2016, július 18 - 10:33 Sajtószemle

Negyven kommandós feladata lett volna Erdogan kiiktatása

Élve vagy halva kellett volna elkapniuk a török elnököt. Fél órát késtek.

Miközben még mindig nem csitultak el teljesen a török kedélyek, és folyik az állami és katonai körök totális megtisztítása (a güleinstáktól, a puccsisták szövetségeseitől, meg még ki tudja kiktől), egyre több részlet szivárog ki a több szempontból is igen amatőrés éppen ezért igen gyanús próbálkozás részleteiről - melyeket érdemes nagy óvatossággal kezelni.

A török Hurryet és a legbefolyásosabb arab médiabirodalom, az al-Dzsazíra például vasárnap egyszerre jutott hozzá Erdogan megmenekülésének történetéhez. Eszerint az 1. Hadsereg parancsnoka, Ümit Dündar egy órával a puccs kezdete előtt riadóztatta Erdogant, hogy az összeesküvők

egy kommandót küldtek, melynek az a feladata, hogy élve vagy holtan, de fogja el a török elnököt.

A később a túszul ejtett vezérkari főnököt is helyettesítő Dundar biztosította hűségéről Erdogant:

Ön a mi legitim elnökünk. Én az ön oldalán állok, egy óriási hatalomátvételi kísérlet kezdődik, és az irányítás kezd kicsúszni a kezünkből Ankarában. Jöjjön Isztambulba, biztosítom majd az odavezető utat és a tartózkodási helyét.

Ez a figyelmeztetés mentette meg a délnyugat-törökországi Marmaris-ban üdülő Erdogant, aki fél órával azelőtt távozott, hogy megérkezett volna az összeesküvők három helikoptere, fedélzetén 40 kommandóssal, akik össze is csaptak az elnöki őrséggel.

http://index.hu/kulfold/2016/07/18/erdogan_helikopter/

 

Erdogan totális diktatúrát építhet ki - Megrendezett puccskísérlet?

Olyan vélemények is megjelentek a közösségi oldalakon, amelyek szerint a puccskísérlet valójában megrendezett volt, hiszen gyanús az, milyen gyorsan leverték, és mennyire dilettáns módon szervezték meg. A török hadsereget azért nem ez a fejetlenség jellemzi. Erdogan azt közölte, bombázták azt az Égei-tengeri szállodát, ahol a puccs kitörésekor tartózkodott. Csakhogy a bombázás akkor történt, amikor már két órája elhagyta a szállodát. Fethullah Gülen szerint csak színjáték zajlott. Cengiz Günaí ismert török politológus sem tartotta ezt kizártnak. Mint az osztrák televízióban elmondta, Erdogan még jobban kiépíti hatalmi bázisait, s újabb nagy lépést tesz az elnöki rendszer bevezetése felé. Miután sok ezren vonultak az utcára pénteki felhívásakor, amikor az NTV török televízióban Skype-on jelentkezett be, s kért mindenkit arra, „akadályozza meg a puccsot”, nos, mindezek után azt mondogathatja: a nép mögötte áll, így azt csinálhat, amit akar.

http://nepszava.hu/cikk/1100216-erdogan-totalis-diktaturat-epithet-ki---megrendezett-puccskiserlet

 

Török puccskísérlet: már hatezer ember őrizetben

Összesen már hatezer embert vettek őrizetbe a pénteki puccskísérlet miatt, jelentette be Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter. Azt is hozzátette, hogy a tisztogatás folytatódni fog, további letartóztatásokra lehet számítani, írja a BBC.

Azt nem mondta meg, hogy az őrizetbe vett emberek közül mennyien katonák, és mennyien civilek, de szombat este több mint 3000 letartóztatott katonáról lehetett tudni. Vasárnap pedig csak Denizil tartományban 50 magas rangú tisztet vettek őrizetbe.

http://index.hu/kulfold/2016/07/17/torok_puccskiserlet_mar_hatezer_ember_orizetben/

 

Török puccs: a kiskatonák azt hitték, gyakorlatoznak

A péntek esti törökországi katonai puccskísérletben részt vevő közlegények közül sokaknak fogalmuk sem volt arról, hogy mibe keveredtek. Feletteseik azt mondták neki, hogy hadgyakorlatozni fognak, csak akkor esett le nekik, hogy államcsínyhez asszisztálnak, amikor civilek kezdték el megmászni a harckocsijaikat - legalábbis az elfogott puccsista katonák közül sokan ezt állították a Hürriyet török lap beszámolója szerint.

http://index.hu/kulfold/2016/07/16/torok_puccs_a_kiskatonak_azt_hittek_gyakorlatoznak/

 

Tartalékosnak hívják a hazafias franciákat

Franciaország belügyminisztere arra szólított fel minden hazafias francia polgárt, hogy a biztonsági erőknél jelentkezzen tartalékos szolgálatra. Bernard Cazeneuve azt mondta, mindenki, aki akar, önkéntesként csatlakozhat a rendőrség munkájához.

