Ősszel ismét ingyenes szűrőprogram

Az immár évek óta folyó ingyenes szűrőprogram egyre népszerűbb a kerületi lakók körében. A szűrés azt a célt szolgálja, hogy a panaszt még nem okozó, de távlatokban veszélyt hordozó elváltozásokat időben észrevegyék, és megfelelő kezeléssel megelőzzék a súlyos betegség kialakulását.

Általában a kóros esetek aránya harmincöt százalék körül volt, ami önmagában sem kevés, hiszen ez azt jelenti, hogy minden harmadik páciensnél találtak valamilyen kisebb-nagyobb rendellenességet. Ugyanakkor kiugróan sok kóros esetet diagnosztizáltak a nyaki verőér ultrahangszűrésen, ahol százöt vizsgált páciensből nyolcvankettőnél találtak elváltozást. Ennek figyelembe vételével az egészségügyi szolgálat megduplázza a nyaki verőér ultrahangszűrésre fordított óraszámot.

Továbbra is a szűrőprogram része marad a hasi ultrahang vizsgálat. Ugyancsak folytatódik a mammográfiás emlőszűrés. Az őszi szűrőprogramból kikerül az urológiai, valamint a bőrdaganat szűrés, de ezek a „normál” rendelések keretén belül továbbra is folyamatosan elérhetők lesznek beutaló nélkül.

A szervezett ingyenes szűrésekre szeptember, október, november és december hónapban kerül majd sor. Ezekre a XIII. kerületben lakók jelentkezhetnek. Az előjegyzések augusztus 14-én, hétfőn indulnak. Az érdeklődők minden hétköznap reggel hét és este nyolc óra között folyamatosan kérhetnek időpontot a Szegedi úti rendelő recepcióján. Regisztrálni személyesen lehet személyi és lakcím igazolvánnyal, valamint TAJ kártyával. A feliratkozás folyamatos egészen addig, míg minden hely be nem telik.

Ahogy eddig, ezekre a vizsgálatokra ezután sem kérnek beutalót. Elkérhetik viszont a jelentkező háziorvosának nevét azért, hogy ha a vizsgálat további kezelést igénylő elváltozást mutat ki, a betegen kívül a háziorvosát is értesítsék. A recepciós feljegyzi a jelentkezők telefonszámát is. Aki időpontot kapott, de bármilyen ok miatt nem tud megjelenni a vizsgálaton, telefonon lemondhatja a részvételt, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy a várakozási listáról hívjanak be pácienseket.

XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat