2016, július 16 - 07:57 Sajtószemle

Péntek éjjel puccskísérlet volt Törökországban.

·         Katonák foglalták el a fő reptereket és stratégiai pontokat Ankarában és Isztambulban, bejelentették, hogy átveszik a hatalmat.

·         Recep Tayyip Erdogan elnök ellenállásra szólította fel a híveit, akik az utcára vonultak és gyakorlatilag elfojtották a puccsot.

·         Sok helyen volt tűzharc, a parlamentre légicsapást mértek, több tucatnyian meghaltak és százak megsebesültek az összecsapásokban.

·         A történtekből megerősödve kerülhet ki az autokratikus módszerei miatt bírált Erdogan.

A török hadsereg néhány egysége péntek éjjel megszállta Isztambul és Ankara stratégiai fontosságú pontjait, elfoglalta a köztévét, és bejelentette: átveszi a hatalmat, szükségállapotot és kijárási tilalmat rendel el az országban. 

A puccskísérlet azonban néhány órán belül kifulladt: Recep Tayyip Erdogan elnök a Facetime nevű online videoközvetítős mobilapplikáción bejelentkezve ellenállásra szólította fel a híveit, akik hamar ellepték az utcákat, és egyes helyeken nekimentek a katonáknak, többjüket megverték és megkergették.

 

http://index.hu/kulfold/2016/07/16/torokorszag_bukott_katonai_puccskiserlet_erdogan_hadsereg/

 

Erdogan győzedelmes üzenettel tért vissza Isztambulba

 

Erdogan először jelent meg személyesen a nagy nyilvánosság előtt azóta, hogy a török hadsereg egy része péntek este megpróbálta átvenni a hatalmat és összecsapásokat vívott a rendőrséggel.

Az államfőt hatalmas tömeg üdvözölte az isztambuli Atatürk repülőtéren.

Erdogan megérkezése után tévébeszédet is tartott, amelyben többek között azt ígérte, hogy "kitakarítja" a hadsereget. Szerinte milliók vonultak az utcára, hogy a puccskísérlet ellen tiltakozzanak.

A puccskísérlet leveréséről korábban a kormány több más tagja is beszámolt, de eközben Isztambul több részéről még mindig fegyverropogást és robbanásokat jelentettek.

A török média szerint elfogtak egy tábornokot és három alacsonyabb rangú katonát az isztambuli Atatürk repülőtér közelében. Négy puccsistát, köztük egy tisztet a TRT televíziónál semlegesítettek az Anadolu hírügynökség tudósítása szerint.

 

http://hvg.hu/vilag/20160716_erdogan_isztambul

 

Még az ellenzék is Erdogant támogatta a puccsistákkal szemben

 

Két török ellenzéki párt is elítélte szombatra virradóra a törökországi államcsínykísérletet.

 

http://hvg.hu/vilag/20160716_erdogan_ellenzek

 

 

 Több százan búcsúztatják Esterházy Pétert a Petőfi Irodalmi Múzeumnál

 

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban éjfélig tartó irodalmi szeánsszal búcsúztatják a csütörtökön 66 éves korában elhunyt Esterházy Pétert. Az intézmény dísztermében felolvasásokkal emlékeznek az íróra. Az épület többi terme is megtelt, jelenleg a lépcsőházban és az előcsarnokban, de már az utcán is jelentős tömeg virraszt, tudtuk meg a helyszínen lévő olvasónktól.

 

http://index.hu/kultur/2016/07/15/tobb_szaz_fo_bucsuztatja_esterhazy_petert_a_petofi_irodalmi_muzeumnal/

 

Lengyel László: Epé

 

Van pillanat, amikor egy nemzedék, sőt egy kultúra hal meg egyetlen ember halálával. Esterházy mi voltunk. Jelképezett, képviselt bennünket, még azokat is, akiket nem jelképezett és nem képviselt. Nem könyv és cikk, nem mondat és szó – stílus.

Epé egy életstílus, egy civilizációs modor – egy jobb, másik Magyarország eleganciája. Szenvedésében és kínjában is könnyed, esendőségében is elegáns. Nem egyszerűen az ország szeretett vagy gyűlölt Írófejedelme volt, de állandóan érezhette a magyar átok és áldás késztetését: neked kell itt kimondanod a szabadító igét. Ez a lehető legkevésbé akaródzott neki, de kacérkodott is, mórikált is vele, tudnám, ha akarnám, tenném, ha volna értelme. Nem engedhetem ki a bennem élő kurucot, akit a bennem élő labanc zárt be, mondta nekem akkor, amikor megint nekilódultam, hogy valamiféle ellenállásra fölbuzdítsam. Mi voltunk ez is, ahogy bennünk vívódott a negyvennyolcas és a hatvanhetes, az ötvenhatos és a hatvannyolcas, na elmész te a vívódásaiddal, mondaná. Valamennyien tudjuk, hogy a Hasnyál az undorító történelem is, amely a szemünk láttára lemészárolta. S vele együtt minket. Nem tudok senki mást, aki az elmúlt évtizedek magyar kultúráját így, ilyen könnyedén, erőlködés nélkül egyben tudta tartani.

http://www.168ora.hu/velemeny/lengyel-laszlo-epe-147279.html

 

Vizoviczki kormánypárti polgármester kenőpénzeinek kitálalásával fenyegetőzött

 

A Jobbikhoz közeli N1TV ma közzétett egy dokumentumot, ami szerintük Vizoviczki László, a pesti éjszakai élet évek óta szervezett bűnözéssel gyanúsított volt urának 2013-as vádalku-ajánlata.

A 13 oldalas papír lényegében egy üzenet, mely szerint Vizoviczki ugyan jobboldali beállítottságú és nem akarja a Fidesz-kormány stabilitását aláásni, de szeretne részt venni születendő gyermeke felnevelésében, ezért ha börtönben kell maradnia, a mostani kormányoldalhoz köthető ügyekről is kitálal. Kiderül, hogy a már átadott információk kizárólag az MSZP-ről szóltak.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/15/vizoviczki_vadalku_zsarolas_rogan/

 

Vizoviczki teljes vádalku ajánlata

 

http://n1tv.hu/vizoviczki-teljes-alkuajanlata

 

"Laci bácsi elintézte" - Rogán volt jegyzőjéről vallott a Vizo-ügy tanúja

 

Varga István Vizoviczki László biztonsági főnöke volt, az volt a feladata, hogy kapcsolatot tartson a lefizetett rendőrökkel, és hordja nekik a kenőpénzeket. Vizoviczki 2012. május 31-i letartóztatása után Varga volt az, akit az ügyészségnek sikerült maga mellé állítania: hónapokon át szinte naponta vallatták, és az ő több száz oldalas gyanúsítotti vallomására alapozták a Vizoviczki és társai ellen felhozott vádakat.

