2016, augusztus 6 - 07:46 Sajtószemle

Mikor láthat magyarokat az olimpián? Íme a szombati lista

http://hvg.hu/sport/20160805_szombat_rio

Ez volt a Balaton aranykora

 

Nekünk, azaz a Kádár-korszak gyermekeinek az igazi nyári szünet mindig csak akkor kezdődött el, amikor a család Trabantjával magunk mögött hagytuk Osztapenko kapitány szobrát, és az M7-esen ledöcögve a vállalati beutalóval végre birtokba vehettük a balatoni SZOT-üdülő Junoszty tévés, csipketerítős szobáit. Sokunknak még a világútlevél kiváltása után is a magyar tenger maradt a világ legjobb üdülőhelye, ahol sosem bántuk, hogy csak a vasúti sínen átvágva, kockanyaralók labirintusát leküzdve lehetett lejutni a tópartra, hogy ott aztán farzsebükben fésűt hordó német turistákkal fussunk versenyt a friss lángosért és főtt kukoricáért, vagy a családdal közösen alufóliából majszoljuk el az otthon sütött csirkecombot. A balatoni turizmus aranykora egyértelműen a Kádár-rendszer időszakára esett, ezért most mi is a Fortepan-gyűjtemény '60-as, '70-es és '80-as évekből származó privát fotói közül válogattuk ki a leghangulatosabb nyári képeket. Nosztalgiamaratonra és gumimatracra fel!

 

http://index.hu/fortepan/2015/07/04/nekem_a_balaton_a_riviera/

 

Mit ér az ember, ha magyar tudós?

 

 minap írta meg az újság, hogy szeptember elsejétől immár az akadémiai kutatóintézetek kutatói is megkapják azt a 15%-os fizetésemelést, ami az egyetemi szférában már január elseje óta jár. Mielőtt azonban megszólalnának a fanfárok, érdemes tisztázni néhány dolgot.

1. Az MTA saját keretből kénytelen kigazdálkodni a fizetésemelést, hiszen erre az évre az állam nem biztosított plusz költségvetési keretet. Ennek összege potom másfélmilliárd forint lett volna; költségvetési szinten elenyésző tétel. S ha demagógok akarunk lenni, eszünkbe juthat a híres-neves Makovecz-kazán is a maga hárommilliárdos számlájával – és nyomban világosak lesznek a prioritások.

2. Nem világos, hogy milyen rendszerben történik a fizetésemelés, hiszen az egyetemeken ez a 15% nincs beépítve az alapbérbe, vagyis elvehető. A rutinos magyar állampolgár pedig már jól tudja, hogy ami elvehető, azt el is veszik. Kíváncsian várjuk a fejleményeket a további, két lépcsőben végrehajtandó 5+5%-os emelésről.

3. A legnagyobb baj azonban az ezzel a tétellel, hogy megalázóan kevés. Persze, a munkavállalónak minden emelés kevés, lehetne mondani, meg felhozni a kisujj és a kar példáját, de egyáltalán nem erről van szó. Hanem arról, hogy ebben az ágazatban utoljára 2008-ban volt némi fizetésemelés, de érdemben utoljára a Medgyessy-féle száznapos program idején – emlékszik még egyáltalán erre valaki? Az azóta eltelt időben megszűnt a 13. havi fizetés, elvették a cafetériát, és bizony az egykulcsos adóval is a kis keresetű pályakezdők jártak rosszul. Vagyis az egyetemi-kutatói szférában a fizetések elvesztették reálértékük körülbelül 50%-át. A dolgozói szegénység fogalma nemhogy nem ismeretlen ebben a szférában, hanem nagyon is húsbavágó tapasztalat, különösen az albérletben lakó, hitelt törlesztő, gyereket nevelő pályakezdők számára.

http://hvg.hu/_tudomany/20160805_Mit_er_az_ember_ha_magyar_tudos

 

Rogán minisztériuma nekiment az Élet és Irodalom főszerkesztőjének

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ - ez Rogán Antal minisztériumán belül működik - nem törődött a szokásokkal, és közleményben ment neki Kovács Zoltánnak, az Élet és Irodalom főszerkesztőjének. Kovács ugyanis hétfőn az ATV-ben Farkasházy Tivadarral az oldalán azt sérelmezte, hogy az ATV leadja a kormány népszavazással kapcsolatos hirdetéseit. 

Kovács olyanokat mondott Kálmán Olgának, hogy "állatira nem tetszik, hogy leadják ezeket a hirdetéseket", "visszataszítónak tartom", "a televízió ezzel sokat ront a hitelén", "ilyeneket biztos nem fog hirdetni az ÉS-ben, hazug hirdetés, akkor se kell, ha kifizetik". Illetve: "ilyeneket mentális okokból nem közöl egy orgánum".

 

http://index.hu/belfold/2016/08/05/rogan_miniszteriuma_nekiment_az_elet_es_irodalom_foszerkesztojenek/

 

Beleállt a magyar kormány: megvizsgálják a terrorgyanút a pesti török iskoláknál

 

Világító halloween-tökök, a kínai újév megünneplése, Afrika-nap. És persze az 1956-os forradalom emléknapja. Ha a fotókat nézi az ember a budapesti Orchidea kéttannyelvű nemzetközi iskola mindennapi életéről, egy átlagos nemzetközi iskolát lát maga előtt. Ázsiai, muszlim és európai diákok tanulnak együtt egy láthatóan jó felszereltségű, pénzhiányban nem szenvedő épületben. 

Az intézmény rajta van azokon az angol nyelvű listákon, amelyek az emigrációban élő török hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmához, az Izmethez köthető iskolákat sorolja fel. Márpedig Erdogan most minden erejével azon van, hogy Gülen hátországát megsemmisítse. Hadat üzent a gülenista vállalkozásoknak, és bezáratná az iskolákat is.

