2016, július 15 - 06:15 Sajtószemle

 http://index.hu/kultur/2016/07/14/meghalt_esterhazy_peter/

„A mindiget javítom örökkére”

Csütörtökön elhunyt Esterházy Péter. Hatvanhat éves volt, hasnyálmirigyrákban szenvedett. Pillanatok az író életéből.

http://nol.hu/galeria/Az_eleg_jo_utolso_mondat_volna_hogy_a_mindiget_javitom_orokkere

Olvasson bele a Hasnyálmirgynaplóba!

 

"Rák, ez a jó kezdőszó vezeti be az olvasót Esterházy Péter naplója első lapján új életébe. Majd a mondat teremtette csöndben beszélni kezd: ismerjük és nem ismerjük ezt a hangot, mely hol távolról szól, hol közelről, játszik, fürkész, olvas, imádkozik, és néha szinte énekel annak a másiknak, aki ott benn fészkel. Aztán meg-megsötétedik, és kedvetlenül elhallgat. Napokra.

 

http://konyves.blog.hu/2016/05/31/hasnyalmirigynaplo_reszlet

 

Terror Nizzában: Kamionnal hajtottak az ünneplő tömegbe, legalább nyolcvanan meghaltak

 

A francia nemzeti ünnep alkalmával tartott tűzíjátékot néző tömegbe hajtott egy teherautós Nizzában. A kamionban ülők utána tűzharcba is keveredett a rendőrökkel, akik végeztek az autó vezetőjével. Legalább hetvenen meghaltak, mintegy kétszázan megsebesültek. A külügy péntek éjjel egy magyar sérültről tudott. A francia elnök bejelentette, terrortámadás történt.

 

http://hvg.hu/vilag/20160715_Otven_embert_gyilkolt_meg_egy_teherautos_Nizzaban

 

Ezek lettek 2016 legjobb drónfotói

 

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Drónfotó Versenyt, melyre amatőrök és profik egyaránt neveztek látványos drónfotóikkal. A versenyre ismét több ezer pályamű érkezett, ezekből a zsűri három kategóriában (utazássport és természet) választotta ki a nyerteseket. A képeket látva bizony nem lehetett könnyű dolga a zsűrinek, hiszen valóban fantasztikus felvételeket készítettek, illetve neveztek be a versenyzők. A drónfotóknak köszönhetően teljesen más szemszögből ismerhetjük meg a látványosságokat, tengerpartokat, tavakat vagy épp városokat, hiszen sokszor olyan dolgokat láthatunk, amelyek a földközeli perspektívából láthatatlanok maradnak

http://www.erdekesvilag.hu/ezek-lettek-2016-legjobb-dronfotoi/

 

Lázár botrányt kiáltott - Kormányinfó percről percre

Lázár odaszólt Rogánnak

 

http://nol.hu/belfold/kormanyinfo-percrol-percre-1623661

 

Többé egyetlen bűnnel gyanúsított politikus sem maradhat rejtve Magyarországon

 

Közéleti szereplőkről a hozzájárulásuk nélkül is készíthető fényképfelvétel az ellenük közéleti tevékenységükkel összefüggésben indult büntetőeljárás bármely szakaszában.

A Kúria a Hunvald György kontra HVG személyiségi jogi per felülvizsgálati eljárásában az első- és másodfokú bíróságok egybehangzó döntéseit felülbírálva kimondta, közéleti szereplőkről a hozzájárulásuk nélkül is készíthető képfelvétel a közszerepléseikkel összefüggésben velük szemben indított büntetőeljárásban, és a képfelvételek a külön engedélyük nélkül is közölhetők.

Hunvald azért perelte be a ­HVG-t, mert 2011. április 19-én Hunvald György nagyrészt tagadja a vádakat című írását a lap egy olyan fotóval illusztrálta, amelyen Hunvald arca nem volt kitakarva. A kép még a VII. kerület többféle bűncselekménnyel meggyanúsított egykori polgármesterének előzetes letartóztatásakor készült, amikor a bíróság folyosóján a büntetés-végrehajtás tiszthelyettese megbilincselve, vezetőszáron kísérte. A bilincs és a vezetőszár csak kismértékben látható a felvételen.

 

http://nol.hu/belfold/politikus-bilincsben-is-fotozhato-1623569

 

Fáy Miklós Kinek a kezében vagyunk?

 

Szellemeskednék szívesen, hogy vajon mikor fog Baán László tarra borotvált fejjel megjelenni mint a Liget projekt arca, de hát az ember észnél van. Vagy szeretne észnél lenni, és tudja, hogy Baán nem egyenlő az őrző-védőkkel, nem ő választotta őket, nem is tehet semmiről. Csak közben ez tűnik az egész projekt legegyszerűbb részének, nem bonyolult feladat olyanokat választani, akik nem látszanak bűnözőknek, nem vernek össze orvul senkit, nem fújják le könny-gázzal a rendőröket, nem tesznek úgy egy általuk bemutatott, durva és szándékos lökés után, hogy jaj, megütött, megütött. Hogy lehet megint így elbarmolni valamit? Benne vagyunk a múzeum felújításában, előttünk az Operaház renovációja, egyáltalán: ilyen költségvetéssel dolgozhat ma Opera, Müpa, Zeneakadémia! A lehető legjobb viszonyban kellene lennie a hatalomnak és az értelmiségnek, ehelyett verik a tiltakozókat.

Újra mondom: nem a főigazgató a hibás. De ki az, aki itt tehet bármiről is? És ha Baán László nem tehet semmiről, akkor mi az, amiért felelősséget vállal? Akár ő, akár más. Ha ezt a viszonylag jelentéktelen mellékfeladatot nem tudják ellátni, akkor mi a biztosíték arra, hogy a kivágott kétszáz éves platánok helyett lesznek majd új fák? Vajon mennyire vannak biztonságban azok a műkincsek, amelyek körül épp renoválják a Szépművészetit?

