2016, július 21 - 07:45 Sajtószemle

Több százan gyűltek össze, hogy Somló Tamásra emlékezzenek szerda este a Tabánban. 

 http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/video-tobb-szazan-gyultek-ossze-emlekezni-somlora-tabanban/v5lmyxv

 

Amikor Rogánt sarokba szorítják, akkor a Fidesz sem érdekli

 

A menekültekkel riogató kormánypropagandát igyekezett lehadarni a miniszterelnöki kabinetet vezető miniszter, de aztán kénytelen volt Portik-ügyben is mondani valamit.

A jelenlévő újságírók azonban inkább a Portik-ügyről kérdezték Rogánt, vagyis arról, hogy hogyan kommentálja Portik Tamás elítélt olajbűnöző szavait, aki azt állította, hogy milliós kenőpénzt adott Rogánnak. A miniszter azt mondta, hogy bűnözők vádjaival nem foglalkozik.

Úgyhogy kénytelenek voltunk megkérdezni, hogy akkor miért foglalkoztak korábban egy elítélt bűnöző, Zuschlag János szavaival, aki a kormány egyik politikai elllenlábasát, Pukli István iskolaigazgatót vádolta. Azt mondta, hogy erre már végképp nem kíván reagálni.

http://hvg.hu/itthon/20160720_rogan_antal_vizoviczki_zuschlag?s=hk

 

A Budai Vár egyik legexkluzívabb telkén épít hotelt és luxuslakásokat Matolcsy unokatestvérének érdekeltsége

Matolcsy György fiának nyaralót és luxusloftot is kivitelez az a cég, a Raw Development Kft., ami először azzal került be a hírekbe, hogy számos Pallas Athéné alapítványi ingatlant is átalakít jó pénzért, miközben több erős szálon is Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György unokatestvér-bridzspartneréhez kötődik. Nem csak azért, mert a Raw Development alakította át a Szemerey Tamás tulajdonában álló Növekedési Hitel Bank gellérthegyi székházának belsejét, hanem mert

egy olyan cég a tulajdonosa, amit maga Szemerey Tamás alapított, és nem sokkal a Raw Development 2014-es indítása előtt lépett csak ki belőle.

 

http://444.hu/2016/07/20/a-budai-var-egyik-legexkluzivabb-telken-epit-hotelt-es-luxuslakasokat-matolcsy-unokatestverenek-erdekeltsege

 

„A vezetőszár és a bilincs a fideszes képviselőket is utoléri”

 

Aznap, amikor a kormánytól független sajtó a városligeti azbesztszennyezésről és a tó kacsáinak sorozatos pusztulásáról írt, a parlament – formálisan végül a kormánypárti képviselők bojkottja miatt elmaradt – rendkívüli ülésén Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt hangoztatta: nincs semmilyen környezetvédelmi probléma a parkban.

A határozatképtelenség miatt hivatalosan el sem kezdődő – a napirend előtti felszólalásokra és sajtótájékoztatókra korlátozódó – Liget-vitában mégis az volt talán a legabszurdabb elem, hogy Harrach eredetileg egy Környezetünk védelmében című szónoklattal készült, míg Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője migránsozásra kívánta kihasználni az alkalmat.

Az MSZP-t képviselő Kunhalmi Ágnes szerint a Liget Budapest projekt az abnormális magyar politika kísérőtünete: a városvezetés gyenge és koncepciótlan, a kormány erőszakos és gátlástalan, ez az egyveleg pedig sorozatosan újratermeli a környezet- és demokráciarombolást az emberek akarata ellenére véghezvitt fairtásokkal, kopasz őrző-védőkkel és jogsértésekkel. - Ezek a módszerek a féldiktatúrákat és a magyar pártállami időket idézik, a kormányzás már nem szól másról, mint néhány további beruházás lenyúlásáról – szögezte le, hozzáfűzve: „A vezetőszár és a bilincs a fideszes képviselőket is utoléri”.

 

http://nol.hu/belfold/a-vezetoszar-es-a-bilincs-a-fideszes-kepviseloket-is-a-utoleri-1624453

 

Orbán már nem akar a földön járni, Lázár és Varga fogja lejátszani a kemény meccseket

Orbán Viktor az előzetes híreknek megfelelően ma a kormányülésen hivatalosan is bejelentette, hogy két kabinet segíti ezentúl a döntés-előkészítést: egy stratégiai és egy gazdasági, a stratégiait Lázár János, a gazdaságit pedig Varga Mihály vezeti majd. Az új kabineteknek nem lesz döntési jogköre, a működésükről kormányhatározat rendelkezik – tudta meg a Népszabadság.

 

http://nol.hu/belfold/lazar-es-varga-fogja-lejatszani-a-piszkos-meccseket-1624451

 

Szijjártó bedobta magát, de csak égett egy nagyot az EU előtt

 

Korábban Belgium és Magyarország is jelezte, hogy vállalna az EU soros elnöki tisztségét a britek helyett, de a jelek szerint a magyar diplomáciát irányító Szijjártó Péter a többi tagországgal való egyeztetés nélkül jelentette be a pályázatát. Szijjártó azzal érvelt, hogy Magyarország volt az első, amely sikerrel állította meg a menekültek áradatát Európa fel. Ezért a józan ész politikáján nyugvó magyar elnökség nagy hasznára lenne Európának a helyzet normalizálása érdekébe" – idézte az AFP a külgazdasági és külügyminisztert.