 

Az iskola eközben sajtótájékoztatón közölte, hogy magyar intézményként, a Nemzeti Alaptanterv szerint működnek, mindenben megfelelnek a törvényi előírásoknak, és az oda járók támogatásán (óvodában havi 100, általános iskolában 130, gimnáziumban 150 ezer forint a díj), valamint az állami normatíván kívül sem az intézmény, sem a fenntartó Prizma alapítvány nem kap pénzt senkitől. Hangsúlyozták azt is, hogy sem a gyerekeket,sem a tanárokat nem éri semmiféle vallási, politika, ideológiai befolyás az iskolában.

 

http://index.hu/belfold/2016/08/05/orchidea_iskola_gulen_erdogan_kulugyminiszterium/

 

Meztelen táncoslányokról nyalogatták a habot a református diákok az öltözőben

 

„A rendelkezésre álló adatok alapján a táncoslányok az öltözőben valóban levetkőztek, és lehetőséget biztosítottak a tejszínhab testükről történő elfogyasztására.”

A rendőségi nyelv így küzd meg egy erotikus show leírásával. Nem a Vizoviczki-ügy újabb jegyzőkönyvéből idézünk, nem is egy legénybúcsú résztvevői fogyaszthatták el a táncosnő testére fújt tejszínhabot, hanem 13-14 éves gyerekek, egy kézilabda utánpótlás tornán.  

Az öltöző a Vasas Fáy utcai csarnokában van, itt rendezték meg a fiataloknak kiírt országos torna döntőjét.

Az utolsó meccs után két csapatot lepett meg az egyik szülő a táncoslányokkal az öltözőben. A győztes veszprémi Éles József Kézilabda Iskoláét és a velük együtt ünneplő, bronzot nyerő Endrődi Sándor Református (!) Általános Iskoláét.

A rendőrségi jegyzőkönyv alapján szinte kötelezővé kéne tenni az öltözői tejszínhabfogyasztást:

„A kihallgatott tanúk elmondásai alapján az egész rendezvény jó hangulatban telt, a fiatal fiúk számára élvezhető volt, az bennük lelki törést nem okozott.”

http://444.hu/2016/08/05/meztelen-tancoslanyokrol-nyalogattak-a-habot-a-reformatus-diakok-az-oltozoben

 

Előválasztást tervez 2017-re az MSZP elnöke

Molnár Gyula azt szeretné, hogy minden körzetben csak egy "demokratikus ellenzéki" jelölt legyen 2018-ban a Fidesszel szemben, és aki ebbe nem megy bele, az szerinte Orbán Viktort támogatja. A jelölteket egy 2017-es előválasztáson választanák ki, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét viszont szerinte a szocialistáknak kell megnevezniük, hiszen ők a legerősebbek.

http://24.hu/kozelet/2016/08/04/elovalasztast-tervez-2017-re-az-mszp-elnoke/

A semmiből jött és mindent vitt a fideszes Voldemort, a testépítő nagyúr

Hat éve a semmiből bukkant elő a korrupciós ügybe keveredő fideszes Mengyi Roland, akiről lapunknak Tiszaújvárosban azt mondták, a lehallgatási jegyzőkönyvekben szereplő K. Péter házát bérelte.

Vagyonnyilatkozata szerint szinte semmije sincs a tiszaújvárosi körzet országgyűlési képviselőjének, korábbi Borsod megyei közgyűlési elnöknek, a fideszes Mengyi Rolandnak. Szülőfalujában, Sajóörösön van egy 2013-ban örökölt fél családi háza – a cégjegyzékekben ennek címe szerepel állandó lakhelyeként –, és három évvel ezelőtt megörökölte egy 37 négyzetméteres tiszaújvárosi lakás egynegyedét. Feleségével öt gyereket nevelnek, közülük három közös.

Tiszaújvárosban már hónapok óta nem látták Mengyit, noha ő maga képviselőként igen aktív a körzetében, szinte naponta posztolta közösségi oldalán, hogy éppen merre járt,

hol találkozott nyugdíjasokkal, mit avatott fel, hol mondott beszédet. Legutóbbi bejegyzését szerdán tette közzé: „Délután a Bodrogmenti Borászok Egyesületével találkoztam, akikkel a Tokaj-Hegyalját érintő fejlesztési lehetőségekről, a helyben égető gazdasági és társadalmi kérdésekről beszélgettünk" – írta.

 

http://nol.hu/belfold/testepito-nagyur-a-semmibol-1626521

 

Egy perc alatt kicsinálta bukott polgármesterét a Fidesz

 

Ha a barátaikkal így bánnak el, mire számíthatnak az ellenségeik?  - ez a kérdés jutott eszünkbe Székyné Sztrémi Melinda volt fideszes salgótarjáni polgármester vártlanul gyors felmentése kapcsán.

Az ötvenes éveiben járó, az elmúlt években Klik-vezetőként dolgozó asszony péntek délután a következő posztot osztotta meg saját Facebook-oldalán: „Három diplomával, 35 év közalkalmazotti/közszolgálati jogviszonnyal munkát keresek." Úgy tudjuk, szabadságáról rendelték fel az Emmihez - erre utal, hogy az előző napokban még önfeledt nyaralásáról tett fel képeket a közösségi oldalán –, s közölték vele, hogy indoklás nélkül felmentik. Más állást információink szerint nem ajánlottak neki, így nem volt mit elfogadnia vagy visszautasítania.

Két évvel ezelőtt, miután az MSZP-s Dóra Ottót választották meg városvezetőnek, három embert is elmozdítottak addigi helyéről, hogy a korábbi fideszes polgármester, Székyné lehessen a Klik tankerületi igazgatója. Ebbe a székbe annak ellenére ülhetett be, hogy akkor nem volt se pedagógus-, se közigazgatási szakvizsgája. Mostani posztjára most az egyik „elmozdított", az a Simon Tibor kerül, akit anno felfelé buktattak Székyné kedvéért, s a központban a köznevelés-irányítási főosztály vezetését bízták rá.

http://nol.hu/belfold/egy-perc-alatt-kicsinalta-bukott-polgarmesteret-a-fidesz-1626541

 

Már a színházakban is tisztogatnak a török puccs után

 

Az összeesküvők finanszírozói ellen indít támadást Recep Tayyip Erdogan államfő, miközben színészeket is sorra rúgnak ki.

