2016, július 29 - 07:09 Sajtószemle

Egy kiszivárgott ügyészségi feljegyzés szerint a budapesti éjszakai élet egykori császára arról írt a Fidesz pártigazgatójának, hogy ha elhagyhatja az előzetes letartóztatását, akkor kitereget nem fideszes politikusokról szóló bűnügyi információkat.

Hiába mehet haza 250 millió forint óvadék ellenében Vizoviczki László, a rendőrök megvesztegetésével és adócsalással vádolt nagyvállalkozó körül egyre csak izzik a levegő. 

Az N1TV szerint a főügyészség pár hónappal később, április 15-én készített hivatalos feljegyzést a Vizoviczki házában lefoglalt dolgokról. A most megjelent dokumentumokszerint az ügyészek elolvasták a levelet, amelynek tartalmából arra következtettek, hogy Kubatov lehet a címzett. 

A levél tartalma arról szól, hogy kampányban nyújtott támogatásért és fideszes politikusokat nem érintő bűnügyi információkért cserében K. G. nyújtson segítséget abban, hogy Vizoviczki László szabadlábon védekezhessen

- olvasható a Veres Tamás főhadnagy által írt feljegyzésen. 

A portál azt állítja, hogy a Kubatov és a Fidesz számára kínos levelet nem tette be az ügyészség a Vizoviczki-ügyben bíróság elé benyújtott dokumentumok közé, ami felveti annak kérdését, hogy vajon miért nem? 

A levél lefoglalása után nem sokkal, 2013-án május 30-án Vizoviczki házi őrizetbe került a börtönből, de hamarosan újra visszakerült az előzetesbe. 

 

http://index.hu/belfold/2016/07/28/vizoviczki_kubatov_fidesz/

Kubatov és Vizoviczki az óvodából ismerik egymást

 

Sok helyzetben el lehet képzelni egy vezető fideszes politikus és egy alvilági körökben hírhedt vállalkozó találkozását, de egy óvoda már talán túl van a képzelőerő határain. Az Index viszont megtudta: Kubatov és Vizoviczki ugyanabba a pesterzsébeti óvodába járt. Egyelőre nem tudjuk, hogy hányszor találkoztak, de az biztos, hogy 2012 áprilisában - nem sokkal Vizoviczki letartóztatása előtt - összefutottak az óvodájuk 110. születésnapi zsúrján, ahol a beszámolók szerint beszélgettek is egymással. Kubatov cikkünk megjelenése után azt mondta, hogy "talán" kétszer találkozott Vizoviczkivel.

http://index.hu/belfold/2016/07/28/kubatov_es_vizoviczki_az_ovibol_ismerik_egymast/

Közös fotón Vizoviczki és Kubatov, a két gézengúz

Az Index által felfedezett - eredetileg a pesterzsébeti önkormányzathonlapján megjelent - fotó a Gézengúz Óvoda Lázár utcai Tagóvodájának 110. születésnapja alkalmából tartott zsúron készült. Itt Vizoviczki Kubatov Gábor jelenlegi Fidesz-alelnök mellett ül. Mint az Index megtudta, mindketten ebbe az óvodába jártak,  a zsúron a beszámolók szerint beszélgettek is egymással.

http://nol.hu/belfold/kozos-foton-vizoviczki-es-kubatov-a-ket-gezenguz-1625489

"Az MNB tevékenysége minden ponton sérti a törvényeket"

Az MSZP szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa törvénytelenül működik, mivel abban a külsős tagok száma nem haladja meg a belső tagokét.

http://nol.hu/belfold/az-mnb-tevekenysege-minden-ponton-serti-a-torvenyeket-1625457

A TV2 tök komolyan lehozott egy riportot arról, hogy Angela Merkel és Theresa May illuminátusok

A Tények extra szerdai adásában a TV2 leadott egy olyan riportot, amely azt sejttette, hogy Angela Merkel német kancellár és Theresa May brit miniszterelnök illuminátusok. Egészen durva vonatra foglalt jegyet mostanában a kormánysajtó, a  Magyar Idők kedden arról közölt publicisztikát, hogy a nizzai és müncheni merényleteket az izraeli titkosszolgálat követhette el.

A riportban egyébként megszólalt Kriston Endre, a Hihetetlen magazin szerkesztője is. Ez egy olyan újság, aminek jelenleg Atomháborúk az őskorban címmel jelent meg a legfrissebb cikke. Az nagyjából mindegy is, mit mondott Kriston.

Theresa May és Angela Merkel pedig úgy jön az illuminátusokhoz, hogy “a brit sajtó szerint” tagjai a “szervezetnek”, mert, dobpergés, piramist formálnak a kezükből. Azután azért megszólal egy protokollszakértő, aki elmondja, hogy a riport egész alapja baromság, nem piramis az, hanem egy tanult szokás, amitől kevésbé tűnnek esetlennek a politikusok a nyilvános szerepléseik alatt. Merkel például híresen nem tud mit kezdeni a kezeivel, régóta cikizik a kéztartása miatt.

http://24.hu/belfold/2016/07/27/a-tv2-tok-komolyan-lehozott-egy-riportot-arrol-hogy-angela-merkel-es-theresa-may-illuminatusok/

Felmondott Pálmai L. Ákos, a Tények Extra főszerkesztője

 

A 24.hu úgy tudja, Pálmai nem a szerdai, Angela Merkel és Theresa May illuminátus-tagságával foglalkozó riport miatt mondott fel, amelyben a Hihetetlen Magazinszerkesztőjének segítségével rántották le a leplet Európa vezető politikusairól. A Tények Extra szerkesztősége mindenesetre elismerte, hogy rosszul időzítették az anyagot. A portál értesülései szerint a főszerkesztő távozása után többen is távozni készülnek a csatornától.

http://index.hu/kultur/media/2016/07/28/felmondott_a_tenyek_extra_foszerkesztoje/

Összevagdosták magukat és öngyilkossággal fenyegetőztek Kiskunhalason a kétségbeesett menekültek

Július 5. óta szinte lehetetlen bejutni, de az őrzött szálláson élők nehezen viselik a bizonytalanságot.

http://nol.hu/belfold/osszevagdostak-magukat-es-ongyilkossaggal-fenyegetoztek-kiskunhalason-a-ketsegbeesett-menekultek-1625497

Colleen Bell is megnézte, mi folyik a röszkei tranzitzónában

 

Meghallgatta, milyen lépéseken esnek át a menedékkérők. A kérelmet idén benyújtók 90 százaléka sérülékeny (kisgyermekes, kísérő nélküli kiskorú, beteg, idős stb.) csoportba tartozik.

http://hvg.hu/itthon/20160728_Colleen_Bell_is_megnezte_mi_folyik_a_roszkei_tranzitzonaban

"Orbán a leggazdagabb magyar" - Vándorkiállítás mutatja be

Az Együtt vándorkiállítást szervez, ahol bemutatja, hogyan lett több mint 205 milliárdos, strómanoknál tartott vagyonával a miniszterelnök Magyarország leggazdagabb embere - mondta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

http://nepszava.hu/cikk/1101322-orban-a-leggazdagabb-magyar---vandorkiallitas-mutatja-be

Az MTI azért nem tudósít Orbán vagyonosodásáról, mert náluk szerkesztői szabadság van

 

Bár az MTI elment rá, végül mégsem tájékoztatott az Orbán vagyonosodásáról szóló Együtt-eseményre. Szigetvári Viktor pártelnök a Kossuth téren nyitotta meg a vándorkiállításukat, a téma Orbán Viktor (a párt állítása szerint „az ország leggazdagabb embere”) anyagi gyarapodása. Az eseményen megjelent az MTI tudósítója is, sőt, még kérdezett is Szigetvári Viktortól, de a nemzeti hírügynökség végül nem adott hírt az egészről. Az Együtt közleménye szerint az MTI, amikor magyarázatot kértek tőle, a szerkesztői szabadságra hivatkozott.

Ha nem lenne egyértelmű: az MTI-nek állami hírügynökségként cseppet sem úgy kell működnie, mint egy szimpla újságnak vagy hírportálnak. Míg egy szerkesztőség már csak terjedelmi okokból is szelektál, a hírügynökségnek mindenről be kell számolnia, ami kicsit is hírértékkel bír.

Csak a kiállítások közül ma például ezekről ügyesen sikerült is hírt adnia:

·         Menyegző és kézművesség címmel nyílt kiállítás Budapesten, a Duna Palotában

·         Időszaki kiállítás nyílt a kismartoni Esterházy-kastélyban

·         Sikeres félévet zárt a Hungexpo

·         Több mint háromszáz I. világháborús emlékmű újult meg két év alatt

Az Orbánról szóló kiállításnál ezt nem tették meg, és miközben látatlanban is nyilvánvaló, hogy ez műfajilag inkább politikai performansz, ennek semmi jelentősége abból a szempontból, hogy Orbán vagyonosodásának ma hírértéke van.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/28/az_mti_azert_nem_tudosit_orban_vagyonosodasarol_mert_naluk_szerkesztoi_szabadsag_van/

 

Volnert jól benne hagyta az ügyészség a susnyásban

A jobbikos Volner János egy kormánypárti sajtótermék újságírójától tudta meg, hogy a gödöllői ügyészség arra jutott: megfigyelési ügyében nem merült fel bűncselekmény gyanúja.

Korábban a Ripost című, kormányhoz közeli bulvárportál fényképes beszámolót közölt arról, hogy Volner egy Pécel határában lévő bokros területen félreállt autójával, és „valamit csinált" egy nővel, aki nem a felesége. A rossz minőségű, titokban készült fotókat állítólag egy olvasó küldte be, aki egy benzinkúttól követte Volnert és partnerét. „Nőtt vitt a bozótba" – írta a portál, míg a jobbikos politikus állította: csupán annyi történt, hogy hölgyismerősének pisilnie kellett. Majd elszívott még egy szál cigarettát is.