Manuel Valls francia kormányfő közben arról beszélt, hogy a nizzai merénylő csupán tette előtt röviddel fordult a radikális iszlámhoz. A nyomozás során kiderült, hogy a támadó "nagyon gyorsan radikalizálódott" - mondta Valls. A kormányfő hozzátette, hogy az Iszlám Állam célzottan olyan magányos elkövetőket szólít fel támadásra, akik ismeretlenek titkosszolgálataink számára.

http://index.hu/kulfold/2016/07/17/tartalekosnak_hivjak_a_hazafias_franciakat/

 

A NIZZAI TERRORISTA KAPCSOLATBAN ÁLLHATOTT EGY DZSIHADISTA TOBORZÓVAL

ORIGO, LE MONDE, TIME

Magyar Idők Online

Egyes források arról számolnak be, hogy a nizzai merénylő, Mohamed Laouaiej Bouhlel egy ismert franciaországi dzsihádistával állt kapcsolatban. Mint köztudott a párizsi régió mellett Nizza környékéről utaztak a legtöbben Szíriába és Irakba, hogy a szélsőségesek oldalán harcoljanak.

http://magyaridok.hu/kulfold/nizzai-terrorista-kapcsolatban-allhatott-egy-dzsihadista-toborzoval-842596/

 

Szaúdi kormánytagokhoz köti a szeptember 11-i géprablókat egy 2002 óta titkosított jelentés

2002-ben az amerikai Kongresszus elé került egy titkosszolgálati jelentés, ami azokról a terroristákról szólt, akik megszervezték és végrehajtották a World Trade Center és a Pentagon ellen végrehajtott, 2001. szeptember 11-i terrortámadást. A jelentésről eddig annyit lehetett tudni, hogy a terroristák kapcsolatait részletezi, és hogy 2002-ben titkosították.

A titkosítás miatt több összeesküvés-elméletnek is alapot adott az irat, és több amerikai politikus is évek óta lobbizott annak érdekében, hogy töröljék a dokumentum minősítését, és hozzák nyilvánosságra az egészet, mert tényleg durva dolgok vannak benne.

Ez a lobbi mostanra ért sikert: a jelentés legfontosabb 28 oldalát (néhány kitakart részlettel) nyilvánosságra hozták.

A dokumentum pedig nagyon-nagyon komoly vádakat hoz fel az USA egyik legfontosabb közel-keleti szövetségese, Szaúd-Arábia ellen.

A szeptember 11-i merénylők ugyanis nemcsak a szaúdi titkosszolgálattal, de szaúdi kormánytagokkal, és az uralkodó család tagjaival is kapcsolatban álltak. Két terrorista valószínűleg pénzt is kapott a szaúdi titkosszolgálat tagjaitól.

A terrortámadással összefüggésbe hozott egyik férfi, aki most Guantánamóban raboskodik, pedig Szaúd-Arábia amerikai nagykövetének egyik korábbi gazdasági érdekeltségével hozható kapcsolatba, még a telefonjában is benne volt a szaúdi államközeli cég száma. A jelentés közben rávilágít arra is, hogy mennyire elhibázott volt az amerikai kormány Afganisztán után Irakra mutogató retorikája a terrortámadás után, hiszen Szaddám Husszeim Irakjának tényleg nem sok köze volt a merényletsorozathoz, ellentétben Szaúd-Arábiával.

http://444.hu/2016/07/17/szaudi-kormanytagokhoz-koti-a-szeptember-11-i-geprablokat-egy-2002-ota-titkositott-jelentes

 

Megint lelőttek három rendőrt az Egyesült Államokban

Három rendőrt agyonlőtt, és hármat megsebesített egy fegyveres egy amerikai rendőrőrsön. - írja a BBC. A gyilkosságok a Louisiana állambeli Baton Rouge városánál, nem messze egy rendőrőrstől történtek. Egy ember értesítette arról a rendőröket, hogy egy gyanús személy sétál az Airline Highway-en gépkarabéllyal a vállán. Amikor a rendőrök kiérkeztek a megadott helyszínre, a férfi "mindenkire elkezdett lőni". Korábban szemtanúk azt nyilatkozták, hogy a lövöldözés már korábban is elkezdődött, méghozzá két helyi banda tagjai között, de a rendőrség magyar idő szerint 11 órára tisztázta, hogy magányos elkövetőről van szó.

http://index.hu/kulfold/2016/07/17/baton_rouge_lelott_rendorok/

 

Magyarország megfúrta a közös EU-s álláspontot a dél-kínai szigetvitában, helyette Szijjártóék inkább Kínának nyaltak be

Kedden született döntés azon a hágai bíróságon, aminek a dél-kínai tengeri területvitát kellett rendeznie Kína és a Fülöp-szigetek között. A tenger alatt ebben a térségben komoly nyersanyag-lelőhelyeket sejtenek a szakértők, de vízen nincs semmi, csak néhány földhányás. Ezeket a kis szigeteket a kínai hadsereg bővíteni kezdte, és támaszpontokat épített rájuk. Közben minden kíváncsiskodó hajót és repülőt elküldenek a térségből.

Igen ám, de a földhányásokra a térség több állama is igényt tart, köztük a Fülöp-szigetek is. Utóbbinak pedig a nemzetközi jog és a földrajz szerint nagyobb joga van több szigetre is, mint Kínának.

Ahogy az várható volt, a bíróság a Fülöp-szigeteknek adott igazat.

Az Európai Unió erre elkészített egy közös közlemény-terezetet, amiben a tagállamok üdvözölték a döntést, és felkérték a feleket, hogy a nemzetközi jog szabályai szerint rendezzék a vitájukat. Ebben az esetben a nemzetközi jog szerinti rendezés ugye azt jelentette volna, hogy az EU támogatja a bíróság döntését, és azt, hogy a szigetek felett a Fülöp-szigeteki kormány rendelkezzen.

Három ország azonban megfúrta ezt a közös álláspontot:

http://444.hu/2016/07/17/magyarorszag-megfurta-a-kozos-eu-s-allaspontot-a-del-kinai-szigetvitaban-helyette-szijjartoek-inkabb-kinanak-nyaltak-be

 

Na ezért nem kondoleál Orbán

2016-ban a miniszterelnök nem nyilvánít részvétet nekünk, olvasóknak. Mert mi vagyunk azok, akik magunkra maradtunk, akiknek ezentúl meg kell találnunk a saját válaszainkat, akik nem vigasztalódhatunk azzal, hogy könyvhétre könyvhét jön, új könyvre még újabb. Orbán Viktor nem lép be ebbe a térbe, hiszen azzal elismerné, hogy létezik kultúra. Hogy a kultúra élmény- és gondolatközösség. Hogy a kultúra szabad. Hogy Esterházy a kultúránk. Hogy szabadok vagyunk. Akár olvastuk, akár nem. Akár rendszerváltás előttiek, akár utániak vagyunk. Akár posztolunk idézetet és mécsest a Facebookon, akár nem.

