2016, július 5 - 07:07 Sajtószemle

Két éve legálisan is lehet „strómankodni” itthon. Olyan garanciákat nyújtunk az anonimitás – igaz, részleges – megőrzésére, amelyeket sok offshore-állam sem tud.

Két éve él újra Magyarországon a bizalmi vagyonkezelő (trust) intézménye. A parlament részben a külföldön lévő vagyonok hazacsalogatására dolgozta ki azt a törvényes megoldást, amely révén a vagyonok, cégek, ingatlanok tulajdonosai a szélesebb nyilvánosság számára „láthatatlanná” válhatnak. Nem biztosítja azt, hogy az adóhivatal és más hatóságok előtt is rejtve lehet maradni, de a nyilvánosságtól megvéd.

 

http://nol.hu/gazdasag/magyarorszag-megcsinalja-amit-az-offshore-paradicsomok-sem-mernek-1622269

 

Tüntetés a röszkei 'tizenegyekért': Bőr a képeteken?

 

"Ha nem lennének Magyarországon bevándorlók, már én sem lennék itt" - ezt írta valaki egy rózsaszín szívbe az aszfalton Budapesten a Kúria főbejáratánál, ahol a Migráns Szolidaritás Csoport tartott demonstrációt. A 80-100 tüntető a Szegeden elítélt 11 migráns mellett állt ki, az eljárást kirakatpernek nevezték, melynek során tiltott határátlépésért és a röszkei zavargásokban való részvételért kaptak börtönbüntetést a szerintük vétlen résztvevők. Köztük egy kerekesszékes meg egy bottal járó férfi, akit aztán a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a szökés veszélyére hivatkozva a hétvégén újra őrizetbe vett. Végül a békéscsabai bíróság megszüntette ellenük az eljárást, Bicskén, nyitott menekülttáborba várhatják jogerős ítéletüket.

 

http://nol.hu/belfold/a-roszkei-tizenegyekert-tuntettek-1622305

 

Nem bíznak a kórházak az egészségügyi államtitkárban

 

Több oldalas, 16 pontos közleményben utasította el a kancellária-rendszert a Magyar Kórházszövetség miután pénteken és hétfőn is egyeztetett a dokumentumról a szaktárcával.

 

http://nol.hu/belfold/nem-biznak-egymasban-1622287

 

Csak a kvóta miatt kell a Soros-kotta?

a kabinet háziciviljeinek, a a Civil Összefogás Fórumnak az elnöke arról beszélt a közszolgálati rádióban, "érik Soros György kitiltása". A magyar származású amerikai üzletember ismét a kormányzati kommunikáció célpontjában van, mióta a múlt héten a menekültválság ügyében fölszólalt az Európai Parlament (EP) bizottságaiban.

 

http://nepszava.hu/cikk/1098979-csak-a-kvota-miatt-kell-a-soros-kotta

 

A CÖF köhög – Kitiltatnák Sorost

„Most, amikor a valóság beköszöntött az Európai Unióba, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiráns elküldte első számú földerítőjét, Soros Györgyöt az Európai Bizottságba, hogy tesztelje jövőbeni politikáját és annak a visszhangját” – jelentette ki Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke.

Ugyane nívón már azt is hallottuk, hogy évtizedek óta itt áskálódik, és irányítja Clintonékat, Obamát, ura folyóknak, tengereknek, esőnek, szélnek – mindezt a magyarok ellen.

De jó, játsszunk konteóst: Hillary átdobja a kíváncsi 86 éves hírszerzőt, aki ejtőernyővel ereszkedik a háttérhatalom mögé, ami egyébként is ő.

http://nepszava.hu/cikk/1098939-a-cof-kohog-kitiltatnak-sorost

 

Bűvésztrükkök

Szerető Szabolcs Magyar Nemzet

 

Irányított kakofónia. Én legalábbis annak sejtem a Magyarország európai uniós tagságával kapcsolatos kormányzati nyilatkozatokat brexit után, kvótanépszavazás előtt. Látszólag teljes a zűrzavar. A brit kilépés ellen kampányoló miniszterelnök kizárja a magyar népszavazást az EU-tagságról; a Miniszterelnökséget irányító miniszter a kormány soros heti sajtótájékoztatóján vall arról, hogy szíve szerint a kilépésre voksolna, akihez hasonlóan nyilatkozik a kormányszóvivő is; a házelnök hangsúlyozottan most a bennmaradás híve, egyúttal leszedi a keresztvizet Brüsszelről; más fideszesek szórványosan kiállnak a tagságunk mellett. Különösen érdekes Kovács Zoltán nyilatkozata, hiszen a kormányszóvivő azon kevés honpolgárok egyike, akiknek a munkakörük szerint nincs magánvéleményük. De Lázár János esete is figyelemre méltó; néha úgy érzem, a tájékoztatóira szerződtetni kellene valakit, aki egy táblával jelzi a publikumnak, hogy most éppen a miniszter, a hódmezővásárhelyi polgárok választott képviselője, a magánember vagy esetleg valamelyik befolyásos üzletember barátja válaszol a kérdésre.