Volner János a feleségéhez, illetve a kocsijában ülő másik nőhöz fűződő viszonyáról nem akart beszélni, ezt a magánélete részének tekinti. Ugyanakkor feljelentést tett, mert megalapozottnak látta a gyanút, hogy politikusi minőségében titkosszolgálati eszközök alkalmazásával megfigyelik. A Központi Nyomozó Főügyészség azonban úgy ítélte meg, hogy az eset nem hozható összefüggésbe Volner „közjogi tisztségével".

http://nol.hu/belfold/volnert-jol-benne-hagyta-az-ugyeszseg-a-susnyasban-1625481

Közbosszantás

Homonnay Zoltán, egyetemi tanár

 

Egy egyetem közintézmény, közpénzeket költünk, amikor beszerzünk valamit. A közpénz költése nagy felelősség. Nyilván ezért is jutott arra az elhatározásra az Igen Tisztelt Döntéshozó, hogy nem engedi ám akárhogyan költeni a köz pénzét, hanem a körmére néz azoknak, akiknek ehhez joguk van, és közbeszerzésre kötelezi őket. Tekintélyes emberek által összeállított még tekintélyesebb leiratok szerint kell eljárni ki tudja hány, a bürokratikus gépezetben szereplő fizetett résztvevőnek, hogy azután ennél is tekintélyesebb idők kivárása után a szerencsétlen megrendelő megkapja, amit kért. Vagy valami mást. Vagy semmit. Így válik a közbeszerzés közbosszantássá. És ezért született ez a talán nyílt levélnek is fölfogható írás egy nem túl jól definiált személyhez (intézményhez?), akit csak a tisztelet feltétlen jeléül fogok a továbbiakban is Igen Tisztelt Döntéshozónak szólítani. És még tegezni is fogom, ami végső soron a királyoknak kijáró megszólítás, így talán megbocsátható.

http://nol.hu/velemeny/kozbosszantas-1625411

Vesztésre áll Gaskó az utóvédharcban

Különösen nagy kárt okozó csalás kísérletének gyanúja miatt nyomoz a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya

Magyar Hírlap 

A Vasutas Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának éléről is távozni kényszerült Gaskó István, a Liga konföderáció volt elnöke. Ráadásul újabb nyomozás indult vele kapcsolatban: a még általa vezetett VDSZSZ Szövetség a gyanú szerint csalással próbált meg ingatlanrészhez jutni.

Lapunk információi szerint nemrég újabb nyomozás is indult, ezúttal a Benczúr utcai vasutasszékházzal kapcsolatban. Mint arról már beszámoltunk, Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke márciusban feljelentette Gaskót – aki továbbra is a VDSZSZ Szövetség vezetője – csalás bűntettének kísérlete miatt. Az indoklás szerint a VDSZSZ Szövetség tulajdonjog iránti bejegyzést terjesztett elő a földhivatalnál a Benczúr utcai ingatlanra, „amivel szándékosan megtévesztette a hivatalt, mert olyan okiratokat csatolt, amelyekről nyilvánvalóan tudta, hogy azok jogszerű tulajdonszerzésre nem alkalmasak”. A Benczúr utcai székház felosztásáról még 1996-ban kötött megállapodást a Vasutasok Szakszervezete és a VDSZSZ Szövetség, ennek értelmében az ingatlan három százalékának tulajdonjoga az utóbbit illeti. Csakhogy három évvel később a Pesti Központi Kerületi Bíróság kimondta, hogy a megállapodás semmis, mert a volt SZOT-vagyon felosztásáról rendelkező törvény szerint az ágazati vagyonból csak az üzemi tanácsi választásokon részt vett szakszervezetek részesedhetnek, márpedig a szövetség nem indult a választáson, így a „perbeli ingatlanra tulajdonjogot nem szerezhet”. A határozat szerint a nyomozás „különösen nagy kárt okozó csalás bűntett kísérletének gyanúja” miatt indult a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályán.

http://magyarhirlap.hu/cikk/62054/Vesztesre_all_Gasko_az_utovedharcban

Bayer ZsoltAggok és asszaszinok (2.)

Álláspont. A keserű valóság mögött az értelem hanyatlása áll. Egyéni és közösségi szinten egyaránt.

Ha mondod a magadét a Vatikánról, a katolikus egyházról, a pápáról, a Madonnáról, Jézusról, a szentekről, nem történik veled semmi. De ha ugyanezt teszed az iszlámmal, a Koránnal, Mohameddel, Allah fiaival, rasszistává válsz, szentségtörővé, és faji diszkriminációt követsz el.”

Fallaci csupán egyetlen dologban tévedett. Abban, hogy a liberalizmus lenne ellentéte és félelmetes, erős ellenfele a kegyetlen és hódító iszlámnak, továbbá a hozzá hasonlatos európai baloldalnak. Nem. Az európai baloldal álarca és védőpajzsa éppen az önmaga karikatúrájává vált liberalizmus, és ma ez ellen a liberalizmus ellen kell mozgósítanunk minden erőnket. A józan ész, a paraszti ész, a velünk született, ép erkölcsi érzék, az európai hagyományok, az elaggott és reszketeg és pusztulásra ítélt kereszténység, az állítólag soha többé vissza nem térő régi világ nevében.

Mert bizony, most már végképp élére állították a kérdést. Vagy ők, vagy mi. Huntington soha nem gondolta volna, hogy amit jósolt, ennyire bebizonyosodik.

Pedig talán gondolhatta volna, talán mindannyian gondolhattuk volna. Mert mindez magából az iszlámból következik. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/62039/Aggok_es_asszaszinok_2

Demokratikus megtorlás

Ha Erdogan a brüsszeli szabályok szerint játszana, saját halálos ítéletét írná alá

László Dávid, Magyar Nemzet

Az Európai Uniónak nincsenek válaszai arra, lehet-e demokratikus eszközökkel válaszolni egy legkevésbé sem demokratikus katonai hatalomátvételi kísérletre. Sőt, már az is többször bebizonyosodott, mekkora zavar keletkezik az unióban, ha összegabalyodnak a demokratikus értékek a rájuk leselkedő veszélyekkel – gondoljunk csak a migránsáradatra vagy a terrorfenyegetésre. Ahogy a puccs és a demokrácia, úgy a megtorlás és a demokrácia is egymást kizáró fogalmak, de egy meghiúsult katonai hatalomátvételi kísérletet, amelynek során több száz ember halt meg, nem követhet egyszerű felelősségre vonás. Ha Recep Tayyip Erdogan török elnök az államcsíny után a brüsszeli szabályok szerint játszana, valószínűleg saját halálos ítéletét írná alá. Te mit tennél a helyében?

http://mno.hu/velemeny/demokratikus-megtorlas-1354016

A médiára is lecsaptak Erdoganék

Csaknem 1700 katonát szereltek le a török hadseregtől, a kormány pedig hírügynökségek, újságok, weblapok, tévé- és rádióállomások tucatjait tiltotta be szerdán a július 15-i sikertelen puccskísérletet követő megtorlás keretében.

 

http://mno.hu/kulfold/a-mediara-is-lecsaptak-erdoganek-1353913

Nem jelent veszélyt az azbeszt a Ligetben

Független vizsgálatok igazolták, hogy a városligeti volt Hungexpo-irodaházaknál talált azbesztcement nem jelent veszélyt a környéken élőkre és a park látogatóira. Az egészségre veszélyes szórt azbeszt nem található a területen - közölte a Városliget Zrt. 

http://nepszava.hu/cikk/1101363-nem-jelent-veszelyt-az-azbeszt-a-ligetben

Hatalmi játék a népszavazás - A Kúriánál keresné igazát az MSZP

Ha bátrak, nem akadályozzák meg a termőföld elrablását megtiltó népszavazást, hanem végső esetben a parlament ad zöld utat a kezdeményezésnek - üzente lapunkon keresztül Orbán Viktornak a referendum MSZP-s kezdeményezője. Gőgös Zoltán szerint pártja mindent megtesz, hogy a Fidesz irányítása alatt álló Nemzeti Választási Iroda ne csalhassa el csaknem negyedmillió ember akaratát, és megtartható legyen a földügyi népszavazás. Végső esetben a Kúriához fordulnak jogorvoslatért.

http://nepszava.hu/cikk/1101329-hatalmi-jatek-a-nepszavazas---a-kurianal-keresne-igazat-az-mszp

 

Bilincsben vitték el a rendőrök a fideszes képviselő fiát a Tesco elől

Az MTI nemrég beszámolt arról, hogy egy termelő a Tesco árpolitikája (ti.: olcsó a dinnye) ellen tiltakozva dinnyéket tört szét a betonon az áruházlánc budaörsi épülete előtt.

A független termelő pedig nem más, mint Pócs János fideszes képviselő fia, ifjabb Pócs János. Gratulálunk a hatékony dinnyeárpolitikai érdekképviselethez.

http://24.hu/belfold/2016/07/27/ifjabb-pocs-janos-egy-rakas-dinnyet-csapott-a-betonhoz-a-budaorsi-tesco-elott-aztan-bilincsben-vittek-el/

Munkahelyi borászkodásra is jutott a cégeknek kipörgetett hatmilliárdból

Az EU-s pénzek elcsalásának legfőbb veszélye, hogy a ciklus végére azok a cégek kerülnek előnybe, amelyek hajlandóak belemenni a svindlikbe – jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Az ellenzéki politikus szerdai korrupcióinfóján arról beszélt, hogy a baráti cégeknek kipörgetett milliárdok kifejezetten ártanak a magyar gazdaságnak, az innováció, a szorgalom és a takarékosság helyett pedig az ügyeskedésre való hajlam számít a legfőbb értéknek.

Hadházy Ákos szerint az osztogatásra a legjellemzőbb példa, hogy egy zárszerkezeteket áruló cég alapvető borászati ismeretek képzést rendelt a keretből. A zárspecialista vállalkozás az SKC -Consulting Kft.-t bízta meg, hogy 300 órában, összesen 15 millió forintért, azaz 50 ezer forintos óradíjjal bővítse dogozói borászati ismereteit. Csak később, miután „változtak a feltételek”, kellett lemondani az oktatást. A cég egyébként három évvel korábban már képeztette magát a lean filozófiára is.

Más esetben egy takarítócég nyert olyan takarítói ismeretekre való oktatást, ahol 500 tanórában 30 ezer forintos óradíjjal javadalmazták a képzést végző cég munkatársait.

 

http://nol.hu/belfold/elonybe-kerulnek-a-svindlizo-barati-cegek-jutott-penz-munkahelyi-boraszkodasra-is-1625273

Medián: A magyarok kétharmada korruptnak látja a Fideszt

 A Fideszt korruptnak látja a magyar lakosság többsége, a kétharmad úgy érzi, a korrupció központilag irányított, ez derült ki a HVG és a Medián közös felméréséből.

A csütörtöki HVG-ben megjelenő cikk szerint a júniusban készített Medián-kutatás legfőbb megállapításai ezek:

·         a válaszadók kétharmada szerint a jelenlegi kormányra „nagy” vagy „nagyon nagy” mértékben jellemzőek a pénzügyi visszaélések, sőt, még a kormánypárti szavazók bő egyharmada is visszaélésekkel gyanúsítja az Orbán-kormányt,

·         a válaszolók 60%-a szerint „a korrupció Magyarországon felülről, központilag, rendszerszerűen szervezett tevékenység”,

·         a válaszolók csupán 15 %-a tartja kizártnak, hogy „egyes, kiemelkedő gazdasági sikereket elérő vállalkozók, mint Garancsi István, Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna Orbán Viktor strómanjai, vagyis hatalmas üzleti nyereségük jelentős részét valójában a miniszterelnöknek adják tovább.”