 

http://nol.hu/kulfold/mar-a-szinhazakban-is-tisztogatnak-a-torok-puccs-utan-1626535

 

Menekültek: Iványiék a támogatás új módját keresik

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség segítő munkája egyre több nehézségbe ütközik a magyar-szerb határon. A hatóságok józan ésszel alig felfogható kifogásokkal jönnek elő, ezért Iványi Gáborék most az adományokon túl ötleteket is kérnek. Az alábbiakban közöljük a MET felhívását.

 

http://nepszava.hu/cikk/1102156-menekultek-ivanyiek-a-tamogatas-uj-modjat-keresik

Bayer ZsoltTegnap

Álláspont-. Európa visszavágyik a múltba, életének egy másik, korábbi szakaszába, amikor otthon volt

Mi vagyunk Európa, mi vagyunk az ipari forradalom is, mi űztük el földjükről a parasztokat Angliában, mi tettük őket földönfutókká, mi zártuk őket dologházba, mi kötöttük fel őket, és mi becézgetjük mindezt eredeti tőkefelhalmozásnak; miénk a gőzgép, és Fonó Jenny is a miénk, meg a géprombolók is mi vagyunk; és Arisztotelész, Platón, Szophoklész és Aeneas, mi vagyunk Dante útja, Boccaccio örök pajzánsága, mi vagyunk a reneszánsz, de a Minnesängerek és trubadúrok áhítata is mi vagyunk, bennünk zeng Walter von der Vogelweide dala, Balassi minden vitézi éneke, mi vagyunk Szent Ágoston és Szent Tamás, nekünk van hét istenérvünk, mi vagyunk az Assisi Szent, és mi szelídítjük meg a gubbiói farkast; mi vagyunk Rotterdami Erasmus és Spinoza, mi vagyunk a barokk és Pázmány Péter, mi vagyunk a rettenetes jakobinusok, de mi vagyunk a rettenetes zseni, Rousseau is; és Voltaire és a Felvilágosodás, a romlás kezdete; mi vagyunk Marx, és Hegel is, mi állunk odafent a Varázshegyen, mi vagyunk a kommunizmus és a nácizmus, mi vagyunk a második világháború utáni jóléti társadalom, és a Fal is mi vagyunk, és a Fal innenső oldala is…
És még sok-sok minden.
Csak az nem vagyunk, ami most van, ami most készülődik.
És nem kell elhinnünk, hogy ami van, az valami fátum, és nincsen beleszólásunk. El ne higgyék, hogy a világunk már sohasem lehet olyan, mint volt. Mert ez rajtunk múlik. S hogy harc nélkül nem fog menni? Nem. De azért vagyunk európaiak, mert magunkban hordozzuk a thermopülai hősök örökségét. Hát akkor?

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/62772/Tegnap

Lovas IstvánAz EU-diktatúra

Brüsszelben az „új tagállamok” 2004-es csatlakozása óta diszkriminatív diktatúra épül ki a magállamok irányításával, de Berlin abszolutista döntnöki szerepével.

Magyar Hírlap

Aki eddig nem vette volna észre: Brüsszelben az „új tagállamok” 2004-es csatlakozása óta diszkriminatív diktatúra épül ki a magállamok irányításával, de Berlin abszolutista döntnöki szerepével. Ez a diktatúra immár leplezetlenül működik. Akiknek pedig ez nem tetszik, azoknak vagy marad a Brexit útja, vagy pedig – ha a diszkrimináltak köréhez tartoznak – az az ellenállás, amely minden diktatúrában élő elnyomottnak jogában áll

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/62766/Az_EUdiktatura

 

Nincs labor, nincs teszt a braziloknak?

Lipiczky Ágnes,

 

A riói WADA labort felfüggesztették - ezzel magyarázzák a brazil sportvezetők, hogy nem tesztelték a versenyzőiket az olimpia előtt egy hónappal.

Újabb doppinggal kapcsolatos információ látott napvilágot. A brit The Times pénteki számában érdekes cikket közölt, amely szerint a brazil sportolók az olimpiát megelőző egy hónapban nem estek át doppingvizsgálaton. A brit lap információt megerősítette a brazil minisztérium: július 1. és 24. között valóban nem tesztelték a versenyzőket, mivel ezen időszak alatt a riói WADA laboratórium fel volt függesztve.

Rob Koehler, a WADA igazgatója magyarázatot kért az üggyel kapcsolatban, véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a vizsgálatokat felfüggesztették ezen időszak alatt. Brazília a valaha volt legnagyobb csapatával, 465 sportolóval szerepel a riói játékokon.

http://mno.hu/rio2016/nincs-labor-nincs-teszt-a-braziloknak-1355374

 

Lendvai Ildikó Ál-Orbán jár köztünk

Vigyázat! Egy ál-Orbán jár közöttünk! Valaki a miniszterelnöknek adja ki magát, és össze-vissza ígérget mindenfelé. Csakis így lehet. Azt ugyanis nem tudom elképzelni, hogy a valódi Orbán Viktor egy éve járná az országot, és minden nagyobb városban sokmilliárdos építkezést ígérne, ipari parktól kórház- és iskolafelújításig, útépítéstől uszodáig, ami csak eszébe jut. Összesen több, mint ezer milliárdot - persze fedezet nélkül. Kizárt, hogy az igazi kormányfő ennyire blamálja magát.

http://nepszava.hu/cikk/1102083-al-orban-jar-koztunk

 

Kiállítás az Orbán család vagyonosodásáról

 

Vándorkiállításon mutatja be az Orbán család vagyonosodását az Együtt.

