2016, augusztus 10 - 09:28 Sajtószemle

Kenderesi: Rám férne pár sajtburesz

 

Kenderesi Tamás 19 évesen első olimpiáján első olimpiai érmét szerezte, amikorharmadik lett 200 méter pillangón Rióban, szerda hajnalban. Csak Michael Phelps és a japán Szakai verte meg, egyéni csúcsot úszott, remekül versenyzett.

http://index.hu/sport/2016/rio/2016/08/10/kenderesi_ram_ferne_par_sajtburesz/

 

Hosszú Katinka 3. aranyát is megnyerte: olimpiai bajnok 200 vegyesen

 

http://index.hu/sport/2016/rio/hosszu_katinka_3._aranyat_is_megnyerte_olimpiai_bajnok_200_vegyesen/

 

Ha rémálmom lesz, biztosan előjön ez a döntő

Elképesztő dráma: 14-10-ről bukott el Imre Géza

 

http://index.hu/sport/2016/rio/2016/08/09/imre_geza_rioi_dontoje/

 

"El vagyok keseredve”, Széles Sándor nem vállalja a felelősséget Gyurta kiesése miatt

 

Széles Sándor edző "nem tudja vállalni a felelősséget", amiért Gyurta Dániel címvédőként már az előfutamban kiesett 200 méteres mellúszásban a Rio de Janeiró-i olimpián.

"Meg kellene kérdezni Kovácshegyi Ferencet és Wirth Balázst, hogyan képzelték ezt, és ki a felelős ezért" - nyilatkozta Széles a Kossuth Rádiónak. Hangsúlyozta: ő változatlanul elkészítette az edzésterveket, de az utolsó évben, "amikor egyre gyengébben úszott", az UTE sportolója más felkészülési program szerint tréningezett.

Úgy fogalmazott: január óta elsőként érkezik tanítványa edzéseire és utolsóként távozik, mégsem tudja vállalni a felelősséget a szerepléséért.

A címvédő Gyurta Dániel a 17. időt érte el a keddi előfutamban, így nem jutott be az elődöntőbe. A szám háromszoros világbajnokaként a 27 éves sportoló 2:11.28 perces idejével két századdal szorult ki a legjobb 16 közül.

http://hvg.hu/sport/20160809_El_vagyok_keseredve_Szeles_Sendor_nem_vallalja_a_felelosseget_Gyurta_kiesese_miatt

 

Welsz nem akarta a sírba vinni minden titkát, de utána dobják

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy a hatóságok elkapkodták volna a „Welsz-hagyaték” feldolgozását; azoknak a súlyos gazdasági bűncselekményeknek a felderítését, amelyeket a két és fél évvel ezelőtt elhunyt Welsz Tamás utolsó vallomása szerint megannyi irat bizonyít.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Népszabadság érdeklődésére azt közölte, hogy az iratokat – a Legfőbb Ügyészség döntése alapján – a Központi Nyomozó Főügyészség még februárban átvette a NAV-tól. A nyomozás során eddig két személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik „nem közszereplők". A szóvivő – a nyomozás érdekeire hivatkozva – arról nem adott tájékoztatást, hogy mit követett el a két gyanúsított. Az állítólag befolyásos emberek, ismert vállalkozók és alvilági figurák pénzmosásainak, vagyoneltüntetéseinek bizonyítékait tartalmazó teherautónyi iratot Welsz Tamás tisztázatlan körülmények között elkövetett öngyilkossága napján foglalta le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A dokumentumok részben a vállalkozó I. kerületi, Logodi utcában lévő irodájának pincéjéből, részben érdi, erődítményszerű házából valók.

 

http://nol.hu/belfold/welsz-nem-akarta-a-sirba-vinni-minden-titkat-de-utana-dobjak-1626977

 

Offshore hálózat a fideszes kedvenc mögött, egy százmilliós vezért nagyon védenek

 

Adnak a látszatra: papíron máltai és ciprusi tulajdonban áll a Fidesz-frakció által százmilliós haszonhoz segített Hunguard többsége. A profit minden bizonnyal „hazatalál” a tulajdonosi háló által kilétüket takaró személyekhez.

 

A pénzszerzéshez a Fidesznél akkor is értenek, amikor épp a kiadásokat csökkentik melldöngetve. Így alakult pár éve, hogy a rezsiharc farvizén piacra segítettek egy céget a közműcégek auditálására. A Hunguard az angol mozaikszó ellenére biztosan nem magyar érdekeket véd, igaz, jelentős profitot termel a vállalkozásra szabott törvények és kormányrendeletek jóvoltából.

Régóta kíváncsiak voltunk arra, hogy ez a Fidesz által táplált cég milyen tulajdonosoknak hozza a pénzt, hátha az érthetőbb és átláthatóbb, mint a feladat, amellyel megbízták.

Így lapunk beszerezte a kivonatokat a kéréseket csak térítés ellenében teljesítő ciprusi hivatalból.

