2016, július 25 - 07:58 Sajtószemle

Testünk egy elképesztően összetett, bonyolult és összehangolt szerkezet. Nem is sejtjük, nap mint nap mennyi munkát végeznek szerveink, izmaink és csontjaink. Ha jobban gondolunk, igazi csoda a létezésünk, és az, hogy sok évtizeden át működik ez a tökéletes gépezet. Összegyűjtöttünk 20 tényt, amiről eddig valószínűleg nem hallottál az emberi testtel kapcsolatban!

http://aftpics.cf/20-elkepeszto-teny-amit-nem-tudtal-a-testedrol-a-negyediket-sose-gondoltam-volna/

 

Újabb támadás történt Németorszgában

 

Machetével támadt több emberre egy férfi Dél-Németországban. A támadásban - amely Reutlingen városában történt - egy nő életét vesztette, egy nő és egy férfi megsebesült. Egyelőre nem tisztázott, mi volt a támadás indítéka. Az Independent értesülése szerint  a rendőrség egy férfit letartóztatott.

 

 A Bild német bulvárlap információi szerint az eset egy kebabos előtt, a nyílt utcán történt délután fél ötkor, a járókelők pánikban menekültek. Nem megerősített hírek szerint az áldozat a gyorsétteremben dolgozott.

"A támadó nem volt magánál. Egy bozótvágóval a kezében rohant egy rendőrautó mögött" - idézett egy szemtanút a Bild. A férfit végül egy BMW elütötte.

A rendőrség tájékoztatása szerint a letartóztatott férfi egy 21 éves szíriai menekült. A nevét nem hozták nyilvánosságra, de annyit elárultak, hogy már korábbról ismerték. A rendőrség úgy véli, a férfi egyedül hajtotta végre a tettét, nem voltak segítői.

 

http://nol.hu/mozaik/ujabb-tamadas-tortent-nemetorszgaban-1624927

Függetlenek taroltak a vasárnapi polgármester-választásokon

Három településen tartottak időközi választást, ahol a helyi képviselőtestület feloszlatta magát.

 http://nol.hu/belfold/fuggetlenek-taroltak-a-vasarnapi-polgarmester-valasztasokon-1624957

 „Baj van Orbán felfogóképességével”

A szocialisták szerint a kormányfő lenyúlta az MSZP-nek a közös európai haderő felállításáról szóló tavalyi javaslatát. Amikor az elhangzott, Kósa Lajos az ötletet leverte, most meg Orbán Viktor állt elő valami hasonlóval.

http://nol.hu/belfold/baj-van-orban-felfogokepessegeve-1624919

 

Orbán a világon elsőként állt be Trump mögé Videó

 Orbán Viktor a Bálványosi Szabadegyetemen tartott beszédében világelsőt produkált, amikor gyakorlatilag oldalt választott az amerikai elnökválasztási kampányban, és egyértelműen beállt Donald Trump republikánus jelölt mögé:

 http://index.hu/belfold/2016/07/23/orban_a_vilagon_elsokent_allt_be_trump_moge/

Orbán eltalálta, valóban beverekedte magát a nemzetközi sajtóba a trumpolásával

A Reuters máris arról cikkezik, hogy Orbán Viktor rátalált Európa megmentőjére Donald Trump személyében.

A magyar miniszterelnök Tusványoson beszélt arról, hogy – nem hitte volna, hogy ezt mondja – de Donald Trump megoldási javaslatai az USA külpolitikai problémáira, Európa bajaira is gyógyírt jelentenének.

Orbán szerint Trumpnak a demokráciaexportot kritizáló hozzállása, amely valójában csak gyengítette a közel-keleti régió országait, és a világ legjobb titkosszolgálatának felépítése az USA-ban, mind követendő célok Európában is.

Én sem, és sajnos a Reuters sem jött rá, hogy mi Trumpnak azon harmadik javaslata, amit Orbán átvenne.

http://444.hu/2016/07/23/orban-eltalalta-valoban-beverekedte-magat-a-nemzetkozi-sajtoba

A mi problémánk nem Mekkában van, hanem Brüsszelben - Percről percre Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről

http://nol.hu/belfold/orban-ma-nem-akarja-visszafogni-magat-percrol-percre-a-tusnadfurdoi-beszedrol-1624773

Lehet itt még gyűlöletet szítani, a buszon már fejbe akarták lőni a magyarul beszélő muszlim nőt

Azt, hogy Magyarország a valódi menekülteknek sem nyújt érdemi védelmet, igen nehéz a terrorizmus elleni fellépéssel magyarázni – állítja Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Pardavi úgy látja, minden eszközzel igyekeznek elrettenteni az idegeneket attól, hogy Magyarországra akarjanak jönni. A hatóságok célja egészen egyértelmű: minél nehezebbé teszik a menedékkérelem benyújtását, annál kevesebb lesz a regisztrált külföldi, s így kisebb a kockázata annak, hogy aki illegálisan továbbmegy más uniós tagállamba, azt az Eurodac adatbázisában rögzített ujjnyomata alapján a – dublini rendeletre hivatkozva – később visszaküldjék.

http://nol.hu/belfold/lehet-itt-meg-gyuloletet-szitani-a-buszon-mar-fejbe-akartak-loni-a-magyarul-beszelo-muszlim-not-1624897