Az ellenzéki párt szerint a miniszterelnök családjának több mint 200 milliárd forintja van, a pénzt pedig strómanok kezelik – többek között Mészáros Lőrinc, Garancsi István és a Tiborcz család. A tárlatot először Pécsett láthatják az érdeklődők.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/kiallitas-az-orban-csalad-vagyonosodasarol-1355140

 

A kopaszok miatt kilép a Liget-projekt mögül

Kilép a Liget-projekt mögül György Péter a kopaszok miatt – írja a Magyar Narancs.

Az ELTE tanára már egy éve Baán László tanácsadója, ezért fizettek is neki, de a pontos összeget nem tudni. György Péter szerint a kriminálisan viselkedő csoportok tűrhetetlenül léptek fel a tüntetőkkel szemben. Hozzátette: ha a kopaszok maradnak, nem kíván tovább részt venni a Liget-projektben.

 

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-kopaszok-miatt-kilep-a-liget-projekt-mogul-1355324

 

Az igazságipar

R. Kiss Kornélia, Magyar Nemzet

Magyarországon a fekete humor az utcán hever. Le sem kell hajolni érte, felröppen magától, és egyenesen az orrunkra száll. Mi pedig megbűvölve bámuljuk, amíg szemtengelyferdülést nem kapunk. Örkény István is biztos jót derülne, ha hallaná, hogy Gyurcsány Ferenc egykori titokminisztere lett a kiadója Oriana Fallaci utolsó könyveinek, melyekben a legendás olasz újságíró nekiesik az európai terjeszkedést folytató iszlámnak.

A könyvkiadót Művelt Népnek hívják. Ha ez még nem volna elég, a kiadó a Fallaci-könyveket „illiberális, inkorrekt, igaz” felcímmel reklámozza. Ami nem csak azért vicces, mert a sokat vitatott „illiberális” kifejezést Orbán Viktor hozta be a közbeszédbe mint saját politikájának fő irányjelzőjét. Hanem azért is, mert Fallaci korántsem valami klassz és előremutató dolgot ért az illiberalizmus alatt, és ezt véletlenül le is írja, amikor a baloldalról beszél, amely szerinte „az iszlámhoz hasonlóan rabszolgává teszi a saját híveit, megfélemlíti őket, akkor is ostobává teszi őket, ha amúgy értelmesek lennének. […] Az iszlámhoz hasonlóan tehát illiberális. Tekintélyelvű, totalitárius, még akkor is, ha elfogadja a demokrácia játékszabályait.” Örkény ujjong.

http://mno.hu/velemeny/az-igazsagipar-1355232

Felmentették a FIFA elnökét

Infantino a korrupciós botrányaiba nagy nehezen belebukott svájci Sepp Blattert követte a FIFA élén, a botrány után neki kellett volna a megvesztegethetetlenséget képviselnie a szervezetben, de heteken belül elkezdtek sötét ügyeket emlegetni vele kapcsolatban. A mostani döntéssel azonban tisztázni tudta magát Infantino, így elképzelhető, hogy évtizedek után először nem bűnöző vezeti a nemzetközi futballszövetséget. (Reuters)

 

http://444.hu/2016/08/05/felmentettek-a-fifa-elnoket

Kíméletlen diktatúra épül a levert puccs után Törökországban

"Lyukakba fogjuk dugni őket, hogy többé ne lássák Isten napfényét, amíg csak lélegeznek. Soha többet nem fognak emberi hangot hallani. Halálért könyörögnek majd”

- ezt Nihat Zeybecki, török gazdasági miniszter nyilatkozta hétfőn, miután a helyi hatóságok elfogták a Recep Tayyip Erdogan török elnök elleni merénylettel vádolt 11 kommandóst Marmaris városában.

Egy mondatban aligha lehet pontosabban összesűríteni a jelenlegi hangulatot a Boszporusz-híd túloldalán, ahol 20 nap alatt tízezreket vetettek börtönbe és nyilvánítottak árulóvá, sorozatos kínzásokról érkeznek hírek, és folyamatos a tisztogatás a köz- és magánszférában. Annyi a fogva tartott, hogy sportközpontok és istállók működnek már ideiglenes fegyházként.

A kormány üldöz mindenkit, aki csak hangot mer emelni a megtorlások ellen és halálbüntetéssel fenyegeti az árulókat. Erdogan idáig is autoriter államot épített, de most új szintre lépett: ma már csak velük vagy ellenük lehetsz Törökországban.

http://444.hu/2016/08/05/kimeletlen-diktatura-epul-a-levert-puccs-utan-torokorszagban

A párizsi merénylők szociális támogatásból éltek, miközben a terrortámadást tervezték

Belga pénzügyi nyomozók arra jutottak, hogy a tavalyi párizsi és brüsszeli terrortámadások gyanúsítottjainak egy része szociális támogatásokat vett fel, egészen a támadás előtti utolsó időszakig - írja a Wall Street Journal.

A merénylők közül legalább öten a belga szociális rendszerből kapott juttatásokból tartották fenn magukat. Összesen több mint 50 ezer eurót vettek fel.

Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi merényletek utolsó élő elkövetője még három héttel a terrortámadás előtt is felvette a szociális támogatást. Összesen 19 ezer eurót kapott. Ekkor már vezetője és résztulajdonosa volt egy bárnak, ez alapján már nem is kaphatott volna támogatást.

http://444.hu/2016/08/05/a-parizsi-merenylok-szocialis-tamogatasbol-eltek-mikozben-a-terrortamadast-terveztek

A Fidesz-szavazók közel negyede szerint azért van ilyen kevés női politikus, mert nem alkalmasak rá

A magyar politikus nők társadalmi megítéléséről készített közvélemény-kutatást az Integrity Lab (a Závecz Research segítségével, telefonos módszerrel). Főleg arra a kérdésre keresik a választ, hogy lehet, hogy a magyar parlamentben csak 10 százalék a nők aránya, ami a legalacsonyabb az egész EU-ban?