Érdekes egybeesés, hogy Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető múlt héten  Tusványoson arról beszélt , mennyire büszke arra, hogy a Fidesz rendszer szinten megszüntette a korrupciót.

 http://index.hu/belfold/2016/07/28/meg_a_fideszesek_is_korruptnak_latjak_a_fideszt/

A Fidesz megpróbálkozott egy béna hazugsággal, de csúnya vége lett

 A kormánypárt ügyvédjének Kovács Zoltán-díjas alakítása gyorsan bevonult a halhatatlan füllentések vitrinjébe.

Egy nappal az önkormányzati választások előtt, 2014. október 11-én a Fidesz kiadott egy közleményt, amelyben azt állították, hogy Juhász Péter, az ellenzék V. kerületi polgármester-jelöltje megrongálta a kormánypárt néhány belvárosi plakátját. 

A Fidesz nem finomkodott, azt írták, hogy a biztonsági kamerák felvételei szerint Juhász "nyilvánvalóan alkoholos vagy drogos állapotban" hajtotta végre a plakátrongálást. Juhász sérelmezte, hogy a kormánypárt ledrogosozta, ezért személyiségi jogi pert indított, amely során 500 ezer forintot követel a Fidesztől. 

Pár napja tartottak tárgyalást az ügyben, ahol a Nol.hu szerint a kormánypártot képviselő ügyvéd meglepő taktikát választott. Csóka Velmira – vélhetően az őt megbízó Fidesszel egyeztetve – egyszerűen letagadta, hogy a közlemény a Fidesztől származik. Érvelése szerint a Fidesz nem találja a nyilvántartásában a sérelmezett közleményt, és amúgy is gyakran előfordul, hogy visszaélnek szervezetek nevével és logójával. 

Csóka ezzel egyébként azt is állította, hogy a Fidesz közleményét 2014-ben közlő Magyar Távirati Iroda is visszaélt a kormánypárt nevével, ami már puszta gondolatkísérletként is elképzelhetetlennek tűnik. 

De még mielőtt lezárulhatott volna az eljárás a bíróságon, a Nol.hu megtalálta a Fidesz honlapján a közleményt, amelyet a Fidesz ügyvédje néhány nappal azelőtt letagadott. Adja magát egy fénysebességgel klasszikussá vált kormánypárti humorcukorka: 

De sikerült?

http://index.hu/belfold/2016/07/28/a_fidesz_megprobalkozott_egy_bena_hazugsaggal_de_csunya_vege_lett/

A Századvég szerint a baloldali szavazók többsége is elégedett a kormány intézkedéseivel

 A lényegében kormányzati megbízásokból élő Századvég legfrissebb kutatása szerint a baloldali szavazók kritikusabbak ugyan a kormány döntéseivel kapcsolatban, de többségük kedvezőnek tartja az olyan újonnan bevezetett intézkedéseket, mint a lakástámogatási program vagy az adócsökkentés.

Az elmúlt időszak kormányzati intézkedései közül egyértelműen a lakástámogatási program, a CSOK bevezetése a legismertebb a lakosság körében, de legmagasabb támogatottsága a magas élelmiszeráfa-csökkentésnek, az egészségügyi és szociális területen végrehajtott béremeléseknek, valamint a családi adókedvezmény emelésének van. 

A válaszadók mintegy 95–92 százaléka ért egyet említett lépésekkel. 61 százalék szerint üdvözlendő a lakástámogatási program is, 89 százalék helyesli a lakásépítés áfájának csökkentését, 77 százalék pedig az szja-csökkentést. A rendvédelmi dolgozók bér-rendezésének a lakosság 88 százaléka örül, a pedagógusok fizetésének emelését pedig 79 százalék támogatja, a kulturális területen dolgozó közalkalmazottakét 78, a köztisztviselői béremeléssel pedig több mint a válaszadók kétharmada egyetért.

http://hvg.hu/gazdasag/20160727_Szazadveg_kutatas_baloldali_szavazok

Politikai szála van egy veszprémi bűnügynek

 Némedi Lajos alpolgármester is érintettje lehet egy olyan eljárásnak, amely a Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet működésével kapcsolatban indult. Az Index birtokába jutott hivatalos iratok szerint a megyei rendőrség gazdaságvédelmi osztálya tavaly októberben döntött arról, hogy egy hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozáshoz "hozzácsap" egy másik ügyet.

A minap Kész Zoltán független parlamenti képviselő a nyilvánosság előtt kérdezte meg Némedi Lajos alpolgármestertől, hogy folytat-e a rendőrség vagy a NAV eljárást ellene. Kész arra is kíváncsi volt, hogy kihallgatták-e az alpolgármestert olyan próbatakarítások ügyében, amelyben el nem végzett munkáért fizettek ki milliókat. Egyúttal rákérdezett arra is, hogy az alpolgármester tud-e olyan eljárásról, amely az ő házépítését vizsgálja az eltűnt közpénzekkel összefüggésben.

Kész kérdéseire nem Némedi, hanem a helyi Fidesz reagált. "Politikai vádaskodásnak" minősítették a kérdéseit, egyúttal jelezték, hogy mindegyik kérdésére nem a válasz. 

 http://index.hu/belfold/2016/07/28/politikai_szala_van_egy_veszpremi_bunugynek/

„Az ügyészség együttműködik a Portik–Vizoviczki–Rogán maffiával”

Hírtévé

Az ügyészséget ekézik az ellenzéki pártok, miután nem indult eljárás Rogán Antal ellen. A vádhatóság szerint a Prisztás-gyilkosságért elítélt Portik Tamás semmilyen konkrétumot nem mondott arról a 10 millió forintnak megfelelő euróról, amit állítása szerint Rogán Antalnak adott át még 2010-ben.

„Különösebben nem tárgyaltunk, én annyit mondtam, hogy az Árpi kérésére a Mariann küldi a pénzt. Én ezt átadtam, megnézte, mondta, hogy nagyon szépen köszöni, én mentem is a dolgomra.”

10 millió forintnyi kenőpénzt adott át Rogán Antalnak 2010-ben – ezt állította Portik Tamás egykori Energol-vezér egy júniusi tárgyaláson. A vallomást követően egy magánszemély tett feljelentést, a Központi Nyomozó Főügyészség azonban nem indított eljárást. Arra hivatkoztak, hogy a Prisztás-gyilkosságért elítélt Portik nem tudta felidézni, hogy pontosan hol és mikor történt a kenőpénz átadása.

„Éppen a rendőrség feladata lenne, hogy ezeket feltárja” – kommentálta a hírt az Együtt alelnöke. Juhász Péter szerint felháborító, hogy miközben ellenzéki politikusok ellen egy Facebook-bejegyzés miatt is indítottak már eljárást, addig Rogán Antallal szemben ezt annak ellenére sem tették meg, hogy bírósági tárgyaláson, eskü alatt vádolták meg bűncselekmény elkövetésével.

„Lesz Rogán–Portik szembesítés, hiszen a bíróságon folyamatban van ez az eljárás továbbra is. Tehát én, Juhász Péter eskü alatt vallom, és vállalom, hogy ezeket a kérdéseket ott helyben föl fogom tenni Portik Tamásnak, aki erre válaszolni fog, és innentől nem lesz akadálya, hogy az ügyészség megindítsa a nyomozást, mert tudni fogjuk, hogy hány darab címletben, milyen körülmények között és kinek adott át, milyen pontos helyszínleírás mellett adott át Portik Tamás 10 millió forintot” – fejtette ki Juhász Péter.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/az-ugyeszseg-egyuttmukodik-a-portik-vizoviczki-rogan-maffiaval-1353830

A média az Iszlám Állam kinyújtott keze

 Soha nem történt még ennyire rövid idő alatt ennyi terrortámadás Európában. Az Iszlám Állam távirányítóként használja a nyugati médiát, a németek már kapcsoltak. Lesz plakátkampány a terrortudnivalókról is?

Ennyire gyors egymásutánban még sosem történtek terrortámadások a kontinensen, mint az utóbbi pár hétben, tehát a média reakciója egyfelől érthető, a rendkívüli érdeklődést szolgálja ki, másrészt talán megkérdőjelezhető állapot, hogy a newsroomokban már egy “hétköznapi” bombariadó hírére is megremegett a szerkesztők keze a “breaking news” felirat beillesztése felett. Hiszen a terror célja a megfélemlítés, elsődleges eszköze a támadás, ám szinte azonnal ezután, vagy inkább ezzel összehangolva a kommunikáció.

Az Iszlám Állam elvette a távirányítót

Az utóbbi időben számtalanszor felmerült, nem a terroristákat segíti-e, ha minden késelésről, gyilkosságról, merényletkísérletről ekkora felhajtás kíséretében számol be a sajtó. Ha egy ámokfutás helyszínére azonnal kitelepül az összes létező nemzetközi hírcsatorna, vagy ha a támadás idején folyamatos információkat szolgáltatnak a merénylők számára is azzal, hogy közvetlen közelről kísérik az eseményeket. Ezt próbálta “média-, sőt Facebook-csenddel” befolyásolni tavaly novemberben a brüsszeli rendőrség, amire cica-spam volt a válasz a megértő brüsszeli lakosság részéről.

A médiának tehát három szempontból is lehet és van felelőssége. Az egyik, hogy akaratlanul a terrorszervezetek egyik eszközévé válik, amennyiben továbbítja a terrortámadások képeit, és ezzel továbbgerjeszti a félelmet. Ez viszonylag nehezen hárítható probléma, hiszen ha nem tájékoztatnak rendkívüli gyorsasággal és részletességgel, akkor lemaradnak a hírversenyben, és a fogyasztók másik hírforrást fognak keresni (helyenként már meg is találták azt a közösségi média felületein).