Lengyel László Európai forgatókönyvek

 Centrifugális erő? Egymás után jelentkeznek a kilépni szándékozók, s az utolsó lekapcsolja Európa lámpáját? Lehet. Centripetális erő? A Brexit hatásától mindenki visszaretten és Európa összekapaszkodik? Lehet. Caroll Alice Tükörországában, a Fehér királynő szerint hat képtelen dolog történik reggeli előtt. Egy a Brexittel már megtörtént. A következő talán Trump, a harmadik Le Pen győzelme. A negyedik Merkel összecsuklása. Az ötödik Kína megrendülése. A hatodik, hogy lesz még reggeli. Mária-Klára ronchamp-i klarissza apáca barátom imént érkezett levele szerint könnyen lehet, hogy jövőre már négy nő irányítja a nyugati világot: Angela Merkel német kancellár, Hillary Clinton amerikai elnök, Theresa May brit miniszterelnök és ­Christine Lagarde, a valutaalap vezérigazgatója. Csodákban ő az illetékes.

http://nol.hu/velemeny/europai-forgatokonyvek-1624913

Bayer ZsoltCsak tíz

Álláspont. Ön azt mondta a müncheni gyilkosságok után, nem találtak iszlamista szálat, igaz?

Bayer Zsolt – 2016.07.25. 01:18 

Persze, Nizza után sem találtak vagy két napig…, s „érthető, ha az emberek szoronganak”. És azt is hozzá tette, majd „kiderítik”, hogy miért „radikalizálódott” a würzburgi baltás terrorista. Nem gondolja, hogy kicsit elkéstek ezzel? És azzal tisztában van, hogy a magát afgánnak hazudó, „radikalizálódott” baltás terroristát csak mi, magyarok regisztráltuk tavaly, a saját határunkon? Regisztráltuk, levettük az ujjlenyomatát, betettük egy kiskorúaknak fenntartott táborba, ahonnét megszökött, elment magukhoz. Anélkül, hogy bárhol, bárki megkérdezte volna, ki ő és mit akar. Elment magukhoz, a német adófizetők pénzéből egy év alatt ráköltöttek 50 000 eurót (15 000 000 forintot!), hogy aztán felszálljon egy vonatra, és baltával támadjon a békés utasokra.

Amikor mi regisztráltuk, levettük az ujjlenyomatát, maguk éppen nácinak, fasisztának, embertelennek gyaláztak bennünket. Magával az élen. Pedig, ha mi, akkor lelőjük a határon azt a patkányt, akkor most beljebb vagyunk öt ártatlan ember életével, sorsával, maguk pedig beljebb vannak 50 000 euróval. Szörnyű, de igaz. Igaz, még akkor is, ha tudjuk, nem lehet agyonlőni migránsokat. Mert ez valóban összeegyeztethetetlen a kereszténységgel. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/61685/Csak_tiz

Münchenben született és nőtt fel, semmi köze a dzsihádhoz a tömeggyilkosnak

 Münchenben született és ott is nőtt fel a pénteki bávásárlóközpontbeli fegyveres ámokfutás 18 éves elkövetője. A sajtó már képet is közölt róla.

Az iráni származású diákot semmilyen szálak sem fűzték az Iszlám Államhoz vagy más szélsőséges dzsihadista szervezethez, és tettének a menekültválsághoz sincs semmi köze. Azt viszont tudni lehet róla, hogy már hosszú ideje érdekelték az ámokfutások, lakásán számos, a kérdéssel foglakozó könyvet és anyagok találtak.

Ezt a német rendőrség közölte az ügyben tartott szombati sajtótájékoztatóján, ahol azt is leszögezték, hogy egy   "klasszikus ámokfutásról van szó"   . A   müncheni lövöldözésben   kilencen vesztették életüket, 27-en megsebesültek. Az akció végén az ámokfutás elkövetője is végzett magával.

 http://index.hu/kulfold/2016/07/23/munchenben_szuletett_es_nott_fel_semmi_koze_a_dzsihadhoz_a_tomeggyilkosnak/

Depressziós és tömeggyilkosság-mániákus volt a müncheni ámokfutó

A 18 éves német-iráni kettős állampolgárságú fiú maxvorstadti lakásán diákok által elkövetett tömeggyilkosságokról írott cikkeket találtak. Kiderült az is, hogy depresszióval kezelték korábban.

http://444.hu/2016/07/23/depresszios-es-tomeggyilkossag-maniakus-volt-a-muncheni-amokfuto

 Szijjártó Péter: A müncheni lövöldözés magyar áldozata „mérföldkőt jelent” az európai terror tekintetében

A külügyminiszter elég szokatlan időpontban és helyszínen, vasárnap délelőtt dunakeszi otthona közelében tartott sajtótájékoztatót. A téma már kevésbé volt szokatlan, Európa egyre kevésbé létező biztonságáról, a pénteki müncheni lövöldözés körülményeiről, magyar áldozatáról és a terrorizmusról beszélt.

http://444.hu/2016/07/24/szijjarto-peter-a-muncheni-lovoldozes-magyar-aldozata-merfoldkot-jelent-az-europai-terror-tekinteteben?fbfanpage444+20160724+1324

A sötétwebről beszerzett színházi kellékpisztollyal gyilkolt a müncheni ámokfutó

 Egy internetről beszerzett, korábban hatástalanított és színházban használt kellékpisztolyt használt ámokfutásához a müncheni merénylő. A 18 éves német-iráni fiú egy éve tervezhette a vérengzést, és megfogalmazott egy kiáltványt is.