 

http://nol.hu/velemeny/kinek-a-kezeben-vagyunk-1623561

Előzetesben marad Tarsoly Csaba

 

Fenntartotta a Fővárosi Törvényszék Tarsoly Csaba előzetes letartóztatását, felesége házi őrizetét, valamint a harmadrendű vádlott előzetes letartóztatását a csütörtöki, késő estébe nyúló tárgyaláson a Quaestor-ügy büntetőperében. (MTI)

http://444.hu/2016/07/14/elozetesben-marad-tarsoly-csaba

Összefogás helyett vetélkedtek egymással

A pedagógus-szakszervezetek lassúak a döntéshozatalban, és túlszervezik önmagukat

Böcskei Balázs, Magyar Nemzet

Egy, az utóbbi évek társadalmi aktivizmusaiban és mozgalmaiban tevékenyen, kisebb-nagyobb sikerekkel részt vett barátom a következőképpen kommentálta Mendrey Lászlóval, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetőjével készített, nemrég megjelent Magyar Idők-interjút: „Egy ilyen vezető semmit se szeretne csinálni, és lehetőleg azt is holnap.”

Írásom célja nem a szakszervezetek és az új civil aktivitások szembeállítása volt, sem pedig az, hogy a lassan mozgó (és cselekvő) szakszervezetek vezetőinek képességét minősítsem. Ezt valószínűleg az egyes szakszervezeteken belül is érzékelik, és e sorok írójánál jobban látják a fenti sajátos stratégia (annak hiánya) következményeit, a 2010 után megváltozott politikai-jogi környezet sajátosságait, a cselekvésre vonatkozó korszellemet, az új vezetői-döntési képességek és egy hatékonyabb szakszervezeti stratégia szükségességét. Érzékelik, és mivel tagságukban van is irántuk még bizalom, minden bizonnyal a megoldást keresik. Ez az írás így csak egy kósza és sokadik, felhatalmazás nélküli figyelmeztetés volt arra nézve, hogy érzékeltessem: a tagságon belüli legitimitás soha nem keverendő össze a társadalmi elfogadottsággal. Mert utóbbi a tavaszi aktivitások ellenére sem jött meg, és egyszer a műsorszerkesztők türelme is elfogy. S akkor mi marad a szakszervezeti vezetőkből?

 

http://mno.hu/velemeny/osszefogas-helyett-vetelkedtek-egymassal-1351967

Theresa és Boris

Pataky István, Magyar Nemzet

Rendkívül népszerű a közösségi hálón terjedő nyúlfarknyi rajzfilm, amelyben egy, a briteket ábrázoló macska türelmetlenül ugrálva jelzi az Európai Uniót jelképező gazdájának, hogy távozna a brexit feliratú ajtón, de amikor unottan kinyitják neki az ajtót, az addig izgága háziállat hirtelen ledermed, moccanni sem akar. Nagy-Britanniában látványosan éreztette hatását a „Jesszusom, győztünk!" hatás. A brexit tábor brahiból vagy saját határainak felmérése céljából beállt a kilépést támogató kampányba, de maga sem hitt abban, hogy nagyrészt hazugságokra épített győzködését a többség készpénznek veszi. A népszavazás másnapján aztán padlót fogott a teljes brit politikai elit.

 

http://mno.hu/vezercikk/theresa-es-boris-1352008

Büntetik a Takarékbankot - Spéder a célpont?

Összesen 102,7 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Takarékbank-csoportra, a felügyelet ugyanis „jelentős súlyú jogszabálysértéseket” is észlelt. A szabálytalanságok azért is jelentősek, mert a Takarékbank módszereit az integrált takarékszövetkezetek is átveszik. Az ügyfeleket ezúttal nem érte kár.

Egyre szigorúbban bünteti - felügyeleti jogkörében - a pénzintézeteket az MNB. Információink szerint átfogó vizsgálatuk során a Takarékbank működésében annyi hibát találtak, hogy csoda, hogy egyáltalán meg tudta őrizni a működőképességét. Gondok voltak a többi között a vállalatirányítással, a hitelkockázati vizsgálatokkal, a informatika, a csoport és egyedi szintű számviteli előírások és adatszolgáltatás jogszerűségével, de a tőke kiszámításánál is követtek el súlyos hibákat. A jegybank megbírságolta a Takarékbank két leányvállalatát, a Banküzlet Zrt.-t és a Takarék Faktorház Zrt.-t is.

http://nepszava.hu/cikk/1100002-buntetik-a-takarekbankot---speder-a-celpont

Nem vihette el gyerekét a szegregált iskolából

Elutasított az Alkotmánybíróság egy iskolai szegregációs ügy részletes kivizsgálását, mert szerintük az adott intézményben az elkülönítés nem sérti az alapjogokat. Az érintetteket képviselő alapítvány a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elé terjesztette az ügyet. Miközben Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás zajlik a szegregáció miatt, Balog Zoltán miniszter az EU-t figyelmezteti arra: komolyabban kellene venni a roma keretstratégia megvalósítását.

 

A tanulók mindegyike hátrányos helyzetű és roma származású abban a piliscsabai iskolában, ahonnan egy édesanya egy másik település iskolájába szerette volna átíratni szintén roma származású gyermekét azért, mert ott jobb minőségű oktatásban részesülne, az intézmény ráadásul integrált, vagyis a roma és nem roma diákok együtt tanulnak. Az asszony kérelmét az iskola, majd a Pilisvörösvári Tankerület is elutasította.

