2016, augusztus 3 - 08:01 Sajtószemle

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatta el a július 14-én elhunyt írót. A szertartás Dés László szaxofonfutamaival kezdődött és Janis Joplinnal ért véget. Pályatársak, barátok, tisztelők, politikusok is búcsúztatták Esterházy Pétert.

http://hvg.hu/kultura/20160802_esterhazy_peter_temetes

 

Várszegi Asztrik: „Esterházy nemcsak a vér, hanem a lélek és a szellem arisztokratája is volt”

Esterházy Péter olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillag, emelkedő üstökös volt, akit „nem lehet és nem is szabad befogni” – hangsúlyozta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Kossuth-díjas író gyászmiséjén kedden a Veszprém megyei Gannán, a család hagyományos temetkezési helyén.

„Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát. Játékos szelleme, gazdag lelke szétfeszítette megszokott szavainkat” – fogalmazott Várszegi Asztrik, aki szerint Esterházy Péter szavai egyszerre szóltak a teremtő Isten gazdagságáról, az ember életéről, sorsáról, élvezeteiről és fájdalmáról.

„Írása egyszerre volt briliáns irodalom és egy nemzet nyelvének megdicsőülése” – jelentette ki. Hozzáfűzte: Esterházy Péter „nemcsak a vér, hanem a lélek és a szellem arisztokratája is volt”.

http://valasz.hu/itthon/varszegi-asztrik-esterhazy-nemcsak-a-ver-hanem-a-lelek-es-a-szellem-arisztokrataja-is-volt-119776

GYŰLÖLKÖDÉS, DROGOK, ERŐSZAK – EGY ANYUKA MEGDÖBBENTŐ LEVELE AZ ÉLSPORT VILÁGÁRÓL

 

Ha edzésre kezd járni a gyereked, akkor eleinte talán nem áll össze a fejedben a kép, hogy amikor az oktatója azt mondja, „meg kell edződnie a gyereknek”, akkor nem kizárólag a fizikuma erősítéséről beszél. Hanem támogatott megalázásokról, az öltözőben történő atrocitásokról, és aljas, veszélyes hátbatámadásokról. Persze nem mindenhol és nem mindenkivel ez a helyzet. De egy olvasónk elkeseredett leveléből az derül ki, hogy velük ez történt. Szofi írása bő évtizednyi negatív tapasztalatairól és a sportvilágban uralkodó felháborító körülményekről szól. És tényleg megdöbbentő.

 

http://wmn.hu/2016/08/02/gyulolkodes-drogok-eroszak-egy-anyuka-megdobbento-levele-az-elsport-vilagarol

 

Plakátrongálás: a Fidesz szerint jogellenes, a bíróságnak más a véleménye

 

Nem fogadjuk el az embertelenséget, nem fogadjuk el Orbán Viktor Európa-ellenes politikáját –  üzente Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, aki hétfőn jelentette be pártja új akcióját. Vagyis: átragasztják a saját hirdetéseikkel a kormány kvótanépszavazásra mozgósító plakátjait. „A menedékkérő nem ellenség. Ne szavazz Európa ellen" – ezzel a szöveggel írnák felül a hivatalos propagandaszöveget.

A népszavazásról tartott hétfői sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kijelentette, hogy a kampányplakátok letépése, leragasztása jogellenes magatartás, felelős politikus erre senkit sem biztathat. Szerinte különben a baloldal mindent megtesz a népszavazás ellehetetlenítéséért, és továbbra sem adja fel bevándorláspárti álláspontját.

Ez utóbbi felvetése hitvitának tűnik, bírósági ítélet szól viszont arról, hogy a plakátok letépése nem feltétlenül számít jogsértésnek. Egy tavalyi verdikt szerint a plakátrongálás bizonyos esetekben a véleménynyilvánítás szabadságának része lehet, amikor aktivisták szintén idegengyűlöletre uszító feliratokat téptek le. 

http://nol.hu/belfold/plakatrongalas-a-fidesz-szerint-jogellenes-a-birosagnak-mas-a-velemenye-1626113

 

Rendőröket küldtek Iványi Gábor egyházának a templomához

 

Iványi Gábor nehezményezi, hogy a hatóságok az ő tudta nélkül küldték ki a rendőröket, akik a múlt heti franciaországi terrorra hivatkoztak. Iványi szerint inkább azon kellene munkálkodni, hogy közösségük visszakapja egyházi státuszát.    

 

http://nol.hu/belfold/rendoroket-kuldtek-ivanyi-gabor-egyhazanak-a-templomahoz-1626089

 

Bell: Az Egyesült Államok büszkén kiáll roma fivérei és nővérei mellett

 

Az orosz diplomácia távol maradt, az amerikai nagykövet viszont beszédet is mondott Csepelen, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján.

 

http://nol.hu/belfold/bell-az-egyesult-allamok-buszken-kiall-roma-fiverei-es-noverei-mellett-1626147

 

Hallgatnak a hatalmas esztergomi szégyenről, a valóság alig emészthető

Várhatóan egy hétig csak hideg élelmet tud biztosítani betegeinek az esztergomi Vaszary Kolos Kórház. Az intézmény ugyanis szerződést bontott az élelmezést eddig biztosító Hungast Zrt.-vel – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kedden.

