2016, augusztus 9 - 14:42 Sajtószemle

Megvan a 3. arany: Hosszú Katinka 100 háton is megnyerte az olimpiát Videó

Hatalmas hajrával szerezte meg második olimpiai aranyát Hosszú Katinka 100 háton, aki 50 méteren még csak a hatodik volt. A végét, az utolsó 25 métert viszont ő bírta a legjobban, és 58,45-ös idővel aranyérmet nyert. Mögötte az amerikai Katleen Baker, illetve a kanadai Kylie Masse és a kínai Fu Jüan-huj került még a dobogóra, ők századra ugyanolyan időt úsztak, így kaptak megosztott bronzérmet.

http://index.hu/sport/2016/rio/megvan_a_3._arany_hosszu_katinka_100_haton_is_megnyerte_az_olimpiat/

 

Így örült Hosszú Katinka a második riói aranyérmének

Kenderesi is ott van a döntőben, méghozzá egyéni rekorddal

Lehajrázta Michael Phelpset, nem is akárhogy, övé az elődöntő legjobb ideje. Cseh a harmadik idővel, 1,22 mp-es hátránnyal a harmadik, Phelps van köztük.

 

http://index.hu/sport/2016/rio/2016/08/08/az_olimpia_harmadik_napja/

Miért zúdul össztűz Hosszú Katinkára?

Nagyképű, biztosan doppingol, a férje pedig egy állat. Folyamatos támadások érik Hosszú Katinkát, és úgy tűnik, a 400 vegyes döntőjében úszott űrideje csak olaj a tűzre. De mit is követett el tulajdonképpen?

Nem meglepő, hogy Hosszú Katinka kapcsán lassan a szaklapok is ott tartanak, hogy földönkívüli DNS-t és időgéppel beszerzett doppingszereket sejtenek a szenzációs eredmény mögött.

http://nol.hu/sport/miert-zudul-ossztuz-hosszu-katinkara-1626863

 

Egyszerű adatok cáfolják a Hosszút doppinggal gyanúsítgatókat

 

Mindkét amerikait sokkolta, hogy volt egy náluk sokkal jobb – ők hasonló időt úsztak egyébként, 4:31-et –, így egyáltalán nem meglepő, hogy a tengerentúli sajtó tavaly április után ismét doppingváddal jött elő, ahogy Je Si-ven esetében is tették. 

Csakhogy megfeledkeztek egy mellékesnek nem mondható tényről.

Összeszedtem, hogy az állóképességet igénylő számoknál milyen rekordok vannak a férfiaknál és a nőknél, és mekkora a különbség, értelemszerűen a férfiak javára.

 

http://index.hu/sport/2016/rio/2016/08/08/hosszu_vilagcsucs_osszehasonlitas/

Doppingvádak Hosszú Katinka ellen: válaszolt a Magyar Antidopping Csoport

 

A Magyar Antidopping Csoport egy rövid, ám velős közleményben reagált a Hosszú Katinka elleni vádakra.

Több amerikai szakoldal is doppingolással vádolta meg a 400 méteres vegyesúszásban világcsúccsal olimpiai aranyat szerző Hosszú Katinkát.

Egy amerikai úszással foglalkozó szakoldal, a SwimVortex az egykori keletnémet doppingkirálynőhöz, Petra Schneiderhez hasonlított a magyar úszónőt, a Swimming World Magazine pedig azt írta, szerintük Hosszú Katinka valószínűleg doppingol.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője egy közleményben reagált a vádakra, amelyben azzal szerelte le a doppingvádakat, hogy összesen 39-szer tesztelték le az elmúlt egy évben Hosszút, de soha nem találtak semmit.

http://hvg.hu/sport/20160808_Doppingvadak_Hosszu_Katinka_ellen_valaszolt_a_magyar_antidopping_csoport

 

Tusup megható bejegyzésben köszönte meg Hosszúnak az elmúlt négy évet

 

Életem szerelme, köszönöm, hogy részese lehettem annak az elképesztő útnak, amit bejártál. Büszke vagyok minden cseppnyi vérre, verejtékre és könnyre amit beleadtál az elmúlt négy évbe. Tudom, rengeteg frusztráló időszak, és több hiba is volt ezen az úton, mégis, a lehető legjobbkor úsztál úgy, ahogy azt terveztük, és mindez egy olyan pillanatban csúcsosodott, amit soha életemben nem fogok elfelejteni.

Köszönöm, hogy kockáztattál velem négy éve, és bíztál bennem amikor még én sem bíztam magamban. Te vagy az én hősöm és inspirációm!

 

http://hvg.hu/sport/20160808_Tusup_meghato_bejegyzesben_koszonte_meg_Hosszunak_a_vert_verejteket_es_a_konnyeket

Phelps a pokolból tért vissza csúcsot dönteni

 

Két éve bírósági ügy, elvonó és eltiltás várt rá. Rióba rekordért és akár két-három aranyért megy. Az egyik már megvan.

A történelem legsikeresebb olimpikonja két éve mélyponton volt. Miután 2014 szeptemberében ittas vezetésen és gyorshajtáson fogták, napokig ki sem mozdult baltimore-i házából, ahol a padlón fekve kesergett azon, mit és hol rontott el.

Másfél hónapos elvonó, majd féléves eltiltás várt rá. Rióba új edzésmódszerrel, de még mindig aranyesélyesként érkezik. Ha megcsinálja, a legidősebb egyéni olimpiai bajnok úszó lesz.