Azért, mert a (magyar) nők nem alkalmasak arra, hogy politikusok legyenek?

Az jön ki, hogy igen, még a gyurcsányista DK-sok is kétszer annyian követelik a női miniszterelnök-jelöltet. (!!!) Már ha egyáltalán egy ekkora szavazói rétegben értelmezhető a minta egy 1000 fő telefonos megkérdezésén alapuló felmérés, ami kétséges.

A baloldali szavazókon belül érdekes módon főleg a falusi, legfeljebb általános iskolát végzett, hatvannál idősebb csoport gondolja azt, hogy mindenképpen női miniszterelnök-jelöltre lenne szükség, a budapestiek és a diplomások már ambivalensebben viszonyulnak ehhez (igaz, a képzettebbek-városibbak körében alacsonyabb azok aránya, akik kétségbe vonják a nők politikai alkalmasságát).

http://444.hu/2016/08/05/a-fidesz-szavazok-kozel-negyede-szerint-azert-van-ilyen-keves-noi-politikus-mert-nem-alkalmasak-ra

Csúcsra pörgetik a riogatást a "közmédiában"

 

Európának középtávon be kell rendezkednie a fokozott biztonsági fenyegetettségre és az ehhez való alkalmazkodásra – állította Horváth József "biztonságpolitikai szakértő" az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Horváth József közölte, az utóbbi hetek, hónapok eseményei azt mutatják, hogy minden állami vagy nagyobb közönséget vonzó rendezvényt "egyfajta potenciális célpontként kell kezelnünk" a terrorfenyegetettség szempontjából.

 

http://propeller.hu/itthon/3234313-csucsra-porgetik-riogatast-kozmediaban#v1663027

 

Nem árulta el Szijjártó minisztériuma, mire költ egymilliárdot

 

Sikerrel pályázott a külügyminisztérium ötvenhatos programok rendezésére: egymilliárdot kapott a tárca Schmidt Mária bizottságától. Azt nem árulják el, hogy pontosan mire költik a pénzt.

A Sziget Kft. korábban 300 millió forintot nyert az 1956-os emlékév alkalmából kiírt pályázatokon, a Koltay Gábor vezette Esztrád Színház 100 milliót. Akad még néhány tízmilliós tétel, de a legtöbb jelentkező kénytelen volt beérni jóval kisebb támogatással, általában pár millióval. Vagy még annál is kevesebbel. Kovács Attila kutatónak például 242 ezer forintból kellene feldolgoznia az ’56-os menekültek számára Szlovéniában létesített menekülttáborok és befogadóközpontok történetét.

A minisztérium a Népszabadság megkeresésére csak az Emlékbizottság honlapján is elérhető pályázati kiírás linkjét küldte el, majd a megismételt kérdésre azt válaszolták, hogy ha annyira kíváncsiak az újságírók, akkoradjanak be közérdekű adatigénylést, amire 15 napon belül válaszolnak.

 

http://nol.hu/belfold/szijjartoek-nagyon-titkoljak-mire-koltik-az-emlekezetes-egymilliardot-1626411

Brüsszel a hibás: bejött a Fidesznek a menekültpara

 

Általános a félelem Magyarországon a menekültválságtól, az emberek kétharmada attól tart, hogy a probléma számára, a családja számára is közvetlen veszélyt jelent – derül ki az Index közvélemény-kutatásából. A menekültválságért a kormánypropagandának megfelelően a többség az Európai Uniót okolja, így nem meglepő, hogy valós esélye van a kvótanépszavazás sikerének.

Tuti, hogy nyernek a nemek, és akár még az érvényességi küszöb is megleheta kvótanépszavazáson – de vajon miért? Kicsit megkapargattuk, hogy mi van a viszonylag magas szavazási kedv hátterében, és az eredmény elég egyértelmű: a Fidesz világmagyarázata hatékonyan ment át a magyar közvéleménybe, a többségnek hasonló a képe a menekültválságról, az EU-ról és a kettő kapcsolatáról, mint amit a kormány hangoztat.

 

http://index.hu/belfold/2016/08/05/brusszel_a_hibas_bejott_a_fidesznek_a_menekultpara/

Nem találnak munkásokat Csányi vágóhídjára

 

Senki nem akar dolgozni a mohácsi vágóhídon. Hiába próbálják ingyen lakhatással, 20-40 százalékkal magasabb fizetéssel csábítani a munkaerőt Csányi Sándor érdekeltségéhez, így is hiányzik 120 ember, írta a Népszabadság.

Ezzel párhuzamosan gyakorlatilag leáll a Pick Szeged Zrt. szegedi vágóhídja és a pécsi darabolóüzem. A cég közölte is a szegedi és a pécsi egységben dolgozókkal, hogy számítanak rájuk Mohácson, ők viszont nem szívesen mozdulnak.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/08/05/nem_talalnak_munkasokat_csanyi_vagohidjara/

Egy év alatt eltűnt a devizatartalékunk harmada

 

Fél év alatt 5,5 milliárd euróval csökkent a devizatartalékunk, 12 hónap alatt már több mint 10 milliárd euróval (3100 milliárd forinttal) kevesebbet tartanak Matolcsyék, írja az MTI a jegybankra hivatkozva.

Maradt még kicsit több mint 24,5 milliárd euró. Az MNB a devizatartalék ilyen ütemű elköltésére azt az indokot hozta, hogy az éven belül lejáró külső adóssághoz viszonyítva határozzák meg jellemzően a devizatartalék optimális szintjét, és addig fogják még hagyni apadni a tartalékainkat, amíg idáig el nem jutnak.

