Kanadai Magyar Hírlap

Feliratkozás Kanadai Magyar Hírlap hírcsatorna csatornájára Kanadai Magyar Hírlap
Frissítve: 16 perc 59 másodperc

Egy millió munkanélküli egy hét alatt Kanadában — Példanélküli segélycsomagot vezettek be

3 óra 31 perc

Egy hét alatt egy millióan nyújtottak be munkanélküli biztosítási kérvényeket, miután a tartományi kormányok, önkormányzatok és Kanada szövetségi kormánya minden nem kulcsfontosságú céget, üzletet, szolgáltatást és munkahelyet bezárt. A szövetségi kormány által elfogadott Karantén Törvény 750 ezer dolláros bírságot, illetve hat hónap letöltendő szabadságvesztést szab ki mindazoknak, akik külföldről Kanadába hazatérve, megszegik a 14-napos önkarantént. Jelenleg az Egyesült Államok és Kanada közös határa a személyforgalom előtt le van zárva és külföldiek nem érkezhetnek be az országba légiközlekedési úton sem. Jövő héttől pedig a gyanúsnak vélt, COVID19-hez hasonlító szimptomákat mutató utasok sem vonattal, sem pedig repülővel nem utazhatnak belföldön. A héten az általában halkszavú Justin Trudeau miniszterelnök bekeményített amikor otthona előtt kijelentette: “Elég volt! Mindenki menjen haza és maradjon is otthon!”

Vasárnap reggelre 5.878-ra emelkedett a fertőzöttek száma Kanadában. Jelenleg Québec tartományban a legrosszabb a helyzet, annak ellenére, hogy a québeci kormány vezette be elsőként a legkeményebb lezárásokat és intézkedéseket. Québecben a fertőzöttek száma vasárnap reggel 2.498 volt. A helyzet Montreálban a legsúlyosabb, ahol a fertőzöttek száma elérte az ezret. A montreáli fertőzések több mint negyven százaléka néhány nyugati városrészen található, különösen az angol többségű Côte Saint-Luc-ban, ahol a lakosság harminc százaléka nyugdíjas és ahol a telet rengetegen Floridában töltik. Az éppen hazatérő “snowbird”-ök hozhatták haza magukkal a koronavírust. Montreálban vészhelyzetet deklarált az önkormányzat, bár végsősoron az egész város karantén alá helyezése tartományi döntés lesz.

Ontario-ban — a legnépesebb tartományban — a fertőzöttek száma vasárnap reggel 1.355-re emelkedett, Brit Columbiában pedig 884-en betegedtek meg. Albertában 621, Saskatchewanban 134, Új Fundlandon 120, Új Skóciában 111, Manitobában 64 és New Brunswickban 51, Prince Edward szigeten pedig 11 a fertőzöttek száma. Északon a legkevesebben fertőzödtek meg – Yukonban összesen négy fertőzött van, a Northwest Territories-ben pedig csak 1. Nunavut területén még nincs megfertőzött. Összesen 63-an haltak meg Kanadában.

Állami segély

Kanada szövetségi kormánya több mint 82 milliárd dolláros segélycsomagot fogadtatott el a parlamentben. Azt már most tudjuk, hogy a segélyezés ennél magasabb árat fog követelni. Trudeau miniszterelnök többek között bejelentette:

 • Minden felnőtt kanadai állampolgár aki jövedelmét elvesztette a COVID19 járvány és a szigorítások kapcsán havi 2 ezer dollárt jogosult kapni segélyként a szövetségi kormánytól. A segélyt áprilisban, májusban és júniusban fogják bankszámlákra utalni. Jelentkezni online lehet, április elejétől, és a szövetségi kormány alig szűri majd a jelentkezőket. Elsőbbséget élvez az anyagi segély gyors utalása, ennek rendelnek mindent alá, beleértve az esetleges visszaélések kiszűrését is.
 • A kormány eredetileg azt ígérte, hogy kis- és középvállalkozás úgy segítik, hogy az általuk kifezetett bérek tíz százalékát a kanadai kormány állja egy speciális szubvención keresztül. Pénteken azonban Trudeau bejelentette, hogy a liberális kormány lényegében a baloldali Új Demokrata Párt javaslatát fogadta el és így a kormány fedezi majd a kis- és középvállalkozások által kifizetett bérek 75 százalékát. Az új program pontos részleteit majd a most következő héten jelentik be. Értesüléseink szerint, a 75 százalékos bér szubvenció nem csak a magánvállalatokra vonatkozik majd, hanem a non-profit szektorra is — ez majd néhány napon belül derül ki.
 • Összesen 9 millió dollárt kap a United Way nevű karitatív szervezet, mely összeget azoknak a helyi non-profitoknak továbbíthatnak, amelyek a idősök megsegítésére koncentrálnak.
 • Összesen 7,5 millió dollárt költ a kormány a kiskorúak mentális egészségére úgy, hogy egy külön telefonvonalat támogatnak, ahol a gyerekek pszichológusokkal beszélhetnek.