Hát ezért nem kondoleál Orbán. Mert alulmaradt. Kár. Remélem, hogy érti és sajnálja.

http://nol.hu/velemeny/na-ezert-nem-kondoleal-orban-1624005

 

A Fidesz megígérte a legnagyobb mocskot, de a leszámolásból semmi nem lett

A Fidesz a 2010-es választások előtt nem rejtette véka alá, hogy leszámolásra készül, és mindjárt meg is nevezték a 13 „legmocskosabb” ügyet. Túl sokra nem mentek vele, legalábbis a volt miniszterelnököt nem tudták a vádlottak padjára ültetni, és más MSZP-s politikusok sem kerültek rács mögé.

http://nol.hu/belfold/a-fidesz-megigerte-a-legnagyobb-mocskot-de-a-leszamolasbol-semmi-nem-lett-1623977

 

Az a vicc, hogy Orbánt bárki megverheti – Interjú Török Gáborral

Nem lefutott a 2018-as választás – mondja Török ­Gábor. A politológus szerint Lázár János politikai hulla vagy miniszterelnök is lehet, belőle viszont, hiába pletykálják, biztosan nem lesz jobbikos képviselőjelölt. Az MLSZ elnökségi tagját Felcsútról és a válogatott Eb-szerepléséről is kérdeztük.

http://nol.hu/belfold/az-a-vicc-hogy-orbant-barki-megverheti-interju-torok-gaborral-1623985

 

„Farkas Flórián minket, romákat árult el”

Farkas Flórián a Fidesz parlamenti képviselője, de témánk szempontjából fontosabb, hogy romaügyi miniszterelnöki biztosként még a helyén van. Nyilvánosságra került hangfelvételek szerint a háttérből fenyegetéssel, zsarolással, pénzzel próbálja sakkban tartani az országos önkormányzat képviselőit.

Amikor roma és nem roma szakértőket kérdeztünk Farkas Flóriánról, többen elhárították a nyilatkozatot. Akadt olyan neves kutató is, aki annyira megcsömörlött már az egésztől, hogy csak név nélkül volt hajlandó beszélni. Az illető szerint a történet alapvetően nem Farkas Flóriánról, hanem a Fideszről szól: az, ami most zajlik, nyílt beismerése annak, hogy a felzárkózásra szánt pénzeket másra költötték. És beismerése annak is, hogy a kormány tisztátalan eszközökkel akarja megszerezni a romák szavazatait. Egyébként pedig úgy gondolja, hogy a roma közéletet elsősorban a romáknak kellene megtisztítaniuk.

http://nol.hu/belfold/farkas-florian-minket-romakat-arult-el-1623989

 

Máté T. Gyula Erdogan, a macska

Álláspont. Van egy ősi keleti tanmese. Az oázis ura, a macska úgy tesz, mintha megöregedett, kifáradt volna, elvonul sebeit nyalogatni.

Magyar Hírlap

Közben figyeli, mit tesznek az egerek, megbújnak vagy előbújnak? Mit tesz a többi kandúr, kihívást intéz-e uralma ellen, korábbi hűséges követői harcba mennek-e érte, vagy már utódot keresgélnek? Amint kiderül, a macska lecsap. 

Használta már ezt a receptet évszázadok során nem egy ottomán szultán és moszkvai cár, megpróbálkozott ilyesmivel a modern korban számos európai politikus is. Most Recep Tayyip Erdogan török elnök vette elő a tanmesét, természetesen derekasan felpörgetve a huszonegyedik századi píár technológia minden csínjával és bínjával. Ez volt a péntek éjszakai ankarai pancserpuccs. 

Kivételesen haladjunk a történetben visszafelé. Hiszen sokszor a győzők és a történetből hasznot húzók megismerésével derül ki az egész sztori lényege.

http://magyarhirlap.hu/cikk/61164/Erdogan_a_macska

 

Időzavarban a brüsszeli bürokraták

Hétértékelő. Kiszelly az új kvótatervekről: cseppenként adják be a mérget

Magyar Hírlap 

Erdogan tekintélyelvű rendszerének kiépítését erősítheti a hét végi katonai puccs is – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, akivel a nizzai merényletről, a legújabb brüsszeli betelepítési programról és a hazai ellenzék tehetetlenségéről is szót ejtettünk.

Brüsszel, látva a tagállami ellenállást, némileg taktikát váltott, erre enged következtetni a legújabb migránselosztási javaslat – magyarázta lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus. Bár a szélesebb közvélemény inkább a nagyobb tragédiákról értesül, ilyen a múlt csütörtök esti nizzai terrormerénylet is, számos „hétköznapi” kellemetlenség, bűncselekmény is növeli a társadalmi elégedetlenséget a bevándorlókkal szemben Európában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/61165/Idozavarban_a_brusszeli_burokratak

 

LUXUS TAMÁSIPUSZTÁN

Sípálya az Alföld közepén

Megfér-e a műfüves sípálya luxusa és a poros cigánysor egyazon faluban?

Tompos Ádám, Magyar Nemzet

Tamásipusztán mintegy egymilliárd forintnyi uniós támogatásból épült a szegénytelep szomszédságában kalandparkkal és sípályával felszerelt, wellness- és gyógyszálló. Boros József, a szálló tulajdonosa, Hajdú-Bihar megye leggazdagabb embere arra panaszkodik, nem tud helyi munkaerőt alkalmazni. A létesítmény árnyékában élők azt mondják, a megfelelő papírok birtokában sem veszik fel őket.