Júliusban 228 millió euróval csökkent a devizatartalék, a második negyedévben pedig 2,77 milliárddal. Egyébként nagyjából a válság óta nem volt ilyen kevés tartalékunk

 

http://index.hu/gazdasag/2016/08/05/megint_kevesebb_lett_a_devizatartalekunk/

 

ÖNGYŰLÖLKÖDŐK

 

Néző László Magyar Idők

Az utóbbi időkben egyre többen kérdezik, miért foglalkozunk mi még mindig a baloldal viselt dolgaival, miért írunk például Gyurcsány Ferencről vagy éppen a szocialista párt ügyeletes semmitmondásairól. Kit érdekel, hogy ezek a semmibe vesző tekintetű, többszörösen bukott politikusok mit mondanak, gondolnak, tesznek?

Ráadásul, állítják kritikusaink, minden róluk szóló írással azt jelezzük óhatatlanul is, hogy ezek az emberek, pártok valamilyen fontossággal bírnak, holott nem. A szemrehányásoknak lényegében igazuk van, valóban tökéletesen érdektelenek az önmeghatározásuk szerint baloldalinak nevezett pártok és személyiségek ügyes-bajos dolgai. Ha a magyarországi politika baloldali térfelét (inkább tértizedét) nézzük, mintha egy eleve torz tükör szétszórt szilánkjait bámulnánk. Az eredeti kép sem volt túl kedvező, most azonban egyenesen tragikus. Vagy komikus. Kinek-kinek ízlése szerint.

http://magyaridok.hu/ahelyzet/ongyulolkodok-893887/

 

KÓSA LAJOS: POLITIKAI HABVERÉS A JOBBIK KEZDEMÉNYEZÉSE

RENDKÍVÜLI ÜLÉSEN MÓDOSÍTANÁ A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNYT AZ ELLENZÉKI PÁRT

 

Losonczi Kata Magyar Idők

Rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi a Jobbik. Az ellenzéki párt azt szeretné elérni, hogy szavazhassanak levélben azok a külföldön dolgozó magyar állampolgárok is, akiknek itthon van bejelentett lakcímük. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője lapunknak elmondta: komolytalan és politikai habverés az ellenzéki kezdeményezés. Hollik István KDNP-s képviselő arról beszélt, hogy az Európai Unió kényszer-betelepítést akar, a baloldal pedig arra készül, hogy végrehajtsa azt.

 

http://magyaridok.hu/belfold/kosa-lajos-politikai-habveres-jobbik-kezdemenyezese-893200/

 

Az egész ország tud a fideszes Voldemortról, de a NAV elnöke még izgulni akar

 

Állítása szerint nem volt tudomása az adóhatóság vezetőjének, Tállai András fideszes államtitkárnak arról az ügyről, amelyben az általa irányított Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint egy éve nyomozott adócsalás és uniós pályázati csalás gyanúja miatt.

Pedig a pályázók ügyében állítólag közbenjáró Mengyi Roland – aki a vallomások szerint tízmillió forintos „alkotmányos költséget" követelt, és Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát –, szintén fideszes képviselő. Tállai azt mondta: a minisztériumi sajtóösszefoglalóból értesült az ügyről, és miután a lapszemlét látta, lement és vett magának egy 168 Órát, hogy elolvassa a teljes cikket. Kérdésünkre Tállai azt is elmondta, hogy már kért tájékoztatást az ügyről a NAV bűnügyekért felelős helyettes államtitkártól,

a részletekről viszont még nem tudott beszámolni, mert csak ma „vagy valamikor a közeljövőben" kap információkat.

 

http://nol.hu/belfold/az-egesz-orszag-tud-a-fideszes-voldemortrol-de-a-nav-elnoke-meg-izgulni-akar-1626415

 

Nem nyomoznak Laborcék ellen

 

Megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal és a Political Capital cég közötti 2009-es megbízási szerződések ügyében – tudatta pénteki közleményében a főügyészség.

Az ügyben Tényi István tett feljelentés még tavaly december 22-én. Aznap, amikor kormányhoz közelállónak tartott internetes portál, a Pesti Srácok a Belügyminisztériumnak benyújtott közadatigénylésére kapott válaszok alapján megírta, hogy 2010 előtt a Political Capital (PC) elemző és tanácsadó cég számos tanácsadói szerződést kötött a szocialista-szabad demokrata kormány intézményeivel, köztük a titkosszolgálattal.

Az akkor Laborc Sándor vezette Nemzetbiztonsági Hivatal 2009-ben 190 milliós megbízást adott a PC-nek, a magyarországi szélsőjobb internetes megjelenéséről készít elemzésekre. Akkor a még Gyurcsány Ferenc többségét bíró parlamenti eseti bizottság a témával foglalkozó jelentésében elfogadta a munkát, igaz, a döntésből az is kiderült, hogy az úgynevezett „kiszervezett feladatokat" maga az NBH is el tudta volna végezni.

http://nol.hu/belfold/nem-nyomoznak-laborcek-ellen-1626485

 

Kiborult a doppingbotrány miatt a magyar kajak-kenusok alelnöke, elhagyja a szövetséget

 

Felfüggeszti tisztségét és távol marad az olimpiától Kadler Gusztáv, a kajak-kenu szövetség alelnöke.

A  Baráth Etele elnöknek írt levelében Kadler Gusztáv úgy fogalmaz: „Nagyon fontos számomra a tiszta sport, ugyanakkor a sportvezetőknek is tisztességesen kell eljárni. Az a módszer, amely a két sportoló olimpiai csapatból való kizárásához vezetett, számomra teljesen elfogadhatatlan. Ez az ügy nemcsak az érintett sportolóknak a szégyene, hanem azoknak a sportvezetőknek is, akik előkészítették azt.”

