2016, július 9 - 07:01 Sajtószemle

Nem csupán egy újabb uniós intézmény, hanem a gazdasági bűnözéssel szembeni hatékony eszköz kell, hogy legyen az európai ügyészség, melynek jogköreiről tovább folynak majd az egyeztetések - jelentette ki Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős szlovák uniós biztos (képünkön) pénteken az EU tagállamok igazságügyi minisztereinek pozsonyi találkozója után. Az uniós biztos a találkozó egyik kiemelt témájáról az európai ügyészség intézményének tervezett létrehozásáról szólva elmondta: nagyon elégedett az egyeztetéssel, amelyen állítása szerint sikerült előrelépést elérni.

 

http://hvg.hu/itthon/20160708_Rettegjetek_korrupt_politikusok_jon_az_EUs_ugyeszseg?s=hk

 

 

Christopher: 54-Year-Old Performer Recreates the Village People's "YMCA"

https://www.youtube.com/watch?v=H-y-J8GeYKk

Itt az eredeti

https://www.youtube.com/watch?v=CS9OO0S5w2k

 

 

Magyar karmester nyitja Kanada legnagyobb fesztiválját

 

Montreál mellett, szabadtéren felállított  koncertszínpadon nyit a idei fesztivál Vajda Gergely vezényletével. A karmester, aki az elmúlt napokban az Armel Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetőjeként  járt Budapesten Csajkovszkij és Respighi műveit dirigálja Alain Lefèvre zongoraművész közreműködésével.

 

http://fidelio.hu/klasszikus/2016/07/08/magyar_karmester_nyitja_kanada_legnagyobb_fesztivaljat/

 

Kulka János azt üzeni, nem kell félteni, megint minden jó lesz

 

 Kulka az RTL Klubnak most azt mondta, „Jól vagyok! Végre jól vagyok!” Megköszönte a sok aggódást és még hozzátette, hogy

„ne féltsetek engem, ismét minden jó lesz!”.

http://444.hu/2016/07/08/kulka-janos-azt-uzeni-nem-kell-felteni-megint-minden-jo-lesz

 

A Liget-projekt biztonsági őre a rendőröket sem kímélte

„Bazmeg, mikor fogtok intézkedni??4!!4!?!”

- üvölti Tóth Csaba biztonsági őr magából kikelve a rendőrnek* a Hungexpó területén tegnap a Városligetben.

* - Olvasónk írja, a leüvöltött rendőr nem akárki, főleg nem egy kisrendőr, amit eleinte írtam. Olvasónk szerint alezredesként ő irányította a helyszínen mozgó rendőri egységeket.

 

http://444.hu/2016/07/07/a-liget-projekt-biztonsagi-ore-a-rendoroket-sem-kimelte

 

Fullpanorámás mezőgazdasági melléképületet épít magának Balatonfüreden Matolcsy Ádám

 

Három oldalán is üvegfalú házat épített 3200 négyzetméteres balatonfüredi telkére Matolcsy Ádám, a jegybankelnök Matolcsy György harmincéves fia. Az ifjabbik Matolcsy még 2013-ban vette meg a korábban még mezőgazdasági területként nyilván tartott szőlőt, ahova most az üvegpalota épül.

A telek adottságai alapján van értelme csupaüveg házat építeni, a domboldalból gyönyörű kilátás nyílik a városra és a Balatonra.

Matolcsy Ádám a Népszabadság megkeresésére azt monda, hogy az épületet

mezőgazdasági melléképületként és pihenésre fogja használni.

http://444.hu/2016/07/08/fullpanoramas-mezogazdasagi-mellekepuletet-epit-maganak-balatonfureden-matolcsy-adam

 

Csak a Fideszt nem érdekelte a Városliget

 

Rendkívüli ülést tartott pénteken a parlament Fenntartható fejlődési bizottsága a Városliget ügyében – pontosabban csak tartott volna, mivel az összes ellenzéki tag jelen volt, ám egyetlen kormánypárti képviselő sem jött el. Az emiatt informálissá minősült, mégis szokatlanul tartalmas eszmecsere konklúziója, hogy vannak még jogi lehetőségek a városi környezetpusztítás megakadályozására. Miközben a kormányoldal bojkottálta a vitát, a Liget miniszteri biztosa szemrebbenés nélkül nyilatkozta, hogy  "az ellentábor eddig nemigen élt a konzultáció lehetőségével".

 

http://nol.hu/belfold/csak-a-fideszt-nem-erdekelte-a-varosliget-1622897

 

Zsolnay: durvul az adok-kapok

 

Szívós ellenfélre akadtak, akik ki akarják csavarni a patinás Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t annak többségi tulajdonosának, a szír származású svájci állampolgár Bachar Najarinak a kezéből.

Najari a Népszabadságnak elmondta, hogy a Zsolnay kifizette 90 millió forintos helyiadó-tartozását, és augusztusban – a tulajdonos saját pénzének felhasználásával – kiegyenlíti azt a 380 milliós hitelt, ami miatt a hitelező felszámolást kezdeményezett a céggel szemben. Így pedig a felszámolás okafogyottá válhat. A többségi tulajdonos férfi ismerősei azt tanácsolták, hogy jól adminisztrálja a pénz eredetét, mert – a kiszivárgott információk szerint – amint fizet, eljárás indul ellene pénzmosás gyanújával. A kormánykörökkel jó kapcsolatot ápoló West Hungária Bau Kft. vásárolta meg a Zsolnay szóban forgó lejárt tartozását a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), és kezdeményezte a cég felszámolását.

