105 éve született Friedmann Endre Ernő

https://www.facebook.com/106920862700810/posts/1989231774469700

105 éve született Friedmann Endre Ernő 1913. október 22-én Budapesten. 
A világon csak úgy emlegetik Robert Capa...

 1 személy

Bálint Ház

2013. október 22. · 

100 éve született Friedmann Endre Ernő 1913. október 22-én Budapesten. Kalandregények hőseihez hasonlító alak. Jóképű nőcsábász, rejtői vagány, világcsavargó, aki nem veti meg a kalandokat, az italt, a szerencsejátékot; pechére talán csak a halált vetette meg.

Budapesten belvárosban töltötte gyermekkorát, szüleinek a Városház utcában volt varrószalonja és lakása, újságírást tanult, hobbifotósként kezdett képeket készíteni.
A harmincas években a növekvő antiszemitizmus miatt Párizsba emigrált. Bohém figura lévén hamar rájött, hogy kedvtelését megélhetésként is űzheti. Párizsban magyar barátai között cápa volt a beceneve, karierje fellendítése miatt nevet változtat.
A világ úgy ismeri Robert Capa...

Félelmet ismerve, de bátran volt jelen a XX. század közepének valamennyi nagy háborújában, s küzdött az újságírók és fotóriporterek örök kínjával: „hiénaként" ott lenni és megmutatni az eseményeket, de nem részt venni, nem segíteni a menekülőnek, az elesettnek. Hivatása, amelyet a legnagyobb intenzitással művelt, örök belső morális küzdelemre késztette, s ugyanakkor kényszerítette arra, hogy megmutassa, amit igazán fontosnak tartott. Azt és úgy, ahogyan más nem tette, mert nem volt elég közel. „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." – vallotta. Ő közel volt a milicista halálakor, benne volt a normandiai partraszállás első hullámának vérfürdőjében, s természetesen közel volt az indokínai háborúban, amikor rálépett a végzetes taposóaknára.

cikkfeltöltő: 
GB