A Glock 17 típusú pisztolyt 2014-ben hatástalanították, majd feltehetően színházban használták kellékként. A fegyveren szlovák jelzés volt. Később a fegyvert valaki visszaélesítette, írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a Süddeutsche Zeitung

 http://index.hu/kulfold/2016/07/24/a_sotetwebrol_beszerzett_szinhazi_pisztollyal_gyilkolt_a_muncheni_amokfuto/

A tusványosi beszéd

D. Horváth Gábor, Magyar Nemzet

 Tusványos iránt a figyelem óriási. Mára hagyománnyá vált, hogy a kormány szándékait ekkor és itt lehet a leginkább megismerni, pedig politikai események egész évben zajlanak. Nem jó azonban, ha ekkora a különbség a hivatalos beszéd, a mindennapi közlések és a valóság között. Tusványostól sem kellene mást várni, mint a hétköznapoktól, ez a demokrácia lényegéhez tartozik. Ha különbség van közöttük, akkor az baj.

http://mno.hu/vezercikk/a-tusvanyosi-beszed-1353413

Nagyoroszi, a feljelentések faluja

Politikai tragikomédia Nagyorosziban, a feljelentések falvában

Varga Attila, Magyar Nemzet

A kétezer-egyszáz lelkes Nógrád megyei Nagyoroszi a névtelen levelek és a mások nevében tett feljelentések falva. Itt a polgármestert Rákosi Mátyáshoz hasonlították, az elöljáró szerint viszont a mocskot terjesztő „szennyoldalnak” kellene elhagynia a falut. Bíróságra hárult annak eldöntése is, hogy egy testületi ülésen férfiúi nemi szervnek nevezték-e a polgármestert.

http://mno.hu/hetvegimagazin/nagyoroszi-a-feljelentesek-faluja-1353170

Óriási fejlesztésekről döntöttek - Miből bővítik az M1-M7-est?

Több kulcsberuházásról döntött a kormány múlt heti ülésén, mint arról már beszámoltunk, a kiemelt projektek: az M7-es Budapest és Balatonvilágos közti szakaszának kétszer három sávosra bővítése, az M1-es Budapest és Győr közti szakaszának kétszer három sávosra szélesítése, egy háromvágányú kapcsolat a kelenföldi és a ferencvárosi pályaudvar között, a Danubius és Népliget-Fradiváros elővárosi vasútmegállók kialakítása, a Déli vasúti összekötő híd átépítése. 

Emellett a Galvani híd kiépítését, a ráckevei és a gödöllői HÉV-vonalak fejlesztését is tervezik, felújítanák a kisföldalattit is.

http://nepszava.hu/cikk/1100918-oriasi-fejlesztesekrol-dontottek---mibol-bovitik-az-m1-m7-est

Szijjártó keveri a szezont a fazonnal

"Mérföldkőhöz érkeztünk az Európában elkövetett terrortámadások tekintetében, ugyanis a pénteki aljas támadás Münchenben volt az első olyan alkalom, hogy magyar állampolgár is a halálos áldozatok között volt" - mondta tegnap Szijjártó Péter, bár az MTI jelentése szerint nem tette világossá, hogy ez alatt pontosan mire gondol. A külgazdasági és külügyminiszter ugyanis annak ellenére nevezte terrortámadásnak a müncheni mészárlást (erről bővebben cikkünk a 8. oldalon - a szerk.), hogy azt a hivatalos német szervek is ámokfutásként ismerik el.

http://nepszava.hu/cikk/1100874-szijjarto-keveri-a-szezont-a-fazonnal

Tállai András 150 milliót adott fürdőre

"Az Önkormányzat részére történő visszavásárlásához 150 000 000 forintot sikerült Mezőcsátra hoznom, így sikeres adás-vétel jöhetett létre, melynek nagyon örülök. Jó érzés számomra, hogy Mezőcsáton az egyik legnagyobb kincset jelentő terület közbenjárásommal visszakerülhetett a Város tulajdonába" - írta Facebookon Tállai András adóügyi államtitkár. 

A kormány egyébként még decemberben határozott arról, hogy 150 milliót ad a városnak a 30 éve magántulajdonba került fürdő visszavásárlására, s a polgármester, Siposné Horváth Anita választási kampányában is jelentős szerepe volt az üzletnek.

http://nepszava.hu/cikk/1100871-tallai-andras-150-milliot-adott-furdore

Obama féltestvére Trumpra szavaz

Obama Trumpra szavaz, és ezt maga Obama mondta el. Igaz, nem a távozó demokrata államfő, hanem féltestvére, Malik Obama, de azért így is váratlan helyről kap támogatást az afroamerikaiaknál nyilvánvalóan hátránnyal induló republikánus elnökjelölt. „Tetszik, hogy Donald Trump a szívéből szól” – mondta a féltestvér a kenyai Kogelo faluban a New York Postnak.