Az édesanya bírósághoz fordult, ám keresetét ott is elutasították, a bírói döntést később a Kúria is fenntartotta. Álláspontja szerint nem sérültek a gyerek alapjogai azzal, hogy szegregált iskolába jár. Megjegyezték azt is, hogy a szabad iskolaválasztási jog nem jelent korlátlan választási lehetőséget, a körzetes iskolát kivéve nem teremt alanyi jogot egy meghatározott iskolába való felvételre.

a döntésben az Alkotmánybíróságon belül sem volt egyetértés: Czine Ágnes, Sulyok Tamás és Varga Zs. András alkotmánybírók különvéleményt fogalmaztak meg, jelezvén: nem értenek egyet a visszautasítással. "A többségi döntéssel ellentétben úgy vélem, hogy az alkotmányjogi panasz nem szenved befogadhatósági akadályban, mivel az ügy a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség lehetőségét veti fel.

Az indítványt ezért az Alkotmánybíróságnak be kellett volna fogadnia, és érdemben meg kellett volna vizsgálnia" - ezt Sulyok Tamás írta. Különvéleményében rámutatott arra is, hogy szerinte az indítványban pontosan körülírt alaptörvény ellenességre hivatkoztak a hátrányos megkülönböztetés tekintetében. "Bár az Alaptörvény egyetlen szülőnek sem garantálja, hogy a gyermeke egy meghatározott iskolába felvételt nyerjen, azonban az alapvető jogok tekintetében történő diszkrimináció nemcsak a jogalkotó, hanem a jogalkalmazó számára is tiltott, alaptörvény-ellenes lenne" - fogalmazott Sulyok.

A döntést a CFCF is elfogadhatatlannak tartja, a Roma Sajtóközpont értesülései szerint az ügyet már a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elé terjesztették.

http://nepszava.hu/cikk/1100007-nem-vihette-el-gyereket-a-szegregalt-iskolabol

Fényképes igazolványt a "kopasz verőembereknek"!

A Párbeszéd Magyarországért fényképes igazolvány bevezetését javasolja a személy és vagyonőrök számára - közölte Szabó Rebeka a Párbeszéd Magyarországért politikusa csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

 

http://nepszava.hu/cikk/1099971-fenykepes-igazolvanyt-a-kopasz-veroembereknek

„Az unió határainak védelme Ausztria és Magyarország közös ügye”

A közös fellépésről egyeztettek magyar és osztrák miniszterek, hazánk segít Szerbiának is

Magyar Hírlap

Az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszter, Simicskó István honvédelmi miniszter, Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter és Hans Peter Doskozil osztrák honvédelmi- és sportminiszter csütörtökön Röszkén. A belügyminiszter később Szegeden kijelentette: akár augusztustól magyar rendőrök segíthetik Szerbia határainak védelmét.

http://magyarhirlap.hu/cikk/60951/Az_unio_hatarainak_vedelme_Ausztria_es_Magyarorszag_kozos_ugye

 

Máté T. GyulaTolvaj szankciók

Álláspont. Kedves Olvasók, Önöket meglopták!

Magyar Hírlap

Magyarként és európaiként, anyagilag és morálisan egyaránt. Két év alatt legalább négy és fél milliárd dollárt vettek ki a zsebünkből csodaszép européer civilizációs normákra hivatkozva, majd rendszeresen megcsúfolva azokat.

Két éve kezdődött, amikor július végén az Európai Unió vezetői amerikai nyomásra, az ukrán gazdaság és piac megszerzésének reményében pénzügyi szankciókat hoztak Oroszország ellen. Moszkva válaszolt, az uniós mezőgazdasági termékeket kitiltották az orosz piacról, ez a négy és fél milliárdos eddigi exportkiesés. A magyar élelmiszeripar ráadásként az uniótól is kapott egy pofont: az EU ránk zúdította az Oroszországból kiszorított termékeit, dömpingáron. Ez a szó legszorosabb értelmében elveszett és létre nem jött magyarországi állások ez­reit jelenti.

Megérte?

http://magyarhirlap.hu/cikk/61003/Tolvaj_szankciok

Mégis szexuális erőszak miatt nyomoznak a DVBBS-ügyben

 

A Balaton Sound szervezői is megszólaltak a kanadai DVBBS duó ügyében, akiknek az öltözőjében a koncertjük után eszméletlen lányokat, majd később egy használt óvszert találtak. A szervezők a fesztivál Facebook-oldalán számoltak be a legújabb fejleményekről.

"Az események helyszínét a rendőrség átvizsgálta, több jelenlévőt tanúként hallgatott meg. A rendőrség mai megkeresése szerint a történtek kapcsán szexuális erőszak gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás" – írják a posztban.

 

http://index.hu/kultur/zene/2016/07/14/megis_szexualis_eroszak_miatt_nyomoznak_dvbbs/

 

Szervezetten hallgattak le és figyeltek meg vezetőket az MTVA-ban

 

Egy március végi délután a rendőrség lehallgató-készüléket talált Vaszily Miklós, MTVA- vezérigazgató tárgyalójában a közmédia központjaként működő Kunigunda úti épületben. A rendőrség az Index érdeklődésére elismerte, hogy tiltott adatgyűjtés gyanújával folytatnak nyomozást, de részleteket nem árult el a helyszínelésről. A hatóságok késő délután, 5-6 körül érkeztek a helyszínre, de csak 11-12 körül távoztak.

Több lehallgató-készüléket és kamerákat is találtak a rendőrök a helyszínelés során

A felfedezés egy fatális véletlennek volt köszönhető: a nagy esőzések miatt beázott az igazgatói tárgyaló. Miután az épületüzemeltetők megállapították a bajt, a szárításhoz leszedték a kábelcsatorna tetejét - ekkor vált láthatóvá az abba rejtett mikrofon. A szerelők jelezték a biztonsági vezetőnek, hogy furcsa dologra bukkantak, ő pedig bejelentést tett a nyomozóirodánál. Vaszily - aki nem akart nyilatkozni nekünk az ügyben - ekkor nem volt az épületben, csak miután tájékoztatták a fejleményekről, érkezett vissza.

http://444.hu/2016/07/14/szervezetten-hallgattak-le-es-figyeltek-meg-vezetoket-az-mtva-ban

A bíróság egy hete úgy döntött, kiengedné Vizoviczkit az előzetesből, most meg már közleményben mosdatja Rogán Antalt a vállakozó

 

Néhány napja derült ki, hogy a 2012. május 31-én letartóztatott Vizoviczki Lászlót 250 millió forintos óvadék ellenében házi őrizetbe engedik. Azóta sem tudni, hogy pontosan miért is változott meg a bíróság álláspontja, hiszen az elmúlt egy évben fel sem merült, hogy hazaengedjék a rendőrök megvesztegetéséért és adócsalásért perbe fogott vállalkozót.