 

http://index.hu/sport/2016/rio/resztvevo/michael_phelps

 

Phelps piros körös doppingja: a köpölyözés

 

Szabályos piros karikákat lehet látni minden idők legeredményesebb olimpikonja testén. A tizenkilenc olimpiai aranyérmet nyerő Michael Phelps-t nem a földönkívüliek jelölték meg,

hanem az köpölyözés ősi technikáját használja a gyorsabb regeneráció érdekében.

 

http://444.hu/2016/08/08/phelps-piros-koros-doppingja-a-kopolyozes

Nyílt levélben védi meg Gyárfás Tamás Hosszú Katinkát az amerikai támadásoktól

 

A Magyar Úszó Szövetség elnöke az amerikai sajtóban újra és felröppenő doppinggyanú miatt írt a Sports Illustrated, a Swimming World és a WorldSwimvortex főszerkesztőjének.

 

http://nol.hu/sport/nyilt-levelben-vedi-meg-gyarfas-tamas-hosszu-katinkat-az-amerikai-tamadasoktol-1626885

 

Egy indiai folyó, ami először apadt le a történelem során, elképesztő ősi titkokat feltárva

Földünk tele van ősi kincsekkel, elképesztő ókori hagyatékokkal, amik az idők során a természeti erőknek hála olyan szinten ,,elbújtak” előlünk, hogy talán sosem fog már rájuk fény derülni.

Az dél-indiai Karnátaka állam területén azonban egy nagy ősi titokra már egészen biztosan fény derült, amikor a helyi Sharmala folyó, a lejegyzett történelem óta először, hihetetlen módon leapadt, káprázatos kincseket feltárva a helyi lakosok előtt.

http://globalisvilag.com/2016/08/05/egy-indiai-folyo-ami-eloszor-apadt-le-a-tortenelem-soran-elkepeszto-osi-titkokat-feltarva/

„Sieg Heil!” - kezdenek elszabadulni az indulatok Trump körül

 

A republikánus jelölt azt sugallja, a demokraták elcsalhatják az elnökválasztást. Veszélyes, ha ezzel tüzeli a híveit.

Hillary egy szajha! Akasszátok fel a némbert! Öljétek meg! – csak néhány példa azokból a bekiabálásokból, amelyeket a The New York Times újságírói rögzítettek Amerika-szerte Donald Trump nagygyűlésein. A felvételen elhangzik még az Egyesült Államokban mélyen bántó „nigger", ami Barack Obamára vonatkozik, s sértegetik a bevándorlókat, a mexikóiakat és a muzulmánokat is. A legtöbb szó a nyomdafestéket sem bírja el. Egy ponton elhangzik a náci köszöntés, a „Sieg Heil!” is.

 

http://nol.hu/kulfold/trump-a-demokraciat-fenyegeti-1626915

 

A Napot is megtartanák maguknak – sztori az Orbán-kormány természetéről

 

A napelempiac állami fojtogatását figyelve akár azt is gondolhatnánk, hogy a kormányoldalon – az atomba vetett vakhit vagy egyéb ok miatt – végképp lemondtak a Napról mint energiaforrásról. A valóságban, ahogyan a következőkben részletesen bemutatjuk, ez csak a látszat, vagy legfeljebb a valóság egyik fele: nagyon is látják ők az üzletet a napenergiában, de szeretnék megtartani maguknak.

 

http://nol.hu/belfold/a-napot-is-megtartanak-maguknak-1626713

 

Választott polgármesterek helyett helytartókat ültetne Budapest nyakára a Fidesz

 

A fővárosi közigazgatás átalakításakor nemcsak a kerületek összevonásáról, hanem a városrészek hivatalnokok alá rendeléséről is szó lehet.

Orbán Viktor „depolitizálni” szeretné a fővárost annak érdekében, hogy a balliberálisnak elkönyvelt Budapest ne veszélyeztethesse a Fidesz 2018-as parlamenti, illetve 2019-es önkormányzati választási győzelmét.

Ezért jött szóba a kerületek összevonásáról szóló terv, amelyről nemrég Tarlós István főpolgármester beszélt a Népszabadságnak. Ám lapunknak kormányoldalról azt mondták, a fiókban van még az a 2011-ben a Belügyminisztériumban megfogalmazott új közigazgatási koncepció is, amelynek lényege, hogy a kerületek élén nem választott polgármesterek, hanem a kormányzat által kinevezett hivatalnokok, „helytartók” állnának.

 

http://nol.hu/belfold/valasztott-polgarmesterek-helyett-helytartokat-ultetne-budapest-nyakara-a-fidesz-1626813

 

Robban az amerikai elnökválasztás - új jelölt lesz

 

Sajtóértesülések szerint elindul az amerikai elnöki posztért Evan McMullin republikánus politikai tanácsadó, volt CIA-tisztviselő, a párt hivatalos jelöltje, Donald Trump ellen szerződött csapat tagja.

Óriási fordulatot hozhat az amerikai elnökválasztási harcban, hogy független jelöltként elindul az elnöki pozícióért Evan McMullin a Republikánus Párt képviselőházi választmányának tanácsadója -tudta meg a BuzzFeed News az ügyhöz közel álló forrásokból. McMullin nem egyedül áll csatasorba.