Mezítlábas cigány asszony áll a Nyíradonyhoz tartozó Tamásipuszta egyik telkén, udvarában pontosan ugyanolyan a homok, mint kint, az utcán. Parabolaantennával felszerelt házának ablakát színes törülközőkkel függönyözte el, kerítése görbe lécekből áll. Elmosolyodik, amikor megkérdezzük, volt-e már a Diófa utca végén álló hatalmas luxushotelben. A választ előre sejtjük.

„Nagyon remélem, hogy a Boros úr eldózeroltat itt mindent!”

http://mno.hu/hetvegimagazin/sipalya-az-alfold-kozepen-1352125

 

Nem a magyar népszavazástól tartanak Brüsszelben

Techet Péter, Magyar Nemzet

Sokkal veszélyesebb az EU-ra nézve ezért egy másik, szintén őszi népszavazás, mégpedig Olaszországban. Matteo Renzi, aki 2014-ben egyfajta puccsal került hatalomra (azaz választáson nem mérette meg magát), alkotmányjogi reformcsomagját bocsátja népszavazásra. Ettől Renzi azt várja, hogy megadja neki azt a demokratikus felhatalmazást, amellyel jelenleg nem rendelkezik. A jelenlegi felmérések kimutatásaiból azonban kiderül, a választók több mint fele a reformcsomag ellen van. A baloldali kormánypárton belül is sokan érdekeltek Renzi bukásában. A Berlusconi és a neofasiszták veszekedésében rommá hullott olasz jobboldalt persze Renzi meg tudja még valamivel venni (például Berlusconi tévéinek adókedvezményeket adna, ha a Forza Italia az alkotmányreform mellett kampányol), de az immáron legnépszerűbb, bal- és jobboldali populista elemeket egyaránt vegyítő Öt Csillag Mozgalom (M5S) egyértelműen Renzi reformjai ellen van. Ha Renzi elbukja a népszavazást, egyszerűen nem marad semmiféle legitimitása, azaz lemondani kényszerül. Egy előre hozott választást pedig az Öt Csillag Mozgalom nyerne meg. Beppe Grillo anarchista komikus pártja pedig bejelentette, hogy Olaszországot kivezetné az euróövezetből. Grillo, akinek pártja amúgy az EU-ellenes Nigel Farage-zsal alkot közös frakciót az Európai Parlamentben, a brexitet is a „nép győzelmeként” üdvözölte.

Míg tehát Orbán népszavazását a Fidesz stratégái olyan ügyesen fogalmazták meg, hogy sem az „igen”, sem a „nem” válasz – elvégre semmi jogi következményük nincs – nem árt az EU-nak, Renzi népszavazása nyitottabb és többesélyes. Orbán népszavazása éppen arról szól, hogy az EU-ellenesség Magyarországon ne tudjon értelmesen megfogalmazódni; Renzi viszont, akárcsak Cameron, beleállt egy olyan kampányba, amelyben nemcsak saját hatalmát, de az egész európai integráció ügyét kockáztatja.

http://mno.hu/velemeny/nem-a-magyar-nepszavazastol-tartanak-brusszelben-1352287

 

Ujhelyi: Vigyázz Viktor, a kőbalta nagyobbat üt!

Ha az innováció jelképe a newtoni alma, akkor az orbáni rezsim szimbóluma mindenképpen a kőbalta kell, hogy legyen. A Fidesz ugyanis mindent visszaszorít, lenyom, betilt vagy megbüntet, ami egy kicsit is előremutató, amely lépést tart a technológia és így a világ fejlődésével - írja közleményében Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő.

http://nepszava.hu/cikk/1100188-ujhelyi-vigyazz-viktor-a-kobalta-nagyobbat-ut

 

Németh Péter Gyűlölet

Vajon gondolnak-e a magyar kormány és egyéb csatolt részei arra, hogy amikor embertelen körülmények közé szorítják, kényszerítik a hazájukat kényszerűen elhagyókat, az elvándorlókat, akkor ezek az emberek mennyi gyűlöletet, indulatot raktároznak el magukba? Gondolnak-e arra, hogy az a kisgyerek, aki a magyar határkerítés mellett tengődik sárban, bűzben, az mit őriz meg emlékként ezekből a napokból, hónapokból? Hogy aztán, amikor egyszer talán új hazát talál és felnő, miként hatnak vissza rá a megalázó történések? Hogy a gyűlölet átvált-e egyszer csak nála is gyűlöletté?

Veszélyes ilyen gondolatokat kilökni magunkból, hiszen semmi okunk azt feltételezni, még kevésbé ideírni, hogy mi magunk, az idegenellenességünk tehet, változtathat terroristává bárkit. De: épp olyan igazságtalan lenne, mint a lassan állandósuló terrortámadásokat az Európai Unió migrációs politikájával magyarázni, azonosítani. És épp olyan felháborító lenne, mint a nizzai borzalomban a magyar kormány politikájának visszaigazolását látni.

https://nepszava.hu/cikk/1100078-gyulolet

 

Uber vs. taxi: mint a középkor végén

A taxisok harca ideiglenesen sikeres lehet, hosszú távon azonban veszítenek a "gyáriparral szemben" - véli Zsiday Viktor. A befektetési szakember blogján írt az Uber és a taxisok versenyéről, összevetve a céhek és a gyáripar évszázadokkal ezelőtti harcával. 

http://nepszava.hu/cikk/1100247-uber-vs-taxi-mint-a-kozepkor-vegen

 

Hat és fél millliósra zsugorodhat Magyarország

Az Eurostat szerint 2080-ban 8,7 millióan élnek majd Magyarországon. Ez 2015-höz képest 1,2 millió fős csökkenést jelentene. A magyar kutatók előrejelzése ennél kiábrándítóbb jövőt mutat.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kiabrandito_grafikont_mutatunk_a_magyarok_jovojerol.617789.html