Elfogadja azt a döntést, hogy az atipikus mintát produkáló két versenyző, Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett másokat visznek Rióba, ám „a hozzá vezető utat mélységesen” elítéli. Úgy véli, a vezetőkben érzékelhető feszültség nem ragadhat át a versenyzőkre

 

http://nol.hu/sport/kiborult-a-doppingbotrany-miatt-a-magyar-kajak-kenusok-alelnoke-elhagyja-a-szovetseget-1626481

 

A Közel-Kelet már a harmadik világháború hadszíntere – Bese Hozat, a KCK társelnöke

És akkor volt az a pont, amikor az út úgy indult el felfelé, mintha egy elfuserált és túlságosan meredekre épített autófeljárón kellene továbbmenni. Pillanatok alatt fogyott el a sebesség és már abban sem voltam egészen biztos, hogy egyesben felmegy a retro Nissan pickup. A Kandil völgy déli bejárata volt ez, az első PKK-s ellenőrző pontot már magunk mögött hagytuk, néhány kilométerrel korábban. Négyen álltak az út mellett az árnyékban, a szokásos Kalasnyikovokkal a vállukon, terepzöld bőnadrágos egyenruhában, virágos kendőkkel a vállukon. A sofőr, aki korán reggel a Szulejmanijában a szállodába jött értem bemondta, amit ilyenkor be kell mondani és a fiúk csak biccentettek – mehettünk tovább a Kandil felé. Kakuk György riportja.

 

https://atlatszo.hu/2016/08/05/a-kozel-kelet-mar-a-harmadik-vilaghaboru-hadszintere-bese-hozat-a-kck-tarselnoke/

 

Az OTP állítólag megvenné a Paks 2-t hitelező orosz bank leányát

 

Az OTP megvásárolná az orosz Vnyesekonombank (VER) ukrajnai leánybankját, a Prominvesztbankot – értesült a Kommerszant. A Paks 2 államközi hitele mögött álló orosz bank a hírek szerint nagyon meggyengült, ezért feltehetően jól jönne neki az ukrán leányért fizetett vételár, amely esetleg közvetve a paksi bővítés finanszírozására is pozitív hatással lehetne.

 

http://hvg.hu/kkv/20160804_otp_bank_ukrajna

 

LMP: Hallgassák meg a Mengyi Roland ügyében készült hanganyagokat!

 

Voldemort-gate: Hadházy Ákos LMP-társelnök bejelentése szerint társelnöktársa, Szél Bernadett a nemzetbiztonsági bizottság elé vinné a Mengyi-ügyet. Hadházy Ákos szerint Magyarországon egy „polip” lopja el az uniós pénzeket, amelynek három karja van. A fideszes képviselő szerint a korrupciós ügyben csak visszaéltek a nevével.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160805_lmp_hallgassak_meg_a_mengyi_roland_ugyeben_keszult_hanganyagokat

 

Török puccs: az USA egyelőre nem adja ki Gülent

 

Az amerikai hatóságokat nem győzték meg a törökök által eléjük tárt bizonyítékok, így egyelőre nem adják ki Fethullah Gülent Törökországnak – írja a Wall Street Journal. Törökország szerint a kormánypárt korábbi szövetségese, Fethullah Gülen Amerikában száműzetésben élő török imám állt a júliusi puccskísérlet mögött, ezért követelik kiadatását.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160805_torok_puccs_az_usa_egyelore_nem_adja_ki_gulent

Trumpot a felesége, Clintont 400 millió dollár miatt támadják

 

Továbbra is a másik lejáratása és a vádaskodás uralja az amerikai elnökválasztási kampányt. Lehet, hogy bevándorlást hevesen ellenző Donald Trump szlovén származású felesége maga is illegálisan tartózkodik az országban, miközben a republikánusok azzal támadják a másik oldalt, hogy 400 millió dolláros váltságdíjat fizettek Iránnak. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a demokrata konvenció után megugrott Hillary Clinton támogatottsága.

 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160805-amerikai-elnokvalasztas-melania-trump-bevandorlas-400-millio-iran.html

Gyámság alá kerülhet Karácsony Gergely

 

Ha a következő hónapokban sem sikerül jegyzőt találnia a XIV. kerületnek, akkor a budapesti kormányhivatal vezetője nevezheti ki az új törvényességi felügyelőt. Ez a lépés jelentősen korlátozná a Karácsony Gergely által vezetett Zugló mozgásterét. A Párbeszéd Magyarországért által vezetett Zuglóban sorra távoznak a hivatali dolgozók, miközben egyre többen érkeznek a párt holdudvarából.

 

http://www.origo.hu/itthon/20160804-karacsony-gergely-zuglo-jegyzo-torveny.html

Jeszenszky Géza Mi az igazság? Valójában ezért érkeznek milliók Afrika és Ázsia felől

Minden szegény országban, ahol a természeti erőforrásokat és a segélyeket egy szűk vezető csoport monopolizálja, hiányzik a demokrácia táptalaja. Sokan azt hitték, hogy a demokráciában mindenki azt teszi, amit akar, szabad a rablás. Hibáztassuk ezért „a demokráciára éretlen” arabokat? Nem, a felelősségben osztozik a megdöntött katonai diktatúra, a megelőző gyarmati uralom, és a még korábbi korrupt török fennhatóság. A demokrácia alapvető feltételei, mint a szabad sajtó, jó alkotmány, jó törvények, többpártrendszer, tiszta választások még nem garantálják a népuralmat. Ahhoz műveltség, társadalmi igazságosság, bizonyos jólét és tisztességes vezetők kellenek. Ez így volt az ókori Athénban, ezért válhatott 1945 után Németország és Japán demokráciává. Ezért törékeny a demokrácia nálunk és szomszédságunkban.

 

http://valasz.hu/publi/mi-az-igazsag-valojaban-ezert-erkeznek-milliok-afrika-es-azsia-felol-119781

 

Berlinben felgyújtották Merkel párttársának kampánybuszát

 

thelocal.de cikke szerint csütörtök este felgyújtották a kereszténydemokrata Thilo-Harry Wollenschlaeger kapánybuszát Berlin Spandau kerületében. A busz kiégett, mellette egy daru és egy személyautó is kigyulladt, személyi sérülés viszont nem történt.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz, a gyújtogató motivációi nem ismertek, de a párt szóvivője politikai okokat említett, korábban plakátjaikat tépték le. Wollenschlaeger a szeptemberi önkormányzati választásokon indul.

http://24.hu/kulfold/2016/08/05/berlinben-felgyujtottak-merkel-parttarsanak-kampanybuszat/

A saríát támogatja a Trump által bírált ügyvéd

A pakisztáni származású férfi szerint az amerikai alkotmányt is felülírja az iszlám törvénykezés.

A republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot élesen bíráló Khizr Khan korábban arról értekezett, hogy az amerikai alkotmányt felülírja a saría, az iszlám törvénykezés – közölte a jobboldali Breitbart News hírportál.

A cikk szerint a pakisztáni gyökerű amerikai ügyvéd, aki a múlt héten a demokraták philadelphiai konvencióján mondott beszédet, és a 2004-ben Irakban meghalt – az amerikai hadsereg hősi halottjaként számon tartott – fiára hivatkozva támadta Donald Trumpot, napok óta az amerikai közfigyelem homlokterében van. Az Észak-Karolinában élő jogász a philadelphiai pártgyűlés végeztével Washingtonba érkezett, s folyamatos szereplője az amerikai televíziós csatornáknak, ahol folyamatosan vádbeszédeket tart a republikánus elnökjelölt, Donald Trump ellen.

A Breitbart News most előhalászta Khan egyik korábbi írását, amelyben a jogász amellett érvelt, hogy az alkotmányt "mindig alá kell rendelni a saríának". A Clinton-kampánycsapat és az amerikai liberális sajtó által csak "pakisztáni amerikaiként" bemutatott Khizr Khan a saría törvénykezés doktrínájának szakértője. Szakértőként 1983-ban dicsérő szemlét írt egy könyvről, amely egy Kuvaitban az Emberi jogok az iszlámban címmel tartott konferencia előadásait tartalmazta. Khan külön kiemelte a konferencia fő szónokának, Allah K. Brohinak a beszédét. Brohi iszlamista jogász és az akkori pakisztáni diktátor, Zia ul-Hak tábornok egyik legszorosabb tanácsadója és minisztere is volt. Zia ul-Hakot a tálibok szélsőséges mozgalmának "atyjaként" is számon tartják.

http://hvg.hu/vilag/20160804_Saria_Khizr_Khan_Trump_republikanusok_iszlam#rs

Kibelezték és lefejezték a meleg szír menekültet Isztambulban

Mohamed Viszam Szankari egy éve menekült el Szíriából Törökországba. A férfiről hamar kiderült, hogy meleg, és ettől kezdve folyamatos fenyegetettségben élt Isztambulban. Néhány hónapja már elrabolták, autóval egy erdőbe cipelték, ahol megverték és többen megerőszakolták.

Július 23-án tűnt el örökre. Holttestét csak a ruhája alapján tudták azonosítani az ismerősei, mert a testét felismerhetetlenségig eltorzították. Késekkel vagdosták szét, olyan erővel, hogy két penge bele is törött a csontjaiba. Kibelezték, a fejét pedig levágták.

A férfi hiába próbált Európába jutni, nem sikerült kimenekülnie Törökországból.

http://444.hu/2016/08/05/kibeleztek-es-lefejeztek-a-meleg-szir-menekultet-isztambulban

Demszky Gábor Budapest Orbán lábainál

 

Orbán Viktor számára a koronaékszer Budapest, a régóta vágyott lakóhely pedig a királyi Vár. 2002-ben hajszálon múlott, hogy a teljhatalommal együtt nem sikerült megkaparintania. Pontosabban a főváros szavazta őt le és ki a hatalomból. 32 budapesti választási körzetből 28-ban az ellenzék győzött. 2006-ban ez megismétlődött. Orbán ezt nem felejtette el.

Főpolgármesterként láthattam, mennyire fontos volt néki a Sándor-palota. A miniszterelnök családja a Várba készülődve az apró részletekkel is szívesen bíbelődött. A jövőbeli rezidenciának szánt palota nyíltan a család számára készült. A lakberendező közvetlenül a miniszterelnöktől és Lévai Anikótól kapta az utasításokat. A drapériák és a függönyök, a fürdőszobák színvilága és még a tükrök mérete is a kívánságaikat követte. A királyi ábránd szertefoszlott. Már az abszolút hatalom előszobájában voltak, de a koronaékszer legszebb gyémántja nem lett az övék.

Ma már nyugodtan alhatnak. Mértékadó alkotmányjogászok szerint a jelenlegi kurzus alkotmányos úton, a hatályos választójogi törvény betartása mellett leválthatatlan. 2002 nem fog megismétlődni. O. V. és L. A. Várba költözését a főváros közönsége sem fogja megakadályozni. Hacsak nem következik be mindent felülíró fordulat.

 

http://nol.hu/velemeny/budapest-orban-labainal-1626393

Felpofoztak egy olasz lányt Debrecenben, mert azt hitték, hogy menekült!

 

Az alábbi Facebook-bejegyzés tanulsága szerint péntek este egy debreceni szórakozóhelyen megtámadtak egy fiatal olasz sötét bőrű nőt. Miközben barátaival beszélgetett, egy magyar férfi odalépett hozzájuk és minden előzetes indok nélkül felpofozta. A lány szintén olasz, viszont világosabb bőrű barátai szerencsére a védelmére keltek, és elzavarták a támadót, de azóta sem tudnak mit kezdeni a történtekkel.

A lány jelenleg önkéntesként tartózkodik Debrecenben, így semmilyen szempontból sem illegális, de még csak nem is bevándorló, hiszen Olaszország az Európai Unió tagállama, az EU-n belül pedig nincs migráció, hanem szabad munkaerő-áramlás működik. Egy rasszistának persze tök mindegy: neki az a lényeg, hogy kinek milyen a bőre színe!

http://4024.hu/2015/08/02/felpofoztak-egy-olasz-lanyt-debrecenben-mert-azt-hittek-hogy-menekult/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.