Hogy Szijjártó mire gondolhatott, amikor bedobta magát, az nem egészen világos. Csak remélhetjük, hogy neki is feltűnt, ami valószínűleg a nagyköveti tanács tisztségviselőinek is, hogy Magyarországon „Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” felkiáltással éppen  kormányzati kampány folyik az Európai Unió ellen a menekültkvótáról szóló októberi népszavazás előtt.

http://nol.hu/kulfold/szijjarto-bedobta-magat-de-csak-egett-egy-nagyot-az-eu-elott-1624465

 

Tamás Ervin Az Orbán-menü

 

A jelenlegi magyar kormányzat két párhuzamosan alkalmazható módszert alkalmaz a hullám meglovagolására. Az egyik, hogy minden normát, kontrollt átlépve kiépítse saját gazdasági hátországát, kliensrendszerét, egyben kézbe véve, központosítva valamennyi anyagi-szellemi forrást, amely ehhez szükséges. A másik, hogy a világ valamennyi instabilitásra utaló eseményét a maga javára fordítva az izoláció, a rend, az erős állam vágyát ültesse a liberális demokrácia helyére, amelyet világméretekben összeesküvés-elméletek uralnak. Ehhez járulnak a különböző rezsicsökkentő, áfát mérséklő „ajándékok”, amelyeket „láthatatlan” különadók ellentételeznek, némi tömjénfüsttel, temérdek hazafias szólammal.

Miközben a közgazdászok a munkaerőpiac átalakításával, az adók és transzferek finombeállításával próbálnak rátalálni a gyógyítás kulcsára, a politika egyre tágabb körben az Orbán-menüt kóstolgatja. Mert mintha erre hallgatna leginkább a közép közepe.

 

http://nol.hu/velemeny/az-orban-menu-1624353

 

Ludwig EmilBálványosi emlékek

A jól tájékozott és emberismerő székely papok erősen gyanították az akkor még társutas SZDSZ-esek álnok voltát

Magyar Hírlap

Huszonhetedik alkalommal rendeződik meg – székelyesen mondva – a nyarankénti bálványosi szabadegyetem. A Tusnádfürdőre most ellátogató fiatalok többsége még nem is élt akkor, amikor az első táborozás történt.

A dunántúli gyökerű Orbán Viktor, Kövér László, Áder János és többen mások a Fidesz létrehozói közül akkor jártak először Székelyföldön, első ízben ismerkedhettek meg a gyönyörű tájaival, otthonos falvaival, öreg templomaival. No meg a szép beszédű, egyenes gondolkodású – avagy csavaros eszű –, tisztelettudó székely emberekkel. Az a tíz, Bálványoson és környékén eltöltött, aligha elfelejthető nap alapvető leckét kínált az azóta már huszonhetedik esztendeje folytatódó közös nemzetpolitikából.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/61411/Balvanyosi_emlekek

 

Tamáska PéterA béke képzete ostobáknak

Az integrációnak vége: a németországi törökök Erdoganhoz lesznek lojálisak, és nem a német államhoz

Magyar Hírlap

„Obama nem érti a Közel-Keletet”, és súlyos hiba volt tőle megbuktatni Hoszni Mubarakot, mert „ki garantálhatná a régió stabilitását, ha nem Egyiptom, Szaúd-Arábia és Izrael. A Tahrír téren volt százezer aktivista, de kilencvenmillió otthon maradt. Az aktivistáknak annyi esélyük volt győzni, mint egy hógolyónak kibírni a pokol tüzét. Mit várunk Egyiptomtól? Demokráciát?” Ráadásul „Európa importálja a menekültekkel az arab kultúrát, amelyből hiányzik a pluralizmus öröksége. Szingapúr eredményes utat választott, Szíria viszont politikai sivataggá vált, mert az arabok lojálisak a klánjaikhoz. Ők képezik a modern történelem legnagyobb csődtömegét. Tudják, mit kéne tenniük – de nincs hozzá elszántságuk. Ehhez az eliteknek le kellene mondaniuk az előjo-gaikról, hatalmukról, pozícióikról”.

A konklúzió: „Nem tudjuk megváltoztatni a Közel-Keletet. A béke képzete ostobáknak való.”

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/61412/A_beke_kepzete_ostobaknak

 

Rendkívüli állapot Törökországban

 

A pénteki sikertelen puccskísérlet után három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett Törökországban Recep Tayyip Erdogan - közölte a BBC. Azt mondta, a polgároknak a legcsekélyebb mértékben sem kell aggódniuk a demokrácia, a jogállamiság, az alapvető jogok és a szabadság miatt.

A rendkívüli állapot álláspontja szerint a megtámadott értékeket védi majd meg. A puccs elleni harcban meghaltakat mártírnak nevezte, és azt mondta, a nemzet soha nem felejti el a bátorságukat. Az elnök közölte, külföldi országoknak távol kellene tartaniuk magukat a törökországi ügyektől. "A nemzetnek joga van ahhoz, hogy meghatározza a saját sorsát."

http://hvg.hu/vilag/20160720_Rendkivuli_allapot_Torokorszagban

 

Tudta? Törvénytelen a plakátkampány!