A másik, hogy a toborzást is elvégzik a szervezetek számára, vagyis elérnek számukra olyan potenciális, radikalizálható rétegeket, akik a célterületeken élnek, sokszor a célországok bennszülött állampolgárai.

http://hvg.hu/itthon/20160728_nyugati_media_iszlam_allam_terrortamadasok

Brexit-mellékhatás: Háromezer embert rak ki a Lloyds bank

 A népszavazás után bizonytalanná vált a brit gazdaság jövője. A Bank of England újabb kamatcsökkentést fog bejelenteni. Csökken a fiókok forgalma. Ezzel indokolta a döntést a brit bank főnöke.

http://hvg.hu/gazdasag/20160728_Brexitmellekhatas_haromezer_embert_rak_ki_a_Lloyds_bank_leeptes

Merkel nem akar változtatni a menekültpolitikáján

 Az elmúlt hetekben történt támadások ellenére a német kancellár megvédte eddigi menekültpolitikáját csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben. Angela Merkel továbbra is úgy látja, hogy Németország képes megbirkózni a menekültválsággal.

http://hvg.hu/vilag/20160728_merkel_nem_akar_valtoztatni_a_menekultpolitikajan

A tusványosi szervezők is beszálltak a Quimby-vitába

 

Most a Tusványos szervezői fejezték ki véleményüket, a fesztivál oldalán először felsorolták azon zenekarokat, akik az elmúlt 27 évben felléptek a táborban:

Majd a következőt írták:

"A Tusványosra meghívott és ott fellépő zenei előadók egyetlen dolga az, hogy szórakoztassák a közönséget, hogy bulit csináljanak, ennek pedig minden évben maradéktalanul eleget is tesznek. 2016-ban résztvevői csúcsot döntve összesen közel 80 ezer, többségében erdélyi fiatal vett részt a rendezvényeken és az esti koncerteken, tehették mindezt akár ingyen is, hiszen 16 óra előtt díjmentes a belépés, azután pedig csupán 10 lejes (700 forint) belépti díjat kell fizetni, ami más hasonló koncertprogramot felvonultató nyári fesztivál jegyáraival össze nem hasonlítható.

http://hvg.hu/kultura/20160726_quimby_tusvanyos_szervezok_tusnadfurdo_balvanyosi_szabadegyetem_koncert

Kiderült, hogy mennyit ér meg egy olimpiai érem a magyar államnak

 A négy évvel ezelőtti londoni olimpiához képest nem változott az olimpiai érmesek javadalmazása; egy aranyérem után most is 35 millió forint jár a magyar sportolóknak. Az érmeseken kívül a 7-8. helyezettek is kapnak pénzt az államtól.

A Bors információi szerint az idei nyári játékokon elért helyezéseket ugyanolyan összegben honorálja majd az állam, mint négy éve Londonban. Az egyéni olimpiai arany továbbra is 35, az ezüst 25, a bronz pedig 20 millió forintot jelent a sportolónak. Az érmeseken kívül a 7-8. helyezettek is kapnak némi pénzt, konkrétan négy-, illetve kétmillió forintot, írja a lap.

http://hvg.hu/sport/20160728_rioi_olimpia_2016_magyar_csapat_erem_eremtablazat

Dárdai: "Ezt én szúrtam el"

 A Hertha magyar edzője szerint nem sikerült jól csapatának felkészülése a csütörtöki Bröndby elleni Európa Liga-selejtező előtt, ennek ellenére elvárás a továbbjutás.

http://hvg.hu/sport/20160728_dardai_pal_hertha_bsc_europa_liga_felkeszules_brondby

Szijjártó Péter: Jogunk van elmondani a véleményünket az amerikai kampányról

“Az amerikai elnökválasztás az amerikai emberek dolga. Mi nem szólunk és avatkozunk bele, de ahhoz jogunk van, hogy elmondjuk a véleményünket arról, amit hallunk. Az amerikai kampányban (...) márpedig világoss ávált, hogy ki mit gondol külpolitikáról és bevándorlásról. Ebben amit a demokraták gondolnak, az a mi érdekeinkkel ellentétes, amit pedig a republikánus jelölt gondolt, az egybevág”

- magyarázta Szijjártó Péter külügyminiszter a 444-nek Orbán Viktor tusnádfürdői szavait csütörtök reggel minisztérium Bem téri épületében. A miniszterelnök a világ vezetői közül elsőként állt ki a trumpi politika mellett.

http://444.hu/2016/07/28/szijjarto-jogunk-van-elmondani-a-velemenyunket-az-amerikai-kampanyrol

4 sokatmondó fotó a korrupcióról

http://444.hu/2016/07/28/4-kep-a-korrupciorol

A „román” „»hacker«”, aki töri a románt, és nem nagyon tudja, hogy kell hackelni

Úgy töri az anyanyelvét, mintha csak egy ingyenes fordítószoftvert használna, teljesen értelmetlen technikai leírást ad arról, hogy hogyan törte fel a célpontját, szivárogtatásai látványosan szolgálják az orosz propagandát, és a jelek szerint a semmiből került elő pont akkor, amikor hirtelen szükség lett egy hackerféleségre, hogy elterelje a gyanút az orosz titkosszolgálatokról. Ő a magát Guccifer 2.0-nak nevező és románnak valló hacker, aki

inkább tűnik egy olyan lónak, amit bizottság tervezett, mint valódi személynek.

Talán mert a legvalószínűbb, hogy valóban egy bizottság tervezte.

Egy egyáltalán nem orosz román

Guccifer 2.0 azt próbálja elhitetni magáról, hogy ő az az Oroszországtól teljesen független, magányos hacker, aki feltörte az amerikai Demokrata Párt központja, a DNC számítógépes hálózatát, hogy az onnan szerzett dokumentumokat merő altruista jóindulatból és/vagy az illuminátusok elleni szabadságharc keretében nyilvánosságra hozza, de nem ám azért, hogy ezzel Donald Trump választási esélyeit javítsa. De a nyomok és nyilvános megszólalásainak összefüggéstelenségei alapján sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy Guccifer nem egy ki, hanem egy mi:

egy elterelő hadművelet (amerikai kémzsargonban tagadás és megtévesztés, DnD).

http://444.hu/2016/07/28/a-roman-hacker-aki-tori-a-romant-es-nem-nagyon-tudja-hogy-kell-hackelni

Megszólal a németországi migránsok tanára: egy merő kín a nyelvoktatás

Szép szólamokat lehet hallani arról, hogy a migránsok integrációjának kulcsa az oktatás és a munka. A Heti Válasz most megtalálta azt a Bajorországban élő magyar nyelvtanárt, akinek széles körű tapasztalata van arról, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban. Bitter Ákos, a regensburgi egyetem munkatársa a csütörtöki Heti Válaszban arról mesél, milyen keservesen sajátítják el a nyelvet és találnak munkát az Európába érkező migránsok.

„Az afgánok a kórusmódszert szerették. Az önálló vagy páros munka eleinte teljes csőd volt, és egy-két hónapig gyakorolni kellett a tesztírást, mert képtelenek voltak nem segíteni egymásnak. A házi feladatot sokan nem szerették. Egyesek azért, mert nem szokták meg, hiszen a család egy helyiségben élt, így nem volt lehetőség ilyesmire. Mások meg azért, mert a rossz leckéért testi fenyítés is járhatott” – magyarázza Bitter Ákos, milyen nem várt nehézségekbe ütközik a nyelvtanítás.

http://valasz.hu/vilag/megszolal-a-nemetorszagi-migransok-tanara-egy-mero-kin-a-nyelvoktatas-119744

Ezért (is) jöhet ki Vizoviczki a börtönből

Negyedmilliárd forint megfizetése esetén szabadlábra kerülhet a társaival 826 millió forint költségvetési csalással gyanúsított Vizoviczki László. Honnan van ennyi pénze? Ez az, amit nem kérdeznek meg tőle.

1. a bíróság figyelembe vette büntetlen előéletét

2. Az eredeti törvényjavaslatból kikerült egy olyan passzus, amely meggátolná a legsúlyosabb bűnökkel vádoltak kiengedését.

3. az eljárás során nem vizsgálhatják meg, honnan származik az óvadékra szánt összeg, mert ezt a törvény nem teszi lehetővé.

Mindez elég vadul hangzik, de csak elsőre, mert az óvadék egyik célja, hogy előreláthatólag elegendő legyen az esetleges bűnügyi költségre, vagyonelkobzásra és más terhekre. Magyarán abban tegyék érdekeltté a vádlottat, hogy önként tolja be a pénzét a hatóságok kasszájába. (Ha ártatlannak bizonyul, majd visszakapja.)

De ennek az egésznek sajnos lehet olyan olvasata, hogy az óvadék igazából a nagy halak műfaja: minél többet szerzett valaki, annál könnyebben fizet.

http://valasz.hu/itthon/ezert-is-johet-ki-vizoviczki-a-bortonbol-119747

Orbán kirúgta a főborászokat

Orbán Viktor döntött, meneszti az állami Grand Tokaj Zrt. felügyelőbizottságát és végre békét akar Hegyalján – írta a Figyelő.

A kormányfő a múlt héten jól hallhatóan elveszítette a béketűrését – írta a Figyelő egy kormányfő környezetében lévő forrásra hivatkozva.

Lehet persze, hogy ez csupán városi legenda, de másnap a miniszterelnök aláírásával már kész struktúrával, konkrét nevekkel jelent meg a vonatkozó kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

A hivatalos lap utolsó oldalán Orbán Viktor visszahívta a zrt. teljes felügyelőbizottságát, és augusztus 1-jéig adott határidőt a nemzeti fejlesztési miniszterének arra is, hogy változtassa meg a vállalatirányítási struktúrát, amelyben nem a vezérigazgató, hanem az fb a fő döntéshozó testület, és amelynek elnöke 2012 decemberétől Tombor András üzletember volt, Orbán Viktor egykori biztonságpolitikai tanácsadója.

http://24.hu/fn/penzugy/2016/07/28/orban-kirugta-a-foboraszokat/

Tombor András: A szocializmus örökségét Tokajban is le kell bontani

 

Felmérte a Tokaj-hegyaljai borvidék lehetőségeit, újradefiniálta a tokaji bort, és új koncepciót alkotott, amely kivezetheti a borvidéket a válságból. Tombor András vállalkozó válságmenedzserként végzett, munkájának eredménye már most látszik, de tervei szerint 2019-ben fog igazán. Elképzelései szerint akkorra már nyereséges, nemzetközi szinten pedig nagy, prémium borvállalatnak számít majd az egykori Tokaj Kereskedőház.

http://www.origo.hu/itthon/20160727-tombor-andras-tokaj-borvidek-fejlesztes-tokaji-aszu-aranyerem-grand-tokaj.html

ÜRES BUROK

Sitkei Levente Magyar Idők

Jacques Hamel 85 éves volt, és nem félt. Képes volt férfiként, keresztényként viselkedni, mint annyian elődei közül. Nem térdelt le, amikor a gyilkosa erre szólította fel, és vállalta, hogy ez az életébe fog kerülni. Hajlandó volt a hitéért, Krisztusért meghalni. A modern Európában az elkövetőt ezért börtönbe kellene zárni. Nem igaz, hogy ne lehetett volna megakadályozni a gyilkosságot, minden eszköz adott volt hozzá, csak nem élt velük a rendőrség. De már mindegy. Hamel atya meghalt, a nizzai áldozatok meghaltak, a párizsi koncertlátogatók is, tömérdek halott, mindenféle erkölcsi győzelem nélkül. Nem ébredt fel Európa, nem ismerte fel saját betegségét, nem vonta le senki a szükséges következtetéseket.

