÉ ELLENSÉGES A KORMÁNNYAL

 

Fricz Tamás Magyar Idők

 

Nyilvánvaló, hogy Schiffer András fokozatosan egyre nagyobb szálka lett a baloldali és liberális pártok szemében, hiszen egyre több kérdésben ment szembe a neoliberális mantrával.

Schiffer András hitt abban, hogy lehet értelmes módon politizálni a politikai skála balközép részén is. Abban is bízott, hogy van egy olyan baloldali-liberális pozíció, magatartás, amelyik nem a politika háborús logikája mentén cselekszik, alkot véleményt, hanem a közpolitikai témák kritikai megközelítése alapján. Azt gondolta, hogy a magyar politikában uralkodó szélsőséges ellentétek ellenére is lehetséges tárgyalni, meghallgatni és meggyőzni, lehetséges időnként hidakat verni. Ennek a baloldali, zöld, szabadelvű, néhány kérdésben mégis a közép felé húzó politikájának számos tanújelét adta. Jó néhány dologban hajlandó volt tárgyalni a kormánnyal, legutóbb éppen a terrorellenes törvénytervezet kapcsán sem zárkózott el az egyeztetéstől, miközben az MSZP el sem ment a nemzetbiztonság szempontjából alapvető fontosságú törvénytervezettel kapcsolatos tárgyalásokra. Ne is beszéljünk az olyan elképesztő jelenségekről, mint a DK-s Vadai Ágnes, aki egyenesen odáig jutott „tárgyilagos” nyilatkozatában, hogy szerinte nem a nemzetközi terrorizmussal kell foglalkozni, hanem az Orbán-kormány veszélyes terrorizmusával…

 

http://magyaridok.hu/velemeny/elrepult-feher-hollo-746164/

 

Csank János megmondja a frankót

 

Szórakoztató műfaja a magyar futballnak, amikor a nagy öregek megpróbálják  elmagyarázni, hogy velük is mennyire sikeres lehetne a magyar válogatott. Amikor épp ők voltak szövetségi kapitányok, akkor ugyan pont nem ez történt, de bármikor máskor diadalra vezették volna a csapatot.

 

http://index.hu/sport/futball/2016/eb/2016/06/16/csank_janos_megmondja_a_frankot/

Összegyűlt a 200 ezer aláírás a földügyi népszavazáshoz

 

Tóbiás elmondta, a határidőig, június 28-áig folytatják az aláírásgyűjtését, mert nem bíznak a hatalomban és abban, hogy a Nemzeti Választási Iroda objektív lesz az aláírások ellenőrzésekor.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/17/mszp_lmp_fold_nepszavazas/

Jól megszívatták az angliai magyarokat a csokkal

 

Jár a pénz a hazaköltözőknek is, ha hoznak igazolást a kinti tb-jükről. Ez az elmélet, a szabályokat viszont sikerült úgy megalkotni, hogy a brit papírt nem fogadják el itthon.

Adminisztrációs fekete lyukba kerülnek azok, akik Nagy-Britanniából hazaköltözve akarnának csokot igényelni, így bár elvileg nekik is jár a támogatás, gyakorlatban jobb, ha elfelejtik.

Így járt legalábbis olvasónk, Kriszta, akivel hosszú küzdelem után közölték a magyar bankok, hogy sajnos nem fog összejönni a dolog. A britek ugyanis, mint kiderült, nem állítanak ki olyan tb-igazolást, ami Magyarországon megfelelne az előírásoknak.

 

http://index.hu/belfold/2016/06/17/jol_megszivatta_az_angliai_magyarokat_a_csokkal_az_allam/

Szenzációs fricskát kaptak a magyar focisikernek nem örülő liberálisok

Láttunk már Gerlóczy Mártonnál jobboldalibb írót is, ha értik. Most mégis ő űz gúnyt azon liberálisokból, akik nem tudnak örülni a válogatott sikerének.

