2016, július 20 - 06:55 Sajtószemle

Annyi mindent szeretett már – Somló Tamás pályája 10 dalban

http://hvg.hu/kultura/20160719_somlo_tamas_palyakep_omega_kex_lgt_zene

 

A megtorlás számokban

Egészen elképesztő fokozatra kapcsolt az ankarai kormány a múlt péntekitörökországi puccskísérlet utáni tisztogatásban: keddre már meghaladta a 40 ezret azoknak a száma, akiket őrizetbe vettek vagy kirúgtak a bedőlt katonai hatalomátvételre hivatkozva. A tanároktól kezdve a kormányzókig mindenhova elért Recep Tayyip Erdogan elnök ökle.

·         Az államigazgatásban nagyságrendileg 20 ezer emberrel számoltak le, további 21 ezerrel az oktatásban 

·         Összesen 9322 embert tartóztattak le, közülük a fegyveres erők nagyjából hatezer tagját.

·         A puccsban részt vevő mintegy háromezer fő mellett tehát még ugyanennyi katonát vontak eljárás alá.

·         A letartóztatottak között van 103 tábornok és tengernagy. Így Akin Öztürk, a légierő korábbi parancsnoka, illetve Adem Hudidi, a második török hadsereg vezére is.

·         A fegyveres erők vezetésének harmada rács mögött van.

·         Az ezredesek és ellentengernagyok közül 185-en felelnek majd törvény előtt azért, amit tettek vagy nem tettek.

·         A további letartóztatások nagy része az igazságszolgáltatást, a rendőrséget és a belügyminisztérium állományát érintette. Erdogan hosszú ideje azt állítja, hogy az igazságszolgáltatás és a rendőrség a puccs megszervezésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok híveivel van tele.

·         Már a puccskísérlet másnapján leváltottak 2700 bírót, köztük az alkotmánybíróság befolyásos alelnökét.

·         A rendőrségtől 7850 embert rúgtak ki, a belügyből 8700-at, a katonai rendőrségtől 600-at.

·         A pénzügyminisztériumból 1500 dolgozót vágtak ki.

·         Harminc tartományi kormányzót is leváltottak, megyei szinten 47 elöljárót bocsátottak el.

·         A miniszterelnöki hivatalból 257 embert rúgtak ki, mert azzal gyanúsították meg őket, hogy közük lehet a puccshoz.

·         A vallási hatóságok 492 embertől váltak meg, köztük hitszónokoktól, hitoktatóktól.

·         A hírszerzéstől száz embert vágtak ki.

·         A köztévétől 370 embert vontak vizsgálat alá.

·         A családügyi minisztériumban is találtak 393 puccsistát.

·         A közoktatásból 21 ezer embert vágtak ki,

·         és több mint 1500 egyetemi dékán lemondatását kezdeményezték.

·         Továbbá hárommillió közalkalmazott szabadságát függesztették fel a 75 milliós országban.

·         A puccskísérletben 208 embert öltek meg, közük 60 rendőrt, három katonát és 145 civilt. A puccsisták közül további 24 ember halt meg.

·         A sebesültek száma 1491.

http://index.hu/kulfold/2016/07/19/itt_tart_most_a_torok_tisztogatas/

Moszkvához dörgölőznek a törökök, közben folytatódik a tisztogatás

Ankarában egyre keményebb szavakat használnak az amerikaiakkal és az EU-val szemben, Oroszország az új barát.

Fontos bejelentéseket ígér szerdára a török kormány. Összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, kormányülés is lesz. Visszatér a fővárosba Recep Tayyip Erdogan államfő, aki a ­puccs óta elkerülte Ankarát. Kedden egy népgyűlésen ismét kiállt a halálbüntetés visszaállítása mellett, és bejelentette, hogy akár tetszik, akár nem, végrehajtják az ingatlanfejlesztéseket az isztambuli Gezi-parkban. (A park fáinak kiirtása ellen Isztambulban és más városokban milliók tüntettek 2013 májusa és augusztusa között. Az összecsapásokban akkor 22 ember vesztette életét.)

http://nol.hu/kulfold/moszkvahoz-dorgoloznek-a-torokok-kozben-folytatodik-a-tisztogatas-1624317

 

Lakner Zoltán Alkalom szüli a leszámolást

 

Történelmi összevetésben kevés illúziónk lehet egy olyan tekintélyelvű vezető megfékezését illetően, akiről a demokratikus államok úgy tartják, szükségük van a partnerségére. Hozzátehetjük, a hadsereg péntek éjjeli nyilatkozatai az emberi jogok tiszteletben tartásáról szintén nehezen hozhatók összhangba egy véres államcsínnyel.

Írott malaszt maradhat a nyugati országok felszólítása, hogy Erdogan tartsa tiszteletben a jogállamiságot a puccs utáni eljárások során. Ujjgyakorlatnál mégis picivel többről van szó, hiszen e kommünikékben azok az elvek jelennek meg, amelyek a nyugati demokráciákat megkülönböztetik a világ más országaitól, és amely elveket amúgy az EU-tagjelölt Törökországnak is be kellene tartania.

