2016, július 2 - 09:45 Sajtószemle

Tűzszerészek dolgoztak az egykori hortobágyi bombázó lőtéren, amikor felrobbant egy bomba. Négy tűzszerész meghalt

http://hvg.hu/itthon/20160701_bomba_robbant_hortobagyon_tobb_halott_is_lehet

 

Fekete pólósok a Kossuth téren: 'Beteg ez az ország, és betegek a politikusok'

részletes tudósítás

 

Péntek este hat órakor több ezren mentek ki a Parlament elé a Kossuth térre, ahol virrasztással kísért, hajnalig tartó demonstrációt tartanak. A tüntetést a fekete pólós ápolók mozgalmának vezéralakja, Sándor Mária hirdette meg a Semmelweis-napra az egészségügyi dolgozók helyzetének javításáért.

Varga Andrea arról is beszélt hogy az egészségügy Frakas Flóriánjai, mint például Cser Ágnes, azt üzenték, hogy nem hörögni kell az utcán. Egyszer azonban minden igazság kiderül, például az is, hogy az a 4 milliárd, amit béremelésre szántak, csak 2 milliárd. Egy védőnőnek mindössze 35 ezer forint jut. Az is kiderült, hogy ez nem munkabér, hanem csak finanszírozási támogatás, és így már csak 4200 forint fordítható bérre - de az is „szuperbruttó", amiből a végén két-háromezer forint marad.

Egy heti buszjegy ára.

Sándor Mária: Nem engedtek plakátolni

Szinte sehol sem engedték kirakni a tüntetés plakátját a kórházakban, hiába kértek rá engedélyt - nyilatkozta a Klubrádiónak Sándor Mária. A fekete pólós mozgalom vezéralakja - akinek nyilatkozatát a Kettős Mérce idézte - úgy fogalmazott, az egészségügyben dolgozóknak felajánlott béremelés megosztó, hiszen sok olyan kolléga marad ki belőle, akik létfontosságú munkát végeznek. "És hiába örülnek még a legkisebb pénznek, akár egy bérletnek is az ápolók, annyira nagy a szükség, ez a jó 26%-os emelés nem fogja hazahozni azokat, akik külföldre távoztak, és nem inspirálja majd a fiatalokat, hogy erre a pályára lépjenek".

A program szerint az este folyamán többek között Dés László zenész, Parti Nagy Lajos költő, Grecsó Krisztián író, Danics Dóra énekes és Kollár-Klemencz László zenész és a PaDöDő együttes lépnek fel.

 

http://nol.hu/belfold/megtelt-a-kossuth-ter-sandor-mariaert-1621951

 

Ez az MNB-alapítványok nagy trükkje

Az a nagy trükk abban, hogy a jegybanki alapítványok sorra kezdeményeztek maguk ellen eljárásokat a közbeszerzési hatóságnál, hogy így csak az elmúlt egy évben kötött szerződéseket tekintheti át a döntőbizottság (hivatalból történő eljárás esetén azonban öt évig is visszanyúlhatnának), és az esetleges büntetés is sokkal kisebb lehet. Így ha lesz is retorzió, azt minimalizálni tudja ezzel a húzással a Matolcsy vezette jegybank hat alapítványa, és elképzelhető, a személyi felelősség kérdése sem merül fel olyan élesen kisebb büntetés esetén.

Egy kisebb pofont kaptak az alapítványok azzal, hogy a héten egyenként 200 ezer forintos büntetést mért rájuk a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert korábban nem jelentkeztek be a közbeszerzési törvény hatálya alá.

http://nol.hu/gazdasag/ez-az-mnb-alapitvanyok-nagy-trukkje-1621959

 

Újabb feljelentés a Volner-ügyben

 

Személyes adattal visszaélés gyanújával Tényi István is feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen Volner Jánosnak, a Jobbik frakcióvezetőjének feltételezett titkos megfigyelése miatt.

Az ügyben Volner is feljelentést tett, miután a sajtóhírek szerint Habony Árpádhoz köthető Ripost című internetes bulvárlap fotókkal gazdagon illusztrált cikket közölt arról, hogy Volner egy „nőt vitt a bokrok közé Pécel közelében". Volner a parlament nemzetbiztonsági bizottsága jobbikos tagjának, Mirkóczki Ádámnak a közvetítésével az Alkotmányvédelmi Hivataltól is segítséget kért, hogy nézzék át a kocsiját, nem rejtettek-e el benne például nyomkövetőt.

A botrány kirobbanása óta a hatóságok mélyen hallgatnak, névtelenséget kérő forrásaink pedig arról számoltak be, hogy nem igazán veszik komolyan Volner bejelentését és ahogy fogalmaztak: nem is igen kívánnak egy paranoiás képviselő siralmaival foglalkozni. Meglehet azonban, hogy Tényi feljelentése álláspontjuk felülvizsgálatára kényszeríti a hatóságokat.

Tényi feljelentésében külön is felhívta a figyelmet a propeller.hu írására, amelyből az derül ki: minden bizonnyal valótlanul állította a Ripost, hogy a „Legyen az olvasóriporterünk!" felhívásra küldte be egy ismeretlen „olvasóriporterük" a Volner-sztorit. A képekhez kapcsolódó elektronikus nyomok ugyanis arra utalnak, hogy a képeket és feltehetőleg a cikket is már a felhívás megjelenése előtt feltöltötték a Ripost szerverére. Ha helytálló a propeller.hu megállapítása, az csak megerősíti Volner azon állítását, miszerint már hetekkel korábban ismeretlenek követték és megfigyelték, az ominózus autó többször elkísérte a programjaira. Fekete Gy. Attila

http://nol.hu/belfold/ujabb-feljelentes-a-volner-ugyben-1621957

 

Még a Fidesztől is elnézést kért a dékán egy 2018-as kormányváltással fenyegető belső levélért

 

A pécsi Fidesz prominenseinek és az Emmi vezetőinek is cécézte a Pécsi Tudományegyetem egyik dékánja azt a levelet, amelyben elhatárolódott egy korábbi, saját nevében szétküldött lobbilevéltől.

 

http://nol.hu/belfold/meg-a-fidesztol-is-elnezest-kert-a-dekan-egy-2018-as-kormanyvaltassal-fenyegeto-belso-levelert-1621921

 

Orbán üzent L. Simon kirúgásával, Némethné körül elfogyott a levegő

 

A Népszabadságot kormányközeli források úgy tájékoztatták, hogy L. Simonnak inkább azért kell távoznia, mert „üzleteit" már a miniszterelnök is megelégelte. Úgy tudjuk, a 2014-es választások óta nem ez volt az első alkalom, hogy Orbán Viktor elgondolkodott L. Simon menesztésén, jóllehet a személyes kapcsolatuk régóta jó.