 

http://valasz.hu/sport/szenzacios-fricskat-kaptak-a-magyar-focisikernek-nem-orulo-liberalisok-119147

 

„Kvótanő vagyok, nem szégyellem” – Szél Bernadett LMP-elnök a Mandinernek

 

 Írta: Stumpf András

Kikérem magamnak, hogy egy multimilliárdos akarja megmondani, mit tegyen vagy ne tegyen Európa a migránsokkal – utal Soros Györgyre Szél Bernadett, aki a Mandinernek beszél 16 évesen elnyert Soros-ösztöndíjáról, katolikusságáról, feminizmusáról és vegetarianizmusáról is. Az LMP vezetője szerint hiába mantrázza a Jobbik, hogy 21. századi párt, nem az, hiszen „Putyinnak nyomják a gombot a Parlamentben”. A globalizációkritikus Szél beszélő viszonyra törekszik az amerikaiakkal is, de csak a magyar nemzeti érdek alapján. Portréinterjúnkban sokféle zöldség terítékre kerül és végre kiderül, honnan jött és mit gondol a világról az LMP pillanatnyilag egyetlen elnöke.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160617_kvotano_vagyok_nem_szegyellem_szel_bernadett_interju_mandiner

 

ALKUT KÖTÖTT

GMO-val kísérletezne hazánk

Mintát kért az amerikaiaktól washingtoni tárgyalásán Fazekas Sándor miniszter

Félretájékoztatott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a génmódosított szervezetek (GMO) kapcsán az Egyesült Államokban tett látogatásáról adott nyilatkozatában. Erről a látogatásáról készült, lapunk birtokába került jelentés tanúskodik. A miniszter Magyarország alaptörvénybe is foglalt GMO-mentessége ellenére efféle vetőmagokat kért tanulmányozás céljából.

 

http://mno.hu/gazdasag/gmo-val-kiserletezne-hazank-1347601

Barátok közt

Lakner Dávid, Magyar Nemzet

Vajon ha sikerülne végre alaposan feltárni, ki kivel van jóban, és ki kivel szakított éppen, jobban megértenénk a körülöttünk zajló eseményeket? Esetleg a kormányzás természetét, amiről G. Fodor Gábor szeret értekezni? Vajon mennyivel tudhat többet mindezekről az az ember, aki az elmúlt másfél évtizedet a Barátok köztöt nézve töltötte? A sorozatot, amelyben egyetlen valódi barátság sincs, amelyben közügyek sem léteznek, és amelyben a főhős össze akarta veretni az egyik testvérét, de sikerült megöletnie a másikat – hogy a karakter azóta is minden este képernyőn legyen a „pénz és sárm” jegyében. (Ezt a sorozatot számos gyerek is nézi amúgy.) Ez alapján persze még mindig szívesebben lenne az ember Lázár János barátja, mint „Berényi Miklós” rokona.

Lehetne persze úgy is, hogy ne egy szappanoperában éljük az életünket: az állam ne barátokban és ellenségekben gondolkozzon, hanem teremtsen egyenlő, tisztességes feltételeket, a hatóságok pedig szintén kezeljenek egyenlőként minden állampolgárt.

http://mno.hu/velemeny/baratok-kozt-1347661

A fideszes alpolgármester személyesen csinálná ki a független médiát Dunaújvárosban

Dr. Ragó Pál éles szemű állampolgár. A Dunaújvárosban nemrég tartott időközi helyi képviselő-választás kampánya közben ugyanis képes volt kiszúrni, hogy a castellum.do nevű apró helyi híroldal megsértett egy törvényi előírást. Azon  sajtótermékeknek ugyanis, amelyek fizetett politikai hirdetést szeretnének közzétenni egy kampány során, a törvény előírja, hogy a tarifatáblázatukat küldjék meg az ÁSZ-nak, amelyik azt a weboldalán publikálja.