Nehéz hetek ezek a világon mindenütt. A múlt héten jelentettem be a 21 munkatársnak emailben, hogy az utolsó fizetést most kapták és ideiglenesen valamennyiünk munkanélküli biztosításra kényszerülünk, mivel az ottawai egyházközség ahol dolgozunk elvesztette szinte összes bevételét. Amint ez a hír az egyházközségi tagokhoz eljutott, érkeztek a telefonhívások hozzám, illetve a telefonon hitelkártyával küldött adományok a templomnak — van aki negyven dollárt küldött, van aki pedig ezret. Ha ez nem is volt elég ahhoz, hogy a munkanélküliséget elkerüljük, egy ilyen krízisben a szolidaritás elve látszik társadalmunkban igazán érvényesülni. A templom egyik tagja videófelvételen mondta el: eddig lehet, hogy agyilag, intellektuálisan értettünk meg a szolidaritás értékét, de ma már inkább szívvel, lélekben és a gyomor szintjén fogjuk ezt fel. Akit esetleg érdekel Joan O’Connell reflekció, az itt megtalálja videóját.

Kategóriák: Szervezetek

Karanténnapló 2 — Nem vagyunk angyalok – bár talán “acsarkodó, lepukkant nyuggerek” sem

8 óra 28 perc

Önkéntes bezárkózásom huszon valahányadik napja. Jobb, ha az ember nem számolja, amikor fogalma sincs, meddig tarthat. Az eddigiek alapján úgy számolom, Magyarországon a nyár közepéig – talán a végéig is – eltarthat a fertőzések szaporodása, és még akkor is csak arról van szó, hogy megállítottuk a járványt – a megszüntetéséhez még újabb hónapok, ha nem évek kellenek.

(Helyzet március 29. 8:00 óra: 408 ismert fertőzött, összesen 13 elhunyt.)

Hétfő óta kijárási korlátozás van, ami annyit jelent, hogy pl. vásárolni az idősek csak 9 és 12 óra között járhatnak, a fiatalabbak ezt követően a 15 órai boltzárásig. Az utcák csendesek, még a Belvárosban is lehet szellőztetni (a nővérem közlése szerint) jelentősen csitult a forgalom. Senki nem borogat kukákat, gyújtogat autókat. Az ellenzéki pártok és mozgalmak kivétel nélkül arra kérnek mindenkit: tartsuk be a korlátozó rendelkezéseket. Az önkormányzatok – az ellenzékiek is – segélyhelyeket szerveznek, azt kutatják az önkéntes lakóközösségi társaságok bevonásával, hogy hol van olyan egyedül élő idős, aki ugyan eddig nem szorult szociális ellátásra, de most jobb lenne, ha nem személyesen menne bevásárolni, gyógyszerért stb. A kerületünkben (ellenzéki vezetés) az önkormányzati cég munkásai két napja megkezdték a terek, utcák, utcabútorok fertőtlenítő lemosását.

Persze azért vannak javaslataik, kifogásaik a kormányzati működést illetően. Igen, ha a házunk ég, mindenkinek az oltásban kell részt vennie. Csakhogy miközben a tető ég, a kormányzat a ház alapjait rombolja, veri szét ezerrel. Ez ellen sokan jogosan fölszólalnak: de nem köztereken hőbörgéssel, gyújtó hangú uszítással: csak abban a néhány rádióban, tévében, ahol egyáltalán hangot kapnak. Meg persze az interneten.