 

http://mno.hu/vezercikk/buvesztrukkok-1350368

 

Így gyártott Spéderről smárolós álriportot a TV2

 

A TV2 nem egyszerűen paparazzofotókkal és privát infókkal próbálta lejáratni Spéder Zoltánt, hanem szándékosan manipulálni próbálta a nézőket. Így lett a kolléganőnek köszönésképpen adott pusziból csókjelenet, a 35 milliós luxusverda valójában 10 milliót ér, a sorscsapásként tálalt súlyos operáció egy sima vakbélműtét volt.

 

http://hvg.hu/itthon/20160704_Igy_gyartott_Spederrol_smarolos_alriportot_Andy_Vajna_teveje

 

Ez már nem újságírás

Aggályos, hogy a hatalmi játszmákat efféle brutális lejáratásokkal akarják rendezni - mondta lapunknak Polyák Gábor miután kiderült, hogy a TV2 szándékosan torzította el az információkat a Spéder Zoltánról készült riportban. A "rejtőzködő milliárdos" Spédert bemutató összeállítás több helyen is sántít: a milliárdost nem feleségével fotózták le, nem volt "súlyos műtétje", s autója sem került 40 millió forintba. A kormánypárti csatorna akarva-akaratlanul még Csányi Sándor egyik bizalmasát is belekeverte a lejáratásba, amit a hírek szerint az OTP-vezér nem vett jó néven.

 

http://nepszava.hu/cikk/1098973-ez-mar-nem-ujsagiras

 

A trollok gyávasága

Gazda Albert, Magyar Nemzet

Amikor a brexites népszavazás után azt írtam: ennek az eredménynek most beláthatatlanok a következményei, egyvalamire nem gondoltam. Arra, hogy a győztesek nem lesznek hajlandók szembenézni ezekkel a következményekkel. Az, hogy a tűzzel való játékot pártja és önmaga korábbi választási sikere érdekében kezdeményező David Cameron jelezte, tudja, hogy mennie kell, helyes. Aki megbukott, nem maradhat.

Az ellenben már több volt, mint meglepetés, amikor Boris Johnson, a volt londoni főpolgármester, Cameron egykori jó barátja és harcostársa, a kilépéskampány vezéralakja is bemondta: esze ágában sincs menedzselni a felmerülő folyamatokat párt- vagy miniszterelnökként. De minden poénnál van szórakoztatóbb poén. A hétfő híre, hogy Nigel Farage, a másik euroszkeptikus ász, a UKIP első embere sem szeretne első ember lenni többé pártjában. Úgymond azért, mert elérte, amit akart, és a csúcson kell abbahagyni.

http://mno.hu/gkozep/a-gyava-trollok-1350331

 

Páratlan baklövést, skandalumot emleget Hunvald ügyvédje

Sebes Péter: Védencem kártalanítási kérelemmel fordult a bírósághoz, nem kérdéses és nem kétséges, hogy meg is kell kapnia

Magyar Hírlap

„Ügyvédként, büntetőjogászként az a véleményem, hogy a védencemmel szembeni büntetőeljárásban példátlanul szakszerűtlenül járt el a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség” – mondta lapunknak Hunvald György védőügyvédje.

Sebes Pétert azért kerestük meg, mivel ellentmondásos tények jelentek meg azzal kapcsolatban, pontosan miről is szól a Fővárosi Főügyészség által kezdeményezett s a Fővárosi Törvényszék által helybenhagyott perújítás az egykori erzsébetvárosi szocialista polgármester büntetőügyei kapcsán.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/60140/Paratlan_baklovest_skandalumot_emleget_Hunvald_ugyvedje

 

Újra balos összeállást jósolnak

Fideszes mozgósítási főpróba lesz országos szinten

Pindroch Tamás Magyar Hírlap 

A Fidesz választókerületi elnökei­nek az őszi kvótaellenes referendum lesz a 2018-as választások főpróbája – tudtuk meg. Akár az egyéni képviselőségért való indulás is múlhat a választókerületi népszavazási eredményeken.

Az őszi kvótaellenes népszavazás a Fidesz szempontjából azért is fontos, mert a pártvezetés le tudja mérni, miképp dolgoznak a választókerületi elnökök, egyéni parlamenti képviselők – értesültünk. A 2018-as parlamenti választások szempontjából fontos állomást jelent majd a referendum, sokat számít, hogy egy-egy választókerületben hány szavazót lehet mozgósítani a kormány által kezdeményezett népszavazáson. A következő parlamenti választásokon azok az egyéni jelöltek indulhatnak, akik hozzák a pártközpont által elvárt szavazatmennyiséget.

http://magyarhirlap.hu/cikk/60141/Ujra_balos_osszeallast_josolnak

 

Emlékszik a Körmenden lányokat molesztáló, ablakokat törő migránsokra?