A támadások sokasodnak, a tartás nélküli társadalom pedig atomjaira hullott, így Hamel atya halálakor könnyen mondhatja mindenki, hogy engem nem érint, hiszen nem vagyok katolikus, nem élek Rouenban, nem járok kedd reggel kilences misére, nem vagyok apáca, és még lehetne sorolni hosszasan, miért nem az én ügyem az egész.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/ures-burok-870739/

MOLNÁR GYULÁRA NEHEZTELNEK A RÉGI SZAKSZERVEZETISEK

KONFLIKTUS FESZÍTI A „SZUPERKONFÖDERÁCIÓT” A SZOCIALISTA PÁRT MIATT

Bákonyi Ádám Magyar Idők

Mélyen megosztja a szakszervezeteket a baloldali pártokkal, élükön az MSZP-vel való közösködés lehetősége. Annyi bizonyos, hogy a szocialistákat már messze nem tekintik olyan vonzó szövetségesüknek az érdekvédők, mint annak idején. Sőt, egyes „nagy öreg” szakszervezetisek kifejezetten orrolnak Molnár Gyulára, az MSZP új elnökére.

http://magyaridok.hu/belfold/szakszervezeteket-megosztja-baloldali-osszefogosdi-871429/

HAZUDTAK A FRANCIA RENDŐRÖK? A VIDEÓ SZERINT ÉLVE FOGTÁK EL A NIZZAI MERÉNYLŐT

DAILY EXPRESS

Magyar Idők Online

A napvilágra került felvételek szerint több sebből is vérzik a nizzai terrortámadásról felépített hivatalos kép.

A videóból azt feltételezhető, hogy a 31 éves Mohamed Lahouaiej Bouhlel – a hivatalos rendőrségi tájékoztatással ellentétben – nem halt meg az akció során, hanem még élve letartóztatták.

A most előkerült videó – melynek hamisságát sem szabad azért kizárni – mást is bizonyíthat. A felvételeken ugyanis az látszik, hogy a francia rendőrök a kamion mellett, annak leghátsó kerekénél a földön megbilincselnek, majd elvezetnek, elvisznek egy férfit. A videó alapján nem lehet pontosan megmondani, hogy a megbilincselt alak valóban Bouhlel e, vagy más. Az sem látható pontosan, hogy a saját lábán, vagy részben a saját lábán megy át az úton, vagy a rendőrök cipelik – bár egy árnyékos folt azt sejteti, hogy a rendőrök félig-meddig húzzák magukkal a megbilincselt személyt.

A felvétel mindenképpen fordulatot jelent a nizzai merényletről eddig ismert információkban, és számtalan kérdést vet fel:

 

http://magyaridok.hu/kulfold/hazudtak-francia-rendorok-video-szerint-elve-fogtak-el-nizzai-merenylot-873085/

Migráns gyerekek beilleszkedését segítő programot indít a Menedék Egyesület

Hetzer Katával, a Menedék Egyesület munkatársával beszélgettünk új projektjükről, amelynek célja migráns gyerekek óvodai és iskolai beilleszkedésének segítése. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló programhoz önkéntes mentorok jelentkezését várják, a munka októberben kezdődik.

https://szocio.atlatszo.hu/2016/07/28/migrans-gyerekek-beilleszkedeset-segito-programot-indit-a-menedek-egyesulet/

 Magyar Bálint Egyenes Beszéd

Az derül ki a korrupció felmérésből, hogy a választók előrébb tartanak a korrupció felismerésében, mint az ellenzék – erről Magyar Bálint beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A volt szabaddemokrata képviselő szerint a kormányzat rendszer szinten űzi a korrupciót, egy maffiaszerű felépítésben.

 http://www.atv.hu/videok/video-20160728-magyar

Gulyás Gergely Egyenes beszéd

A feltételek változtak, de ez nehezítést is jelent a letelepedési kötvényt vásárlók esetében, hiszen most már nem 8, hanem 30 nap áll rendelkezésre a hatóságoknak, hogy elvégezzék a szükséges vizsgálatokat – ezt Gulyás Gergely mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Fidesz alelnöke szerint az, hogy a vizsgálat négyszeres szűrőn megy át, az nagyobb biztonságot jelent az ország számára.

 http://www.atv.hu/videok/video-20160728-gulyas-ge

 

 Soros 25 millió dollárt adott Clintonnak és a demokratáknak

 

Eddig 25 millió dollárral támogatta Hillary Clinton és a demokrata párt kampányát Soros György – írja a Politico. A választási hajrában még tovább nőhet ez az összeg, a milliárdos üzletember ugyanis kifejezetten elítéli a Donald Trump által megjelenített értékrendet.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160728-huszonot-millio-dollarral-tamogatta-soros-gyorgy-a-demokratakat-amerikai-valasztas.html

A Fidesz-székház előtt akarnak tüntetni a fradisták

 A Fradi bajnoki meccseiről két éve önkéntes száműzetésbe vonuló ultrák, a vénaszkenner bevezetése óta gyalázzák és fenyegetik a klub vezetését, de a a múlt heti BL kudarc óta már a csapat német edzőjét is.

Ahogy szombaton már beszámoltunk róla, most újabb nagyszabású akcióra készülnek: az elégedetlen ferencvárosi szurkolókat tömörítő Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül szervezet két helyen szándékozik szombaton tüntetni.

Felhívásukban politikusmentes magyar futballt és politikusmentes Ferencvárost! – jeligére várják a hasonló gondolkodású ultrákat, és kérik, hogy mindenki fehér színű, vagy SzSzJN-pólót viseljen.

http://24.hu/sport/foci/2016/07/28/a-fidesz-szekhaz-elott-keszulnek-tuntetni-a-fradistak/

Mélybe zuhant a török idegenforgalom

A terrortámadások és a feszült orosz viszony miatt több mint 40 százalékkal esett vissza a Törökországba érkező külföldi turisták száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest. Ez még a májusi 34,67 százalékos visszaesést is felülmúlta, és az adatok még értelemszerűen nem mutatják a júliusi sikertelen puccskísérlet hatását.

A török vendégforgalom nagy részét az orosz és a német turisták jelentették, akik száma júniusban 93,01, illetve 37,89 százalékkal zuhant.

http://24.hu/fn/penzugy/2016/07/28/melybe-zuhant-a-torok-idegenforgalom/

Nő a feszültség - a Coopot és a CBA-t is utolérte a vész

 

A munkaerő-feszültség már a nagy hazai tulajdonú üzletláncoknál is megjelent, több águk, még akár a hipereknél is nagyobb bajba kerülhet a dolgozóhiány miatt. Béremelési kényszerre igen, de áremelésekre nem számítanak a nagy ágazati képviseleteknél.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/no_a_feszultseg_a_coopot_es_a_cba-t_is_utolerte_a_vesz.618421.html

Új célpontokra lőnek a szupertraffipaxok

 

A jövőben az alsóbbrendű utak ellenőrzésére koncentrál a rendőrség - oda tartanak a mobil szupertraffipaxok.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/uj_celpontokra_lonek_a_szupertraffipaxok.618474.html

 

"A kudarcért Orbánnak vállalnia kell a felelősséget"

 A Demokratikus Koalíció szerint amennyiben az október 2-i kvótareferendum érvénytelen lesz, akkor Orbán Viktor miniszterelnöknek vállalnia kell a felelősséget és le kell mondania.

A párt szóvivője csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "minden fronton dübörög a Fidesz népszavazási gyűlöletkampánya". Ennek ellenére, ha változó ütemben is, de a demokratikus ellenzéki pártok felsorakoztak amellett, hogy tagjaik, támogatóik maradjanak távol "az értelmetlen, hazug, és Magyarországnak súlyos károkat okozó" népszavazástól - mondta Gréczy Zsolt. Hangsúlyozta, hogy a felhívást Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke fogalmazta meg, amihez azóta csatlakozott az Együtt, a PM, a MOMA és az MSZP is.

http://nol.hu/belfold/a-kudarcert-orbannak-vallalnia-kell-a-felelosseget-1625439

 Most rádióján nyerhet Vajna

 Átvállalná a rádióktól a hallgatottságmérés költségeit a médiahatóság, amely egy hónappal Andy Vajna új rádiójának indulása után állt elő az ötlettel. Ráadásul a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság egy nappal azt követően tette a meglepő bejelentést, hogy kiderült: évi százmilliós bevételtől esik el azáltal, hogy Andrew G. Vajna film­ügyi kormánybiztos Romániában jegyeztette be tévéadóit, és a bukaresti hatóságnak fizeti be a műsor-szolgáltatási díjat. Az NMHH július 6-án számolt be a tervezett változásról, amely szerint a jövőben közpénzből akarja finanszírozni azokat a kutatásokat, amelyeket eddig a rádiós piac szereplői pénzeltek.

 http://nol.hu/belfold/ajandek-a-kormanyparti-radioknak-1625383

 Agybaj a köbön – A Fidesz azt üzeni az irodalomtanároknak: migránsozzatok!

 Németh Zsolt sohasem viccel.

 

„A terrorizmus szorosan – közvetlenül és áttételesen is – összefügg a migrációval, és azok, akik ezt az összefüggést tagadják, tudatosan dugják homokba a fejüket” – idézi a Népszabó az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökét.

 

Ez idáig rendben is lenne, ha a maestrókám például Tusványoson vagy valami hasonlóan belterjes kampányrendezvényen mondta volna ezt a nagy okosságot. Jó, akkor sem lenne teljesen rendben, de legalább nem lenne semmi szokatlan benne. Csak hát e nagyszerű férfiú ezt pont a Kárpát-medencei magyar irodalomtanárok találkozóján bírta mondani Egerben. S még sok ilyet, idézi is lap bőséggel.
Ne mondja senki, hogy Németh Zsolt eltévesztette a házszámot, mert könnyen lehet, hogy ez az új kormányprogram vagy a holtbiztos Habony-terv. Uszítsuk rá a bevándorlókra az irodalomtanárokat. Ha elveszed a magyarok munkáját, kapsz a pofádra egy verslábbal!

 http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/agybaj-a-kobon-a-fidesz-azt-uzeni-az-irodalomtanaroknak-migransozzatok-100295

 Express: Orbán Európa egyik legőszintébb politikusa

A konzervatív brit napilap elismerően írt Orbán Viktor Bálványosi Szabadegyetemen tartott beszéde kapcsán, melyben a magyar kormányfő Donald Trump jövőbeni migrációs politikáját dicsérte.

A magyar kormányfő beszédében több ízben is Európa jelenlegi helyzetét és jövőbeni perspektíváit taglalta, melyben nagy hangsúlyt helyezett a migrációs hullám és a terrorizmus okozta veszélyekre.

http://888.hu/article-express-orban-europa-egyik-legoszintebb-politikusa#

 Orosz József fordítása

Barack Obama amerikai elnök beszéde a Demokratikus Konvenció gyűlésén

(Philadephia, 2016. július 27.)