A Viktória-tó partján lévő háromezres településen élő féltestvér szerint remek Trump kampányszlogenje, a „Tegyük újra naggyá Amerikát”, és szeretne találkozni a republikánusok elnökjelöltjével. Malik és Barack Obama édesapja közös, Malik az apa első házasságából született.

http://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/07/25/obama_feltestvere_trumpra_szavaz/

Magyarországon a szabad választásokat is felszámolják, a külvilágra nem számíthatunk

Halmai Gábor pesszimista: a szabad választások felszámolása 2014-ben elkezdődött, 2018-ban folytatódhat. Ha az alkotmányosság fesleni kezd, akkor fel is feslik. Magyarország belülről nem tudja helyreállítani az alkotmányosságot, mert ez a társadalomnak nem elég fontos, a külvilágra pedig egyelőre nem számíthatunk.

http://nol.hu/belfold/a-szabad-valasztast-is-felszamoljak-a-kulvilagra-nem-szamithatunk-1624883

Az első éjszaka joga: Mészáros Lőrinc és a nemzeti hotelbiznisz

 Kiemelt üdülőövezetekben és kastélyparkokban is bővíti turisztikai birodalmát a felcsúti polgármester, aki előszeretettel szerez be szállodákat felszámolásból. A legújabb falatok a Hunguest-hotelek.

 Nem hajlandó megválni a lillafüredi Palotaszállótól az eladósorba került Hunguest Hotels tulajdonosa, Leisztinger Tamás, annyira szívéhez nőtt a szállodalánc ékköve – értesült a HVG. Nem tudni, hogy a kivételes ragaszkodás oka a Hámori-tó melletti neoreneszánsz épület szépsége, avagy inkább az, hogy közel van Miskolchoz, ahol a nagyvállalkozó öt éve beszállt a diósgyőri fociklubba. A 19 magyarországi hotelből álló Hunguest-lánc eladása azonban – aminek az ötlete vélhetően nem a korábban baloldali milliárdosként elkönyvelt Leisztinger fejéből pattant ki – korántsem az effajta részalkuk miatt csúszhat: informátoraink szerint leginkább a szállodaláncban közvetetten tulajdonos szakszervezeteket kell még „leszerelni” a tranzakció előtt.

http://hvg.hu/gazdasag/201630__nemzeti_hotelbiznisz__meszaros_lorinc__hunguesteladas__az_elso_ejszaka_joga

 Közmunkásokat toboroznak katonának - kötelező megjelenniük

Kisalföld.hu

Kötelező a megjelenés azon az állásajánlaton, melyet nemrégiben kaptak megyénkben is a közfoglalkoztatottak. Ha megfelelnek a toborzón, szerződéses katonák lehetnek. Ha nem fogadják el az állásajánlatot, hónapokra kiesnek a közfoglalkoztatotti rendszerből, elveszítik mostani munkájukat.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/kozmunkasokat_toboroznak_katonanak_-_kotelezo_megjelenniuk/2483401/

A Fidesz ki akarta nyírni az egyházat, de a csoda közbeszólt

Az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget a kétharmados Fidesz több mint négy évvel ezelőtt kizárta az államilag elismert egyházak sorából. A kormány mindent elkövetett, hogy kivéreztesse Iványi egyházát. Eddig kudarcot vallott. A megmaradáshoz csodákra is szükségük volt.

Hogyan lehetséges az, hogy semmibe vesznek egy teljesen világos jogi verdiktet? A nyugati országokból érkező látogatók rendre erről kérdezik Iványi Gábort. Egyszerűen nem értik, mi történik Magyarországon. Válaszai a lelkésznek sincsenek. Nem érti ő sem. 
Hiába felelnek meg minden törvényi feltételnek, a kormánynál eddig zárt kapukat találtak.

http://nol.hu/belfold/tulelni-a-zsarnoksagot-1624893

Félnetek jó lesz

Pápay György, Magyar Nemzet

 Ha fél az ember, akkor nem vállalkozik nagy dolgokra – jelentette ki tusnádfürdői beszédében a miniszterelnök, és ebben messzemenőkig egyet kell vele értenünk. Ahogy egyetérthetünk számos egyéb megállapításával is. Megszokhattuk, hogy a bálványosi szabadegyetem a nagy világpolitikai összefüggések felvázolásának terepe Orbán Viktor számára, és a kép, amelyet szombaton az Európai Unió állapotáról festett, legtöbb elemében tűpontosnak mondható. Európa mára valóban elvesztette globális politikai jelentőségét, nem tud érdemben reagálni az őt érintő nemzetközi válsághelyzetekre, és mindeddig nem volt képes megfelelő választ adni az országaira nehezedő migrációs nyomásra – sőt, abban sincs egyetértés az uniós vezetők között, pontosan mi is a probléma a migrációval. A britek kilépése mint szövetséget rázta meg az EU-t, az egyre gyakoribb terrorcselekmények pedig valóban a bizonytalanság és a félelem légkörét alakítják ki a kontinensen.

