Újra magyar film a "diák Oscaron"

http://nepszava.hu/cikk/1137412-ujra-magyar-film-a-diak-oscaron

Ismét van diák Oscar-jelölt magyar alkotás, Freund Ádám Földiek című diplomafilmje a legjobbak között - újságolja a jó hírt a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Az idén 44. alkalommal kiosztásra kerülő “diák Oscar” (Student Academy Awards) hét kategóriájának jelöltjeit magyar idő szerint csütörtök este jelentették be. A nemzetközi fikciós filmek versenyében Freund Ádám: Földiek című diplomafilmje is a finalisták között van.

A Földieket Freund Ádám Fekete Ádámmal (SZFE) és Horváth János Antallal (SZFE) közösen írta. Operatőr: Gyuricza Mátyás (SZFE), vágó: Érdi Zsófia (SZFE), látványtervező: Tasnádi Zsófia (SZFE), hangmester: Zándoki Bálint (SZFE), zeneszerző: Keresztes Gábor.  

A film főszereplője egy 12 éves kisfiú, Ábel (Cservák Zoltán), akinek családtagjai (Dimény Áron, Györgyi Anna, Rujder Vivien) mintha az univerzum legtávolabbi pontjaiban élnének. Amikor azonban a hobbi-feltaláló apa ténylegesen kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik. 

A Földiek idén tavasszal debütált a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelynek elnyerte a fődíját, a film operatőre, Gyuricza Mátyás pedig az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját is elnyerte diák kategóriában.

A diák Oscaron a nemzetközi fikciós filmek versenyében három német, valamint egy-egy svájci, holland és brit alkotással versenyzik a Földiek. Az ősz folyamán derül ki, hogy sikerül-e a jelölést díjra váltani, azonban az esélyek jók: a diák Oscaron ugyanis nem csak egy, hanem három díj is gazdára talál majd a hét jelölt között. 

A diák Oscarra idén összesen 1573 nevezés érkezett a világ filmes egyetemeiről, és minden iskola csak 1-1 alkotást nominálhatott kategóriánként.

cikkfeltöltő: 
GB