 

A rendőrség megszüntette a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában történt rongálás miatt 2016. május 4-én ismeretlen elkövető ellen indított szabálysértési előkészítő eljárást: a vizsgált cselekmény

a hatóság álláspontja szerint nem szabálysértés.

Ez az az eset, ami úgy indult, hogy a körmendi befogadóállomáson tartózkodó menekültek zaklatták a tornacsarnokban kézilabdázó lányokat, és a csarnok ablakait is betörték. De lássuk sorban a történéseket a vizsgálat lezárultáig

 

http://index.hu/belfold/2016/07/04/emlekszik_a_kormenden_ablakokat_toro_migransokra/

 

Tízmilliókat sikkaszthatott az MNB-alapítványok pénzéből a sümegi jövőegyetem vezetése

 

"A főiskolát üzemeltető tulajdonos a közelmúltban azonnali hatállyal leváltotta a Sümegi Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot (KFKK) irányító cég ügyvezetőjét, majd a könyvvizsgálói jelentés és a jogászi szakvélemény megismerését követően rendőrségi feljelentést tett az új vezetés" - írja közleményében a John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/07/04/tizmilliokat_sikkaszthatott_el_a_sumegi_jovoegyetem_kamudoktora/

 

Négy éve nincs biztosítása a magyar katonáknak

A kormány házilapja, a Magyar Idők ír arról, hogy négy évvel ezelőtt megszüntették a magyar katonák élet- és felelősségbiztosítását. Ezért a Hortobágyon egy bomba hatástalanítása közben hősi halált halt tűzszerészek számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg.

A lapnak Szendrei Zoltán őrnagy, a Honvédszakszervezet alelnöke elmondta, hogy a szaktárca

Hende Csaba minisztersége idején, négy évvel ezelőtt szüntette meg a katonák biztosításait arra hivatkozva, hogy az addigi rendszerben aránytalanul magas biztosítási díjat kellett fizetnie a honvédségnek a katonák után, miközben csak kevés káresemény következett be.

A szakszervezet alelnöke arról is tájékoztatta a lapot, hogy jelenleg az a fő szabály a Magyar Honvédség katonáit érintő balesetek, halálesetek kapcsán, hogy ha baj van, akkor mindenért a honvédelmi tárca vállal felelősséget, és állja a kártérítési, kárenyhítési juttatások biztosítását.

http://444.hu/2016/07/04/negy-eve-nincs-biztositasa-a-magyar-katonaknak

 

Simicska bukja a vadászterületeit Vasban

 

Vas megye északkeleti részén 14 ezer hektáron volt eddig vadászati joga a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-nek, de a vadászati jogokra vonatkozó, a vadászati hivatal által megtett ajánlások alapján ezt a területet feldarabolják, és a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. a következő 20 éves ciklusra nem kapott egyetlen területre sem ajánlást, aminek az lehet az eredménye, hogy végül vadászati jogot sem kapnak - derül ki a Nyugat.hu cikkéből.

Egyszerűen feldarabolták a területet, nem hagytak időt a változtatásokra.

Egyetlen este darabolták fel a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Sárvári Mezőgazdasági Zrt. korábbi vadászterületeit. És éppen a határidő utolsó napjának estéjén.

 

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/simicska_vadaszteruletek_szetosztas_sarvar

 

A budapestiek 86%-a nem támogatja, hogy múzeumokat építsenek a Városligetbe

Egy, a Medián által készített friss közvéleménykutatás szerint a fővárosiak túlnyomó többsége támogatja a Városliget felújítását, de új épületeket nem építene a parkba.

Azaz megőrizné a Városliget eredeti funkcióját, közpark jellegét, és teljesen elutasítja a Liget-projektet.

http://444.hu/2016/07/04/a-budapestiek-86-a-nem-tamogatja-hogy-muzeumokat-epitsenek-a-varosligetbe

 

Tasó államtitkár biztosan nyer a 471-es út felújításán, másoknak katasztrófa lesz

 

Debreceni ingatlantulajdonosok fordultak segítségért Tasó Lászlóhoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárához, mert a támogatásával indult 471-es számú főút felújítása miatt elveszthetik ingatlanukat. A hivatalos érvelés szerint egy természetvédelmi terület miatt vezetik magántelkekre a 2x2 sávos utat. Az érintettek viszont kinyomozták: egy mezőgazdasági termelésre is alkalmatlan, volt szovjet páncélos gyakorlópályáról állítják a beruházók, hogy Natura2000-es védettség alatt áll.

http://nol.hu/belfold/taso-allamtitkar-biztosan-nyer-a-471-es-ut-felujitasan-masoknak-katasztrofa-lesz-1622273

 

A magyar edzők megkérdőjelezik Storck szaktudását

Amíg a szurkolók önfeledten ünneplik a magyar futball-válogatott Eb-szereplését, addig a hazai edzők egy része kisebbíti Bernd Storck (53) kapitány érdemeit.