Patyi András túlment szerepén, amikor a kvótanépszavazáson való részvételre buzdította a lakosságot. Tóth Zoltán szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke nem független, a Fidesz érdekeit tartja szem előtt. A választási szakértő törvénytelennek nevezte azt, hogy a kormány újabb "tájékoztató" kampányt indít a referendum kapcsán, hiszen a választási törvény szerint ezt legkorábban a népszavazás előtti 50. napon lehet megkezdeni. Erre egyébként Patyi is felhívta a figyelmet.

 

http://nepszava.hu/cikk/1100526-tudta-torvenytelen-a-plakatkampany

 

Makovecz Imre terve valósulhat meg a Gellérthegyen

Ötletpályázatot írt ki a kormány a Citadella jövőjére, új tartalmi, városképi áttervezésére. A 40 milliós tenderen a Gellérthegy „szakralitásának” megőrzése is pályázati feltétel. A Szabadság szobor eltüntetése és a fellegvár jelentős átalakítása régi terve a jobboldali kormányoknak, miközben a terület páratlan üzleti lehetőségeit is sokan kiaknáznák.

 

Makovecz a panteon terveit nem felkérésre készítette, hanem - mint az Indexnek 2008-ban fogalmazott - "a Jóisten szórakoztatására". Nem várta el, hogy ezeket valaki is megvalósítsa, mert szerinte a realitás az Úristentől jön, nem pedig a politikusoktól. Ugyanakkor bízott abban, hogy "egyszer megjön majd a politikusok esze, leesik nekik, hogy mit kéne tenniük", és akkor tervei akár meg is valósulhatnak.

„A panteonban emléket állítanánk az összes fontos magyar személyiségnek Árpád királyunktól napjainkig. Gondoljunk csak bele, milyen lenne: halottak napján a fél ország összegyűlne ott" - nyilatkozta akkor.

http://nepszava.hu/cikk/1100504-makovecz-imre-terve-valosulhat-meg-a-gellerthegyen

 

Ferge Zsuzsa szociológus Pénzt, vagy… rendőrt?

Balog Zoltán a közelmúltban egy nemzetközi konferencián azt mondta: „Szegények közötti rivalizációhoz vezet az a brüsszeli követelés, amely arra kényszerítené a tagállamokat, hogy a felzárkóztatásra szánt uniós pénzek egy részét fordítsák a menekültprobléma megoldására. Magyarország ellenáll az uniós kényszernek, nem hajlandó elvenni a támogatást a „rászoruló gyerekektől”, és odaadni azt a bevándorlóknak". Bátor ország.

Ha a hazugság fájna… Brüsszel sok pénzt ad. Azt valóban kérte, hogy az országok tartsák humanitárius kötelességüknek a menekültek segítését. És egyidejűleg azt is, hogy ezt ne más sérülékeny csoportok rovására tegyék. Azt vették volna mondjuk jó néven, ha az európai adófizetők pénzét nem a felcsúti kisvasútra és társaira, hanem a szegények, gyerekek és menekültek támogatására fordítja a kormány. A rászoruló gyerekektől pedig már a kormánynak sincs mit elvennie, nemhogy Brüsszelnek. Igaz, a korábbinál valamivel több pénz van gyerekétkeztetésre. Ám az ingyenes étkezésre jogosult gyerekek körét jogilag a korábbinál szűkebben határozták meg. Ezért számuk csökkent. A hozzáférés meg kényelmetlenebb lett egy bürokratikus kérelmezéssel. Ezért, úgy tűnik, hiába lett több pénz a nyári étkeztetésre – nincs, aki fel tudja használni. Eközben a családi pótlék és a gyes továbbra is a 8 évvel ezelőtti szinten van. A gyerekeknek is szóló családi segélyek, vagy a „gyereki” segélyek 2010 óta olykor értékükből is vesztettek, olykor meg a pénzt a korlátozottan használható Erzsébet kártyával váltották ki. Nehogymá’ válogasson!

http://nepszava.hu/cikk/1100390-penzt-vagy-rendort

 

Tömegtüntetésre készülnek a Városliget védelmében

Csák Gergely, a Ligetvédők szóvivője szerint a Fidesz nem hallja meg az ország óhaját, hogy ne legyen beton a Városligetben. A civil szerveződés képviselője szerdán a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatót. Előzőleg határozatképtelenség miatt berekesztették az Országgyűlés rendkívüli ülését, amelyen a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítéséről szóló javaslat került volna napirendre.

Csák Gergely arról beszélt, hogy a Városliget védelme nem kis helyi ügy, hanem az egész országot foglalkoztatja. Kiemelte, örülnek a vitanapnak, de annak nem, hogy a Fideszből és a KDNP-ből csak egy-egy képviselő volt jelen a teremben. "Hibás lépés" a múzeumokat elvinni a budai Várból és helyükre a kormányt költöztetni, ez ellentétes azzal, amit Budapest és az ország szeretne - fogalmazott.