 

http://nol.hu/belfold/offshore-halozat-a-fidesz-kedvenc-ceg-mogott-egy-szazmillios-vezert-nagyon-vedenek-1626921

 

Rogánék állnak a Hunguard mögött?

Buzna Viktor Magyar Nemzet

 

A Rogán-körhöz köthető ügyvédi iroda képviseli azt a Hunguard kft.-t, amelynek tulajdonosi köre a Panama-iratokban is érintett – tudta meg lapunk.

 

http://mno.hu/belfold/roganek-allnak-a-hunguard-mogott-1355974

 

Ankara újra megfenyegette Brüsszelt az EU-török egyezmény felfüggesztésével

Moszkva feloldja a Törökországgal szembeni szankciókat

Magyar Hírlap

Ankara felfüggeszti az Európa felé irányuló migrációs hullám feltartóztatásáról szóló EU-török menekültügyi egyezmény végrehajtását, amennyiben az unió nem közöl időpontot a török állampolgárokra érvényes vízumkötelezettség megszüntetésére - szögezte le Ömer Celik, az európai uniós ügyek török minisztere. Közben Vlagyimir Putyin bejelentette: Moszkva feloldja a Törökországgal szembeni szankciókat.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/63000/ankara_ujra_megfenyegette_brusszelt_az_eutorok_egyezmeny_felfuggesztesevel

 

A szultán nagyon dühös: jön a második menekülthullám?

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott ma Recep Tayyip Erdogan török államfő: a két politikus között immár szent a béke. A török nem csinált abból titkot, hogy nagyon-nagyon dühös a katonai puccs után a nyugati világra. Mi következik ránk nézve a fényességes tekintetű padisah haragjából?

Erről nem is annyira a találkozóról, mint a francia Le Monde napilapnak adott interjúból értesülhetünk elsősorban. (Angol nyelvű változat itt.) A puccson feldühödött Erdogan nem is köntörfalaz, állításának lényege: ha nincs vízummentesség, Törökország nem fogadja vissza a menedékkérőket.

A politikus nem mondja ki nyíltan, de szavaiból kitűnik az is: amennyiben az EU továbbra is vonakodna a török vízummentesség megadásától, akkor a maga részéről nem bánja, ha újabb menekülthullámok érik el a „befogadástól vonakodó”, „kétszínű” Európa területét.

 

http://valasz.hu/vilag/a-szultan-nagyon-duhos-jon-a-masodik-menekulthullam-119872

Máté T. GyulaBirkafej

Álláspont. Kevés olyan nagyhatalom volt a történelemben, amelyet ilyen rövid idő alatt ennyien tudtak hülyére venni.

Magyar Hírlap

Balga, balfácán, bugyuta, buta, bugyuta, dilis, féleszű, fajankó, együgyű, eszement, kelekótya, lüke, lökött, hibbant, hígagyú, ostoba, paprikajancsi, tökkelütött, tébolyodott, tökfilkó.

Az Európai Unió névleges és tényleges vezetői, Jean-Claude Junckertől Angela Merkelig nyugodtan kitehetnék magukra a fentiek közül bármelyik flepnit. Lényegesen pontosabban tükrözné a jelenlegi Európát, mint az „Egyesülve a sokféleségben” uniós jelszó. Mert kevés olyan nagyhatalom – mert Brüsszelben még a Brexit-sokk után is annak érzik magukat – volt a történelemben, amelyet ilyen rövid idő alatt ennyien tudtak hülyére venni.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/63073/birkafej

 

Egy nem várt fordulat a Zsolnay-ügyben

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. még vár a bíróság végzésére, amelyben a tartozás kiegyenlítése miatt elutasítják az ellene indított felszámolás iránti kérelmet. Arról viszont már "papírjuk van", hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. felülegyelőbizottsága belső vizsgálatot indított a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tartozásának eladása miatt - tudta meg a Népszava Bodnár Imrétől a cég ügyvédjétől.

 

http://nepszava.hu/cikk/1102485-egy-nem-vart-fordulat-a-zsolnay-ugyben

 

Tüntetők jelentek meg Orbán házánál, mind a tizenöten elsöpörnék a hatalmat

 

Lufikkal, zászlókkal, molinókkal felszerelkezett demonstrálók tiltakoztak a kormányfő budai, Cinege úti házánál kedd kora este, 10-15-en tüntettek a XII. kerületi telek előtt.

Az utcai megmozdulásairól elhíresült Büki Zoltán hosszas procedúra után érte el, hogy társaival engedélyezett demonstrációt tarthasson a miniszterelnök (egyik) házánál. Eredetileg most vasárnapra hirdette meg a tiltakozást, de azt végül lefújta, és az eseményt előre hozta kedd kora estére.

