2016, július 11 - 11:42 Sajtószemle

Az Ernelláék Farkaséknál mintegy hárommillió forintból készült, bármiféle állami pénz nélkül, Hajdu azonos című színházi produkciója alapján. A forgatás a rendező lakásában, a saját gyerekeivel együtt zajlott és a jeleneteket Hajdu metropolitanos operatőr osztályának tizenkét végzőse rögzítette. Az utóforgatások során pedig Bántó Csaba csatlakozott a népes képíró stábhoz.

 

http://nol.hu/kultura/fodijat-kapott-hajdu-szabolcsek-filmje-karlovy-varyban-1623035

 

Bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat Oszama bin Laden fia

 

Az al-Kaida terrorszervezet médiája, az asz-Szahab tett közzé azt a videót, amelyben a néhai vezér állítólagos fia fenyegeti az Egyesült Államokat apja meggyilkolásáért és a muszlimok elnyomásáért

"Itt mi mindannyian Oszamák vagyunk" – üzente az ifjabb bin Laden, akiről elemzők azt feltételezik, hogy átvenni készül a terrorszervezet vezetését Ajman az-Zavahritól.

Hamza bin Laden szent háborúval, dzsiháddal fenyegette meg az amerikaiakat, részben mert szerinte "elnyomják a muszlimokat", részben pedig az apja haláláért. "Ha azt gondolták, hogy az Abbotábádban elkövetett bűncselekményük megtorlatlan marad, akkor tévedtek" – fogalmazott.

http://hvg.hu/vilag/20160711_bosszuval_fenyegette_meg_az_egyesult_allamokat_oszama_bin_laden_fia

 

Merkel: Magyarország igen rosszul bánt a menekültekkel

 

A politikus a ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban elmondta, hogy amikor tavaly dönteni kellett a menekülthullám kezeléséről, meg kellett fontolni, vajon “hagyjuk-e Görögországot egyedül a feladattal”, vagy “bánjunk igen rosszul a menekültekkel, ahogy például Magyarországon tették”, vagy pedig humanitárius okokból “védelmet nyújtunk az embereknek”.

 

http://24.hu/kulfold/2016/07/10/merkel-magyarorszag-igen-rosszul-bant-a-menekultekkel/

 

Káros és abszurd a legjobb magyar orvosok 100-as toplistája, mondja egy szakember

 

A Haszon magazin több tucat szakorvos, kórházigazgató, intézetvezető, orvosigazgató, és az Egészségügyi Szakmai Kollégium véleménye alapján nemrég összeállított egy listát a legjobb magyarországi orvosokról. A 100-as listán szereplő egyik orvos szerint azonban komoly bajok vannak a listával; többek között nem veszi figyelembe a betegek véleményét és a külföldön dolgozó magyar szakemberek munkáját.

 

http://hvg.hu/itthon/20160710_legjobb_orvosok_100as_toplista

 

És akkor Lázár János megkapta a gyomrosát

 

Lázár János fészkelődhetett kicsit a héten a bársonyszékében, miután a kormányfő új kormánybiztosra testálta korábbi területeinek egy részét. Kiderült, hogy Andy Vajna külföldre vitte az állami emlőkön is hízlaltaott biznisze egy részét, Mészáros Lőrinc adriai villája pedig vállalati üdülő. A jegybankelnök fia unortodox valamit épít a Balatonnál, és jöhet akár a Dzsudzsák hajzselé is. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160710_heti_osszefoglalo_gazdasag_vallalkozas

 

Régi ismerős a Ligetben ordibáló biztonságiak vezére

 

Először a Közlekedési Múzeum őrző-védőit irányította, majd a régi Kertembe irányított markoló előtt masírozott az a Tóth Csaba, aki a Városligetben zajló tiltakozássorozat ellen fellépő erők lassan szimbolikus alakja. Fotósaink jól emlékeznek rá, hiszen korábban is találkoztak már vele.

http://hvg.hu/itthon/20160708_toth_csaba_ligetvedok_varosliget

Vitafórumot kezdeményez Baán László a Városligetről, de közben elkezdik az építkezést

„Minden olyan gondolatra nyitottak vagyunk, ami a Liget megújítását előreviszi” – mondta Baán László az M1 péntek esti adásában, majd bejelentette, hogy

Zöld liget címmel fórumsorozatot indít a Városliget Zrt.,

a cél az, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a Liget rehabilitációjával és a tervezett fejlesztések kialakításával kapcsolatban.

De minek?

Mert azt bajosan hisszük, hogy Baán hajlandó lenne a Ligetvédők vagy bármely más civilek véleményét komolyan venni.

Pedig máris befigyel egy vaskos kompromisszum: a múlt héten még arról volt szó a Városliget Zrt. illetékesei részéről, hogy készek a „legitim civil szervezetekkel” egyeztetni – bármit is jelentsen az –, tegnap viszont már arról beszélt Baán, hogy „mondja el mindenki”.

Csakhogy a budapestiek többször jelezték: ne építsék be a Városligetet!

http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/nyilvanos-vitaforumot-kezdemenyez-baan-laszlo-a-varosligetrol-de-kozben-azert-elkezdik-a-bontast-az-epitkezest-100063

 

Váratlan német nyilatkozat: még lefújható a Brexit

 

Az uniós tagság megszüntetését pártolók népszavazási győzelme ellenére nem biztos, hogy Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból - mondta a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy vasárnapi lapinterjúban.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/varatlan_nemet_nyilatkozat_meg_lefujhato_a_brexit.617527.html

 

 

A baloldal csak balhézni tud - reagált a Fidesz-frakció szombaton délután PM és az Együtt pár órával korában kiadott közleményeire.

A Városligetben Magyarország minden eddiginél nagyobb közparkjának rekonstrukciója indul el, a hatóságok pedig a munkálatok folytatásához szükséges törvényes rendet őrzik jogszerű eljárások keretében, szemben a baloldallal és aktivistáikkal, akik “csak balhézni tudnak és drogtanyákat vesznek védelmükbe” – írták.

Hangsúlyozták: a Városliget szebb, zöldebb, fásabb lesz, a főváros legszebb parkjává válik, a parkban kevesebb beton és több zöldterület lesz; emlékeztetnek arra, hogy a terület fejlesztéséről Zöld Liget néven fórumsorozat is indul, “ahol lehetőséget biztosítanak a vélemények kifejtésére, politikai hisztéria nélkül”. Ha a baloldalon múlik, akkor Budapesten semmilyen fejlesztés és felújítás nem történt volna az elmúlt években: kormányzásuk alatt hagyták lepusztulni a Városligetet és a főváros más természeti, építészeti értékeit is – jegyezték meg.

Szombaton jelentette be a PM, hogy hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Városligettel kapcsolatos birtokvédelmi határozat miatt.

http://www.hirado.hu/2016/07/09/fidesz-a-baloldal-csak-balhezni-tud/

Kéri László

Legyőzöm a Fideszt. Egyedül.

Nem fogok össze senkivel sem, nem egyeztetek senkivel, nem mérlegelek, nem taktikázom. Egyedül nekilátok, programot hirdetek, egyoldalast. Annyit mindenki el tud majd olvasni. Megígérek mindenkinek mindent.

Mindenkinek Városligetet, kettőt is. Egyikben csak fák, másikban csak múzeumok lesznek. Mindenki kapjon villát a horvát tengerparton, nem ám hétszázmilliósat, hanem legalább nyolcszázért. Kapjon hozzá tizenkét fős kopaszbrigádot is. Kettőt is. Ők majd megvédik egymástól egymást is. 

Mindenkinek alanyi jogon járjon kereskedelmi tévécsatorna, ezt az állam veszi neki, és utána a költségvetés állja valamennyi működésének a kiadásait is. Kapjon hozzá mindenki hétfőre Timikét, szerdán Cilikét, vasárnapra Vivient. Minden nőnek Bred Pittet.

Mindenki jogosult legalább egy doktori disszertációra, valamennyit Schmitt Pál írja, és aki külön igényli, kaphat hozzá saját alaptörvényt is. Név szerint, külön neki írva. Igényesek kaphatnak még saját Alkotmánybíróságot is. Saját bíróság, ügyészség, rendőrség valamennyi magyarnak állampolgári jogon járjon

.

http://www.sztarklikk.hu/keri_laszlo_blogja/legyozom-a-fideszt-egyedul/277333

 

Ferenc pápa: Isten ott rejlik a migránsban, akit el akarnak kergetni

 

Az "elkergetett migránsok" segítését szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a római Szent Péter téren  mondott beszédében.

 

http://24.hu/kozelet/2016/07/10/ferenc-papa-isten-ott-rejlik-a-migransban-akit-el-akarnak-kergetni/

 

Tanártársai többsége nem támogatta, a Klik mégis a polgármester feleségét nevezte ki

 

A váci szakközépiskolában a tantestület ellenében a kormánypárti Fördős Attila felesége lett igazgató. Érdekes, hogy Fördős tavaly épp hírhedt iskolai akciójával került a hírekbe.

 

A korábban a MIÉP-et is megjárt, legutóbb Fidesz támogatással megválasztott polgármester 2013-ban egy német testvérvárosban tett látogatáson hívta fel magára a helyi sajtó figyelmét: arról írtak, hogy a váci városvezető kapatosságát gyógyítandó egy parkolóban az autók között heverte ki a murit. Fördős Attila a magyar sajtóban azzal hárította a „vicces” malőrt, hogy a túlzsúfolt és forró napok fáradalmait próbálta kiheverni. Jóval nagyobb felháborodást azzal váltott ki a polgármester, amikor tavaly a március 15-i központi ünnepségre diák integetőket toborzó Kliket visszautasította a váci Madách Gimnázium, ezért Fördős szőnyeg szélére állította az iskola vezetőit, holott technikailag a polgármesternek semmi köze nincs egy oktatási intézmény szakmai munkájához. Semmiféle összefüggés nincs a polgármester és a kinevezésem között” – reagált megkeresésünkre már Fördősné Rozmán Edina. „Öt évvel ezelőtt is szívesen pályáztam volna, de akkor a férjem lebeszélt, hogy meg ne próbáljam, pedig már akkor is kapacitáltak a kollégáim közül néhányan.” A testületen belüli ellenszavazatok túlsúlyát nem gondolja személyével szembeni ellenállásnak, mivel a leadott szavazatok kétharmada nem ellene szólt, hiszen összesen hárman pályáztak a posztra, inkább úgy értelmezné a leadott voksok arányát, hogy mindhárom pályázót támogatták

 

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/tanartarsai-tobbsege-nem-tamogatta-a-klik-megis-a-polgarmester-feleseget-nevezte-ki-igazgatonak-100060

 

„Ilyen a rendszerváltás előtt sem történt velem!” – Csillag Ádám a rendőrségi előállításáról

Tegnapelőtt őt is elvitték a rendőrök a Ligetből, pedig csak a munkáját végezte. A dokumentumfilmest, lapunk külső munkatársát az abszurd fordulatokat sem nélkülöző részletekről kérdeztük.

 

http://magyarnarancs.hu/belpol/ilyen-a-rendszervaltas-elott-sem-tortent-velem-csillag-adam-a-rendorsegi-eloallitasarol-100053

 

NÉMETH SZILÁRD: A NYUGATI HATÁRT IS MEG KELL VÉDENÜNK

HIRADO.HU

Brüsszelben „kifundálták”, hogy szétterítik a migrációs tömeget, vagyis meg akarják mondani, hogy mi kikkel éljünk együtt – mondta a fideszes országgyűlési képviselő a Vasárnap Újságban.

 

http://magyaridok.hu/belfold/nemeth-szilard-nyugati-hatart-meg-kell-vedenunk-824536/

 

KORSZELLEMVÁLTOZÁS EURÓPÁBAN

AZ ELITKÖZPONTÚ POLITIKA VESZÉLYBE SODORTA A DEMOKRÁCIÁT

Fricz Tamás Magyar Idők

 

Van egy régi német kifejezés, a Zeitgeist, vagyis korszellem, amely egy adott korszak közgondolkodásának, nézeteinek, véleményeinek domináns tartalmát írja le. Nagyon úgy tűnik, hogy a június 23-i brit népszavazás után alapvető változás áll be az európai korszellemben.

A változás lényege abban ragadható meg, hogy amíg az elmúlt évekig-hónapokig az Európai Unió egy olyan vonzó központi helynek számított, amelyhez – minden vita és konfliktus ellenére – fenntartás nélkül tartozni illett és kellett országoknak és állampolgároknak egyaránt, addig a brit kilépés ezt a trendet alapjaiban átírta, és más irányt szabott a folyamatoknak. Eddig tehát a centripetális, az unió központja felé húzó törekvések uralkodtak, innentől kezdve azonban megjelentek a centrifugális, tehát a központtól kifelé irányuló szándékok és akaratok is.

A trendváltás persze nem azonnali és nem látványos, de a jelei már mutatkoznak; ami most megfigyelhető, az a Brexit előtti, EU-központ felé húzó, illetve a Brexittel még tovább erősödő, a központtól távolodni igyekvő törekvések közötti konfliktusok megjelenése. Érdemes számba venni a legfontosabb törésvonalakat, amelyek mindegyike összefüggésben áll az európai korszellem átalakulásával.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/korszellemvaltozas-europaban-805813/

 

Elon Musk vs Széles Gábor

 

Megdöbbentő hasonlóságok és figyelemre méltó különbségek a két különleges üzletember közt.

 

http://444.hu/2016/07/10/elon-musk-vs-szeles-gabor

 

Az Orbán-kormány is tudja, hogy valami nem stimmel

 

A nem létező betelepítési kvóta elleni népszavazás célja a közvetlen demokrácia eszközeinek kiüresítése – állítja a Political Capital.

A magyar kormány 2010 óta sikeresen megakadályozta, hogy akarata ellenére országos népszavazásra kerüljön sor, a kvótaellenes referendummal pedig az illiberális politika egyik legnagyobb veszélye is megvalósulni látszik: a hatalom a közvetlen demokrácia eszközeinek kiüresítésével reagál – állítja a napokban publikált, a Friedrich Ebert Alapítvány segítségével készített tanulmányában a Political Capital.

„Ma nem pusztán arról van szó – fogalmaz a dokumentumot jegyző László Róbert választási szakértő –, hogy a közvetlen demokratikus eszközök, így a népszavazás ellentétbe kerülnek a közvetett formákkal, mint például a parlamenttel, hanem a demokratikus intézményrendszer egésze kerül veszélybe. Teret nyer az a gondolkodás, hogy minden elutasítandó, ami politikai, és ezzel óhatatlanul azok kezébe kerül a hatalom, akik önkényuralomra, a demokratikus kontroll teljes eltörlésére törnek."

 

http://nol.hu/belfold/az-orban-kormany-is-tudja-hogy-valami-nem-stimmel-1623095

 

Jogos védelemből ölt, rémálom, amit a magyar igazságszolgáltatástól kapott

 

Szántai Attila 2001. január 6-án rálőtt két alvilági alakra, aki már hetek óta zsarolta, többször megverte. Egyikük meghalt. Szántait 13 év fegyházra ítélték. A felét leülte, majd még öt év telt el, mire a táblabíróság kimondta: jogos védelemből ölt. Ügyében az igazságszolgáltatás szereplői súlyosan hibáztak. Fizetni nem akarnak.

Jován László ügyvéd végső kétségbeesé­sében Áder János köztársasági elnök közbenjárását kérte, miután a Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség is visszautasította egyezségi ajánlatát, amelyet Szántai Attila sashalmi panziótulajdonos kártérítési ügyében tett. Jován szeretné elkerülni, hogy Szántainak újra és újra át kelljen élnie mindazt, amit a nyomozás, majd az ártatlanul börtönben töltött 6 év 10 hónap és 16 nap alatt átélt. Már így is gyógyíthatatlan pszichés beteg.

Jován egy pert már megnyert a magyar állammal szemben, valószínű, hogy a többit is megnyerné.

A perújítási eljárás aktáiból egyértelműen kiderül ugyanis, hogy a rendőrség, valamint az ügyészség számos szakmai hibát és mulasztást követett el a nyomozás és a vádemelés során. Polt Péter legfőbb ügyész a perújítási eljárást követően egy tapasztalt főügyésszel, Horányi Miklóssal felülvizsgáltatta a teljes Szántai-aktát.

 

http://nol.hu/belfold/remallam-1623105

 

Varga László Röhej, de ma is a diktatúra módszereivel védik az erőszaktevő Kiss Lászlót

 

A levéltárakban történő kutatások szabályai maradandónak bizonyultak, egészen idén április 5-ig, amikor egy újságcikk nyomán kiderült, országunk egyik szimbolikus alakja, Kiss László mesteredző Lantos László és Várszegi Lajos társaságában „partiba vágta” (ma már tudjuk) az akkor 41 kilós, éppen 18 éves Takáts Zsuzsannát.

A rendszerváltáskor történészből a kutatás „szabadságharcosaként” lettem levéltáros. A pályázatot még a Fővárosi Tanács írta ki, de már az önkormányzat közgyűlése döntött. Leendő munkatársaimnak programomat ismertetve azzal a mondattal kezdtem, hogy „mától Budapest Főváros Levéltárában a kutatás szabad”.

 

http://nol.hu/belfold/rohej-de-ma-is-a-diktatura-modszereivel-vedik-az-eroszaktevo-kiss-laszlot-1623087

 

Szakály Sándorhoz

Pók Attila történész, egyetemi tanár

Kedves Sanyi,

évtizedek óta fut párhuzamosan szakmai pályánk, és bár mind általános világképünkben, mind konkrét kérdésekben eltér, eltért a véleményünk, baráti szolidaritásodat, támogatásodat nehéz helyzetekben tapasztalhattam. Ezért is fordulok most hozzád, reagálva a Budapest Beaconban június 24-én megjelent interjúdra.

Régóta foglalkoztat az a kérdés, hogy Magyarországon miért nem alakult, alakul ki olyan történészvita, amilyen Németországban az 1960-as évek eleje óta több szakaszban zajlott, s amely (Bíró András szavaival) kilépett a szakmai keretekből és össztársadalmi öngyógyítási folyamattá dagadt.

Mostani interjúd olvasatomban ehhez az alapkérdéshez szól hozzá, és mivel véleményem sarkosan eltér az általad itt kifejtett gondolatoktól, azt remélem, hogy a hozzászólások alapján kevésbé személyeskedő, hanem érdemi szakmai és történetpolitikai vita alakulhat ki huszadik századi történelmünk egyik alapkérdéséről. Nem apadó naivitásom arra késztet, hogy azt reméljem: Karsai László Szálasi-könyve kapcsán a vita új, az eddigieknél talán eredményesebb szakaszába érkezik. Karsai tézise arról, hogy Szálasi idején az addigi ipari méretű tömeggyilkosságokat túlélt magyar zsidóság számára kedvezőbb lehetőségek voltak az életben maradásra, mint a német megszállást követően hatalomra jutott és a deportálásokat szervezett, rendezett formában lehetővé tévő Sztójay-kormány idején, szakmánkban régóta ismert, de a könyve iránti társadalmi érdeklődés révén most válik tágabb körben is ismertté és vita tárgyává.

Ezért reagálok most, az interjú sorrendjében, állításaidra.

 

http://nol.hu/velemeny/szakaly-sandorhoz-1622937

 

Nem jön ki jól Trump a Brexitből

 

Sokan elitellenes lázadást is látnak abban, hogy a britek az uniós kilépés mellett döntöttek a népszavazásukon, ami akár erősíthetné a tengerentúli nagy elitfaló, Donald Trump elnökválasztási esélyeit, ám a cégvezetők szerint nem segít a Brexit az ingatlanmágnásnak.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nem_jon_ki_jol_trump_a_brexitbol.617469.html

 

Nagy változás a kórházakban - készülhetnek a betegek

 

Augusztustól megszűnik a felesleges kórházi felvétel, a menedzsmentnek pedig nagyobb mozgástere lesz a munkaerő-gazdálkodásban a megváltozó egészségügyi finanszírozás következtében. Új gyerekkórház is épülhet, a kancellári koncepció pedig még mindig kormánydöntésre vár - derült ki egy háttérbeszélgetésen.

 

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_valtozas_a_korhazakban_keszulhetnek_a_betegek.617485.html

 

Rosszízű történeteink

Körmendy Zsuzsanna, Magyar Nemzet

Jog a parancsolásra és jog az ellenzékiségre: íme a demokratikus legitimitás két alaposzlopa – Guglielmo Ferrero írja ezt híres könyvében, A hatalomban, előrelátón hozzátéve, hogy minden dualizmus hajlamos rá, hogy egy „ellenséges kettős szerint alakítsa önmagát”. Most nagyjából itt tartunk. ALiget projekt ellen tüntetők biztosan nem örülnének annak, hogy mindössze a politikai filozófia egyik klasszikusának illusztrációi, de a sértődés fennállhat a rendőrség részéről is. Sokszor láttuk őket, s mindig ugyanabban a Ferrero által leírt merev „ellenséges kettősben”, hogy szinte már egy rokokó élőkép állandóságát idézik. Csak egyszer látnánk, hogy a rendőrök láncolják magukat a fákhoz! Vagy hogy a tervezők szoros falanxban hozzák a tüntetőknek a hűsítőt… Elfelejtenénk a kor színvonalának és nyerseségének megfelelően átformált, minden csatornán, minden esti híradóban közvetített, gumibottal és feltüzelt fiúk-lányok fenyegetőzéseivel XXI. századivá dinamizált élőképet. A rossz emlékű őrző-védőket már a választási irodánál sem szívesen láttuk: több rendőr elviselhető, több Kubatov-legény nem. 

 

http://mno.hu/vezercikk/rosszizu-torteneteink-1351273

Üzen a szentjánosbogár

Betelt a pohár Romániában az amerikai nagykövet beavatkozásai miatt

Tíz év leforgása alatt is rengeteget képes változni az ember szemléletmódja, hát még a politikusoké. Ha pedig egy közszereplő sokat látott és hallott államelnökként húz le egy évtizedet, minden bizonnyal sok mindenről lesz eltérő véleménnyel. Ma már anekdotaszámba megy, miért emlegetik a román köznyelvben az Egyesült Államokat egy bizonyos rovarként, nem pedig mondjuk Sam bácsiként. Tekintélyes, szavahihető bukaresti újságírók szivárogtatták ki, hogy amikor 2005-ben, első mandátuma elején egy háttérbeszélgetésen megkérdezték Traian Basescu román államfőtől, miért nyilvánította hazája stratégiai partnerének Amerikát, a szabadszájúságáról ismert politikus rávágta: mert inkább részesít orális örömökben egy nagy szentjánosbogarat, mint sok kicsit.

 

http://mno.hu/velemeny/uzen-a-szentjanosbogar-1351119

Máté T. GyulaA hülyeség bojkottja

Álláspont. Tisztelt Olvasó, elégedett ember Ön?

Magyar Hírlap

Mindene megvan? Szép családja, jó munkája, kellemes hobbija? Ha mindenre igen a válasz, higgye el, Ön akkor sem volt eddig igazán boldog. Talán maga sem tudta, mi hiányzik az életéből. Nos, a Magyar Szocialista Párt új vezetése megtalálta a választ.

Önnek egy kiadós Szabad Európa-nap hiányzik, hogy immár minden ki legyen pipálva élete bakancslistáján.

Ezt a csodálatos eseményt október 2-án fogják megtartani a szocialisták, mindenkit odavárnak, aki nem szavaz a kötelező bevándorlási kvótával kapcsolatos referendumon. Az MSZP ugyanis más nagyon demokratikus szervezetekkel együtt bojkottálja a népszavazást. Világos dolog, a nép csak ne pofázzon bele ilyen magasröptű uniós dolgokba. Ezt mondják Európa-szerte liberális és szociáldemokrata úrelvtársaik is, korlátolt bunkóknak állítva be a briteket, hogy hogyan mertek beleszólni saját életük alakulásába. Persze helyén értsük, nem önmagával a brit uniós szavazással volt a baj, az a gond, hogy nem a Brüsszelben, Berlinben, Párizsban és az MSZP „nem tudni hol van, ha még nem árusították ki ezt is” központjában elképzeltek alapján szavaztak a nyüvesek. 

A Magyar Szocialista Párt új, Brexit-szavazás után megválasztott vezetése nem esik ilyen hibába. Még mit nem! Nem most jöttek le ők a falvédőről! 

http://magyarhirlap.hu/cikk/60637/A_hulyeseg_bojkottja

Augusztusban fellebbezhet a vád

Lehet, Hogy csak jövőre folytatódik a per Hagyó Miklós és társai ügyében

Várhatóan augusztus végén ismerteti a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség azt, hogy fenntartják-e a szóban már januárban bejelentett fellebbezésüket a Hagyó Miklós és tizennégy bűntársa ügyében zajló büntetőperben – tudta meg lapunk.

Jobb esetben még az idén, de legkésőbb a jövő év elején folytatódhat másodfokon Hagyó Miklós és társai ügyében, az úgynevezett BKV-perben a büntetőeljárás a Szegedi Ítélőtáblán – mondta lapunk megkeresésére a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Bariné Tóth Éva közölte: várhatóan augusztus végére döntenek arról, hogy a vádhatóság fenntartja-e a szóban már bejelentett fellebbezését, s ha igen, akkor azt milyen tartalommal. A főügyészség a büntetőeljárás bírósági szakaszát teljes egészében áttekinti, így elvben az sem zárható ki, hogy eljárási hiba miatt kér jogorvoslatot a másodfokú bíróságtól – tette hozzá. A perben egyébként a felfüggesztett börtönbüntetéssel elmarasztalt vádlottak védői is fellebbezést nyújtottak be.

http://magyarhirlap.hu/cikk/60642/Augusztusban_fellebbezhet_a_vad

 

Kitört az anyaságbotrány Nagy-Britanniában: lehet-e jó miniszterelnök, akinek nincs gyereke

 

Újabb komoly botrány rázza meg éppen az amúgy is romokban fekvő brit konzervatívokat. Miután kiderült, hogy a David Cameron helyére kiírt pártvezetői versenyben a Boris Johnsont hátbadöfő Michael Gove helyett két politikusnő, Theresea May és Andrea Leadsom közül kerülhet ki a győztes, Leadsom dobta be, hogy jobb miniszterelnök lenne belőle, mint Mayből, mert neki van gyereke és így több köze van az ország jövőjéhez.

A kijelentésből komoly felháborodás lett, de Leadsom nem kért még elnézést a szavaiért, szerinte a Times egyszerűen félreértelmezte, amit mondott. Közben viszont több befolyásos tory politikus jelezte, hogy Leadsomnak ki kéne szállnia a versenyből, ezzel a mostani sztorival is csak azt igazolta, hogy nem való miniszterelnöknek.

http://444.hu/2016/07/10/kitort-az-anyasagbotrany-nagy-britanniaban-lehet-e-jo-miniszterelnok-akinek-nincs-gyereke

 

Visszaküldené Magyarországra a migránsokat az osztrák védelmi miniszter

 

Meg kell állapodni Magyarországgal a dublini egyezmény alkalmazásáról, és arról, hogy Magyarországra visszaküldhetők legyenek a menekültek – mondta Hans-Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban.

 

http://migracio.mandiner.hu/cikk/20160710_visszakuldene_magyarorszagra_a_migransokat_az_osztrak_vedelmi_miniszter

 

Nyíltvízi úszó eb: Risztov Éva harmadik lett volna, de kizárták

 

Risztov Éva harmadik lett volna a 10 km-s távon a nyíltvízi úszó Európa-bajnokságon, de kizárták, mert eltévesztette a pályát. Nem ő az egyetlen: így járt a világ- és Európa-bajnok Isabelle Harle és más versenyzők is. Risztov szerint nem volt egyértelműen jelölve a pálya. A versenyt holtversenyben a francia Aurélie Muller és az olasz Rachele Bruni nyerte.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160710_nyiltvizi_uszo_eb_risztov_eva_harmadik_lett_volna_de_kizartak

 

Csepreghy: majd 2018-ban elszámolunk a döntéseinkkel

Magyarország népszavazással döntött arról, hogy csatlakozni kíván az Európai Unióhoz, ezt pedig a kvóta ügyében feltett kérdés nem írhatja felül - állítja Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese a főnökével szemben ma sem lépne ki az Unióból, a maradásra szavazna. Határozott véleménye van más ügyekben is; L. Simon László "szelektív hallásával" például nem kíván semmit kezdeni, ahogyan a kormányon belüli kritikákkal sem, hiszen mint mondja: a középszer mindig másoknak hibákat felróva próbál kitörési pontot találni ahelyett, hogy a saját munkájával lenne elfoglalva és képes lenne eredményeket felmutatni.

 

http://nepszava.hu/cikk/1099416-csepreghy-majd-2018-ban-elszamolunk-a-donteseinkkel

 

Hiába a köztévé híradása, aligha kevesebb a szegény

öbb mint félmillió embernek sikerült a 2010-es kormányváltás óta kikerülnie a mélyszegénység köréből - állította az M1-en Langerné Victor Katalin, bár azt nem árulta el, milyen adatok alapján jutott erre a következtetésre. A társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár szerint a korábbiakkal szemben 2011 óta olyan programok indultak, amelyek egyszerre több területen akarnak segíteni közösségszervezéssel, egyszerre segítve a gyerekek iskolai előmenetelét, valamint azt, hogy a felnőttek tanuljanak szakmát, találjanak állást. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára azt mondta, hogy ezek a folyamatok fenntartható, maradandó javulást hoznak majd.

Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai épp az ellenkezőjét mutatják. A hivatal "Jövedelem-eloszlás, szegénység (2003–2015)" statisztikája szerint 2010 óta éppen hogy romlik a szegénységi arány: eszerint 2010-ben a ráta 12,3 százalék volt, míg 2015-ben már 14,9 százalék. Vagyis az összes háztartáshoz képest nőtt a szegény háztartások aránya az országban.

https://nepszava.hu/cikk/1099579-hiaba-a-kozteve-hiradasa-aligha-kevesebb-a-szegeny

 

Juhász: a stigma örökre rajtam marad

Az 1990-es rendszerváltás éthoszának része volt, hogy politikai nézetei miatt senki nem kerülhet börtönbe. 2010 óta a Fidesz nem is ezért, hanem "gazdasági ügyek" miatt indított eljárásokat a politikai ellenfelei ellen, csaknem teljesen sikertelenül. Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter az egyike azoknak, akiket éveken át meghurcoltak, míg a bíróság ki nem mondta: ártatlan. Nem kell magyarázkodni. Azt kell mondani, hogy ti loptok. Engem megvizsgáltak. Benneteket nem - mondja erre Juhász, akiben nagyon erős hajlam van azért, hogy "ezek az emberek szembesüljenek a tettükkel", miközben tudja, a stigma örökre rajta marad.

 

http://nepszava.hu/cikk/1099540-juhasz-a-stigma-orokre-rajtam-marad

 

Milliárdos fejlesztést kap Seszták Miklós szülővárosa

A tervek szerint már októberben nekiláthat a MÁV a kisvárdai vasútállomás és környezete teljes rekonstrukciójának.

A vasúttársaság saját forrásból finanszírozza a felújítás négymilliárd forintos költségét. A vasútállomáson megtartott bejelentésen megjelent Kisvárda nagy szülöttje, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, aki arról beszélt, hogy a MÁV a nagyobb fejlesztések mellett fontosnak tartja az ilyen, kisebbnek tűnő, de egy-egy térségben jelentősnek számító beruházásokat is.

http://nepszava.hu/cikk/1099527-milliardos-fejlesztest-kap-sesztak-miklos-szulovarosa

 

Rétvári: Brüsszel érzéketlenné vált a valóság iránt

 

Hiába beszélnek Brüsszelben európai szolidaritásról, amikor ténylegesen hozzá kellene járulni a humanitárius költségekhez, elutasítják azt - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Hírlap hétfői számában a kiskorú menekült gyermekek ellátásáról nyilatkozva.

 

http://www.origo.hu/itthon/20160711-retvari-brusszel-erzeketlenne-valt-a-valosag-irant.html

 

Elrettentés és párbeszéd: eredmények a varsói NATO-csúcs után

 

Véget ért Varsóban a NATO újabb csúcstalálkozója, a nemzetközi sajtó és a szakértők még hetekig fogják értelmezni a csúcson elfogadott mintegy féltucat dokumentumot. A fő hangsúlyt természetesen az Oroszországgal való viszony, és a tagországok katonai erőfeszítései jelentették, de a kétnapos programban valójában nagyobb hangsúlyt kapott a különböző nem-NATO országokkal való párbeszéd.

 

http://24.hu/kulfold/2016/07/10/elrettentes-es-parbeszed-eredmenyek-a-varsoi-nato-csucs-utan/

 

Lehet-e tüntetni Orbán házánál?

 

Egy devizahiteles demonstrációsorozat kapcsán gyülekezési jogi kérdésekben benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében tart nyilvános határozathirdetést az Alkotmánybíróság (Ab) kedden – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára az MTI érdeklődésére.

A főtitkár az ügyet ismertetve elmondta: a 2014. december 19-ei fővárosi devizahitel-károsultak érdekében tartott demonstráció-sorozat egyik résztvevője által benyújtott alkotmányjogi panasz a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntését támadta alaptörvénybe ütközés, a békés gyülekezéshez való jog sérelme miatt.

 

http://www.168ora.hu/itthon/lehet-e-tuntetni-orban-hazanal-147149.html

 

 

--

Szegvári Katalin

A(z) üzenetben nem található vírus.
Ellenőrizte: AVG - www.avg.com
Verzió: 2016.0.7640 / Vírus adatbázis: 4613/12593 - Kiadás dátuma: 2016. 07. 10.

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.