A hírek szerint támogatja például Rick Wilson floridai média-tánácsadó, veterán republikánus stratéga, a párt hivatalos jelöltje, Donald Trump médiamágnás hangos bírálója. McMullin a hét végén állítólag Washingtonban járt, ahol a független elnökjelölt indulását szorgalmazó Better for America csoport tagjaival találkozott.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/robban_az_amerikai_elnokvalasztas_uj_jelolt_lesz.619042.html

TÖRÖKBARÁT

Kiállt Erdogan mellett Vona Gábor

Vona Gábor szerint a Nyugat nyugtalan attól, hogy Törökország erős lehet Erdogan vezetése alatt.

Problémás lehet a Nyugat számára egy erős Törökország, melyet Recep Tayyip Erdogan vezet – jelentette ki Vona Gábor a török Anadolu hírügynökségnek, amit a Daily Sabah szemlézett. A Jobbik elnöke szerint Törökországnak stabil, erős kormánya van, Erdogan pedig szintén erős vezető, ami a Nyugatnak nem tetszik. Vona kifejtette azt is: a közép-európai országok megtapasztalták, hogyan használja ki a Nyugat más országok gyengeségét, hogy ezzel védje a saját érdekeit. A pártvezető egyben dicsérte a török népet a puccskísérlet leveréséért. Ismert: a hadsereg egy része megpróbálta átvenni a hatalmat, a puccskísérlet során több mint 230-an életüket vesztették és legalább 2200-an megsebesültek.

Vona Gábor ráadásul azt is hozzátette a cikk szerint: figyelemmel fogja kísérni a „gülenista terrorszervezethez” kötődő intézmények bezáratását.Megírtuk: egy magyarországi, török kötődésű iskola és óvoda, de még egy egyesület is veszélybe kerülhet a török kormány kérése nyomán.

 

http://mno.hu/belfold/kiallt-erdogan-mellett-vona-gabor-1355432

 

Belső vizsgálat lesz Mengyi-ügyben

 

Belső vizsgálatot indít a Miniszterelnökség Mengyi Roland ügyében - nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a Hír TV-nek. A vizsgálat során azt szeretnék kideríteni, hogy az érintett cégek milyen formában indulhattak pályázatokon a 2007–2013-as és a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban.

Mengyi Roland nevétől csütörtök reggel lett hangos a sajtó, amikor a 168 Óra megszellőztette, hogy a fideszes képviselő érintett lehet egy nagyszabású korrupciós botrányban, amelyben több százmillió forintnyi uniós pénzt próbált meg lenyúlni egy szociális szövetkezetekben utazó érdekcsoport. A botrányról  ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/08/08/belso_vizsgalat_lesz_mengyi-ugyben/

Csepreghy lelkiismerete tiszta - A Voldemort-ügyben (is)

"Szeretném, ha a rendőrség minden rám vonatkozó adatot, vizsgálati eredményt nyilvánosságra hozna, ha ehhez a hozzájárulásom kell, akkor azt ezúton most megadom" - jelentette ki lapunknak Csepreghy Nándor a fideszes érintettségű, úgynevezett Voldemort-ügyben. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese állítja: a tisztességét nem érheti kritika, nem ajánlott semmiféle előnyt soha, senkinek. "Ha valaki rám hivatkozik, azt senki ne rajtam kérje számon" - mondta a 168 Óra uniós pályázati korrupcióról szóló cikkére reagálva, ugyanakkor azt elismerte, ismeri az ügyben érintett pályázatírót.

 

http://nepszava.hu/cikk/1102374-csepreghy-lelkiismerete-tiszta---a-voldemort-ugyben-is

 

Matolcsynak már kémvezér, katonai elhárító és TEK-es harci kiképző is dolgozik

 

Teljesen tipikus karrierútnak számít ma Magyarországon, ha egy leszerelt vagy nyugdíjas titkosszolga egy állami vállalat vagy egy bank biztonsági osztályán helyezkedik el. A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) titkosszolgálati igazolásainak mértéke mégis meglepőnek tűnik, ugyanis nem akármilyen exkémeket, valamint exkommandóst igazolt le. Ott dolgozik már az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), azaz a polgári kémelhárítás három volt magas rangú vezetője, illetve a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik legjobbnak tartott harci kiképzője is.

 

http://index.hu/belfold/2016/08/08/sokat_latott_titkosszolgalati_vezetokkel_es_tek-es_kikepzovel_erosit_matolcsy/

Kiskirályok ideje

Pilhál Tamás, Magyar Nemzet

 

Kémvezérrel, katonai elhárítóval, TEK-es harci kiképzővel erősít a Magyar Nemzeti Bank – írja az Index.

Már azt sem igazán értettük, miért kell két fegyveres őrző-védő cég a jegybanknak, meg sok tízmilliós fegyverbeszerzés. Háború lesz? Vagy valaki nemzetibank-rablásra készül, mint Jeremy Irons a Die Hard – Az élet mindig drága című filmben? Az ember csak kapkodja a fejét. Mi folyik itt? Netán kádertemető lesz a nemzet bankjából? (Nem lenne példa nélküli, hiszen 2007-ben ide ejtőernyőzték Bene László bukott országos rendőrfőkapitányt, aztán Braun Róbert többszörös miniszterelnöki tanácsadót is.) Félő, most nem erről van szó. Mintha Matolcsy György egy komoly hatalmi erőközpontot építene titkosszolgálati és fegyveres háttérrel. Talán a bunkerrendszer is épül már a Szabadság tér alatt… Pedig Hofi is megmondta a rendszerváltáskor: nem kell ide fegyveres őrség a szocializmus vívmányainak megőrzéséhez – egy éjjeliőr is megteszi. Most is elég lenne annyi.