Annál feltűnőbb, hogy a magyar kormány említést sem tett a jogállami elvárásokról. 

 

http://nol.hu/velemeny/alkalom-szuli-a-leszamolast-1624209

Simicska embere kimondta, hogy jobban szeretné Vonát miniszterelnöknek

 Interjút adott Schlecht Csaba, Simicska Lajos egyik közeli bizalmasa, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, aki beszél az Orbán-Simicska viszonyról, a G-nap előtti állítólagos kézi vezérlésről, illetve arról, hogy vált ellenzékivé Simicska médiája. Schlecht szerint jobb lenne az országnak, ha Vona Gábor lenne a miniszterelnök.

 Orbán klasszikus szocialista médiavilágot akar, kizárólag kormánypárti vagy legfeljebb abszolút semleges sajtót, amit „az igazságot csak mi tudjuk” felfogás vezet. Ennek végrehajtására mondott nemet Simicska Lajos – állítja a G-napon a Lánchíd Rádió főszerkesztőjének kinevezett Schlecht Csaba, kinek nevét még a kilencvenes években, a Kaya Ibrahimhoz és Josip Tothoz köthető cégeladások kapcsán ismertük meg. A sajtót akkoriban annyira kerülte, hogy egyesek még a létezését is kétségbe vonták. Első interjújában szó esik az Index sorsáról, Spéderről, a Class FM-ről és persze „Lajos utasításairól”.

A G-nap előtt Lajos többi orgánumához hasonlóan kézi vezérlés zajlott a Lánchíd Rádióban is, a kormányból hetente jártak ki eligazításra. Ennyire hülyék a politikai pártok. Még ezt sem bízzák a szakemberekre. Minden médiumot a sajtóosztály meghosszabbításának tekintenek, így is kezelik. Miközben azt hiszik, a sajtó mindenható.

 

https://www.mediapiac.com/mediapiac/Schlecht-Csaba-Persze-Lajos/112685/

 Az ügyészség állítja, nem hallottak Rogán megvesztegetéséről

 

Soha nem fordulhat elő, hogy a vizsgálatot végző ügyészek egy politikust direkt kihagynak a jegyzőkönyvekből, ilyen eset a Vizoviczki-nyomozás során sem történt - ezt a Népszabadság kérdésére közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A főügyészséget azt követően kerestük meg, hogy az N1tévé nevű csatorna interjút közölt a Vizoviczki-ügy egyik vádlottjával, aki arról beszélt, hogy a jelenleg kabinetminiszteri posztot betöltő Rogán Antal korábban, még V. kerületi polgármesterként 4 millió forint kenőpénzt kért és kapott belvárosi szórakozóhelyeket működtető Vizoviczki Lászlótól a teraszengedélyekért.

Nagy Andrea főügyészségi szóvivő kijelentette: az interjúban szereplő személyt az eljárás során összesen 13 alkalommal hallgatták ki. A kihallgatásokat részben a Központi Nyomozó Főügyészségen különböző ügyészek jelenlétében, részben pedig a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos ülések keretében folytatták le. A főügyészségi szóvivő szerint az interjúban szereplő állításokkal szemben a vádlott a nyomozást végzők kifejezett kérdésekre is úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása vesztegetési cselekményekről.

http://nol.hu/belfold/az-ugyeszseg-allitja-nem-hallottak-rogan-megvesztegeteserol-1624265

„Lefejezést is felkínáltak" - ilyen volt az Iszlám Állam vendégének lenni

 

Az egykori CDU-s politikusból, Bundestag-képviselőből lett újságíró-publicista még 2014 decemberében járt az Iszlám Állam „vendégeként" a fekete zászlók földjén. Az élményeiből született könyv tavaly bestseller lett Németországban, s Inside ISIS – 10 nap az Iszlám Államban címmel nemrég magyarul is megjelent.

 

Élményeiről azt mondja, hogy a látszólag normális élet kavarodik az iszonyattal. Rakkában és Moszulban is lehetett letépett címkéjű Pepsit inni, a boltok működtek, az utcán sokan hordták a német, az olasz vagy a spanyol labdarúgó bajnokság játékosainak mezeit. Ugyanakkor vérfagyasztó volt azt hallani az egyik helyi bírótól, hogy „a vendégurak mit szeretnének látni: amputálást vagy kivégzést? Tessék választani, síitát vagy kurdot fejezzenek le? Vagy elég ha levágják valamelyik karját?" – Fogolyból bőven van a börtönökben – hallotta az IS embereitől, akik bármiféle skrupulus nélkül, meggyőződésből beszéltek arról, hogy százmillió síitát, keresztényt vagy hitetlent is legyilkolnak, ha nem hódolnak be, nem térnek át vagy nem fizetnek védelmi adót.

A szürreális párbeszédeket gyakran az amerikai drónok jellegzetes surrogása szakította meg, ilyenkor mindenki gyorsan fedezéket keresett.