 

http://nepszava.hu/cikk/1100457-tomegtuntetesre-keszulnek-a-varosliget-vedelmeben

Lehetetlen vita

Szabó Zsolt, Magyar Nemzet

Azoknak a haragos embereknek, akik a szimpla tiltakozáson túl törvénytelen akciókra ragadtatják magukat, és ekkor nemcsak a hivatásos rendőrökkel, hanem brutálisan viselkedő őrző-védőkkel, a „kopaszokkal” is szemben találják magukat, érthető a negatív reakciójuk. Nem érthető viszont, hogy a Városliget Zrt. miért küldte ezeket az embereket oda, mindenki jól tudhatta, hogy ez csak hergelés, és a helyzet eldurvulásához vezet.

A mindennel együtt 200 milliárdos beruházásnál 400 milliós megbízást is kapott a Rogán-szomszédként ismertté vált kommunikátor. Színes kampány helyett jobb lett volna, ha tisztán csak tájékoztatták volna az embereket: ide ez épül, oda amaz, favágás lesz, ha kell, de a cél az, hogy a jelenleg lepusztult park megújuljon, sőt bővüljön. Közben az autók a felszínről a mélybe tűnjenek, az egész fenntartásához pedig bevételek kellenek. A múzeum jó, a kultúra hasznos, az ide látogatók bevételt hoznak. Ennyi.

http://mno.hu/vezercikk/lehetetlen-vita-1352917

 

Lázár nagytakarít: kirúgták a Forster Központ elnökét

 

L. Simon László után most a volt államtitkár emberének tartott Sárváry István is távozik. A Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. vezetője és a Várgondnokság vezetője is távozhat.

 

http://hvg.hu/kultura/20160720_Lazar_nagytakarit_kirugtak_a_Forster_Kozpont_elnoket

 

Búcsú a kormánytól: Videó az uberesek utolsó napjairól

 

Utolsó kilométereiket róják az Uber-sofőrök, a közösségi megosztásra épülő világhódító szolgáltatás a hétvégén kényszerűségből kivonul Magyarországról. Riport az anyósülésből.

 

http://hvg.hu/enesacegem/20160720_Bucsu_a_kormanytol_Video_uberesek_utolso_napjai

 

TGM: Aktuálpolitikai futamok: Szigetvári és Schlecht

 

A magyarországi politikai helyzet még annál is sötétebb, mint amit hittünk.

 

Kedves olvasóimtól olykor szemrehányásokat kapok, mert nem ereszkedem le a magyarországi közélet mélyeibe, és túl messziről nézem a honi valóságot. Igyekszem ezt a hiányosságomat pótolni, és viselkedésemet korrigálni.

Két rémületes nyilatkozatot olvastam a napokban. Az elsőt Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke adta; a tapasztalt és kitűnően informált politikus és elemző, egykori magas rangú kormányhivatalnok azt mondja – és úgy látom, nem beszél a vakvilágba –, hogy a „demokratikus ellenzék”-nek nevezett politikai tájegységben a nagyobb pártok (az MSZP és a DK) voltaképpen nem törekszenek a következő országgyűlési választások megnyerésére. Ettől függetlenül – vagy evvel összefüggésben, ki tudja – az MSZP-nek még az ellenzékisége is puhul számos kérdésben, bár a rituális, üres Orbán-szidalmazás nem szűnik. Tehát az MSZP nemcsak beletörődött az állandó ellenzéki szerepbe, hanem ezt a szerepet is átalakítja, mérsékli; pedig ha belátja, hogy nincs sok veszteni valója, akár radikálisabb is lehetne, mint eddig.

Schlecht Csaba – igazán nem szoktam közszereplők magánügyeibe ártani magam, de nem kellene a vezetéknevét magyarosítania, például „Liebeskind”-re vagy „Gutfreund”-ra, ami mindenkinek sokkal kellemesebb volna? –, aki mostanság a sors hullámaitól ostromlott  Simicska-médiabirodalom egyik keresztapja, a mai szemmel bájosan együgyű Kaya Ibrahim/Josip Tot-ügyecske egykori hőse azt mondja, hogy szerinte, akinek nincs a Simicskáétól különböző magánvéleménye, leginkább Vona Gábor (országgyűlési képviselő, a Jobbik nevezetű szélsőjobboldali párt elnöke) lenne alkalmas magyar miniszterelnöknek. 

http://hvg.hu/itthon/20160720_aktualpolitikai_futamok_szigetvari_es_Schlecht_TGM_ellenzek_baloldal_deal

 

Bekamerázzuk a médiapatkányt – fenyegették és autókkal üldözték munkatársunkat Érpatakon

A nagyobb hírek takarásában valami készülődik Érpatakon. Míg a polgármester a hozzá köthető gyanús ügyletekről írott cikkünk után helyreigazítási kérelmekkel árasztotta el a komplett magyar sajtót, múlt pénteken a képviselő-testület sokadszor futott neki a tavalyi zárszámadás megtárgyalásának. Az ülést nem sikerült megtartani, Orosz Mihály Zoltán polgármester ugyanis a várható kínos kérdések megválaszolása helyett Móricz Csabát, az Átlátszó helyszíni tudósítóját szidalmazta, majd a meghiúsított ülés után híveit kollégánkra uszította, akik Újfehértóig üldözték autókkal az újságírót.