Éppen tizenkét esztendővel ezelőtt beszéltem először a demokrata konvenció előtt. Akkor látták Malia-t és Sashat, a két kislányomat, akik ma már csodálatos fiatal hölgyek, és akik büszkeséggel töltenek el. Emlékszem, mennyire magával ragadta önöket ragyogó feleségem és partnerem, Michelle, aki job apává, és jobb emberré tett. First Lady-ként megigézte az országunkat, és aki egy napot sem öregedett. Jó, tudom, ugyanez nem mondható el rólam. A lányaim persze állandóan emlékeztetnek erre: “Jé, apa, rendesen megváltoztál.”

Ez persze igaz. A bostoni konvención még valóban fiatal voltam. Talán még egy kicsit izgatott is, hogy ekkora tömeg előtt kell beszélnem. Ám tele voltam hittel. Azzal az Amerikába vetett hittel, hogy ez az ország nagylelkű, jószívű és reményteli. Ez az, ami lehetőtévé tette számomra és valójában mindannyiunk számára, hogy megmaradjunk ilyennek.

Sok-sok minden történt az évek során. Miközben az országot a háború, a recesszió és sok más próbára tette, mégis sokkal derülátóbb vagyok Amerika jövőjét illetően.

Azután, amit közösen értünk el, már hogyne lennék optimista?

A legsúlyosabb recesszió után azért küzdöttünk, hogy megfordítsuk a folyamatot. Látható, csökkent a deficit, helyrehoztuk a nyugdíjreformot, az autóipar újabb rekordokat döntött meg, a munkanélküliség nyolcéves mélypontján van, és a vállalkozások 15 millió új munkahelyet teremtettek. Évszázadnyi próbálkozás után az egészségbiztosítás már nem csak kevesek kiváltsága, hanem mindenki joga. Évtizednyi viták után belekezdtünk abba, hogy ne függjünk a külföldről származó olajtól, miközben megdupláztuk a környezetbarát energiatermelést.

Katonáink nagyrésze visszatért a családjához és igazságot szolgáltattunk Osama Bin Ladennek. A diplomáciának köszönhetően pontot tettünk Irán atomprogramjára. Új fejezetet nyitottunk a kubai néppel, és közel kétszáz országot egyesítettünk a klímamegállapodásban, hogy megőrizzük a földet gyermekeink számára.

Olyan intézkedéseket tettünk, amelyek segítenek a diákhiteleseknek, megvédik a fogyasztókat a csalásoktól és az intézkedéseknek köszönhetően a fedél nélküli veteránok száma majd’ a felére csökkent. Sokak bátorságának köszönhetően Amerika megtanulta, hogy a szerelem nem ismer határokat: a házsságközés egyenlő joga valósággá vált szerte az országban.

Számos intézkedésnek köszönhetően hazánk most erősebb és sikeresebb mint amikor belevágtunk.

Az elmúlt sikerek és kudarcok után állítom, hogy a változtatás soha sem könnyű és egyszerű feladat. Az összes előttünk álló kihívásnak nem lehet megfelelni egy elnöki periódusban, de akár még egy emberöltő alatt sem.

Emiatt teljesen biztos vagyok abban, hogy korábban soha nem volt alkalmasabb férfi vagy nő az Amerikai Egyesült Államok vezetésére, mint Hillary Clinton.

Azért is jöttem el ma este, hogy elmondjam, igen, számos feladat vár még ránk. Sokat kell tennünk azért, hogy minden amerikainak jobb munkája legyen, tisztes fizetésemelést kapjon, fizetett szabadsága és megfelelő nyugdíja legyen. Minden gyermek képes legyen kikapaszkodni a szegénységből és világszínvonalú oktatást kapjon. Hogy azok, akik az eltelt hét és fél esztendő alatt nem részesültek a fejlődésből, kapjanak belőle. Biztonságosabbá kell tennünk a városainkat és igazságosabbá az igazságszolgáltatást, biztonságosabbá tenni hazánkat, a világunkat pedig békésebbé és fentarthatóbbá a következő generációnak. Nem végeztünk azzal, hogy tökéletessé formáljuk az országot, hogy megfeleljünk az alapító atyák hitvallásának, hogy Isten előtt mindegyikőnk jogokban egyenlőnek és szabadnak született.

Ez a feladat együtt jár a novemberi döntéssel. Az biztos, a mostani egyáltalán nem szokásos választás lesz. Nem egyszerűen pártok és különböző politika közötti választásról van szó, avagy a szokásos vitáról a jobb és baloldal között. A mostani választás sokkal inkább a legalapvetőbb dolgokról szól. Arról, hogy miként maradunk felelős emberek és megtartjuk-e a döntési képességünket ebben az amerikai kísérletben.

Nézzék, mi, demokraták mindig is egy csomó dologban különböztünk a Republikánus Párttól. Ebben persze semmi kivetnivaló nincs. Pontosan ez, a különböző felfogások közötti verseny viszi előbbre az országunkat.

Ám amit az elmúlt héten Clevelanban hallottunk, az semmiképpen sem republikánus felfogás, különösen nem konzervatív politika az. Amit ott hallottunk, az az ország mélyen pesszimista megítélése volt, ahol nem csak egymás ellen fordulunk, de a világnak is hátat fordítunk. Ott nem születtek komolyan vehető megoldások a nyomasztó problémákra, mindösszesen annyit tapasztaltunk, hogy mindent áthatott a harag, a szemrehányás, a düh és a gyűlölet.

Az az Amerika, amelyet én ismerek, az nem ilyen. Az az Amerika, amelyet én ismerek, az tele van bátorsággal, bizakodással és találékonysággal. Az az amerika, amit én ismerek, az megfontolt és nagylelkű.

Persze, jogos az aggodalmunk, ki tudjuk-e fizetni a számlákat, miként óvjuk meg a gyermekeinket, hogyan gondoskodunk majd beteg szüleinkről. Nyomaszt bennünket a gyakori politikai bénultság, aggaszt bennünket a faji megosztottság, és végtelenül elkeserít bennünket a Orlandóban vagy Nizzában látott téboly. Amerika számos helyén még nem nyitottak ki a korábban bezárt gyárak. Azok, akik büszkék voltak egykor a munkájukra, arra, hogy gondoskodni tudtak a családjukról, most úgy érzik, elfeledkeztek róluk. Érthető a szülők aggodalma is, akik azon töprengenek, vajon a gyermekeiknek ugyan azok a lehetőségek adatnak-e meg, mint ami nekünk már megadatott.

Mindezek valóságos problémák.

Ez jelenti a kihívást, hogy jobban tegyük a dolgunkat, és hogy mi magunk is jobbak legyünk. Ám keresztülutazva az ország ötven államán, amikor együtt örültem és gyászoltam önökkel, azt is megtapasztaltam, mi az, ami működik az országban. Keményen dolgozó embereket látok, embereket, akik taníttatják a gyerekeiket és szolgálják az országot. Mérnököket látok, akik új dolgokat találnak fel, orvosokat, akik új gyógymódokkal állnak elő. Látom az új generációt, amely tele van energiával és ötletekkel. Nem elégszenek meg azzal, ami most van, hanem azzal törődnek, hogy mit kell tenni.

Többnyire olyan amerikaikat látok, legyenek azok bármelyik pártból, eltérő múlttal és különböző vallással, akik elhiszik, hogy együtt vagyunk erősebbek: feketék, fehérek, latinok, ázsiaiak, amerikai őslakosok, fiatalok és idősek, melegek és heterók, férfiak, nők, fogyatékosok, ők mindannyian az elkötelezettségükről tesznek hitet ezért a bátor és nagy ország iránt, amelyet egyformán szeretünk.

Ez az az Amerika, amit én ismerek.

A mostani versenyben csakis egy jelölt van, aki hisz a jövőben és egész életét emellett kötelezte el, egy anya és egyben nagymama, aki bármit megtenne, hogy a gyermekek boldoguljanak, egy vezető, akinek határozott elképzelése van, miként bontsa le az akadályokat, hogyan roppantsa össze az üvegplafont és miként szélesítse a lehetőségeket minden egyes amerikainak. Hillary Clinton ő, az Egyesült Államok következő elnöke.

Nyolc évvel ezelőtt Hillary és én versenyben voltunk a Demokrata Párt jelöléséért. Másfél évig küzdöttünk. És hadd meséljek el valamit. Ez a küzdelem meglehetősen kemény volt, mert maga Hillary is kemény ember. Ha arra gondoltam, akár nyerhetek a versenyben, Hillary még erősebb lett. Aztán azok után, hogy túlvoltunk ezen, Hillaryt kértem fel, csatlakozzék a csapatomhoz. Egy kicsit persze meglepődött, de végül igent mondott, mert tudta, ami kockán forog, az többet jelent kettőnknél.

Négy éven keresztül az első sorból láttam Hillary inteligenciáját, ítélőképességét és fegyelmezettségét. Aztán rájöttem, hogy a hihetetlen munkamorálja nem a megbecsülésért vagy azért van, hogy magára vonja a figyelmet, hanem annak szól, hogy a rászorultak támasza legyen. Ennyi év értettem meg, soha nem feledkezett meg azokról, akikért küzd.

Hillarynak pontosan akkora az elszántsága, mint amikor még fiatalként a Gyermekvédelmi Alapnak dolgozott. Irodáról irodára járt, hogy elérje, végül minden fogyatékos gyerek minőségi oktatásban részesülhessen. Tele van szívvel, és ezt First Lady-ként is megmutatta, amikor a Kongresszussal együtt átverekedte a Gyermek Egészségbiztosítási jogszabályt, amely a mai napig milliónyi gyereknek nyújt biztonságot.

Megedzették őt azok a találkozások is, amikor azok hozzáartozóival találkozott, akik életüket vesztették szeptember 11-én. Szenátorként emiatt is küzdött annyira keményen a Szenátusban, hogy megfelelő pénzügyi alapot hozzanak létre a készenléti egységeknek. Együtt volt velem a fehér házi Situation Room-ban, és az is ő volt, aki vehemensen érvelt bin Laden elfogása mellett.

Tudják, igazából semmi sem készít fel arra, amit az Ovális Iroda követel meg az embertől. Persze olvashat róla, meg meg is tanulható, ám amíg el nem foglalod azt a széket, fogalma sincs az embernek, milyen is egy globális krízist kezelni vagy fiatalokat háborúba küldeni. Hillary ott volt az Ovális Irodában és részese volt a döntéseknek. Tudja, mi forog kockán, amikor a kormányunk a munkáscsaládokkal, a nyugdíjasokkal, a kisvállalkozásokkal, a katonákkal vagy a veteránokkal kapcsolatban dönt. Még a válságos időszak kellős közepén is meghallgatja az embereket, megőrzi a nyugalmát, és tisztelettel bánik mindenkivel. Nem számít, mennyire kilátástalan a helyzet, az sem számít, mennyien vannak ellene, soha, egyszer sem adja fel.