 

http://www.blikk.hu/sport/foci-eb-2016/a-magyar-edzok-megkerdojelezik-storck-szaktudasat/820ncqb

 

Több mint furcsa nevű arab cég toppan be a magyar árampiacra

 

Nem biztos, hogy a lehető legjobban sikerült a névválasztás, amivel a honi árampiacra is betoppanni készül egy gazdag arab család. Az energia-, pénz- és árupiacokon is globális szerepre törő cégcsoportban lévő GECX gyorsan ismertté válhat.

A világ egyik leggazdagabb arab családjához, a szaúdi Rajhi famíliához köthető magyarországi áramkereskedő cég jött létre a napokban. Jegyzett tőkéje 30 millió forint. Cégbírósági bejegyzése alapján a GECX Group Hungary Kft. az áram szállításával és elosztásával is foglalkozna. Annyira fiatal, hogy még nem szerepel engedélyesként a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján, de anyacége profilja alapján várhatóan brókerkedésbe fog. A liberalizált és likvid magyarországi villamosenergia-piacon már több energiabróker cég beindult az elmúlt időszakban, de vonzza az új piaci szereplőket a HUPX áramtőzsde is.

 

http://www.vg.hu/vallalatok/energia/gazdag-arab-csalad-cege-a-magyar-arampiacon-472183

 

Székely viccel válaszolt az unióból való kilépésről szóló kérdésre Áder János

 

A köztársasági elnöktől az MSZP-s Újhelyi István azt kérdezte, ő is kilépne-e az unióból. Az államfő hivatalos válaszában egy ismert székely viccel felelt a kérdésre. 

Áron bácsit faggatja a felesége: – Áron szeretsz te még engem? Olyan régen mondtad már, hogy szeretsz. Mire Áron bácsi a következőt feleli: – Harminc éve megmondtam már, hogy szeretlek. Ha ez változik, szólok

 

http://www.origo.hu/itthon/20160703-eu-ader-janos-mszp-eu-tagsag.html

 

Svájci főbankár: a Brexit az ár, amit a brit elit az oktatásba való beruházások elszalasztásááért fizet

 

Nagy-Britannia most fizeti vissza az árát annak, hogy hagyták az egyenlőtlenség megugrását és túl keveset ruháztak be az oktatásba

– mondta a Reutersnek a második legnagyobb svájci bank, a Credit Suisse vezérigazgatója, az elefántcsontparti születésű Tidjane Thiam. A bankár, aki 15 évet élt korábban Londonban, úgy látja, néhol olyan gyermekszegénységgel találkozott a brit fővárosban, amivel egyébként csak Afrikában.

http://444.hu/2016/07/03/svajci-fobankar-a-brexit-az-ar-amit-a-brit-elit-az-oktatasba-valo-beruhazasok-elszalasztasaaert-fizet

 

Az oktatási államtitkár szerint jobb lett volna, ha kitalálják, hogyan tanítsák szeptembertől az összevont természettudományos tárgyakat

 

z eduline.hu készített interjút Palkovics László oktatásért felelős államtitkárral. Az interjú legérdekesebb része arról szól, hogy mi lesz azután, hogy a kormány a szakiskolákban összevonja a természettudományos tárgyakat. Például, hogy mi lesz azzal, akinek továbbtanuláshoz szükséges lenne olyan tárgyból letett érettségire is, amit nem tanulhatott az iskolájában.

A válasz nagyon egyszerű:

"A szakgimnáziumok hallgatói - amennyiben más tárgyból szeretnének érettségizni, mint amit a szakgimnáziumban tanulnak elmehetnek vendéghallgatói státuszba a szakképzési centrumon belül."

Az interjúban felmerült, hogy ez nem biztos, hogy logisztikailag egyszerű feladat. A maga tömörségében nagyszerű kérdés-válasz jön:

http://444.hu/2016/07/04/az-oktatasi-allamtitkar-szerint-jobb-lett-volna-ha-kitalaljak-hogyan-tanitsak-szeptembertol-az-osszevont-termeszettudomanyos-targyakat

 

Nigel Farage lemond pártja vezetéséről

 

A Brexit mellett az egyik leghevesebben kampányoló Nigel Farage lemond a függetlenségi párt vezetéséről - jelentette be hétfőn.

Farage azt mondta, megtette a magáét az unióból kilépésről szóló népszavazással, ezzel elérte a politikai céljait, a pártját pedig igen jó pozícióban hagyja ott. Közölte, hogy az üzleti életből azért váltott a politikára, hogy egy önigazgató nemzetté tegye Nagy-Britanniát, ezt pedig sikerült elérnie. Hozzátette, ezúttal nem fogja megváltoztatni a véleményét a lemondásrl, mint azt 2015-ben a választások után tette. A politikus azt is mondta, az UKIP vezetőjének lenni időnként nehéz volt, de megérte.

 

http://hvg.hu/vilag/20160704_Nigel_Farage_lemond_partja_vezeteserol

 

Tények a numerus claususról

Kovács M. Mária

Amit Szakály Sándor, az állami Veritas Intézet igazgatója nem tud, vagy nem akar tudni.