 

Klára bácsiék - Bayer Zsolt betelefonálós műsora

A hallgatók által preferált problémakör hármas felosztást mutat: egyrészt a migránsok, másrészt a melegek, harmadrészt pedig a zsidók határozták meg a főbb gondolati íveket. A zsidókról például kiderült, hogy már itt vannak, és lakóparkjaik lassan ellepik az országot. Megdöbbentő, reagálta le tömören a hallgatói monológot Bayer. A migránsoktól is hasonló invázió várható a betelefonálók szerint, de érdekes módon az őket érintő futamok igazodtak a leginkább a közmédiás hangütéshez. Ami viszont erősen eltért attól, az a nyílt, önfeledt buzizás volt. Ungár Klára, vagy ahogy a műsorban emlegették, Klára bácsi és Kocsis Máté pere hallhatóan felborzolta a kedélyeket. Egy idős hölgy például a következő SMS-t küldte: „Figyeljünk a lényegre, Klári bácsi mivel akar sértegetni? Azzal, ami ő maga, rájött, hogy milyen undorító, hű, de furcsa. Nagymama” És hát Bayer mi mást mondhatott volna: „Köszönjük szépen, nagymama!”

Nehéz már megmondani, hogy a Paláverhez hasonló műsorok hatására keletkezett-e ez a düh, vagy azok csak felismerték a gyűlöletet, és teret adtak neki a népszerűség érdekében. Mindenesetre ez már alig tűnik fel, alig zavar valakit, a szemünk láttára vált köznyelvvé végül.

http://magyarnarancs.hu/interaktiv/klara-bacsiek-99915

 

György püspök egyre mélyebbre ássa magát a durván elhallgattatott pap ügyében

Csodálatos közleménnyel fordult a Magyar Kurír c. katolikus hírportál oldalain a hívekhez a Pécsi Egyházmegye Cseh Péter Mihály, a minap elhallgattatott szekszárdi kisegítő lelkész ügyében.

„A Pécsi Egyházmegyében kisegítő lelkészi szolgálatot teljesítő Cseh Péter Mihály írott és elektronikus médiumokban, internetes közösségi oldalakon és blogokban huzamos ideje tevékenykedik. Emiatt püspökétől többször kapott szóban és írásban útmutatást, szükség esetén figyelmeztetést nyilvános tevékenységének fórumait, stílusát és tartalmát illetően. Cseh Péter Mihály a világos útmutatásoknak nem vagy nem megfelelő módon tett eleget, ezért az ügyben dr. Udvardy György megyéspüspök előzetes vizsgálatot indított, és a botrányok megelőzésére Cseh Péter Mihályt az eljárás idejére minden nyilvános papi működésétől a mai nappal eltiltotta. További tájékoztatást a vizsgálat lezárulta után tudunk adni” – ennyi a közlemény. Melynél magánál nyilván érdekesebb a hozzáfűzött melléklet, mely Udvardy és Cseh levelezéséből bocsát közre dokumentumokat. Eszerint az eltiltás nem csak Habony miatt született (Cseh egyik videójában azt a szentségtörő kérdést tette fel, hogy „kicsoda is Habony”), nem kellett volna a Fidesz EU-ellenes népszavazását sem firtatnia, pláne nem azt belengetnie, hogy ő majd Orbán ellen fog szavazni, s erre biztatja majd a híveket is.

A vonatkozó levélváltás híven illusztrálja, hogy mennek a dolgok ma Magyarországon a katolikus egyházban.

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/gyorgy-puspok-egyre-melyebbre-assa-magat-a-durvan-elhallgattatott-pap-ugyeben-100153

 

Minden, amit a közoktatásról tudni akart!

 Dr. Szüdi János egykori szakállamtitkár, a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője forrásértékű tanulmányban rögzítette a közoktatással kapcsolatos jogi környezetet, illetve azokat a törekvéseket és kísérleteket, amelyek ma eleve belekódolják a rendszerbe az esélyegyenlőtlenséget. A 168 Óra közszolgálati feladatának tekinti e tanulmány publikálását, amelyet sorozatban, hétfőtől péntekig teszünk közzé.

http://www.168ora.hu/velemeny/minden-amit-kozoktatasrol-tudni-akart-147087.html

 

SZAKMAINAK ÁLCÁZOTT KORMÁNYELLENES PROPAGANDA

Kis Ferenc Magyar Idők

Az elmúlt hónapokban már megszokhattuk, hogy az oktatásügyhöz mindenki ért. A témában olyanok is megnyilvánulnak, akik korábban, 2010 előtt az oktatásirányítás legfelsőbb szintjén tevékenykedtek. Szakmainak álcázott vélemények látnak napvilágot, amelyek alól előbb-utóbb kilóg a lóláb: a kormányellenes propaganda szándéka.

Legutóbb folytatásos „tanulmányként” jelentek meg Szüdi Jánosnak – a második Gyurcsány-kormány államtitkárának a korábbi és jelenlegi törvényi szabályozásból levezetett okfejtései. Terjedelmi okokból nincs lehetőségünk minden egyes állításra reflektálni, de néhány megállapítás mellett nem mehetünk el szó nélkül. 

http://magyaridok.hu/velemeny/szakmainak-alcazott-kormanyellenes-propaganda-829342/

 

ROGÁN ANTAL: MINÉL TÖBB BEVÁNDORLÓ ÉRKEZIK EURÓPÁBA, ANNÁL NAGYOBB LESZ A TERRORVESZÉLY

Rogán Antal a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a nizzai terrortámadással kapcsolatban kijelentette,

Brüsszelnek el kellene gondolkodnia azon, hogy radikálisan megváltoztassa a jelenlegi európai menekültpolitikát és megállítsa a bevándorlást, mert a mostani hozzáállás ösztönzi azt.