A kórház egyik betegének rokona Hír TV-nek azt mondta: „ Több osztályról kaptam olyan információt, hogy ez a hideg élelem három csomag szendvics, vagyis reggel, délben, este ugyanaz. Ez azt jelenti, hogy azokat, akik pépes vagy egyéb táplálásra szorulnak, vagy gyerekek, ha a hozzátartozójuk nem hoz be enni, akkor egyszerűen nem tudják őket normálisan táplálni” A hozzátartozó úgy tudja, hogy „ a konyha üzemeltetője azért vonult ki, mert nem kapta meg a számláinak az ellenértékét”. Ezt a Hungast Zrt. megerősítette az RTL Klubnak. A kórház az elmúlt tíz hónapban 100 millió forint adósságot halmozott fel.  A cég hét után bontott szerződést.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ eddig nem válaszolt kérdéseinkre, szóban annyit fűztek hozzá: mindent elmondtak, amit az ügyről közölni kívántak. Így nem kaptunk választ arra, hogy mennyiben tartják elfogadható, elégséges kórházi szolgáltatásnak a szendvicsosztást, illetve miért nem találtak megoldást az ellátási űr kitöltésére.

 

http://nol.hu/belfold/hallgatnak-a-hatalmas-esztergomi-szegyenrol-a-valosag-alig-emesztheto-1626135

Büntetőeljárás indult a járdafestők ellen

Büntetőeljárást indított a rendőrség a Kétfarkú Kutya Párt járdaszépítő akciója miatt. A viccpárt tagjai az úthibákra szeretnék felhívni a figyelmet azzal, hogy a hibás járdákat színesre festik. A Dob utcában is ezt próbálták, mikor megérkeztek a rendőrök. A párt tagjai szerint azt mondták nekik, hogy elmehetnek. Ám végül a rendőrség rongálás vétsége miatt eljárást indított. A Helsinki bizottság szerint nem jogellenes, amit a párt tett.

 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/buntetoeljaras-indult-a-jardafestok-ellen

 

Lakner Zoltán A jelen tétje

 

Egyetlen népszavazás lesz idén Magyarországon. A kormányé. Hat év „nemzeti együttműködésének” tapasztalatai alapján nehéz szabadulni a feltételezéstől: a Nemzeti Választási Iroda mindent elkövetett, hogy az állami földeladások elleni tiltakozás esetében az érvényes aláírások száma a 200 ezres határ alatt maradjon.

Ugyanakkor, mondjuk egy évtizeddel ezelőtt az MSZP-nek meg se kottyant volna, hogy a szükséges aláírás-mennyiség többszörösét összegyűjtse. A fennálló politikai rezsimmel szemben szükséges is lett volna a túlgyűjtés, mert az erőpolitika csak az ellenerőből ért. Ha van. Amikor egyetlen párt ereje kevés, becsatornázhatók-e külső energiák? A szövetségpolitika dilemmái nem a jelöltállításnál kezdődnek, hanem jóval korábban. Megnyerhető-e a partnerpártok támogatása? Hoz vagy visz, ha igen? Vajon érdekükben áll egymást támogatni? Visszaadják a szívességet? Ha szövetkeznek, mindenkit be kell venni? Ha valaki kimarad, a senki földjére kerül? Rosszabb neki, ha ott van?

 

http://nol.hu/velemeny/a-jelen-tetje-1625995

 

Matolcsyékat nem aggasztja a sok hitel

 

Idén az első félévben több hitelt helyeztek ki a bankok, mint 2013 egészében. A jegybank szerint semmi baj, mert ez már egy egészséges szerkezet.

http://nol.hu/gazdasag/matolcsyekat-nem-aggasztja-a-sok-hitel-1626145

Portik vs. Rogán: tudni akarja valaki az igazságot?

 

Miután Portik Tamás bíróság előtt állította, hogy tízmillió forintnyi kenőpénzzel megvesztegette Rogán Antalt, több bejelentés érkezett a magyar ügyészségekre: hamis tanúzás miatt feljelentették a gyilkosság miatt elítélt olajos maffiózót, hivatali vesztegetés elfogadása miatt pedig a fideszes politikust is. Hiába a szokatlanul súlyos vád, egymástól függetlenül két magyar ügyészség döntött úgy, hogy nincs itt semmi, amit ki kellene nyomozni. Pedig ebben az ügyben nem lehet döntetlen. A jelenlegi patthelyzet körül egyre több az ellentmondásos és zavaros hatósági megállapítás, ezeket mutatjuk most be.

 

http://index.hu/belfold/2016/08/02/rogan_fougyeszseg_feljelentes_nyomozas/

 

Szijjártóék egyelőre nem látnak antidemokratikus folyamatokat a törököknél vagy az oroszoknál

Brüsszelben eltévedve az életünkért kell futni, velem megtörtént

Interjú Szíjártó Péterrel

·         A külügyminiszter a nyaralása előtt adott hosszú interjút az Indexnek.

·         A USA-val a politikai kapcsolat sánta, keresztszalag-szakadásos. Elismerte, van olyan terv, hogy Orbán Viktor az USA-ba utazzon, de Obamával nincs esélye találkozni.

·         Ennek ellenére a brit mellett az amerikai nagykövettel a legszorosabb a viszonya.

·         Nincs szükség NATO-katonákra Magyarországon az oroszok ellen, Moszkva nem fenyeget NATO-tagországokat. Ha mások nem így látják, tiszteletben tartjuk, mondja.

·         Sem Kovács Béla kémügye, sem más miatt nem tiltottak ki orosz diplomatákat. 

·         Célzott rá, Orbán egyik külpolitikai tanácsadójával nem felhőtlen a viszonya.

·         Szijjártó szerint kicsi ország vagyunk, így kell külpolitizálnunk: olyan dologba nem kell beleszólnunk, ahol nem számít a véleményünk. Például a török fejleményekbe.