De aki ennyire tisztában van a félelem romboló erejével, az miért nyúl újra és újra a félelemkeltés eszközéhez? Ugyanis míg a kormányfő Erdély kies tájain nagy történetfilozófiai megfejtésekkel rukkol elő, addig az anyaországban újra dübörög a népszavazási kampány (tudta, kedves olvasó?), nyilván a higgadt tájékoztatás és a félelemérzet eloszlatása jegyében. Persze azt magától Orbántól tudjuk, hogy nem arra kell odafigyelni, amit mond, hanem arra, amit csinál. S ha a tetteket nézzük, a fentebb idézett szentencia éppen fordítva működik: a kormánynak azért jön kapóra a félelem légköre, mert egy ideje már nem vállalkozik nagy dolgokra.

http://mno.hu/velemeny/felnetek-jo-lesz-1353333

Ha Orbán Viktornak igaza van

Gazda Albert, Magyar Nemzet

 Sokszor írtam már erről, hol több, hol kevesebb iróniával: Orbán Viktor punkoskodásának és trollkodásának van azért tartalma is. Ez a tartalom elsősorban taktikai-stratégiai síkon közelíthető meg. Az eszmék és a víziók másod- vagy sokadlagosak, a Fidesz- és az Orbán-mozgás irányát a lehetséges politikai haszon befolyásolja. Ez mindig így volt: a 90-es évek elején-közepén a Fidesz a szabad tér elfoglalhatóságának reményében húzódott balról jobbra, majd a későbbiekben eszerint araszolt tovább. Tudjuk, hogy ezenközben nem volt folyamatosan sikeres, de tény, hogy végig talpon tudott maradni, az idő neki dolgozott, és sokszor járt egy-két lépéssel a többiek előtt. Hogy hol tart most – amikor is itthon immár nem a szanaszét szakadt baloldalt tekinti első számú kihívójának, hanem a radikálisok elől szívja el a levegőt –, azt elégszer elemeztük, ezúttal nem bonyolódnék bele.

Hiszen más most a lényeg. A lényeg az, hogy a nagy orbáni játszma nemzetközivé lett.

http://mno.hu/gkozep/ha-orban-viktornak-igaza-van-1353306

Már azonnal jöhet a pénzes külföldi

Wiedemann Tamás,Magyar Nemzet

 Már fél évet sem kell várnia annak a külföldinek, aki letelepedési államkötvényt vesz, mert júliustól automatikusan jár a letelepedési engedély. Az Orbán-kormány eközben közpénzmilliárdokkal támogatja az offshore cégeket.

A letelepedési konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők (főként kínaiak) legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolhatnak, cserébe pedig letelepedési engedélyt kapnak. A kötvényt csak az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága által kijelölt közvetítővállalkozások jegyezhetik le az adósságkezelőnél. Jelenleg öt ilyen cégnek van forgalmazási engedélye, ezek között egy magyar kft. van, a többi offshore cégek körében népszerű helyszíneken van bejegyezve.

http://mno.hu/gazdasag/mar-azonnal-johet-a-penzes-kulfoldi-1353279

BAKONDI: INTENZÍV NYOMÁS ALATT TARTJÁK A MIGRÁNSOK A MAGYAR-SZERB HATÁRT

MTI Magyar Idők

Intenzív nyomás alatt tartják a migránsok a magyar-szerb határt – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Bakondi György elmondta: bár a „klasszikus balkáni útvonal” lezárult a migrációban, az embercsempészek újakat kerestek, így a magyar-szerb határra két irányból is érkeznek illegális bevándorlók: egyrészt Törökország és Bulgária, másrészt Macedónia felől.

A magyar hatóságok a határsértők intenzív mozgását tapasztalták, idén már majdnem 18 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt – hangsúlyozta.

 

http://magyaridok.hu/belfold/bakondi-intenziv-nyomas-alatt-tartjak-migransok-magyar-szerb-hatart-861388/

A HAZAÁRULÁS PEREMVIDÉKÉN

HOL HÚZÓDIK AZ ELLENZÉKI ÉS A NEMZETELLENES POLITIKA KÖZÖTTI HATÁRVONAL?

Fricz Tamás Magyar Idők

Hol kezdődik a politikában a hazaárulás? Hol húzódik az ellenzéki politika és a nemzetellenes politika közötti határvonal?

Az Európai Parlament (EP) nemrég szavazott meg egy olyan, baloldaliak és liberálisok által kezdeményezett előterjesztést, amely kiáll a migránsok folyamatos befogadása (lásd Soros György „javaslatait”), a kényszer-betelepítés és a kötelező kvóta mellett, s arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy a kényszer-betelepítést elutasító országokkal szemben pénzügyi szankciókat alkalmazzon. A magyar baloldal, az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és az LMP EP-képviselői megszavazták az előterjesztést. Tették ezt annak tudatában, hogy a magyar kormány a kötelező kvóta és a kényszer-betelepítés ellen van, tehát pontosan tudják, hogy ha a szankciók életbe lépnek – s erre sajnos minden esély megvan –, az Magyarország számára igen súlyos pénzügyi érvágást jelentene.

Ezen a ponton nem kerülhető meg a kérdés: hogyan lehet minősíteni Jávor Benedek (Együtt–PM), Szanyi Tibor és Újhelyi István (MSZP), Molnár Csaba és Niedermüller Péter (Demokratikus Koalíció), illetve Meszerics Tamás (LMP) döntését? Más szóval: hol kezdődik a politikában a hazaárulás? 