 

https://atlatszo.hu/2016/07/20/bekamerazzuk-a-mediapatkanyt-fenyegettek-es-autokkal-uldoztek-munkatarsunkat-erpatakon/

 

Bárcsak neked lenne olyan nagybácsikád, mint a kis Matolcsynak!

Ezekről ne maradj le!

 

https://mutyimondo.atlatszo.hu/2016/07/20/barcsak-neked-lenne-olyan-nagybacsikad-mint-a-kis-matolcsynak/

Részeg rendőr rúghatta vesén a 11 éves kislányt a Ligetben

 

Az ORFK tegnap adott ki egy közleményt, amiben azt írta, hangoskodó, nyugalmukat zavaró járókelők miatt tettek bejelentést a rendőrségen a városligeti Olof Palme sétányon tartózkodók július 17-én éjjel, az eseményekben pedig „felmerült a rendőrség szolgálaton kívüli, szabadidejüket töltő hivatásos állományú tagjainak érintettsége, így az ügyben keletkezett iratokat a rendőrség megküldte a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek".

Ezzel párhuzamosan hétfőn nyilatkozott az RTL Klubnak egy nő, aki azt állította, hogy a hétvégén a ligetben a sátorban fekvő kislányát kétszer vesén rúgták ismeretlenek. Kedden nekünk is elmondta a kislány édesanyja, hogy történt az eset. Nem volt egyértelmű, hogy a két incidensnek, a rendőrségi közleményben szereplőnek és a nő által leírtnak köze van-e egymáshoz, mivel: a helyszín ugyanaz, ugyanakkor az időpontról a nő azt mondta, szombatról vasárnapra virradó hajnalban történt, a rendőrségi közleményben pedig 17-e, azaz vasárnap éjjel szerepelt.

Az ügyészségtől azonban ma megtudtuk, a rendőrségi közleményben szereplő eset szombatról vasárnapra virradó hajnalban történt. 

A rendőrség tehát megpróbálta ugyan elmaszatolni az időpontot, de most kiderült, hogy ugyanarról van szó. Furcsa is volt, hogy a megszokott óra:perc - pontosságú meghatározás helyett ilyen felszínesen fogalmaztak. A Olof Palme sétányon tartózkodó ligetvédők pedig elmondták, aznap hajnalban nem volt más incidens, ami miatt rendőrt hívtak volna.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/20/reszeg_rendor_rughatta_vesen_a_11_eves_kislanyt_a_ligetben/

Az Europol nem ugyanúgy látja a terrorhelyzetet, mint a magyar kormány

 

Összesítette a tavalyi évet terrorszempontból az EU rendőri szervezete. A legtöbb terrortámadás Észak-Írországban történt, a legtöbb letartóztatás viszont a dzsihadistákat érintette. A terrorizmust táplálja az idegenggyűlölet is, figyelmeztet az Europol.

 

http://hvg.hu/vilag/20160720_Az_Europol_nem_pont_ugyanugy_latja_a_terrorhelyzetet_mint_a_magyar_kormany

 

Szebeni István úgy benyalt Kósa Lajosnak, hogy az Echo tévések a könnyeiket törölgetik

 

Szebeni István riporter eddigi legemlékezetesebb húzása egy bazmegolás volt az M1 éjszakai híradójában, amiért ki is rúgták.

Azóta szerencsére megtalálta a helyét a habonyizált TV2-nél, ahol ma reggel egy olyan benyalós interjút sikerült készítenie Kósa "Kupak" Lajossal, hogy az bármelyik Echo tv-s propagandistának becsületére vált volna.

Élvezze a kőkemény, oknyomozó jellegű kérdéseket, melyeket Ön helyett is feltesz Kósa Lajosnak a bátor riporter!

 

http://propeller.hu/szorakozas/3231569-szebeni-istvan-ugy-benyalt-kosa-lajosnak-hogy-echo

Lehet hinni a kormány új menekültplakátjainak?

 

Hat új óriásplakáttal igyekszik a kormány rávenni az embereket a kvótanépszavazásra, mind a hat tervezet letölthető innen. Megnéztük, melyik felirat igaz, és melyikkel nem bontják ki az igazság minden részletét.

Csak Líbiából közel egymillió bevándorló akar Európába jönni

A kijelentés alighanem egy áprilisi ENSZ-figyelmeztetésre utal. Paolo Serra, az ENSZ líbiai követének katonai tanácsadója nyilatkozta azt az olasz parlamentben, hogy Líbiában egymillió potenciális migráns van. Tényszerűen tehát igaz a kijelentés, de azt több dolog is árnyalja.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/20/lehet_hinni_a_kormany_uj_menekultplakatjainak/

Öntik a közpénzt a Fidesz tusványosi párttáborába

 

Csupán az elmúlt három hónapban több mint százmillió forint állami támogatást kaptak azok a szervezetek, amelyek szervezőként vagy partnerként érintettek a Fidesz és Tőkés László körének pártrendezvényévé silányult tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megrendezésében. A keddtől szombatig tartó rendezvénysorozat fő témája a menekültválság. Célja ráhangolni az anyaországi és az erdélyi magyarságot az októberi kvótareferendumra.