 

http://nol.hu/belfold/zsolnay-durvul-az-adok-kapok-1622761

 

A legváratlanabb helyről kaphat segítséget a magányosan tüntető Erzsike néni

 

A miniszterelnökségtől kaphat jogi segítséget az az idős hölgy, aki egy éve minden nap magányosan tüntet különböző hivatalok előtt. Fia halálos ágyánál ígérte meg, hogy addig nem hagyja nyugodni az Orbán-kormányt, amíg ki nem harcolja, hogy családja ne uzsorakamattal felérő összeget fizessen vissza egy hatmilliós devizahitel után.

„Képzelje, tegnap odajött hozzám Csepreghy Nándor. Azt mondta, ismeri a történetemet és behívott a hivatalba hétfőre. Kíváncsi leszek, miben tudnak segíteni" – meséli izgatottan Duttyán Andrásné a róla szóló első riportunk utáni napon. A miniszterelnökség parlamenti államtitkárának hivatalában azonban nem adtak felvilágosítást a segítség mikéntjéről.

 

http://nol.hu/belfold/a-legvaratlanabb-helyrol-kaphat-segitseget-a-maganyosan-tunteto-erzsike-neni-1622879

 

Feszegetik a határokat

Felesleges Huxitról fantáziálni, hiszen egyértelmű, hogy a politikai vezetésünk hisz az unió értékeiben, européer attitűdjüket pedig csak erősíti, hogy tökélyre fejlesztették a mutyi határokon átívelő receptjét. Nézzük rögtön Andyt, a hollywoodi világpolgárt, aki nemcsak azzal szerettette meg magát a magyar filmszakma embereivel, hogy sikerei csúcsán is rendre büszkélkedett magyarságával, hanem azzal is, hogy sikereit hátrahagyva meg sem állt Magyarországig és önzetlenül vállalt itt küldetést. Aki más motivációkat sejt a háttérben, annak saját lelkiismeretével kell elszámolnia. Még a nevét is visszamagyarosította. Az üzletember persze kihasznál minden kedvezményt, amit biztosítanak neki a szabályok, akár többet is, kivált, ha adóoptimalizálásról van szó – ebben nemzetközi szinten is elismert gyakorlata van.

Nem kell tehát csodálkozni, ha Vajna, miután szerződtette tévéjéhez a Belgiumban tanult ­gurut vezérigazgatónak, meglépte, amit az a konkurenciánál eszelt ki, azaz hogy más állam hatóságainak felügyelete alá rendeli a csatornákat.

 

http://nol.hu/velemeny/feszegetik-a-hatarokat-1622811

 

György Péter Pár mondat az erőszakról

Annak a világos meggyőződésemnek, hogy a Ligetben építendő múzeumok a közjó érdekét szolgálják, nincs köze ahhoz, hogy hangot adjak annak az nézetemnek, hogy az erőszak kétségbevonhatatlan állami monopóliuma együtt jár alkalmazásának ugyancsak kétségbevonhatatlan felelősségével.

A Ligetben történt tegnapelőtti rendőri intézkedések során több órára őrizetbe vették az ismert, kiváló filmrendezőt, Csillag Ádámot, aki az események dokumentálásával foglalkozott. Ezt én jogsértésnek gondolom, és bizonyosan megengedhetetlen, súlyos emberi és etikai tévedésnek vélem.

Látnivaló, hogy a Ligetben építendő múzeumok építési folyamata során történő erőszakos események nyilvánvaló hatással vannak ezen intézmények társadalmi kontextusára. Az erőszak monopóliuma: higgadtságot, bölcs mérlegelést, türelmet követel, és nem járhat azon tiltakozók méltóságának emberi és fizikai sérelmével, akiknek a sérthetetlenségéhez azért is ragaszkodom, mert céljaikkal egyáltalán nem értek egyet.

 

http://nol.hu/velemeny/gyorgy-peter-par-mondat-az-eroszakrol-1622837

 

Liget Budapest Projekt, de milyen áron? – „Levél” György Péternek

 

A kiemelt jelentőségű, Baán László által jegyzett Liget Budapest Projekt körüli események az elmúlt két hétben drámai fordulatot vettek. Adódik a kérdés, hogy a társadalmi vita hiányáról és az események eldurvulásáról vajon a parkjukat, emlékeiket, közös terüket féltő békés, vagy éppen feldühödött állampolgárok vagy a miniszteri biztos tehet-e? Ahogyan itt az ideje néhány kérdést feltenni azoknak az értelmiségieknek is, akik ez év márciusában nevükkel támogatták ezt a projektet (petíció a Liget Budapest mellett), de azóta nem hallottunk felőlük, és hallgatásuk az aktivistákkal szembeni, számos esetben törvények felett álló intézkedések közepette egyre hangosabb.

Az egyik fő támogató György Péter esztéta, akinek szemei előtt az egyesült államokbeli és németországi példák lebegnek. György Péter, aki régóta jelentős, integratív nemzeti kulturális intézményekben gondolkodik, 2016. június 10-én az Élet és Irodalomban megjelent írásában abban bízott, hogy a demokratikus párbeszédre még mindig van lehetőség. A Liget Budapest Projekt esetében viszont, ha valami hiányzik, az éppen ez utóbbi. A „projektgazdák" által odarendelt „biztonságiak" éppen a közös kulturális emlékezet és a kívánatos erkölcsi rend tagadásának jegyében léptek és lépnek fel azóta is. S éppen György Péter történelemmel és emlékezettel foglalkozó munkásságából szembesülhetünk a már régi tanulsággal: ilyen áron nem lehet keresztülhazudni magunkat az igazsághoz.

 

http://nol.hu/velemeny/liget-budapest-projekt-de-milyen-aron-level-gyorgy-peternek-1622845

 

Elnöki rendszert épít Orbán?