Zsebben a rendőrökIgaz, Vargát a többi vádlott többször is azzal vádolta a vesztegetési ügyben folyó budapesti és a korrupcióról szóló, debreceni tárgyaláson, hogy mindig pontosan azt mondja, amire az ügyészség éppen utasítja, de ebben, az első vallomásban még több olyan dolog is van, amit végül az ügyészség nem hozott fel a vádak között.

Varga részletesen beszél a Hajógyári szigeten zajló drogterjesztésről is, de ez már valamiért nem szerepel a vádak között.

Ezen kívül Varga hosszan beszámolt a lefizetett rendőrökről is, több tucat, főleg V. és III. kerületi rendőrt (köztük magas rangú vezetőket) is fotó alapján azonosított, elmondta kicsodák, és hogy mikor, mennyi kenőpénzt adott nekik azért, hogy Vizoviczki helyeit békén hagyják, a konkurenciát meg folyamatos razziákkal lehetetlenítsék el.

Annak ellenére, hogy Varga rengeteg rendőrt azonosított, akiket az V. kerületi kapitányságról és a belvárosi rendőrösről ismert, és akiket megvesztegetett,

az ügyészség végül nem emelt vádat egyik gyanúba keveredett belvárosi rendőr ellen sem,

pedig korábban 61 rendőr ügyében indítottak nyomozást.

 

http://444.hu/2016/07/15/laci-bacsi-elintezte-igy-vesztegette-meg-rogan-jegyzojet-vizoviczki-a-koronatanu-szerint

 

Simicska és Volner – avagy van-e a Fidesznek csodafegyvere a Jobbik ellen?

Látni kell, hogy a Jobbik a Fidesz számára egészen más jellegű ellenfél, mint a baloldal.

 

Miért helyezhető mégis egy platformra Simicska és Volner? A két ügy mint üzenet közötti összefüggés a Fidesz Jobbikkal szembeni kommunikációs lehetőségeinek és az ebből következő stratégiájának elemzésével érthető meg. Először is látni kell, hogy a Jobbik a Fidesz számára egészen más jellegű ellenfél, mint a baloldal. Ennek oka nemcsak az, hogy míg a Jobbik egységes, a baloldalon az sem mindig egyértelmű, hogy a pártok és a szavazók azonos oldalhoz tartoznak – ez fontos, ámbár inkább technikai kérdés. Kommunikációs szempontból az ideológiák, avagy az egyes pártokhoz köthető érvrendszerek, narratívákközötti távolság az, ami lényeges.

 

http://magyarnarancs.hu/republikon/simicska-es-volner-avagy-van-e-a-fidesznek-csodafegyvere-a-jobbik-ellen-100132

 

SEM ORBÁNNAK, SEM ÁDERNEK NEM SIKERÜLT RÉSZVÉTET NYILVÁNÍTANIA ESTERHÁZY HALÁLA MIATT

 

A kormány nevében csak az Emmi szólalt meg.

 

http://gepnarancs.hu/2016/07/sem-orbannak-sem-adernek-nem-sikerult-reszvetet-nyilvanitania-esterhazy-halala-miatt

 

Áder a cikk megjelenése  óta részvétet nyilvánított.

 

Csalással szerezte doktoriját a rektornő?

Éveken keresztül úgy vezette a váci katolikus főiskolát Fülöpné Erdő Mária, Erdő Péter bíboros húga, hogy nem felelt meg a rektori pozícióhoz szükséges feltételeknek. Szlovákiában szerzett doktoriját csak tavaly nyáron honosíttatta, de maga a disszertáció is aggályos. Az ügyben sok kérdés tisztázatlan. Az alapvető jogok biztosa most arra szólította fel az oktatásért is felelős minisztert, adjon érdemi tájékoztatást.

https://nepszava.hu/cikk/1100101-csalassal-szerezte-doktorijat-a-rektorno

 

A franciák elfelejtették, hogy háborúban állnak

 

Hogy történhetett meg a nizzai terrortámadás, miközben rendkívüli állapot van Franciaországban? Hogy ítélhette meg a francia elnök úgy a helyzetet pár órával a támadás előtt, hogy szükségtelen a rendkívüli állapot fenntartása? Nem törődtek eléggé a franciák a fenyegetésekkel? Az elnök a párizsi terrortámadások után jelezte: az ország háborúban áll. Most mégis mintha elfelejtették volna egy pillanatra.

 

http://index.hu/kulfold/2016/07/15/a_franciak_elfelejtettek_hogy_haboruban_allnak_elemzes_a_nizzai_terrortamadasrol/

 

Két napja bérelte a kamiont a nizzai merénylő

 

A nizzai merénylet elkövetője a 31 éves, Tunéziában született Mohamed Lahouaiej Bouhlel volt. Franciaországban élt, fuvarozóként dolgozott. Hétköznapi bűncselekmények elkövetése miatt volt már összeütközése a törvénnyel, de nem volt a megfigyelt potenciális radikálisok között. A merénylethez használt teherautót két nappal ezelőtt bérelte a Nizzával szomszédos településen. A szomszédai szerint csendes, magának való ember volt, nem különösebben vallásos.

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

http://index.hu/kulfold/2016/07/15/nizzai_terrortamadas_elkoveto/

 

Hős motoros próbálta megállítani a nizzai teherautót

 

Egy motoros megpróbálta megállítani a csütörtök este Nizzában a tömegbe hajtó teherautót, kinyitotta a vezetőfülke ajtaját, majd a jármű alá került - mondta Richard Gutjahr német újságíró, aki szemtanúja volt a jelenetnek.

"A Promenade des Anglais-re nyíló egyik szálloda erkélyén álltam, és láttam az ünneplő embereket, majd hirtelen egy teherautó elindult a tömeg irányába" - mondta az újságíró az AFP francia hírügynökségnek.

"Nagyon lassan haladt, ami meglepő volt. Mögötte ment a motor, és a vezetője megpróbálta megelőzni. Sikerült is kinyitnia a vezetőfülke ajtaját" - mondta  Richard Gutjahr, aki okostelefonjával felvételt is készített erről, amit később az ARD német közszolgálati csatorna tett közzé.