Lázár pedig azt tanácsolta L. Simonnak, hogy megint verseket kellene írnia inkább. Feleségével szintén az újságok címlapjára került az asszony földvásárlásai ­miatt. Az államtitkár akkor azt mondta, hogy 80 hektár földjük van, azt szerették volna 300-400 hektárra növelni – potom 281 millió forintért. Azt a saját dolguknak nevezte, hogy rokonoktól vagy a banktól szereznek rá pénzt.

Forrásaink szerint

L. Simon László menesztése üzenetnek is tekinthető, hogy „az üzletelésnek is van határa"

a kormányoldalon.

Egyesek tudni vélik, hogy L. Simonnak a lovasberényi kormányüdülő körüli sürgölődése lehetett az utolsó csepp a pohárban. (A Demokratikus Koalíció tegnap állampolgári bejelentésekre hivatkozva közölte: az üdülő az államtitkár érdekeltségébe kerülhetett.) Az viszont tény:

 

http://nol.hu/belfold/ezert-tavozik-az-orban-kormany-ket-allamtitkara-1621843

 

Liberálisok a kvóta-népszavazásról: Álljunk bele az igenbe!

 

A kvótarefenrendum bojkottja helyett a Liberálisok elnöke arra szólítja fel a demokratikus ellenzék tagjait, hogy álljanak bele az igenbe, mert ezzel tehetnek hitet amellett, hogy Magyarország helye az unióban van.

 

http://nol.hu/belfold/liberalisok-a-kvota-nepszavazasrol-alljunk-bele-az-igenbe-1621955

 

Tállai földjén már gőzerővel épül az új Felcsút

 

Felcsút kicsiben. Vagy nagyban. Így illetik mostanság Mezőkövesdet, amelynek futballcsapata feljutott az első osztályba, és egy egymilliárd forintból épült stadionban várja ellenfeleit.

 

Az új mezőkövesdi stadion több lépcsőben, nagyjából egymilliárd forintból épült meg, de volt olyan helyi forrásunk, aki szerint ha mindent összeszámolunk, ezt az összeget több száz millióval túllépték. A „napos oldali” lelátót, ahol a VIP-páholy is elhelyezkedik, június elején adták át ünnepélyesen, de

már gőzerővel épül Zsóry-fürdő volt autóskempingjének területén egy félmilliárdos sportkomplexum 42 szobás szállodával, műfüves és edzőpályákkal, fedett csarnokkal.

A beruházást közbeszerzési eljáráson a Penta Industry Ipari Erőműtechnikai Fővállalkozó és Szolgáltató Kft. nyerte el, amely 2011-es alakulásakor még nettó kétszázmilliós árbevételt produkált, tavaly azonban már 4,6 milliárdot, nem kis részben közbeszerzések révén.

 

http://nol.hu/belfold/felcsut-matyofoldon-1621807

 

Miniszteri magánvélemény

Pápay György, Magyar Nemzet 

 

Lehet-e magánvéleménye egy kormányinfót tartó miniszternek? És szerencsés-e, ha ezt megosztja a sajtó képviselőivel? Az utóbbiak számára biztosan, hiszen van mit cincálni, elemezni, van miről teóriákat gyártani. Hogy vajon miféle mesterterv részeként dobta be Lázár János a köztudatba, hogy ha megkérdeznék, ő bizony az EU-ból való kilépésre szavazna. Vagy csak az a nagy szíve diktálta neki, ha már úgyis ő az a kormánytag mostanában, aki váratlanul felfedezte, hogy vannak elvei (lásd a vasárnapi zárva tartás eltörlését követő sasszézását). Ha nem lennénk szem- és fültanúi a miniszteri magánvéleményt követő kormányzati tűzoltásnak, hajlamosak volnánk az előbbire gyanakodni. Hiszen kora ősszel nálunk is népszavazás lesz, ezért a nyári melegben is magasan kell tartani a politikai hőfokot. No és persze az érvényességi küszöb átlépéséhez nemcsak a szimpatizánsokat kell elvinni, hanem az ellendrukkereket is, őket pedig mi mozgósítaná jobban, mint a vélt vagy valós kormányzati kilépési szándék.

Csakhogy ha ez volt a terv, akkor egy kicsit túltolta. A miniszter magántermészetű elképzeléséről ugyanis nemcsak a hazai baloldal pártjai vagy a Fidesz és a Jobbik közti szürke zónában rekedt szavazók értesültek, hanem a brit lapok is, amelyek máris arról kezdtek cikkezni, hogy lám, recseg-ropog az EU egész gépezete.

http://mno.hu/vezercikk/miniszteri-maganvelemeny-1349992

 

Tamáska Péter Elégedetlenség, liberalizmus

Magyar Hírlap

Tekintélyuralmi ajánlatok a liberális demokrácia csődjére? Nyugaton nyomott a hangulat: a liberális társadalom első helye a világtörténelem ranglistáján megkérdőjeleződött.

Az új jobboldali politikusok fellépése is ezt mutatja, s Anne Applebaum, a szovjet világ és a Gulagok történetíró asszonya szerint a nyugati társadalom bukása Donald Trump fellépésével kézzelfogható közelségbe került. Ha Trump győz - mondja -, Amerika az elszigetelődést fogja választani, s Ausztriában Norbert Hofer győzelemmel felérő veresége is arra utal, hogy politika birodalmában a divat nagy változáson megy keresztül: az erotikus rövid szoknyákat illedelmes hosszú szoknyák követhetik, s a gazdagok globális kormányzatát felválthatja a szegényeké, pontosabban az ifjú, magukat kijátszottnak érző középrétegeké. Ahogy Erdogan szembekerült a „fehér törökökkel”, a kemalista és amerikánus gazdag elittel, s a „fekete törökökre”, a török társadalom szegényebb rétegeire és a hívőkre támaszkodik, úgy hirdeti meg Donald Trump az új patriotizmust, amellyel az amerikai kisember „identitása egy darabját” visszakaphatja. 

http://magyarhirlap.hu/cikk/59909/Elegedetlenseg_liberalizmus

 

Kövér László: Társadalmi atomkatasztrófa, lelki, szellemi szétesés fenyeget

Súlyos következményei lehetnek a kísérletnek, amelyet a balliberális oldal végez az embereken

Magyar Hírlap

Homogenizált, dekulturalizált masszát, a „multikulti” társadalmát kívánják létrehozni. - Ez a mentalitás, illetve a belőle fakadó politika életellenes, nem tud kapaszkodót nyújtani.