Bár a névtelen szakértőket nem szeretjük (mert hasonlítanak A tanúból ismert „komoly névtelen feljelentőhöz”), mégiscsak figyelemre méltó az Index anonim forrása, aki szerint Matolcsy György „olyan volt titkosszolgálati vezetőkkel veszi körül magát, akik nagyon sokat tudnak az elitről, így erős pozícióba került a konkurenciájával szemben”. Egy biztonsági szakértő pedig azt fejtegette, hogy a jegybank körüli extitkosszolga, exkommandós csapatra lassan jobban illik a különítmény vagy bandérium megnevezés.

http://mno.hu/vezercikk/kiskiralyok-ideje-1355835

 

A minisztert kérdezik Voldemort-ügyben

Az MSZP arra vár választ Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogy kitől és mikor szerzett tudomást Mengyi Roland „üzelmeiről”, és milyen minisztériumi vizsgálatot indított az ügyben.

 

http://mno.hu/belfold/a-minisztert-kerdezik-voldemort-ugyben-1355712

Kósa: Aki voksolni akar, jöjjön haza

 

A Fidesz tartalmi és eljárási okok miatt nem támogatja a választójogi törvény módosítását, míg a Jobbik továbbra is szeretné elérni, hogy a külföldön dolgozó magyarok levélben is szavazhassanak, írja az MTI.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Jobbik által kezdeményezett hétfői ötpárti egyeztetés után úgy nyilatkozott: a jelenlegi szabályozás koherens és kiállta minden nemzetközi jogi szervezet - például az Emberi Jogok Európai Bíróságának és a Velencei Bizottságnak a - vizsgálatát.

 

http://index.hu/belfold/2016/08/08/otparti_nepszavazas_kosa/

 

PM: Bukott fideszeseket alkalmaz a Klik

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) felszólította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), hogy a hét végéig hozza nyilvánosságra az idén ellenőrzött tanárok és iskolák listáját - informált sajtótájékoztatóján a Párbeszéd Magyarországért. 

Tordai Bence, a párt szóvivője közölte:  a hatalom bukott fideszes politikusokat és a klientúra tagjait helyezi el a Klikben, az intézményt pedig a tanárok megfélemlítésére használják. A politikus példaként említette erre, hogy az elmúlt időszakban tartott pedagógustüntetéseken részt vevő tanárokat és iskolákat több esetben is vegzálta a Klik. A PM ezért korábban adatigényléssel fordult a Klikhez, annak kiderítésére, hogy ellenőrzési gyakorlatukat valóban megfélemlítésre használták-e, az intézmény azonban elutasította kérésüket - fejtette ki Tordai Bence. Hangsúlyozta, hogy a NAIH augusztus 3-án kelt levelében felszólította a Kliket, hogy nyolc napon belül adja ki az ellenzéki párt által kért közérdekű adatokat.

http://nepszava.hu/cikk/1102323-pm-bukott-fideszeseket-alkalmaz-a-klik

Ennyit fizetnek a riói aranyérmekért

z olimpián résztvevő országok közül Azerbajdzsánban jutalmazzák a legbőkezűbben az aranyérmeseket: egy-egy győzelem 510 ezer dollárt, azaz 143 millió forintot ér, Magyarország a 35 millió forinttal szintén az élmezőnyhöz tartozik. Ehhez jön nálunk az érmeseknek járó életjáradék, ami közel egymilliárd forint egy évben.

Az összeállítás messze nem mutat teljes képet, mert az olimpiai bizottságok többsége nem hozta nyilvánosságra az összegeket, illetve több országban differenciáltan jutalmaznak, figyelembe vesznek sok szempontot, többek között az adott sportág nemzetközi népszerűségét is.

Az első napon győztes Hosszú Katinka és Szász Emese 35-35 millió (124 ezer euró) forintot kap sikeréért, illetve mindketten számíthatnak 35. életévük betöltése után az olimpiai életjáradékra, amit életük végéig havonta megkapnak. Tavaly bruttó 237 700 forint járt egy olimpiai bajnoknak, a kettő cím után 285 200, hármat követően 332 800 forint volt ez az összeg. Négyszeres olimpiai bajnoknak 380 300, ötszörös vagy többszörös győztesnek 475 400 forintot fizetett az állam.

Az ezüst- és bronzérmesek a fenti összegek 60, illetve 40 százalékát kapják. Számíthatnak az életjáradékra a sakkolimpia, illetve a paralimpia és siketlimpia érmesei is. A járadék összege évente változik, a Sporttörvény szerint a bérből és fizetésből élők átlagkeresetét kapják meg a sikeres sportolók. Tavaly közel egymilliárd forintot (977,79 millió forint) osztottak szét az érmes sportolók között.

http://nepszava.hu/cikk/1102280-ennyit-fizetnek-a-rioi-aranyermekert

 

Rászólt Tarlósékra a versenyhivatal

A GVH elnökhelyettese levélben figyelmeztette Tarlós Istvánt, hogy nem lenne szerencsés korlátozni a versenyt a városnéző buszok piacán - írta a Világgazdaság. A lap emlékeztetett: a főváros tervei szerint 2017-től a jelenleg négyszereplős piacot egyszereplőssé tennék húsz évre.