Kezdetben csak az általuk értelmetlennek tartott októberi „kvótanépszavazás" miatt akartak felvonulni, de a transzparensekből rögtön világossá vált, hogy nem csak az időpont változott, a témák köre is bővült. Az egyik molinón például ez állt: „Orbán Viktor! Ideje csomagolni, Putyin vár sok szeretettel. Csak ne gyere vissza!"

http://nol.hu/belfold/tuntetok-jelentek-meg-orban-hazanal-1627047

 

Marosán György A politika Gresham-törvénye

 

Thomas Gresham (1518–1579) a kor általános tapasztalatát fogalmazta a róla elnevezett törvénnyé: a névértékénél kevesebb nemesfémet tartalmazó rossz pénz kiszorítja a megfelelő aranytartalmú jót. A pénzt királyok bocsátották ki és látták el a névértéküknek megfelelő – értékük állandóságát biztosító – aranytartalommal. Így a pénz egyaránt betölthette a funkcióját a cserében is, a tartalékolásban is. Amikor azonban a királyok megszorultak, a pénzből kezdték kicsalni az aranyat. Így az a feltüntetettnél kevesebbet ért. Az emberek azonban tévedhetetlenül megtudták különböztetni a rossz­ pénztől a jót, az értékesebbet megtartották maguknak és felhalmozták. A rossz pénz – a Gresham-törvény szerint – kiszorította a jót, amely eltűnt a fogalomból.

A demokrácia minőségét a hatékony választói szelekció szavatolja. Ha egy politikusról kiderül, hogy nem becsületes és nem is hozzáértő, akkor a polgárok nem választják meg. Ha a választók rendre kiszelektálják az ilyen politikusokat, mintegy „megtisztítják” a politika szféráját. Sőt az alkalmatlanok kisöprésével a politika minősége azért is javul, mert fokozatosan csak hozzáértő és becsületes embereknek éri meg a politikusi hivatást választani.

 

http://nol.hu/velemeny/a-politika-gresham-torvenye-1626995

 

Értékek és érdekek

Stier Gábor, Magyar Nemzet

 

Idegesen figyeli a világ a két eurázsiai hatalom ismételt közeledését. Az orosz és a török államfő a két ország közel egyévi viszálya, a kétoldalú kapcsolatok erőteljes lehűlése után nyújtott ismét kezet egymásnak. Vlagyimir Putyin még a szentpétervári találkozó előtt emlékeztette partnerét arra, hogy a minapi puccskísérletet követően az elsők közt állt ki mellette. Ráadásul egyes szakértők egyáltalán nem zárják ki még azt sem, hogy Moszkva ennél is hatékonyabb segítséget nyújtott Ankarának a katonák szervezkedésének kiszivárogtatásával. Nem maradt adós a gesztusokkal Recep Tayyip Erdogan sem, hiszen nemcsak történelminek nevezte találkozójukat, de oda-odaszúrt a Nyugatnak is, amely szerinte csak néhány klisével reagált a puccskísérletre, Európa pedig nem őszinte Törökországgal. S bár szó sincs arról, hogy ezzel a látogatással Ankara hátat fordítana a Nyugatnak, Brüsszeltől Washingtonig sokan figyelik nyugtalanul az euroatlanti egységet megosztó újsütetű barátkozást.

 

http://mno.hu/vezercikk/ertekek-es-erdekek-1356000

A rendőrség zaklatás miatt nyomoz a képviselők vagyonnyilatkozatáról író újságírók ellen

Egy államtitkár éveken át hiányosan számolt be a földjeiről, és hallgatott az államtól kapott támogatások egy részéről is. Egy ellenzéki képviselőről kiderült, hogy a vagyonnyilatkozatai alapján ugyan szinte nincstelennek tűnik, de valójában cégein keresztül egész komoly vagyonnal rendelkezik. És még a miniszterelnökről is megtudhattuk, hogy éveken át szabálytalanul töltötte ki a bevallásait, így kimaradt néhány érdekes részlet a földvásárlásairól.

Többek között ezekre az ügyekre derült fény július eleje óta, amikor elindult a Direkt36 és partnereinek tényfeltáró projektje a hazai vagyonbevallási rendszer hiányosságairól.

Az államtitkár zaklatás miatt feljelentést tett a rendőrségen, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Direkt36-tal közölte, hogy meg is indították a nyomozást, amely egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik.

Tasó ügyvédje nem reagált a kérdéseinkre, így nem tudjuk, pontosan mi volt a feljelentésében, és azt sem, hogy ki ellen tette. Az államtitkár ugyanakkor több esetben is panaszkodott zaklatásra a róla szóló cikkekkel kapcsolatban. Zaklatásnak tekintette például azt, amikor az Index videós stábja a Direkt36 cikke után a politikus lakóhelyén, Nyíradonyban kérdezősködött az ügyről. Legalábbis erre utalt a már említett, azóta eltávolított Facebook-bejegyzésben: „A családi házunknál Nyíradonyban zaklatták a feleségemet és véletlenül az évek óta velem haragban álló, kukkoló szomszédomat kérdezték felőlem. Zaklatták az utcán a helyieket, akiknek kevés információjuk volt a gátlástalan akcióról.  Felszólítom ezeket a személyeket, hagyják békén a családomat, nem közszereplők!”

http://444.hu/2016/08/09/megpiszkaltuk-a-vagyonbevallasokat-a-rendorseg-erre-nyomozni-kezdett-zaklatas-miatt

 Sebes György Urnákhoz!