·         Gyurcsányt egy kínai útja előtt a Szijjártó-féle külügy szakmai felkészítő anyaggal segítette, a DK-s Eörsi Mátyást pedig a kormány egy nemzetközi szervezet élére jelöli.

·         Állítja: se az Exim hitelezésébe, se a Simicska-média napi működésébe nem szólt bele.

·         Amikor Brüsszelben futni indult, no-go zónába tévedve veszélyben érezte az életét.

 

http://index.hu/belfold/2016/08/02/szijjarto_peter_interju_usa_oroszorszag_exim_no-go_zona/

 

Nem hajlandók eltemetni a papgyilkost a normandiai muszlimok

 

Megtagadták a muszlim temetést a múlt keddi normandiai terrortámadás egyik elkövetőjétől a helyi muszlim vallási vezetők. Adel Kermiche-t és társát, Abdelmalik Petitjeant a rendőrök lőtték agyon, de már csak azután, hogy átvágták Jacques Hamel atya torkát.

 

http://444.hu/2016/07/31/nem-hajlandok-eltemetni-a-papgyilkost-a-normandiai-muszlimok

 

Nem stimmelnek a letelepedési kötvényprogram számai

 

minden évben többen kaptak letelepedési engedélyt a kötvényekre hivatkozva, mint ahányan vettek is ilyen csomagot.

„Nagyon bonyolult az a jogi konstrukció, amiben a külföldiek magyar letelepedési engedélyhez jutnak. Nem csak a közvetítő cégek beiktatásáról van szó, hanem arról is, hogy ezek a cégek vásárolják nekik az államkötvényt, ami soha nem kerül a tulajdonukba. Így azért bőven lehet sakkozni a pénzekkel”

– magyarázta a pénzügyes vonalon működő Á., aki jól ismeri a letelepedési kötvénypiacot. Szerinte a rendszerben általában több tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi mozog, mint amennyi kötvénycsomagot a közvetítő cégek ténylegesen megvettek a magyar államtól.

Á. információi alapján kértük ki az elmúlt 3 és fél év számait a kötvényeket árusító Államadósság Kezelő Központból (AKK), és a tartózkodási engedélyeket kiadó bevándorlási hivatalból. Kiderült, hogy az informátornak igaza van.

http://444.hu/2016/08/02/nem-stimmelnek-a-letelepedesi-kotvenyprogram-szamai

Európában is teret nyer a radikális fekete mozgalom?

Veczán Zoltán Magyar Nemzet

 

Bár a Black Lives Matters (BLM) szimpatizánsainak többsége békésen tiltakozik a rendőri túlkapások ellen, egy szélsőséges kisebbség bosszúhadjárata az egész mozgalmat alááshatja. Európában is felbukkant a radikális szárny: megkéselt rendőr, felgyújtott városháza – a terrortámadások miatt egyébként is sokkolt Európa újabb feszültséggel kénytelen szembenézni.

 

http://mno.hu/kulfold/europaban-is-teret-nyer-a-radikalis-fekete-mozgalom-1353797

 Beszervezte-e Irma Vizoviczki Lászlót?

Pilhál Tamás, Magyar Nemzet 

Egy „Irma nevű erkölcsrendészeti alosztályvezető” szervezte be a rendőrségen Vizoviczki Lászlót Földvári Péter fedőnéven – derült ki az N1TV által nyilvánosságra hozott kihallgatási jegyzőkönyvekből, amelyekben Varga István, a vád koronatanúja, Vizoviczki korábbi bizalmasa beszél a „diszkópápa” birodalmának működéséről.

Beszámolója szerint a beszervezés 1989–90 körül történt, amikor egy prostitúciós ügy miatt a „Főnököt” letartóztatták. Varga úgy tudja, Vizoviczkinak heti vagy havi rendszerességgel kellett jelentést írnia vagy szóban beszámolnia a budapesti éjszakai életről. Arról is beszélt az ügyészeknek, hogy egyik megvett rendőrük egy komolyabb összegért elvállalta egy gyilkosság megszervezését is.

http://mno.hu/belfold/beszervezte-e-irma-vizoviczki-laszlot-1354800

 Politikusok és emberek

Pilhál Tamás, Magyar Nemzet

 

Történelmi napokat élünk. Szép hazánkban egyrészt még soha nem fizettek ilyen irgalmatlan összegű óvadékot (negyedmilliárd forintot) azért, hogy egyetlen ember kikerüljön a börtönből. Másrészt így talán egy ideig van remény „az ország kormányzati stabilitásának megőrzésére”, amit – ha hihetünk Vizoviczki László kiszivárgott vádalkuajánlatának – egy dolog veszélyeztetett, de nagyon: ha a „diszkópápa” nem vehet részt gyermekei fölnevelésében. Hát, most ez az akadály is elhárult, házi őrizetben nevelheti a kicsiket egészen a jogerős ítéletig. Bíróságaink normál ügymenetét ismerve ez annyit tesz: talán még a gyermekek nyugdíjazását is otthonról intézheti.