Attól, hogy az az Európai Unió rosszul működik, még nem feltétlenül kell kilépni belőle. Meg kell próbálni megváltoztatni – mondta a lapunknak adott interjúban Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A fideszes politikus kifejtette, a Brexit kapcsán nem a britek, hanem az EU rontott el valamit. Szerinte az a kísérlet, amelyet a balliberális, kozmopolita oldal végez az emberek nemi, vallási, nemzeti identitásának módszeres aláásásával, „társadalmi értelemben egy csernobili atomkatasztrófával fenyeget”.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/59914/Kover_Laszlo_Tarsadalmi_atomkatasztrofa_lelki_szellemi_szeteses_fenyeget

 

Soros elnökség rossz kezdéssel

Egyre kellemetlenebb helyzetbe kerül a szlovák kormány Robert Kalinák belügyminiszter kétes ügyei miatt. A botrány egy Pozsony szempontjából igen kényes időszakban robbant ki: az ország július elsején vette át az Európai Unió soros elnöki tisztségét Hollandiától. A kabinetnek tehát most nagyon nem lenne szüksége kormányválságra.

 

http://nepszava.hu/cikk/1098751-soros-elnokseg-rossz-kezdessel

 

Kovács Zoltán is kilépne az Európai Unióból

Kovács az ATV-ben volt vendég, ahol arról beszélt, hogy a Nagy-Britanniában történtek a Brüsszelben elkövetett hibák következményei.

Majd arra a kérdésre, hogy személyesen a kilépés mellett szavazna-e, ha lenne ilyen referendum, azt válaszolta, hogy amennyiben a migrációs kérdés kapcsán tennék fel a kérdést, akkor igen. Észérvek alapján szerinte benne egy ellenkező vélemény fogalmazódna meg, nem a bennmaradás mellett. Utána viszont kifejti, hogy épp ezért kell elvenni Brüsszeltől a bevándorlással kapcsolatos kérdések kezelését, hogy ne kerülhessen sor ilyen népszavazásra. 

Az egész előadást nehéz máshogy értelmezni, mint a jogilag sem stimmelőkvótanépszavazás elé szánt hisztériakampány egy elemét, hiszen az éppen migrációs kérdésekről fog szólni, igaz, semmiféle érdemi felhatalmazást nem fog nyújtani a kormány számára.

http://444.hu/2016/07/01/kovacs-zoltan-is-kilepne-az-europai-uniobol

Megvan Orbán Viktor válasza, ő így szavazna hazánk uniós tagságáról

 

Pénteken délelőtt ezért elküldtem három kérdést Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének:

1. Orbán Viktor miniszterelnök mit gondol, hazánknak bent kellene-e maradnia az Európai Unióban?

2. Egy esetleges kilépésről szóló népszavazáson hogyan szavazna?

3. Mit gondol Lázár János kijelentéséről?

Meglepő módon hamar érkezett válasz, bár nem olyan, amilyenre számítottam:

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Ebben a témában kérem, Orbán Viktor EU-csúcs utáni mintegy 70 perces sajtótájékoztatóját tekintse irányadónak!

Üdvözlettel: Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke

 

Ez alapján tehát most megválaszolom, hogyan szavazna Orbán Viktor Magyarország EU-tagságáról egy népszavazáson.

A válasz: sehogy.

Pontosabban erre a kérdésre most nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/01/megvan_orban_viktor_valasza_o_hogy_szavazna_hazank_unios_tagsagarol/

 

Navracsics Tibornál senki sem talányosabb, ha az EU-tagságunkról van szó

Arra a kérdésünkre, hogy igennel vagy nemmel szavazna-e egy Magyarország uniós tagságáról szóló népszavazáson, Navracsics Tibor a következő meglepő választ adta:

Élnék a szavazás titkosságával.

Az Európai Bizottság oktatásért és kultúráért felelős biztosának azt a kérdést is feltettük, mit gondol Lázár János és Kovács Zoltán nyilatkozatáról. Navracsics ezt ennyivel kommentálta:

Mindketten a magánvéleményüket mondták el.

http://index.hu/belfold/2016/07/01/navracsics_tibornal_senki_sem_talanyosabb_ha_az_eu-tagsagunkrol_van_szo/

Deutsch Tamás is elárulta, kilépne-e az EU-ból, mint Lázár

Lázár Jánossal és Kovács Zoltán kormányszóvivővel szemben Deutsch Tamás maradna az EU-ban

"Remain. Természetesen a magánvéleményem. Ennyi" – írta a Twitteren

.

http://hvg.hu/itthon/20160701_deutsch_tamas_eu

 

Fidesz-alelnök: Tévedésben él, aki el akarja hagyni az EU-t

 

megkérdeztünk több kormánytagot és a Fidesz elnökségét. Elsőként Gulyás Gergely válaszolt, akit nemrég választottak meg a Fidesz alelnökének, és ő egyben az Országgyűlés alelnöke is. Őszintén elkeserít az az eltérő véleményeket nem tisztelő, intoleráns és Európa tradicionális értékeit figyelmen kívül hagyó brüsszeli elit, amelyet ma az Európai Unió számtalan meghatározó vezetője és bürokráciája alkot, akik tevékenységükkel komoly kárt okoznak az európai közösségnek

- kezdte ostorozni Gulyás az EU-t, de a folytatásban egyértelműen állást foglalt Magyarország uniós tagsága mellett, amikor kijelentette: "ettől még az európai nemzetek közötti intézményesült együttműködésnek nincs alternatívája" - írta Gulyás az Indexnek küldött válaszában. 

 

http://index.hu/belfold/2016/07/01/fidesz-alelnok_tevedesben_el_aki_el_akarja_hagyni_az_eu-t/

 

Botka kivár és figyel

Kíváncsian várja, merre indul el, milyen választási stratégiát szeretne megvalósítani a párt és az országos választmány. Azt, hogy az élvonalban küzd vagy inkább lelkesen szurkol a program végrehajtásához, ezt követően dönti majd el Botka László. Szeged szocialista polgármestere, akit Hiller István váltott az MSZP választmányi elnöki posztján a Népszavának arról beszélt, hétfő óta hallja, olvassa, hogy a párt frissen megválasztott elnökének milyen ötletei vannak az ő lehetséges politikai szerepvállalásáról.

 

http://nepszava.hu/cikk/1098733-botka-kivar-es-figyel

 

Esti mese szexuális molesztálással

Egy apa hétéves kislánya nemi szervébe nyúlkált, de a hatóságok szerint ez még nem bűncselekmény

Egyre több kiskorú ellen elkövetett szexuális abúzusra derül fény, ez viszont nem azt jelenti, hogy megnövekedett az erőszaktevők száma. A rejtve maradás csökken, de az ilyen ügyekben továbbra is nagy a látencia, a híradásokban megjelenő esetek csak a jéghegy csúcsát képezik. A közhiedelemmel ellentétben a gyerekek elleni szexuális erőszakot döntő többségében nem pedofilok követik el.