 

http://nol.hu/kulfold/lefejezest-is-felkinaltak-ilyen-volt-az-iszlam-allam-vendegenek-lenni-1624325

 

Határtalan kegyetlenkedés

Elfogadhatatlan, hogy akár a magyar hatóságok vagy más egyenruhások fegyvertelen embereket vernek, rendőrkutyákat uszítanak rájuk és paprikaspray-t használnak velük szemben. Mondjon bármit a kormány, az Orvosok Határok Nélkül önkéntesei által gyógyított betegek sebei mindent elárulnak. Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője ennek ellenére továbbra sem tud arról, hogy a hatóságok érdemben vizsgálnák a felvetéseiket. Ahogy Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke sem, aki a Népszavának arról beszélt, néhányan kábelkötözővel bilincselik meg a menekülteket, majd a fejükre állva fotózkodnak.

 

http://nepszava.hu/cikk/1100402-hatartalan-kegyetlenkedes

 

Egyperces önkények a köztévében

A kormányzat igyekezett kihasználni azt, hogy a közmédia sportadója közvetítette a futball Európa-bajnokság meccseit. A kontinensviadal alatt az M4 Sporton gyakorta láthattak a nézők úgynevezett egyperces híradót, amelyben a közmédia a számára legfontosabb híreket tömörítette 60 másodpercbe. Ezek java a migránsokról és a kvótanépszavazásról szólt, illetve a béremelésekről. Szakértőink egybehangzó véleménye szerint az M4-en vetített hírblokkok tökéletes eszközei a manipulációnak, hiszen a kormány üzenetei sokkalta több emberhez eljutottak, mint például az M1-en, vagy a Híradó által.

 

http://nepszava.hu/cikk/1100394-egyperces-onkenyek-a-kozteveben

 

Sebes György Leves

 

Természetesen biztató, amit az MSZP új frakcióvezetője éppen lapunknak mondott, hogy a következő választásra nem csak a pártoknak kell összefogniuk, hanem szélesebb körű együttműködésre van szükség. Tóth Bertalan ezt tartja a járható útnak, ha kormányt, sőt rendszert akarnak váltani. És igaza van az MSZP új elnökének, Molnár Gyulának is, aki a Heti Válaszban fogalmazta meg, hogy vagy együtt fognak működni, vagy mennek mindannyian a levesbe.

Most már valóban nincs más alternatívájuk. A felmérések egyre rosszabb helyzetről tanúskodnak. Vagy ha úgy tetszik: igazolják a hatalmon lévők politikáját. A menekültügy és a tervezett népszavazás egyeduralmát. Meg azt, hogy erre egyelőre nincs igazi válasza az ellenzéknek.

De idejük sincs már sok, hogy ne a leves győzzön.

http://nepszava.hu/cikk/1100300-leves

 

Aki meleg, az aberrált?

A homoszexualitás aberráció, melegek nem lehetnek titkosszolgák. Ez is olvasható a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) tudományos tanácsának szakmai folyóiratában a titkosszolgálatok szexuális csapdáit tárgyaló értekezésben. A szervezet főigazgatója védi a mundér becsületét, szerinte félreértjük a leírtakat, bár a szerző véleménye akár különbözhet is a szolgálat álláspontjától.

Megdöbbentő tartalmú, kissé zavaros „tudományos” közleményt tett közzé a katonai titkosszolgálat Szakmai szemle című folyóiratában egy Kovács Árpád nevű szerző az „Alkalmazott nemzetbiztonsági-elhárító ismeretek” rovatban: „Keresd a nőt, avagy a honey trap (mézcsapda), mint klasszikus titkosszolgálati módszer” címmel. Az értekezés írója hiánypótlónak nevezi művét a szexualitásnak mint a titkosszolgálatok egyik módszertárának alkalmazásáról – valójában viszont könyvtárnyi irodalommal rendelkezik e témakör.

A mézcsapda lényege, amikor a szexualitást információszerzésre vagy kompromittálásra használják fel – fedezi fel a szerző, aki kitér az azonos neműek kapcsolatára is. Az egyik hosszú fejezet címe: „Homoszexualitás és egyéb szexuális aberrációk”. E témakör tárgyalásában eljut odáig, hogy „a 21. században bármennyire is elfogadóbb a társadalom a homoszexualitással kapcsolatban, jelen pillanatban is – kiemelten preferált társadalmi közegben – melegnek lenni elsősorban titok és szégyen. Szégyen pedig csak az lehet, ami erkölcsi kérdés… (…) Éppen ezért a zsarolhatóság rizikófaktora, egy homoszexuális személy esetében jóval nagyobb, mint egy heteroszexuális egyénnél.”

http://nepszava.hu/cikk/1100423-aki-meleg-az-aberralt

 

Bogár László Narkódollár

Ma már egyre több elemzés lát napvilágot arról, hogy a világ legnagyobb offshore központjává maga az Egyesült Államok vált.