Még elgondolni is szörnyű, mi lenne, ha nem lehetne lebonyolítani a kvótareferendumot. Ezt az alternatívát a Fidesz mindig pompásan érvelő frakcióvezetője vázolta fel, de azonnal meg is nyugtatott mindenkit, hogy ilyesmi nem történhet meg. Kósa Lajos ezzel egyúttal le is szerelte az okvetetlenkedő ellenzékieket, akik a választójogi törvény módosításával próbálták akadályozni a kormánytöbbség által elindított folyamatot. Igazságtalannak tartják ugyanis, hogy a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkezők nem szavazhatnak ugyanúgy (levélben), mint a határon túli magyarok. A jelenlegi szabályozás koherens és kiállta minden nemzetközi jogi szervezet vizsgálatát - érvelt Kósa az ügyben tartott (hiányosan) ötpárti egyeztetés után. Punktum, a többség megint győzött, ha valakinek kifogása lenne, forduljon bárhová - például a sóhivatalhoz -, vagy hajigáljon a falra borsót.

http://nepszava.hu/cikk/1102364-urnakhoz

RIO 2016: NEVESSENEK KI, MONDJÁK AZT, HOGY EGY MARHA VAGYOK, DE… – TUSUP

 

Shane Tusup, Hosszú Katinka férje és edzője a 100 méteres hátúszásban megszerzett aranyérem után örömittas, de közben lebilincselően őszinte interjút adott a Nemzeti Sport Online-nak.

– Nem nehezebb egy kicsit, amikor a döntőben két amerikai ellen kell versenyezni?
– Nem tudom, miről beszél, én magyar vagyok! Nyilván sok amerikait ismerünk, normális a kapcsolatunk, bár az edzőikkel nem tartom már rendszeresen a kapcsolatot.

 

http://www.nemzetisport.hu/rio-2016/rio-2016-teljes-sokkban-vagyok-hogy-katinka-meg-tudta-nyerni-a-100-hatat-2518369

 

Kicsoda Shane Tusup?

 

Tusup tehetsége úszóként a középszerre volt elegendő. Amerikában mindenképp, de nincs mit ezen szégyelljen. Kaliforniában született, ott, majd New Yorkban nevelkedett, végül gimisként és egyetemistaként már Los Angelesben úszott. Amerikai módszereken nőtt fel versenyzőként, majd kezdő edzőként Dave Salo mellett és tengerentúli szemüvegén keresztül kristálytisztán látta, hogyan edzenek, viselkednek, kommunikálnak, váltják dollárkötegekre klasszisukat sportága olyan sztárjai, mint Michael Phelps vagy Ryan Lochte.

Elhivatottságának, alázatának, az új módszerek iránti fogékonyságának és húszéves korában, a Los Angeles-i egyetemen – pszichológia mellett egészségfejlesztést és businesst tanult – megismert szerelmének, Hosszú Katinkának köszönhetően meg sem fordult a fejében, hogy az egyetem végeztével a tehetős, kaliforniai bankárcsaládja mintáját követve ő is a pénzügyi pályát válassza.

Mást gondolt ki. 

http://olimpia2016.24.hu/olimpiai-hirek/2016/08/09/kicsoda-shane-tusup/

 

Egykor az egész falu sajnálta, most kétszer verte Phelpst - honnan jött Kenderesi

 

Élete második felnőtt világversenyén egy nap alatt kétszer győzte le a sportág legendáját, hajnalban már döntőt úszik Rióban. Pedig volt már olyan, hogy egy edzője lemondott róla, aztán jött egy súlyos betegség is. Ki az a Kenderesi Tamás, akit egykor egy egész falu sajnált? És milyennek látja őt ma az édesanyja?

 

„Tulajdonképpen valahol úgy kezdődött egész, hogy én nem tudok úszni, és azt gondoltam, nehogy már ez a gyerek is olyan topa legyen, mint az anyja.”

a pécsi klub akkori vezetőedzője azt gondolta, Tamásból sosem lesz kiemelkedő úszó, és áttette egy másik csoportba. Itt sokan elbukhattak volna. 

 

http://hvg.hu/sport/20160809_Kenderesi_Tamas_rio_olimpia_uszas_phelps

 

"Semmit sem ért ehhez a sporthoz" - kiakadt Lackfi János a köztévé közvetítésén

 

Knézy Jenő botránya után itt az újabb olimpiai köztévés jelenség: Lackfi János költő nem bírta tovább, és jól beolvasott a cselgáncshoz semmit sem konyító Ujvári Máténak, illetve a köztévének.