 

http://nepszava.hu/cikk/1098763-esti-mese-szexualis-molesztalassal

Direkt36

Földeket és milliókat is eltitkolt vagyonnyilatkozatában Tasó László államtitkár

 

Tényfeltáró projekt indult a képviselői vagyonbevallások adatainak összegzésére és a bennük rejlő ellentmondások feltárására. Tasó László államtitkár például éveken át adott le hiányos nyilatkozatokat.

http://www.direkt36.hu/

 

Bojár Gábor: Brexit után Huxit

 

nekem mint vállalkozó üzletembernek mit jelent az Európai Unió. Nem megpályázható forrásokat, mert soha nem pályáztunk sem hazai, sem uniós forrásokra, mindig a piacról próbáltunk megélni, és hiszem, hogy sikereinket ennek köszönhetjük. Ha tehát nekem üzleti szempontból nem az uniós forrásokat jelenti az unió, akkor mit?

Ezt is személyes élménnyel illusztrálnám. Sokáig nem értettem, hogy a korunkat meghatározó informatikai forradalmat miért az Egyesült Államok vezeti, hiszen a számítógépek működési elveit európaiak dolgozták ki, sőt a modern számítógépek őseit még a 19. században Európában alkották meg. Hasonlóan a motorizációhoz, az első autókat Európában készítették, de az életünket alapjaiban megváltoztató tömeggyártás mégis Amerikában lett belőle.

Amikor cégem, a Graphisoft 1989-ben megnyitotta szilícium-völgyi irodánkat, rövid idő után megértettem, miért van ez így. Ott minden induló cég azonnal egy hatalmas 300 milliós egységes piacra tervez, ehhez kap tőkét és ebben gondolkozik a legelső pillanattól. És hogy mitől egységes egy piac? Azonos pénz, egységes adó- és jogrendszer, egységes szabályzás és üzleti környezet, és még sokáig sorolhatnám, mitől érez egy vállalkozó egységesnek egy piacot.

http://hvg.hu/itthon/20160701_Bojar_Gabor_Brexit_utan_Huxit

Lendvai Ildikó Helyettünk-hősök

A minap megjelent a Népszavában egy karikatúra. Pápai Gábor rajzán a hatalmas termetű Piedone (Bud Spencer) karol át öles karjaival egy fát, és veti oda a hanyatt-homlok iszkoló őröknek: „Én a Ligetvédőkkel vagyok!”

Ezt szeretnénk. Hogy jöjjön egy hős, és oldja meg. Csapjon szét a rosszak között, csináljon rendet, vidáman és magabiztosan, ahogy Piedone szokta. Hiszen a közvélemény-kutatások szerint a budapestiek háromnegyede nem ért egyet azzal, amit a Ligettel terveznek. A kormánybiztos mégis elmondhatta: „tiltakozók szűk, garázda csoportja” áll csak szemben velük.

Érthető. Nem érünk rá mindnyájan éjjel-nappal odakint táborozni, átlagpolgár nemigen láncolja magát semmihez, nem mászik fel a kémény tetejére, hogy onnan buzdítsa a többieket. Mi nem vagyunk rasztahajú énekesek, ez nekünk túl sok. Több tízezred magammal én is aláírtam mindenféle petíciót, részt vettem demonstrációkon, de ha most ott is lettem volna, valószínűleg nem mászom ablakba vagy tetőre. Ebben a korban elég hülyén festenék forradalmárként. Tuti, hogy lepotyogtam volna, tűzoltók és rendőrök nélkül is. Arra meg végképp nem vágyom, hogy kipróbáljam: töri-e az ember csuklóját a bilincs, és milyen az éjszaka egy kórház zárt osztályán. Csinálja inkább Komáromy Gergely, ő úgyis olyan hippis. Aki ugyan a végén önként lemászott, de az ígéretek ellenére mégis leteperték, és úgy téve, mintha nem tudnák, mit keresett a magasban, öngyilkosjelöltként vitték a pszichiátriára. („Száll a kakukk fészkére a Ligetben” - írta egy internetes portál.) Vagy csinálja tényleg Piedone. De kellett valaki, aki nem hagyja elsunnyogni: az új Közlekedési Múzeum alatt 8000 négyzetméteres mélygarázs, 9000 négyzetméteres föld alatti kiállítóterem, mellette meg valami hivatal csodapalotája épül. A sok földbe épített betontól megváltozik a talaj vízáteresztő képessége, a kivágott fák mellett mások is elpusztulhatnak.

http://nepszava.hu/cikk/1098714-helyettunk-hosok

 

Baán Lászlóék feljelentik a ligetvédőt verő biztonsági emberüket

 

A Városliget Zrt. feljelentést tesz a tiltakozó bántalmazása miatt - közölte péntek este Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

"A Liget Budapest Projekt eddig és a jövőben is csak a jogszabályoknak minden szempontból megfelelő eljárást tart elfogadhatónak valamennyi, a projekttel kapcsolatos tevékenység során és elítél bármely erőszakos, önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetet" - olvasható a közleményben.

"Egy, a mai napon nyilvánosságra került videófelvételen az látható, hogy a Közlekedési Múzeum munkaterületén a tetőn dolgozó személy egy oda felmászó – a munkaterületen illegálisan tartózkodó – tiltakozót bántalmazott. A fenti elvi álláspont alapján a bántalmazás miatt a Városliget Zrt. feljelentést tesz" - közölte Baán.

Az előzmények: a ligetvédők hónapok óta tiltakoznak a Közlekedési Múzeumnál a Városliget "oktrojált" beépítése ellen, ennek során többször is összetűzésbe keveredtek a kirendelt biztonsági emberekkel. Az aktivisták egyikét, Komáromy Gergelyt az egyik őr pénteken minden előzmény nélkül hasba rúgta. Az esetről videófelvétel is készült:

http://nol.hu/belfold/baan-laszloek-feljelentik-a-sajat-biztonsagi-emberulet-1621987

 

Nincs az a botrány, ami után a Fidesz az út szélén hagyná a haverokat

 

Nemi erőszak kísérlete? Rendőrverés? Plágium? Ha látszólag bele is bukik egy-egy ilyen ügybe egy fideszes politikus, aggódnia azért nem kell. Valahogy úgyis megtalálják később is a jól hangzó pozíciók, közpénzes állások.

Lengyel Zoltán fideszes képviselőt 2007-ben megpróbálták igazoltatni a rendőrök, de az éjjeli rutinakció dulakodássá fajult, majd felfüggesztett börtönbüntetéssel ért véget. A politikusnak ez – és pár meztelen fotó – akkor a karrierjébe került. Legalábbis látszólag, mert – mint most kiderült – még mindig jól fizető, havi 800 ezret hozó munkát kap egy állami cégtől, a Magyar Nemzeti Kereskedőháztól.