 

http://index.hu/kulfold/2016/07/15/hos_motoros_probalta_megallitani_a_nizzai_teherautot/

 

A terror nem a szögesdróton keresztül jön be, hanem legálisan, útlevéllel, első osztályon utazik

Lám, megint Orbánnak volt igaza! Ő tudta, megmondta! Ő igyekezett megóvni Európát, de Európa nem értékeli ezt a hősies és egyben zseniális embert. Nem baj, mi, magyarok itt vagyunk és egységesen sorakozunk fel Orbán Viktor háta mögött, támogatjuk, éltetjük, ápoljuk és eltakarjuk. Mert csak a Fidesz!

A terror nem így működik. Nem erről szól. Ez nem Orbán Viktor, nem is csak Magyarország problémája. Ez az emberiség problémája. Egységesen, összefogással lehet csak felvenni a harcot ellene. Együtt, közös erővel lehet csak legyőzni. Nem lehetséges függetleníteni magunkat a közösségtől, nem megoldás a külön-külön való bezárkózás. A terror nem a szögesdróton keresztül jön be, hanem legálisan, útlevéllel, első osztályon utazik. Ezért nem is véd tőle a szögesdrót, csak a közös fellépés, rengeteg munka, fizikai és politikai harcok sora védhet meg. Ez nem jelenti azt, hogy ne kellene erősíteni a védelmet, hogy ellenőrzés nélkül bárkit is be kellene engedni az Unió területére.

http://kolozsvaros.com/2016/07/15/a-terror-nem-a-szogesdroton-keresztul-jon-be-hanem-legalisan-utlevellel-elso-osztalyon-utazik/

 

Felfüggesztették a papot, aki Habonyról kérdezte Orbánt

 

seh Péter Mihály Baranya megyében kesegítő papként tevékenykedik, és közben hivatásáról, hitvallásáról és közéleti kérdésekről elmélkedik a YouTube-on.

Így tett nem olyan régen is egy videójában, amiben hosszas felvezető után felteszi az egyébként meglehetősen sok magyar állampolgárt érdeklő kérdést a miniszterelnöknek:

„Kicsoda Habony Árpád?”

Nem kellett sokat várni, a Pécsi egyházmegye vezetése vizsgálatot indított az ügyben, és ez időtartamra papi működésétől eltiltotta. De mint a közleményből kiderül, már többször próbálták a nagy nyilvánosság előtt a hitéletről, közéleti kérdésekről szabadon beszélő papot visszatartani, erről közölt levelezést az egyházmegye is.

Íme az egyházmegye közlemény:

„A Pécsi Egyházmegyében kisegítő lelkészi szolgálatot teljesítő Cseh Péter Mihály írott és elektronikus médiumokban, internetes közösségi oldalakon és blogokban huzamos ideje tevékenykedik. Emiatt püspökétől többször kapott szóban és írásban útmutatást, szükség esetén figyelmeztetést nyilvános tevékenységének fórumait, stílusát és tartalmát illetően.

Cseh Péter Mihály a világos útmutatásoknak nem vagy nem megfelelő módon tett eleget, ezért az ügyben dr. Udvardy György megyéspüspök úr előzetes vizsgálatot indított, és a botrányok megelőzésére Cseh Péter Mihályt az eljárás idejére minden nyilvános papi működésétől a mai nappal eltiltotta. További tájékoztatást a vizsgálat lezárulta után tudunk adni.

 

http://444.hu/2016/07/15/felfuggesztettek-a-papot-aki-habonyrol-kerdezte-orbant

Veszélyben a német-magyar viszony?

Komolyan árthat a német-magyar viszonynak a magyar kvótareferendum kiírása. Még olyan német kereszténydemokrata politikus is szokatlanul éles hangon bírálta a magyar kormányt, aki korábban jó viszonyt ápolt a Fidesszel. A német politikusok szerint a magyar kormány propagandája nem éri el célját, s a menekülteket szétosztják az Európai Unió területén.

https://nepszava.hu/cikk/1100100-veszelyben-a-nemet-magyar-viszony

 

Orbánn Viktor cikke a Frankfurter Allgemeine Zeitungban 

 

http://www.miniszterelnok.hu/orban-viktor-cikke-a-frankfurter-allgemeine-zeitungban/

 

A közbeszerzésig elvérzik a beteg

A járóbeteg szakrendelők kevésnek tartják az elszámolási rendszer augusztustól érvényes változásait, azt pedig senki nem tudja, mitől csökkent drasztikusan a kórházi adósságok növekedési üteme. Az Állami Számvevőszék tovább vizsgálja az egészségügyi intézmények gazdálkodását.

 

http://nepszava.hu/cikk/1100129-a-kozbeszerzesig-elverzik-a-beteg

 

MSZP: mi Európában akarunk maradni

Szabad Európa-napot szerveznek október 2-ra, a kvótareferendum napjára a szocialisták. "Álljunk szóba egymással!" - írta Facebook-bejegyzésében Molnár Gyula, a párt frissen megválasztott elnöke. A politikus szerint miközben Nagy-Britannia megégette magát egy populista politikával, "aközben úgy látszik, hogy a magyar kormány úgy gondolja, lehet a tűzzel tovább is játszani". Az MSZP már készül a rendezvényre, amelyre mindenkit várnak, aki egyetért azzal, hogy Magyarország jövője a közös szabad Európában van.

 

http://nepszava.hu/cikk/1100113-mszp-mi-europaban-akarunk-maradni

 

Leszáll a versenyhivatal az RTL-ről - Mi állhat a háttérben?

A GVH vizsgálata azután indult, hogy az RTL hevesen tiltakozni kezdett a kormány reklámtörvény-terve ellen, amely hatalmas adót rótt volna ki a csatornára. A médiaadó terve ekkor lekerült a napirendről, viszont megkezdődött a kormányzati terjeszkedés a médiában, amely hatalmas mennyiségű kormányzati reklámot kapott. A Magyar RTL feltételezett erőfölénye tehát azért nem volt megállapítható, mert az atmedia Kft. portliója jelentősen kibővült. Annyira, hogy a cég honlapján háromtucatnyi tévécsatornát számoltunk össze, valamennyin az atmedia értékesít reklámokat. A cég részesedése a piacon 49,5 százalékos, míg a magyar RTL-t ellátó R-Time-é 33,7 százalék, így aztán valóban nehéz volna erőfölényről beszélni.

