2016, július 14 - 09:16 Sajtószemle

Nagyon fáintos dolog történt, és az már most biztos, hogy lelkes emberek órákat fognak eltölteni vele munka helyett, aztán megint: amíg önök aludtak vagy nyaraltak, sok százezer archív magyarországi kép került fel a netre. Ez mostantól mind ingyenesen böngészhető, nézegethető, sok közülük le is tölthető. Hajrá!

 

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/07/11/regi_kepek_arcanum_hungaricana_fortepan/

Így szól egy 1500 fős kórus szájából a Hallelujah

 

Daveed Goldman és Nobu Adilman vezette kanadai Choir! Choir! Choir! kórus ezúttal egy különleges együttműködéssel hívta fel magára a figyelmet.

Leonard Cohen 1984-ben rögzített Hallelujah című dalát énekelték el egy elhagyott épületben a szintén kanadai Rufus Wainwright énekessel.

De nem is akárhogyan, hisz összesen 1500 tagból álló kórust hoztak össze erre az alkalomra a Luminato Festival keretében.

 

http://www.atempo.sk/hirek/97-video/8419-igy-szol-egy-1500-fos-korus-szajabol-a-hallelujah.html

 

 

Portik után Vizoviczki embere is azt állítja, milliókat adtak Rogánnak

 

Minden évben 4 millió forintot kellett Vizovicki Lászlónak bevinnie Rogán Antalhoz, hogy az érdekeltségébe tartozó belvárosi helyek megkapják az önkormányzattól a teraszengedélyt

t.

Ezt a Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottja állította az N1Tv-nek adott exkluzív interjújában. A Jobbik-közeli csatorna több órás beszélgetést rögzített a maffiózó bizalmasával. A nő számos részletet elmondott arról, hogyan működött a diszkópápa birodalma hosszú éveken át az önkormányzatok és a rendőrség asszisztálásával.

A szerdán bemutatott interjúrészben a korábbi V. kerületi polgármester, Rogán Antal és Vizoviczki személyes kapcsolatáról van szó. A nő állítása szerint minden szezon elején négymillió forint kenőpénzt kellett fizetniük azért, hogy a belvárosi teraszok kinyithassanak. Az egyik terasz ügyvezetője, Túrós József rajta keresztül üzent a "főnöknek", Vizoviczki Lászlónak, hogy amíg nem viszi be a pénzt, addig nem tudnak kinyitni.

 Rogán kizárólag Vizoviczkivel volt hajlandó találkozni, ezért amikor a főnök elfoglalt volt, hónapokat is csúszott a nyitás.

 

http://nol.hu/belfold/portik-utan-vizoviczki-embere-is-azt-allitja-milliokat-adtak-rogannak-1623479

 

Uber: viszlát Magyarország!

 

A cég megunta a taxisokkal összeálló kormány csapásait és úgy döntött elhagyja Magyarországot.

 

Hosszas mérlegelés után döntött így a cég - mondta Fekete Zoltán, aki szerint ez egy szomorú nap lesz, mivel hiába a több ezer támogató tábor, az 1200 sofőr mégis született egy tiltó törvény.

"Az elejétől folyamatosan kerestük a párbeszédet, több alkalommal tettünk konkrét javaslatokat arról, hogyan működhetnénk ezek a szolgáltatások. A korábbi szabályozás arra a korra íródott, amikor még vezetékes telefon sem volt itthon" - fogalmazott az igazgató, aki szerint hiába akartak együttműködni, zéró hajlandóság mutatkozott erre a hatóság részéről.

A korábbi, Ubert ért vádakkal kapcsolatban elmondta: sok lépést tettek, hogy minden előírásnak megfeleljenek, így e-számlát állítottak ki, beszerezték a személyszállítói engedélyeket, mára már minden sofőr rendelkezik ilyen engedéllyel. Biztosítva is vannak az utazásaik, 1,3 milliárd értékben.

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/uber_viszlat_magyarorszag.617664.html

 

Akkorát hazudik az NFM az Uber kivonulására reagálva, hogy Taki bácsi adja a másikat

 

Reagált az Uber kivonulására-felfüggesztésére a személyszállítót ellehetetlenítő törvény szerzője, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

közlemény így szól:

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tudomásul veszi az Uber döntését, miszerint a cég inkább kivonul Magyarországról, mint hogy vállalja a törvényes működést, az adófizető magyar taxisokkal való tisztességes piaci versenyt és az adófizetést.

Az NFM azt állítja, hogy „támogatja az innovatív megoldásokat, de ahhoz ragaszkodik, hogy a személyszállításban résztvevő piaci szereplők egyenlő feltételek mentén, törvényesen működjenek és adót fizessenek”, ámde „az Uber döntése azonban azt jelzi, hogy a cég nem vállalja a tisztességes piaci versenyt és törvényes működést”.

Ezzel csak az a baj, hogy egyáltalán nem igaz. Az Uber azért lehetetlenül el a július 24-én hatályba lépő törvénnyel, mert nincs diszpécserszolgálata, márpedig az miért is lenne, ha egyszer a cég hatékonyságának, üzleti modelljének (a közlemény által is hivatkozott „innovatív megoldásának”) éppen az a kulcsa, hogy nincs diszpécserszolgálata, helyette viszont van egy jól működő appja és amögött működő algoritmusai.

Ezzel takarít meg a cég egy csomó pénzt, amit a drágábban és kevésbé hatékonyan működő taxiscégek nem takarítanak meg.

http://444.hu/2016/07/13/akkorat-hazudik-az-nfm-az-uber-kivonulasara-reagalva-hogy-taki-bacsi-adja-a-masikat

 

Meglepetés: a Brexit-párti Boris Johnson kulcsember lesz az új brit kormányban

 

Az új kormányfő, Theresa May nagyon meglepőt húzott.