Nem csak Lengyel frissen kiderült ügye mutatja, hogy ha egy fideszes politikus belebukik egy közéleti botrányba, de a saját pártjával nem rúgja össze a port, akkor még nem feltétlenül kell elbúcsúznia a közpénzektől, illetve a különböző állami posztoktól.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/01/lemondott_politikusok_uj_posztjai/

 

Keményen visszaszól a dékánoknak a túlkoros HÖK-elnök

 

Meglepő stílusban vágott vissza a hivatali idejét 8 évvel túllépő HÖK-elnök a dékánoknak, akik távozásra kérték. A túlkoros diákelnök érvei három téma köré csoportosíthatóak.

1.    Kommunistázás. 

2.    Nem lopott, nem csalt, nem úgy, mint egyesek.

3.    Az egyetem vezetőinek a témához nem kapcsolódó, vélt hibái, és az egyetem problémái.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/01/kemenyen_visszaszol_a_dekanoknak_a_tulkoros_hok-elnok/

 

Milliárdokat fizetünk a szovjet nyugdíjasoknak

 

A magyar állam havi több mint egymilliárd forintnyi nyugdíjat fizet orosz és ukrán állampolgároknak egy fél évszázados magyar-szovjet megállapodás alapján - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatásából.

A dologra Varju László független országgyűlési képviselő, DK-tag kérdezett rá. Rétvári Bence államtitkár válasza szerint tavaly decemberben 1,12 milliárd forintot fizetett ki a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az exszovjet nyugdíjasoknak, és ez a szám "általában növekedést mutat".

 

http://index.hu/gazdasag/2016/07/01/milliardokat_fizetunk_a_szovjet_nyugdijasoknak/

 

Egyre többen sejtik, hogy megjelent az MSZP-ben a Fidesz

Erről nyíltan elsőként néhány hete Szanyi Tibor panaszkodott egy Narancs-interjúban. Arról beszélt, hogy „sajnos vannak a pártban olyan erők is, amelyek a fennálló status quóban érdekeltek”, a pártban pedig fideszes kollaboránsok működnek, akiknek „nem hiányzik, hogy egy meglendült MSZP miatt ellehetetlenítsék őket.”

Több csalódott szocialista szerint Molnár Gyula győzelme egyenlő a „régi, ballib MSZP” győzelmével, és a fővárosi értelmiség illetve kerületi vezetők diadalának tekinthető. Molnár célja az, hogy 2018-ban a Fidesz illetve a Jobbik jelöltjével szemben egy baloldali-liberális jelölt neve szerepeljen a szavazócédulákon.

Tény, hogy több volt pártelnök és meghatározó figura állt ki (nyíltan vagy csak háttérben) Molnár mellett, ki-ki vérmérséklete szerint.

„Molnár ragyogó választás a Fidesz számára"

– tette világossá a 444 kérdésére (a bukó miatt egyébként nyilván sértett) Szanyi, hogy a kormánypártok az ügyészség befolyásolásán keresztül markukban tudják tartani az új MSZP-elnököt.

http://444.hu/2016/07/01/egyre-tobben-sejtik-hogy-megjelent-az-mszp-ben-a-fidesz

 

Váratlanul előkerült Mészáros Lőrinc 700 milliós horvátországi villája

 

Zadarski.hr horvát lap arról adott hírt, hogy Ivan Rakitic, a Barcelona sztárja a családjával nyaralni érkezett egy Zadartól nem messze lévő tengerparti házba. A lap megemlíti, hogy a focista az eszéki klub, vagyis az NK Osijek tulajdonosának, azaz Mészáros Lőrincnek a villájában tölti a szabadságát.

A Rakitic család érkezéséről még paparazzi fotókat is közölnek.

A felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatában valóban szerepel egy Vir szigetén lévő ingatlan, a kérdéses villa azonban nem ott, hanem Ugljan szigetén található, tehát valószínűleg nem ez az, amiről nyilatkozott (cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk a polgármester-vállalkozót, hogy reagálni tudjon).

http://hvg.hu/gazdasag/20160701_Igy_nez_ki_Meszaros_Lorinc_700_millios_adriai_villaja

 

Matolcsy magyarázkodik a rettegett 8-as miatt

 

Írásban válaszolt Bárándy Gergely szocialista képviselő kérdéseire Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Bárándy annak próbált utána járni, hogy vajon Matolcsy tényleg hivatalból üldözi-e a 8-as számot, és hogy emiatt szerepel-e pontatlanul az MNB honlapján a bank székhelyének a címe. Ez régebben Szabadság tér 8-9 volt, most viszont csak Szabadság tér 9-ként van feltüntetve.

 

http://444.hu/2016/07/01/matolcsy-magyarazkodik-a-rettegett-8-as-miatt

 

Száraz István cége, a Vs kiadója két és félszer annyit húzott be az eltitkolni próbált MNB-s támogatásokból, mint amit egyébként megkeresett

 

Épp egy hónappal a határidő letelte után közzétette 2015-ös eredményét a Vs.hu kiadója, a New Wave Production Kft. Száraz István cége (tényleg az övé, erről később) arra hivatkozott legutóbbi cikkünk után, hogy könyvelőt váltottak, ezért csúszott a beszámoló leadása.

Az MNB-s ajándék majdnem a háromszorosa annak a pénznek, amit a Vs-nél dolgozó mintegy negyven embernek bérben kifizettek. Ez alapján világosan látható, hogy a tartalmak előállítása nagyságrendekkel kevesebbe került az azok után lenyelt támogatásoknál.

 

http://444.hu/2016/07/01/szaraz-istvan-cege-a-vs-kiadoja-ket-es-felszer-annyi-huzott-be-mnb-tamogataskent-mint-amit-egyebkent-megkeresett

 

ÚJRA BÍRÓSÁG ELÉ ÁLL HUNVALD GYÖRGY

FORMAI OKOK MIATT ÚSZTA MEG A TOVÁBBI BÜNTETÉST

Magyar Idők

 

A Fővárosi Törvényszék perújítást rendelt el Hunvald György hűtlen kezeléssel kapcsolatos ügyé­ben. A fővárosi főügyész szerint a volt szocialista polgármesterre a bizonyítékok alapján börtönbüntetést szabhatnak ki.

 

http://magyaridok.hu/belfold/ujra-birosag-ele-hunvald-gyorgy-797485/

 

SOROS SOROS VEZÉRCSELE

Csontos János Magyar Idők

 

Nem tudom, hogy egy uniós szervezetnek miért is kell meghallgatnia egy amerikai állampolgárt az európai adófizetők pénzén, amikor minden érettségizett tudja, hogy az illető másik csapatban játszik.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/soros-soros-vezercsele-797938/

 

BOTKA-ÜGY: A FELJELENTÉS KIEGÉSZÍTÉSÉT KÉRTE AZ ÜGYÉSZ

Borsodi Attila Magyar Idők

 

Feljelentés-kiegészítést rendelt el csütörtökön a Csongrád Megyei Főügyészség a Botka László szegedi MSZP-s polgármesterhez köthető Ligetfürdő Kft. értékesítésével kapcsolatos ügyben – tudta meg lapunk Szanka Ferenc csoportvezető ügyésztől. A megyei vádhatóság a munkával a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

Az önkormányzat 1,4 milliárd forintért adta el a cégben levő 80 százalékos üzletészét a kisebbségi tulajdonos Hunguest Hotels Zrt.-nek, miközben a társaság által működtetett Napfényfürdő Aquapolisnál 8 milliárd forint értékű fejlesztés volt, ebből körülbelül 6,5 milliárd forintot tett ki az újabb beruházás. A költségekből 3 milliárd forintot uniós támogatás, ugyanekkora összeget a Magyar Fejlesztési Bank hitele fedezett. Német Ferenc közölte, a szerződés egyértelműen Botkához köthető, de azok felelősségét is vizsgálni kell, akik a döntést a közgyűlésben megszavazták.