Az atmedia 49,5 százaléka film-, zenei, gyerek, dokumentum és sportadókat takar, az államosított köztévé csatornáitól a TV2-ig, amelynek megvásárlását 2015 őszén jelentette be Andy Vajna. A GVH így értelemszerűen nem tehetett mást, lezárta a magyar RTL elleni eljárást, ami okafogyottá vált, hiszen a kormánymédia hirdetési piaca hatalmas dagadt.

http://nepszava.hu/cikk/1100127-leszall-a-versenyhivatal-az-rtl-rol---mi-allhat-a-hatterben

Hollande körül fogy a levegő

Veczán Zoltán, Kuthi Áron, Magyar Nemzet

 

A csütörtök éjjeli merénylet óta egyre többen éreznek ellenszenvet Francois Hollande iránt. Az elnök pont a tragédia napjának délelőttjén jelentette be, visszavonja a terrorkészültséget Franciaországban. A szakértő szerint a korábbi operettintézkedésekben kimerült rendőrség nem tudta megakadályozni a tragédiát.

http://mno.hu/kulfold/hollande-korul-fogy-a-levego-1352158ű

Az iszlám európai perspektívája

Boualem Sansal, „az arab Orwell” víziója 2084 Európájáról

Kiss Károly, Magyar Nemzet

Nem vízió, hanem realitás, hogy a század második felére kontinensünkből Eurábia lesz, a muzulmán népesség Nyugat-Európában túlsúlyra jut. De vajon milyen lesz majd akkor az iszlám? Radikalizálódik, vagy békülékenyebbé válik? Boualem Sansal tavaly Franciaországban megjelent és díjazott regénye egy sötét, kegyetlen jövőt vázol fel: amikor az elvadult iszlám totális teokráciává, istenállammá torzul. A könyv címe: 2084 – Világvége. A cselekmény kitalált vallási háttérben játszódik, az iszlám szó nem is szerepel a könyvben, de az utalások egyértelműek. Az ország Abisztán (felismerhető benne az abszurd, az aberrált), a próféta neve Abi, a nyelv Abilang. A vallás Gkabul, arabul beleegyezés. „Abisztánban … tudatlanság uralkodik. A racionális az abszurd, vagy fordítva, az őrület a valóság, és a hívők képtelenek elképzelni, hogy az életnek másféle értelme is lehetne.” „Müezzinjük naponta kilencszer hív imára, és a csütörtöki istentisztelet után a nép okulásul megtekinti a stadionban a csavargók, bűnözők és renegátok kivégzését.” (A könyvet a Der Spiegel 2016. május 21-i száma ismerteti.) „A vallásháborúkban milliók halnak meg, de rájuk senki sem emlékezik… Isten birodalmának eljövetelével beköszönt az örök béke, … az emlékezet kitörlődik, és a számláló újból nulláról indul.” „Az új korszakkal nem a paradicsom, hanem a teljes üresség és mozdulatlanság állapota következik be.” „A vallás csalfa, halált hozó gyógyír, a hit rabszolgaságba vezető önpusztítás.”

 

http://mno.hu/velemeny/az-iszlam-europai-perspektivaja-1352105

Bayer Zsolt Pillanat

Álláspont. Van egy pillanat, mielőtt a kamion áthajt rajtam, és az a pillanat rengeteg idő, végiggondolni mindent.

De most már nincsen idő semmire. Nekem is egyetlen árva pillanatom maradt, mielőtt ez az arab, ez a muszlim áthajt az életemen és bevégzi azt, és azt üvölti közben, hogy „Allah akbar!”, és én homályosan érzem, és kezdem felfogni, hogy nem, nem vagyok köteles eltűrni ezt. Sem ezt, sem a véreit, sem a puszta jelenlétét, sem a szagát, sem a másságát, sem az akaratát, a vágyait, a rohadt sok, semmirevaló kölykét, a szenvedéseit és bánatait és a vele esett igazságtalanságokat, nincsen közöm egyikhez sem, ahogy a múltban sem volt. Egyetlen dologhoz van közöm, a saját életemhez, a hazámhoz, a nemzetemhez, a családomhoz, a földrészemhez, a hagyományaimhoz, a hitemhez, és a saját kultúrámhoz.

Ez pedig takarodjon innen, bár most már késő, mert a következő pillanatban át fog hajtani az én életemhez, de akkor takarodjon az összes többi, és takarodjanak a politikusaink is, akik beengedték őt ide, akik bűnrészesek az én halálomban is, és az elkövetkező összes többi halálban is, takarodjatok, takarodjatok, takarodjatok, és legyetek átkozottak mindörökre…

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/61087/Pillanat

 

Senki nem érzi felelősnek magát a napi kétezer köbméter, a Tiszába ömlő szennyvízért Vásárosnaménynál

Változatlanul ömlik a szennyvíz a Tiszába Vásárosnaménynál – annak ellenére, hogy két héttel ezelőtt nyilvánosságra hoztuk, a vásárosnaményi szennyvíztelep tisztítóművei lényegében nem működnek. Az üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt. levélben reagált, ám érdemben egyetlen állításunkat sem cáfolta – viszont a környezetszennyezés felelősségét a tulajdonos önkormányzatokra tolná.

 

https://atlatszo.hu/2016/07/14/senki-nem-erzi-felelosnek-magat-a-napi-ketezer-kobmeter-a-tiszaba-omlo-szennyvizert-vasarosnamenynal/

6 pont Brüsszel friss menekültügyi javaslatának kormánypárti (félre)értelmezéséről

Botrányosnak minősítette az Európai Bizottság szerdán ismertetett áttelepítési keretprogramját Lázár János, aki szerint a javaslat túlmegy a kötelező betelepítési kvótán. A Political Capital gyorselemzésében pontokba szedte, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait miért érdemes a népszavazási kampány részeként kezelni.

http://pcblog.atlatszo.hu/2016/07/15/6-pont-brusszel-friss-menekultugyi-javaslatanak-kormanyparti-felreertelmezeserol/

Földvári  Zsófi Balaton Sound-ügy: Ők mentek be a kábítós öltözőbe

 

i A hat lány közül legalább egynek szexuális kapcsolatba kellett lépnie az egyik zenésszel vagy a kíséretükből valakivel, mivel a rendőrség – bár az elsődleges orvosi vélemény alapján nem történt erőszak – most már igazságügyi orvos szakértőt is bevont a vizsgálatba

http://www.borsonline.hu/celeb/balaton-sound-ugy-ok-mentek-be-a-kabitos-oltozobe/115714

Lendvai Ildikó A maffiafőnök

A világsajtóban szerdán vezető hír volt: meghalt a leghíresebb maffiafőnök. Méghozzá börtönben. Ebből rögtön tudhatjuk, hogy nem nálunk, hanem Olaszországban. Már Petőfi is megírta: „Nem Pesten történt, amit hallotok,/ Ott ily regényes dolgok nem történnek”.