Miután Dunaújváros képviselő-testületéből lemondott egy gyilkossággal vádolt fideszes tag, és elindult az időközi kampány, Ragó nem találta a Castellum tarifáit az ÁSZ oldalán, ezért tett bejelentést a területi választási bizottságnál. Hősünk azonban nem átlagos állampolgár, hanem a helyi Fidesz tagja, a város egyik alpolgármestere és az időközin a párt kampánystábjának tagja volt. A Castellum pedig egy független, Nyulasi Zsolt - egykor például a Magyar Narancsban príma cikkeket publikáló újságíró - által alapított helyi hírblog, ami régóta idegesíti a helyi hatalmat. Amely eszerint a feljelentés eszközével próbálja ellehetetleníteni a kritikus sajtót.

http://444.hu/2016/06/17/a-fideszes-alpolgarmester-szemelyesen-csinalna-ki-a-fuggetlen-mediat-dunaujvarosban

 

Imitált piacgazdaság Tiszatenyőn: ami az ország leghíresebb közmunkaprogramja mögött van

 

A későkádári idők reformista tsz-elnökeit idéző mentalitású polgármesterrel, mintaüzemekkel, május elsején táblákkal vonuló közmunkásokkal, háztájival, kockás papíron abszolvált „árképzéssel” mintha újra életre kelt volna a szocializmus a kőkeményen fideszes Jász-Nagykun-Szolnok megye kellős közepén. A faluban meghatározó tulajdonos az önkormányzat: az övé a mozgóbüfé, az „ifjúsági szórakozóhely”, a virágbolt és a tüzép telep. De az önkormányzat a legnagyobb munkaadó is: évről évre százhúsz közmunkás serénykedik az önkormányzat üzemeiben. A tiszatenyői polgármester nem tett mást, csak kimaxolta mindazt, amit a közmunkarendszer lehetőségként kínál.

Órákat beszéltünk végig Kazinczi István polgármesterrel, miközben büszkén mutogatta a birodalmát sertéshizlaldától a szikvízüzemig („Így jön ki legolcsóbban a közmunkásoknak járó védőital”). Talán nincs még egy településvezető, aki ennyit ki tudna hozni abból, amit a közfoglalkoztatás feltételrendszere nyújtani tud.

 

https://atlatszo.hu/2016/06/17/imitalt-piacgazdasag-tiszatenyon-ami-az-orszag-leghiresebb-kozmunkaprogramja-mogott-van/

 

260 milliós NHB-hitel és 16 éve történt brókergyilkosság a bicskei lyukas telek körüli céghálóban

 

496 millió forint EU-s pénzből tápszergyár helyett csak 59 lyuk készült azon a bicskei telken, amely a támogatás idején egy brit és seychelles-szigeteki hátterű cég tulajdonában volt. A Pannon Logistic Kft. ráadásul 260 millió forintot kapott kölcsön Matolcsy György unokatestvérének bankjától úgy, hogy a hitel fedezete mindössze egy autó. A bicskei beruházást közben annak a Reichardt Richárdnak a cége vette át, akinek apját, a London Bróker tulajdonosát 2000-ben a nyílt utcán lőtték le.

 

http://blog.atlatszo.hu/2016/06/260-millios-nhb-hitel-es-16-eve-tortent-brokergyilkossag-a-bicskei-lyukas-telek-koruli-ceghaloban/

 

POKORNI ZOLTÁN: JOBB BUDÁN EGY KÓRHÁZ, MINT HÁROM FÉL

A POLGÁRMESTER AZ OKTATÁS ÁTALAKÍTÁSA KAPCSÁN KRITIKÁT IS MEGFOGALMAZOTT

Baranyai Gábor Magyar Idők

 

Pokorni Zoltán szerint nem jó, ha az egészségügyben összekeveredik a kabát és a pizsama. Megtudtuk azt is: nem véletlenül kerüli a „szuperkórház” kifejezést. A XII. kerület polgármestere szerint a Déli pályaudvart nem szabad megszüntetni, a kormány parkkal kapcsolatos elképzelését azonban gálánsnak tartja. A pedagógus végzettségű városvezető szerint az egyoldalú tudásátadást szolgáló tanórából a harminc perc is sok.