Ez az eddigi kormányzás kudarca. Szilvásy György egykori Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kommentálta így a Népszavának Orbán Viktor legújabb ötletét. Azt, hogy a jövőben gyakorlatilag egy gazdasági és egy stratégiai kabinet veszi át a kormány munkáját. Kormánykabinetek korábban is léteztek, ám olyat, hogy ezekben a testületekben egyetlen állandó ember, az irányító miniszter legyen, a többiek az aktuális témák szakértői Szilvásy még nem látott. Kajdi József, az Antall-kormány kormányhivatalának vezetője arra figyelmeztetett, törvénymódosítás nélkül nem alkothat jogszabályokat a két testület, bár Orbánék nem ismernek lehetetlent.

 

http://nepszava.hu/cikk/1099421-elnoki-rendszert-epit-orban

Lendvai Ildikó Kopaszrend

Megint jönnek. Jönnek a kopasz verőlegények, kigyúrtan, konyhaszekrény méretben. Nem ám szemüveges, kákabélű, „polkorrekt”, kockásinges filoszok, pláne nem filozófusok, azok, mint tudjuk, a rendszer ellenségei. Férfiatlan népség, szemben a kopaszokkal. Ők rendet csinálnak, a hatalom rendjét. Kopaszrendet, ahol az izom az érv. A „Megjöttek a fehérvári huszárok” nótájára most azt illik bömbölni a kormányférfiaknak: „Megjöttek a kopaszfejű legények”.

Rájuk van szükség az igazán fontos ügyekben, mert már senkiben sem lehet bízni. A bírók összevissza ítélkeznek, nagy ritkán még az engedelmesre válogatott Alkotmánybíróság is megbotlik. A főügyész ugyan kezes, de gépezete egyre ügyetlenebb, a politikus-perekben lassan egyetlen vádiratuk sem áll meg. A rendőrség mindig is gyanús volt, nem olyan régen még külön rendelkezés mondta ki, hogy vannak ügyek, ahol a rendőr-tanú eleve hazugnak tekintendő, ha őt bántották, ha ő bántott, mindegy. Nincs más út: privatizálni kell az erőszakot is, mint a közvagyont, megbízható kezekbe adni.

http://nepszava.hu/cikk/1099404-kopaszrend

Szerencsés KárolyA Várban felejtett jaguár

Ha mindig a fantáziátlan, kicsinyes félemberek akarata érvényesült volna, egyetlen híd sem ívelne át a Duna felett

Magyar Hírlap

Ha mindig a fantáziátlan, kicsinyes félemberek akarata érvényesült volna, egyetlen híd sem ívelne át a Duna felett, s talán még mindig komppal járnánk át Budáról Pestre, hogy a révészek zsebét megtömjük garasainkkal. És bizony Esztergom és Párkány között is mélán figyelhetnénk a felrobbantott híd megmaradt roncsait, hallgatva a kis komp dohogó motorját, és Géza bácsi bölcs figyelmeztetését az örvények közelében: „Pozor!” De a budai királyi palota sem mutatná körvonalaiban sem a mai fenséges képét, mert hisz mennyi ellenkezést váltott ki, hogy megnagyobbítsák a kiegyezés után, s ehhez magát a várhegyet is kicsit megtoldják. Hogyan gúnyolódtak az akkori nyafogók, hogy a főváros a Gellért-hegy sziklái és a Duna közé rakpartot robbantatott, s ha már ezt megtette, a hegy szikláit kőfaragókkal szebbé, „attraktívabbá” tétette. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/60547/A_Varban_felejtett_jaguar

Boros ImreSoros György Európa-víziója

Magyar Hírlap

Kevés olyan aktív szépkorú szereplője van a nemzetközi politikai életnek, mint a hazai gyökerű Soros György.

Soros György természetét és jellemrajzát ismerve az a kérdés, hogy ez a vízió a nyerő, vagy az európai nemzetek szolidaritásán alapuló együttműködés visszaállítása, vagy esetleg a kettő harcából adódó teljes széthullás. A választók nemtetszése már nyilvánvaló, de azt még nem tudni, hogy mindez milyen politikai erőket hoz a felszínre. Minden korábbinál nagyobb szükség van tehát a higgadt mérlegelésre, hogy elkerülhetők legyenek az érzelmi alapú, de eredményüket tekintve nemzetrontó megoldások.

http://magyarhirlap.hu/cikk/60549/Soros_Gyorgy_Europavizioja

Így járhatnak jól a brexittel az oroszok

Majláth Ronald, Magyar Nemzet 

Habár múlt héten az Európai Unió hat hónappal meghosszabbította a gazdasági szankciókat Oroszország ellen, a britek unióból való távozása új helyzetet teremthet: ők voltak ugyanis a büntető intézkedések leghangosabb szorgalmazói. A Stratfor szerint az oroszok élni is fognak az új lehetőséggel.

 

http://mno.hu/kulfold/elsoporheti-az-oroszok-elleni-szankciokat-a-brexit-1350686

 

Matolcsy Gyöngyi férje nyomdokain

Magyar Nemzet

 

A balatonakarattyai önkormányzat is szerződött a Matolcsy családhoz közeli beruházásszervező céggel. A jegybankelnök felesége településrendezési feladatokkal bízta meg a társaságot.