Vizoviczki házi őrizetében alig néhány nappal azután született döntés, hogy a Vizoviczkivel több szinten is kapcsolatba hozható Portik Tamás bíróság előtt ment neki Rogán Antalnak, azt vallotta, hogy 10 millió forintnyi eurót vitt az V. kerületi polgármesternek a belvárosi Fidesz-irodába.

Vizoviczki minden bizonnyal Portiknál is többet tud arról, hogy hogy is ment az élet az V. kerületben, hiszen a kilencvenes évek eleje óta rengeteg bárt, éttermet, diszkót és nightclubot működtettek a kerületben a hozzá köthető cégek.

Vizoviczki néhány nappal a házi őrizetbe helyezéséről szóló döntés után után közleményben sietett Rogán Antal segítségére. A belvárosi polgármester most azért került bajba, mert Vizoviczki egyik korábbi alkalmazottja a jobbikos N1 tévének azt mondta, hogy a főnöke a nyári szezonok előtt 4-4 milliót adott Rogán Antalnak, hogy a belvárosi teraszok kinyithassanak.

http://444.hu/2016/07/14/vizoviczkit-egy-hete-kiengedtek-az-elozetesbol-most-meg-mar-kozlemenyben-mosdatja-rogan-antalt

A gyerekek, a kutya, Rogán Antal és Baán László

Közel négyszázmillióból dicsérheti a Liget projektet Rogán Antal szomszédjának cége

Kovacsik Ágnes, R. Kiss Kornélia, Magyar Nemzet

Pénz, fegyver és paripa mindenesetre nem hiányzik a liget népszerűsítéséhez: a Liget projektért felelős, százszázalékos állami tulajdonú Városliget Zrt. legutóbb márciusban kötött 390 millió forintos (plusz áfa) szerződést a Liget projekt kommunikációs feladatainak ellátására(szerződés itt). Az Egyesült Reklám Konzorciummal szerződtek, amely két cégből áll: a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. is Rogán Antal propagandaminiszter Pasa parki szomszédja, Csetényi Csaba érdekeltségébe tartozik. Ebből a keretből finanszírozzák a reklámújságot. A keretszerződés még egy évvel meghosszabbítható, ami további nettó 155 millió forintot jelenthet.

A lap felelős szerkesztője Csúri Ákos. Korábban az ő cége, az N3 Kommunikációs, Reklám- és Médiaügynökség jelentette meg a Ligetváros első öt számát. Lapszámonként 3 millió forint plusz áfát (szerződés itt), tehát összesen 15 milliót kaptak az öt lapszámért. Ettől a cégtől 2015-ben megvált Csúri Ákos. A Városliget Zrt. azt nyilatkozta: az első három lapszám 100 ezer példányban készült el, a 4–5. számot 130 ezer példányban terjesztették.

http://mno.hu/grund/a-gyerekek-a-kutya-es-baan-laszlo-1351825

Egész egyszerűen is lesöpörheti Paks 2-t az EU: szankció fenyegeti a Roszatomot

 

Lehet, hogy egészen egyszerűen lekerül a napirendről a paksi bővítés ügye.

Elvben van rá esély, hogy egyetlen tollvonással kitiltsák a Roszatomot az egész EU-ból, márpedig éppen ez a cég építené fel az új paksi blokkokat.

A Komerszant című orosz lap arról ír, hogy a Roszatom két, a Krím-félszigeten lévő erőmű fejlesztéséhez is komoly megrendelést nyert el.

A jelenleg érvényben lévő nyugati szankciós politikának pedig egyik alapvetése, hogy az a cég, amely az Oroszország által megszállt Krím-félszigeten dolgozik, nem juthat megrendeléshez sem az EU-ban, sem pedig az USA-ban. Eddig a szankciós listát szinte automatikusan frissítették Brüsszelben és Washingtonban is, amint kiderült, hogy egy orosz cég a Krímben kezdett tevékenykedni.

http://444.hu/2016/07/14/egesz-egyszeruen-is-lesoporheti-paks-2-t-az-eu-szankcio-fenyegeti-a-roszatomot

Az EU nem ad pénzt a 3-as metró felújítására: 139 milliárdos hitelre kényszerül Budapest

Brüsszel informálisan megüzente a magyar kormánynak: felejtse el, hogy támogatást kap az M3 metróvonal felújítására.

A Népszabadság írja ezt, és a lap szerint a szigornak az az oka, hogy a magyar koncepció csak szimplán felújítaná a már lerohadt pályaelemeket, de semmilyen innovációt nem irányoz elő, ez pedig nem tetszik az EU-nak. Például végül elhagyták a tervből a pálya meghosszabbítását Káposztásmegyerig, az akadálymentesítést is csak részlegesen valósítanák meg, és a metrókocsi-tender körüli anomáliák sem tetszenek a döntéshozóknak.

http://444.hu/2016/07/14/az-eu-nem-ad-penzt-a-felujitasara-139-milliardos-hitelre-kenyszerul-budapest

 

Orbántól kérnek segítséget, mert a Fidesz kinézte magának a piacukat

 

Nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a fővárosi turistabuszokat – idegen nevükön Hop on Hop off buszokat – üzemeltető négy cégből három, arra kérve a miniszterelnököt, hogy a jövőben ne egyetlen cég monopolpiaca legyen a turistabuszok üzemeltetése.