 

http://hvg.hu/kultura/20160809_Semmit_sem_ert_ehhez_a_sporthoz_kiakadt_Lackfi_Janos_a_kozteve_kozvetitesen

 

MIÉRT AKARJA LISTÁZNI A KORMÁNY A "MIGRÁNS" GYEREKEKET AZ ISKOLÁKBAN?

 

Ha valakire hat a kormány elképesztő gyűlöletkampánya, az bizonyosan a KLIK. Félelmetes levelet küldtek az iskolaigazgatóknak, egyelőre nem tudni, milyen céllal.

A levéllel több probléma is van.

Az első és legszembetűnőbb (bár a legmegfoghatatlanabb is) az, hogy a tankerületi igazgató következetesen „migránsokról” ír, ami a kormánypropaganda elterjedésére utal, és épp ezért (pláne most, amikor szinte percenként ömlenek a köztévéből a migránsok elleni uszítókampány üzenetei) meglehetősen félelemkeltő.

A KLIK ráadásul az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kérésére kérte be ezeket az adatokat – vagyis feltehetően valamilyen központosított okból állítják össze a listát. Ám arról semmilyen tájékoztatás nincs, hogy miért éppen most, a szünidő közepén kell az iskolaigazgatóknak haptákba vágniuk magukat, és névsort készíteniük.

Azt már rég tudjuk, hogy a KLIK nagyon szeret mindenféle listákat kérni az iskolaigazgatóktól. A szervezet újból eme kedvelt szórakozásának hódolt, ezúttal az iskolákban tanuló "migráns" gyerekek névsorát kérték be az igazgatóktól. Ezzel csupán néhány probléma van: egyrészt kiket ért a KLIK migráns alatt? És miért az iskoláktól kéri ezeket az adatokat, amikor a bevándorlási hivatal pontosabb információval szolgálhatna? És egyáltalán, mire kellenek a KLIK-nek ezek az adatok? 

http://kettosmerce.blog.hu/2016/08/09/mit_akar_a_kormany_a_menekult_gyerekektol

Szíriai menekülteket elzavaró paródiaműsort adtak el a kommandói falunapon

"Szíriai fagylaltos furgonokba bújt migránsok érkeztek a falu határába, áttörték Grenzkommando vámot. A szolgálatos határőrök végül sikeresen megállították az illegális fuvarozókat, előállították a határt törvénytelenül átlépő szíriaiakat. Azok spontán tüntetésbe kezdtek, eurót, Németországot és nőket követelve. A hatóságok azonban kitartottak, feltoloncolták őket a kommandói gőzös szerelvényére, és elküldték „Merkel nagymamájukhoz”."

Majd hamar kiderül, hogy csak tréfáról volt szó:

"A kommandói fiatalok által megrendezett paródia több mint kétszáz érdeklődőt vonzott, vígan nézték az eseményeket, és nemcsak eme „incidensnek”, de nagy sikere volt a kétnapos faluünnep majd minden műsorszámának Kommandón."

 

http://444.hu/2016/08/08/sziriai-menekulteket-elzavaro-parodiamusort-adtak-el-a-kommandoi-falunapon

Éveken át molesztálta kiskorú tornászait több amerikai edző, a sportszövetség pedig falazott nekik

Mark Schiefelbein Tennessee államban volt tornaedző egészen 2002-ig, mikor az egyik tanítványának szülei feljelentették. A rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy az edző többször becsúsztatta az ujját a 10 éves kislány vaginájába, és videóra is vette a lány nemi szervét. Schiefelbeint 36 év börtönre ítélte a bíróság a tetteiért.

William McCabe 2006-ig volt tornaedző Georgia államban. Őt az FBI tartóztatta le, miután kiderült, hogy egy olimpiai bajnok tornásznak kiadva magát, szexuális tartalmú e-maileket váltott 10-11 éves tanítványaival, molesztálta a rábízott gyerekeket, és az öltöző kislányokról titokban felvételeket is készített, később pedig feltette ezeket a netre. 30 év börtönre ítélték.

A négy edzőben nemcsak a szexuális zaklatási vádak a közösek, hanem az is, hogy

a letartóztatásuk előtt mindegyiküket védte az Amerikai Torna Szövetség, azaz az USAG.

Az Indianapolisban működő IndyStar című lap több hónapon át nyomozott a szövetség ügyei után, és kiderült, hogy az USAG már a letartóztatások előtt is tudta mind a négy edzőről, hogy valami nincs rendben velük.

http://444.hu/2016/08/08/eveken-at-molesztalta-kiskoru-tornaszait-tobb-amerikai-edzo-a-sportszovetseg-pedig-falazott-nekik

Lezárult a vizsgálat: 84 milliós bírságot kaptak az MNB alapítványai

 

Lezárult a Költségvetési Döntőbizottság vizsgálata azzal kapcsolatban, hogy az MNB Pallas Athéné alapítványai hány szerződésükkel szegték meg a közbeszerzési törvényt. A KDB azután indította a vizsgálatait, miután az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a Fidesz és az MNB alapítványok véleményével ellentétben az alapítványoknál kezelt pénz igenis közpénz, így ezek elköltése a közbeszerzési törvény hatálya alá esik. 