 

http://index.hu/kulfold/2016/07/13/bemutatkozott_az_uj_brit_miniszterelnok/

 

A MINISZTÉRIUM NEM FIZET - KIKAPCSOLTÁK AZ ÁRAMOT A PÉCSI GYERMEKHOSPICE HÁZBAN

 

2015. márciusban a kormány kilátásba helyezte, hogy tb-támogatásokat csatornáz a gyermekek számára életvégi ellátást nyújtó házakba, de ez máig nem történt meg, így a hasonló intézmények komoly anyagi gondokkal küzdenek. Az egyszeri ötmillió forintos támogatásra is hónapok óta vár az ország első gyermekhospice-központja, a pécsi Dóri Ház.

Komoly anyagi gondokkal küzd az ország első számú gyermekhospice-háza, a pécsi Dóri Ház - adta hírül a szerdai Magyar Nemzet.

A 2010-ben alapított házat működtető Szemem Fénye Alapítvány elnöke, Gyura Bernadett a lapnak azt mondta, hogy minden hónapban gondot okoz a nővérek, orvosok, terapeuták fizetésének átutalása, és előfordult már az is, hogy kikapcsolták az áramot.

 

http://www.tabunyitogato.hu/cikkek/hirek/a-miniszterium-nem-fizet---kikapcsoltak-az-aramot-a-pecsi-gyermekhospice-hazban.html

 

Használt óvszer volt a DVBBS öltözőjében

Bilincsben vitték a reptérről Siófokra a Balaton Sound fellépőit

 

Szinte észrevétlenül próbált megpattanni a Balaton Soundról az a kanadai zenekar, amelynek öltözőjében magatehetetlen lányokat találtak a koncert után. A zenekar tagjait bilincsben hozták vissza a reptérről a rendőrök. Úgy tudjuk, használt óvszert találtak a helyszínen, de a rendőrség korábban azt mondta, nem merült fel nemi erőszak gyanúja. Videókamera nincs az öltözőben, viszont egészen biztosan készült egy közös szelfi.

 

http://hvg.hu/itthon/20160713_balaton_sound_dvbbs_koncert_backstage_gina_drog

 

A kis Magyarországgal" is példálózott a Handelsblatt

 

Magyarországgal is foglalkozott a Handelsblatt az uniós intézményeknek az EU-szabályok érvényesítésével kapcsolatos gyakorlatáról közölt vezércikkében.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160713_handelsblatt_eu_szabalyok

 

A korábban kokainnal is lebukó kajakos szerint most valaki doppingszert csempészett a kulacsába

Dombvári Bence a Tv2 reggeli műsorában beszélt arról, hogy bukhatott le most anabolikus szteroiddal, a világ nagyjából legprimitívebb, legkönnyebben kimutatható doppingszerével.

Érdemes megnézni a beszélgetést, amit Pachmann Péter a magyar interjútörténet egyik legerősebb kezdésével indít:

„Annyira szépen indult minden a kokainügy óta, én annyira felnézem önre.”

 

http://444.hu/2016/07/13/a-korabban-kokainnal-is-lebuko-kajakos-szerint-most-valaki-doppingszert-csempeszett-a-kulacsaba

 

Stumpf András: Hasta la vista, Mr. Rasta!

 

A nép nem azért nincs ott, mert lusta. Hanem azért, mert egyszerűen nem kér belőletek, Rasztakirály!

Dermesztő írás jelent meg kedden a magyarnarancs.hu-n. A „ligetvédő” rasztafári, Komáromy Gergely (művésznevén Gregory G Ras, édesjóistenem) körbenyalogatásának dokumentuma több szempontból is fájdalmas. A műfajilag behatárolhatatlan betűhalmazban, amelyet a Narancs interjúnak titulál, ilyen „kérdések” vannak:

„Több eljárás is folyik ellened, dacára a sok jónak, amit tettél, teszel.”

 

A lényeg tehát, hogy lesztek kedvesek elballagni a ligetből, ha még nem tettétek meg.

Ezzel szolgálhatnátok egyébként az erőszakmentességet is. Azt én is szeretem. Az erőszakmentesség meg úgy valósul meg legkönnyebben, ha nem vagytok ott, ahol sem jogotok, sem morális alapotok nincs lenni. Ha viszont nem mentek szépen haza és ezért a rasztádnál fogva húz ki onnan a vagyonőr vagy a rendőr, olyan nagyon ne lepődj meg. Nem azért teszi majd, mert te képviseled az igazságot és a fényt a sötétség erőivel szemben. Engem is kiráncigáltatna bármilyen kivitelező a nagy darab, felbérelt kopasszal (vannak ilyen cégek, ez a szolgáltatásuk nekik), ha az építési területén akarnám megtartani az osztálytalálkozómat.

És ez így van jól.

Egyébként rengeteg jó tettre van ám lehetőség toronymászás és keresztbefekvés nélkül is. Az alábbi Orbán-ellenes csasztuska az Astoria aluljárójában is előadható. Odavaló. Több ember is hallaná. (Hogy Orbánnak ez inkább hozna-e, vagy vinne tőle, arról megoszlanak a vélemények a Mandiner üvegtornyában.)

http://mandiner.hu/cikk/20160713_stumpf_andras_hasta_la_vista_mr_rasta

 

Ennyire érdekli az Európai Bizottságot a magyar népszavazás

 

Ha majd szükség lesz rá, állást foglalunk, mondta a migrációért felelős uniós biztos. Előtte bejelentette, hogy egységes menekülfogadási szabályokat vezetnének be az unióban nemzeti mozgástér nélkül.

„Hadd ismételjem meg, amit korábban mondtam: ez egy belpolitikai ügy” – mondta a kvótanépszavazáról az EU migráció- és menekültügyi biztosa, amikor szerdán erről kérdezték. Dimitrisz Avramopulosz elismerte, hogy a referendumnak „van köze ahhoz, amit együtt Európában eldöntöttünk”, de arra figyelmeztetett, hogy ennek Magyarország is része. „Ha a pillanat eljön és úgy ítéljük meg, hogy erre szükség van, az Európai Bizottság majd állást foglal” – pöccintette le a kérdést.

 

http://index.hu/kulfold/eurologus/2016/07/13/ennyire_erdekli_az_europai_bizottsagot_a_magyar_nepszavazas/

 

Olyan durván bánunk a menekültekkel, hogy inkább visszafordulnak a határról

 

A magyar kormány gyakorlata, amely során a kerítés Szerbia felőli oldalára dobják vissza a menekülteket, nemzetközi kritika tárgya. Jogellenes ugyanis a menekültek kitoloncolása anélkül, hogy menekültkérelmüket elbírálnák. A kerítés külső oldala néhány méterig még magyar terület ugyan, de itt a hatóságok olyan embertelen körülményeket teremtenek, egész családokat tartanak étlen-szomjan, hogy sokan inkább visszafordulnak.

Lydia Gall, a Human Rights Watch Balkán- és  Kelet-Európa kutatója közleményében rámutatott:  Magyarország minden szabályt megszeg a Szerbia felől érkező menedékkérők ügyében: kérelmeiket azonnal elutasítja, őket magukat pedig visszaküldi a határon túlra. Azokat az embereket, köztük nőket és gyermekeket, akik engedély nélkül léptek Magyarország területére, súlyosan bántalmazták, és a határ másik oldalára toloncolták.

 

http://index.hu/belfold/2016/07/13/olyan_durvan_banunk_a_menekultekkel_hogy_inkabb_visszafordulnak_a_hatarrol/

 

Verik a menekülteket a magyar határnál

A hatóságok képviselői brutálisan megverték, zaklatták, majd Szerbiába toloncolták a menekülőket, köztük nőket és gyermekeket. Gyakran gázspray-t is használtak, kutyákat uszítottak rájuk, rugdosták, botokkal és ököllel verték, műanyag bilincsbe verték, majd - további sérüléseket okozva - a szögesdrótkerítés vékony résein tuszkolták át őket - tartalmazza az a beszámoló, amit a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő csoport tett közzé a honlapján.

 

http://nepszava.hu/cikk/1099830-verik-a-menekulteket-a-magyar-hatarnal

 

Törvényes menekülteket hagyunk szenvedni a senki földjén

 

Magyarországon már fél éve létezik négy törvényen kívüli terület, kettő a szerb, kettő pedig a horvát határon. Ezekben a zónákban úgy teszünk, mintha országunk feudális birtok lenne, és az uralkodó maga dönthetné el, kit illetnek emberi jogok, és kik azok a férfiak, nők, gyerekek, sőt csecsemők, akik nem jogosultak arra sem, hogy ételhez, vízhez, fedett éjszakázóhelyhez jussanak. Nem ingyen, adományként, hanem akkor sem, ha fizetnének érte. A jogfosztottság oka, hogy ezek az emberek menekültek. Azok közül is olyanok, akik hittek a magyar kormány ígéretének, és legálisan kértek bebocsátást országunkba.

A senkiföldje Magyarországon

A füves kis területhez még hasonlót sem láttam a világon. Keveredett benne a családi piknik, a hajléktalantábor, valami háborús zóna, és egy határátkelőhely hangulata.

A placcon családok heverésztek a kora áprilisi napon. Az idillt a rongyokból és botokból eszkábált sátrak színezték át, meg a matracok helyett lerakott kartonlapok, amin maszatos gyerekek játszottak. A mögöttük magasodó, pengedróttal megerősített kerítés harctéri hangulatát pedig a géppuskás magyar katonák fokozták. És hogy még kaotikusabb legyen a kép, a terület szélén kamionok araszoltak a vámbódék irányába. Az országhatáron álltunk ugyanis, Szerbia és Magyarország közt, de már magyar területen.

Hogy követni tudja a történetet, gyorsan bemutatjuk történetünk két színhelyét.

 

http://index.hu/belfold/2016/04/11/tranzitzona_tompa_magyar_hatar_menekulthelyzet/

 

Belügyminisztérium: Nem is zaklatjuk a migránsokat

 

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport tévesen értelmezi a menekültügyi eljárás szabályait - közölte a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI-vel, hangsúlyozva, Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt, a magyar határon nem zaklatják a migránsokat.

A tárca közleményében arra reagált, hogy a HRW a nap folyamán közzétettbeszámolójában azt írta: Magyarország határán zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedék iránti kérelmeket.

A minisztérium hangsúlyozta: a BM visszautasítja a Human Rights Watch kutatójának a magyarországi menekültellátásra és határvédelemre vonatkozó állításait.

A BM közleményében az áll: Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt, és megdöbbenéssel fogadja, hogy "a Human Rights Watch a magyar Országgyűlésnek az európai normákkal összhangban megalkotott törvényei betartásának figyelmen kívül hagyását várja el a végrehajtó hatalomtól".

http://nol.hu/belfold/belugyminiszterium-nem-is-zaklatjuk-a-migransokat-1623531

 

Órási pofon: majd félmilliárdos kártérítést fizethet Budapest

 

420 millió forint kártérítést fizet a központi szennyvíztisztító telep francia, a cégből kiebrudalt kivitelező-üzemeltetőjének a főváros.

Pert veszített a fővárosi önkormányzat a csepeli szennyvíztisztító telepet tervező és kivitelező Csepel 2005 FH Konzorciummal szemben. Mint azt a Népszabadság megtudta, a választottbíróság 346,6 millió forint tőke, 56 millió forint kamat, 3,7 millió perköltség, 7,7 millió választottbírósági díj és 5,7 millió forint ügyvédi díj, azaz összesen 420 millió forint megfizetésére kötelezte a fővárost.

 

http://nol.hu/belfold/szennyvizi-csata-francia-siker-1623423

 

A rendőrség nem vett róla tudomást, most mégis nyomoznak a poloskaügyben

 

A VIII. kerületi ügyészség a rendőrség határozatát felülbírálva nyomozást rendelt el az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet irodájában talált poloska ügyében.

Tényi István tiltott adatszerzés gyanújával tett bejelentést a rendőrségen azután, hogy június elején a telefon- és az adatforgalom továbbítására alkalmas eszközt találtak a jogvédő szervezet irodájában.

 

http://nol.hu/belfold/megis-nyomoznak-a-poloskaugyben-1623425

 

Orvosi titoktartást sértve kér adatokat a kormány

 

Nem csökken a kormány információéhsége, ha a polgárok egészségügyi adatairól van szó – figyelmeztetett Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő, aki egyben jelezte azt is: sérül az orvosi titoktartás, ha a háziorvosok engedelmeskednek a kormánynak, és kitöltik betegeikről az új törzskartont.

A háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak a jövő év elejétől új törzskartont kell kitölteniük betegeikről. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár múlt héten egy háttérbeszélgetésen ezek szükségességét azzal indokolta, hogy nincsenek friss, pontos adatok a lakosság egészségi állapotáról, betegségeiről. Enélkül viszont nem lehet korrekt népegészségügyi programokat működtetni.

– A törzskartonok kitöltése a háziorvosoknak is gondot jelent – mondta lapunknak korábban Selmeczi Kamill, a Fakoosz – Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke, Alsónemesapáti háziorvosa. Az orvosi kérdések mellett ugyanis lényegében egy szociológiai kérdéssort is tartalmaz az űrlap. Mindez alkalmas a válaszadó teljes beazonosítására. Ha a beteg a meglévő bizalomra építve el is mondaná, hogy miből és hogyan él, a válasza nem tartozik egy harmadik személyre, pláne nem egy statisztikusra, aki a kartonokról majd az adatokat begyűjti – fogalmazott Selmeczi.

 

http://nol.hu/belfold/orvosi-titoktartast-sertve-ker-adatokat-a-kormany-1623405

 

Kórházi ágy alatt kuporogva

A kórházak csupán felében maradhat legalább egy szülő vagy gondviselő folyamatosan a kiskorú gyermekével - derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) immár második alkalommal végzett felméréséből. A „Gyerekkel vagyok” kezdeményezés célja, hogy minden intézményben a gyermeke mellett maradhasson a szülő a nap 24 órájában. A szervezet az adatgyűjtés tanulságait és személyes, munkatársai által folytatott felméréseit összegezve, orvosok és szülők bevonásával készítette el és küldte meg szakmai ajánlását az egészségügyi kormányzat számára.

A TASZ közérdekűadat-igényléseken alapuló felmérése szerint 59 válaszadó kórház közül mindössze 29-ben (49 százalék) maradhat legalább egy szülő vagy gondviselő folyamatosan a kiskorú gyermekével (18 éves korig). Sok esetben a 10, illetve 14 évet betöltött gyermekre és hozzátartozójára már nem alkalmazzák a kórházak a folyamatos kapcsolattartás jogát. Az intézmények több mint harmadában pedig külön engedélyhez kötik a folyamatos szülői jelenlétet.

http://nepszava.hu/cikk/1099871-korhazi-agy-alatt-kuporogva

Sebes György Nyomozás

L. Simon pedig nemrég a lovasberényi kormányüdülő eladása kapcsán azt mondta érdeklődő munkatársunknak: "Nagyon könnyen meg lehet tudni ki a vevő, nyomozzák ki". Így hát nekiindultunk. Nem szegte kedvünket, hogy a minden kérdésre azonnal és kimerítően felelő kancelláriaminiszter csak későbbre ígért választ. Az sem, hogy bár egész listát helyezett kilátásba az üdülőkről, végül a vagyonkezelőhöz irányított. Ott aztán persze írásban kérték a kérdéseinket, hogy aztán különböző magyarázatokkal húzzák az időt. Mígnem egy rövid e-mailben tudtunkra adták, hogy Lovasberényt eladták, de hogy kinek és mennyiért, az titok maradt. Akárcsak az, hogy a negyven közül melyik kormányüdülőt értékesítették már, milyen összegért, hányat akarnak még eladni és ha van még, ami az övék, akkor azt jelenleg mire használják.

Nyomozásunk eredményével nyilván még L. Simon László sem lenne elégedett, pedig ő aztán azért felelt kérdésünkre - hogy ő vette-e meg Lovasberényt - olyan cinikusan, mert tisztában volt vele, mire jutunk. Szó mi szó, mi sem lepődtünk meg igazán

http://nepszava.hu/cikk/1099744-nyomozas

 

Ipar: mérséklődő belföldi kereslet

Az esztendő első öt hónapjában 9,2 százalékkal nőtt az ipar termelése az egy évvel korábbihoz képest, ami impozáns számadat. A munkanappal korrigálva (két nappal hosszabb volt a számba vett időszak, mint egy esztendővel korábban) azonban csak 4,2 százalékos volt a növekedés mértéke, viszont ha csak az idei bővülést vesszük számba, akkor az már csak 3 százalékos izmosodást takar.

 

http://nepszava.hu/cikk/1099858-ipar-merseklodo-belfoldi-kereslet

Az út szélén

Facsinay Kinga, Magyar Nemzet

 

Tíz év alatt egymillió munkahelyet ígért a magyar társadalomnak a 2010-ben másodjára hatalomra jutott Orbán-kormány. Viták ugyan folynak arról, hogy időarányosan hol tart a program, de még a legoptimistábbak szerint sem ott, ahol kellene. Sőt a helyzet egyre zavarosabb: a múlt héten még azon agyalt a kabinet, hogy a növekvő hazai munkaerőhiány miatt be kellene telepíteni 250 ezer külföldi bevándorlót. A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint azonban alig több mint 50 ezer állás állt üresen az év első három hónapjában, eszerint nincs értelme tömegével vendégmunkásokat toborozni. Ettől függetlenül is visszakozott a kormány, miután felmérte, hogy a felvetéssel mekkora darázsfészekbe nyúlt a másfél éves migránsellenes kampánnyal feltüzelt választók körében.

Pedig a helyzet tényleg súlyos: egyre jobban fékezi a gazdasági növekedést a képzett vagy képezhető munkaerő hiánya. Hol is vannak ők? A tehetséges és vállalkozó kedvű magyarok közül több százezren dolgoznak Nyugaton, mert ott megfizetik a munkájukat. További 200 ezret nyelt el a közmunkaprogram, amelyet inkább munkaerő-temetőnek kellene hívni: alig tizedük tud később elhelyezkedni a való világban. A kormány azonban nem érzi ezt kudarcnak, sőt – havi bruttó 41 ezer forintért – még azokat a mentális, egészségügyi vagy szociális problémákkal küszködőket is munkára fogná, akik eddig közmunkásnak sem feleltek meg.

http://mno.hu/vezercikk/az-ut-szelen-1351823

 

QUAESTOR-ÜGY

A milliárdokat zabáló foci is előkerült Tarsoly perén

Magyar Nemzet

Befejeződött a vádirat ismertetése a sok tízmilliárdos csalás, sikkasztás és más bűncselekmények miatt indult Quaestor-ügy büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken szerdán.