Minden jel arra mutat, hogy Nyugat-Európának nem sikerült integrálnia a bevándorlókat, ezért nem még több migránst kell behozni Európába, hanem meg kell állítani a migrációt – hangsúlyozta.

http://magyaridok.hu/belfold/rogan-antal-minel-tobb-bevandorlo-erkezik-europaba-annal-nagyobb-lesz-terrorveszely-842638/

 

Publicus: A többség sokkal kevesebbet költene stadionokra

A megkérdezettek szerint az Eb-sikerhez vajmi köze van a kormánynak

Tíz megkérdezettből több mint nyolcan úgy gondolják, hogy a kormánynak kevesebbet, vagy jóval kevesebbet kellene stadionokra költenie. Ez az arány a fél évvel ezelőtt mértekhez képest hibahatáron, 3 százalékponttal nőtt. A profi labdarúgás és az NB1-es focisták támogatására a válaszadók majd' kétharmada kevesebbet költene – ez a fél évvel ezelőtt mérthez képest 9 százalékpontos csökkenést jelent. Ez derül ki a Publicus Intézet kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából végzett a labdarúgásra költött adóforintok célzottságával kapcsolatos véleményeket vizsgálva.

http://www.168ora.hu/itthon/tobbseg-szerint-kidobott-penz-stadionepites-147319.html

 

Kontrollált bulvárteszt

Kit bűvölhet el a politikusfeleségek celebkultusza?

Társadalompolitikával foglalkozó szakemberek szerint a politikusfeleségek előretörése a közösségi és a bulvármédiában azt jelzi, hogy átalakulóban vannak Magyarországon a privacy, azaz a magánszféra védelmének eddig megszokott formái. Azt még nem tudni, mely társadalmi rétegeket lehet elbűvölni a Rogán Cili, Sarka Kata, Vajna Timi által propagált, nem túl bonyolult, viszont messziről sokaknak igen vonzónak tűnő világképpel. Az viszont valószínű: egyelőre a politika bulvárosításának tesztelése folyik.

http://www.168ora.hu/itthon/hann-endre-balogh-lidia-rogan-cecilia-vajna-timea-sarka-kata-rogan-antal-andy-vajna-bulvar-volner-janos-147110.html

 

Megdöbbentő dolog történt a Quaestor-ügyben

„Senki nem ül a vádlottak padján azok közül, akik felelősek a Quaestornál történtekért. Az elmúlt 25 évben társaimmal felépítettünk egy jól működő cégcsoportot, és nem maffiát, ahogy azt a vádhatóság állítja. Többször döftek kést a hátunkba, mi kihúztuk, megpróbáltuk begyógyítani a sebeinket, és mentünk tovább” – ezt mondta Tarsoly Csaba a Quaestor-per csütörtöki tárgyalásán. Az ügyészség szerint Tarsoly cégcsoportja egy konspiráltan működtetett bűnszervezet volt, célja pedig a befektetők pénzének ellopása. De a csütörtöki tárgyalás nem csak azért marad emlékezetes, mert Tarsoly a 474 napja tartó letartóztatása óta először kapott olyan nyilvános fórumot, amely előtt ártatlanságát hangoztathatta. Hanem azért is, amilyen érvek és ellenérvek előjöttek informatikai fronton Idzigné Novák Csilla bíró, az ügyész és a vádlottak ügyvédjeinek vitájában.

http://nol.hu/belfold/adathaboru-a-birosagon-1623901

 

Az LMP nem közösködik

Az LMP maga készül a következő választásokra, nem kíván más parlamenti párttal szövetkezni - közölte Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke, miután a párt kongresszusán megerősítették korábbi szövetségi politikájukat.

Jelezte ugyanakkor, hogy ügyek mentén együtt fognak működni. Szél Bernadett azt is közölte: még egységesebben és hangosabban fognak kiállni az emberek érdekeiért. Értékelése szerint a Fidesz "elfoglalta az államot", "padlóra küldte" az oktatást és az egészségügyet, az uniós forrásokat pedig klientúra-építésre használja. Ezért nincs pénz bérrendezésre - vélekedett, kitérve arra is: a vendégmunkásokra vonatkozó felvetések miatt kérdéssel fordult a kormányfőhöz.

http://hvg.hu/itthon/20160717_Az_LMP_nem_kozoskodik

 

Hadházy Ákos az LMP új társelnöke

Egyedül indult, 85 százalék szavazott rá.

Az LMP Hadházy Ákost választotta meg a párt társelnökévé és ő kapja a megüresedett országgyűlési képviselői mandátumot is.

Gál József, az ellenzéki párt szóvivője a párt tisztújító kongresszusa közben tartott szombati sajtótájékoztatóján közölte: Hadházy Ákos társelnökségét - aki egyedüli jelöltként indult - a delegáltak 85 százaléka támogatta a titkos szavazáson, a parlamenti mandátumot pedig a küldöttek 90 százaléka neki ítélte oda.