Toldi Annamária elmondta: azért fordultak a miniszterelnökhöz, mivel a január elsejei indulás rendkívül közeli időpont. Ugyanakkor szeretnék elmondani a miniszterelnöknek, hogy ha egyetlen cég kapja meg a lehetőséget, azzal nemcsak a másik három vállalkozás húzhatja le a rolót. Ezt bizonyítandó a buszosok egy kérdőíves felmérést végeztek 280 szálloda körében, és a szállodák egyöntetűen úgy vélték, hogy egyetlen céggel csökkenni fog a szolgáltatás színvonala.

 

http://nol.hu/gazdasag/orbantol-kernek-segitseget-mert-a-fidesz-kinezte-maganak-a-piacukat-1623643

 

A magyar egészségügy több hasznát vette volna 95 millió guriga vécépapírnak

 

Hadházy bejelentette, hogy feljelentést tesz az uniós pénzből finanszírozott Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben projektről. A 23,5 milliós keretből két vidéki újságban és egy gazdasági lapban sikerült egy-egy cikket elhelyezni.

Az LMP-s politikus szerint nem csoda, mert a pénzt a szerződés szerint hihetetlen tételere számolhatták el. Az ÁEEK engedélyezte például, hogy tévészpot gyártásához 50 ezer forintos óradíjat adjanak zeneszerzésre, helyszínkeresésére pedig napi 40 ezret. Az ígért filmben szereplők is jó pénzhez juthattak: az állat és az idomár 400 ezer, a felnőtt szereplő 140-180 ezer, a gyerek szereplő 50 ezer forintos napi díjat számlázhatott. Egy 500 karakteres sajtóközlemény 100 ezer forintba, egy sajtócikk pedig 350 ezer forintba került a győztes pályázónál.

 

Hadházy szerint a közbeszerzés nyilvánvalóan szabálytalan volt, hiszen a három meghívott ajánlattevő azonos üzleti körből származott. Azt pedig, hogy a budapesti ÁEEK miért egy kecskeméti kis médiavállalkozást és barátait hívta meg ajánlattételre, a korábbi államtitkár, Zombor Gábor korábbi egészségügyi államtitkár kecskeméti gyökereivel magyarázhatjuk... - jelentette ki az antikorrupciós szóvivő.

 

http://nol.hu/belfold/az-egeszsegugy-tobb-hasznat-vette-volna-95-millio-guriga-vecepapirnak-1623653

Alagutat épít a kormány a Parlamenttől a Kossuth tér alatt

 

Döntött a kormány a fővárosi Kossuth téren álló épületek felújításával kapcsolatban: a volt MTESZ-székházat a térhez illeszkedő homlokzattal építik át az Országgyűlés új irodaházává, és alagúton összekötik az Országházzal. Támogatják a nem állami épületek homlokzatának és tetőszerkezetének felújítását is.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160713_Alagutat_epit_a_kormany_a_Parlamenttol_a_Kossuth_ter_alatt

Lázár: nincs szükségünk a csak kínos ügyeket hátrahagyókra

 

Semmilyen meglepetés nem érte Lázár Jánost azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor átalakítja a kormányzati struktúrát és két kabinet alakul – olvasható a Miniszterelnökséget vezető miniszter Figyelőnek adott interjújában. Lázár szerint a két kabinet nemcsak döntéseket készít majd elő, de bizonyos határozatokat maga hozhat meg a kormány helyett, hogy ezáltal annak a döntési és stratégiai vezetési képessége erősödjön.

Azt mondta az interjúban, nem tartja negatív értékítéletnek, hogy bizonyos banki, postai és energetikai területek elkerültek tőle. "Ha negatív kritika lett volna, akkor nem úgy kezdődnének az értékelő mondatok, hogy a takarékszövetkezeti integráció sikeres" – mondta Lázár. Arra a felvetésre, hogy ha minden rendben lenne, nem indult volna példátlan támadássorozat Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank elnöke ellen, úgy reagált, hogy az említett portfólióban nem gyakorolt tulajdonosi jogokat.

Szerinte a cél az, hogy Orbán Viktornak legyen ideje felkészülni és foglalkozni olyan ügyekkel, amelyek az emberek életét hosszú évekre befolyásolják, például az Európa jövőjéről szóló vitával. De elismerte, fontos az is, hogy a Fidesz fel tudjon készülni a 2018-as választásokra is. Azt mondta, Orbán tíz éve kormányfő, három választást nyert, és a negyedikre is eséllyel pályázik. "Orbán Viktor nélkül 2018-ban a Fidesz nem nyerhet választást" - tette hozzá.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160714_lazar_strategiai_kabinet

 

Nem lesz több fakivágás a Ligetben

Lokál

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest Projekt építkezései miatt a Városliget területén – többek között erről is beszélt a Lokálnak adott interjújában Sághi Attila. A Városliget Zrt. műszaki igazgatója azt mondta, hogy az érintett fákat át fogják ültetni. Arról is beszélt, hogy a fokozott biztonsági őrzés hamarosan megszűnhet a területen, és határozottan cáfolta, hogy a Városligetet bárki is beépítené.

http://www.lokal.hu/2016-07-nem-lesz-tobb-fakivagas-a-ligetben-2

 A KERTÉSZ CÁFOLJA A LIGET-PROJEKT ÚJABB ÖTLETEIT

 Megyeri Szabolcs kertész a Klubrádiónak elmondta, hogy a Városliget zöld felületeinek rendezésére kiírt pályázaton nyert tájépítészeknek nincs jogosítványuk a tervezett épületek építési területére, így kis túlzással az ott található fákkal azt csinálnak, amit akarnak.

A kertész cáfolta azt az információt, hogy ezeket a helyenként száz, kétszáz éves fákat át lehetne ültetni. Megyeri szerint “a világon nem lehet olyan, indok, hogy fákat azért vágjanak ki egy közparkban, hogy oda épületeket emeljenek”.