Magyar Hírlap

Mivel a jelenleg regnáló és Amerikai Egyesült Államokként érzékelhető világbirodalom évszázada lassan véget érni látszik, így érdemes pénzhatalmi szempontból is rátekinteni erre az elmúlt évszázadra és a mindebből várható fejleményekre. Az Egyesült Államok világhatalmi szerepének pénzhatalmi pillére már az első világháború után kialakult, de a nagy rivális brit rendszerrel szembeni végső győzelmet csak a második világháború hozta meg számára. Ebből a szemszögből ez a „harmincéves háború” (1914 és 1944 között) a britből az amerikai birodalomba való átmenet pénzhatalmi fejezeteként is értelmezhető.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/61323/Narkodollar

 

Fidesz: Európát a bevándorláspárti Brüsszel és a baloldal veszélyezteti

A szocialisták szerint Varga Mihály színjátékot játszik

MH/MTI 

A Fidesz nem az uniós tagságot és az Európai Uniót tartja a problémának, hanem Brüsszel elhibázott bevándorlás-politikáját - közölte a kormánypárt kedden.

A képviselőcsoport arra reagált, hogy korábban az MSZP "hitvány színjátéknak" minősítette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek az euró bevezetésére vonatkozó nyilatkozatát, a DK pedig arra szólította fel a Fideszt és Orbán Viktort, hogy döntse el: egyetért-e azzal, vagy folytatja harcát az EU ellen.
A Fidesz azt írta: ugyanazok, akik ma álszent nyilatkozataikban Európáért és az euróért harcolnak, kormányzásuk alatt messze sodorták az országot a fizetőeszköz bevezetésétől, és ha rajtuk múlna, most bevándorlókkal telepítenék be Európát és Magyarországot. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/61279/Fidesz_Europat_a_bevandorlasparti_Brusszel_es_a_baloldal_veszelyezteti

 

Balog kirúgja egy államtitkárát

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a keddi nappal kezdeményezi Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár felmentését – tájékoztatta a tárca az MTI-t.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint a lépésre a 2014–2020-as uniós fejlesztési programok „szakpolitikai koordinálásának hiányosságai” miatt kerül sor.

http://mno.hu/belfold/balog-kirugja-egy-allamtitkarat-1352729

 

Árral szemben

Szilágyi Richárd, Magyar Nemzet

 

Emlékezhetünk, Lánczi András (akkor még a Századvég elnökeként) tavaly év végén azt mondta, „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. Amikor milliárdok átcsoportosításáról, verseny nélküli közbeszerzésekről és haveri cégek helyzetbe hozásáról hallunk, nehéz elvonatkoztatni ettől a kormányzati szintre emelt filozófiától. Talán nem véletlen, hogy a Seszták Miklós fejlesztési miniszter vezette úszó-vb szervezőbizottsága az átláthatóság helyett a kontroll nélküli utat választotta. Lehet persze szemben úszni az árral, csak sokkal nehezebb, sokkal több energiát követel, és végeredményben sokkal többe kerül. Legalábbis nekünk, adófizetőknek.

 

http://mno.hu/vezercikk/arral-szemben-1352747

 

Orbán már az osztrák szélsőjobboldal elnökjelöltjének is túl kemény

Súlyos hiba lenne az „Öxit”, vagyis Ausztria távozása az Európai Unióból, de vannak rendkívüli helyzetek, amikor népszavazásra kell bocsátani az uniós tagság kérdését – mondta Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje a német Bildnek.

Az interjú egy hosszabb, a Bild online-on megjelent változatában arra a kérdésre, hogy politikailag Angela Merkel német kancellárhoz vagy Orbán Viktorhoz áll-e közelebb, az FPÖ államfőjelöltje azt mondta, hogy a német kancellár „jó politikát csinál”, de „egyfajta sziget volt a politikájában” az a kijelentése, hogy Németország megbirkózik a menekülthullámmal,

a magyar kormányfő pedig „nagyon keményen fellép országa érdekeiért”, de ő a nemzeti érdekeket „valamivel lágyabban, barátságosabban” akarja képviselni.

http://444.hu/2016/07/19/orban-mar-az-osztrak-szelsojobboldal-elnokjeloltjenek-is-tul-kemeny

 

Barátja halálát akarta megbosszulni a német vonaton baltával támadó afgán

A nyomozás keddi állása szerint a fiút környezetében nyugodt és kiegyensúlyozott emberként ismerték, és ugyan vallásos muszlim volt, de nem fanatikus. Tavaly június végén érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, decemberben nyújtott be menedékjogi kérelmet, idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt.

Szintén március óta egy kiskorú menedékkérőket gondozó ifjúsági otthonban lakott, amelyet kiemelkedő minőségű intézményként tartanak számon. Megállta a helyét, gyakornokként dolgozott egy pékségben és jó esélye volt arra, hogy ipari tanulói státuszba kerüljön a cégnél. Két hete nevelőszülőkhöz került, ami komoly kiváltságnak számít Németországban, ahol a tavaly érkezett mintegy 60 ezer felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérő döntő többsége speciális otthonokban kapott helyet. A fiú átadása nevelőszülőknek azt jelenti, hogy gondozói úgy ítélték meg, jól be tud illeszkedni a német társadalomba. 

http://444.hu/2016/07/19/baratja-halalat-akarta-megbosszulni-a-nemet-vonaton-baltaval-tamado-afgan

 

Fotók: beindította a mémözönt a kormány újabb parakampánya

 

Rogán Antal propagandáért felelős miniszter többször is megkapja a magáét, de foci-Eb-ről, kórházi fertőzésekről, alkoholizmusról és Gyurcsányról is szó esik az átértelmezett kampányplakátokon.