 

http://magyaridok.hu/belfold/pokorni-zoltan-jobb-budan-egy-korhaz-mint-harom-fel-758107/

 

ÁLBALOLDALI FEJLESZTÉSELLENESSÉG

Megyeri Dávid Magyar Idők

Sok időt, pénzt és energiát spórol meg az anarchobaloldali sajtó a költségvetésnek azáltal, hogy támadásaival, mindent cikizésével még olyan kezdeményezéseknek is reklámot csinál, amelyekre nehéz lett volna felhívni a figyelmet.

Hogy az idegenforgalmi látványosságként is beváló kisvasutak fejlesztése csípi a posztkommunisták és szélsőliberálisok szemét, az klinikailag még magyarázható, tudván, hogy ez a közlekedési eszköz vörös posztó a szemükben a Kádár-rezsim óta. De hogy a kerékpárutak innovációját miért kell ócsárolniuk, az politikai lélektani zavaraik figyelembevételével sem érthető. Annyi szűrhető le ebből, hogy utálják a belföldi turizmust, a sportot, a természetet, de még a biciklizést is.

Vagyis mindenfajta fejlődést. Ez pedig további érv amellett, hogy egy ilyesfajta mentális egészség-helyreállító tisztség létrejöjjön.

 

http://magyaridok.hu/gazdasag/albaloldali-fejlesztesellenesseg-757234/

 

Indiai filmes vállalkozó, luxusért és misztériumokért rajongó magyar tisztségviselő az MKB Bankot megvenni szándékozó társaságban

Rakesh Kumar Aggarwal indiai származású szingapúri üzletember lett a MKB-ra nyertes ajánlatot tevő Blue Robin Investments egyedüli tulajdonosa. A jelek szerint pénz továbbra sincs a cégben, és a jelentős offshore érdekeltségekkel rendelkező Aggarwal indiai vállalatvezetői regisztrációja körül sincs minden rendben.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/indiai-filmes-vallalkozo-luxusert-es-miszteriumokert-rajongo-magyar-tisztsegviselo-az-mkb-bankot-megvenni-szandekozo-tarsasagban-99769

 

Demján: A lopások központja a TakarékBank

Egy megszervezett bűnszervezet lopta el a takarékszövetkezetek vagyonát Spéder Zoltán vezetésével – mondta Demján Sándor csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Személycserék jönnek a „gyalázatos folyamatok” után.

Demján lényegében megerősítette a Narancs korábbi értesülését, hogy annak idején őt is felkérték a takarékszövetkezeti rendszer átalakítására, de a miniszterelnök végül Spédert bízta meg a feladattal. „Amikor engem kérdeztek, hogy miként lehetne 15 százalékra növelni a takarékszövetkezetek részesedését a pénzügyi szektorban, akkor én azt mondtam, hogy erre 10-15 évre lenne szükség.” Spéder viszont azt ígérte Orbán Viktornak, hogy ő ezt 5 év alatt megoldja. „Hétfőn a miniszterelnök elismerte, hogy őt is félretájékoztatták a szövetkezeti rendszer átalakítása előtt. A kormányfő elmondta, hogy ez az ő vezetési stílusa: megbíz embereket, hogy dolgozzák ki a különböző megoldásokat, írják meg a törvényt. Ő úgy gondolja, hogy az emberek magánszemélyként hatékonyabbak, mint állami alkalmazottként. A miniszterelnök nem gondolta, hogy ekkora lopás lesz az átalakítás vége: a törvényt nem olvasta el, a kockázatokról félretájékoztatták, és a szektor sikereiről szóló hamis jelentésekkel megtévesztették.”