Az ún. koros fák átülteséről szólva elmondta, hogy ezeket a fákat átültetés előtt elkezdik öntözni, tápanyagozni, felkészíteni a lombkoronájukat. Ez az időszak egy évig is eltarthat a konkrét átültetés előtt.

http://gepnarancs.hu/2016/07/a-kertesz-cafolja-a-liget-projekt-ujabb-otleteit/

 

A ligetvédőknek nem elég a faátültetés, teljes fegyverletételt követelnek

 

Sághi Attila, a Liget Zrt. műszaki igazgatója egy interjúban megígérte, hogy nem vágnak ki fákat, inkább áthelyezik azokat. A ligetvédőknek több bajuk is van a nyilatkozattal, az alapvető problémájuk az, hogy nem áll le a Liget-projekt. Pedig van rá példa, hogy az átültetés működik, például a vidámparki részen az állatkert is ezt választotta, nem is tiltakoztak náluk környezetvédők. Igaz, ez akár több százmillióba kerülhet.

Körülbelül 300-400 millió forint többletköltséget okozhat majd a Városliget Zrt.-nek az a szemléletváltás, miszerint az építkezési területen található fákat inkább átültetik, mint kivágják. Az ötlet nem új, pár száz méterrel odébb, a Fővárosi Állat- és Növénykert már eleve úgy futott neki a volt vidámparki területen megkezdett építkezésnek, hogy nincs fakivágás, csak átültetés.

 

http://index.hu/belfold/budapest/2016/07/14/tobb_szaz_millioba_kerul_a_varosligeti_faatultetes/

Lázár vagy nagyot bukott, vagy ő lesz a miniszterelnök

 

A Figyelő szerint Lázárt Orbán még „pótminiszterelnökként” is el tudja képzelni, ami azt jelenti, hogy leadja a személyes feladatait, majd minden tárcánál ő képviseli Orbán elképzeléseit. A lap azt írja, az új feladatkörével ez 50 százalékban megvalósult, az egész átalakítás célja pedig, hogy Orbánnak „ne kelljen annyit kormányoznia, többet tudjon politizálni”. A Figyelő szerint az nem volt kérdés, hogy a másik pozícióra Vargát jelöli Orbán. A kormányfő korábban is több gazdasági kontrollfeladatot akart adni a miniszterének, és most „hivatalosan is kijelölték a játszótér területét”.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/14/lazar_vagy_nagyot_bukott_vagy_o_lesz_a_miniszterelnok/

Vizoviczki a PS-nek: “Rogán Antallal soha semmilyen kapcsolatom nem volt”

Vizoviczki László a PestiSrácok.hu-hoz – ügyvédje, Szabó Zsolt útján – eljuttatott közleményében cáfolta vádlott-társa állítását, miszerint milliós kenőpénzeket adott volna Rogán Antal volt belvárosi polgármesternek, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének.

A Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottja az N1Tv-nek adott, szerdán közzétett interjújában ugyanis azt állította, hogy Rogán Antalnak még polgármesteri idejében minden szezon elején négymillió forint kenőpénzt kellett fizetniük azért, hogy a belvárosi teraszok kinyithassanak.  A hölgy szerint Rogán csak Vizoviczkivel volt hajlandó találkozni.

http://pestisracok.hu/vizoviczki-ps-nek-rogan-antallal-soha-semmilyen-kapcsolatom-nem-volt/

A washingtoni külügyi szóvivő nem bírta ki röhögés nélkül

 

Theresa May, a tegnap hivatalba lépett új brit miniszterelnök Boris Johnson volt londoni polgármesterre, a brexit melletti kampány egyik vezető arcára bízta a brit diplomácia vezetését. Johnson izgatónak nevezte új megbízását, a világból érkező reakciók azonban finoman szólva is vegyesek.

Mark Toner amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatója közben értesült a hírről, és nehezen tudta megőrizni a komolyságát. Némi küzdelem után végül szélesen elvigyorodott, majd közölte, hogy örömmel várják a közös munkát.

Guardian összeállítása kitér Carl Bildt volt svéd külügyminiszter Twitter-bejegyzésére is, melyben Bildt közli, szeretné, ha ez csak egy tréfa lenne, de tart tőle, hogy nem az.

 

http://index.hu/kulfold/2016/07/14/boris_johnson_kulugyminiszter_recepcio/

A JOGSÉRTÉST VÉDIK

Gajdics Ottó Magyar Idők

Már csak ez hiányzott! Verik az illegális bevándorlókat a magyar rendőrök és katonák a szerb határon. Legalábbis ezt állítja a Human Rights Watch nemzetközi szervezet. Volt olyan szívós betolakodó, akit szerintük fél tucat rendőr két órán keresztül ütött, és utána még interjút is tudott adni az esetről. Figyelve a fogadatlan prókátorokból álló bagázs eddigi ténykedését hazánkkal kapcsolatban, a tévedés minimális kockázata mellett kijelenthetjük, a jogvédő különítmény hazudik.

Ők voltak azok, akik már tavaly februárban rettenetesen aggódtak többek között a magyar civil szervezetek, az Alkotmánybíróság jogkörei, a bírói függetlenség, no meg a hajléktalanok sorsa miatt, ezért annak rendje és módja szerint fel is jelentettek bennünket Brüsszelben. Előtte persze rasszistáztak és antiszemitáztak is egy öblöset, mintegy előkészítve mostani vádjukat, miszerint Magyarország a térség legnacionalistább, leginkább idegen- és muszlimellenes országa, amely úgy hibáztatja a menekülteket például a bűnözés növekedéséért, hogy alig vannak nálunk páran belőlük.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/a-jogsertest-vedik-833020/

A PAKS-ELLENES HISZTÉRIA

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK ÜZEMIDEJE HÚSZ, AZ ATOMERŐMŰVEKÉ SZÁZ ÉV