 

http://hvg.hu/kultura/20160719_memek_kvotanepszavazas_plakatok

 

Schmidt Mária: Németország Negyedik Birodalomnak képzeli magát

 

Rogán Antal megint nem ért rá, Schmidt Mária viszont kiosztott mindenkit a pénzemberektől a migránssimogatókon át a Negyedik Birodalmat építő németekig a Századvég migrációs kutatásáról szóló konferencián.

 

http://hvg.hu/itthon/20160719_schmidt_maria_nemetorszag_negyedik_birodalom_menekultek

 

Tényleg találtak azbesztet a ligeti bontásnál

 

Sághi most azt mondta, tudtak róla, hogy az épületben azbeszt van, ez az épület bontási tervében benne is volt, ennek megfelelően, a jogszabályok betartásával indult el a bontás. Csakhogy aztán a műszaki ellenőr két olyan helyen is azbesztgyanús anyagot talált, ahol a dokumentumok alapján nem kellett volna lennie.

"A területet elkerítették, addig nem folyik ott munka, amíg ki nem derül pontosan, miről van szó" - mondta Sághi.

A szakember hozzátette: az általa látott fényképek alapján az egyik részen tényleg azbeszt lehet, ha ez bebizonyosodik, akkor védőfelszerelésben, a vonatkozó szabályok szerint megy tovább a bontás. A másik épületrészről szerinte a kép alapján nem lehet megmondani, hogy gyanús-e vagy sem.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/19/tenyleg_talaltak_azbesztet_a_ligeti_bontasnal/

Mérgező anyag kerülhetett a Városligeti tó vizébe

Vizsgálják a városligeti tó vizét, amelybe ismeretlen eredetű mérgező anyag került, közölte Balogh Eszter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság referense. A katasztrófavédelem munkatársai hétfőn vettek mintát a vízből, azt követően, hogy két kacsa elpusztult a tóban, írja az MTI.

A vízmintát további vizsgálatra laboratóriumba küldték, a vizsgálat eredményére várnak.

http://444.hu/2016/07/19/mergezo-anyag-kerulhetett-a-varosligeti-to-vizebe

 

Súlyos technológiai hiba - leállították a bontást

 

"A bontás során ugyanakkor a műszaki ellenőr olyan további szerkezetet vett észre, amely megítélése szerint feltehetően azbeszt tartalmú, ezért a terület elkerítésére utasította a bontást végző vállalkozót. A műszaki ellenőr – várhatóan 1-2 napon belül - a vizsgálat eredménye alapján dönt majd a munkálatok folytatásának módjáról." - fogalmaz a Városliget zrt közleménye, és azt is hozzáteszik, hogy a Ligetben senki nincs veszélyben. Mi azért inkább most nem sétálunk arra.

Az azbeszt agresszíven rákkeltő anyag, a levegőben szálló finom szálak belélegzése mellhártya, légcső és tüdődaganatot okoz.

http://www.varosliget.info/index.php/85-cimlap/570-sulyos-technologiai-hiba-leallitottak-a-bontast

 

"Maszturbációs segédeszköz": másodfokon is elmeszelte az ELTE G. Fodor G

 

Az ELTE etikai bizottsága újra lecsapott, bár a gyakorlatban ez csak egy nyilvános állásfoglalást jelent. Úgy döntöttek, G. Fodor Gábor, a 888.hu főszerkesztője megsértette az egyetem normáit, etikai vétséget követett el két cikk közzétételével. Ezek közül az egyik szexi iráni nőkről, a másik Tóbiás József családjáról szólt. Közben kiderült, hogy GFG már fel is mondott az ELTE-n.

 

http://hvg.hu/itthon/20160719_Maszturbacios_segedeszkoz_masodfokon_is_elmeszelte_az_ELTE_G_Fodor_Gabort

 

Így lesz balhé abból, hogy Orbán ad 56 milliót egy falunak

 

A lakók százezreket fizettek egy útépítésre, de aztán besegített az állam is. A pénzt viszont nem adja vissza az önkormányzat

 

Mi történik, ha az önkormányzat több százezer forintot szed be a lakóktól útépítésre, de aztán váratlanul besegít az állam is? Remeteszőlősön a lakók egy része visszaköveteli a pénzét, a polgármester viszont azt mondja, az út megépült, és kéri, hogy az elégedetlenek az egész közösség érdekét nézzék.

http://index.hu/belfold/2016/07/19/remeteszolos_utfelujitas/

 

Rendőrök balhézhattak civilben a Ligetben

 

„Hangoskodó, nyugalmukat zavaró járókelők miatt tettek bejelentést a rendőrségen a Budapest XIV., Olof Palme sétányon tartózkodók 2016. július 17-én éjjel. A kiérkező járőrök a szükséges intézkedéseket megtették.