Ilyen az a Hillary, akit én ismerek. Ilyen az a Hillary, akit csodálok. Emiatt állítom meggyőződéssel, soha nem volt senki nálánál alkalmasabb, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgáljon. Bocs Bill (Clinton), ez rád is vonatkozik persze.

(nevetés)

És, jut eszembe, ha kétségbe vonnák, mennyire helyes az ítélőképessége, akkor vessenek egy pillantást az elnökhelyettes-jelöltre. Tim Kaine legalább annyira alkalmas, szerény és elkötelezett közszolga, mint bárki más, akit ismerek. Remek elnökhelyettes lesz belőle, mégjobb elnökké teszi Hillaryt. Épp úgy, ahogy kedves barátom és már mondhatom, testvérem, Joe Biden tett engem jobb elnökké.

Hillarynak kész tervei vannak, hogy mit kezdjen azokkal az aggodalmakkal, amelyeket a kampánykörútján hallott. Kidolgozott elképzelései vannak, miként teremtsen új munkahelyeket, hogy a dolgozók hogyan részesüljenek a válallatok nyereségéből, hogyan juttassa a gyerekeket iskolaelőkészítőbe, vagy a felsőoktatásba anélkül, hogy tonnányi hitelük legyen. Nos, ez az, amit egy vezető tesz.

No és akkor itt van Donald Trump. Ő nem igazán olyan, aki előre tervez, a tények meg pláne nem zavarják. Üzletembernek nevezi magát, ami persze igaz, ám azt kell mondanom, jónéhány üzletembert ismerek, akik úgy értek el sikereket, hogy közben nem hagytak maguk után vagonnyi pert, kifizetetlen munkásokat és olyan embereket, akik úgy érzik, hogy egyszerűen átverték őket.

Tényleg van bárki is, aki elhiszi, hogy ez a 70 éves ember, aki semmiféle megbecsülést nem mutatott még a munkásai iránt, most egyből az ő szószólójuk lesz? Meg az ő hangjuk? Ha igen, akkor rá kell szavazni. Ám ha önök olyanok, akik törödnek azzal, hogy a számlákat fizetni kell, a gazdaságnak növekednie kell, több lehetőséget kell teremteni mindenki számára, akkor a választás egyáltalán nem nehéz. Ha olyasvalakit akarnak, aki egész életében már bizonyított, hogy magasabbak legyenek a fizetések, jobbak a juttatások, igazságosabb legyen az adózás, erőteljesebb a dolgozói érdekképviselet, szigorúbbak a pénzügyi szabályozások a Wall Street-en, akkor Hillary Clintonra kell szavazni.

Ha amiatt aggódnak, ki fog biztonságot teremteni önöknek és a családjuknak egy meglehetősen veszélyes világban, akkor a választás teljesen egyértelmű. Hillary Clinton szerte a világon megbecsült. Nem csak az országok vezetői becsülik őt, de azok az emberek is, akikért azokban az országokban tett. Együtt dolgozott a titkosszolgálattal, a diplomatinkkal és a hadsereggel. Megfelelő ítélőképességgel, tapasztalattal, temperamentummal rendelkezik, hogy szembeszálljon a terrorizmussal. Ez nem újdonság neki. Csapataink kíméletlenül bánnak el az ISIS-szel, vezetőik elfogásával és az elfoglalt területek visszaszerzésével. Tudom, hogy Hillary addig nem enged, amíg az ISIS-t meg nem semmisíti. Befejezi ezt a munkát, ám nem kínzásokkal vagy úgy, hogy egy egész vallásnak tiltja meg, hogy az országunkba jöjjön. Ezért alkalmas arra, hogy ő legyen a következő főparancsnok.

Mindeközben Donald Trump a haderőnket katasztrofálisnak minősíti. Láthatóan úgy teszi ezt, hogy még csak nem is ismeri azokat a férfiakat és nőket, akik létrehozták a világ legerősebb hadseregét. Azt sugallja, hogy Amerika gyenge. Valamiért tilos a számára, hogy meghallja több milliárdnyi ember szavát a Baltikumtól Burmáig, akik úgy tekintenek Amerikára, mint a szabadság, a méltóság és az emberi jogok országa. Putyinhoz dörgölőzik, Szaddam Husszeint dicséri és azt üzeni a NATO szövetségeseinknek, pont azoknak, akik mellettünk álltak 9/11 után, ha azt akarják, megvédjük őket, hát fizessenek is érte. Az általunk vállalt kötelezettségekre nincs ráaggatva egy árcédula. Eleget teszünk a kötelezettségeinknek. Ez csak egy ok, amiért majd minden ország erősnek tekinti Amerikát, sokkal inkább megbecsültnek, mint nyolc évvel ezelőtt.

Amerika már most nagyszerű. Amerika már most erős.

Azt ígérem önöknek, hogy a mi erőnk és Amerika nagyszerűsége egy cseppet sem függ Donald Trumptól. A demokráia lényege az, hogy mindezek nem egy embertől függenek. Talán ez a legnagyobb különbség a mostani választáson.

Ronald Reagan még egy domb tetején lévő fénylő városnak látta Amerikát. Donald Trump meg olyannak látja, mint egy gyilkosság helyszínét. Olyannak, amit csakis ő képes rendbe hozni. Számára tökéletesen mindegy, hogy az illegális bevándorlók és a bűncselekmények száma évtizedek óta nem volt ilyen alacsony. Neki semmiféle megoldása nincs ezekre a problémákra. Ő csak szlogeneket ismétel és félelmet kelt. Arra tesz, ha elég emberre ráijeszt, akkor talán épp elegendő szavazatot söpör be, hogy megnyerje a választásokat.

Ám létezik egy másik fogadás is. Az, hogy Donald Trump veszíteni fog. Azért, mert alábecsüli az amerikai embereket. Mi nem vagyunk gyengék és ijedősek. A mi erőnk nem abból származik, hogy valaki megmentőnek kiáltja ki magát, mondván csakis ő egyedül képes rendet teremteni. Mi egyáltalán nem olyanok vagyunk, akik fölött uralkodni kell. A mi erőnk abból a örökérvényű nyilatkozatból származik, amit éppen itt, Philadelphiában vetettek papírra sok-sok évvel ezelőtt. Azokat a szavakat magától értetődőnek tekintjük, hogy minden ember egyenlőnek született, hogy “Mi, az Egyesült Államok népe tökéletesebbé tesszük az Uniót.”

Ezek vagyunk mi.

Ez az, ami a születésünktől fogva elidegeníthetetlen jogunk. Az a képesség, hogy mi magunk alakítjuk a saját sorsunkat. Ez az, ami a hazafiakat forradalomra ösztökélte, hogy leszámoljanak a zsarnoksággal és a katonáinkat, hogy felszabadítsák a kontinenst. Ez adta a bátorságot az asszonyoknak, hogy kiharcolják a szavazati jogot amikor keresztülmasíroztak a Selma hídon. Ez adta az erőt a munkásoknak, hogy megszerveződve jobb béreket érjenek el. Amerika soha nem arról szólt, hogy egy ember majd megold mindent. Mindig is arról volt nevezetes, hogy együtt mire vagyunk képesek a sokszor nehéz, hasztalannak tűnő, ám végül kitartó munka árán.

Éppen ez az, amit Hillary Clinton pontosan ért. Tudja, hogy Amerika nagy és sokszínű ország. A felszínre kerülő ügyek igen ritkán feketék vagy fehérek. Ez még akkor is így van, ha valakinek százszázalékosan igaza van, ám a dolgokat elvégezni kompromisszumra van szükség. Az nem működik, ha folyamatosan démonizáljuk egymást. Hillary érti, ahhoz, hogy előbbre jussunk, hallgatnunk kell egymásra, oda kell figyelnünk a másikra, meg kell küzdeni az alapértékeinkért, nemkülönben küzdeni kell azért, ami összeköt bennünket, bármennyire is nehezen meghatározhatóak ezek.

Hillary tudja, hogy képesek vagyunk túljutni a faji megosztottságon, ha megértjük a fekete szülők aggodalmát, mit is éreznek akkor, amikor a gyerekük kilép a házuk ajtaján. Ez semmiben sem különbözik attól, ami a rendőr is érez, amikor felveszi az egyenruhát és szolgálatba megy. Nem másról van szó, minthogy tiszteljük a rendőrt és egyenlő módon bánunk minden közösséggel.

Hillary tisztában van azzal, hogy nem az évtizedek alatt összegyűlt problémák tették rosszabbá az együttélést. Ezek éppenséggel lehetőséget teremtettek a jószándékú embereknek, hogy jobbá tegyük a dolgainkat.

Hillary tudja, törvényes és szabályozott bevándorlási rendszerhez ragaszkodunk. A bevándorlókban igyekvő diákokat, keményen dolgozó szülőket, szerető családokat, nem pedig bűnözőket és erőszaktevőket lát. Olyan családokat lát bennük, akik ugyan azért jöttek ide, mint az elődeink, tanulni, dolgozni, azért, hogy jobbá tegyék az életüket ott, ahol szóba állunk egymással, együtt imádkozhatunk és úgy szeretünk, ahogy az kedvünkre való. Hillary pontosan tudja, hogy ez Amerika leglényege. Az Amerikai Álom nem olyasvalami, aminek egy fal az útjába állhat.

Igaz, a demokrácia mostani formája néha kiábrándító lehet. Elhihetik nekem, én aztán tudom. Meg Hillary is tudja. Amikor a másik oldal elutasítja a kompromisszumot, akkor a fejlődés megtorpan. A támogatóink ettől egyre inkább türelmetlenek lesznek és aggódnak, hogy nem is értük munkálkodunk, magukra hagytuk őket.

Azt igérem, ha kitartunk, ha elegendő embert győzünk meg, ha elégséges szavazatot gyűjtünk, akkor előbbre jutunk. Kérdezzék csak meg azt a 22 millió embert, akinek korábban nem volt, de már van egészségbiztosítása. Nyugodtan kérdezzék meg azt a tengerészgyalogost is, aki büszkén szolgálja a hazáját és nem kell a szeretett férjét tovább rejtegetnie. A demokrácia nem csak a választásokkor működik, hanem működtetni kell azt minden áldott nap.

Ha egyetértenek velem, hogy túl sok az egyenlőtlenség a gazdaságban és túl sokba kerül a politika, akkor ugyan úgy kell hangot adni ennek, szervezettnek és hajthatatlannak kell lenni, mint amilyenek Bernie Senders támogatói. Mindnyájunknak mozdulni kell és a demokratákra szavazni, majd azt követően számonkérni rajtuk, elvégzik-e a rájuk bízott munkát.