Lassan nincs olyan tagja a Matolcsy családnak, aki ne állna így vagy úgy üzleti kapcsolatban a Raw Development Beruházásszervező és Mérnöki Szolgáltató Kft.-vel. A cég Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a cégbirodalmába tartozik, és kétségkívül kiválóan végzi a munkáját, ugyanis sorra kapja a megbízásokat a rokonságtól.

http://mno.hu/belfold/matolcsy-gyongyi-ferje-nyomdokain-1351016

 

Hiába a bizakodó várakozás: a Moody's nem minősítette fel Magyarországot

 

Történelmi siker vagy közepesen unalmas fejlemény - megoszlottak a vélemények pénteken arról, minek tekinthető az, ha a Moody's Investor Service este felminősíti Magyarországot. Este azután kiderült: a hitelminősítő nem lépett, maradt minden a régiben.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160708_A_Moodys_felminositesere_varunk

 

Jobbszélre csúszott Orbán Viktor

Mármint a lengyelországi NATO-csúcs hivatalos felvételén eléggé magányosnak tűnik a szélsőjobbon.

 http://hvg.hu/itthon/20160708_Jobbszelre_csuszott_Orban_Viktor

Nem hallgatja ki a rendőrség Kubatov Gábort a Nemzeti Választási Irodát elfoglaló kopaszok ügyében

Szóval Kubatov sok szempontból fontos figurának látszik. De nem a rendőrség szerint.

ƒ„Az eddig lefolytatott nyomozás adatai alapján az eseményben szerepet játszó személyek kiléte ismert, Kubatov Gábor tanúkihallgatásától nem várható semmilyen azt ügy érdemét érintő releváns adat, vagy információ beszerzése, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint az indítvány elutasításáról határoztam.”

Ezt a rendőrség írta az MSZP-s Nyakó Istvánnak, miután azt kezdeményezte, hogy hallgassák meg Kubatovot az ügyben.

http://444.hu/2016/07/08/nem-hallgatja-ki-a-rendorseg-kubatov-gabort-a-nemzeti-valasztasi-irodat-elfoglalo-kopaszok-ugyeben

Lemondtak Spéder emberei a takarékszövetkezeti integráció éléről

Az új tisztségviselőket a július 18-ára összehívott közgyűlésen választják meg, addig a jelenlegi tagok folytatják munkájukat. A tagok elfogadták az integrációs szervezet alapszabályának módosítását - közölte az SZHISZ az MTI-vel.

Bártfai-Mager Andrea frissen kinevezett postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos is szólt a közgyűlésen.

Nem mondott sokat, az MTI szerint hangsúlyozta, az integrációs folyamatban egy szakasz lezárult. A kormánybiztosságon "az integráció értékeire alapozva" a jövő héttől "stratégiaalkotó munka" kezdődik, melynek során áttekintik azon területeket, amelyek nem megfelelően működnek, vagy "további fejlesztésre szorulnak". A kormánybiztos a szeptember 15-éig tartó munkában az integráció minden tagjának és az integráció központi szerveinek aktív közreműködésére számít. 

http://444.hu/2016/07/08/lemondtak-speder-emberei-a-takarekszovetkezeti-integracio-elerol

Megdöbbentő döntés született a Balatonnal kapcsolatban

 

A csütörtöki Magyar Közlönyben a kormány visszavonta a tavaly novemberben született és a Balaton, mint kiemelt üdülőkörzet 2020-ig tartó fejlesztéséről szóló határozatát. A visszavont határozatban összesen 310 milliárd forintnyi fejlesztés szerepel.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megdobbento_dontes_szuletett_a_balatonnal_kapcsolatban.617410.html

 

Hatalmi harcok és üzleti körök nyomása miatt vonhatták vissza a Balaton gigatámogatását

 

Könnyen lehet, hogy minisztériumok közötti hatalmi harcok és üzleti körök nyomása áll a háttérben azzal együtt, hogy az egész országban egységesen akarja kezelni a turizmus fejlesztésére szánt forrásokat a kormány és ebből még a példátlanul egységes balatoni fejlesztési keretet sem engedi kilógni. Mindenesetre az újabb irányváltás és a turizmusfejlesztési keretrendszer kialakítása tovább csúsztathatja az ilyen célokra szánt pályázatok meghirdetését és így a pénzek kifizetését is. 

 

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/visszavonta_a_gigantikus_penzt_a_balatontol_a_kormany_miert.234500.html

 Segítek Orbán Viktornak átalakítani a kormányt

 

Már az első lépés meg is történt, úgy kirúgták L. Simont, hogy a lába nem érte a földet. Holott évekkel ezelőtt kellett volna, de ami késik, az később van. Következő lépésként javasolnám Rogán Antal bíróságra szállítását. Lehetőleg bilincsben, hogy el ne szökdössön külföldre interjút adni valami bulvárlapnak. Apropó, Tóni! Azóta is nagy erőkkel várjuk a nagyon fontos interjút, ami miatt nem sikerült eljutni a bírósági szembesítésre. Tudod, ami hétfőn jelenik meg. Vagy három hete folyamatosan.

Tehát L. Simon és Rogán egy életre letudva, következő lépésben elő kellene ásni az olajszőkítéses ügyeket és meghallgatni Pintér Sándort. Ha sikerül feloldani a titkosított aktákat, akár meg sem kell hallgatni, szerintem úgy is meg lehet hozni az ítéletet.

http://kolozsvaros.com/2016/07/07/segitek-orban-viktornak-atalakitani-a-kormanyt

 Lázár kemény üzenetet küldött Farkas Flóriánnak

A kancelláriaminiszter szerint ha Farkas Flóriánnak tiszta a lelkiismerete, akkor meg kell jelennie az Európai Csalás Elleni Hivatal meghallgatásán.

Az OLAF június 17-én „érintett személyként” akarta kikérdezni a Híd a munka világába, valamint az Út a szakmaválasztáshoz projektek kapcsán a miniszterelnöki megbízottat, Farkas azonban nem jelent meg a meghallgatáson. A Híd a munka világába projekt vizsgálata során az Emberi Erőforrások Minisztériuma annyi szabálytalanságot tárt fel, hogy a tárca visszakérte az erre szánt 1,6 milliárd forintot a roma önkormányzattól.