 Ez a versenyhivatal elnökhelyettese szerint azt eredményezheti, hogy "vesenyjogilag nem megfelelő modellt vezetik be, és ennek megfelelően semmissé válhat a megkötött szerződés". A figyelmeztetés ellenére Budapest vezetése július 22-én kiírta a húszéves monopóliumról szóló koncessziós tendert. Tarlósék szerint a szabályozásra azért van szükség, mert eddig gyakorlatilag nem volt semmi ilyen. A nyílt pályázatra augusztus 22-ig lehet jelentkezni 8 millió forint ajánlati biztosíték fejében, ám elég szigorú feltételeket szabtak a pályázóknak: nem tehet ajánlatot olyan vállalkozás, amelynek az utolsó három lezárt üzleti évben a mérleg szerinti eredménye egynél többször negatív volt, a teljes nettó árbevétele pedig nem érte el az 1,2 milliárd forintot, ugyanakkor lehet konzorciumban is pályázni - írták.

http://nepszava.hu/cikk/1102387-raszolt-tarlosekra-a-versenyhivatal

Az RMDSZ-szel buktatják meg a román kormányt?

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nyitott arra, hogy a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány ellen beterjesztendő esetleges bizalmatlansági indítványról tárgyaljon a Szociáldemokrata Párttal (PSD) – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva.

 

http://mno.hu/hatarontul/az-rmdsz-szel-buktatjak-meg-a-roman-kormanyt-1355811

Karl Imre ment, Simon Gábor jött…

A híres Hotel Ifjúságot nem pénzbeli apportként vitték be a Panoráma Rt.-be

Magyar Hírlap 

A KISZ-vagyon útját követő cikksorozatunkban újra meg újra szocialista vagy éppen balliberális politikusok neveibe ütközünk. Ezúttal a régi fiatalok egyik közkedvelt szórakozóhelyének, a legendás Hotel Ifjúság privatizációjának történetébe avatjuk be olvasóinkat.

Az eljáró ügyész 2004. október 15-én készült feljegyzése rögzítette, hogy a cégbírósági iratok ellentétben állnak a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) képviselője, Takács István és a Demisz Gazdasági Irodája – a KISZ Központi Bizottsága jogutódja – kamarása, Karl Imre nyilatkozatával. A cégiratok szerint ugyanis jelentős vagyonnal rendelkező cégekben alapítóként szerepelt a Demisz, és Karl Imre még 1996-ban is aláírt a Demisz nevében. Ez a feljegyzés azért érdekes, mert a kétezres évek elején a KISZ jogutódjaként emlegetett szervezetet mindenki rég megszűntnek hitte. A törvényességi felügyeletet gyakorló ügyészség azért kereste a Demisz képviselőit, mert az első Orbán-kormány sportminisztere, Deutsch Tamás pert indított a Csillebérci Úttörőtábor visszaszerzéséért. A megszűnést látszott alátámasztani az is, hogy az Országgyűlés 1993-ban a Demisz tagszervezeteinek vagyonelszámolását részben elfogadta, ám a Demisz Gazdasági Irodája már iratokkal sem rendelkezett, „pótolhatatlansági nyilatkozatot” tettek csak a képviselők. A Demisz Gazdasági Irodájának ügyvivője egyébként Varju László, a DK jelenlegi alelnöke volt, míg Karl Imre, a Gyurcsány-kormány későbbi államtitkára kamarási sarzsit viselt.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/62991/Karl_Imre_ment_Simon_Gabor_jott

 

Liget-projekt: alkotmányos jogokat ír felül a bontások kényelme

 

A kopaszok vezetője szerint azért kell a demonstrálókat kipaterolni, hogy jobban odaférjenek az újabb, éppen bontott épülethez.

 

http://index.hu/belfold/2016/08/08/liget-projekt_alkotmanyos_jogokat_ir_felul_a_bontasok_kenyelme/

 

 

Beszélő nevet kap Andy Vajna új tévécsatornája

 

Egy Spíler TV nevű adón lesznek az angol bajnokik

 

A TV2 két sportadót is akar indítani a már bejelentett Prime, Izaura TV, Zenebutik és Mozi+ mellé, de ezekkel még nem tartanak a fasorban se', így inkább egy férfiakra kihegyezett, Spíler TV nevű csatornát indítanak be, és ezen lesznek a meccsek, legalábbis a csakfoci.hu infói szerint. (Mi is kérdeztük a TV2-t a dologról múlt héten, de nem válaszoltak.) Nem sportadóról van szó, lesznek rajta filmek és más műsorok is, a csakfoci.hu azt írja, valami küzdősport (gondolom ketrecharc-MMA vonalon) jogait is meg akarták venni, de ez nem jött össze.

http://comment.blog.hu/2016/08/08/egy_spiler_tv_nevu_adon_lesznek_az_angol_bajnokik

Juncker üzent Orbánnak

A menekültek elosztását szolgáló kvótarendszer révén kevesebb menekültet befogadó államok tegyenek többet az uniós külső határok védelméért - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke a Der Tagesspiegelnek. Orbán Viktornak is üzent az interjúban.