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/demjan-a-lopasok-kozpontja-a-takarekbank-99773

MSZP: Puch és Boldvai hátralépett

Két emblematikus, az MSZP működését karakterizáló figura, Puch László és Boldvai László távozott a napokban a párt Baranya és a Nógrád megyei elnöki posztjáról. A (le)lépést a szakértő szerint hiba lenne korszakváltásként, megújulásként értelmezni: az érintettek éppen azért számítanak évtizedek óta fajsúlyos szereplőnek a szocialista pártban, mert a befolyásuk nem a formális pozíció függvénye.

Böcskei Balázs politikai elemző szerint az MSZP lényegéhez tartozik, hogy a pártban a tényleges hatalom megoszlik a választott pozícióban lévő, illetve az informális befolyással rendelkező személyiségek között, és a formális vezetés a ­2000-es évek óta, legkésőbb Gyurcsány Ferenc színre lépésétől harcol az informális hatalmi centrumok ellen. Most két olyan szereplő vonul hátrább az első vonalból, aki klasszikus politikai tevékenységet soha nem végzett, ennek ellenére megkerülhetetlen aktora volt a párt életének.

 

http://nol.hu/belfold/mszp-puch-es-boldvai-hatralepett-1619949

 

Tamás Ervin Ügyes

 

Kohn, amikor harmadszor próbál automatánál vásárolni és a gép minduntalan elnyeli az érméit, csettint egyet, s azt mondja: ügyes! Mintha mostanában ez a vicc hétköznapi valósággá válna. Az eredetileg pozitív jelentésű szó lassacskán elfoglalja az eddig tőle elválasztható társa – az ügyeskedés tartományát. Tele lettünk olyan ügyes emberekkel, akik helyzetüknél fogva hihetetlenül gyors karriereket, gyarapodást mutathatnak fel, amelyeket a közvélekedés nem tehetségüknek, teljesítményüknek tulajdonít, hanem politikai jótevőiknek.

Ők az ügyesek, mert nem elég, hogy jókor voltak jó helyen, hanem le is tudtak ott horgonyozni: tartós haszonnal jutalmazza őket az, hogy egy szűk, bár lassan táguló bizalmi körbe kerülhettek. 

 

http://nol.hu/velemeny/ugyes-1619971

 

Révész Sándor Az angyal lő

 

Németh Sándor, a Hit Gyülekezetét vezető prédikátor hívéhez, Gera Zoltánhoz intézett nyilvános levelében kérte az Urat, hogy vezesse győzelemre a magyar csapatot az osztrákok ellen, „küldje el az Úr futballozni tudó angyalait közétek... védjék a magyar kaput és rúgjanak gólokat az ellenfél kapujába”.

A Hit Gyülekezetének vannak sajátos vonásai, de ez a megnyilvánulás nem sajátos. Katolikus pap is fordult már az Úrhoz a Fradi-pályán a Fradi érdekében. Mindenki láthatja a tévében, hogy sok focista az Úrhoz fordul, amikor bemegy a pályára, amikor lejön a pályáról, amikor gólt rúg.

Kérik és köszönik munkájukra az Úr áldását – mit kellene ezen magyarázni? Semmit nem kell, amikor az áldás nem átok valaki más számára. Nem az, amikor az egyik fél nyeresége nem veszteség másnak. Ám fociban, háborúban és általában versenyhelyzetekben nincs ilyen win-win szituáció. Nem tudok úgy áldást kérni az egyik félre, hogy ne kérjek csapást a másikra. Ha az angyalok megvédik a magyarok kapuját Alaba kapufás lövésétől, akkor az Úr megtagadja szép lövése jutalmát a derék Alabától, aki pedig tudomásunk szerint nem tett semmi rosszat azon kívül, hogy rajta kívül álló okokból nem magyar állampolgárnak született.