„Azt kértem a kollégáimtól, hogy vegyék fel vele a kapcsolatot, és kérjék meg arra, hogy mindenképpen menjen el. Nem tudom, hogy az időpont-egyeztetés volt-e a probléma, vagy mi a szándéka. Nyomatékkal kérem tőle, hogy az OLAF-meghallgatáson jelenjen meg, ráadásul érintetti meghallgatásról van szó az OLAF által folytatott vizsgálatban. Nagyon fontosnak gondolom azt, hogy ha valakinek igaza van, azt képes legyen megvédeni. Ha Farkas Flóriánnak tiszta a lelkiismerete és igaza van, akkor meg kell jelennie az OLAF előtt” – fejtette ki Lázár János.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/lazar-kemeny-uzenetet-kuldott-farkas-floriannak-1349795

 

Kocsis Máté egy körúti tojásdobáló szintjén buzizott a Facebookon

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója és budapesti elnöke alaposan feldühödhetett egy ügyvédi felszólításon, legalábbis erről tanúskodik péntek délelőtti Facebook-posztja, amelyben Ungár Klárát és az őt képviselő ügyvédet, - a HVG-t és a hvg.hu-t is rendszeresen képviselő - Nehéz-Posony-Mártont sértette meg.

Frissítés! 13 óra körül Kocsis Facebook-oldala elérhetetlenné vált, az alábbi képernyőképen azonban megőriztük az ominózus bejegyzést.

Kocsis a posztban Ungár Klárát "Ungár Klárolyként" és "Klári bácsiként" emlegeti, Nehéz-Posonyról pedig kerek-perec közli, hogy "homokos". A pride-ot a homofóbia ünnepének nevezi, és valami homályos - homofób körökben nyilván közismert - utalással arról ír, hogy Ungár a Pride-on "be volt szappanozva, de víz meg sajnos sehol nem volt".

http://hvg.hu/itthon/20160708_kocsis_mate_buzizas_nehez_posony_marton

 Stumpf András Kvótajátszmák − válasz Bencsik Gábornak és Lánczi Tamásnak

 Minthogy a kvótakérdés nem ezen a népszavazáson dől el, hajlamos vagyok úgy érezni, hogy belpolitikai játszmához kellenék megint. Az lenne a dolgom, hogy félidőben megerősítsem a kormányt.

Vannak firkálmányok, amelyekre nem érdemes reagálni. Ha ganéban turkálunk, büdös lesz a mi kezünk is. Hagyni kell az apróságokat, eljátszadoznak magukban.

Vannak aztán a határterületen mozgó írások. Sok félreértéssel, némi sejtetéssel és rosszindulattal, de legalább gondolatcsírákkal is megtűzdelve. Ilyen Lánczi Tamás cikke a Mozgástér blogon, amellyel kvótanépszavazásos írásomra válaszol.

A legörvendetesebb azonban, hogy még mindig, igen, még mindig akadnak vitacikkek, amelyekben a szerző képes a témával foglalkozni, kifejezni egyet nem értését úgy, hogy közben nem csusszan el a személyeskedés taknyán. Innen is köszönöm Bencsik Gábornak, hogy megtisztelt írásával.

Hacsak a népszavazással lépéskényszerbe nem hozzuk a régiónkat, a V4-eket, mindazokat, akik ellenérdekeltek a kvótában. Ha ennek az eszköze a referendum, ha tehát hatására mondjuk szomszédainknál  is elindul a népszavazási hullám, az már jelenthet némi erőt a nagy, közös európai asztalnál is. Ennek jeleit Lánczi Tamás már bizonyára jól látja a haza üdvére folytatott londoni bizniszelés lövészárkaiból, én viszont innen még sajnos nem. Ha látok majd ilyesmit – na, például arra az esetre tartottam nyitva az opciót, hogy elmegyek és mégis ikszelek egy nemet október 2-án.

http://mandiner.hu/cikk/20160708_stumpf_andras_

 Nagy Ervin Bürokráciacsökkentés

Két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt kell választani, amelyik egyszerűbb...

Magyar Hírlap

Szeptemberben újabb törvények megváltoztatásába fog a kormány a bürokrácia csökkentése érdekében – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Akár százas nagyságrendű is lehet a változás – tette hozzá. Sőt! A területi közigazgatás reformjáról szólva úgy fogalmazott, hogy 1873 óta nem történt ekkora átalakítás. Nos, a kétely a tapasztalat eddigi hiánya miatt mindannyiunkban ott motoszkál… Már csak azért is, hiszen a bürokráciacsökkentés mint kifejezés, nem egyértelmű. Nem úgy, mint anno a rezsicsökkentés volt. Hisz azt értette és tapasztalta mindenki. A bürokrácia esetében viszont legalább kétértelmű szóval állunk szemben. A jelentéshatárok pedig sokszor elmosódnak.

http://magyarhirlap.hu/cikk/60357/Burokraciacsokkentes

 

KÖVÉR LÁSZLÓ: HA A MAGYAROK MEGVÉDIK MAGUKAT, AKKOR EURÓPÁT IS VÉDIK

MTI

Kövér László szerint ha a magyarok képesek magukat megvédeni saját hazájukban, akkor ezzel az európai civilizációt és kultúrát is megóvják a migráció okozta identitás- és civilizációs válságtól.

Az Országgyűlés elnöke az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kisvárdai nyári táborának keretében rendezett pénteki kerekasztal-beszélgetésen kifejtette: minél több migránst fogad be és integrál Európa, annál nagyobb eséllyel fog bekövetkezni az a lehetőség, hogy később ők fogják integrálni a többségi társadalom európai kultúrájú, keresztény gyökerű tagjait.