Nálunk nincs is semmiféle maffia, hiába írogatnak össze-vissza az elemzők „maffiaállamról”. Ez abból is látszik, hogy az illetőt Bernardo Provenzanonak hívták, becsületes magyar ember pedig ilyen névre nem hallgat. A Cosa Nostra vezérét 43 évig körözték, - a rendőrségnek az egyetlen, kezükben lévő régi fényképét évről évre kellett öregítenie -, de végül csak elkapták. Azóta ült, többszörös életfogytiglanra ítélve. Micsoda piti alak: képtelen volt a törvényeket úgy alakíttatni, hogy minden bűne törvényesnek számítson.

És nem fogják elhinni, hol fogták el: egy szánalmas pásztorkunyhóban. Először azt hittem, ez csak a vagyonnyilatkozatában szerepelt egy rugalmasan táguló villa helyett, de nem. Tényleg egy viskóban húzta meg magát, onnan irányította, mint a „főnökök főnöke”, „capo del capi”, az egész maffiát. És még egy kisvasút sem járt a közelben. Mondom, hogy piti.

http://nepszava.hu/cikk/1100077-a-maffiafonok

 

Tarlós: Az EU örömmel részt vesz a metrófelújításban

 

Az Európai Unió részt vesz a 3-as metró infrastrukturális felújításának részfinanszírozásában - közölte Tarlós István főpolgármester. Azokra sajtóhírekre reagálva, amik szerint az unió nem finanszírozza a beruházást, a főpolgármester azt mondta: az EU csütörtök este kilenckor azt válaszolta, örömmel vesz részt a projekt részfinanszírozásában. 

Tarlós egyeztetett a szakminiszterekkel is arról, hogy mi legyen a helyzet az unió által nyújtott támogatás és a tényleges bekerülési költség közötti résszel. Informális számok alapján most, a szaktárcával egyetértésben 60 százalékosnál kevesebb uniós támogatásra nem számítanak - mondta.

Elmondta, az unió az 3-as metró - szerelvény- és infrastruktúra - felújítását "egy kompakt egységként" kezeli. A szerelvények felújítását hitelből finanszírozzák - jegyezte meg.

A teljes projekt elszámolható költsége várhatóan 205,5 milliárd forint. Ebből az infrastruktúra felújításra eső rész 137,5 milliárd, amire elvileg az EU 85 százalékos támogatást adhat - magyarázta Tarlós István.

 

http://index.hu/belfold/budapest/2016/07/15/tarlos_az_eu_reszt_vesz_a_metrofelujitas_finanszirozasaban/

 

Liget-projekt: így hazudnak a biztonságiak és a TV2

 

Állítják, hogy Gulyás Márton késsel vagdosta a biztonságiakat, de videó bizonyítja, hogy a sérülésnél a közelben sem volt az aktivista.

A Liget-projekt arcai, a nagydarab verőemberek “biztonsági szolgálat” néven sok szépet tettek már a Városligetben:

·         egy tiltakozót az egyik biztonsági durván ellökte, majd színészóriásként játszotta el a nyilvánvaló hazugságot, mintha őt támadták volna meg és megsérült volna az arca

·         egy másik biztonsági gyomorszájon vágta az egyik ligetvédőt, majd egy kollégája le is fogta a megütött demonstrálót, hogy még kényelmesebben meg lehessen ütni

·         a biztonságiak vezetője úgy leüvölti a rendőrtiszt fejét, mintha a rendőrök az ő szolgájuk lennének

·         gázspray-vel fújnak ki a kerítésen, az sem zavarja őket, hogy a rendőrök is kapnak belőle

·          

A jelenetek közös jellemzője, hogy a rendőrség szinte szó nélkül nézi végig azokat.

Az ezekről szóló cikkekre érezte úgy a kormánypropagandista TV2, és a propaganda anyagok felkent papnője, Kunfalvi Nóra, hogy reagálniuk kell, vissza kell vágniuk. Óriási meglepetésre úgy tűnik, ordas nagy hazugsággal sikerült.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/15/ligetvedok_biztonsagi_orok_liget-projekt_gulyas_marton_kes_tv2/

A politikai kommunikáció iskolapéldája: ezt üzente Lázár a Heti Válasznak

 

A kormányinfóról több portál is beszámolt. Nézzük az Index tudósításának ránk vonatkozó részét:

Lehetséges kormányfő-jelöltként említette Lázárt, illetve Varga Mihályt a Heti Válasz. A lap szerint ez a Fidesz B-terve arra az esetre, ha nem sikerül 2018-ban megszerezni az abszolút többséget, és koalícióra kényszerül a párt.

Lázár annyit mondott erre az értesülésre, hogy „a naptáramban nem szerepelnek ilyen forgatókönyvek”. Lázár szerint nagyon meleg volt a hétvégén, „biztos elfáradt valaki, azért született a cikk”.

Két rövid kommentár. Az Élet-Stílus rovat kedvéért: a cikket jegyző Bódis András kolléga biztosan nem fáradt el, eskü, teljesen kipihent, tegnap például még anyukavédő publicisztikát is volt ereje írni. Kettő: figyeljük meg a miniszteri válasz tartalmát, ívét. Azt mondja: „a naptáramban”, „forgatókönyvek”. És aztán a fáradtságra való utalás.

Csak annyit mondok: politikai kommunikáció ez a javából! Kíváncsian várom a fejleményeket.

http://valasz.hu/itthon/a-politikai-kommunikacio-iskolapeldaja-ezt-uzente-lazar-a-heti-valasznak-119569

 

A FÁKON TÚL

Kis Ferenc Magyar Idők

 

Teljesült a Ligetvédők követelése, nem vágják ki az építkezés útjában lévő egészséges fákat a Városligetben, a többletköltség ellenére átültetik őket. Az üzemeltető cég kompromisszumos megoldása azonban nem nyerte el az elszánt „zöldek” tetszését, akik a beruházás leállítását követelik.

A közvéleményre is gyakran hivatkozó környezetvédőket cáfolja az Ipsos legfrissebb felmérése, amely szerint a megkérdezett Városliget-használók 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik. A parkrehabilitációtól függetlenül a válaszadók 62 százaléka ért egyet azzal, hogy egy kibővített múzeumi-kulturális negyedet alakítsanak ki több új épülettel a régi, leromlott épületek helyén a Ligetben.

A „zöldeket” azonban a többség véleménye sem hatja meg, folytatják a tiltakozást, mivel szerintük üres, kommunikációs blöff és hazugság a faátültetés bejelentése. Ezt Komáromy Gergely, a Ligetvédők vezéralakja mondta, aki a minap a Közlekedési Múzeum kéményére is felmászott, később pedig egy munkagép elé feküdt, jelezve eltökéltségét.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-fakon-tul-837481/

 

SOROS AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉLÉN

A NYUGATI GLOBALIZÁCIÓ IMMÁRON CSAK A FELSŐ EGY SZÁZALÉK ÉRDEKÉT NÉZI

Kiszelly Zoltán Magyar Idők

 

Fura meghallgatásra került sor az Európai Parlamentben június legvégén, rögtön négy bizottság is kíváncsi volt Soros György amerikai állampolgár és nagy tétben játszó spekuláns véleményére.

