Életveszélyessé vált a Planetárium, a kormány végre pénzt ad a felújítására

http://index.hu/tudomany/2017/11/11/eletveszelyesse_valt_a_planetarium_a...

Megmenekülhet a siralmas állapotban lévő, júniusban bezárt Planetárium. A budapesti Népligetben lévő intézmény évek óta egyre inkább lerohad, a negyvenéves épület a vízelvezetés nélküli lapos tető miatt folyamatosan beázik. Emiatt már 2016 nyarára is be kellett zárni az intézményt, azután októberben még kinyitottak, de idény nyáron újra be kellett zárniuk.

A budapesti planetáriumban a víz az úr

A budapesti planetáriumban a víz az úr

A nagy nyári felhőszakadás után bezárni kényszerült Planetárium október 12-én újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A baj csak az, hogy a lassan negyvenéves épület véglegesen rossz állapotba került, amiből nemigen lesz visszaút, ha nem kezdik meg a felújítást.Tovább

Az intézményt a TIT tartja fenn, rendszeres állami támogatásuk nincs, a jegybevételekből kellene fenntartaniuk magukat, de mivel nem hogy fejlesztésre, de állagmegőrzésre sincs pénzük, a látogatószám a korábbi harmadára zuhant. Az épület közben már kifejezetten életveszélyessé vált.

A reménytelennek látszó helyzetben a kormány júniusban döntött arról, hogy az életveszélyes állapot elhárítására 86 millió forintot biztosít, most pedig egy újabb döntéssel további 50 millió forintot adnak. Bár a renoválásra ez messze nem elég, ez csak az előkészítéshez szükséges fedezet, de ez alapján talán remélhető, hogy majd arra is sor kerül. A kormánydöntés szerint támogatják az épület átfogó felújítását és műszaki-szakmai fejlesztését.

A beázás miatt bezárt fővárosi planetárium körfolyosója a Népligetben 2016. augusztus 26-ánA beázás miatt bezárt fővárosi planetárium körfolyosója a Népligetben 2016. augusztus 26-án

Fotó: Marjai János

Hogy meddig vártak ezzel a lépéssel, kiolvasható az MTI-ben közölt Emmi-közleményből is: eszerint az épület átfogó felújítása előtt életveszély-elhárító beavatkozásokra van szükség. Azok után a közlemény szerint azonnal megkezdődhet a felújítás is.

cikkfeltöltő: 
GB