 

http://magyaridok.hu/belfold/botka-ugy-feljelentes-kiegesziteset-kerte-az-ugyesz-796960/

 

Ceglédi: A kényeskedőkről

 

Az erőszak nem akkor kezdődött, amikor Soma megmarkolta a 19 éves egyetemista lány nyakát Fonyódligeten, hogy kiszorítsa belőle a levegőt.

Nem is akkor, amikor Kiss Lászlóék lefogták a fürdőruhás lányt. Nem is az ecetes víz bekészítésével. Az erőszak akkor kezdődik, amikor egy agresszor behatol egy gyengébb ember intim szférájába, és a környezet ezt nem szankcionálja, nem jelöli ki a határokat. Ez egy folyamat, pincébe vezető lépcső, egyre lejjebb lépdelve a sötétbe.

A „gólyatábori erőszakoló” néven elhíresült gazember fölöttem járt a gimnáziumban. Soma, ez volt a beceneve. Nem voltunk barátok, legfeljebb ismerősök, de gyakran találkoztunk: a mi osztályunk a régi díszteremben kapott helyet, a sarokban egy zongorával. Soma pedig jól tudott zongorázni, a nagyszünetekben rendszeresen feltűnt a termünkben. Az állandó repertoár része volt az East 17 It's Alright című száma; hömpölygő zongorafelvezetés, hatásos – egy igénytelen külsejű figurától, meglehetős önbizalommal. Színész akart lenni. Iskolai bulikon zeneszolgáltatás, iskolarádió, kóruséneklés, videókészítés – ilyesmi szerepekben tűnt fel.

De ugye, ez eddig nem bűn. Az már inkább, amit az egyik osztálytársa, kollégiumi szobatársam mesélt röhögcsélve, hogy Soma állítólag rejtett kamerával szokta szex közben felvenni a lányokat, azok tudta nélkül.

http://hvg.hu/itthon/20160630_Cegledi_A_kenyeskedokrol

 

"Te gerinctelen p..csa" – Ewan McGregor nekiment Boris Johnsonnak

 

Ewan McGregor skót színész a Twitteren fakadt ki, miután meglepetésre kiderült, hogy a brit kilépéspártiak vezéralakja, Boris Johnson nem indul a miniszterelnöki székért.

 

http://hvg.hu/vilag/20160701_mcgregor_boris_johnson

 

Tényleg megússzák fejenként kétszázezer forint bírsággal az MNB alapítványai a közbeszerzések nélküli közpénzköltést?

 

Pár napos hír, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) hat jegybanki alapítvány kapcsán valamiféle jogsértést állapított meg, és megbüntette kétszázezer forintra őket. És nagy a felháborodás, hogy tényleg ennyivel megússzák? Megpróbáljuk röviden elmagyarázni, miről is szólt a KDB döntése, és hogy mi várható még az ügyben. Annyit kijelenthetünk, hogy a sztorinak biztosan nincs vége. Ebben a pillanatban közel negyven eljárás folyamatban van a KDB előtt jegybanki alapítványi jogsértések gyanúja miatt, az eljárások vége pedig lehet több szerződés semmisége is.

 

https://atlatszo.hu/2016/07/01/tenyleg-megusszak-fejenkent-ketszazezer-forint-birsaggal-az-mnb-alapitvanyai-a-kozbeszerzesek-nelkuli-kozpenzkoltest/

 

Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó – pert nyertünk a KLIK ellen

 

A KLIK-nek ki kell adnia a tanári kifizetésekről szóló adatokat, amiből kiderül, hogy az elmúlt években hány tanár fizetése nem érkezett meg időben. A Fővárosi Törvényszék múlt hét csütörtökön első fokon kimondta: ez nem jelenthet aránytalanul nagy terhet a KLIK-nek.

A KLIK márciusra ígérte, hogy elárulja, hány tanár fizetése késett. Erről peren kívül egyeztünk meg, az ígéretét azonban nem tartotta be az intézményfenntartó, sőt az adatigénylések teljestéséért felelős munkatársuk elfutott a kérdéseink elől. Ezért folytattuk a pert.

A tárgyaláson a KLIK azzal védekezett, hogy az adatok egyben nem állnak rendelkezésükre, ezek összegyűjtése és anonimizálása pedig aránytalanul nagy terhet jelentene számukra. A bíróság ezt az érvet nem fogata el, mivel a technikai feltételek lehetővé teszik az adatösszesség előállítását. A KLIK ügyvédje elmondta, hogy az általunk kért dokumentumok pdf formátumban állnak rendelkezésre, és hogy ezeket nagyon nehéz lenne feldolgozni. A bíró erre ironikusan csak annyit mondott, hogy ha pdf-ekről van szó, akkor a KLIK használja az Adobe Acrobat Pro programot:

 

http://oktatas.atlatszo.hu/2016/07/01/az-igeret-szep-szo-ha-betartjak-ugy-jo-pert-nyertunk-a-klik-ellen/

 

Vásárhelyi Mária: Hogy Orbán is megértse

 

Üzenjük Orbánnak, hogy ő is megértse: ha a britek június 23-án, állításának megfelelően valóban arról szavaztak, hogy „Nagy-Britannia népei hogyan tudnak ellenállni a modern kori népvándorlásnak”, akkor ennek az üzenetnek az első számú címzettjei nem a háború elől menekülő üldözöttek, hanem a szigetországban munkát vállaló kelet-európai és ezen belül is a magyar bevándorlók voltak.

Ők azok ugyanis, akik ellen a nacionalisták és populisták a jóléti sovinizmus összes húrját sikeresen pengetve felhergelték a „keményen dolgozó angol kisembereket”, akik egyébként csak akkor lennének a jelenleginél is elégedetlenebbek, ha nekik kéne elvégezniük azokat a munkákat, amelyeket most a gazdasági bevándorlók vállalnak el. Nem véletlen, hogy a kelet-európai országok csatlakozása után éppen Nagy-Britannia nyitotta meg korlátozás nélkül elsőként munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott országok munkavállalói előtt, egyszerűen azért, mert szükségük volt képzett munkaerőre.