Magam is törtem a fejem, hogyan segíthetnék. Nem lenne jó, ha 70+osként segélyhelyeken sündörögnék hátramozdítóként. Kitaláltam hát – és a facebook oldalamon közzé is tettem: szívesen beszélgetek telefonon bárkivel, aki erre igényt tart. A bezártságon sokat enyhíthet, ha legalább szót válthat az ember. Két kérésem van: közéleti témát én nem kezdeményezek, bár van határozott világlátásom, de ha a partner kezdeményezi, jöhet. A másik, hogy nem vagyok orvos, így nem tudok tanácsot adni se koronavírus ellen, se fülzúgásra. Viszont bízom a gyógyítókban, így a csodálatos panaceák propagátorai is kerüljenek. Csak dumcsizzunk – akár ezerkilencszázjajderég történtekről – az utódaink úgyis unják már a százszor hallott eseteket. (Analóg és mobil telefonom is van, ingyenes beszélgetéssel: visszahívom, aki jelentkezik.) A felhívásom bekerült a Klubrádió beszélgetős műsorába is – igaz, csak a kevésbé hallgatott déli műsorsávba.

Persze nem vagyunk angyalok – bár talán „acsarkodó, lepukkant nyuggerek” sem, ahogy aposztrofált ezen az oldalon egy „kedves,” ifjú beszélgetőtársunk. Neki annyit: a fiatalság se érdem, csak állapot. És a fenti jelzők élesen rávilágítanak arra: fiatalon is lehet valaki begyepesedett, korlátolt, pont, mint a főbugrisa.

Szóval, mint említettem, mi sem vagyunk angyalok. A rádióban elhangzott felhívásom után felhívott a nagynéném. (Persze beszélgetünk naponta-másnaponta mindig.) A harmadik percben ordítottam vele. Merthogy: leszaladok egy kis almáért, nincs itthon csak négy, meg egy sárga… Nem mész sehová!!! De csak ide, a zölds… ODA SE! Majd Árpi hoz almát!!! A felnőtt unokájával egy házban lakik. De az Árpi nem olyat hoz, amilyet szere… MARADJ A HÁTSÓDON!!! (Más szóval illettem a testrészt.) Nekem már mindegy, ha elkapom…. (87 éves). Ki nem sz@rja le, hogy veled mi lesz – de utaztatod azokat a kis rohadt dögöket!!! Erre megfenyegetett, hogy beszól a Bolgárnál: fel ne hívjon senki, mert bántom az öregeket. (Vicces: 72 múltam.) Ma persze már röhögtünk az egészen.

A neten sokan lájkolták a felajánlásomat – de eddig csak egy idegen jelentkezett. Nektek is szól: a budapesti telefonkönyvben benne van a számom, hívhattok. Legfeljebb ordítozunk kicsit egymással: de az is jobb, mint a szűkölő szorongás.

Rátesi Margit

Kategóriák: Szervezetek

Folyt. köv.

2020, március 27 - 13:25

mármint, a rendeleti kormányzás orbáni módra.

Egyenruhás (!) kórház parancsnokok jelennek meg hétfőtől a kórházakban. Tessék a fegyvernemi jelzésükre figyelni, nem orvosok – az orvosszakmai vezetésbe nem szólnak bele, habár kétségtelen, nagy lesz a kísértés, ez a garnitúra jó eséllyel már boncolt békát biológia órán – lesznek, inkább hadtáposok, mivel feladatuk:

“…a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel való gazdálkodás folyamatos “karbantartása” a “kórházparancsnokok” feladata lesz”.

Nos, az egyenruha, főleg, a rendfokozat kétségtelenül fontos lesz, hiszen nem járja, hogy holmi hadnagyocska egy több diplomás, szakmájában elismert kórházigazgató felett regnáljon. Min. alezredesnek kell lennie.