A numerus clausus kapcsán Szakály Sándor a Budapest Beacon-nak adott interjújával a közvéleményt és a történész szakmát provokálja. Mégsem mehetünk el szó nélkül a provokáció mellett, hiszen a Miniszterelnökség által közvetlenül felügyelt, állami alapítású és adókból fenntartott kormányintézet, a Veritas a hírek szerint mostanában készül mintegy húsz kutató bevonásával „kutatni” a numerus clausus problémáját. Az intézet igazgatója az interjúban ehhez a kutatáshoz ad támpontot és fogalmi keretet. Szakály előfeltevéseit és következtetéseit a források és a szakirodalom nem támasztják alá. Ha az intézet mégis efféle alapvetéssel indítja el kutatását, akkor a tervezett munka eredménye nemigen lehet más, mint egy politikai célzatú, a tények tagadásával előállított emlékezetpolitikai pamflet. Erre viszont nehéz, ha nem lehetetlen a szakma eszközeivel reagálni.  A pamflet és a történetírás eltérő műfajok, amelyek között legfeljebb a süketek párbeszéde zajlik. Mégis kísérletet teszek arra, hogy tényekkel cáfoljam meg a Szakály-interjú numerus clausussal kapcsolatos megalapozatlan és téves állításait.

http://hvg.hu/velemeny/20160704_tenyek_a_numerus_claususrol_szakaly_sandor_veritas_kovacs_m_maria

 

Csaknem 6500 hektár földet szerzett Mészáros Lőrinc

Hírtv

Csaknem 6500 hektárnyi földet szerzett meg Mészáros Lőrinc és felesége Fejér megyében a földárverések során – írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja: a gázszerelőből lett felcsúti milliárdos polgármester a megyében eladott földterületek több mint nyolc százalékát birtokolja. A lap kiemeli: országosan a liciteken a legnagyobb földvásárlók milliárdosok voltak: egy Bács-Kiskun megyei, 292 hektáros terület több mint egymilliárd forintért kelt el, a Hajdúságban 200 hektárt adtak el 960 millió forintért, Tolna megyében pedig 616 millió forintért kelt el egy 223 hektáros terület.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/csaknem-6500-hektar-foldet-szerzett-meszaros-lorinc-1350218

 

Orbán mellett Ákos, Rúzsa Magdi, a Kiscsillag

 

Idén a parlamenti pártok frakcióvezetőit és az összes határon túli magyar párt elnökét is várják Tusnádfürdőre.

“Itthon voltunk, vagyunk, leszünk Európában!” Ez a mottója az idei XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor programjának, amelynek a hagyományoknak megfelelően az erdélyi Tusnádfürdő ad otthont július 19-24. között. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a nyári szabadegyetemről tartott sajtótájékoztatón kiemelte: napjainkban a bel- és külpolitika határvonalai feloldódtak, ami azzal függ össze, hogy Európában úgy tűnik, valódi válsághelyzet alakult ki.

A Fidesz politikusa kitért a migráció mellett az újjáéledő orosz birodalmi ösztönökre, az Oroszország és Ukrajna közötti háborús helyzetre és a Brexitre. Ezek közül egy is elég lenne – állapította meg a bizottsági elnök, hozzátéve: ezek most összeadódnak, illetve köztük ok-okozati összefüggés van. Az összhatás pedig az, hogy Európában ezek a jelenségek az emberek körében félelmet ébresztenek, a félelem érzése általánossá vált.

A bizottsági elnök a táborról szólva úgy fogalmazott: Tusványos titka, hogy a nyári szezonban szerencsésen ötvözi a szabadegyetem és a fesztivál jelleget. Tusványos a leglazább szabadegyetem és a legizgalmasabb fesztivál, kulturális “a la carte” jellemzi a rendezvényt – mondta és kitért arra, hogy idén fellép mások mellett Ákos, Rúzsa Magdi, a Kiscsillag. Összegzése szerint egyfajta nemzetpolitikai, ágazatközi “brainstorming” helye is a tábor, ami egyhetes Magyar Állandó Értekezletként is értékelhető. Idén a rendezvényre a parlamenti pártok frakcióvezetőit és az összes határon túli magyar párt elnökét is várják – jelezte.

http://24.hu/kozelet/2016/07/04/orban-mellett-akos-ruzsa-magdi-a-kiscsillag/

James Kirchick

 

A kimondott szó hatalma - Obama világpolitikai tévelygései

Obama agytrösztje szerint az Egyesült Államokat azért vonják be sorozatosan konfliktusokba szerte a világon, mert katonai és diplomáciai elitje képtelen elviselni azt a gondolatot, hogy az ellenségei megalázzák. Ha valaki nem tartja be a szavát, véli ez az elit (az agytröszt szerint: hibásan), elveszti a tartását, s ez arra ösztönzi Amerika riválisait, hogy újabb és újabb próbák elé állítsák szilárdságát.