Az eseményekben felmerült a rendőrség szolgálaton kívüli, szabadidejüket töltő hivatásos állományú tagjainak érintettsége,

így az ügyben keletkezett iratokat a rendőrség megküldte a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek" −

írja kedd délutáni közleményében az ORFK. 

 

http://index.hu/belfold/2016/07/19/rendorok_balhezhattak_civilben_a_ligetben/

 

A „jó rend” követe - Lánczi András útja a Századvég és a Corvinus élére

Az Orbán-rendszer egyik fő apologétája autonóm filozófusnak tartja magát. A szellem embere, de nehezen áll ellen a gyakorlati politika csábításának. Hogyan lett Lánczi András a jobboldal talán leghírhedtebb gondolkodója, és miként látja saját szerepét?

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-jo-rend-kovete-99906

 

Óriásit hisztizett a polgármester, akiről megírtuk a száraz tényeket és a 10 millió forintot

Ebben az apró történetben minden benne van, amitől a magyar politikusok megítélése olyan, amilyen. Azaz pocsék.

 

Május végén írtuk meg azt a hazai állapotainkra oly jellemző apró történetet, miszerint saját cégének szavazott meg önkormányzati megbízást Kiskunmajsa polgármestere, Ábrahám-Fúrús András.

Nem nagy ügy, nem nagy pénz, mindösszesen 10 millió forintról van szó. Ezért az összegért üzemelteti a polgármester cége a kiskunmajsai sportcsarnokot és sportpályákat. Hogy ezt megteheti, arról a polgármester a szavazásnál is tett: igent nyomott az önkormányzati ülésen.

A történet azonban itt még nem ért véget. Ábrahám-Fúrús ugyanis egy helyi lapban a múlt hónapban közleményt tett közzé, amely a magyar belpolitikai számos kínos elemét tartalmazza az összeesküvés elméletektől kezdve a hatalmi arroganciáig bezárólag. Mert hogy is reagál egy polgármester, akiről kiderítik, hogy saját cégét bízza meg közpénzes munkával? Önkritika, elnézést, „bocs, hibáztam”? Ugyan már! Vádaskodás jön, gőg, és különben is: mindenki menjen a picsába! Sőt, aki kritizál, az rombol! Röviden erről szól a közzététel, amelyet röviden össze is foglalunk a legszebb mondatok kiemelésével – azzal a megjegyzéssel, hogy Magyarországon járunk, igen, 2016-ban. Íme:

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/szorakoztato-hisztit-vagott-le-a-polgarmester-akirol-megirtuk-hogy-10-millios-munkaval-bizta-meg-sajat-ceget-100157

 

A hírszerzés miatt kezdtek hajnal 3 helyett este 9-kor a puccsisták

 

A török hírszerzés néhány órával a puccskísérlet előtt figyelmeztette a hadsereget a készülő államcsínyről, idézi az MTI a Nokta című, kormánybíráló török hetilapot.

Kiszagolta a hírszerzés

Az események így gyorsultak be pénteken:   

·         16:00 A hírszerzés információt kap a tervezett államcsínyről;

·         16:30 Hakan  Fidan, a hírszerző szolgálat vezetőhelyettese átadta az információtYasar  Gülernek, a fegyveres erők parancsnokhelyettesének (a jelentés arra nem tér ki, hogy Fidan miért pont Gülerben bízott meg);

·         18.30 Hulusi Akar vezérkari főnök parancsot ad a légtér teljes lezárására, megtiltja a katonai repüléseket, a hadsereg és a haditechnika mozgását.

·         21:00 Megkezdődik az államcsínykísérlet. Az összeesküvők eredeti terve az volt, hogy hajnal 3 órakor indítják az akciót, de mivel a hírszerzés megneszelte készülődésüket, hamarabb kellett kezdeniük.

 

http://index.hu/kulfold/2016/07/19/a_hirszerzes_miatt_hajnal_3_helyett_kezdtek_este_9-kor_a_puccsistak/

Orbán mégis üzent Esterházy Péter gyászoló családjának

 

borsonline most rákérdezett Havasi Bertalannál, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetőjénél. Kiderült, a részvétnyilvánítás nem maradt el, Orbán levélben fejezi ki részvétét a családnak, aminek a tartalmáról ugyan nem tudni, de a család, ha akarja, megoszthatja a nyilvánossággal.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/19/orban_megis_uzent_esterhazy_peter_gyaszolo_csaladjanak/

Az állítólagos puccsfőnök elfogását kérték a törökök az USA-tól

 

Hivatalosan kérte Törökország az Egyesült Államoktól az ott élő Fethullah Gülen hitszónok letartóztatását - jelentette be Bekir Bozdag igazságügyi miniszter kedden.

 

http://hvg.hu/vilag/20160719_torok_puccs_gulen

TGM: A zűrzavar logikája

 

Az instabilitás kiváló ürügy: de nem a civilizáció megerősítésére, hanem a szétrohasztására.