A KDB az ügyészség indítványára három hónap alatt 112 szerződést vizsgált meg, ezek közül 66 szerződésnél találta úgy, hogy azoknál közbeszerzést kellett volna kiírni, amiért

összesen 84 millió forint bírságot szabott ki az alapítványokra.

A Pallas Athéné alapítványok közleménye megnyugtatónak nevezte a vizsgálat eredményét, ami után "újra a szakmai munkára összpontosíthatnak" az alapítványok.

 

http://index.hu/gazdasag/2016/08/09/lezarult_a_vizsgalat_84_millios_birsagot_kaptak_az_mnb_alapitvanyai/

"Doppingos csalók" – kőkemény sajtótájékoztatók Rióban

 

Rendkívül feszült hangulatú sajtótájékoztató követte a nők 100 méteres mellúszásának döntőjét a riói olimpián. A győztes Lilly King és a harmadik helyezett Katie Meilie arcán tisztán látszott, mit gondolnak a mellettük ülő Julija Jefimova ezüstérméről. Az orosz elcsukló hangon válaszolgatott az újságírók kérdéseire.

 

http://hvg.hu/sport/20160809_Doppingos_csalok__kokemeny_sajtotajekoztatok_Rioban

Kvótanépszavazás: a Tárki is a "nemek" egyértelmű fölényét mutatja

 

A Tárki kutatása szerint a kvótanépszavazáson szavazók 71 százalék nemmel szavazna, és a legnagyobb csoportot a társadalomban az egyértelmű nemmel szavazók teszik ki.

 

http://hvg.hu/itthon/20160809_Kvotanepszavazas_a_Tarki_is_a_nemek_egyertelmu_folenyet_mutatja

Kameránk előtt vették el az unokáit

Vigasztalhatatlan gyerekek, könnyek és fájdalom – hétfő délelőtt a gyámhivatal elvette az unokáit annak a nagymamának, akinek lányát meggyilkolták másfél éve. A konyári asszony azóta nevelte lánya gyerekeit. A 4 éves kisfiú és a 7 éves kislány az utolsó pillanatig kétségbeesetten kapaszkodott a nagymamájukba. Édesanyjukat a vád szerint az apjuk ölte meg, ő most is előzetesben van, mindent beismert. A gyilkossággal vádolt apa 60 éves nővérét jelölték ki a gyerekek gyámjának. Megrázó tudósítás!

 

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/kamerank-elott-vettek-el-az-unokait

 

Lakner Zoltán Virtuóz nemkormányzás

 

Harminc éve nem volt ekkora hatalommal rendelkező és ilyen kevéssé átlátható kormánya Magyarországnak, mint a jelenlegi. A kormányon belüli erőviszonyokra többnyire csak az érintettek érdekvezérelt kiszivárogtatásaiból következtethetünk. Visszatért a kremlinológia, a spekulatív elemzés, csak sajnos nem tudjuk Szabó Miklós nívóján űzni.

Az elmúlt hetekben ismét mozgásba jött a tiltott város: a miniszterelnök megint átalakította kormánya struktúráját. Létrejött a stratégiai és a gazdasági kabinet, az előbbi Lázár János, az utóbbi ­Varga Mihály vezetésével, temérdek felelősségi körrel és az átfedések gyanújával. Meg kell szűrni a kormányülések és a miniszterelnök számára az ügyeket, valamint folytatódik  a miniszterek befolyásversenye, s ebben most mintha Rogán Antal szorulna háttérbe.

 

http://nol.hu/velemeny/virtuoz-nemkormanyzas-1626933

A WILKOMMENSKULTUR MÁRA MINDENT A FEJE TETEJÉRE ÁLLÍTOTT

 

Csépányi Balázs Magyar Idők

A megdöbbentő esetről a Dülmener Zeitung című helyi lap tudósított.

Egy kínai férfitől, miután Stuttgartba érkezett, ellopták a pénztárcáját, ám tévedésből nem a rendőrségen tett feljelentést, hanem valahogy egy heidelbergi hivatalba került, ahol az ottani hatósági személy egy menedékjogi kérelmet tett elé, amit nyelvismeret hiányában aláírt.

Ezt követően Dortmundba vitték, ahol a menekülteket elsőként fogadó intézményben elvették tőle útlevelét és vízumát, valamint ujjlenyomatot is vettek tőle.

Magyarázatként a következő hangzott el:

„A nyomtatvány kitöltésével a férfi bekerült a rendszerünkbe és ugyanúgy kezelték, mint bármely más menedékkérőt” – mondta a felelős hatóság szóvivője.