Hadházy Ákos két fontos feladatot határozott meg a tájékoztatón, ezek egyike, hogy a kormányt 2018-ban le kell váltani, a másik pedig, hogy teljesen új irányt kell adni az országnak.

http://hvg.hu/itthon/20160716_Hadhazy_Akos_az_LMP_uj_tarselnoke

 

Szijjártó örül Boris Johnson kinevezésének

MTI, 2016. július 17., 13:38, frissítve: 13:39 

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter elítélte az új brit külügyminiszter, Boris Johnson elleni megnyilvánulásokat. Szijjártó Péter vasárnap az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: kifejezetten előnyösnek tartja, hogy nem egy diplomata stílusú ember fogja vezetni a brit külügyet.

http://mno.hu/belfold/szijjarto-orul-boris-johnson-kinevezesenek-1352364

 

Szerencsejáték: új, zsíros fogás az oligarchák asztalán

Annyira tombol a játékkedv, hogy aligha marad állami monopólium a sportfogadás. Legalábbis ezt rebesgetik szakmai körökben, ahol Andy Vajna és Garancsi István online kaszinóját várják.

http://hvg.hu/gazdasag/201629__sportfogadas__jatekszenvedely__oligarchak__tet_nelkul_is_nyernek

 

INTERJÚ

Küszöbgeneráció

Roman Kowalski lengyel nagykövet a kelet-európai migránsokról, a ránk erőltetett menekültkvótáról és a stoppolásról

Összesen több mint tizenhat évet töltött Magyarországon, „élőben” látta a magyar rendszerváltást és a Fidesz kétharmados győzelmét is. A távozására készülő Roman Kowalski lengyel nagykövet szerint a lengyel–magyar barátságot nagyon meg kell becsülnünk, és nem hiszi, hogy hazájában ma az „orbáni modell” megvalósítása zajlik.

http://mno.hu/nagyinterju_magazinban/kuszobgeneracio-1352120

 

Itt az orosz propagandaoldalakat lebuktató alkalmazás

Ezerrel tolják az álhíreket, céljuk a minél nagyobb zűrzavar, az indulatok gerjesztése és az EU bomlasztása.

Itt lehet letölteni a Putyin-riasztót

Mi pedig most mutatunk egy alkalmazást, amivel felismerheti az orosz propagandaoldalakat. Egyelőre két böngészőre, a Chrome-ra és a Firefox-ra van meg a bővítmény.

Itt lehet letölteni a Chrome böngészőhöz.

Itt pedig a Firefox-hoz.

A letöltés után a böngészőt újra kell indítani.

Az alkalmazást egyébként a Magyar Kétfarkú Kutyapárt készítette, de ez most nem vicc.

Jelenleg ezeket a propagandaoldalakat tartják nyilván:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/alhirek_orosz_propaganda_putyin

 

Schmidt Mária Amit a szenvedéslicitről tudni érdemes

Miközben a különböző kisebbségi identitású áldozati csoportok a felszínen folyamatosan rivalizálnak egymással, valójában együtt harcolnak közös értékeink, hagyományos intézményeink, a számunkra mintát adó tekintélyek, szerepek aláásásáért.

A 21. század második évtizedében a nyugat értékrendjének megingásával egyidejűleg szinte feltartóztathatatlannak tűnik az a folyamat, ami az identitások elaprózódásához vezet. A nemzeti, illetve az osztályalapú mitudatot kínáló és közös célokat tételező azonosságok helyébe mára az elválasztáson alapuló csoportidentitások tolakodnak be. Szószólóik szerint nem létezik már olyan közös nevező, ami ernyőként borulhatna mindazon csoportok felé, amelyek évszázadokon keresztül együtt élve, többes identitásokat megélve oldódtak fel egy nagyobb közösségben. Például a nemzetben. A nemzet az azonos nyelvű, kultúrájú és történelmi tapasztalatokkal rendelkezőket fogja össze olyan szolidaritásközösségbe, ami független a nemi orientációktól, a szexuális irányultságoktól és a származási megkötöttségektől. 

http://latoszogblog.hu/blog/amit_a_szenvedeslicitrol_tudni_erdemes

 

Sürgősségi Ambulancia – Tizenkét Órányi Várakozás Után Sem Látták El Lányomat

2016. július 11-én, huszonhárom órakor úgy döntöttünk, hogy nem várhatunk tovább. Ekkorra, tizenkilenc éves lányom, Ráhel délután kezdődő alhasi fájdalmai egyetlen pusztító görccsé egyesültek. Lakhelyünkhöz, Etyekhez legközelebb eső kórház sürgősségi betegellátóját választottuk célpontul, ez pedig a tétényi úti Szent Imre Kórház volt. Kereken éjfélkor léptünk be az ajtón, és az ambuláns lap tanúsága szerint 0 óra 33 perckor szólították elővizsgálatra. 2016. július 12-én, déli tizenkét óra harminc perckor dolgavégezetlenül távoztunk az intézményből. A köztes időben szakorvos nem látta Ráhelt, azaz tizenkét órán keresztül ültünk hiába a sürgősségi ambulancián segítségre várva. Ez a bejegyzés „kislányomról“ szól, aki tizenkét órán keresztül azért várakozott a sürgősségi ambulancia cseppet sem kényelmes várójában, hogy fájdalmait megszüntessék, és kiderítsék mi okozza ijesztő panaszait. A bejegyzés két tehetetlen szülő tizenkét órás vergődéséről is szól, akik kénytelenek voltak végignézni, hogy lányukon nem segítenek. Íme.

http://legalisdrog.com/surgossegi-ambulancia-tizenket-oranyi-varakozas-utan-sem-lattak-el-lanyomat/

 

Kilakoltatták és bilincsbe verve pszichiátriai intézetbe zárták a 72 éves rokkantat

Terézvárosban rendőrségi akció keretében péntek délután erőszakkal kilakoltatták Izabella utca otthonából, és bilincsbe verve a dabasi pszichiátriai intézetbe szállították Hüvelyes Lajos 72 éves rokkantat – jelentette a Magyar Szociális Fórum a mozgáskorlátozott férfit segítő önkéntes fiatalok tájékoztatása alapján.

Hüvelyes Lajostól elvették mobil telefonját, és elérhetetlenné vált. Elhurcolása óta sem az MSZF, sem önkéntes segítői nem tudtak beszélni vele.