A sokrétű válságban föltűnő a vezetés válsága. Talán még soha nem volt egyszerre ennyi – választott! – vezető, akire ekkora tudatlanság, felelőtlenség, butaság, könnyelműség, korrupció lett volna jellemző; a közjó iránti nyílt közöny, a honpolgárok alig leplezett megvetése, a demokratikus észjárás és érzület hiánya inkább szabály, mintsem kivétel. Franciaország és Anglia élén olyan figurák állnak, akik a községi OTP-fiók ügyintézői posztján is szánalmas kudarcot vallanának. Donald Trump és Torgyán József összehasonlítása az utóbbi javára ütne ki kedvezően

.

http://hvg.hu/velemeny/20160719_A_zurzavar_logikaja

Balog elismerte, "túl jól sikerült" az oktatás központosítása

 

Az igazgatóknak kell lenniük az igazi vezetőknek az iskolákban, az előző keretrendszer túlságosan leértékelte a munkájukat - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Szerinte most már a decentralizáció a jövő útja.

Az előző keretrendszernek talán az volt a legnagyobb hibája, hogy túlságosan leértékelte az iskolák vezetőinek munkáját - közölte Balog Zoltán a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén, amelyen átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezéseit.   

Szerinte az igazgatók nem egyszerűen végrehajtói a tankerület utasításainak, hanem "az igazgatóknak kell lenni az igazi vezetőknek az iskolákban". A miniszter közölte, akkor lehet az igazgatóktól elvárni vezetőhöz méltó felelősséget, ha ehhez megadják az illetékességet is; ez talán az egyik legfontosabb változás a rendszerben.

http://hvg.hu/itthon/20160719_balog_zoltan_kozpontositas

Kiderítjük, ki és mennyit keresett a tragédiába torkolló hortobágyi lőszermentesítésen

Közérdekű adatigénylésben kérjük a Hortobágyi Nemzeti Parktól és a Honvédelmi Minisztériumtól is azokat a szerződéseket, amelyekből kiderül: ki, kinek a megbízásából, mekkora díjazás ellenében végzett lőszermentesítést a Hortobágyon. Az érintettek – köztük a munkákat közbeszerzésen elnyert cég is – hallgatnak, vagy egymásra mutogatnak. Honvédségi forrásaink szerint borítékolható volt a tragédia, annyira szennyezett a környék, és olyan túlterheltek – az újabban migránsügyben is bevetett – tűzszerészek. Négyen életüket vesztették

 

https://atlatszo.hu/2016/07/19/kideritjuk-ki-es-mennyit-keresett/

 

HELLER, A TAKARÍTÓ

Szikszai Péter Magyar Idők

 

 nemzetközi kapcsolatait felhasználva telenyilatkozza a sajtót olyanokkal, hogy a terrorizmusért az intoleráns többségi társadalom a hibás, vagy ahogy más esetben a magyar takarító­brigádtól hallottuk: az őszödi hazugságáradat tulajdonképpen igaz­ságbeszéd volt, 2006. október 23-án pedig nem lőtték ki a tüntetők szemét gumilövedékkel.

Heller Ágnes és a takarítók körömszakadtáig hisznek abban, hogy a migránsokkal csak piti problémák vannak, és még véletlenül sem fenyegeti Európát semmilyen katasztrófa.

Gondolhatjuk ezt azért is, mert nemrég épp egy migránspárti aktivistát erőszakoltak meg a bevándorlók Mannheimben. A német politikusnő egy ideig titkolta a hatóságok előtt, hogy bevándorlók az elkövetők, mert féltette a migránsokat a társadalom reakciójától. Amikor azonban megtudta, hogy egy másik nőt is megbecstelenítettek a környéken, bevallotta a hatóságoknak az igazat. Migránspártiságát azonban nem adta fel, csodálatos embereknek nevezte a bevándorlókat. Ilyen a következetes baloldali értelmiség! Ha kell, takarít, ha kell, áldoz az eszme oltárán. De sajnos még saját bajából sem tanul, viszont rengeteg kárt okoz.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/heller-a-takarito-846160/

 

MUSZLIMTALANÍTÁS INDEX MÓDRA: A TETTES ALIG VALLÁSOS, PITI BŰNÖZŐ

Csépányi Balázs Magyar Idők

A nizzai terrortámadást követően azonnal elkezdődött a liberális médiában a terrorista „muszlimtalanítása”.

Nálunk az index járt az élen: már a cím sem volt semmi:

„Alig vallásos, piti bűnöző volt a tunéziai terrorista”

 

http://magyaridok.hu/kulfold/muszlimtalanitas-index-modra-tettes-alig-vallasos-piti-bunozo-848248/

 

SPEKULÁNSOK AZ UNIÓBAN

Novoszáth Péter Magyar Idők

 

A manipulatív eladások, shortolások története egybeesik a tőzsdék létrejöttével. Az árak manipulálása az Egyesült Államok tőzsdéin vált általános jelenséggé az 1930-as években. E manipulációk káros hatásai vezettek el az 1934-ben életbe lépett tőzsdetörvény megszületéséhez.