Csaknem két hetet töltött egy németországi menekültotthonban a szerencsétlenül járt turista, mire előkerült valahonnan egy fordító applikáció, ami végül tisztázta a félreértést.

 

http://magyaridok.hu/kulfold/wilkommenskultur-mara-mindent-feje-tetejere-allitott-904624/

 

A PROFIT MEGNYIRBÁLÁSA MATOLCSY GYÖRGY FŐ BŰNE

A PÉNZÜGYI STABILITÁS ERŐSÖDÉSE DÖNTÖTT, NEM PEDIG AZ RTL KLUB HÍROLVASÓI

 

Lentner Csaba Magyar Idők

Matolcsy György kettős csapást mért a Magyarországon nyerészkedőkre. Nemzetgazdasági miniszterként csökkentette a nemzetközi vállalatok és bankok profitját azáltal, hogy adófizetési körbe vonta őket, 2013-tól pedig, jegybankelnökként, 82 százalékos aránnyal mérsékelte az alapkamatot, ezzel egyidejűleg a kereskedelmi bankok nyereségét. Matolcsy tehát profitot vett el, amely az államháztartás stabilizálásához kellett. Ez a fő bűne. Ezért áll a külföldi befektetők zsoldosai támadásának középpontjában.

Az államháztartási egyensúly megteremtése nélkül a gazdasági növekedés és felzárkózás hiú ábránd. 2013-ra Magyarország kikerült az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásából, IMF-hitelek és gazdaságpolitikai elvárások nélkül, saját erőből konszolidálta államháztartási pozícióit. A magyar állam a piaci szereplők működésének az aktív gazdaságpolitikai befolyásolás és szabályozási keretek kijelölésével ad mozgásteret.

 

http://magyaridok.hu/velemeny/profit-megnyirbalasa-matolcsy-gyorgy-fo-bune-848191/

 

PERSÁNYI MIKLÓS FELÜGYELHETI A LIGET-PROJEKT KERT- ÉS TÁJÉPÍTÉSZETI BERUHÁZÁSAIT

„Persányi Miklós szakmai munkája és előélete biztosítja, hogy ezt a munkát a legmagasabb színvonalon fogja elvégezni” – hangsúlyozta a Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere.

 

http://magyaridok.hu/belfold/kertepites-amelybe-az-allatkert-belevagott-melto-az-intezmeny-tortenetehez-905017/

 

Nem titkolózhat tovább a budapesti olimpiai pályázatot koordináló cég

A Budapest2024 Zrt. pénzt kért a közérdekű adatokért, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólította a céget, hogy adjon ki mindent ingyen.

A Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság 2016 januárjában hozta létre a budapesti olimpiai pályázatot koordináló Budapest 2024 Zrt.-t. A cég törzstőkéje 250 millió forint, egyik vezetője Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, de az igazgatóság tagja Schmitt Pál egykori köztársasági elnök is.
 

https://blog.atlatszo.hu/2016/08/nem-titkolozhat-tovabb-a-budapesti-olimpiai-palyazatot-koordinalo-ceg/

 

Orbán válaszolt az ultráknak

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül nevű csoport július végén írt, egyenesen a kormányfőnek címzett petíciójára: állítja, nem szól bele az FTC vezetésével kapcsolatos kérdésekbe.

Orbán válaszát kedden dél körül közölte az MTI. Az ultrák feltehetően nem azt kapták, amit szerettek volna: a biometrikus azonosításra épülő rendszer haladéktalan visszavonása és Kubatov Gábor menesztése helyett a miniszterelnök annyit írt, nem szól bele a Fradi ügyeibe. „Magyarország miniszterelnökeként továbbra is tartom magam ahhoz, amit a Ferencváros új stadionjának avatásán mondtam. A Ferencvárosi Torna Club vezetésével kapcsolatos kérdésekbe pedig, ahogyan korábban, most sem szándékozom beleszólni” – írta, levelét pedig így zárta: „Legyen erkölcs, erő, egyetértés!”

 

http://valasz.hu/sport/orban-valaszolt-az-ultraknak-119873

Két jó barát: Orbán Viktor a Dunán motorcsónakozott Kaczynskival

 

Nem hivatalos látogatásra jött Budapestre a konzervatív lengyel pártvezér, Orbán Viktor és Kövér László pedig elvitték egy körre motorcsónakozni.

A lengyel politikus kísérőinek Twitter-fotói alapján elég kötetlennek és jó hangulatúnak tűnik a program: Orbán Viktor a házelnök, Kövér László, illetve külpolitikai tanácsadója, Czukor József társaságában elvitték a lengyel pártvezért egy kis dunai motorcsónakozásra.