Hárfás Zsolt Magyar Idők

A Paks II beruházás vehemens ellenzője, az Energiaklub néhány héttel ezelőtt hirdetést tett közzé a közösségi médiában, amely a Sugárveszély, vagy tavaszi szél? – Képbe hozó plakátverseny címmel plakátok elkészítésére buzdít, arra hivatkozva, hogy „az atomkorszak leáldozóban van”, és úgymond „a fejlett országokban ma már zöldenergiában gondolkoznak”. Békés típus vagyok, nem szeretek hadakozni, ám szakemberként engedtessék meg, hogy továbbra is ragaszkodjak a tényekhez.

http://magyaridok.hu/velemeny/paks-ellenes-hiszteria-792721/

Leállították a paksi atomerőmű 1. blokkját

 

Az irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt leállították a paksi atomerőmű 1. blokkját csütörtök reggel. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos behatárolásán és elhárításán.

http://www.origo.hu/itthon/20160714-leallitottak-a-paksi-atomeromu-1-blokkjat.html

Ezért mondhatott le Schiffer András

 

Nem sok vizet zavartak a parlamenti tagsággal rendelkező kisebb baloldali, zöld és liberális alakulatok a mögöttünk hagyott fél évben. Egyedül Schiffer András váratlan lemondása és a zuglói botrányok irányították a kisebb erőkre a közvélemény figyelmét.

Schiffer András távozásának a pontos okáról a mai napig nem lehet tudni, de annyi bizonyosnak tűnik, hogy a pártvezető felismerte, hogy a jelenlegi politikai helyzetben az

LMP-nek nincsen esélye a választások megnyerésére,

így csak valakivel szövetkezve kerülhetne kormányra. Úgy tudjuk, Schiffer mindenképpen szerette volna elkerülni, hogy a baloldalon az esetleges 2018-as választási vereség miatt őt hibáztassák, ezért jobbnak látta egy időre háttérbe húzódni.

 

http://www.origo.hu/itthon/20160711-schiffer-andars-lmp-pm-karacsony-gergely-liberalisok-pm-egyutt.html

Döbbenetes szám: tíz év alatt 1500 háziorvos tűnhet el

Tízmillió forint prémiumot fizet a kormány azoknak a háziorvosoknak, aki tartósan betöltetlen praxisban vállalnak munkát. Mégis egyre több háziorvos hiányzik. Mi történik a beteggel ott, ahol nincs orvos? Részletek a friss Heti Válaszban.

 

http://valasz.hu/itthon/dobbenetes-szam-tiz-ev-alatt-1500-haziorvos-tunhet-el-119560

Dráma fekete-fehérben

Az igazi törésvonalak ma még nem a különböző bőrszínű emberek között húzódnak

Veczán Zoltán, Magyar Nemzet

A feketék egy része már fegyverkezik, és afroamerikai országról álmodik az Államokon belül; ha tovább eszkalálódik a helyzet, hamarosan a fehérek egy része is fegyverhez nyúl majd, és csatlakozik a saját „törzséhez”. Kitör a faji alapú polgárháború, az egymásnak feszülő milíciák katonáit pedig egykori szomszédok és barátok, sőt családtagok adják majd.

 

http://mno.hu/velemeny/drama-fekete-feherben-1351866

 

Fellökte, aztán a szeméhez kapott

 

A legjobb színészi tehetséggel megáldott szimuláló focista is megirigyelné a Városliget egyik biztonsági őrének alakítását.

168 Óra június végi videójából az Index által kivágott jeleneten jól kivehető, ahogy az egyik biztonsági őr a Városligetben vállal fellök egy tüntető ligetvédőt, majd a szeméhez kap, mintha őt bántották volna.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160714_fellokte_aztan_a_szemehez_kapott

Már a német sajtó is felfigyelt Farkas Flórián ügyeire

 

A Spiegel Online német hírportál Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztossal kapcsolatban közölt írást.

A Korrupció Kelet-Európában: a roma nép szenved, a roma funkcionárius kaszál című írásában a szerző, Keno Verseck kiemelte, hogy Farkas Flórián ugyan "élvezi a nyilvános fellépéseket", de egy ideje "alámerült", méghozzá "jó okkal", hiszen ő áll a roma támogatási pénzek körüli "egyik legnagyobb korrupciós botrány középpontjában".

A többi között hozzátette, hogy sok kommentátor szerint súlyos csapás érte a "romapolitika" hitelességét, de nemigen vannak olyanok, akiket meglepett az ügy. Kifejtette, hogy nem a Farkas Flórián körüli ügy az egyetlen korrupciógyanús eset, és az "ilyen afférok szimptomatikusak", mert a romák felzárkózását célzó támogatás az uniós támogatási politikának a korrupció által leginkább veszélyeztetett és legsikertelenebb területei közé tartozik.

 

http://propeller.hu/nagyvilag/3230554-mar-nemet-sajto-is-felfigyelt-farkas-florian-ugyeire

Deutsch Tamás beszólt Lázárnak a "magánvéleménye" miatt

 

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az ATV Start című műsorában azt fejtegette, ő huszonsok éve nem érti ezt a "közéleti emberek magánvéleménye-sztorit" – utalva ezzel Lázár János Magyarország EU-tagságáról alkotott véleményére.

 

http://propeller.hu/itthon/3230532-deutsch-tamas-beszolt-lazarnak-maganvelemenye-miatt

Hatmilliárdot költ a Külügyminisztérium baráti kereskedőházakra

 

Összesen 47 iroda létesül világszerte, a Magyar Nemzet pedig megnézte, kik üzemeltetik majd ezeket, és találtak is érdekességeket. Önmagában izgalmas kérdés persze, mi szükség havi milliókat elkölteni mondjuk egy ománi, iraki vagy kambodzsai kereskedőház fenntartására, de nem ez az első furcsaság a szijjártói külpolitika kezdete óta.