 

http://nol.hu/kulfold/tusvanyos-ontik-a-kozpenzt-a-parttaborba-1624321

Műemlékfelújítás: Orbán veje miatt nyitják ki az uniós pénzcsapot?

 

A magyar kormány megengedi a kastély- és várprogramban lévő 33 milliárd forintnyi uniós támogatás előlegként való azonnali és teljes kifizetését. Az Európai Bizottság ugyanakkor kimondottan ellenzi a műemlékek körüli ellenőrizhetetlen költekezést – derül ki a szerdai Magyar Nemzetből. A lap informátora szerint lehet, hogy a könnyítés kifejezetten jól jöhet Orbán Viktor vejének, valamint a jegybanknak.

Nem véletlenül tört ki a műemlékláz: négyzetméterenként 400 ezer forintig lehet a költségeket elszámolni a műemlékekre, a nem műemléki épületek építésére 320, átalakítására pedig 220 ezret. Egyelőre csak állami kézben lévő kastélyokról szól a program, de a lapunk által megkérdezett szakértő szerint ez még változhat. Úgy látja, nehezen képzelhető el, hogy fejlesztési forrás nélkül maradjon Orbán Viktor veje, Tiborcz István, aki a hozzá közeli üzletemberek közreműködésével vetheti meg a lábát Turán. A Loire menti kastélyok hangulatát idéző Schossberger-kastélyhoz 200 millió forintért jutott hozzá a befektetői csoport, de a Magyar Nemzeti Bank sem maradt kastély nélkül: az intézmény a 680 millió forintért meghirdetett tiszaroffi Borbély-kúriát szerezte meg.

Az EB-nek sem tetszik

Informátorunk szerint nemcsak a közvélemény számára érthetetlen a milliárdok egészének előlegként való felvétele, hanem az Európai Bizottság is rossz szemmel nézi

http://mno.hu/gazdasag/meg-jobb-uzlet-a-kastelyfelujitas-1352744

 

Tekintélyes bírságot szabott ki az MNB az OTP-re

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálat után összesen 54,75 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP-csoportra, és kötelezte a csoporttagokat a jogsértések megszüntetésére - közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.

A vizsgálat az OTP Banknál egyebek közt az ügyletminősítés (értékvesztés-elszámolás, céltartalék megképzése) terén állapított meg jogszabálysértést.

 

http://www.atv.hu/gazdasag/20160720-tekintelyes-birsagot-szabott-ki-az-mnb-az-otp-re

 

ORRFACSARÓ PARFÜM

Csontos János Magyar Idők

 

Csúnyán elnyilatkozta magát az Observer című lapnak Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke. Párhuzamot vont az 1933-as és a mai európai hangulat között, s miközben „igazi vezetőnek” nevezte Putyint, akként alkotott véleményt Magyarországról, hogy az antiszemitizmus (és anticiganizmus) dolgában Magyarország a főkolompos (a legbántóbb), s az ország hovatovább elnácisodott.

Alig hihető pedig, hogy ne értesült volna arról: a Franciaországot sújtó terrorcselekmények között olyan is akadt, amikor a zsinagóga előtt lőttek le zsidó gyermeket és felnőtteket, az alijázási kedv pedig minden rekordot megdönt a felvilágosodás hazájában. Lauder szerint viszont a Jobbik neonáci párt (nem az, s ha voltak is kínos vezetői, épp mostanság végez átfogó portfóliótisztítást), miközben Nyugat-Európa, illetve az elnök úr hazája, az Amerikai Egyesült Államok a szent szólásszabadság nevében eltűr ilyen szerveződéseket.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/orrfacsaro-parfum-849895/

 

FIDESZ: A MAGYAR EMBEREK MEGÉLHETÉSÉT A BALOLDAL VESZÉLYEZTETI

 

A kormánypárt szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében az MSZP-s Burány Sándor szavaira válaszolt. A szocialista politikus szerint Magyarországon a kormány adópolitikája miatt mindennapos jelenséggé vált a dolgozói szegénység, és nem véletlen, hogy naponta százával-ezrével hagyják el az országot az emberek.

A Fidesz erre reagálva egyenes választ kért a szocialistáktól arra, hogy igent vagy nemet mondanak a kényszerbetelepítésre. Mint írták, Európának és Magyarországnak jelenleg a bevándorlás jelenti a legnagyobb problémát, mert Brüsszelben egyre konkrétabb tervek készülnek a bevándorlók betelepítésére és automatikus szétosztására, miközben Líbiában 1 millió, Törökországban 3 millió migráns várakozik.

 

http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-magyar-emberek-megelheteset-baloldal-veszelyezteti-852595/

MSZP: Hazudik a Fidesz, nem támogatjuk a betelepítési kvótát!