 

Tényleg nem értem Rogán Antalt, amiért váltig tagadja, hogy ismerné ezt a sikeres üzletembert. Sőt, úgy hallani, perrel fenyegeti az ezt sugalmazókat. Ugyan miért? Polgármestersége idején is sok pénzt hozhatott az V. kerületnek Vizoviczki helyi mulatóhálózata (már ha adózott), abból vehettek például virágcsokrokat a Tisztelet Társasága nyugdíjasainak. Meg aztán a hírek szerint Rogán könyvvizsgálója, Szebellédi István is kapcsolatban állt az „éjszaka császárával”, Rónaszéki László akkori jegyző úgyszintén, akárcsak a helyi rendőrök – olyannyira, hogy a vádirat szerint Vizoviczki az utóbbiakat kilóra meg is vette. Felesleges hát duzzogva tagadni az ismeretséget, inkább az ügy élére kell állni, ki kell aknázni a benne rejlő lehetőségeket. Akár propagandakampányt is szentelhetnének a témának. Csekély néhány milliárdból lehetne üzenni Brüsszel helyett ezúttal „az embereknek”, hogy megértsék: lám, milyen jól elvannak egymással politikusok és üzletemberek.

 

Példát lehet venni Kubatov Gáborról, a Fidesz alelnök-pártigazgatójáról, aki arra a kérdésre, találkozott-e Vizoviczki László vállalkozóval, így felelt: „Persze. Politikus vagyok, az a dolgom, hogy találkozzak emberekkel.”

 

http://mno.hu/vezercikk/politikusok-es-emberek-1354795

 

Bayer Zsolt: A pápa esze

 

A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember.

 

Ha jól értem (jól értem!), akkor Ferenc pápa szerint, amikor egy megkeresztelt katolikus gyilkosságot követ el, megöli a barátnőjét vagy az anyósát, az egyenlő azzal, amikor egy muszlim telerakja a testét robbanóanyaggal, és Alah akbar! üvöltéssel felrobbantja magát valami nyilvános helyen, hogy minél több embert pusztítson el. Vagy ha egy muszlim kamionba ül, és belehajt a tömegbe, hogy annyi embert öljön meg, ahányat csak bír.

Ez még akkor is elmebeteg állítás lenne, ha a megkeresztelt katolikus Jézus segíts! üvöltéssel ölné meg a barátnőjét vagy az anyósát. 

 

http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20160802_bayer_zsolt_a_papa_esze

 

Boros Imre Későn jött önkritika

Az IMF mellett működő Független Kiértékelő Szervezet, az IEO nagyon súlyos kritikával illette a nagy hatalmú monetáris „csúcsintézményt”.

Magyar Hírlap

A napokban kiszivárgott hírek szerint a Nemzetközi Valutaalap, vagyis az IMF mellett működő Független Kiértékelő Szervezet, az IEO nagyon súlyos kritikával illette a nagy hatalmú monetáris „csúcsintézményt”. Azt állította, hogy a szervezetben nagyarányú önelégültség uralkodik, sokszor azt sem lehet tudni, hogy miként születnek a döntések. (Nehéz lenne megválaszolni, hogy a „független” szervezet eddig miért nem élt önállóságának adottságaival.) Az elmarasztaló kritikákat főként a görög ügy drámaian eredménytelen kezelése váltotta ki.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/62421/Keson_jott_onkritika

 

Minden létező eszközt bevet a kormány

Minden létező eszközt bevet a kormány az állampolgárok mozgósítására az októberi kvótareferendum előtt. Nemcsak a pénz, fegyver áll rendelkezésre halmokban, de ha "paripaként" tekintünk a médiahaknit folytató szakállamtitkárokra és kormánypárti politikusokra, akkor egész ménes harsogja a szakmailag alá nem támasztott, de az idegengyűlölet és a rettegés fokozására alkalmas kommunikációs paneleket. Miközben a kvótanépszavazás érvényessége a részvételtől függ, a kabinet több százezer magyart zár el a voksolás lehetőségétől.

 

http://nepszava.hu/cikk/1101779-minden-letezo-eszkozt-bevet-a-kormany

 

Miből futotta Vizoviczkinek 250 milliós óvadékra?

 

A vállalkozó korábban azt írta az ügyészségnek, hogy minden vállalkozása tönkrement, és 500 millió forint tartozást halmozott fel. Így még inkább adja magát a klasszikus kérdés, amit a korábban a Vizoviczki-klubokban születésnapi bulikat tartó Fidelitas ezúttal elfelejt feltenni: mibű?

A kérdésre a gyors válasz, hogy nem Vizoviczki tette le az óvadékot, hanem valaki más. A hírhedt diszkókirályért valószínűleg a családja fizetett, de az ügyészség nem árulja el, hogy kinek ért meg ennyi pénzt a vállalkozó. A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint azt sem vizsgálják meg, hogy mi a pénz forrása, pedig 250 millió forint azért nem kevés pénz. 

Az óvadék mértékét egyébként a vádlott vagyoni helyzetének vizsgálata után állapítják meg, a negyedmilliárd forintból az is következik, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint Vizoviczki László rendkívül vagyonos ember. Igaz,

 

http://index.hu/belfold/2016/08/02/mibol_futotta_vizoviczkinek_250_millios_ovadekra/

 

Látta már Orbán kezét gúzsba kötve? Lázárnak sikerült!

 További személycseréket kell levezényelnie Seszták Miklós fejlesztési miniszternek egyebek között a Magyar Fejlesztési Banknál és a Magyar Postánál, hogy megtisztítsa a céghálót az FHB-bankcsoportot irányító Spéder Zoltán embereitől. Bár a volt FHB-s Lontai Dániel önként lemondott az MFB elnöki posztjáról, de Spéder és a barátságot vele nyíltan vállaló Lázár János több ponton is blokkolja Orbán Viktor kormányfő utasításait. Persze Orbánt sem kell félteni! Minisztere például már nem alapíthat új állami céget, és a kormányon belüli egyeztetésekben is csorbultak Lázár jogai.

 http://hvg.hu/gazdasag/20160802_Latta_mar_Orban_kezet_guzsba_kotve_Lazarnak_sikerult

 Havasi válaszolt az MSZP-nek

A megyei jogú városokban élő emberekkel kötött szerződések érvényesek, és természetesen meg fognak valósulni - tudatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Előzőleg az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy támogassa azokat a vidéki beruházásokat, amelyeket korábban Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be a Modern városok program keretében. Szakács László frakcióvezető-helyettes közlése szerint a kormány múlt csütörtökön visszavonta az ígéretek többségét. 