Soros György több alkalommal kijelentette, úgy véli, az euró nem fogja túlélni ezt a válságot, és egyértelműen deklarálta, hogy ő inkább aranyat vásárol. A Soros Fund Management, együttműködve más fedezeti alapokkal, több alkalommal agresszív shortolást folytatott az euró destabilizálására. Ennek következményeként az érintett fedezeti alapok a csökkenő részvényárfolyamok révén tehetnek szert jelentős profitra. Ami abból adódik, hogy az eladásra kölcsönadott részvényeket jelentősen alacsonyabb áron vásárolják vissza.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/spekulansok-az-unioban-829279/

 

A puccskísérlet éjszakájáról beszélt Erdoğan

ű

A török elnök arról beszélt a CNN interjúrészletében, hogy épp a török tengerparton lévő Marmarison a családjával nyaralt, amikor értesült a szerveződő eseményekről. Először a média képviselőit hívta össze, hogy a tévécsatornáknak nyilatkozzon, de az állami tévé adását blokkolták, ezért az okostelefonját használta arra, hogy az utcára hívja a török lakosságot. Úgy fogalmazott „az egyetlen nyelv, amit ezek a puccs-kísérlők, puccsisták megértenek, az egy ellenpuccs a nép által, amit a nép meg is valósított”.

Erdoğan nevetve fogadta a CNN riporterének kérdését, miszerint nem tartja-e ironikusnak, hogy a felhívása pont egy magánkézen lévő, független csatornán keresztül valósult meg, és talán jobban megbecsüli a szabad sajtót és a közösségi médiát ezután.

„Amikor a szabad sajtó kerül szóba, sose voltak ezzel fenntartásaim” – mondta Erdoğan. A sajtószabadságot féltőknek viszont azt üzente, hogy a médiában is voltak a puccsot támogató emberek, akiket „megfelelő módon kell kezelni”, hiszen ő maga is egy demokratikusan választott elnök, akit a nép el fog számoltatni, ha nem csinál semmit.

Erdoğan kiemelte, hogy két testőre is „mártír halált halt”, miközben megakadályozták az elfogását.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160719_a_puccskiserlet_ejszakajarol_beszelt_erdogan

 

Kínaiak vehették meg a Rác fürdőt

 

Egy kínai nagybefektető megnyithatja a Rác fürdőt és a mellette lévő hotelt. A hat éve elkészült, de azóta zárva tartó, romló állagú épületegyüttes sokmilliárdos veszteség helyett így még bevételt is hozhat a fővárosi önkormányzatnak. A vételárat a kínaiak már átutalták.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/fordulat_kinai_kezbe_kerulhet_a_legendas_fovarosi_ingatlan.617979.html

 

Schmittelt Trumpné - Obamáéktól lopta a szöveget

 

Melania Trump, a várható amerikai republikánus elnökjelölt, Donald Trump felesége egy részében gyanúsan hasonló beszédet mondott a párt elnökjelölt-választó gyűlésén ahhoz, amelyet Barack Obama jelenlegi elnök felesége, Michelle Obama mondott el nyolc évvel ezelőtt.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/schmittelt_trumpne_obamaektol_lopta_a_szoveget.617983.html

Baán László: A Liget elleni tiltakozásokat a politika motiválja

 

Kiállításokról, a Ligetről és arról is beszélt a 888.hu-nak Baán László, hogy a "Budavári Palotába miniszterelnök sohasem fog beköltözni".  A Liget Projekt kormánybiztosa, aki egyben a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is, az interjúban a múzeum sikereiről is beszélt.

 

http://www.origo.hu/itthon/20160719-baan-laszlo-szepmuveszeti-muzeum-liget.html

Jaj, de fura, hogy pont a választás évében lettek 1400-zal többen a bajaiak

Különös demográfiai jelenségre figyelt fel a Sikeres Bajáért Egyesület: városuk népessége hat éve folyamatosan fogyatkozik, de a folyamat 2014-ben

a legandás bajai választás évében váratlanul megfordult.

Sajnos az örvendetes népszaporulat gyorsan a visszájára fordult, 2015 január 1-én 1665 fővel csökkent a város népessége.

Ezek alapján Juhász Péter, az Együtt társelnöke választási csalásra gyanakszik - volt körzet, ahol 17 szavazaton múlt a Fidesz győzelme az önkormányzati választáson -, ezért most feljelentést tett.

 

http://444.hu/2016/07/19/jaj-de-fura-hogy-pont-a-valasztas-eveben-lettek-1400-zal-tobben-a-bajaiak

 

Szerző Amerikai Népszava July 19, 2016

CECÍLIA, KATA ÉS TÍMEA CLEVELANDBEN

 Clevelandben, a republikánus konvenció első napján, az est fő szónoka Kelet-Európa leánya, a szlovén Melania Trump volt, akinek az lett volna a szerepe, hogy bemutassa Donald Trump "emberi arcát". Hogy Donald Trump-nak van-e emberi arca, azt nem tudtuk meg, mert ebből a beszédből az nem derült ki. A First Lady babérjaira pályázó volt modell képtelen volt akár egyetlen őszinte szót mondani Trump "emberi oldaláról". Az előző feleség korábban megtette ezt, állítása szerint Trump őt verte.

https://nepszava.us/blogs/news/cecilia-kata-es-timea-clevelandben

 

 

 

 

 

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.