 

http://hvg.hu/vilag/20160808_Juncker_uzent_Orbannak

 Elképesztő módszerrel lepleztük le, hogy égetett el többmilliárdnyi eurót a kormány Ózdon: odamentünk megnézni a végeredményt

Ennél annak is több értelme lett volna, ha egyszerűen ellopják az EU-pénzt, vagy építenek belőle az ózdiaknak egy rohadt nagy játszóházat, ahol mindig van papír és zsírkréta, az EU-ellenőrök megvezetésére meg egy digitális tábla

Minden azzal kezdődött, hogy 2014. február 27.-én Orbán Viktor miniszterelnöki karrierjének talán legmeglepőbb húzásával állt elő Ózdon: a régi acélművek területén tartott sajtóeseményén azt jelentette be, hogy itt fog megépülni 2,5 milliárd forintból a Mindent Magába Szippantó Nagy Nemzeti Digitális Archívum, aminek sajnos nem ez, hanem az lett volna a neve, hogy Nemzeti Kulturális Dokumentációs Logisztikai Központ. Orbán azt mondta például, hogy a leendő digitális központ innen fogja kiszolgálni az egész országot, ami remek lesz, mert jelenleg 160 különböző közintézményben ezer diplomás dolgozik a kulturális értékek digitalizálásán. A korabeli újságcikkekből az derül ki, hogy a központ legfontosabb része a filmarchívum lett volna.

 

http://444.hu/2016/08/08/elkepeszto-modszerrel-lepleztuk-le-hogy-egetett-el-tobbmilliardnyi-eurot-a-kormany-ozdon-odamentunk-megnezni-a-vegeredmenyt

 

Orosz fordulat a Fideszben, országos agymosásra készülnek

 

A Kreml „kulturális fegyverkezése” elért Lezsák Sándor népfőiskolájáig, amelyhez a kormány nemrég kiszervezte a Nemzeti Művelődési Intézetet.

Reális Oroszország-kép kialakítása a magyar közvéleményben – a 2011-es alapító nyilatkozat szerint a többi közt ez a célja a Tolsztoj Társaságnak, amelyet a honlapján olvasható információk szerint az állami tulajdonú MVM támogat, tiszteletbeli elnöke pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke. Az oroszbarát egyesület létrehozói hangsúlyozzák: Oroszország „a világpolitika és az egyetemes kultúra egyik meghatározó tényezője”. Bizonyára ennek az amúgy triviális megállapításnak a szellemében jelent meg a társaság közreműködésével az MNB-alapítványok támogatott kiadványai közül többet publikáló Kairosz Kiadónál a Kultúra és higié­nia: A humanizmus mint szükséglet című könyv, amelynek egyik fő kérdése, hogy

miként menthető át „az új információs és globalizációs, monetarista diktatúrával sújtott értékrelativista korba” az emberközpontúság.

Lezsák ugyanakkor az általa alapított lakiteleki népfőiskolán sem késlekedett az orosz fordulattal. Az intézményben 2013 és 2015 között működött a Keleti Nyitás Kollégium, amelynek zárásán a hallgatók közösen állítottak lófejes kopjafát az iskola kertjében. 

 

http://nol.hu/belfold/orosz-fordulat-a-fideszben-orszagos-agymosasra-keszulnek-1626803

Ilyen arccal fogadta Gyárfás Tamás Hosszú olimpiai győzelmét

Keresse meg az úszószövetség elnökét a videón.

 

http://olvastuk.startlap.hu/cikk/ilyen-arccal-fogadta-gyarfas-tamas-hosszu-olimpiai-gyozelmet/10929

 

A rendőrség már kevés, a hadsereg kell a terror ellen

Az elmúlt hetek sorozatos európai terrorcselekményei, utcai ámokfutásai és nagy rendőrségi akciókat kiváltó riasztásai után a  leginkább fenyegetett országok próbálnak választ adni a fenyegetettségre: Franciaországban a 150 éve megszüntetett nemzeti gárdát támasztanák fel, Németországban új fegyverekkel és golyóálló mellényekkel szerelik fel a rendőrséget, és a második világháború vége óta először felmerült a hadsereg hazai bevetése is.

http://index.hu/kulfold/2016/08/08/a_hadsereg_mar_keves_nemzeti_gardat_kuldenek_az_utcakra_a_terrorfenyegetettseg_ellen/

 

NÉMET CIVILEK FELTÉRKÉPEZTÉK A MIGRÁNSERŐSZAKOT

JUNGEFREIHEIT.DE Magyar Idők

 

Ezres nagyságban követtek el migránsok bűncselekményeket Németországban ebben az évben – legalábbis ez derül ki egy német civilek által működtetett internetes adatbázisból.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/nemet-civilek-felterkepeztek-migrans-eroszakot-901741/

 

TÖRVÉNY VÉDHETI MAGYARORSZÁGOT AZ UNIÓS BETELEPÍTÉSI KVÓTÁTÓL

VÖLNER PÁL: AKKOR SEM DŐLHETÜNK HÁTRA, HA A REFERENDUM SZÁMUNKRA KEDVEZŐ EREDMÉNNYEL ZÁRUL

 

Jakubász Tamás Magyar Idők

Ha a kvótareferendum érvényes lesz, és a nemek győznek, úgy törvény akadályozza majd meg, hogy az unió olyan személyeket erőszakoljon Magyarországra, akiket hazánk nem akar befogadni. A jogszabály legalább három évig életben lesz – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Völner Pál. Az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára rámutatott: a kormány álláspontja egyértelmű a kérdésben, a kabinet felfogása szerint a kényszer-betelepítés sérti hazánk érdekeit.