Ha több igazságot akarnak az igazságszolgáltastásban, akkor mindannyiunknak szavazni kell. Nem csak az elnökre, hanem polgármesterekre, serifekre, az állami ügyészekre és a helyi törvényhozásra is. Addig kell együtt dolgozni a rendőrséggel és a tüntetőkkel, amig a törvények és a törvényalkalmazás meg nem változik.

Ha a klímaváltozás ellen harcolnak, akkor nem csak a fiatalokat kell ebbe bevonni, de el kell érni a bányászokat is, akik igenis aggódnak a családjuk jövőjéért. El kell jussunk az egyedülálló anyákhoz is, akiknek gondot okoz a gáz ára.

Ha meg akarják óvni a gyerekeket és a rendőreinket a fegyveres erőszaktól, meg kell győznünk a társadalom túlnyomó többségét, köztük a fegyverlobbistákat is, hogy annyira elszántan és határozottan eggyezzenek bele a fegyvervásárlást megelőző ellenőrzésbe, mint ahogy a fegyverlobbi megakadályoz mindenféle változást akárhány temetésen is veszünk részt. Csakis így történhet meg a változás.

Nézzék, Hillarynak is kijutott azokból a kritikákbólól, amit a férje kapott. Hillaryt gúnyolta a jobboldal, és jónéhányan a mi oldalunkról is megvádolták bármivel, amit csak elképzelni lehet, sőt olyannal is, ami ép ésszel fel sem fogható. Ám pontosan tisztával van azzal, ezzek a dolgok így mennek, ha az embert negyven éven keresztül mikroszkóp alatt vizsgálják. Hillary tudja, hogy követett el hibákat. Én is követtem el, csakúgy mint mindahányan. Ez megesik, amikor az ember dolgozik. De csak olyanokkal történik meg — ahogy Teddy Roosevelt megfogalmazta egyszer — akik nem a partvonalon kívülről kiabálnak be, hanem akik valóban ott vannak a küzdőtéren és bátran megküzdenek. Ha hibáznak is, tudják, hogy legvégül övék a dicsőség. Hillary Clinton az a nő, aki ott van a küzdőtéren. Ott volt velünk akkor is, amikor talán fel sem tűnt.

Ha komolyan veszik a demokráciát, nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak azért, mert nem mindenben egyezik a véleményük Hillaryval. Vele kell lenniük a küzdőtéren, mert a demokrácia nem a lelátón ücsörők sportja. Amerika nem az az ország, ahol elég azt mondani, “Igen, majd ő megcsinálja”. Amerika az az ország, ahol az igaz, “Igen, mi képesek vagyunk erre”. Mi kísérjük el Hillaryt novemberig, hogy győzzön, mert ezt kívánja meg a pillanat.

Tudják, a mostani kampányban rengeteg vita van arról, mit veszitett el Amerika. Azt mondják az emberek, hogy a megszokott éltmódjukat veszedelmes változások rendítették meg, meg hogy vannak sötét erők, amelyek kikerültek az ellenörzésünk alól. Azt mondják a szavazóknak, hogy az igazi Amerika már valahol másutt van, és ideje helyreállítani. Ez a felfogás nem Donald Trumppal kezdődött. A politikusok elég régóta házalnak ezzel, talán már a köztársaság megszületése óta.

Ez mondatja el velem azt a történetet, amit pont tizenkét esztendeje meséltem el azon az éjszakán. A történet a kansasi nagyszülőkről szól és arról, mire tanítottak meg gyerekkoromban. A nagyszüleim az ország legeslegközepéről indultak, ahol az elődeik telepedtek le kétszáz évvel ezelőtt. Többnyire skót és ír származásúak laktak ott, farmerek, tanárok, keménykezű parasztemberek, gyógyszerészek és olajbányászok. Szívós, kisvárosi emberek. Csak némelyikük volt demokratat, a többségük republikánus. A nagyszüleim úgy magyarázták, hogy egy cseppet sem szerették kérkedőket. Egy cseppet sem csodálták a hencegőket vagy a kötekedőket. Nem viselték el a becstelenséget vagy azokat, akik a könyebb utat választották. Ehelyett ők olyan értékeket tartottak becsben mint a becsületesség és a kemény munka. Jóindulat és előzékenység. Szerénység, felelősség, egymás megsegítése. Ezekben hittek. Az igaz dolgokban. Azokban a dolgokban, amire mi is tanítjuk a gyerekeinket.

Amit a nagyszüleim tudtak, az az, hogy ezek az értékek nem pusztán Kansasban érvényesek. Nem csak egy kisvárosban. Ezek az értékek eljutnak Hawai-ig, még akár a föld másik oldalára is, ahol az anyám azzal szokta befejezni a napot, hogy a nálánál szegényebb asszonyok jobb életéért dolgozott. Azt is tudták, hogy ezek az értékek nem bőrszínhez kötődnek, hanem átadták ezt a félig kenyai és a másik fél-ázsiai unokáknak is. Ami azt illeti, Michelle szüleinek, az egykori rabszolgák leszármazottainak is ezek voltak az értékeik. Erre tanították a gyermekeiket Dél-Chicago egyik házacskájában. Tudták, hogy pontosan ezek azok az értékek, amelyeket még a bevándorlók hoztak magukkal, és abban hittek, hogy azoknak az emigránsoknak a gyermekei pont annyira amerikaiak, mint a sajátjaik. Viselhettek akár cowboy kalapot, kipát, baseball sapkát vagy hijabot.

Amerika az évek során megváltozott. Ám ezek az értékek, amelyekre a nagyszüleim tanítottak, nem foszlottak semmivé. Szilárdak, mint bármikor. Maguk az emberek tartják ezeket életben, legyenek bár eltérő hitűek, bőrszínűek vagy pártállásúak. Mindegyikőnk együtt él ezekkel az értékekkel. Ami amerikaivá tesz bennünket, ami hazafivá tesz bennünket, az itt belül van. Csak ez számít. Ezért fogadjuk el más országok másfajta ételét, zenéjét, ünnepeit és felfogását, ezeket vegyítjük el a mi sajátosságainkkal. Ezért vagyunk vonzóak azoknak, akik versenyezni és befektetni akarnak, jöjjenek a földgolyó bármely pontjáról, hogy gyárakat építsenek és új ipart hozzanak ide. Ez az, amiért a hadseregünk úgy néz ki, ahogy. Látszik rajta az emberiség minden árnyalata közös szolgálatba állítva. Emiatt van, hogy bárki, aki az értékeinket fenyegeti, legyen az fasiszta, kommunista, dzsihádista vagy éppen a mi földünkön kikelt demagógok, végül elbuknak.

Ez Amerika: a ragaszkodás és a közös hitvallás köteléke. Nem félünk a jövőtől, mert mi alakítjuk azt, a miénkké válik úgy, ahogy együtt vagyunk arttól erősebbek. Erősebbek, mintha csak magunk lebnnénk. Ez az, amit pontosan ért Hillary Clinton, harcosként, politikai vezetőként, anyaként és nagymamaként, közszolgaként, hazafiként.

Ezért az Amerikáért kűzd.

Emiatt van bizalmam benne, mert amint ma éjszaka elhagyom ezt a színpadot, a Demokrata Párt jó kezekbe kerül. Amíg a hivatali időm tartott, nem tudtam mindent kijavítani, bármennyit is tettem, bőven van még tennivaló. Jóllehet megtanultam a kemény leckét, van még tartozásom. Ezt mondom Hillarynak és azt mondom önöknek is, az emberek erre választanak bennünket.

Az irodában a falon ott van egy ohioi túlélő levele, akit majdnem kétszer ragadott el a rák, ám arra ösztökélt, hogy folytassam a harcot az egészségügyi reformért még akkor is, ha a csata vesztésre állt. Semmiképp se hagyjam abba.

Van egy festmény is az irodámban, egy nagy szemű, zöld bagollyal. Egy hétéves kislány festette, akit Newtonban ragadott el a halál. A szülei adták nekem a kislány festményét, hogy soha ne feledkezzek meg azokról a szülőkről, akik a gyászukat cselekvésbe fordítják.

Van egy kisvállalkozó Coloradóban, aki a recesszió közepette saját magának szinte már semmit sem fizetett csakhogy ne kelljen elbocsátania az alkalmazottait. Úgy mondta, ez ellenkezne az amerikai szellemiséggel.

Van egy konzervatív Texasban, aki elmondta, hogy igaz, semmiben sem ért velem egyet, ám méltányolja, amit teszek.

Hadd említsem meg egy arizonai katona bátorságát, aki majd odaveszett a csatatéren Afganisztánban, ám újra megtanult beszélni és járni, aztán ezév elején a saját erejéből átlépett az Ovális Iroda ajtaján, hogy tisztelegjen és kezet rázon.

Ők azok az amerikaiak, akik hitték, képesek vagyunk a változtatásra, arra, hogy jobbá tegyük az országot. Önök közül sokan távol tartották magukat a politikától, ám mégis, telefont ragadtak, kimentek az utcára vagy felmentek az internetre, hogy elősegítsék a változást. Önök a legjobb szervezők a földön, és büszke vagyok mindarra a változásra, ami Önöknek köszönhető.

Időről időre önök engem választottak meg. Remélem, egyszer majd én választhatok önök közül. Ma este azt kérem önöktől, annyit tegyenek meg Hillary Clintonnak, amennyit nekem is megtettek. Kisérjék végig aszon az úton, amelyen engem is végigvezettek. Mert önök azok, akikről tizenkét évvel ezelőtt beszéltem, amikor a reményről szóltam. Önök voltak azok, akik erőt adtak, hogy makacsul higyjek a jövőben még akkor is, ha az esélyek csekélynek tűntek, és akkor is, amikor az út beláthatatlannak tűnt. Reményt láttam az arcokon a nehézségek közepette, reményt láttam az arcokon a bizonytalanság közepette is, az elszántságuk bátorsága volt ez. Amerika, nyolc éven keresztül kitartottál a remény mellett.

Kész vagyok arra, hogy átadjam a stafétabotot és majd mint magánember tegyem a dolgom. Most, ezen a választáson arra kérem önöket, csatlakozzanak hozzám, hogy elutasítsuk a cinizmust, elutasítsuk a félelmet, hogy a legjobbunkat mutassuk meg, hogy Hillary Clintont válasszuk meg az Amerikai Egyesült Államok következő elnökének. Mutassuk meg a világnak, hogy továbbra is hiszünk ennek a nagyszerű nemzetben.

Köszönöm ezt a hihetetlen utat, és együtt menjünk tovább. Isten áldja az Amerikai Egyesült Államokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.