 

http://444.hu/2016/07/14/hatmilliardot-kolt-a-kulugyminiszterium-barati-kereskedohazakra

Fellegi Tamás volt miniszter újra a pályán

Állami cég elől vitte el a kereskedőházi megbízást az egykori miniszter vállalkozása

A második Orbán-kormány fejlesztési miniszterének cége nyerte el a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. izraeli irodájának üzemeltetését – tudta meg lapunk. Az állami társaság többek között 47 irodát létesít világszerte, a nyertesek közt feltűnik egy, a miniszterelnök vejével is összefüggésbe hozható cég. A kínai kirendeltség sorsáról pedig már a pályázat kiírása előtt dönthettek.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház csaknem nettó hatmilliárd forintot költ az új külföldi kereskedőház-hálózat létrehozására. A társaság, amelynek tulajdonosi jogait a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja, áprilisban írt ki közbeszerzési eljárást. Eszerint épít ki az egyébként felettébb átláthatatlanul működő MNKH 47 partnerirodát, egy regionális irodát és négy úgynevezett kompetencia-központból álló kereskedőházi partneriroda-hálózatot. A célországok között olyan egzotikus helyszínek is megtalálhatók, mint Omán, Kambodzsa és Vietnam.

http://mno.hu/belfold/fellegi-tamas-volt-miniszter-ujra-a-palyan-1351827

Megéri Habonyra hivatkozni?

A pályázatíró politikai kapcsolatot emlegetve tör magának utat a borágazatban

Gyöngyösi Balázs, Magyar Nemzet

Több borász is arról panaszkodott lapunknak, hogy egy fővárosi pályázati tanácsadó a miniszterelnök bizalmasára hivatkozva ígér biztos sikert az uniós pályázatokon. Forrásaink szerint hiába a magas jutalék, sokan leszerződnek a társasággal, amely vélhetően a legújabb, 40 milliárd forintos borászati keretre is rástartol.

 

http://mno.hu/gazdasag/megeri-habonyra-hivatkozni-1351859

A tűzszerészeken spórolt a nemzeti park?

A katonai szakértő szerint az ellenzék érthetetlenül passzívan viselkedik a hortobágyi tragédia feltárásában

Szemán László, Buzna Viktor Magyar Nemzet

Egyre több jel utal arra, hogy anyagi okok vezettek a hortobágyi tűzszerész-tragédiához. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a nemzeti park a tűzszerészek kifizetésén akart spórolni, a HVG pedig arról írt, a bombát azért próbálták elszállítani, mert helyszíni hatástalanítása költségesebb lett volna.

 

http://mno.hu/belfold/a-tuzszereszeken-sporolt-a-nemzeti-park-1351853

 

Révész Sándor Megérdemelték

 

Vége a gyülekezési jognak. Az történt, amit mindenki akart. Az idealista balfácánnak nézett realisták, az emberi jogok következetes védelmezői kivételével.

Mindenki a sunyiság uralmát akarta. Azt, hogy a gyakorlatban megtehesse, amivel elvileg nem ért egyet. Ez a „pragmatikus" politizálás lényege. A „pragmatikus" balfácánok soha nem hiszik el az emberi jogok realista harcosainak, hogy visszakapják kamatostul, amit mások szabadsága ellen tesznek. Hogy velük is megteszik majd. Hogy a kis elvtelenségekből nagyok lesznek. Hogy az a slippery slope, a csúszós lejtő tényleg lejt, tényleg csúszik, és ők fognak lecsúszni.

A rendszerváltás óta egy kormányzó erő sem mert előállni azzal, hogy a hatóságai politikai alapon dönthessék el, hol, mikor, ki tüntethet s ki nem. De mindegyik törekedett rá, hogy így legyen.

 

http://nol.hu/velemeny/megerdemeltek-1623559

Házhoz megy a voksokért a kormány

Voksért kopogtat a kormány a számára fontos októberi referendum sikeréért. Tóth Zoltán választási szakértő így kommentálta, hogy Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke népszavazási fejtágító körútra indult a határon túli magyarokhoz. A szakértő szerint Pálffy politikusként viselkedik, ezért vállalkozott a roadshowra, ami kedden Ungváron indult. A választási irodáknak népszavazásra készülve a legszűkebb technikai tájékoztatáson kívül semmi szerepük nincs, az NVI elnök turnéja viszont ebbe nem fér bele - figyelmeztetett Tóth.

 

http://nepszava.hu/cikk/1099866-hazhoz-megy-a-voksokert-a-kormany

Nem tetszik az új brit kormány az EP elnökének

Élesen bírálta az új brit kormány összetételét az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön.

Martin Schulz szerint David Cameronéhoz hasonlóan a szerdán hivatalba lépett Theresa May kormányfő kabinetje is inkább a kormányzó brit Konzervatív Párt belső ellentéteinek elsimítását, semmint az ország érdekeit szem előtt tartva jött létre.
A kormány összetétele azt mutatja, hogy nagyobb hangsúlyt kap majd a toryk belső összetartása, mint az ország jövőjének alakítása - vélekedett. Közleményében az EP elnöke úgy fogalmazott, nem szakadt meg a "veszélyes ördögi kör", és ez kárára lesz az Egyesült Királyságnak és Európának is.

http://nepszava.hu/cikk/1099928-nem-tetszik-az-uj-brit-kormany-az-ep-elnokenek

Az olaszok bedönthetik az eurózónát

 

·         Olaszország öt éve már majdnem bedőlt, most pedig újra hatalmas bajban van.

·         Bankjai nyakig állnak a rossz hitelekben, de kimenteni őket politikai és jogi agyrém.

·         Ha viszont hagyják őket megfulladni, az egész eurózónát magukkal ránthatják.

·         A két leginkább kitett bank, az UniCredit és a CIB-et birtokló Intesa Sanpaolo a magyar piacon is érdekelt.

·         De ha végül sikerül megmenteni az olasz bankokat, akkor sem rózsásak a kilátások: húsz év stagnálás vár Itáliára.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/07/14/olaszorszag_brexit_bankvalsag_rossz_hitelek_eurozona_panik_stagnalas/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.