http://magyaridok.hu/belfold/torveny-vedheti-magyarorszagot-az-unios-betelepitesi-kvotatol-899443/

AUSZTRIA KÉSZ MEGVÉTÓZNI A TÖRÖK EU-CSATLAKOZÁST

Magyar Idők

Tovább bírálta a hét végén Törökországot Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki egyre vehemensebben támadja a törökországi puccskísérlet utáni megtorló intézkedéseket, illetve egyre határozottabban áll ki amellett, hogy az Európai Uniónak saját magának kell gondoskodnia határvédelméről.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/ausztria-kesz-megvetozni-torok-eu-csatlakozast-900136/

 

Önjelölt faszakértőket így még nem aláztak meg

 

A szezon legterjedelmesebb közleményével vágott vissza a Fővárosi Állat- és Növénykert az ökobiciklit túltoló ligetvédőknek.

A szezon legterjedelmesebb közleményével vágott vissza a Fővárosi Állat- és Növénykert az ökobiciklit túltoló ligetvédőknek. Az önjelölt aktivisták 7, azaz hét darab állatkerti fa kivágásába kötöttek bele, hiszen az eset nyilván jól illett a Városligetet kiirtani és lebetonozni kívánó orbáni terrorállam túlhiszterizált rémképébe.

Bár ne tették volna. Tizenhétezer karakterben kapták meg a választ, mi miért történt, milyen eljárásokkal és szakmai háttérrel az Állatkertben.

http://mandiner.hu/cikk/20160808_rajcsanyi_gellert_onjelolt_faszakertoket_igy_meg_nem_alaztak_meg

 

Szeptemberben indul az MSZP kampánya a népszavazástól való távolmaradásért

 

A szocialisták arra buzdítják a választókat és a híveiket, hogy ne vegyenek részt az október 2-i voksoláson. Bojkottnak azonban szándékosan nem hívják majd ezt. A szocik részt vennének a kvótareferendum ellenőrzésében és a szavazatszámlálásban is.

 

http://migracio.mandiner.hu/cikk/20160808_szeptemberben_indul_az_mszp_kampanya_a_nepszavazastol_valo_tavolmaradasert

 

Stumpf: Nincs politikai következménye a korrupciós ügyeknek

 

Politikusok magánéletéről, a Voldemort-ügyről és Vizoviczki Lászlóról vitatkozott Stumpf András (Mandiner) és Balogh Gábor (Alfahír).

 

http://mandiner.hu/cikk/20160808_stumpf_nincs_politikai_kovetkezmenye_a_korrupcios_ugyeknek

Késes támadás Belgiumban: 3 tanulság, ami mellett nem mehetünk el

Csak a monogramját hajlandó közölni a belga hatóság a 33 éves, algériai származású férfinak, aki bozótvágó késsel sebesített meg két rendőrt szombat délután a dél-belgiumi Charleroi-ban. K. B. tettét az Iszlám Állam vállalta magára; az eset az Ansbach-i robbantásos merényletkísérlettel rokon, és van néhány igen fontos tanulsága.

Csupán kisebb bűncselekmények miatt volt ismert a hatóságok előtt, de terrorizmussal eddig nem hozták összefüggésbe az algériai származású, amúgy Belgiumban jó ideje illegálisan tartózkodó támadót, aki bozótvágó késsel sebesített meg két rendőrt szombat délután Charleroi-ban, miközben azt kiáltozta: Allah akbar! Noha a korábbi terrorcselekmények után rövid időn belül nyilvánosságra hozták az elkövető nevét és fényképét, a belga rendőrségi és főügyészségi közleményekben eddig következetesen csak K. B.-ként jelölték a késes támadót.

Első blikkre az esetnek három fontos tanulsága van.

http://valasz.hu/vilag/keses-tamadas-belgiumban-3-tanulsag-ami-mellett-nem-mehetunk-el-119861

 

“Úgy akarjuk a magunk biztonságát, hogy abba nem vagyunk hajlandóak másokat beengedni”

 

Dr. Fabiny Tamás evangélikus lelkész, teológus, 2006 óta az Északi evangélikus egyházkerület püspöke. Mindkettőnk számára szokatlan helyszínen, Mátrafüred–Sástón adott interjút, a Szélrózsa Evangélikus Ifjúsági találkozón. Épp egy olyan előadás után tudott rám időt szánni, ahol kedvenc zenéit ismertette meg az érdeklődőkkel. Sose hittem volna, hogy egyszer egy püspökkel közösen fogok Kexet, Cseh Tamást vagy Simon and Garfunkelt hallgatni. De ez is csak azt mutatja, hogy az egyházakkal és egyházi személyekkel kapcsolatban milyen sok előítélet van bennünk – még bennem is, aki pedig hívő evangélikus vagyok, tehát „insider”.

 

http://24.hu/belfold/2016/08/08/ugy-akarjuk-a-magunk-biztonsagat-hogy-abba-nem-vagyunk-hajlandoak-masokat-beengedni/

 

Hatósági ügy lehet ifjabb Knézy közvetítése

Ha már egyszer közszolgálat. A feljelentéseiről ismert Fidesz-tag a Médiatanácshoz fordult.