Obama és belső köre mély megvetéssel tekint az amerikai külpolitikai testületre, amiért hisznek az efféle zagyvaságban. E meg­­vetésre két nemrégiben adott és leplezetlenségük miatt igencsak érdekes interjúból derült fény. Az elsőben, amelyet Jeffrey Goldberg készített az Atlantic számára, az elnök azt állította, nemhogy nem szégyenkezik amiatt, hogy 2013-ban elmulasztotta Aszadot bombázni, de egyenesen „büszke” rá. Obama elutasítja a „wa­shingtoni kottát”, amely abszurd dolgokat ír elő – például azt, hogy a szabad világ vezetőjének ki kell állnia saját szavaiért.

 

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-kimondott-szo-hatalma-99663

 

Így szurkol Orbán Viktor, s így pedig...

Két kép, ami többet mond minden szónál.

 

 Guðni Jóhannesson izlandi elnök a Franciaország-Izland meccsen:

http://magyarnarancs.hu/kispalya/magyarorszag-izland-1-1-99979

 

Még hogy stadionokat? Azt nézzétek, mennyi templomot építünk!

 

„Az elmúlt hat évben 1018 templom újult meg a Kárpát-medencében, közülük 60 újonnan épült - mondta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szombaton a dunakeszi Szent Péter és Pál görög katolikus templom felszentelésén, majd hozzátette, hogy „mindez lelki éhséget mutat”.
Azt viszont már nem tette hozzá, hogy e lelki éhséget piszkos anyagiak nélkül aligha lehetett volna csillapítani, mint ahogy arról sem beszélt, hogy mégis mibe fájt ez az 1018 felújított, illetve 60 újépítésű ingatlan az adófizetőknek.

 

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/meg-hogy-stadionokat-azt-nezzetek-mennyi-templomot-epitunk-99977

 

BAKONDI: MEGERŐSÍTETT HATÁRŐRIZET A SZERB- ÉS A HORVÁT SZAKASZON

MTI

Úgynevezett mélységi határőrizetet vezetnek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén kedden 0 órakor – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

http://magyaridok.hu/belfold/bakondi-megerositett-hatarorizet-szerb-es-horvat-szakaszon-806788/

 

IDÉN SEM A NAGYBANIN VOLT A PRIDE

 

Szikszai Péter Magyar Idők

Nem voltak politikusi kirohanások, a Jobbik meg, mint tudjuk, néppártosodik. Az LMBTQ és akármilyen szervezetek ugyan a magyar közjogi méltóságok képével vonultak – nyilván nem tiszteletből -, az Index főszerkesztője pedig a Spéder-ügy után amelegjogokkal kapcsolatos állásfoglalást tartotta a legfontosabbnak. De ezek most elsikkadtak. Kánikula van meg foci Eb. És a magyar egyre elfogadóbb.

 

http://magyaridok.hu/belfold/iden-sem-nagybanin-volt-pride-806236/

 

MOLNÁR GYULA: AZ ÖRDÖGTŐL JOBBRA ÁLLÓKKAL NEM FOGUNK ÖSSZE

AZ MSZP ÚJ ELNÖKE SZERINT AUTOMATIKUSAN SENKI SEM KERÜLHET FEL A 2018-AS VÁLASZTÁSI LISTÁRA

 

Losonczi Kata Magyar Idők

Inkább előnynek érzi az MSZP új elnöke, hogy nem országgyűlési képviselő, mert kívülről szeretné építeni a pártot. Molnár Gyula szétválasztja a parlamenti és a pártpolitikait munkát, és aktívabb részvételt kér a frakciótól, hogy jobban meg tudják jeleníteni az MSZP álláspontját. Molnár azt is elmondta az elnökségnek, hogy automatikusan senki sem kerülhet fel a 2018-as országos választási listára. A Jobbikról szólva kijelentette: érti a logikát, hogy a győzelemhez az ördöggel is össze kell fogni, de az ördögtől jobbra állókkal már nem.

– Az elődei közül kit tart a legjobb pártelnöknek?
– Hú, bele a közepébe! Ilyenkor a taktikus mondat az, hogy azt, aki az előző volt. De érzelmi szempontból a mi origónk, akihez mérjük magunkat, nyilvánvalóan Horn Gyula.

– Ön nagyon jól ismerte Horn Gyulát. El tudná képzelni, hogy ha ma élne, akkor Gyurcsány Ferenc pártjában ülne?
– Erre egy karakteres válaszom van, amit már mondtam a sajtóban: ha Horn Gyula élne, akkor soha nem lépne ki a Magyar Szocialista Pártból, és soha nem csinálna másik pártot az MSZP-vel szemben. Horn Gyula soha nem árulná el a saját volt pártját. Elfogadom azt, amikor az egyik párt a másiktól szavazatot akar szerezni, de az érzelmi gyökerének kiszakítása elfogadhatatlan és ízléstelen.