Havasi Bertalan hangsúlyozta: Orbán Viktor és kormányának munkája a magyar emberekkel való konzultáción és közös döntéseken alapul. "Ennek megfelelően minden, a miniszterelnök által aláírt Modern Városok megállapodás maradéktalanul teljesítésre kerül" - tette hozzá a sajtófőnök.

http://nepszava.hu/cikk/1101731-havasi-valaszolt-az-mszp-nek

Rogán kiválasztottjai nagyon jól járnak

A letelepedési kötvények ötlete valamikor 2012 vége felé került elő Magyarországon. A konstrukció lényege, hogy tehetős külföldiek 2013-ban 2014-ben 250 ezer euróért, 2015-től pedig 300 ezer euróért magyar államkötvényeket vásárolnak, ezért cserébe pedig előbb tartózkodási majd letelepedési engedélyt kaptak. A magyar papírokkal aztán akadálytalanul lehet mozogni, üzletelni, céget alapítani az egész EU-ban. A külföldi befektető a magyar államot hitelezi, a magyar állam pedig öt év után visszafizeti az összeget. Hasonló programok más európai országokban is működnek. 

http://444.hu/2016/08/02/nem-stimmelnek-a-letelepedesi-kotvenyprogram-szamai

 

Eddig erre ment az 56-os emlékév 13,5 milliárdja

 

evesebb, mint három hónap múlva kerek évfordulója lesz az 56-os forradalomnak. Amiről biztosan értesülni fog, mert 1,4 milliárdos kampány hívja majd fel erre a magyarok és a külföldiek figyelmét is. Ebben a tervezéstől a gyártáson át a médiavásárlásáig minden lesz, elvileg mától lépne életbe a szerződés, izgatottan várjuk, hogy ráérnek-e a kormány kedvenc médiatervezői és vásárlói a munkára. 

Ez már abból a 13,5 milliárd forintos keretből megy, amit a kormány tett félre és bízott rá a forradalomügyi kormánybiztos, Schmidt Mária által vezetett emlékbizottságra, hogy igazán méltó legyen 1956 megünneplése.

Amikor legutóbb néztük, még semmi nem derült ki arról, hogy mire is megy majd ez a pénz. Annyit lehetett tudni Schmidt Máriától, hogy Orbán Viktor útmutatásai alapján a cél ez:

„el kell érni a fiatalokat, azt a nyelvet kell megtanulni, ahogy a ma fiataljai beszélnek, ezért azt várja el a bizottságtól, hogy fancy, szexi és trendi legyen”.

http://444.hu/2016/08/02/eddig-erre-ment-a-56-os-emlekev-135-milliardja

 

Nem szabadott volna, mégis a Lágymányosi-öböl fertőző vízében úsztak az Ironman résztvevői

 

A Magyar Triatlon Szövetség figyelmeztetése ellenére a szervezők a Lágymányosi öböl potenciálisan fertőző vizében tartották meg a július 28. és 31. között rendezett Ironman Budapest 70.3 úszóversenyét – derül ki abból a közleményből, amelyet az MTSZ juttatott el lapunkhoz hétfőn.

 

http://nol.hu/sport/fertozes-fenyegeti-az-ironman-budapest-703-versenyzoit-1625981

 

Csetlő-botló amatőrök követelték minden idők legnagyobb váltságdíját Ecclestone anyósáért

Véletlenek és hibák sorozatának köszönhető az ügyetlenkedő túszejtők részéről, hogy Bernie Ecclestone anyósát a váltságdíj kifizetése, vagy akár egyetlen lövés eldördülése nélkül sikerült kiszabadítani kilenc nap fogság után. Az akció részleteiről a Guardian írt.

Az anyósra, Aparecida Schunkra megkötözve, de sértetlenül találtak rá egy bérelt lakásban vasárnap este Sao Paulo egyik szegényebb negyedében, miután a rendőrség betörte a garázsajtót és megrohanta a házat.

Az emberrablók a valaha volt legnagyobb váltságdíjat, 36,7 millió dollárt követeltek a családtól.

A történelmi összeghez viszont nem társult hasonló léptékű profizmus.

Az akció kitervelője Jorge Eurico da Silva Faria, egy helikopterpilóta, aki dolgozott az Ecclestone családnak.

http://444.hu/2016/08/02/csetlo-botlo-amatorok-koveteltek-minden-idok-legnagyobb-valtsagdijat-ecclestone-anyosaert

SZDSZ-árvák, riadó! Gőzerővel halad a kormányzati árokbetemetés

A 20 éve a politikai árkok betemetéséért síró csúcsértelmiség dédelgetett álma ott valósul meg, ahol a legkevésbé számítottunk rá: Szijjártó Péter minisztériumában.

 igaz a hír, az SZDSZ-alapító, a Horn-kormányban államtitkárságig jutó Eörsi Mátyásnak is kezet nyújt a kormány. Ráadásul a szelekciós elv nem gyenge, és sokaknak lehet reményt keltő: a rendszerváltáskor „érdemeket szerző”, később Orbánnal és a Fidesszel összekülönböző figurák tömege lélegezhet most fel.