 

A harmadik vádpont szerint – melynek ismertetését a szerdai tárgyaláson folytatta az ügyész – a vádlottak csalást követtek el azzal, hogy elhallgatták az ügyfelek elől, hogy a Quaestor fizetésképtelenné vált, továbbá valóságos és fiktív kötvényeket forgalmaztak a visszafizetés reális esélye nélkül. 2007–2015 között bankfelügyeleti engedéllyel nyolcszor bocsátottak ki kötvényt összesen több száz milliárdos nagyságrendben. Erre azért volt szükség, mert több Quaestor-cég is éveken át veszteséges volt, eladósodott és nem volt reális esélye a kölcsönök visszafizetésére.

Elvitte a pénzt a foci

Például a Győri ETO FC. Kft. a 2007–2014 közötti időszakban egyfolytában veszteséges volt, ennek összege 2007-re már elérte a 2,3 milliárd forintot. A kft. finanszírozása szinte teljes egészében a cégcsoporton belüli kölcsönökkel történt, melyeket a napi működésre használtak.

A vádlottak folyamatosan meghamisították egyes Quaestor-cégek könyvelését, pénzügyi beszámolóit, hogy a pénzügyi eszközök áramlása a cégcsoporton belül követhetetlen legyen.

Tarsoly már 2006-ban tudta

Tarsoly Csaba bűnszervezete már 2006 végén, 2007 elején tisztában volt a cégcsoport fizetésképtelenség közeli helyzetével, továbbá tisztában voltak azzal is, hogy a jövőben reálisan nem számíthattak olyan jövedelemre, illetőleg bevételre, amely a cégcsoport gazdasági tevékenységének eredményeként a kibocsátott kötvények kamatokkal növelt megtérülését biztosította volna, „miután a kötvények értékesítéséből befolyó bevételt is döntő részben az általuk addig az időpontig elkövetett vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár megtérítésére, és nem a jogszerűen folytatott gazdasági tevékenység körében kellett felhasználni” – áll a vádiratban.

http://mno.hu/belfold/a-milliardokat-zabalo-foci-is-elokerult-tarsoly-peren-1351804

Trócsányi László: Nem az Európai Unióhoz tartozásról szól a népszavazás

A miniszter a a Le Figaróban jelentette meg cikkét

MH/MTI – 2016.07.13. 16:23 

Nem az a célja a több hónapja tervezett kvótareferendumnak, hogy a magyar népnek azt a szándékát vizsgálja, hogy továbbra is az Európai Unióhoz kíván-e tartozni - írta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Le Figaro című francia napilap honlapján szerdán megjelent véleménycikkében.

http://magyarhirlap.hu/cikk/60869/Trocsanyi_Laszlo_Nem_az_Europai_Uniohoz_tartozasrol_szol_a_nepszavazas

Lovas IstvánA szocialista párt nem válaszol a szocvezér „rejtett hatalmaira”

Lapunk tegnap reggel három kérdéssel fordult az MSZP-hez azzal, hogy amennyiben délutánig nem válaszolják meg kérdéseinket, azok a válaszok nélkül jelennek meg.

Magyar Hírlap

Az MSZP-től nem érkeztek meg a válaszok. A rákosista és kádári diktatúráért is felelős rendszer utódpártjától elsőként az kérdeztük, egyetért-e azzal, hogy Ylva Johansson, svéd szociáldemokrata miniszter a migránsokat „ha szükséges, akár erőszakkal is” deportálni akarja Svédországból?

Másodsorban arra voltunk kíváncsiak vajon egyetértenek-e Gianni Pittellának, az EP szocialista frakciója elnökének az Európai Parlament plenáris ülésén a Brexit-szavazás után elmondott mondataival, hogy „Volt egy pénzügyi szuperhatalom, amely nagyobbra nőtt a demokráciánál, a politikánál és az intézményeknél. Megkezdtük a munkánkat európai intézményekként a bankunióval, de sokat kell tennünk, hogy a demokrácia uralkodhasson a pénzügyi kasztok gyakran rejtett hatalma és kiszolgálói fölött.”

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/60902/A_szocialista_part_nem_valaszol_a_szocvezer_rejtett_hatalmaira

 

Bogár LászlóA háttérhatalom sipkája

Az utóbbi hetekben a beszédtér egyik legélesebb vitákat, összeütközéseket kiváltó elemévé a „háttérhatalom” kérdése vált.

Magyar Hírlap

A magyar nyelvben a hatalom a hatás szóból ered, vagyis az a hatalom birtokosa, aki hatást képes gyakorolni, tehát aki az adott emberi közösség komplex önújrateremtési folyamatait ellenőrzi, annak alapvető összefüggéseit meghatározza. Napjaink világában nagyon kevés olyan emberi közösség létezik, amelynek teljesen hatalmában állna önmaga újrateremtési folyamatait meghatározni. Mielőtt megpróbálnám összefoglalni ennek a fő okait, előbb rögzítsük: a nyugatias modernitás világában a hatalom mindig rejtőzködni igyekszik, aminek a nagyon egyszerűen belátható oka az, hogy ami „nincs”, azt nem lehet ellenőrizni, tehát úgy tehet meg bármit, hogy a következményeket, illetve a felelősséget sem kell vállalnia.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/60904/A_hatterhatalom_sipkaja

 

Bevezetés a kormánypárti újságírás alapjaiba

 

Biztosan neked is sokszor megfordult már a fejedben, hogy kormánypárti újságírónak állj, csak nem tudtad, hogyan fogj hozzá.