Az EU életében persze egyáltalán nem szokatlan, hogy az amerikaiak diktálják a tempót, elég csak a május végi G7-csúcstalálkozóra gondolni, ahol a négy legnagyobb tagország vezetője Obama amerikai elnökkel állapodott meg az Oroszország elleni gazdasági szankciók meghosszabbításáról. Ehhez persze (saját magukra nézve) joguk van, de akkor fölösleges olyan ígéreteket tenni, hogy az EU-ban majd „jól átbeszélik” az eddigi szankciók értelmét, és „nyílt politikai vita” zajlik a folytatásról.

Az eredmény ismert: a bizottság sokadszorra csak úgy tudta elérni a szankciók meghosszabbítását, hogy a szavazásnál feltételezték az egyhangúságot, így egyetlen tagország sem mert nyíltan a javaslat ellen szavazni, nehogy önzőnek vagy oroszbérencnek tüntesse fel a nyugati fősodratú politika és média. Talán ezért sem véletlen, hogy az egyik legismertebb amerikai spekuláns személyesen jött el Brüsszelbe, ugyanis a jelenlegi konfliktusos környezetben nagyon megcsappant a profitszerzés lehetősége.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/soros-az-europai-bizottsag-elen-832216/

 

Az Orbán-vej volt cégét üti a NAV

 

Végrehajtást jegyeztetett be a kormányfő veje, Tiborcz István egykori tulajdonának számító, immáron a West Hungária Bau csoporthoz tartozó Green Investments & Solutions Kft.-nél az adóhivatal.

A Green Investments & Solutions Kft. hat éve alakult, az Opten céginformációs adatbázisának tanúsága szerint 2014 és 2015 között egy évig jelent meg benne tulajdonosként a kormányfő veje.

Ugyanakkor már korábban is volt köztük kapcsolat. Tiborcz és cégtársa, Erdei Bálint 2010-ben ugyanis papíron eladta a 2009-ben Es Holding néven alapított, ma Eliosnak hívott közvilágítás-technikai céget: a többség a Simicska Lajos érdekeltségeként számon tartott E-OS Energiakereskedőhöz, míg a kisebbségi csomag egy része az akkor Orbán András tulajdonának számító Green Investments & Solutionshöz került. (A fennmaradó rész egy titokzatos offshore-jellegű cégé lett.) Ugyanakkor Tiborcz István ezt követően – tehát miután tulajdonosként úgymond kiszállt – még négy évig az Elios igazgatósági tagja maradhatott. 2013-ban aztán a Simicska-cég eladta Elios-beli többségét a Green Investments & Solutionsnek, valamint Tiborcz eredeti cégtársa, Erdei Bálint érdekeltségének, a Green Universe-nek. (Rossz nyelvek erre Simicska nászajándékaként emlékeznek.)

 

http://nol.hu/gazdasag/lecsapott-a-nav-tiborcz-volt-cegere-1623737

 Magyar fényűzés: ezekre a luxusautókra vadásznak

 

A BMW 7-ese és a Mercedes S-osztálya utcahosszal vezetik a mezőnyt. Buksza-körkép a Panamerák, A8-asok, Maseratik világáról.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/magyar_fenyuzes_ezekre_az_luxusautokra_vadasznak.617666.html

 

Terrortámadás fenyeget az olimpián - jeleztek a franciák

 

Tovább romlott az riói utcákon a közbiztonság - derült ki a friss statisztikai adatokból, miközben a francia titkosszolgálat jelezte, hogy terrortámadással fenyegették meg az augusztusban kezdődő olimpián részt vevő francia csapatot.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/terrortamadas_fenyeget_az_olimpian_jeleztek_a_franciak.617821.html

 

Óriási visszesés az építőiparban

 

Az építőipar teljesítménye májusban 26,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az áprilisi 29,8 százalékos visszaesés után. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent, az épületek építése 4,4, az egyéb építményeké 43,8 százalékkal - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

http://www.napi.hu/ingatlan/oriasi_visszeses_az_epitoiparban.617814.html

Putyin a vesztét akarta - nem merték padlóra küldeni a milliárdost

 

Az elmúlt hónapban három vezető orosz bank megmentette Igor Ziuzin szén- és acélipari iparmágnás vállalatát, a Mechelt az összeomlástól, annak ellenére, hogy az orosz iparmágnás vesztét kívánta korábban a Kreml. Ez lehetett volna minden idők legnagyobb orosz vállalati összeomlása - írja a Reuters.

 A mentőcsomag annyiban szokatlan - jegyzi meg a hírügynökség -, hogy miközben az ilyen jellegű döntések nagy része Vlagyimir Putyin elnökhöz, vagy belső köreihez köthető, addig Ziuzin már jó ideje kívülállónak számít, a multimilliomos úgy építette fel ugyanis cégbirodalmát, hogy közben a Kremltől távol tartotta magát. Sőt, nyolc éve Putyin nyilvánosan meg is szégyenítette, miután nem jelent meg egy találkozón.

A hírügynökség állítása szerint 13 olyan ember árult el nekik részleteket a Kreml érintettségéről, akik valamilyen módon részesei voltak a Mechel kimentési ügyletének. A döntést állítólag tavaly év közepén hozták meg, amikor a Kreml rájött, hogy a vállalat összeomlása Putyin hatalmának két pillérét is igen keményen érintheti: a társadalmi stabilitást és egy Kremlhez közeli bank pénzügyi stabilitását.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/putyin_a_vesztet_akarta_nem_mertek_padlora_kuldeni_a_milliardost.617791.html

 

LMP: súlyos politikai összefonódások a Quaestor-botrányban

 

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt parlamenti képviselője Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, bíznak abban, hogy a bíróság a megfelelő büntetést szabja majd ki a több milliárd forintos csalást elkövető Quaestor vezetőire.

Az LMP ugyanakkor azt is szeretné, ha az ügy nem állna meg itt, mert szerintük a brókerbotrányokat politikai összefonódások és a megfelelő pénzügyi felügyelet hiánya is segítette.

Schmuck Erzsébet úgy fogalmazott, a Quaestor esetében a biztonságosság látszatát keltette, hogy kormányzati és önkormányzati szereplők is befektettek a társaságba. Az ellenzéki politikus szerint ezért továbbra is akutális lenne felállítani egy országgyűlési vizsgálóbizottságot a brókerbotrányok hátterének tanulmányozására.