 

http://index.hu/belfold/2016/08/09/ket_jo_barat_orban_a_dunan_a_motorcsonakozik_kaczynskival/

 

Erdogan a terpeszben ülő Putyinnak: "Az ön hívása boldoggá tett minket"

 

Alig pár hónapja még újabb orosz gépek lelövésével fenyegette meg orosz kollégáját Recep Tayyip Erdogan török államfő, kedden viszont már a kezébe csapott Vlagyimir Putyinnak és kis híján elhangzott, hogy fátylat rá. A novemberben lelőtt gépről azonban a sajtónyilvános találkozón egy szó sem esett, ahogy Szíriáról sem. Régiós elvárásokról viszont igen.

 

http://hvg.hu/vilag/20160809_Erdogan_Putyinnak_Az_on_hivasa_boldogga_tett_minket

 

Die Zeit: Veszélyben a magyar demokrácia

 

A Die Zeit német lap szerint Magyarország 2006-ban még demokrácia vagy a demokrácia felé útban lévő ország volt, legújabb ábrája szerint viszont már nem sorolható az ilyen országok közé. Ukrajnával, Törökországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával együtt az autokrácia és a demokrácia között billegünk – a német lap legfrissebb ábrája szerint.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160809_die_zeit_veszelyben_a_magyar_demokracia

Republikánus nyílt levél Trump ellen: meggondolatlan elnök lenne

 

Veszélyesnek titulálta a republikánusok 50 kulcsfigurája nyílt levelében Donald Trump, republikánus elnökjelöltet. Szerintük ugyanis Trump „Amerika történetének legmeggondolatlanabb elnöke lenne”. A levelet a Bush-kormány egyes tagjai, a külügy és a nemzetbiztonság korábbi neves amerikai tisztviselői írták alá.

 

http://mandiner.hu/cikk/20160809_republikanus_nyilt_level_trump_ellen_meggondolatlan_elnok_lenne

 

Török Gábor Az olimpia alatti propagandáról

 

Amit most az olimpia alatt nagyon sokan látunk az állami tévében, az pontosan ezt mutatja: migráció, terror, népszavazás – minél többször, minél egyszerűbben.

„Az teljesen nyilvánvaló, és nem is most tudtuk meg, hogy a kormányzati kommunikációt irányítók meg vannak győződve arról, a politikai propagandában nincs helye a mértékletességnek. Minél többször, minél egyszerűbben – ez az alapszabály. Hogy mindenkihez eljusson és hogy mindenki értse. Amit most az olimpia alatt nagyon sokan látunk az állami tévében, az pontosan ezt mutatja: migráció, terror, népszavazás – minél többször, minél egyszerűbben. Mintha még a logika is megfordult volna: a lényeg a közvetítésekben már nem is annyira a sporteredmény, hanem az óránként előugró kormányzati propaganda.

Könnyen lehet, hogy tévedek, de meggyőződésem, hogy még a kommunikációban is érvényes az »est modus in rebus« elve. Mindent mértékkel kell csinálni, s ha túllövünk a célon, ellentétes hatást váltunk ki. 

 

http://mandiner.hu/cikk/20160809_torok_gabor_az_olimpia_alatti_propagandarol

Balaványi György Ferenc, a ballib pápa?

 

Kedves katolikus barátom, nem az a krisztusi mérce, ha hangosan anyázod a pápát. Hanem ha az életedet is odaadnád a muzulmánokért. Vélemény.

Azért most nem lehet könnyű a katolikusoknak. A „pápista” nevet ugyan pejoratív éllel ragasztották rájuk a hitvitázó reformátorok a XVI. században, azonban a mindenkori pápa tényleg egyházfő, Krisztus földi helytartója (vicarius Christi), így az ellene való lázadás az egyház, hovatovább Isten elleni lázadás. A Vatikánban nincs demokrácia, a pápa a Vatikán uralkodója, ítéletei és döntései ellen nincs fellebbezés. Ő a püspökök feje, nélküle nincs zsinat, nélküle nincs semmi. A pápai primátus tana a katolikus hit egyik sarokköve, aki ezt nem vallja, az nem lehet római katolikus. (Pontosabban lehet, de tévelygőnek számít.)

És akkor még ott van a tévedhetetlenség sokat emlegetett dogmája, amely ugyan nem állítja, hogy a pápa a személyében tévedhetetlen, de azt igen, hogy amit főpásztorként, hit és erkölcs dolgában nyomatékosan kijelent, az támadhatatlan; 

http://hvg.hu/vilag/20160809_ferenc_a_ballib_papa_balavany_gyorgy_publicisztika

 

Juszra Mardini: három és fél óra a tengeren, két perc az olimpián

 

Szerdán ismét rajthoz áll a riói olimpián a menekült szíriai Juszra Mardini, aki közel egy éve még a tengeren küzdött saját, és társai életéért. A Magyarországon át Németországba menekült úszólány megnyerte előfutamát – de nevét a köztévés Knézy Jenő „szakmailag” nem tartotta fontosnak bemondani.

 

http://hvg.hu/sport/20160808_juszra_mardini_sziriai_menekult_uszo_rio_olimpia_2016

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.