 

http://valasz.hu/itthon/szdsz-arvak-riado-gozerovel-halad-a-kormanyzati-arokbetemetes-119774

 

AZ ISZLÁM ÁLLAM TÁMADNI FOGJA A TEMPLOMOKAT ÉS ZSINAGÓGÁKAT

MANDINER.HU, JERUSALEM POST

Ha az Iszlám Állam muszlim vallási helyszíneket támad, ki várhatja el tőlük, hogy tiszteljék a „hitetlen” keresztények és zsidók vallási központjait? Célpontok vagyunk. Ismétlem: célpontok vagyunk – írta a Jerusalem Postban Micah Halpern politikai elemző.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/az-iszlam-allam-tamadni-fogja-templomokat-es-zsinagogakat-885496/

 

FERENC PÁPA KIVERTE A BIZTOSÍTÉKOT A KATOLIKUSOKNÁL IS

Szikszai Péter Magyar Idők

Mandiner.hu idézi az American Conservative írását, Mi a baj Ferenc pápával? címmel, amelyben a szerző azt írja:

”Ferenc elképzelése, hogy a gazdaság, nem pedig a vallás áll az iszlám terrorizmus mögött, egyszerűen materialista hatásvadászat, és azt gondolnánk, hogy a pápa bőven felette áll, mintsem hogy maga is ebbe a hibába essen. A világ tele van reménytelenül szegény emberekkel, akik nem gyilkolnak papokat. A világ úgyszintén tele van reménytelenül szegény muszlimokkal, akik nem gyilkolnak papokat, nem robbantanak fel éjszakai klubokat, nem kaszálnak el embereket teherautókkal, stb. Ténylegesen a szegénység egyáltalán nem fontos tényező abból a szempontból, hogy ki válik a szalafi iszlám radikalizált követőjévé.”

Catholic Herald is kétségeit fejezi ki a pápa kijelentésével kapcsolatban.

 

http://magyaridok.hu/poszt-trauma/ferenc-papa-kiverte-biztositekot-katolikusoknal-885460/

 

SOROS GYÖRGY TOVÁBB TÁMOGATJA A BEVÁNDORLÓK UNIÓBA JUTÁSÁT

A MIGSZOL NEM GYŰJT ADATOKAT A MIGRÁNSOKRÓL, AZ ÚJSÁGÍRÓKAT VISZONT ELLENŐRZI

Magyar Idők

Már a balkáni útvonalon osztogatja migránssegítő tájékoztató füzeteit a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány egyik csoportja, a Welcome to Europe (W2eu). A térképpel ellátott útmutatón arra ösztönzik a migránsokat, hogy vallják magukat kiskorúnak, mert akkor szabadon mozoghatnak az unió területén, és kitoloncolni sem lehet őket. A kiadványon több civil szervezet elérhetősége is megtalálható, hazánkból a Migszol-csoporthoz lehet fordulni, mely menekültbarát társaság azért nem kívánt lapunknak nyilatkozni, mert nem ismeri kellőképpen munkatársunkat.

http://magyaridok.hu/belfold/soros-gyorgy-tovabb-tamogatja-bevandorlok-unioba-jutasat-884203/

Marosán György Olimpia: egy nem természeti katasztrófa előjelei

A budapesti olimpia programja a valóságban a közpénzek lojális oligarchákhoz és az őket támogató társadalmi csoportokhoz való becsatornázására szolgál. Vélemény.

A másfél ezer halottal és több tízezernyi sebesülttel járó romániai földrengés idején született morbid vicc az akkoriban szokásos „elvtársi” látogatások tájékoztatóját utánozta: „A földrengés meglátogatta a Ceaușescu sújtotta területeket”. Az előttünk álló kérdés: akarjuk-e, hogy az olimpia meglátogassa az Orbán Viktor sújtotta Magyarországot? Most ugyanis, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságon a magyarok megízlelték a csapat sikereiben való osztozás örömét, újult erővel indul el a kormányzati médiakampány, hogy mindenkit meggyőzzön: nekünk kell az olimpia! A döntés pillanatának közeledtével azonban csak a bizonytalanság nő. Az embereket – a politikusokat meg azután különösen – megrészegíti a világ figyelme. Ám szaporodnak az óvatosságra intő hírek.

Francisco Dornelles, Rio de Janeiro állam kormányzója, sokáig kifejezetten optimista volt a riói olimpiát illetően. Nemrég azonban figyelmeztetett: „ha bizonyos lépéseket elmulasztunk megtenni, akkor nagy bukás lehet”. Néhány napja pedig már így fogalmazott: „az olimpia egy nem természeti katasztrófával fenyeget”. S, amitől fél: a pénz kézen-közön elfolyik, a rendőrség nem képes fenntartani a rendet, a rendezvények szervezetlenségbe fulladnak. Miközben a politikusok élvezik a reflektorfényt, a társadalom a csőd és a válság felé csúszik. De miért kell – mondanák sokan – ilyen negatívnak lenni? Miért nem lehet hinni abban, hogy végre megmutatjuk a világnak, mire vagyunk mi magyarok képesek? S miért vagyok olyan pesszimista?

http://hvg.hu/gazdasag/20160802_Olimpia_katasztrofa_Rio_Budapest

Magyar krisnásokat migránsoztak le Budapesten

 

Békésen felvonuló krisnásoknak szóltak be többen is múlt héten Nyugati pályaudvarnál. Volt , aki „mohamedán csürhének” nevezte őket, más valaki pedig „mocskos migráns bandát” emlegetett – írja a Nyugat.hu egy Facebook-bejegyzés alapján.