Schmuck Erzsébet azt mondta, ha a kormányoldal ezt nem teszi meg, akkor az annak bizonyítéka lesz, hogy “lapít, és nem akarja a politikai összefüggések kiderítését”.

http://24.hu/fn/penzugy/2016/07/15/lmp-sulyos-politikai-osszefonodasok-a-quaestor-botranyban/

 

Kivándorlási hullám jöhet Nagy-Britanniában

Kanada, Skócia, Új-Zéland, Írország, Gibraltár. A brexit népszavazás utáni napokban ezekre a helyekre települtek volna át legtöbben a brit állampolgárok közül – legalábbis a Google keresőbe Nagy-Britanniából ezeket az célországokat ütötték be a legtöbbször.

Ezekben az országokban a brit jövedelmekhez képest olcsóbb az élet. A kanadai Manitobában centekért lehet földhöz jutni, de csak akkor, ha három hónapon belül ház is épül a megvett parcellán. Itt 32 ezer kanadai dolláros üzletindítási ösztöndíj várja a mezőgazdaságban vagy olajiparban elhelyezkedni vágyó bevándorlókat. Connecticut állam a New Havenbe költözőknek 10 ezer dollár ingyenpénzt ad, ezenfelül 30 ezret lakásfelújításra, 40 ezret továbbképzésre lehet költeni.

http://24.hu/fn/gazdasag/2016/07/15/kivandorlasi-hullam-johet-nagy-britanniaban/

 

Kemény harcot ígér Pécsnek a Zsolnay tulajdonosa

 

Nem nyugszanak a kedélyek a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ért folytatott harcban a cég többségi tulajdonosa, Bachar Najari és a zrt. kisebbségi gazdája, a fideszes irányítású pécsi önkormányzat között.

A cég ügyvédje, Bodnár Imre tudósítónknak elmondta, hogy Bachar Najari kifizette a zrt. 90 millió forintos helyiadó-tartozását, ám a szír származású vállalkozó nem kapott erről igazolást a városházától. A „nullás" adóigazolás azért fontos a Zsolnaynak, mert ez kell ahhoz, hogy az egyik bank megújítsa a cég folyószámláját. Lovász István, Pécs főjegyzője megkeresésünkre azzal indokolta az igazolás megtagadását, hogy a kifizetést nem ellenjegyezte a Zsolnay gazdálkodásárt felelős, három héttel ezelőtt kirendelt vagyonfelügyelő, Börcsök Sándor. Bodnár szerint viszont erre nincs szükség, mert a tartozást a Najari a saját forrásaiból rendezte, így nem a cég vagyonából vont el pénzt.

 

http://nol.hu/belfold/kemeny-harcot-iger-pecsnek-a-zsolnay-tulajdonosa-1623733

 

Képmutatás

 

Csak egy illiberális országban számít bátor tettnek kimondani, hogy nem kell engedélyt kérni a sajtónak az olyan közéleti szereplők fotózásához és képmásuk közzétételéhez, akiket közszerepléseikkel összefüggésben gyanúsítottak meg és ültettek a vádlottak padjára.

Eddig a bíróságok automatikusan megbüntették azokat a médiu­mokat, amelyek arcuk kitakarása nélkül közöltek fotókat bilincsbe vert politikusokról, hírességekről. Akik meggyanúsításukig élet-halál urai voltak, nemigen vonatkoztak rájuk a másokra kötelező szabályok, a csapból is ők folytak, mert elhitették magukról, hogy valakik, akik tudnak valamit, holott adott esetben pont az ellenkezője lehetett az igaz, viszont gyanúsítottként ugyanolyan jogokat követeltek maguknak, mint egy hétköznapi bűnelkövető. És meg is kapták.

Eddig ugyanis a töretlen bírói gyakorlat az volt, hogy ha a politikus kioktat, törvényt alkot, ígér és megmagyaráz, akkor közszereplő. Amikor azonban kiderül róla, hogy közéleti ténykedését nem feltétlenül a haza, sőt inkább a maga vagy a barátai javára végezte, na akkor már nem az. És meg is magyarázták, hogy miért nem. Mert bíróságra nem önként – nem a közszereplés szándékával! – mennek bilincsben. És mivel ott és akkor nem ők akarnak a sajtóban szerepelni, a töretlen bírói gyakorlat szerint az engedélyük nélkül le sem fotózhatók.

 

http://nol.hu/velemeny/kepmutatas-1623747

260 ezer határon túli alig várja, hogy szavazzon Orbán Európa-ellenes népszavazásán

 

A határon túli magyar állampolgároknak a kötelező betelepítésről szóló, október 2-ra kitűzött népszavazáson való részvétele feltételeiről tartott sajtótájékoztatót kedden Ungváron – Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Mint közölte, a határon túlról eddig 259 ezer magyar állampolgárt vettek névjegyzékbe. Pálffy Ilona hangsúlyozta: azoknak a választóknak, akik a 2014-es parlamenti választásokon már regisztráltak, nem kell ismét jegyzékbe vétetni magukat. Kiemelte, a külföldön élő, állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok a külképviseleteken vagy a valasztas.hu oldalon is nyilvántartásba vetethetik magukat. A Kárpátalján élő választóknak az NVI a szavazási levélcsomagokat az ottani külképviseletekre küldi ki – tette hozzá.

 

http://propeller.hu/nagyvilag/3230210-260-ezer-hataron-tuli-alig-varja-hogy-szavazzon#v1648577

Tóth Bertalan: Nem mi állítjuk össze az ellenzék országos listáját

 

Nem a Puch-Mesterházy tengely embere, és ha lett volna mutyi, akkor most elnökhelyettes lenne – mondta az ATV-ben Tóth Bertalan. Az MSZP új frakcióvezetője szerint csak a többi ellenzéki formációval közösen győzhető le a Fidesz, ezért sem valószínű, hogy a szocialisták egyedül állítják majd össze az összefogás országos listáját.

A műsorvezetőnek arra a kérdésére, miszerint Botka László szegedi polgármester, leszavazott választmányi elnök, egyik negatív hangvételű interjúban azzal vádolta meg az MSZP új vezetését, hogy alibizésre és nem valódi győzelemre készülnek 2018-ban, Tóth Bertalan úgy reagált: jelen helyzetben a párt támogatottságának növelésére koncentrálnak, hiszen a választási győzelem csak ellenzéki összefogással valósulhat meg.

 

http://www.atv.hu/belfold/20160715-toth-bertalan-nem-mi-allitjuk-ossze-az-ellenzek-orszagos-listajat

 

Átalakítanák a Gellérthegyet

Nyílt, kreatív ötletpályázatot hirdetett a Miniszterelnökség a Gellérthegy megújítására.

