Ívek és töréspontok; Kérdések és válaszok 1918–1919-ről

Kedves Barátunk!

 

A Napvilág Kiadó idén is részt vesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely

2018. április 19-22. között immár 25. alkalommal kerül megrendezésre a Millenárison.

 

Szokásos helyünkön, a B pavilon hátsó lépcsője mellett található standunkon jelentős kedvezménnyel (300, 500 ill. 1000 Ft-os áron) kínáljuk régi könyveinket és 20%-kal olcsóbban újdonságainkat.

 

Bízunk benne, hogy kilátogat hozzánk, és egyúttal szeretettel meghívjuk Önt és ismerőseit legújabb köteteink bemutatójára:

 

Földes György

Ívek és töréspontok

Gazdaság, politika, ideológia 1945 után

A jelen kort, annak történetét megismerni akaró kutató számára az idő első látásra túl közeli. Ettől az érzéstől úgy szabadulhat meg, ha a rövid időtartam mögött keresni kezdi azt a hosszabb távot, amelybe a jelen illeszkedik, vagy amelyet megtör. A jelen általában az időt (a történelmet) szűk térré szorítja össze, néha viszont – a fordulatoknál és a töréspontoknál – széles perspektívát nyit meg előtte. Mindkét esetben az a látszat, hogy a pillanat győz a trend, a tendencia fölött. Előfordulhat ez is, de a történész mégsem eshet a látvány fogságába, keresnie kell a véletlen mögött a társadalomban, gazdaságban, politikában működő törvényszerűségeket, a hosszabb időtáv és a korábbi nemzedékek által formált struktúrákat. A tendenciák és a struktúrák azonban nem döntenek az emberek helyett: a sokféle érdek és akarat eltérítheti megszabottnak ítélt pályájáról az időt. Ugyanakkor éppen ugyanezen érdekek és akaratok összeütközésének köszönhetően soha nem úgy, sokszor nem az eredetileg szándékolt tartalommal és formában valósulnak meg az eredeti tervek. Bővebben...

KÖNYVBEMUTATÓ:

A kötetet 2018. április 20-án (pénteken) 17 órakor mutatjuk be Markó Béla és Mitrovits Miklós részvételével.

Helyszín: MILLENÁRIS B pavilon, Márai Sándor terem (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.)

Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/175795943073128/

Csunderlik Péter - Egry Gábor - Fodor János - Emily Gioielli - Hajdu Tibor

Kérdések és válaszok 1918–1919-ről

Az első világháborús vereség, az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése és a katonai és gazdasági összeomlás elsöpörte 1918 őszén a régi, díszmagyarba öltözött politikai elitet: egy szocialistává lett „vörös gróf” mellett kopott zakós baloldali újságírók, értelmiségiek és szakszervezeti vezetők kerültek az ország élére. Feladatuk talán nehezebb volt, mint bárkinek addig a magyar történelemben, és a válaszkísérleteik is példátlanok voltak. Az őszirózsás forradalom résztvevőinek és a Tanácsköztársaság népbiztosainak tevékenysége máig heves indulatokat vált ki a magyar közvéleményben. A kötetet szerző történészek „harag és részrehajlás nélkül” igyekeznek ismertetni a legfontosabb 1918–1919-es magyarországi eseményeket, teszik pontosabbá ismereteinket és megfelelő helyenként cáfolják a kerengő tévhiteket. Bővebben...

KÖNYVBEMUTATÓ:

A kötetet 2018. április 21-én (szombaton) 15.30-kor mutatjuk be Pók Attila és Romsics Gergely történészek részvételével.

Helyszín: MILLENÁRIS B pavilon, Supka Géza terem (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.)

Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/427513947678918/

A sorozat további köteteit itt találja.

 

 

Üdvözlettel:

 

Prosinger Lívia

Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány

1054 Budapest, Alkotmány u. 2.

cikkfeltöltő: 
GB