Pedig nem is olyan nehéz, mint gondolnád: az alábbiakban lépésről lépésre bemutatjuk a folyamatot, majd közlünk néhány gyakorlati példát is. Ha ezeket szorgalmasan tanulmányozod, azután pedig napi szinten gyakorlod, belőled is mesterszintű kormánypárti újságíró válhat!

http://444.hu/2016/07/13/bevezetes-a-kormanyparti-ujsagiras-alapjaiba

 

A Liget Projekt egyik legrégebbi támogatója, György Péter a kopaszok ellen fordult

György Péter: Ha a kopaszok maradnak, nem kívánok tovább részt venni a Liget Projektben

Az ELTE Média és Kommunikáció tanszékének tanára szerint a projekt történelmi esély, de a homályos hátterű kopasz őrző-védők feltűnése a számára önmagában válóok. György Péterrel arról is beszélgettünk, mióta és milyen tanácsokat ad Baán Lászlónak, miért a Ligetben kell a múzeumokat felépíteni. Rövid részlet az izgalmas beszélgetésből:

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/gyorgy-peter-ha-a-kopaszok-maradnak-kilep-a-liget-projekt-mogul-100114

 

Mérő László: Hülye kérdésre nincs válasz

 

Ennek a népszavazásnak nincs egész jövőnkre kiható egzisztenciális tétje, megtehetjük hát, hogy dacosan nem válaszolunk.

Nagyon nem értek egyet Nehéz-Posony Márton írásával. Tanárként azt mondom, ha a diák nem arra a kérdésre válaszol, amit feltettem neki, akkor eleve elégtelent kell adni neki. Nem fogadható el egy olyan magyarázat, miszerint „azt hittem, a tanár úr valójában azt kérdezi, hogy…”.

Ha egy ilyen magyarázatot elfogadnék, azzal elfogadnám, hogy a diák is megbuktathatja a tanárt. Ami persze jogos lehet, vannak valóban megbuktatnivaló tanárok, és akár én is lehetek az. Csak éppen a megbuktatásunknak nem az a módja, hogy a diák átértelmezi a kérdést, és úgy válaszol. Mert azzal elfogadja a jegyet is, amit majd adunk a válaszra.

http://hvg.hu/itthon/20160713_mero_laszlo_hulye_kerdesre_nincs_valasz_kvotanepszavazas_eu

 

Fodor Gábor A kilépés főpróbája

 

Hazug és rosszul megfogalmazott kérdésre is lehet viszont helyes választ adni – ha értjük, hogy mi a kérdés valódi célja, tétje és következménye. Ez a népszavazás igazából arról szól, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon-e. A miniszterelnököt nem érdekli, hogy a magyar választók 2003-ban 84 százalékban mondtak igent az EU-tagságra. A lényeg nem változott: Magyarország első számú haszonélvezője az ­uniós tagságnak. Miután a jogi lehetőségeket kimerítettük, most politikai alternatívát kell nyújtanunk a kormánnyal szemben. Ezért kell elmenni és újra igennel szavazni az uniós tagságra!

A kormány unióellenes népszavazása lehetőséget teremt arra, hogy mindannyian üzenhessünk végre a kormánynak és személyesen Orbán Viktornak. Ha elmegyünk és elutasítjuk a hatalom álságos tervét Európa elhagyására, akkor személyesen Orbánnak üzenjük meg, hogy mi az EU tagjai akarunk maradni.

 

http://nol.hu/velemeny/a-kilepes-foprobaja-1623433

 

Gyurcsányék körbeveszik a parlamentet

 

A Demokratikus Koalíció szeptember 2-án kampányt indít, amellyel minél több embert szeretne rávenni arra, hogy maradjon távol a kvótareferendumtól. A párt a népszavazás előtti napon, október 1-jén élőlánccal akarja körbevenni a Parlamentet.

 

http://nol.hu/belfold/gyurcsanyek-korbeveszik-a-parlamentet-1623485

 

 

17 millióért őrzik a volt Kertem bontását a kopaszok

 

A volt Hungexpo épületeinek bontására kapnak ennyit a stadionokból ismert őrző-védők, akik olykor-olykor ráordítanak a rendőrökre, és elkövetnek egyéb turpisságokat is.

 

http://hvg.hu/itthon/20160713_17_millioert_orzik_a_volt_Kertem_bontasat_a_kopaszok

 

Oroszok vitték el az öt éve húzódó magyar helikopterbizniszt

 

Magyarország átmenetileg letudta a helikopterproblémát: a minden bizonnyal egyedüliként pályázó orosz állami céggel újíttatja fel a légierő öt Mi-17-esét – értesült az Origo. Azt egyelőre nem tudni, mennyiért, az oroszok csak annyit mondtak, hogy az üzlet mindenkinek vonzó.

 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160713-az-oroszok-nyertek-a-magyar-helikoptertendert.html

 

Etikai vizsgálatot kért az NNI a fideszes kémügyről nyilatkozó ügyvéd ellen, de az eljárást már ma befejezik

 

Etikai vizsgálatot kért az ügyvédi kamarától a gyanúsítottak ügyvédje ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója a kémkedéssel gyanúsított üzletemberről szóló cikkeink miatt. A rendőrség kiemelt bűnügyi szerve szerint ugyanis az üggyel kapcsolatos beszámolók és az általunk megjelentetett dokumentumok befolyásolhatják a tanúkat. A hét elején aztán teljesen váratlanul és minden előzmény nélkül bejelentették, hogy befejezik az eljárást és szerdán iratismertetést tartanak. 

 

https://atlatszo.hu/2016/07/13/etikai-vizsgalatot-kert-az-nni-a-fideszes-kemugyrol-nyilatkozo-ugyved-ellen-de-az-eljarast-mar-ma-befejezik/

 

Államtitkárként megbukott L. Simon, de a Velencei-tónál még számítanak rá

 

Rákellenes sárgabarackmag, fitneszedző feleség által megszerzett állami földterületek, saját panzióhoz vezető közút közpénzen és számos Velencei-tó parti biznisz – ezek kísérték L. Simon László író, költő, borász politikai pályafutását. Az ív néhány nappal ezelőtt tört meg, amikor egy sajtótájékoztatón jelentették be a menesztését az államtitkári posztról, miközben L. Simon éppmagyar őshonos fajtájú kutyák bronzszobrait avatta fel. A döntés pontos okairól csak találgatások vannak.