 

http://magyaridok.hu/belfold/kover-laszlo-ha-magyarok-megvedik-magukat-akkor-europat-vedik-819541/

 

FÜGGETLENNEK ÁLCÁZOTT MANIPULÁTOROK

Nánási Tamás Magyar Idők

 

A pontossághoz hitelesség kell, a hitelességhez pedig függetlenség. Ez az elv a gazdaság folyamatainak elemzésére, a jövőbeni kilátások előrejelzésére különösen érvényes, hiszen egy-egy helyzetkép, prognózis változásokra ösztönözhet, döntéseket alapozhat meg. Az, aki felelősséggel akarja ezt segíteni, kínosan ügyel a hitelesség és függetlenség meglétére. Az viszont, aki manipulálni akar, nem a köz, hanem valaki vagy valakik javát szolgálja. S ilyenkor már nem beszélhetünk függetlenségről, és odavész a hitelesség. A szándékos manipuláció minősített esete pedig az, amikor valaki ennek ellenére mégis hitelesnek és függetlennek maszkírozza magát.

Magyarország legrosszabb gazdasági elemző cégére, a GKI Gazdaságkutató Zrt.-re abszolút helytálló ez a megállapítás. Kornai János fejtegette azt az egyik előadásában, hogy vékony a választóvonal a „politikán kívül álló független” fiskális elemző és a politika alakításában részt vevő közgazdász megengedett tevékenységi körei között. Vagy egyik, vagy másik: választani kell a két szerep közül. Hitelesen nem lehet mindkettőt betölteni, mint ahogy ezzel a GKI próbálkozik. 

 

http://magyaridok.hu/velemeny/fuggetlennek-alcazott-manipulatorok-816142/

 

Európa üzent a törököknek: „soha nem lesztek közénk valók”

Az isztambuli repülőtéren elkövetett merénylet kapcsán a keresztény Európa világos üzenetet küldött a muszlim Törökországnak: hiába igyekeztek az unióba, soha nem lesztek közénk valók. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

 http://valasz.hu/vilag/europa-uzent-a-torokoknek-soha-nem-lesztek-kozenk-valok-119445

 “Kubatovéknak hasonlóan radikális nézeteik vannak, mint az ultráknak. Csak ők nem mondhatják ki.”

 

Az egész egy beszélgetéssel kezdődött, aztán úgy döntöttünk, érdemes leírni. Sok mindent másképp látunk, máshol vannak a határok, de egy dolog mindkettőnknek fontos: a Ferencváros. Ő mindig, mindenhová kísérte a csapatot, együtt mozgott a szurkolói csoportokkal, én inkább csak hazaikra jártam, és a kanyarban ácsorogtam néhány baráttal. Ő most a vénaszkenner miatt a stadionon kívül maradók táborát erősíti, én egy-egy meccsre bemegyek. Azt mondja, elég fura státusza van a táborban, mindig is kilógott, igaz, sose akart száz százalékig asszimilálódni. A legfőbb bajnak nem Kubatovot tartja, hanem az általa működtetett, mindent kontrollálni akaró rendszert. A szurkolói lélektant fejtegettük, de nem mosdattuk a szélsőségeseket. Eb, karlendítés, ultrák, skót lojalisták, Fidesz, Jobbik, nácik, remélem, semmi nem maradt ki. Hívjuk Ferinek, vele beszélgettünk.

A marseille-i meccsen rengeteg csontrészeg magyart láttam. Ilyen állapotban az ember könnyebben átvesz egy-egy rigmust, bele se gondol a jelentésébe. Hiszen mi értelme annak, hogy izlandi cigányok?!

 Az elmúlt pár évben butult le a szurkolás. Egy Fradi-Újpesten ma már mindössze négy dal megy, abból kettő a “fa**szopó Újpest”.

 http://24.hu/sport/foci/2016/07/08/kubatoveknak-hasonloan-radikalis-nezeteik-vannak-mint-az-ultraknak-csak-ok-nem-mondhatjak-ki/

 Megyesi Gusztáv egy tolószékben ír a szülőtartás nehézségeiről

 A publicista most nem vicces.

Miután április eleje óta kórházban fekszem, s egy nem túl sikeres műtét után próbálom különféle praktikákkal a lebénult lábaimat mozgásra bírni, végre közölték velem, hogy ne legyenek illúzióim:jelen állás szerint életem végéig tolókocsiba kényszerülök, sőt a rák még ennél is derekasabb munkát végzett: több mint valószínű, hogy életem végéig pelenkázni is kell, de remélik, hogy mentálisan ez nem okoz nagyobb törést bennem.

Megyesit az lepte meg, mennyire rezignáltan vette tudomásul a bejelentést. Írásában leghűbb barátjaként mutatja már be új tolókocsiját, vázolja, miként reagálnának minderre szülei. Anyja a tolószéket, a pelenkát egy pillanat alatt tudomásul venné, ápolná odaadón, apja azonnal előadást tartana a szülőtartási törvény árnyoldalairól, mire a család pánikszerűen elhagyná a szobát.

Az ő családjában soha senki nem szorult rá a gyerekei segítségére, az ő korosztályát a szülők támogatták, ha ő ötvenévesen szorult meg, adtak kölcsön.

Honnan, és miből, és milyen lemondások árán, ez örök titok marad.

Az írásból kiderül, hogy törvény nélkül is mindent megtesznek érte gyermekei, Megyesi azt tartja a legszörnyűbbnek, hogy nem engednek kifizetni semmit,

a behozott tusfürdőt, pelenkát, különféle testápolókat, gyerekpopsi-törlőt, mert az apjának a legfinomabb, legillatosabb seggtörlő jár. A legnagyobb, svédországi lányom a reptérről szalad egyenesen hozzám valami speciális, felfekvés elleni krémmel, 15 éves kamasz fiam a zsebpénzéből hoz paradicsomos káposztát meglepetésileg a főzelékbárból, mert egyszer mintha azt mondtam volna, hogy ezt ennék legszívesebben.