 A 40 millió forintos összdíjazású ötletpályázat kiemelt célja olyan alternatíva kidolgozása a Gellérthegy revitalizációjára, amely építészeti, tájépítészeti, közlekedési, képzőművészeti eszközök használatával új tartalommal tölti meg a helyszínt, az épített és természeti környezet értékeinek megőrzése, a világörökségi cím, a műemléki védelem és a szellemi, szakrális tartalom figyelembe vétele mellett - közölte a Lechner Tudásközpont.

http://www.vg.hu/vallalatok/cafeteria/atalakitanak-a-gellerthegyet-472796

 

Orosz kézben a paksi beszállító

Világgazdaság

Száz százalékban a Paksi Atomerőmű bővítésével megbízott orosz Roszatom érdekeltségébe került a Ganz Engineering Kft. – tudta meg a Világgazdaság.

Eggyel kevesebb cég maradt a magyar atombizniszben, amely a Paks II. bővítése során a tervezett 40 százalékos hazai beszállítói arányt kitölthetné. A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-ből ugyanis kivásárolta a Ganz Gépgyár Holding Zrt. 49 százalékos részesedését a Szentpéterváron bejegyzett Akcionyernoje Obcsesztvo Bjuro Masinosztrojenyija (CKBM). Utóbbi a Roszatom érdekeltsége, és eddig 51 százalékot birtokolt a budapesti székhelyű atomerőművi berendezéseket gyártó Ganz Engineeringben. Az akvizíció híre január óta terjedt a piacon, de az ügylet csak most fejeződött be – erősítette meg a Világgazdaság értesülését Fitos Zoltán, a Ganz Holding elnök-vezérigazgatója. A vételárról azonban üzleti titokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.

http://www.vg.hu/gazdasag/orosz-kezben-a-paksi-beszallito-472743

Nem hallgatott az NGM a balatoni városvezetőkre

Hiába fordult a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség a nemzetgazdasági miniszterhez, tiltakozva az idegenforgalmi adó (ifa) mellé járó állami kiegészítés jövőre tervezett csökkentése miatt, elutasító választ kapott - számolt be Balassa Balázs, a szervezet elnöke.

 

http://www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/nem-hallgatott-az-ngm-a-balatoni-varosvezetokre-472800

Testközelből a nizzai terrortámadás – az MSZP szóvivője is átélte a borzalmakat

Budai Bernadett Nizzából: 10-15 másodpercen múlott minden

 

http://444.hu/2016/07/15/budai-bernadett-nizzabol-10-15-masodpercen-mult-minden

 

"Nincs jogod, nincs jogod!" - A ligeti kopaszok ütése testközelből

 

Komáromy Gergely ligetvédő aktivista gyomron vágásáról eddig egy távolról felvett, nehezen kivehető videófelvétel volt ismert - igaz, már az alapján is olyan egyértelmű volt az állami cég alvállalkozójának sunyi ütése, hogy a Városliget Zrt. közölte, feljelentik a verekedő biztonsági őrt.

 

http://444.hu/2016/07/15/nincs-jogod-nincs-jogod-a-ligeti-kopaszok-utese-testkozelbol

 

Marosán György Hübrisz, até, nemezis

 

Orbán Viktor pár héttel ezelőtt az 53. születésnapjára – a sok ajándék mellett – még verseket is kapott. Az egyik egy pomázi nyugdíjas alkotása, s ha művészi értéke ­miatt nem is, de kor- és kórtünetként figyelemre méltó. A miniszterelnököt híve szinte mitológiai hősnek látja, de elfelejtkezik a görög sorstragédiák ellenállhatatlan mozgatóiról. A hübrisz: az önhittségig terjedő büszkeség, amivel a hős kihívja maga ellen az istenek haragját. Az até: a vak ostobaság, amely képtelenné tesz rá, hogy észrevegyük a nyilvánvaló tényeket, és belenyugodjunk. A nemezis: a végzet, amely szükségszerűen bekövetkezik, amikor az istenek a – jobb sorsra érdemes – hőst önhittsége és ostobasága miatt megbüntetik.

http://nol.hu/velemeny/hubrisz-ate-nemezis-1623833

 

 

Felszámolják a botrányt kavart jövőegyetemet

 

Felszámolási eljárást kezdeményezett a sümegi John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központot működtető kft. ellen tartozás miatt a város önkormányzata - áll az önkormányzat csütörtökön kiadott közleményében. Azért indult eljárás a közösségi főiskola ellen, mert az intézményt működtető kft. február óta 9 millió forintos tartozást halmozott fel az önkormányzattal szemben, ez az összeg a főiskola könyvtárépületének felújítási költsége - írja az MTI. Az önkormányzat többször sürgette a számla kiegyenlítését, számos hivatalos felszólítást is küldött, de csupán ígéreteket kapott.

A sümegi főiskola ügyében a tapolcai rendőrség a cégnél ismeretlen tettes ellen indított nyomozást jelentős értékre elkövetett sikkasztás és egyéb bűntettek elkövetésének gyanúja miatt. A gyanú szerint tízmilliós nagyságrendű kárértékre folytatólagosan elkövetett sikkasztás és csalás történt. Az önkormányzat kijelentette, hogy nem tulajdonosa John Henry Newman Oktatási Központ Kft.-nek, a társasággal csupán szerződéses viszonyban áll, a céget érintő döntéshozatalban nem vett részt.

 

A jövőegyetem és az MNB-alapítványok pénzéből tízmilliókat sikkasztó kamudoktor vezetője viselt dolgairól itt írtunk bővebben.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/07/14/felszamoljak_a_botranyt_kavart_jovoegyetemet/

Egy srác Baranyából

 

Bercinek megkötötték a kezét?

Tóth Bertalan a visszavonuló Tóbiás Józsefet váltja az MSZP frakcióvezetői székében. A negyvenes politikust a párt erős embere, Puch László, valamint Molnár Gyula új pártelnök is támogatja. Mégsem lesz könnyű dolga: helyettesei Mesterházy Attila egykori pártelnök holdudvarából kerültek ki. Vajon ki irányítja majd valójában a szegfűs képviselőcsoportot? És kicsoda Tóth Bertalan?

http://www.168ora.hu/itthon/toth-bertalan-tobias-jozsef-mesterhazy-attila-velez-arpad-burany-sandor-toth-csaba-puch-laszlo-molnar-gyula-toller-laszlo-tasnadi-peter-szakacs-laszlo-mszp-garancsi-istvan-147166.html

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.