 

Már az sem mindennapi, hogy a miniszter június 30-án, a szokásos Kormányinfó sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem tart igényt a – Spéder Zoltán kiérdemesült bankoligarchához hasonlatosan – barátjaként aposztrofált L. Simon László munkájára a továbbiakban, mert elégedetlen az elért eredményekkel.

A Lázár János által elmondottakból ráadásul az tűnik ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt hidegen hagyta a dolog, ugyanis a miniszter döntött, a kormányfő pedig elfogadta azt. A leváltás pontos okait nem tudni, arról csak találgatások jelentek meg a sajtóban.

https://atlatszo.hu/2016/07/12/allamtitkarkent-megbukott-l-simon-de-a-velencei-tonal-meg-szamitanak-ra/

 

A legnépszerűbb orosz összeesküvés-elméletek a magyar kormánypárti sajtóban

A Political Capital korábbi kutatásai egyértelműen kimutatták, hogy Magyarországon  erős igény mutatkozik az összeesküvés-elméletekre. A Krím bekebelezését és az azt követő kelet-ukrajnai offline és online háborút követően soha nem látott mértékben erősödött fel az oroszbarát propaganda Kelet-Közép-Európában. Ez jellemzően az összeesküvés-elméletek formájában terjed, melyek könnyen fogyasztható formában, a Nyugat-ellenességre építve terjesztik a Kremlnek kedves narratívákat. A magyar kormánypárti sajtó egy része láthatóan lelkesen osztja ezeket a teóriákat, ami részben a forráskritika hiányával, részben a Nyugat-ellenességgel, részben a magyar kormányzat külpolitikai irányultságának igazolásával magyarázható. 

 

http://pcblog.atlatszo.hu/2016/07/13/a-legnepszerubb-orosz-osszeeskuves-elmeletek-a-magyar-kormanyparti-sajtoban/

 

VARGA MIHÁLY: A MAGYAR GAZDASÁGNAK MINÉL TÖBB INNOVATÍV CÉGRE VAN SZÜKSÉGE

MTI

A magyar gazdaságnak minél több olyan innovatív cégre van szüksége, mint a Meditop Gyógyszeripari Kft. – jelentette ki szerdán Varga Mihály, amikor folyamatos filmbevonó berendezést avatott a cég pilisborosjenői üzemében.

 

http://magyaridok.hu/gazdasag/varga-mihaly-magyar-gazdasagnak-minel-tobb-innovativ-cegre-van-szuksege-832252/

 

EURÓPAI BANKÁRUNIÓ

Kis Ferenc Magyar Idők

Akiben élt még némi illúzió az Európai Unió demokratikus elkötelezettsége és politikai tisztánlátása iránt, annak is csalódnia kellett, miután újabb otromba üzenet érkezett Brüsszelből.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja egy keddi interjúban kijelentette: a magyar kvótareferendum nem fogja elrettenteni az Európai Uniót a migrációs politikájától, függetlenül attól, hogy a magyarok elítélik-e azt. A látszat kedvéért persze hozzáfűzte, hogy a népszavazás eredményét nem hagyják figyelmen kívül, mert mindig tiszteletben tartják az emberek döntését, azonban az nem lesz az áthelyezési program vége. Egyértelművé tette, hogy a program „nem halott”, és végre kell hajtani.

Példás következetességként is értékelhetnénk a nyilatkozatot, ha nem érezte volna egész Európa a saját bőrén a tömeges illegális bevándorlás súlyos következményeit: a kezelhetetlen szociális és kulturális feszültséget, a mindennapok biztonságának megszűnését, a terrorizmust és az eurómilliárdokra rúgó költségeket.

 

http://magyaridok.hu/ahelyzet/europai-bankarunio-830461/

 

ÚJABB PÉNZEKET TEREL A GAZDASÁGBA A JEGYBANK

HITELEZÉSRE VAGY ÁLLAMPAPÍROK VÁSÁRLÁSÁRA FORDÍTHATJÁK A FORRÁSOKAT

 

Rácz Gergő Magyar Idők

Irányadó eszközének módosításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank, aminek eredményeként várhatóan kevesebb pénzt tarthatnak a jegybanknál a hitelintézetek. A bankok ezzel rákényszerülnek, hogy többletlikviditásukat valamilyen formában kihelyezzék a gazdaságba, máskülönben negatív kamatokkal kell számolniuk.

 

http://magyaridok.hu/gazdasag/ujabb-penzeket-terel-gazdasagba-jegybank-830356/

Miniszterelnök úr, indítsa a buldózereket a Ligetben! MOST!

Sok egyfelől-másfelől állítás kavargott bennem a Városligeti Csatával, meg az egész múzeumi negyeddel kapcsolatban. Aztán megnéztem Komáromy Gergely videóját.

Itt a Rémrezsim Elleni Sokadik Demokratikus Reménység: Karsay Dorottya (emlékszik rá még valaki?), Tétényi Éva vagy  Pukli István után most Komáromy Gergely, alias Gregory G Ras, a „ligetvédők” arca az új demokratikus hős. A vegán, reggae-zenész, aktivista Mahatma Gandhi mintha egy különösen gonosz jobboldali publicisztikából lépett volna ki és rasztafürtjeinél már csak a kormány elleni indulata erősebb.

Amivel persze az égvilágon semmi baj sincs, de ezt a típusú hisztis hepciáskodást szabadságharcnak beállítani legalábbis mókás. Csütörtökön megjelenő lapszámunkban Zsuppán András kollégám rendet vág a Liget-saga dzsungelében, de addig is nézzék meg Komáromy művész úr kormányfőnek címzett dalocskáját.