Közleményben tudatta az MSZP, hogy Halász János Fidesz-szóvivő kijelentésével ellentétben nem támogatja a betelepítési kvótát. Az ellenzéki párt ugyanakkor úgy látja, hogy a kvótanépszavazás az Európai Unióból való kilépést készíti elő, ezért távolmaradásra biztatja a szavazókat.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160720_mszp_hazudik_a_fidesz_nem_tamogatjuk_a_betelepitesi_kvotat

 

ÁLLAMPOLGÁRI BELESZÓLÁS EURÓPA ÜGYEIBE

Kulcsár Anna Magyar Idők

 

Zajlanak az események az európai kontinens környékén: Nagy-Britannia polgárai úgy döntöttek, hogy – főként a bevándorlók nagy száma miatt – országuk távozni fog az unióból, Nizzában a nemzeti ünnepen tömeges terrorszerencsétlenség történt, Törökországban pedig az elmúlt napokban katonai puccskísérlet szedte áldozatait. Eközben egyes határvidékeken zavartalanul folytatódik a migránsok beáramlása.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/beleszolni-europa-ugyeibe-845320/

Régi tankerületi vezetőkkel újít a Klik

Mendrey László attól tart, hogy újabb intézmények bezárását és összevonását készíthetik elő

Hutter Marianna, Magyar Nemzet

Ebben a rendszerben nem egy kreatív állás tankerületi igazgatónak lenni, hiszen pártkatonákra van szükség – így értékelte Mendrey László szakszervezeti elnök azt, hogy a tegnap kinevezett 58 új tankerületi vezető közül 51-en korábban is ezt a feladatot látták el. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusa szerint a kérdés az, érdemi jogkört kapnak-e, vagy továbbra is Budapesten születnek majd a döntések.

 

http://mno.hu/belfold/regi-tankeruleti-vezetokkel-ujit-a-klik-1352775

„Simicskó is felelős a tragédiáért”

A miniszter semmit sem tett a katonák túlterhelése, túlzott foglalkoztatása ellen – állítja a szakértő

Buzna Viktor, Magyar Nemzet

 

vek óta törvényt sért a Honvédelmi Minisztérium, mivel békeidőben tilos a katonák aránytalanul magas terhelése – véli a lapunknak nyilatkozó nyugállományú tüzértiszt. Kovács Gyula szerint ez vezetett a Hortobágyon bekövetkezett tragikus balesethez, amiért politikai felelősség terheli a korábbi és jelenlegi honvédelmi minisztert is.

 

http://mno.hu/belfold/simicsko-is-felelos-a-tragediaert-1352743

 

Spórolás miatt halt meg a négy magyar tűzszerész?

 

A honvédség feladata a talált robbanószerkezetek mentesítése, míg egyéb tűzszerészeti feladatok végrehajtása csak térítés ellenében” – erről Kovács Gyula nyugalmazott alezredes beszélt az ATV Start című műsorában.

 

http://www.atv.hu/belfold/20160720-sporolas-miatt-halt-meg-a-negy-magyar-tuzszeresz

 

Tusványos: Közép-Európa keresztény vízióját kell exportálni

 

Európa keresztény alapjairól beszéltek a Fidesz és a kormány képviselői a Bálványosi Szabadegyetemen. Takács Szabolcs Ferenc, EU-s ügyekért felelős államtitkár szerint az Unió vezetésének válsága most lehetőséget nyújt Közép-Európának a keresztény víziójának megvalósítására. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta: Európa a hitelveiben szekuláris kereszténységre, nem pedig az iszlámra épül. Gulyás Gergely kiemelte: az iszlamizáció alkotmányellenes.

 

http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20160720_tusvanyos_kozep_europa_kereszteny_viziojat_kell_exportalni

 

Vétókényszer - Forrongó Zugló

Rejtélyesen eltűnt képviselő, nagykoalíciós háttérmeg­állapodás, milliárdos üzletek. Jövőre sok mindenről döntő időközi választás jöhet, miközben úgy tűnik, a polgármester magára maradt. Zuglóban a Liget Projekt nélkül is izgalmas az élet.

 

Kiéleződött a helyzet Zuglóban januárhoz képest, amikor legutóbb foglalkoztunk Budapest egyik legnagyobb kerületével (lásd: Alapvetően jót akar, Magyar Narancs, 2015. január 7.). Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért) polgármester magára maradt, mikor tavasszal ismét megváltoztak az erőviszonyok a kerületben. A helyzetre reagálva a Fidesz és az MSZP új megállapodást kötött, újraosztva a pozíciók egy részét, és több milliárd forint sorsáról is dönthetett a két nagy párt – vélik egyes Narancsnak nyilatkozó önkormányzati források.

Az egyensúly…

Úgy tudjuk, a Tóth Csaba irányítása alatt álló helyi szocialisták végig ellenezték, hogy Karácsony legyen a közös baloldali polgármesterjelölt a XIV. kerületben, pedig a fővárosi MSZP a kezdetektől támogatta a PM-es politikust (Tóthról lásd A zuglói erős ember c. keretes írást). A 2014-es választások kiegyenlített eredményt hoztak, a polgármesternek kilenc baloldali, kilenc fideszes, egy jobbikos, egy LMP-s és egy civil politikussal kellett együtt dolgoznia a képviselő-testületben. Az önkormányzat működését az biztosította, hogy a helyi Fidesz meg tudott állapodni az MSZP-vel. A „nagykoalíciós” tárgyalások egyik eredménye az lett, hogy Karácsonynak párttársán, Szabó Rebekán kívül maga mellé kellett vennie alpolgármesternek Hajdu Flóriánt (MSZP) és Rozgonyi Zoltánt (Fidesz) is. A választások utáni tárgyalásokon Rozgonyi és más forrásaink szerint Karácsony nem, csak a Fidesz és az MSZP delegáltjai vettek részt. Ennek ellenére a Narancsnak nyilatkozó szocialista források mind úgy nyilatkoztak, őket meglepte Papcsák egykori helyettesének alpolgármesterré választása, és nem is örültek neki.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/vetokenyszer-100000