Az emberi jogokat durván sértő eljárás, köztük az önkényesen elrendelt jogfosztás felveti a bűntény gyanúját – értékelték a történteket ügyvédek.

Hüvelyes egyik segítője, aki az idős férfi kutyáját szokta sétáltatni így írt a történtekről: „Dél körül még feltöltöttem 10 ezer Forinttal Hüvelyes úr telefonját, hogy tudjon beszélni. Majd amikor este elmentem, hogy szokás szerint sétáltassam Mérit, rendőrség által lepecsételt lakásajtót találtam, Hüvelyes urat pedig sehol. A boltos néni elmesélte, hogy csomó rendőr és köztéri felügyelő jelent meg az Izabella utca 92. fsz. 9. számú lakásnál. Szemtanúk szerint bilincsben verték és úgy vitték el. Valaki még vért is látott. Lajost azért vihették el bilincsben, mert ellenállt”. Az önkéntes segítő az esti órákban utána járt a VI. kerületi rendőrkapitányságnál, hová vitték Hüvelyes Lajost, és azt a felvilágosítást kapta, hogy a dabasi pszichiátriára.

http://civilhetes.net/kilakoltattak-es-bilincsbe-verve-pszichiatriai-intezetbe-zartak-a-72-eves-rokkantat

 

BARTUS LÁSZLÓ: A PUBLICISZTIKA VÉGE

 Vannak helyzetek, amikor véget érnek a szavak. Nem lehet tovább mit mondani. Ady poétája előbb káromkodott, aztán csak fütyörészett. Amikor valakit megerőszakolnak, ordítania kell. Még akkor is, amikor körülötte azt mondják, mit ordibál ez itt. De amikor az erőszak megtörtént, már csak néma csönd van, és fájdalom. Nem lehet mit mondani.

A Városliget után nincsenek szavak. Aki ezt szó nélkül tűrte, az elveszítette morális értékét. Aki tiltakozott, és átgázoltak rajta, azt megfosztották minden emberi méltóságától. Annak lelkét megölték. Nemcsak Orbán kopaszai, durva rendőrei, a diktatúra hatalmi gépezete, hanem mindazok, akik ezt tűrték, elnézték, akik nem álltak melléjük, akik nem védték meg a tiltakozókat.

Akár így, akár úgy, az országot megerőszakolták, méltóságától megfosztották, megalázták és lélekben meggyilkolták. György Péter téved, amikor azt hiszi, hogy csak a kopaszok megjelenése volt erőszak. A fák ellen elkövetett erőszak is erőszak volt, a fák elleni erőszak is az emberek elleni erőszak. De maga a terv is az volt, az első tollvonástól kezdve. György Péter ne tagadja le, mihez adta el magát.

 https://nepszava.us/blogs/news/bartus-laszlo-a-publicisztika-vege

 

PUCCS VAGY A DEMOKRÁCIA HELYREÁLLÍTÁSA?

A magyar "ellenzékinek" vagy "függetlennek" nevezett médiában is puccsról beszélnek a török katonai hatalomátvételi kísérlet kapcsán. Az természetes, hogy az MTI ezerrel nyomja a nyilatkozatokat, mint amilyen a szlovák Fico megnyilvánulása, miszerint "Szlovákia támogatja a törökországi demokratikus folyamatokat, és elítéli az erőszakos puccskísérletet", és szerinte az EU-nak az Erdogan vezette török kormányt kell támogatnia. Az Erdogán vezette diktatúra lenne az a bizonyos demokrácia, amit az EU-nak védeni kell. Itt tartunk.

Úgy tűnik, mintha csak a diktatúra kiszolgálói vennék észre a párhuzamot a magyar helyzettel. A katonai hatalomátvétel nem szép dolog, de mi van akkor, ha a katonai hatalomátvétel demokráciaellenes hatalmat akar leváltani, és a diktatúrának akar gátat szabni? Nem mennénk bele abba, hogy a fellázadt török katonai vezetőknek mi volt a szándékuk, de az biztos, hogy Erdogan személyében nem egy alkotmányos rendszer demokratikus vezetőjét akarták megdönteni.

https://nepszava.us/blogs/news/puccs

 

David Cameron, a hős

Miért olyan vidám David Cameron, és miért tapsolta állva a frakciója a búcsúbeszéde után? Mert ő a toryk hőse.

David Cameront állva tapsolta a konzervatív frakció a brit parlament alsóházában, miután megtartotta az utolsó beszédét szerdán. Vidáman köszönt el, viccelődött. „Egykor én voltam a jövő” – mondta mosolyogva, lehuppant a padra és a tory képviselők mind felpattantak és ovációban törtek ki. Két nappal előtte dúdolva vonult be a Downing Street 10-be, miután megtartotta egyik utolsó sajtótájékoztatóját. 

Mire fel a nagy vidámság és az ünneplés? Éppen elvesztett egy népszavazást, és le kellett mondania! A megoldás, hogy David Cameron személye másodlagos a játékban, amit játszott. A csapat számít, és a csapat, a konzervatív párt 2010 óta nyerésben van. 

David Cameron a konzervatív párt hőse, nem a brit népé. 2010-ben, 13 ellenzékben töltött év után, a párt történetének legmélyebb válságából hozta vissza kormányba a torykat: ez három zsinórban elvesztett választást jelent. Már uniós témával lett pártelnök is: 2005-ben azzal az ígérettel nyert, hogy a pártnak nagyobb hangot ad az Európai Parlamentben, és kilépteti a brit delegációt a német-francia irányítás alatt álló Európai Néppártból.

http://index.hu/kulfold/eurologus/2016/07/17/david_cameron_a_hos/

 

Mellékletek terület

 

YouTube-videó (David Cameron's final Prime Minister's Questions (highlights) BBC News) előnézete

 

 

David Cameron's final Prime Minister's Questions (highlights) BBC News

 

 

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.