– Mi lesz Horn Gyula szobrával? Elhozták a Jókai utcai volt székházból.
– Most a pártelnök-frakcióvezető szobájában áll, és köszöni szépen, jól van, megnéztem. Fájó szívvel azt mondom, egy ideig még itt marad és a frakcióvezetőt fogja figyelni. Mint korábban is említettem, szét fogom választani a frakció munkáját és a pártpolitikai munkát. És ha találunk megfelelő irodát az MSZP-nek, akkor a szobor átkerül oda.

 

http://magyaridok.hu/belfold/molnar-gyula-az-ordogtol-jobbra-allokkal-nem-fogunk-ossze-803302/

 

Két ügyben is elmeszelte a magyar kormányt az EU bizottsága

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó sérti az uniós szabályokat az Európai Bizottság szerint.

 

Az Európai Bizottság arra jutott, hogy a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó szembe megy az uniós előírásokkal. Az ok, hogy az egyre emelkedő sávos (progresszív) díjszerkezet előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozásoknak a versenytársaikkal szemben.

 

http://index.hu/kulfold/eurologus/2016/07/04/ket_ugyben_is_elmeszelte_a_magyar_kormanyt_az_eu_bizottsaga/

Az ember, aki ott sem volt

Rogán Antal és az V. kerület alternatív valóságai

A jegyző, a könyvvizsgáló, a rendőrség, a lehallgatott maffiatagok, a belügyminiszter, a nyugalmazott tábornok, a grúz üzletemberek, Habony nagynénje és a budai fideszes polgármester: sokaknak lehettek információi, sejtései arról, hogy néhány dolog talán nem teljesen kóser és szabályos Budapest szívében, az V. kerületben. Van viszont egy ember, aki rendületlenül állítja, hogy minden tisztán, tisztességesen és jogszerűen zajlott az irányítása alatt: Rogán Antal, a (volt) polgármester. Orbán és Lázár azt mondja, hisz neki, de egyre több sötét, múltbéli ügy kezd a nevéhez tapadni, és lassan már az sem tűnik extrém forgatókönyvnek, ha Rogánról kimondaná a bíróság, hogy szabad bűnözőnek hívni, és eljárás alá vonnák. Pedig fideszes kormánytagokkal kapcsolatban eddig teljesen elképzelhetetlennek tűnt ilyesmi. A sors iróniája, hogy a miniszterelnök kabinetfőnöke amiatt ütheti meg nagyon a bokáját, mert felvette a kesztyűt a Fidesz által drogos politikusnak megbélyegzett Juhász Péterrel szemben.

http://index.hu/belfold/2016/07/04/rogan_antal_es_az_v._kerulet_sotet_ugyei/

Német rendőrségi jelentés: egyre több a szexuális erőszak a strandokon

 

Egyre több a szexuális indíttatású támadás a németországi strandokon és fürdőhelyeken, írja a Bild a düsseldorfi rendőrség belső levelezésére hivatkozva.

A Rheinische Post a düsseldorfi fürdőt üzemeltető társaságra hivatkozva azt írja:  előfordulnak ugyan ilyen esetek, de nem drámai a helyzet. Egyes fürdővendégeket az zavar, ha a férfiak kihívóan bámulják őket, de az is előfordult, hogy egy férfi véletlenül nyitott rá az öltöző nőkre, mert nem tudta elolvasni az ajtóra kirakott német nyelvű feliratot.

 

http://index.hu/kulfold/2016/07/04/egyre_tobb_a_szexualis_eroszak_a_nemet_strandokon/

 

Végre valami értelmes dolog a neten: itt az Orbánizer!

 

Na, most aztán tényleg itt az év eddigi legjobb Chrome-kiegészítője, az

Orbánizer!

Szemben a szimplán ízetlen, de remek tréfának bizonyuló, teljesen öncélúSzarbánizerrel, ennek van némi össztársadalmi jelentősége is, amennyiben

a felszínen láttatottal szemben a vélt valós tulajdoni viszonyokat leplezi le

a megfelelő cikkekre alkalmazva. Az Orbánizer jelenlegi kezdetleges formájában „Mészáros Lőrinc” nevét cseréli le a bábmester, Orbán Viktor nevére. Különösen jól mutat ez például „Mészáros Lőrinc” gyarapodásáról szóló cikkekre alkalmazva.

http://444.hu/2016/07/04/vegre-valami-ertelmes-dolog-a-neten-itt-az-orbanizer

 

Trump kirúgott tanácsadója szerint a Hillary Clinton mellé posztolt Dávid-csillag igazából seriffcsillag

 

Némileg váratlanul rúgták ki nemrég Donald Trump vezető kampánytanácsadóját, Corey Lewandowskit. Lewandowski nem sokáig maradt munka nélkül, hamar lecsapott rá a CNN, hogy legyen Trump-ügyi szakértőjük.