 

Fegyelmit is kaphat Karácsony Zuglóban

Szabó Zsolt, 

Akár fegyelmi eljárás is indulhat Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere ellen, ha a tavasszal létrejött, és munkáját várhatóan a nyár végén befejező helyi képviselő-testületi munkacsoport jogszabálysértéseket talál. A vizsgálat indoka, hogy a kerület vezetése nem hajtja végre a testületi döntéseket.

Új helyzet állt elő azután, hogy a nyáron a képviselő-testület mellett az önkormányzat egyik szakbizottsága sem fogadta el Karácsony Gergely polgármester interpellációs válaszát, hogy miért nem hajtja, hajtotta végre a képviselő-testület döntését egy több tíz millió forintos ingatlanügyben – mondta el lapunknak Kovács Balázs (Fidesz–KDNP), a lejárt és végre nem hajtott határozatok ügyét vizsgáló „munkacsoport” vezetője. Emlékeztetett: a képviselők többször is megszavazták, hogy megvesznek egy ingatlant, szerződést azonban a mai napig nem kötöttek. 

 

http://mno.hu/belfold/fegyelmit-is-kaphat-karacsony-zugloban-1352849

 

A Zsolnay tulajdonosa reméli, hogy a magyar jogállam határt szab a kiskirályok uralmának

 

Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főtulajdonosa hétfőn ügyvédi letétbe helyezett 400 millió forintot, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zsolnayval szembeni követelésének fedezetéül, hogy a felszámolást megakadályozzák, bár jogosságát és összegét vitatják – erről Bachar Najari és Cséplő Petra, az igazgatóság elnöke, a svájci-magyar üzletember felesége számolt be szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Cséplő Petra kifejtette, arra várnak, hogy a bíróság kimondja, kinek kell a tartozást utalni, vitatják ugyanis a követelés West Hungária Baunak (WHB) való eladásának jogosságát, álláspontjuk szerint a Zsolnay az MFB-nek tartozik. Megjegyezte, ők 260 millió forintos vételi ajánlatot tettek az MFB-nek, ám tudomásuk szerint ennél jóval alacsonyabb áron értékesítették a követelést.

 

http://24.hu/fn/penzugy/2016/07/20/a-zsolnay-tulajdonosa-remeli-hogy-a-magyar-jogallam-hatart-szab-a-kiskiralyok-uralmanak/

 

Népszavazás: ezek a valódi kérdések, nem az, amiről a kormány beszél

 

Egészségügy, lakhatás, gyermekszegénység, fizikaverseny, hajléktalan válogatott - ezeket a tényeket biztosan nem fogja a közterületeken látni.

Drágán mérik a kommunikációs szaktudást

A köztéri üzengetés nem olcsó mulatság, de legalább olyan személy érdekeltségére (is) bízták a feladatot, aki korábban már számos alkalommal bizonyított a közbeszerzésekben. Ő Csetényi CsabaRogán Antal szomszédja a Pasa Parkban. Az állami megrendeléseken elért sikereiről bővebben itt olvashat.

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/07/20/nepszavazas-ezek-a-valodi-kerdesek-nem-az-amirol-a-kormany-beszel/

 

Brüsszel döntött - ennek Magyarország sem fog örülni

 

Az Európai Bizottság felülvizsgálta a munkavállalók kiküldetéséről szóló irányelv módosítását, amelyet 11 tagállam - köztük Magyarország is - is kifogásolt. A brüsszeli testület nem tartotta megalapozottnak a kifogásokat. Ennek értelmében a kiküldetésben lévő munkavállalókra általánosan ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint a helyiekre.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/brusszel_dontott_ennek_magyarorszag_sem_fog_orulni.618078.html

 

Brexit: elképesztőt produkált a külügyminiszter

 

Ritka kínosra sikerült Boris Johnson, az új brit külügyminiszter első sajtótájékoztatója, amit amerikai kollégájával adott.

 

Foreign Policy külpolitikai szaklap össze is szedte a legkínosabb momentumokat az eseményről.

 

http://444.hu/2016/07/20/ezt-hivjak-diplomacianak-boris

Berlinben egész más plakátok kerültek ki a menekültválságról

A német kormány nem „Brüsszelnek” üzen uszítva, hanem az embereknek (és a magyarhoz hasonló menekültellenes kormányoknak), a menekültek integrációját szorgalmazva.

 

http://444.hu/2016/07/19/berlinben-egesz-mas-plakatok-kerultek-ki-a-menekultvalsagrol

Csodálatos propagandafilmet készített a kormány a Városliget ledózerolásáról

Mosolygós női hang reklámozza a fakivágást, ukulele-aláfestéssel.

http://444.hu/2016/07/20/csodalatos-propagandafilmet-keszitett-a-kormany-a-varosliget-ledozerolasarol

 

 

-

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.