 

http://magyaridok.hu/velemeny/a-hazaarulas-peremvideken-845854/

 Nemceleb Rogánné megmutatja, mire gondolt

 Miután Tusványoson Rogán "Dolgozó nő vagyok én is" Cecília hozzátette a magáét a "Mi legyek, ha nagy leszek? Édesanya és/vagy dolgozó nő"kerekasztal-beszélgetéshez, úgy gondolta, példát mutat, és beáll egy Red Bull mellé a Hungaroringen, hisz "feleség, anya és dolgozó nő vagyok, ahogyan a legtöbb nőtársam az országban".

 http://hvg.hu/cegauto/20160724_Nemceleb_Roganne_megmutatja_mire_gondolt

 Sokat fizetnek, és nem szólhatnak bele: ez vár a britekre is?

Négy unión kívüli tagállam példája, avagy mit is jelent ma az egységes piac

Az Európai Unióból kilépünk ugyan, de Európából nem, és maradunk az egységes piacon – így summázható a meghatározó brit konzervatív politikusok törekvése, ma már szinte függetlenül attól, hogy a maradás vagy a kilépés mellett kampányoltak. Ennek a gyakorlati megvalósíthatóságát vizsgálta mega brüsszeli Bruegel kutatóintézet főmunkatársa, Darvas Zsolt, aki 1994 és 2005 között a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője volt. Négy ország pozíciójára vetett egy-egy pillantást, közülük Izland, Liechtenstein és Norvégia az Európai Gazdasági Térség részeként kapcsolódik az egységes piachoz, Svájc pedig kétoldalú megállapodások révén.

http://hvg.hu/gazdasag/20160724_Sokat_fizetnek_es_nem_szolhatnak_bele_ez_var_a_britekre_is

 Trump már a németektől, franciáktól is fél

 Miután Orbán kikelt a félelem és a félelemkeltők ellen tusványosi beszédében, az általa is támogatott Donald Trump rögtön elkezdett riogatni az Amerikába beutazó németekkel és franciákkal.

Rendkívüli ellenőrzésnek vetné alá Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt a terror által fenyegetett országokból, köztük Franciaországból és Németországból érkező állampolgárokat, hogy ezzel is csökkentsék egy amerikai földön elkövetett terrortámadás lehetőségét. Az NBC tévécsatornán vasárnap műsorra tűzött interjúban Chuck Todd riporter arról kérdezte Trumpot: előfordulhat-e, hogy javaslata értelmében mindössze keveseket engednének be a tengerentúlról. "Lehet, hogy addig is eljutunk" - válaszolta a politikus, hozzátéve: "okosnak, ébernek és erősnek kell lennünk".

http://hvg.hu/vilag/20160724_Trump_mar_a_nemetektol_franciaktol_is_fel

 

BBC: Cameron kedvezményt próbált kicsikarni Merkeltől a Brexit-népszavazás előtt

 David Cameron volt brit miniszterelnök az EU-tagságról tartott júniusi népszavazás előtt nem sokkal megpróbálta rávenni Angela Merkel német kancellárt egy olyan nyilatkozat támogatására, amelyben Berlin, Párizs és az Európai Unió más vezetői engedményeket helyeztek volna kilátásba az unión belüli szabad mozgás alapelvében arra az esetre, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad – értesült a BBC.

A szombaton ismertetett, kormányforrásokból származó információk szerint Cameron telefonon hívta Merkelt a referendum előtti napokban, amikor már látszott, hogy a választók egyre nagyobb számban támogatják a kilépést.

Cameron azt kérdezte a német kancellártól, hogy támogatna-e egy olyan közös nyilatkozatot, amely mentességeket adna Londonnak az EU-állampolgárok szabad mozgását biztosító alapelv érvényesítésében.

A Downing Street elképzelése szerint a közös nyilatkozathoz Merkel, Francois Hollande francia elnök és a többi EU-tagállam vezetői mellett Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is nevét adta volna.

http://hvg.hu/vilag/20160723_cameron_kedvezmenyt_probalt_kicsikarni_merkeltol_a_brexit_nepszavazas_elott

Megyesi Gusztáv: Migráncsok lakják

Migránsok és hajléktalanok verekedtek össze a franciaországi Caenban – jelentette az AFP hírügynökség, az összetűzés során egy szomáliai férfit meg is öltek, holttestére egy csatornában leltek rá. A városi ügyész elmondta, hogy már hetek óta tart a háború, s nem is várható, hogy véget ér, a migránsok és a hajléktalanok ugyanis egymás mellett élnek a Victor Hugo csatorna partján.

Következik-e ebből bármi is ránk nézve? Magyarországon a pengés kerítésnek és a fegyveres erőknek köszönhetően nincsenek migránsok, ugyanakkor a menekültellenes kormányhisztéria migránsok híján nemhogy lankadna, de egyre erősödik. A kormánytévének már az egyperces hírblokkjaiban is minimum két hírben garázdálkodnak migránsok azt a látszatot keltve, hogy az ország az atombiztos védelem ellenére is teli van idegenekkel. A migráns már annyira része lett a közbeszédnek, hogy egy tízéves kisfiú okkal hiheti, hogy létezik a közelben egy Migráns nevű ország, esetleg éppen a szomszédunk, amelyet gonosz migránsok (vö.: migráncs), lakják, és amely egyre másra dobja át katonáit gyönyörű hazánk elfoglalására.