Rögtön szükség is volt a tudására, miután Trump kampánya újabb botrányba keveredett. A republikánusok várható elnökjelöltjének Twitterén bukkant fel egy fotó, amin Hillary Clinton volt látható egy pénzhalom mellett, a kép oldalán pedig egy Dávid-csillagba volt beírva, hogy a valaha volt legkorruptabb politikus.

http://444.hu/2016/07/04/trump-kirugott-tanacsadoja-szerint-a-hillary-clinton-melle-posztolt-david-csillag-igazabol-seriffcsillag

 

L. Simon László A lovasberényi kormányüdülőről

 

Az újabb, nemtelen támadás kapcsán szeretném jelezni, hogy az olvasóit hazugsággal félrevezető sajtó önmagát teszi teljesen hiteltelenné, és ezzel éppen a demokráciákra jellemző ellenőrző funkciójáról mond le.

 

„A leghatározottabban visszautasítom azt a sajtóban megjelent állítást, miszerint bármiféle közvetlen vagy közvetett közöm lenne a lovasberényi kormányüdülő új tulajdonosához.

Sem én, sem családtagjaim, sem a családom érdekeltségébe tartozó gazdasági társaság nem vásárolta meg a lovasberényi kormányüdülőt. Az újabb lejárató szándékú hecckampány abszurditását jól mutatja, hogy a Demokratikus Koalíció a nyilatkozatában balatonberényi kormányüdülőről beszél, és a sajtó jelentős, jól körülhatárolható része ezt is kontrollálatlanul átvette.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160704_l_simon_laszlo_a_lovasberenyi_kormanyudulorol

 

Ara-Kovács: Orbán kilépne az EU-ból

 

Gyurcsány pártjának külpolitikusa szerint a nemzetállamok a felelősek az EU-s kudarcokért, mert saját problémáikat rátolták Brüsszelre.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160704_ara_kovacs_orban_kilepne_az_eu_bol

 

Miért kellett könyvet írni a melegházasság ellen?

 

Többek közt erről faggatja Stumpf András Szilvay Gergelyt, akinek a melegházasság ellen írt könyve pár héttel a Pride előtt jelent meg. Szabadság, demokrácia, semleges állam, férfi és nő. „Nem elég, hogy szeretik egymást?”

 

http://mandiner.hu/cikk/20160704_miert_kellett_konyvet_irni_a_meleghazassag_ellen

 

Törvénysértő lehet a Brexit az egyik legnagyobb jogi iroda szerint

 

Az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda bevonásával jogi eljárás indult annak megakadályozására, hogy a brit kormány parlamenti döntés nélkül kiléptethesse Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160704-torvenyserto-lehet-a-brexit-az-egyik-legnagyobb-jogi-iroda-szerint.html

 

A kormány félreállította Schmidt Máriát, de neki még nem szóltak

 

Csak látszólag nem történik semmi a Sorsok Háza körül. Zoltai Gusztáv kormánytanácsadó Glatz Ferencre cserélné Schmidt Máriát.

Egész mostanáig úgy tudtuk, hogy a Józsefvárosban vegetáló új emlékközpont, a Sorsok Háza szakmai koncepciójának kidolgozásával Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját (formailag a nevével fémjelzett közalapítványt) bízta meg a kormány. Dokumentumok, interjúk és nyilatkozatok sora tanúskodott erről.

Ehhez képest a Lázár János vezette Miniszterelnökség – kérdésünkre, hogy Schmidt Máriától megkapták-e már a Sorsok Háza részletes koncepcióját – ezt válaszolta: „A Miniszterelnökség nem szerződött senkivel a Sorsok Háza részletes koncepciójának elkészítésére, így nem is kaphatott ilyen anyagot senkitől.

 

http://nol.hu/belfold/a-kormany-felreallitotta-schmidt-mariat-de-neki-meg-nem-szoltak-1622241

 

Csillag István Odalett…

 

A Vezér verskedvelő. Erre a költségvetések „dallama” vezetett rá. A Vezér korlátlan hatalmának éveiben, így a napokban elfogadott költségvetések alaphangulatát a Vezér talán mindennapos olvasmányának, Vörösmarty Mihály leghíresebb versének refrénje adja: „… ne gondolj a gonddal”!

Azt tanítjuk, hogy az éves állami költségvetés az állam következő évre vonatkozó pénzügyi terve; a kormány gazdaságpolitikai programjának éves, időarányos cél- és megvalósításának eszköz-rendszere; az állami szervek magatartásának várható kerete. A Vezér korlátlan hatalmának éveiben ami megvalósult, az volt a terv. A polgári demokrácia bölcsőjét ringató amerikai alapító atyák mondása, miszerint nincs adóztatás a részvételi demokrácia nélkül, a Vezér korlátlan hatalmának nemzeti rendszerében már a múlté, hiszen a kormány annyit és annyiszor módosíthatja az Országgyűlés által megállapított költségvetést, ahányszor csak a Vezérnek tetszik, ahányszor csak a Vezérnek alkalmas. 

 

http://nol.hu/velemeny/odalett-1622307

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.