 

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/iszlamistaztak_migransoztak_a_krisnasokat

Simicskáék elindították az ostromot a közbeszerzésekért

 

Jogorvoslati kérelmekkel sorozta meg a Közbeszerzési Döntőbizottságot a Közgép, alighogy visszaengedték a közbeszerzési piacra. A versenytársak szerint Simicska Lajos cége visszatér a régi stratégiához, azaz annyi közbeszerzésen indul el, amennyin csak tud, és visszautasíthatatlanul olcsó ajánlatokat igyekszik tenni. Ha ez nem jön be, megtámadja a tenderek eredményét.

 

http://hvg.hu/gazdasag/20160802_simicska_kozgep_kozbeszerzes_domping_jogorvoslat

 

§  Mandíner Szilvay Gergely: Mit akar Ferenc pápa?

 

Sokan kopaszodnak mostanában a rengeteg fejvakarástól, amire Ferenc pápa kijelentései miatt vetemednek.

Sokan kopaszodnak mostanában a rengeteg fejvakarástól, amire Ferenc pápa kijelentései miatt vetemednek. A pápa a krakkói Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóról hazafelé menet a legnyíltabban feltett kérdésre, miszerint miért is nem emlegeti az iszlámot a terrorizmus vonatkozásában, azt felelte, hogy azért, mert sok a bűncselekményeket elkövető rossz katolikus is, minden vallásnak megvannak a maga fundamentalistái, s az iszlám nem okolható a nevében elkövetett terrorizmusért, aminek leginkább a személytelen gazdaság és a szegénység az oka.

Az alábbiakban arról lesz szó, vajon kerülhetnek-e konfliktusba egyetemes értékek a politikai szükségszerűséggel; hogy a hajthatatlan szent vagy a gyakorlatias realista-e a felelősségteljesebb; és hogy vajon maga Ferenc pápa egy naiv szent vagy egy ravasz diplomata-e inkább.

http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20160802_szilvay_gergely_mit_akar_ferenc_papa

 

A fogyasztói társadalmat ostorozta a pápa

 

A „kanapéboldogság” és a virtuális valóság ellen beszélt Ferenc pápa a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón. Arra figyelmeztetett, hogy Jézus nem a kényelem ura és a keresztényeknek követniük kell Istenük „őrültségét”, oda kell fordulniuk a szenvedők felé és Jézust kell látniuk például az éhezőkben, a szenvedőkben és a menekültekben is.

 

http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20160731_a_fogyasztoi_tarsadalmat_ostorozta_a_papa

 

Már féltucat büntetőeljárás folyik az érpataki polgármesterhez köthető ügyekben

 

Bár az utóbbi években több büntetőperből is szerencsésen került ki, legalább öt olyan ügyben jelenleg is nyomoznak, amelyek a szélsőjobb önjelölt darutollas ikonjához, Orosz Mihály Zoltánhoz kötődnek. Van ezek közt sikkasztás, hűtlen kezelés, zaklatás, és legalább egy olyan büntetőeljárásról tudunk, amelyik már bírósági szakaszban van. 

 

https://atlatszo.hu/2016/08/02/mar-feltucat-ugyben-folyik/

 

Lázár bőre

Hány kabinet lesz vagy nem?

 

Kettő lesz, az egyikben Varga, a másikban Lázár a kabinetos, a döntéshozatal így felgyorsul, a miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok jobban tudnak összpontosítani, és a döntéshozatal felpörög!

Valójában tökmindegy. A kabinet az, amikor egyes kormánytagok néha külön is összejönnek, hogy a tárcájuk közös halmazába eső ügyeket intézzék, és addig se rabolják a többi idejét. Eddig nem is nagyon érdekes a dolog: az első Orbán-kormányban, ha nem csal az emlékezetünk, volt már négy kabinet is, és ettől még lehetne rendesen is kormányozni, és most sem ezért nem lesz rendes kormányzás. Hanem tudjuk miért: az ember, aki kormányoz, nem az intézményekben, ellenben a személyi irányításban hisz, a jogot és az intézményeket pedig a személyi irányítás eszközének tartja. De most nem arról írunk, hogy miért és hogyan mállik szét az államigazgatás, és ezt miért nem lehet büntetlenül csinálni, ezen rég túl vagyunk.

Azért írunk, mert jól láthatóan ezúttal is Lázár János kontójára megy a dolog.

http://magyarnarancs.hu/aszerk/lazar-bore-100091

 

Rio összetöri Orbán legnagyobb álmát

 

Úgy tűnik, kezdhetnek sopánkodni a budapesti olimpiáról álmodók, a szörnyű riói felkészülés ugyanis megriasztotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjait, akik várhatóan a legkisebb kockázatot is kerülni akarják majd a rendező várossal kapcsolatban a 2024-es játékok odaítélésekor

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/rio_osszetori_orban_legnagyobb_almat.618735.html

 

Nagy mészárlás zajlik a bankszektorban

 

Rosszul kezdték az augusztust az európai bankrészvények, a negatív kamatok miatti aggodalmat csak tetézték a kedvezőtlen bejelentések és az olasz bankszektorban eluralkodó válsághangulat sem tett jót a papíroknak. Ott járunk, mint 2012-ben.

 

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/nagy_meszarlas_zajlik_a_bankszektorban.618731.html

 

Begőzölt az amerikai elnökjelölt: összeomolhat a demokrácia

 

Szakértők szerint a republikánus szavazók legmélyebb frusztrációjára játszik rá Donald Trump azzal, hogy kijelentette: elcsalhatják az elnökválasztást novemberben. Trump egy friss felmérés szerint vesztésre áll az elnökválasztási versenyben - talán ezért kérdőjelezi meg a demokrácia működését.