Hajléktalanok viszont egyre kevesebben vannak, legalábbis azt a látszatot keltik. Igaz, nyár van, s ebben az évszakban a hajléktalan is felmerészkedik az aluljáróból, s a felszínen járja a rá kimért utat, szatyrában cipelve egész életét. Érdekes megfigyelni, hogy a hajléktalanok, akik a menekültek tavaly nyári tömeges megjelenéséig éppúgy közellenségei voltak a rendre és fegyelemre épülő magyar államnak, mint ma a migránsok, mára megszűntek első számú ellenségnek lenni. Ha valaki még emlékszik rá, a menekültekkel zsúfolt pályaudvarok idején pár hétig úgy volt, hogy a Köztársaság téren (II. János Pál tér) esetleg össze is csaphat egymással hajléktalan és migráns. Előbbiek panaszkodtak is tévének, rádiónak, nyomtatott és elektronikus sajtónak, hogy az idegenek elfoglalják az ő megszokott helyüket, kiszorítják őket a térről.

http://nol.hu/velemeny/migrancsok-lakjak-1624765

 

Senkinek nem kellenek a csobánkai maradék-gyerekek

Most zárult az utolsó tanév a csobánkai általános iskolában, ahová szinte már csak hátrányos helyzetű roma gyerekek jártak. A diákoknak a következő tanévet már új iskolában kéne kezdeniük, de a szüleiknek fogalmuk sincs, hová mehetnének, eddig csak elutasítással találkoztak. A legközelebbi településen, Pomázon annyira nem kérnek a gyerekekből, hogy még petíciót is indítottak azért, nehogy odahelyezzék őket, a helyiek nagy része nem akarja, hogy a maroknyi csobánkai diák ősztől az ő gyerekük osztályába járjon.

http://abcug.hu/senkinek-nem-kellenek-csobankai-maradek-gyerekek-2/

Brutális vérfürdőt rendezett az Iszlám Állam két merénylője egy kabuli téren

 Legkevesebb 80 halálos áldozata és 231 sérültje van annak a szombati kabuli robbantásnak, amelyet egy békés tüntetés résztvevői ellen követett el két öngyilkos merénylő - közölte az afgán belügyminisztérium.

Az öngyilkos merénylők a hazara kisebbség békés demonstrációján hozták működésbe a náluk lévő pokolgépeket. Korábbi tájékoztatásokban 61 halott és 207 sebesült szerepelt.

 http://index.hu/kulfold/2016/07/23/brutalis_verfurdot_rendezett_az_iszlam_allam_ket_merenyloje_egy_kabuli_teren/

Gyerekek a várólistán - Országszerte több hónapot kell várni!

 

Van olyan magyar nagyváros, ahol szeptemberig egyáltalán nem működik gyermek ortopédiai szakrendelés.
- Országszerte több hónapot kell várni, hogy szakember lássa a kis beteget.
- - Sérvműtétet ne is tervezzen gyerekének szeptemberig.

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/gyerekek_a_varolistan

Tudta? - Alig kerültek ki az első plakátok, beindult a mémgyár

 

A Vasárnapi Hírek arra kért politikusokat, közéleti személyiségeket és alkotóművészeket, készítsék el saját verziójukat.

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/tudta_kvotanepszavazas_orban_kormany_propaganda

Andor László: Tudathasadás 

Jön, jön, jön az euró! Persze, benne van az Alaptörvényben, hogy a magyar fizetőeszköz a forint, de ha a gazdasági miniszter azt mondja, hogy pár év múlva jöhet az euró, akkor az príma. Tízből kilenc közgazdász ezt valószínűleg kívánatosnak is találná, és a gondolat népszerű lehet mind a gazdasági szereplők, mind a lakosság körében.

A tudathasadás fennállhat, főleg a nyári fesztiválszezon idején, amikor talán Szikora Róbert is valahol azt énekli: „Szeretlek is, meg nem is”. Sajnos, ami a magyar kormány EU-val kapcsolatos megnyilatkozásait illeti, ott a „szeretlek is” inkább blöffök és üres szólamok, a „nem is” viszont a tényleges cselekedetek síkján jelenik meg (lásd pl. az EU-források körüli botrányhalmazt, vagy az újabb migránsügyi plakátkampányt).

Az EU-ból való brit kilépés (Brexit) lehet az egyik oka az euró-szerelem fellángolásának.

 

http://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/andor_laszlo_tudathasadas

Rogán fogságában a Fidesz

 A látszatnál fontosabb a belső valóság, azaz ha egy embert is „kiadunk”, akkor azzal azt üzenjük, bárki, bármikor bukhat – ez az oka annak, állítja több forrásunk, hogy Orbán Viktor még mindig tartja Farkas Flóriánt (az Országos Roma Önkormányzat egykori elnökét, aki most milliárdos mutyiba látszik keveredni) és egyelőre Rogán Antal is miniszterelnöki kabinetfőnök marad.

Ugyanis ha a kormányfő nem védené meg embereit, akkor megrepedne a klientúra hűsége, miközben ezt most nem engedheti meg magának a hatalom (példának okáért Lázár János szívesen merülne alá – kormánytisztségét levetve –, hogy a pártban építkezzen, illetve Simicska Lajosról beszélik, hogy komolyan törekszik a Jobbik kormányzóképessé tételére). Így a hivatalos mondás egyelőre az, hogy egy bűnöző szavára Orbán nem cserél minisztert. (Kisebb fajsúlyú ügyekben azonban egyáltalán nem finnyás a Fidesz: amikor a börtönbüntetését le is töltő, korábbi szocialista politikus Zuschlag János sarazta a Tanítanék! mozgalom legismertebb arcát, Pukli Istvánt – nos, ebben az esetben a kormánypárt készpénznek vette minden szavát.)

