Állatjogosítvány jöhet: engedélyhez kötnék az állattartást

a kép illusztráció

"Állatjogosítvány" bevezetését szorgalmazza az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Az átgondolatlan állattartás sok esetben oda vezet, hogy a megunt állatok az utcára kerülnek vagy a silány tartás öli meg őket. Kutyákat, macskákat többnyire szabályozatlanul engednek szaporodni, így sokkal több kisállat születik, mint amennyi felelős gazdijelölt van. A túlszaporulatból sok lesz a kóbor állat, melyek jobb esetben állatvédő egyesületekhez, menhelyre, gyakrabban viszont a sintértelepekre kerülnek, ahol az állatokat elaltatják.

A felelős állattartáshoz megfelelő tartási helyre, az állat ellátásához (gondozásához, állatorvosra) anyagi fedezetre, illetve megfelelő mennyiségű szabad időre van szükség. Ha a három szükséglet közül bármelyik is hiányzik, az állattartás nem lesz megfelelő.

A felelős állattartás érdekében alapvető szükséglet lehetne, hogy aki cicát, kutyát vagy egyéb más kisállatot szeretne tartani, annak legyenek alapvető ismeretei az állat szükségletei, és jóléte kapcsán. A helyi önkormányzatok működtethetnék az állattartók nyilvántartását, jogosítványt adhatnának ki az állattartáshoz, vagy éppen ellenkezőleg, tiltó határozatot hozhatnának - írja a napi.hu.