Tényi István pontosan idézi a törvényt arról, mi is a közszolgálati médiaszolgáltatás célja, és emlékeztet arra is, hogy a Médiatanácsnak felügyeleti hatóságként miként kell ellenőriznie a hozzá beérkező panaszokat.

A bejelentő szerint a közvélemény egy részében okkal vetődhet fel a gyanú, hogy a közszolgálati média riportere nem tett eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének, amikor a 100 méteres női pillangó egyik előfutamát megnyerő Yusra Mardini nevét sem az indulók felsorolásakor, sem célba éréskor nem említette meg, noha a NOB kezdeményezésére olimpián először indul menekültcsapat.

Tényi István szerint ifjabb Knézy Jenő a másik négy versenyző nevét, háromnak az országát is bemondta, ezért az ügyben a hivatkozott törvényi előírások alapján hatósági állásfoglalást, illetve – ha szükséges – hatósági vizsgálat elrendelését kérte.

http://24.hu/belfold/2016/08/08/hatosagi-ugy-lehet-ifjabb-knezy-kozvetitese/

 

Dániában is mumusokká válnak az uniós migránsok?

 

A dánoknál újra előkerült az uniós migránsok és az úgynevezett segélyturizmus kérdése. Ebből próbál politikai tőkét kovácsolni a kisebbségben kormányzó párt vezetője.

a Bloomberg szerint a dán miniszterelnök, Lars Loekke Rasmusen határozott lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy Dánia valahogy kibújjon annak kötelezettsége alól, hogy az uniós munkavállalók jóléti költségeit kormányának kelljen állnia, ami mellesleg az EU egyik legfontosabb vívmányának, a munkaerő szabad áramlásának alapelvéhez tartozik. Nevezetesen azt a pontot erőltetné, miszerint a gyerekek után fizetett juttatásokat aszerint az ország szerinti megélhetés alapján indexálják, ahol a gyerek él.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/daniaban_is_mumusokka_valnak_az_unios_migransok.619033.html

 

Vasárnapi zárva tartás után: újra próbálkozik a kormány

 

A parlament őszi ülésszakában a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egy más témában tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos arról tájékoztatott, hogy többféle javaslat van. Ezek között szerepel, hogy csak meghatározott számú napon kelljen dolgozni, azaz "mindenki nyitva lehet", de a munkavállalónak például csak hat vasárnapi kötelezettsége legyen.

Hozzátette, hogy a szombati munkavégzéshez is szabályt kell kötni, hogy a kereskedelmi dolgozóknak ne töredezzen szét a hétvégi munkarendjük.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vasarnapi_zarva_tartas_utan_ujra_probalkozik_a_kormany.619027.html

 

A kör négyszögesítése” - Simon Róbert orientalista iszlámról és politikáról

Az iszlám korai évszázadait rendkívüli nyitottság jellemezte, de az elmúlt ezer évben a sorozatos kihívások és az azokra adott helytelen válaszok miatt az iszlám társadalmak bezárkóztak, és egy konstruált múltban keresnek fogódzót. Simon Róbert orientalistát fundamentalizmusról, megújulásról és a demokrácia lehetőségeiről kérdeztük.

http://magyarnarancs.hu/kulpol/a-kor-negyszogesitese-100169

 

Körkörös félelem – Egy kisvárosi lap interjúkérelmének története

A dél-alföldi kisváros – az önkormányzati újság mellett működő – független lapjának vezetője interjút kért a 2014-es őszi helyhatósági választások után a település újonnan kinevezett főállású alpolgármesterétől. (Jegyezzük meg: vidéken a sajtószabadság szinte halott, az önkormányzatok által kiadott propagandakiadványok mellett fehér hollónak számítanak a független vagy legalábbis félfüggetlen lapok.)

Az első telefonok után még nem gyanakodott. „Nincs bent az alpolgármester úr, de vettük az üzenetét, keresni fogjuk!” – hangzott gépiesen mindannyiszor a válasz. Ám az ígért visszahívás elmaradt, amit nem tartott elegánsnak. A sokadik ilyen próbálkozás után az egyik délelőtt arra az elhatározásra jutott, hogy lehet ezt egy kicsit erőszakosabban is. Hívta a már jól ismert számot, ott felvette ugyanaz a titkárnő, aki eddig, és búgó hangon ismét azt közölte vele, hogy „alpolgármester úr nincs bent”, ám a kis vidéki, független lap felelős szerkesztője nem tágított. „Addig nem teszem le a telefont, amíg nem kapcsolod nekem!” – mondta. A hosszú és mély csend után elnézéssel felérő hangon közölte a titkárnő, aki korábban a szerkesztő tanítványa volt a helyi iskolában, hogy akkor kapcsolja az alpolgármester urat.

A kormánypárti városvezető, mintha az elmúlt hetekben semmi nem történt volna megkeresésügyben, széles jókedvvel üdvözölte az újságírót, érdeklődött a családról és a gyerekekről, szót sem vesztegetve arra, hogy ő az ígéret ellenére nem jelentkezett. Amikor a tollforgató rátért arra, hogy egy interjút szeretne kérni az alpolgármestertől, kínos zavar állt be. Hebegett-habogott az addig barátságosan beszélő, a másiknak szót sem hagyó fideszes politikus. Majd hosszú percek múltán kibökte, neki ehhez felsőbb engedélyt kell kérnie. Ehhez időt kért.

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/korkoros-felelem-egy-kisvarosi-lap-interjukerelmenek-tortenete-100400

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.