 

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/rogan_fogsagaban_a_fidesz

Kolozsváros

Ülj le szépen Peti, az összegründolt villádban a medence partjára és gondolkodj

Szijjártó Péter végre kimondta azt, amit már régen ki kellett volna mondani. De nem csak kimondani, hanem meg is kellett volna csinálni. De ha eddig nem, majd most. Segítsünk a mi Péterünknek!

http://kolozsvaros.com/2016/07/24/ulj-le-szepen-peti-az-osszegrundolt-villadban-a-medence-partjara-es-gondolkodj/

 BARTUS LÁSZLÓ: A POSVÁNY ÉS A FANTOMOK

Amerikai Népszava

Európa válsága az, hogy az Orbánhoz hasonló hazudozó fasiszta gazembereket megtűri - ez a mostani tanulsága is a Tusványoson elmondott posványos beszédének. Európában az Orbán-féle szélsőjobb gerjeszti a válságot és a hisztériát, amelynek célja, hogy populista hazugságaival felszámolja a demokratikus jogállamokat.

Orbán egy fantomról beszél, amikor "Brüsszelt" emlegeti, mert külön ilyen entitás, hogy "Brüsszel", nem létezik. Brüsszel egy város, helyszíne azoknak a döntéseknek, amelyeket a tagországok, köztük a klerikálfasiszta Magyarország, megszavaznak. A brüsszeli bürokrácia nem hoz önálló döntéseket a tagországokkal szemben, és nem vesz el nemzeti jogokat. Mindenhez tagállami felhatalmazás kellett, még a végrehajtó apparátus döntéseihez is. De a magyarok annyira hülyék, hogy ezt sem tudják, és elhiszik. Azok a kötöttségek léteznek, amelyeket a csatlakozók elfogadtak, és a demokratikus, jogállami normákat rögzítik, de sajnálatos módon azokat sem tartatják be.

https://nepszava.us/blogs/news/bartus-laszlo-a-posvany-es-a-fantomok

Radnóti Sándor írása Mélység és magasság példázatai

Esterházy Péter (1950–2016)

 Esterházy Péter nemcsak nagy író volt, hanem jelentős alakja a magyar életnek is. Ahogyan irodalmi személyiségét, úgy közéleti személyiségét is megalkotta, melynek középpontjában a magánéletben és magányosan végzendő munka kötelessége állt. Ennek a Kádár-korszakban politikai tartalma is volt, amennyiben a magánélet volt a szabadság területe, s a közélet és a magánélet ellentmondásáról szóltak Esterházy első könyvei is. A rendszerváltás után a Hitel című folyóiratban független publicisztikákat kezdett írni, ám hamarosan abbahagyta, mert nem kívánt a Nappali hold című írással egy fórumban szerepelni. Távolságot tartott a napi politikától, de liberális patrióta véleményét időről időre nyilvánossá tette.

Több mint egy éve sújtott le rá a halálos betegség. Tudomásul vette, hogy nem kerülheti el a nyilvánosságot. Folytatta addigi életét, és még tető alá hozott egy könyvet a betegségéről, de érezve a feléje irányuló szeretetet, többször jelent meg a közönség előtt, mint annak előtte. Vállalta még a könyvhét ünnepi megnyitóját, s mint kiderült, a szó szoros értelmében utolsó erejével többször is hosszú órákig dedikált.

http://m.168ora.hu/velemeny/esterhazy-peter-147345.html

Három nagyon riasztó elmélet, miért szorította ki a kormány az Ubert

 Rögtön, ahogy az Uber bejelentette a kivonulását, adóelkerüléssel, jogszabályok semmibevételével és törvénytelen versenyelőnyszerzéssel vádolta meg a céget a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A kivonulás oka a parlamenten átnyomott új törvény, ami alapján szanaszét bírságolhatnák és rögtön egy évre be is tilthatnák az Uber által is nyújtott szolgáltatást. Természetesen nem csak az övékét, hiszen nincsenek nevesítve – de a napnál is világosabb, hogy az Uberre biztosan ez a sors várt volna, mert hogy a törvényt kifejezetten rájuk szabták, konkrétan ellenük találták ki. 

A magyar Uber-sofőrök most vasárnap délig már be is fejezték működésüket, az appot lekapcsolták, megvolt az utolsó fuvar. A történet azonban nagyon nem kerek így. 

Mármint persze, láttuk a tiltakozó taxisokat, ahogy privilégiumainak védelmében hidat és közlekedési csomópontot zártak le; hallottunk minisztériumi vezetőket értetlenkedni és sajnálkozni; és láttuk az Uber harcias válaszhirdetéseit is. Úgy tűnhetett, a szemünk előtt zajlik minden, értjük a szemben álló felek mozgatórúgóit. A konfliktus ráadásul első látásra beleillik a nemzetközi kontextusba, abba, hogy Brazíliától Nevada államon át Japánig nagyon hasonló hadjárat indult az Uber ellen. Csakhogy naivitás azt gondolni, tényleg láttunk, tényleg értünk mindent:

 http://index.hu/velemeny/2016/07/24/harom_riaszto_elmelet_hogy_miert_szoritotta_ki_a_kormany_az_ubert/

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.