Mindettől néha könnyekig meghatódik, néha meg durva és elutasító lesz, talán, mert tudja, hogy ezek nem alkalmi gesztusok, örökké tartanak, azt üzenik, ő már örökre el lesz tartva.

De azért úgy ülök előttük a tolószékben, olyan büszke, öntudatos pózban, mint valami királyi trónon.

 http://24.hu/kozelet/2016/07/08/megyesi-gusztav-egy-toloszekben-ir-a-szulotartas-nehezsegeirol/

 A bojkottált műsorvezető: Vágó István

 Egykor az egész ország szerette, mindig a képernyőn láthattuk és a hangja is a fülünkben maradt. Mára politikai pályára adta a fejét. A Demokratikus Koalíció médiaszakértőjeként állást foglalt, így, ha humorosan fogalmaznánk, azt írnánk, hogy már csak a fél ország szereti. Vágó István jó példája annak, hogy ha valaki nem szereti a hatalmat, a hatalom sem fogja szeretni őt. Aktuális témákról kérdeztük.

 http://24per7.info/a-bojkottalt-musorvezeto-vago-istvan/

 

OFFSHORE CÉGEK

Hűtlen kezelés kötvényügyben?

Hiába négyszer magasabb a letelepedési kötvény kamata, mint a tisztán piaci ár, a kormány nem csökkenti a papírok után fizetendő összeget. Ezzel egyértelművé vált, hogy a kabinet teljes mellszélességgel támogatja az offshore cégeket, amelyek eddig közel 100 milliárd forintra tettek szert a magyar állam jóvoltából.

 

 A kötvényt csak az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága által kijelölt vállalkozások forgalmazhatják, amelyeket egy kivételével az offshore cégek körében népszerű helyszíneken jegyeztek be. Jelenleg öt ilyen vállalkozásnak van forgalmazási engedélye, ezek között egy magyar kft. található, a többi céget a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Máltán és Cipruson jegyezték be. A társaságok ügyfelenként 45–60 ezer euró szolgáltatási díjat is kérnek, továbbá náluk landolnak a kötvények után járó kamatok is, ami ügyfelenként további 29 ezer euró. Ez azt jelenti, hogy 74–89 ezer eurót nyernek egy ügyfélen, ami jelenlegi árfolyam mellett 23–27,6 millió forint jutalékot jelent kötvényenként. Nem tudni azonban, hogy valójában mekkora bevételre tesznek szert, mert a gazdasági bizottság nem kér adatokat a közvetítő cégektől.

 http://mno.hu/gazdasag/hutlen-kezeles-kotvenyugyben-1350902

 

Rafinált választ adott a kormány Elie Wiesel-ügyben, de bakott lőtt - aztán javította

 Miután a Nobel-békedíjas Elie Wiesel halála után semmiféle nyomát nem találtuk kormányzati reakciónak, részvétnyilvánításnak, megkérdeztük a Miniszterelnöki Kabinetirodát e hallgatás okairól, illetve arról, van-e köze ennek ahhoz, hogy az író annak idején kifogásolta Nyírő József újratemetését.

 A válasz két nap múlva futott be, és a Miniszterelnökség nevében így szól: "Magyarország Kormánya tisztelettel adózik a holokauszt minden áldozata és túlélője iránt. A 2016. július 2-án elhunyt Nobel-békedíjas Elie Wiesel kivételes személyiség volt, akire Magyarországon is megbecsüléssel tekintenek. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta számára Mádl Ferenc, akkori köztársasági elnök."

Szó szerint idéztük! Amivel csak a következő gondok vannak:

- részvétnyilvánítás továbbra sincs benne, bár méltatás már igen;

- 2009-ben Elie Wiesel nem kapott Köztársasági Érdemrendet;

- 2009-ben Magyarország köztársasági elnöke nem Mádl Ferenc volt, hanem Sólyom László.

Az elsőre már nehéz bármit is mondani, itt már olyan emberi tényezők játszanak szerepet, mint kegyelet vagy tisztesség.

Azt azonban a Miniszterelnökségen illene nem elrontani, hogy kik és mikor voltak Magyarország köztársasági elnökei.

http://hvg.hu/itthon/20160707_A_Miniszterelnokseg_a_datumok_az_allamfok__es_Elie_Wiesel

 

 Liget Budapest - Elítélték az egyik tiltakozót hivatalos személy elleni erőszak miatt

Egy év börtönre ítéltek, két év próbaidőre felfüggesztve egy a Liget-projekt ellen tiltakozó külföldi aktivistát pénteken, mert szándékosan szájon rúgott egy rendőrt.

 

http://www.ma.hu/belfold/285451/Liget_Budapest__Eliteltek_az_egyik_tiltakozot_hivatalos_szemely_elleni_eroszak_miatt

 

Öt rendőrt lelőttek a rendőri túlkapások elleni amerikai tüntetésen

 Orvlövészek gyilkoltak meg rendőröket a texasi Dallasban, miközben tömegek tüntettek amiatt, hogy a héten két fegyvertelen afroamerikait lőttek le fehér rendőrök. Három elkövetőt őrizetbe vettek, a negyedik meghalt, de előtte azzal fenyegette a rendőröket, hogy bombák vannak mindenhol, a vég közeleg. Átfésülték a környéket, de végül nem találtak robbanószerkezetet. Obama elítélte az "aljas, gonosz, előre kitervelt" támadást.