A nóta végighallgatása után csak egy dolog ötlött fel bennem: Miniszterelnök úr, indítsa a buldózereket a Ligetben! MOST!

http://valasz.hu/itthon/miniszterelnok-ur-inditsa-a-buldozereket-a-ligetben-most-119481

Itt a Fidesz B terve: 2018-ban Lázár vagy Varga lehet a kormányfő

A két új kabinetvezető egyike, Varga Mihály vagy Lázár János lehet a kormányfő, ha a Fidesz koalícióra kényszerül 2018-ban. Az A terv persze nem ez, de az időközi választási bukások jelzik: nincs garancia az abszolút többség megtartására. Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Az Együtt nevű párt jelenlegi elnöke, Szigetvári Viktor öt éve azt írta a Mozgó Világban, hogy az ellenzék – az általa favorizált Bajnai Gordon vezetésével – akkor győzhet, „ha egyetlen pillanat alatt omlik össze a most épülő, túlideologizált fideszes világ”. Hiába azonban a hitelminősítők bóvlirohama Magyarország ellen, a jobbközép hátország akkor nem robbant fel, sőt békemenetbe szerveződve erősítette meg elköteleződését a kormány mellett. A balliberális oldal, bevallva-bevallatlanul, 2016-ban is abban reménykedik, hogy Orbán Viktor végzetes hibát vét, esetleg valaki politikai atombombát dob a miniszterelnök fejére, azaz egy csapásra esélyesek lesznek a mai esélytelenek.

 

http://valasz.hu/itthon/itt-a-fidesz-b-terve-2018-ban-lazar-vagy-varga-lehet-a-kormanyfo-119487

 

A Heti Válasz Orbántól kér buldózereket a Ligetbe

 

Miniszterelnök úr, indítsa a buldózereket a Ligetben! MOST! – hördül bele a köznyilvánosságba már a címében is a Heti Válasz, hogy alant aztán megismételje teljes egészében a fordulatot, úgy is mint slusszpoént.

A szerző előbb a különböző rendű és rangú kormányellenes civilpróbálkozásokba törli bele a lábát, majd rátér a Ligetre, ahol valamiféle „hisztis hepciáskodás” folyik éppen. Hogy mindez miben is nyilvánul meg, kapaszkodjunk meg, egy dalban, amit „Komáromy Gergely, alias Gregory G Ras” énekel el egy videón.

A szerzőben a dal meghallgatása után „ötlik fel”, hogy a miniszterelnök segítségét kérje. A szerző ironizál, már a maga módján, szintjén. Iróniájának mélyebb értelme kábé az lehet, hogy ő aztán minden hatalmi önkény legádázabb ellenfele, s minden fát öntestivel nevelne csemete korától a terebélyesedés legvégső fázisáig, csak hát ha közben ilyen lekvárzsibbasztó csasztuskákkal traktálják félcédulás alakok, akkor inkább jöjjenek a buldózerek. Miniszterelnök úr, küldje már azokat a buldózereket, hogy legyen ennek a macskazenének vége. Vagy esetleg tessen a miniszterelnök úrnak énekelni valami szépet az épülésünkre.

 

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/a-heti-valasz-orbantol-ker-buldozereket-a-ligetbe-100089

 

A török meló - Adnan Polat és az Orbán család üzletei

Bemutatjuk a török multimilliárdost, aki egyaránt bejáratos Erdoğanhoz és Orbánhoz, és aki közvetített is az európai illiberalizmus két vezéralakja között. A Galatasaray futballklub egykori elnöke az elmúlt években az Orbán család igaz barátja lett, a kastélyvásárlások egyik kulcsfigurája, miközben cégei milliárdokat húznak a magyar államtól.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-torok-melo-99539

 

Miért kellett meghalniuk a tűzszerészeknek a Hortobágyon?

 

Háborúban halnak meg katonák. De békében? Egy nyugállományú katona gondolatai a hortobágyi balesetről.

Rendőröknél, katonáknál jobb helyeken szinte kötelező a személyi kamera sisakon, vállon. Nálunk? Tudom, a 250 kilós bombát a személyi kamera sem élte volna túl, de egy árbocon elhelyezett távolabbi kamera sok kérdésre megadhatta volna az adekvát választ, megkönnyítve egy későbbi kivizsgáló tevékenységét.

Idézet egy internetes fórum bejegyzéséből: „Mi is beszéltünk róla itt veled és a szakmában is téma volt ez. Mindenki, aki józan ésszel felmérte a körülményeket, mondta, hogy ebből baj lesz. Mindenki félt ettől, hogy bekövetkezik. Akik a nagy parancsokat adják, nem tudom, így éreztek-e. A szívünk mélyén reméltük, hogy tévedünk és nem lesz igazunk. Most pedig marad a fájdalom és a gyász.”

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/miert-kellett-meghalniuk-a-tuzszereszeknek-a-hortobagyon-100084

 

Új frontot nyitott az önkormányzati adóhatóság - hatalmas a tét

 

A könyvkiadók után egy sor utazási iroda is lehúzhatja a rolót, ha sikeres a fővárosi önkormányzati adóhatóság akciója. A hatóság öt évre visszamenően követel tízmillió forintokat a cégektől - meg persze büntetést is kiszabhat. Az ok ugyanaz, mint a könyveseknél: az adóalapból levonható tételek.

 

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/uj_frontot_nyitott_az_onkormanyzati_adohatosag_hatalmas_a_tet.617342.html

 

Együtt: Elhunytakkal lesz tele az Európa-ellenes népszavazás névjegyzéke

 

Az Együtt szerint elfogadhatatlan a kormány terve, miszerint a határon túli választóknak kellene jeleznie, ha korábban regisztrált hozzátartozójuk elhunyt, és ki kell vezetni a szavazói névjegyzékből. A Fidesz-kormány ezzel a cinikus, jogsértő lépéssel választási csalásra ad lehetőséget, az októberi népszavazáson és a 2018-as országgyűlési választásokon is.

 

http://www.168ora.hu/itthon/egyutt-elhunytakkal-lesz-tele-europa-ellenes-nepszavazas-nevjegyzeke-147237.html

 

Csak a tábla maradt a 800 milliós támogatásból

 

Hihetetlen, de lehet, hogy Magyarországon elloptak egy egész vasúti átrakó állomást. A másik lehetőség, hogy nem is volt soha átrakó, csak az erre felvett 837 millió forint EU-s támogatást lopták el. Az illetékes minisztériumnak jelezték a problémát, de senki nem vette a fáradságot, hogy kimenjen ellenőrizni a helyszínre, csak kifizették a pénzt.

 

http://24.hu/belfold/2016/05/26/csak-a-tabla-maradt-a-800-millios-tamogatasbol/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.