 

http://nol.hu/velemeny/az-angyal-lo-1619953

 

Óriási uniós támogatáshoz juthat Magyarország

 

Az Európai Bizottság 6,7 milliárd eurós támogatást jelentett be, mellyel 195 közlekedési infrastruktúra-projektet támogat az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretében, köztük magyarokat is.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/oriasi_unios_tamogatashoz_juthat_magyarorszag.616340.html

 

Magyarországot is elérte a "Brexit-hatás"

 

A magyar befektetőket is egyre jobban elbizonytalanítják a brit népszavazás okozta piaci reakciók, májusban folytatódott a tőkekivonás a pénzpiaci alapokból a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) adatai szerint - tájékoztatta a K&H Bank Zrt. pénteken az MTI-t.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/magyarorszagot_is_elerte_a_brexit-hatas.616349.html

 

Már Brüsszelből is látszik az uniós pénzek lenyúlása

 

Andor László volt EU-biztos szerint nagyüzemben nyúlják le az uniós támogatásokat egyes gazdasági érdekcsoportok, és ez már Brüsszelnek is feltűnik.

Mi az igazság, tényleg elapadnak Magyarországon az uniós támogatások 2020 után?

Ha lesz Európai Unió 2020 után, és azt gondolom, hogy lesz, akkor annak lesz költségvetése is. Mivel ez biztosan nem lesz kisebb, mint a mostani ciklusban, valamilyen formában ebből Magyarország is részesülni fog. De ez még nagyon messze van, addig sok minden történhet az európai politikában.

Hogyan hasznosultak eddig az uniós támogatások Magyarországon?

Az uniós átlaghoz képest meglepően gyengén. Kiemelném, hogy soha ennyi uniós vizsgálatot nem kapott Magyarország, mint az utóbbi három évben. Pedig van sok jó példa: ilyen Lengyelország, Írország, Portugália. A lengyeleknél alig hallani visszaélésekről. Az írek pedig nagy részben az oktatásba, a humántőkébe fektették az uniós pénzeket, ezért hamarabb is lábaltak ki a válságból, a piacgazdaságuk szerkezetileg is megerősödött, nem csak papíron.

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/06/17/mar-brusszelbol-is-latszik-az-unios-penzek-lenyulasa/

 

Így épül állami pénzből az NB II-be feljutott Kozármisleny stadionja – fotók

 

Az NB II-be frissen feljutott Kozármisleny labdarúgócsapatának stadionja gőzerővel újul épp, az MTI adott ki pár fotót arról, hogy is áll a munka. A kétezer fő befogadására alkalmas, 800 ülőhelyes létesítmény 440 millió forintos állami támogatással épül, várhatóan egy éven belül elkészül.

 

http://24.hu/sport/foci/2016/06/17/igy-epul-allami-penzbol-az-nb-ii-be-feljutott-kozarmisleny-stadionja-fotok/

A DK vízummal riogatja a belvárosi brit turistákat

Az egyetlen magyar párt, aki kampányba kezdet a brexit miatt. A Demokratikus Koalíció a bulinegyed turistáit vette célba.

 

http://444.hu/2016/06/17/a-dk-vizummal-riogatja-a-belvarosi-brit-turistakat

 

Kavart egy szükségtelen botrányt a magyar külügy - reagált a KKM

 

Kisebb botrányt okozott, hogy a magyar konzulátus megtagadta a beutazási engedélyt három afrikai kutatótól, akiket meghívtak egy Budapesten rendezett HIV-konferenciára. A háromnapos rendezvény, az International Workshop for HIV Observational Database (IWHOD) április 7-től 9-ig tartott. A konferenciát már huszadik alkalommal rendezték meg.

 

A vízumot a magyar külügy többek között azért tagadta meg, mert nem voltak benne biztosak, hogy a kutatók visszatérnek hazájukba. A szervezők elmondták, huszadik éve rendezik meg a konferenciát, de még nem volt rá példa, hogy valaki az esemény után ne tért volna haza. 