 

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/begozolt_az_amerikai_elnokjelolt_osszeomolhat_a_demokracia.618711.html

Kína pert vesztett, de a tengert nem adja

 A hágai Állandó Választottbíróság borított: a Dél-kínai-tenger szigetvilágának évek óta húzódó ügyében lényegében minden vitás kérdésben Kína ellenében döntött. A döntőbírói ítélet hosszú-hosszú időre központi igazodási pontja lesz a térségről folytatott vitáknak. Kína nem vett részt közvetlenül a perben, nem ismeri el a döntést. Az első félhivatalos médiareakciók a Hágában keletkezett jogi dokumentumot „egy darab papírnak” minősítették, s azt állították, hogy Kína „uralja a Dél-kínai-tengert”.

http://www.168ora.hu/globusz/del-kinai-tenger-kina-per-147274.html

Lassan belefulladunk a korrupcióba

A „maffiaállam” kifejezést Magyar Bálint vezette be a köztudatba. A Magyar polip három kötetében eddig mintegy hatvan szerző 70 tanulmánya jelent meg, ezeket angolra is lefordították. Magyar "A magyar maffiaállam anatómiája” című önálló kötete júliusban oroszul Moszkvában is megjelent, most fordítják lengyelre. A volt SZDSZ-elnök szociológusként régóta azt mondja, hogy a magyar államot nem a korrupció itatja át, hanem az állam maga a korrupció legfőbb szerve, egyfajta maffiaként működik, hatalmat koncentrál, közben óriási vagyont halmoz fel. A szervezeti kriminológiában van vállalati és állami bűnözés, de mostanra kialakult egy újabb fokozat, a bűnöző állam. A maffiaállam is ilyen, az ügyészség nem működik, nyomozás legtöbbször csak azért indul, hogy az ellenfelekkel leszámoljanak.

Kérdésünkre Magyar Bálint négy pontban összegezte a Medián felmérésének tanulságait

http://nepszava.hu/cikk/1101575/2

Kósa víziója: Európát elmossa a migráció

Ha Európa nem állítja meg a modern kori migrációt, az "el fogja mosni" a kontinenst - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nemet kell mondani a migrációra, meg kell védeni a határokat, az európaiak biztonságát pedig garantálni kell - sürgette a politikus, aki szerint az Európai Unió álszent magatartást folytat, ha továbbra is a befogadás politikáját képviseli.

Kósa Lajos mindezek miatt szükségesnek nevezte, hogy a magyarok véleményt mondhassanak az október 2-ai kvótareferendumon, amelyen reméli, minél többen részt vesznek, és nemet mondanak a kényszerbetelepítésre.

http://nepszava.hu/cikk/1101749-kosa-vizioja-europat-elmossa-a-migracio

LMP: külföldi cégek ipartelepévé válik az ország

Az LMP felszólította a kormányt, hogy korábbi ígéretének megfelelően csökkentse az autóipar súlyát a magyar gazdaságban, és helyette más ágazatokat, illetve a kis- és középvállalkozásokat támogassa nagyobb mértékben.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, amennyiben a kabinet nem szakít a nagy multinacionális cégek, köztük elsősorban az autóipari vállalatok előnybe hozásával, akkor Magyarország a külföldi cégek ipartelepévé válik, ahol vendégmunkások dolgoznak majd nyomott áron, miközben a magyarok külföldön próbálnak boldogulni.

http://nepszava.hu/cikk/1101744-lmp-kulfoldi-cegek-ipartelepeve-valik-az-orszag

 

NEHÉZ KÁLMÁN OLGÁNAK LENNI

Szikszai Péter Magyar Idők

Nem a legudvariasabb húzás, ha stúdióvendégnek hívják az újságírót, és elkezdi bírálni a csatornát, de láttunk már ilyet. Nyilván az Élet és Irodalom főszerkesztőjét sem azért invitálta szakérteni az ATV, hogy a médiumot kritizálja, amiért az kormányzati hirdetéseket sugároz. Persze nem tudhatták, hogy Kovács Zoltán a ballib oldal fontos üzenetét hozta az ATV vezetésének, Konkrétan azt, hogy az ellenzék az Orbán-kormány teljes elutasítását várja a tévétől, főként a migráció kérdésében. Ezt élő adásban sikerült is Kálmán Olga műsorvezető szemébe vágni, aki megpróbálta ugyan menteni a helyzetet, de mintha neki is ciki lenne az egész. Amúgy a műsor nagy részében a köztévét szidták Farkasházyval, amiért az óránként migránsellenes híreket mond be.

 

http://magyaridok.hu/belfold/nehez-kalman-olganak-lenni-885847/

 

MEGUGROTT CLINTON TÁMOGATOTTSÁGA, TRUMP VÁLASZTÁSI CSALÁSTÓL TART

MTI, THE GUARDIAN

Folyamatosan növekszik Hillary Clinton támogatottsága, a volt külügyminiszter 9 százalékpontos előnyét mérték a közvélemény-kutatások. Donald Trump az ohiói Columbusban kampányolva a demokraták elnökjelöltjét „ördögnek” nevezte és kijelentette, hogy szerinte a novemberi elnökválasztást „elcsalhatják”.

http://magyaridok.hu/kulfold/megugrott-clinton-tamogatottsaga-trump-valasztasi-csalastol-tart-887179/

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.