 

http://www.168ora.hu/velemeny/orban-viktor-brusszel-nagy-britannia-brexit-bevandorlas-david-cameron-146798.html

 

A Parlamentből az utcára vinné a politikát az MSZP új elnöke

 

A Demokratikus Koalíció ne bontson pezsgőt, mert míg Gyurcsány Ferenc egy gyenge MSZP-ben érdekelt, az MSZP új elnöke egy erősben, és vissza is szerezné az elszívott szavazókat - mondta az Origónak Molnár Gyula, aki figyelmeztetett: tud olyat mondani, ami fáj, és meg is teszi. Szerinte 2018-ban kell legyőzni a Fideszt, nem várhatnak 2022-ig, és úgy látja, egy választási párt és az olajfa-koalíció nem működne, inkább a koordinált indulás lehet a megoldás. Még mindig Botka Lászlót tartja az egyetlen olyan pártpolitikusnak, aki alkalmas miniszterelnök-jelöltnek. Interjú

 

http://www.origo.hu/itthon/20160701-mszp-molnar-gyula-elnok-interju-tisztujitas-dk-gyurcsany-orban-valasztas-2018.html

Üzenjünk a Fidesznek: most kéne leállni

Dévényi István Heti Válasz

Az urak jól szórakoznak.

Kitalálták az új szlogent, ami így hangzik: magánvélemény.

Lázár indította: Jó szívvel nem tudnék a bennmaradás mellett szavazni.

Kovács szóvivő folytatta: ha kizárólag az illegális migráció uniós kezelése képezné a döntés alapját, az nem a bent maradás mellett szólna.

De legalább Deutsch Tamás világgá twitterezte: Remain. Természetesen a magánvéleményem. Ennyi.

Csakhogy nem, politikus urak, nem ennyi. Kicsit nagyobb most már a tét, mint hogy mit mutat a legfrissebb közvélemény-kutatás. Most kéne leállni.

http://valasz.hu/publi/uzenjunk-a-fidesznek-most-kene-leallni-119368

Európai muszlimok tízezreiről derült ki, hogy támogatják a terrorizmust

Ablonczy Bálint Heti Válasz

Miközben a másodgenerációs török bevándorlók jól érzik magukat Németországban, harmaduk visszatérne a Mohamed idején fennálló társadalmi rendhez. A muszlim európaiakat vizsgáló felmérés sokatmondó tanulságai a csütörtöki Heti Válaszban.

 

http://valasz.hu/vilag/europai-muszlimok-tizezreirol-derult-ki-hogy-tamogatjak-a-terrorizmust-119354

 

Boris Johnson: Ez ostobaság

 

Egy riporter kapta el az utcán Boris Johnson volt londoni főpolgármestert, a brit kilépést pártoló kampány egyik vezetőjét. Johnson nem szívesen válaszolt a kérdésekre.

Mit tett ezzel az országgal?” – kérdezte egy járókelő Boris Johnson volt londoni főpolgármestertől, a Brexit-kampány egyik arcától az utcán, miközben ő épp a riporterek elől próbált meglépni. „Szerintem eléggé rendben van” – szólt Johnson válasza. A járókelő szerint szégyen, hogy miután a Brexit mellette kampányolt, nem viseli a következményeket, és nem indul a miniszterelnöki pozícióért.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160701_boris_johnson_ez_ostobasag

Elsőfokon elítélték a röszkei balhé vádlottjait

 

Határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépésének bűntette miatt kilenc szír és egy iraki állampolgárságú migránst ítélt el pénteken elsőfokon a Szegedi Járásbíróság.

 

Hat férfit egy év két hónap börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, őket négy évre kiutasítva Magyarország területéről. Egy vádlott - aki az átkelőnél megafonon keresztül is beszélt a tömeghez - három év börtönt kapott. Az ügy rossz egészségi állapotú vádlottjait egy év, a végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Közülük két férfit szintén kiutasított a bíróság, a már oltalmazott státust kapott nő esetében azonban nem adott helyt az ezt kérő ügyészi indítványnak.

 

http://migracio.mandiner.hu/cikk/20160701_elsofokon_eliteltek_a_roszkei_balhe_vadlottjait

 

A Helsinki Bizottság összeszedte a röszkei zavargásos ítélet 13 legabszurdabb részletét

 

http://444.hu/2016/07/01/a-helsinki-bizottsag-osszeszedte-a-roszkei-zavargasos-itelet-13-legabszurdabb-reszletet

Tiborcz István taxis kalandja

 

A miniszterelnök veje, unokájának apja tegnap éjfél körül a családi vállalkozásban működő Fröccs Teraszról tovább indult az éjszakába - számoltak be többen is az esetről. Bevágta magát egy taxiba és bemondta az egyik margitszigeti szórakozóhely címét.  A taxi ura ekkor megkérdezte, hol akar kiszállni, mert a szigetre nem hajthat be, mire érkezett a válasz, hogy a lehajtónál. A sofőr közlésére, miszerint ott is tilos a megállás, így folytatódott a párbeszéd:

       - Állj csak meg ott, b….meg!

       - De nem lehet, mert be van kamerázva, és én nem akarok szabályt sérteni - mondta ekkor még csendesen a „lebazmegelt” pilóta.

       - Tudod b….meg, ki vagyok én?

       - Nem b….meg, emelte meg a hangját ekkor már a sofőr is.

       - Majd megtudod,ha  kirúgatlak! - süvöltötte az ifjú nemes, vagy azért mert akkor vette agyra, hogy van e honban olyan ember, aki nem ismeri fel, vagy mert egyébként is régen elszokott attól, hogy neki valaki nemet mondjon.

       - Szállj ki azonnal! - ordított ekkor már - átvéve a stílust - a vezető is, ettől a hangtól viszont Tiborc annyira berezelt, hogy majdnem kitépte az ajtót, úgy menekült.

http://varosikurir.blog.hu/2016/07/01/tiborcz_istvan_taxis_kalandja

 

Fővárosi buszbeszerzés - Megszületett a kormánygarancia

Megszületett a kormánygarancia a fővárosi buszbeszerzés ügyében, a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlást szolgáltatás vásárlásával oldhatja meg a főváros. A Magyar Közlöny legfrissebb, pénteki számában jelent meg a kormányhatározat a 3-as metró pótlását szolgáló autóbuszokról.

 

http://nepszava.hu/cikk/1098727-fovarosi-buszbeszerzes---megszuletett-a-kormanygarancia

 

Brókerbotrány – a pert bukta a miniszter, lemondatnák

 

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint az LMP társelnöke nem sértette meg Fazekas Sándor jóhírnevét azzal, hogy azt állította, 400 millió forintot tőzsdézett el az adófizetők pénzéből a brókerbotrányban.