A cikk megjelenése után reagálta  külügyminisztérium: a közleményük szerint Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM)  a European Aids Treatment Group részéről nem jutott el előzetes értesítés a Budapesten 2016. április 7-9-én megrendezett nemzetközi műhelytalálkozóról, így arról sem, hogy az előkészületek során bárkinek problémája lett volna a vízumbeszerzéssel.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kavart_egy_szuksegtelen_botranyt_a_magyar_kulugy.616320.html

Amikor Demcsák Zsuzsa is elsápad: a szervilis szakszervezeti vezető élő adásban aljasul kormányszócsővé

Hoztam egy videót, nem én hamisítottam, igazi, valódi. Mindjárt mutatom. Főszerepben Cser Ágnes kar-, NER- és elvtársnő, a Magyarországi Munkavállalók Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Ágnes asszony szerint tehát itt van az ideje az örömnek. Ágnes asszony nem érti, miért kell elvenni több tízezer embernek azt az elképesztő örömét, amit ez a – nemcsak egyszeri – hanem a rögzült jövőképet biztosító, több éven át tartó bérfejlesztés jelent. Azzal, hogy 10-30 ezer forintos emelésről beszélünk, elvesszük azoknak az embereknek a boldogságát, akikért Cser nagyságosasszony évtizedek óta harcol.

Cser: Amit miniszter úr be is jelentett, hogy megduplázódik a keresetük. Na most, aki ezen fanyalog, akkor annak azt tudom mondani, hogy akkor egy olyan országba kell születni, ahol a nemzetgazdasági jövedelem lehetővé teszi az ötszörös és a tízszeres jövedelmet.

Demcsák: Azt ön is tudja, hogy ez nem…, hogy ez olcsó vigasz lenne bárkinek is azt mondani, hogy máshova szülessél és akkor jobban élsz.

Cser: Nem ezt mondtam. Hanem azt mondtam, hogy aki ezzel a tervezett, kiszámítható, megduplázandó fizetéssel elégedetlen, akkor az kesereghet azon, hogy nem jó helyre született. (…) Azok elégedetlenkednek és azok fújják most a trombitát, akik önmagukat zárták ki (ők azt mondják, hogy ki lettek zárva) ebből a sztrájktárgyalás-sorozatból.

Demcsák: De kikről beszélünk?

Cser: Nem fogok neveket felsorolni, hát a sajtóban benne van, akik rázzák az öklüket, hogy ez nem jó, újranyitják, őket kizárták

http://kolozsvaros.com/2016/06/17/amikor-demcsak-zsuzsa-is-elsapad-a-szervilis-szakszervezeti-vezeto-elo-adasban-aljasul-kormanyszocsove/

Ónody-Molnár Dóra: Tarlós gátja

 

Tarlós István a Nemzeti Együttműködési Rendszer tökéletes katonája, az Orbán-rezsim egyik fogaskereke. Pont azért, mert úgy tűnik, mintha nem az lenne. Néha beszól Lázár Jánosnak, időnként üzen a miniszterelnöknek, amikor például a BKV finanszírozásáért harcol nem túl hevesen, de mindez összességében éppen annyira mutatja az önállóság látszatát, hogy az direkt jól jön a Fidesznek.

http://www.168ora.hu/velemeny/tarlos-istvan-fidesz-orban-romai-part-mobilgat-146385.html

 

 Felfüggesztették a Brexit-kampányt Jo Cox halála miatt

 

David Cameron brit miniszterelnök lemondta a spanyol kormány nemtetszését kiváltó csütörtöki gibraltári kampányeseményét, miután Jo Cox brit parlamenti képviselőnőt fegyveres támadás ért, és belehalt sérüléseibe.

A támadás hírének hallatán az EU-párti és a kilépésért kampányoló csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy egyelőre minden kampánytevékenységet felfüggesztenek.

 

http://huppa.hu/felfuggesztettek-a-brexit-kampanyt-jo-cox-halala-miatt/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.