 

http://index.hu/kulfold/2016/07/08/3_rendor_meghalt_amikor_elszabadultak_az_indulatok_a_rendori_tulkapasok_elleni_amerikai_tunteteseken/

 

Gyurcsány elajándékozta az Altust - papír is van róla

 Gyurcsány Ferenc feleségének ajándékozta cégét, az Altus Befektetési Zrt.-t. A volt miniszerelnök tanácsadó vállalkozását eddig is Dobrev vezette, de így sem sikerült kivédeniük a kormányzati politikai támadásokat, amelyek uniós megbízások miatt érték az Altust. A vád az volt, hogy gyakorlatilag az unió pénzeli Gyurcsányt mint politikust, hiszen a cégből osztalékot szokott kivenni, miközben jövedelme egy részét a pártja, a DK támogatására fordítja.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160708_Gyurcsany_elajandekozta_az_Altust__papir_is_van_rola

 

Megjelent a bíróságon a titokzatos Orgován Béla

 Sajtóperben jelent meg Budapesten a Quaestor-ügy titokzatos szereplője, hogy aztán arra hivatkozva ne mondjon semmit, hogy nem hozott ügyvédet magával.

 

HVG egy januárban megjelent híre nyomán indított pert lapunk ellen Orgován Béla, az a férfi, aki tavaly tíz napra a már bedőlő Quaestor-holding egyszemélyi vezetője lett. A titokzatos, nyolc általánost végzett korábbi közmunkás Quaestor-ügyben pontos szerepe máig kérdéses, de arra mindenképpen jó lehet, hogy a valódi Quaestor-vezér Tarsoly Csaba felelősségre vonása nehezebb legyen.

A sajtóperben a bíróság az alperes jogi képviselőjének indítványára beidézte Orgovánt, hogy elmondhassa, milyen tervei vannak újdonsült cégeivel. A HVG által leírtakat ugyanis vitatta. Orgován Béla meg is jelent a bíróságon. Ahhoz nem járult hozzá, hogy fotó vagy videó készüljön róla.

Vallomást azonban nem tett, mert közölte, hogy két napja megvált jogi képviselőjétől, és nélküle nem nyilatkozik semmiről. Így még arra a kérdésre sem felelt a bírónak, hogy milyen iskolai végzettsége van. Az alperes jogi képviselője kifogásolta, hogy az Orgován által indított perben maga Orgován nem tesz vallomást, miután ő maga elküldte jogi képviselőjét. Elhangzott, hogy lehetősége nyílna ez esetben elállni a pertől.

http://hvg.hu/itthon/20160708_orgovan_bela_a_birosagon

 

Kínaiaké a legsikeresebb magyar cég

 

Európa leggyorsabban növekvő cégei között van egy Magyarországon működő, kínai tulajdonban lévő gyermekruha nagykereskedés és webshop – derült ki az Inc. amerikai magazin listájából, amely a 2011 és 2014 közti árbevétel-növekedés alapján állított rangsort.

A Setino Hungary Kft. a kontinens 5000 legsikeresebb cégét listázó összeállítás 51. helyén áll,

három év alatt 953 százalékkal növelte árbevételét.

http://index.hu/gazdasag/2016/07/08/kinaiake_a_legsikeresebb_magyar_ceg/

 

Nem várt helyekről kaptak támogatást az Angliában dolgozó EU polgárok

 

Privátbankár

 

Öt komoly gazdasági és érdekvédelmi szervezet, köztük az ottani gyáriparosok szövetsége és a kereskedelmi kamara, nyílt levélben kérte a brit kormányt, hogy erősítse meg az ott dolgozó EU polgárok jogait hosszú távra. 80 parlamenti képviselő is csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

http://privatbankar.hu/makro/nem-vart-helyekrol-kaptak-tamogatast-az-angliaban-dolgozo-eu-polgarok-295381

 

Újabb rejtély a tűzszerész-tragédiában

Miután kiderült, hogy alvállalkozóként dolgoztak a tűzszerészek a hortobágyi bombalőtéren, a Népszava újabb különös eseményt derített fel. A honvédség már 2014-ben összekülönbözött a megrendelővel és abbahagyta a bombamentesítést. Ezért kellett meghosszabbítani a mentesítés határidejét, ami a tragédia előtt egy hónappal járt le.

Valóban alvállalkozásban végzett tűzszerészeti tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyon. Ez az üzleti kapcsolat azonban olyan viharos lehetett, hogy a terület mentesítésére kiírt szerződés határidejét meg kellett hosszabbítani.

http://nepszava.hu/cikk/1099276-ujabb-rejtely-a-tuzszeresz-tragediaban

 

Horváth Csaba: nem kell mindent odaadni a kormánynak

Elfogadhatatlan az a főpolgármesteri álláspont, hogy ha valamit kér a kormány, akkor azt oda kell adni - mondta a Városligetről szólva Horváth Csaba fővárosi szocialista képviselő.

Ezzel az erővel az első szembejövő bűnözőnek odaadhatjuk a pénztárcánkat, ha kéri - tette hozzá az ellenzéki politikus.
A múzeumi negyed lehetne jó dolog, de a látványtervek hazudnak, az a zöldövezet, ami rajtuk látható, csak évtizedek múlva jöhet létre, addig kopár terület fogadja az odalátogatókat - vélekedett Horváth Csaba.

http://nepszava.hu/cikk/1099381-horvath-csaba-nem-kell-mindent-odaadni-a-kormanynak

 

Pákh Imre: Lopott képet nem illik kiállítani

 

Ezzel magyarázza, miért függönyözték le a Golgotát a debreceni Déri Múzeumban

Az Amerikában élő műgyűjtő azért perli a magyar államot, mert védetté nyilvánították a festményét, hogy ne tudja elszállítani az országból. Ma lett volna az első tárgyalás, de elhalasztották. Az állam képviselője azért kért halasztást, mert az előkészítő iratokat csak június 29-én kapták meg, így nem tudtak időben felkészülni.

 

http://www.atv.hu/belfold/20160707-pakh-imre-lopott-kepet-nem-illik-kiallitani

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.