A párt szerint a bíróság döntése nem meglepő,

http://24.hu/belfold/2016/07/01/brokerbotrany-a-pert-bukta-a-miniszter-lemondatnak/

 

Csak most kezdett el zavarni valakit, hogy kétezer székely lakik a negyvenágyas soroksári panzióban

 

Közokirat-hamisítás gyanújával nyomozást rendelt el az ügyészség a nagybani piacon lévő panzióba bejelentkezett székely kamionsofőrök ügyében – majdnem két évvel cikkünk után.

A 2014-es önkormányzati választás előtt a Népszabadság számolt be elsőként arról, hogy egy negyvenágyas soroksári panzióba ezernél több kamionsofőr jelentkezett be állandó lakosként. Valójában nem laktak ott, azután jelentették be őket, hogy megszűnt a Waberer's csíkszeredai telephelye. A székelyföldi sofőröknek magyarországi címre volt szükségük, a szállítmányozó cég kamiontelepe mellett működő panzió pedig épp kapóra jött.

A lakossággyarapodás a szavazókörök kialakításakor a XXIII. kerület vezetésének is szemet szúrt, mivel a román, tehát uniós állampolgárságú, magyarországi állandó lakhellyel rendelkező kamionosok szavazhattak volna a helyhatósági választáson. Kérdésünkre az önkormányzat akkor azt válaszolta: a járási hivatallal egyeztetve arra jutottak, nincs jogszabályi korlátja annak, hogy egy címen hányan létesíthetnek lakóhelyet.

 

http://nol.hu/belfold/nyomoznak-a-fantomlakok-miatt-1621841

 

Tamás Ervin Miegyebek

 

Legyünk büszkék futballistáinkra, végre csapat benyomását keltették, de kerüljük az eposzi jelzőkben való tobzódást. A dicsőítés túllicitálása visszaüthet, mértéktévesztés a múzeumok éjszakáján képtárban kiállítani Király Gábor kesztyűit és mackónadrágját, nem kell Dzsudzsák Balázsnak díj a Szabolcs megyei közgyűléstől. Jó, ha a teljesítmény és az ünneplés arányban áll egymással, de erről már lekéstünk.

 

http://nol.hu/velemeny/miegyebek-1621905

 

Révész Sándor Hajrá, haza!

 

Mi van akkor, ha legjobb eszünk szerint azt gondoljuk, hogy a hazában uralkodó hatalom a hazának nem jó? Ebben az esetben azt kell jónak tartanunk, ha ez a hatalom gyengül, népszerűsége, tehát élettartama csökken, és az ellenkezőjét vélhetjük rossz­nak.

Tudjuk, hogy a sporteredmények és a hatalom ereje között gyakorta összefüggés van. És ezt az összefüggést sokszor ki szokták használni. Ráadásul a rosszabb hatalmak szokták jobban kihasználni.

A nácik népszerűségének is jót tett az 1936-os berlini olimpia, amelyen Németország erősebbnek mutatkozott az USA-nál. A „rend" a „rendetlenségnél". A kínai kommunista diktátorok iszonyú pénzeket költöttek el, hogy erősítsék magukat a pekingi olimpiá­val. Az egykori NDK vezetői hatalmas állami bűnszervezettel tették tönkre fiatalok tömegeit, hogy a demokratikus Németország fölé kerekedjenek. 1972-ben a Szovjetunió győzelméből az éremtáblázaton szépen levezette a szovjetbarát sajtó(nk) a kommunizmus magasabbrendűségét. A KGB-s Putyin is tudja jól, miért érdemes hatalmilag bármilyen eszközzel hajszolni a sportsikereket.

Engedjük meg a feltételezést, hogy a focit mindennél többre becsülő, arra a pénzünkből mindenkinél sokkalta többet költő országkormányos népszerűségének használ a magyar focisiker. Engedjük meg, hogy valaki úgy vélje, ezen országkormányos nem jó irányba kormányozza a hazát, tehát annál rosszabb a hazának, minél nagyobb népszerűséggel és támogatással, minél hosszabb ideig kormányozza ő. Ha ezt a két dolgot megengedjük, akkor el kell ismernünk, hogy a legjobb akaratú és legnormálisabb patrióta is vélheti úgy, nem jó a hazájának, ha a fociválogatott jó. Bizony nem akkor volt a hazának a legjobb – sőt –, amikor a csapata a legjobb volt, amikor Puskás őrnagy Farkas Mihály seregét erősítette.

De mi van azokkal, akik a magyar fociválogatott is szeretik, a hazájukat is szeretik, csak a regnáló hatalmat nem szeretik? Hát azok bizony vagy úgy tesznek, mintha nem tudnák, amit tudnak, vagy elviselik lelkükben az ambivalenciát. Nem könnyű.

 

http://nol.hu/velemeny/hajra-haza-1621863

 

Az éjjel véget ért, az álom nem

Veczán Zoltán, Magyar Nemzet

 

És ha valami igazán fontos ebben az egészben, az az összetartozás érzése. Mert ha az ember együtt szurkol valakivel, mindegy, hogy az illető kicsoda-micsoda: nem számít az etnikai, vallási hovatartozása, hogy mit gondol a migrációról vagy hogy visszahozná-e a sorkatonaságot. Nem érdekes, hogy az évtizedek óta ásott politikai árkoknak melyik oldalán érzi otthon magát, mert egy a lényeg: együtt szurkolni a közös válogatottnak. Az utca új emberének éppen ezért semmi dolga azokkal, akik a focisták eredményei miatt Orbán Viktort istenítik, vagy akik éppen a miniszterelnök iránti utálatukban fanyalognak rajtuk. A válogatott és az ország ismét egymásra talált, ezt pedig a Dániel Péterek és Bartus Lászlók károgása sem veheti el tőlünk, ahogy Orbán tavalyi „na ugyé”-je sem.

 

http://mno.hu/velemeny/az-ejjel-veget-ert-az-alom-nem-1349911

 

Indulhat a Brexit-szavazás 2.0 - szűkebb körben

 

A brit Konzervatív Párt két esélyes elnökjelöltje ugyanazt a választást képviseli, amelyről népszavazás szólt: a radikális reformot, ellépve Európától, illetve a távolságtartó jó viszonyt. Az ország vezetőjét a párt tagsága választhatja ki, miután kettőre szűkül a jelöltek köre.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/indulhat_a_brexit-szavazas_20_szukebb_korben.617140.html

Meghökkentő feladatokra ad milliókat a kormány

 

Jelen pillanatban összesen 91 kormánybiztos, miniszterelnöki biztos, miniszterelnöki megbízott és miniszteri biztos segíti a kormány munkáját, néha egészen meglepő területekért felelve. A vitorlási biztoson át, a frankofón ügyekért felelős biztosig minden megtalálható

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meghokkento_feladatokra_ad_havonta_sok_penzt_a_kormany.617076.html

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.