Háborús hangulat Pápán

Azért mókás, hogy egy kórházban, ahol alapvető feladat és kötelesség a járványügyi előírások betartása, annak felügyeletét egy katonára bízza. Mégis, hogy’ fogja az betartatni? Napi parancsba adja, és a megszegőitől megvonja a hétvégi kimenőt? Naponta leellenőrzi, hogy a protokollt pl. a betegmozgatók betartják-e? Hát a takarítók?

A készletek rendelkezésre állása? Az, biza, nem “parancs, értettem!” üzemmódban kerül biztosításra! Ha a beszállító, aki megunta a nemfizetést, mivel az állam sajnálatos módon nem finanszírozza kórházának működését, és megtagadja a beszállítást, a kórházparancsnok rekvirálókat küld ki, fegyveres kísérettel? Ugyanakkor a kórházigazgatók nyakáról leveszi a terhet: a hős vitéz komisszárius küzd meg ezek után az ellentételezés nélküli készletbiztosítás problematikájával.

Személyzettel való gazdálkodás? Értsd: hatalmi erővel megakadályozzák az elvándorlást, és ugyancsak hatalmi erővel – pl. bevonultatják az orvosokat, ápolókat, szakszemélyzetet (egy lélegeztető gép működtetéséhez, a beteg felügyeletéhez min. hat ember kell!) – biztosítják?

Orbán különféle fantazmagóriái kétségtelenül gyerekkorának hiátusaiból következnek. Nem volt játékvasútja, hát most lett. Nem voltak játék katonái, hát most lettek. Orbán militáns mentalitása – szerinte paranccsal (rendelettel) minden megoldható – azért meglehetősen rémisztő. Pedig sorosként a seregben is csak besúgói szintig jutott el.

Kategóriák: Szervezetek

COVID-19: Egy kis pánikkal több! Maradhat?

2020, március 26 - 21:21

A COVID-19 (alias SARS-CoV-2) kapcsán már írtam korábban is a kommunikáció jelentőségéről. A kommunikáció az, amivel fel lehet korbácsolni az érzelmeket is. Az Orbán-kormány kiválóan igazolta, hogy miként lehet élni, és akár vissza is élni azzal, hogy a kommunikációs fogások fegyvert jelentenek. Különösen azokkal szemben, akik fegyvertelenek. Mert felkészületlenek. De ezzel nincsenek egyedül.

Hallgatólagosan elég sok helyén a világnak eljutottak arra a pontra, hogy a vírussal kapcsolatos kommunikáció remekül alkalmas a figyelem kisiklatására. Például, a jóval korábban indult recesszióról. Ugyanakkor a magyarországi helyzet annyiban bonyolultabb a helyzet, hogy a járvány-kommunikációt felcsatlakoztatták a korábbi, elsősorban ellenség-kereső, kommunikációs kisvasútra. Ami aligha okozott nehézséget. Tekintve a több éve folyó gyűlölet-kommunikációt. Az, hogy most éppen, pusztán a saját érdekükben, az idősebbek kerültek a célkeresztbe? Most őket dobta a hatalmi gép.

Mert hallgatom, hogy mindenki maradjon otthon. Meg az idősebbek pláne maradjanak otthon. Aztán olvasom az olyan gunyoros írásokat, amilyen például a napokban jelent meg azzal kapcsolatban, hogy pár idősebb ember meg merészelt jelenni az utcán. Elvégre nyilván nagyon blikkfangos lehet belerúgni abba, aki amúgy is kiszolgáltatott. Legyen az akár menekült, szegény, vagy idős. Akik számára a cica vacsorája is fontos lehet, akiknek nem biztosan az a társadalmi érintkezés netovábbja, hogy a küszöbükre messziről odatesznek egy szatyor akármit, akiknek esetleg fizikailag sem előnyös a mozgásszegénység, de nincs otthon edzőtermük, illetve edzéstervük. Úgyhogy csak gratulálni lehet azoknak, akik akár szóban, akár írásban, pláne esetleg egy névtelen fórumbeszólásban, de az időseknek ugranak neki.

De ez a kommunikációnak nyilván csak egy vetülete. A másik az, hogy kifejezetten pánik-kommunikáció zajlik. Tessék csak hallgatni a híreket, és olvasni is azokat. Hosszasan ecsetelgetik, hogy hány új beteg van, és hányan haltak meg. Fontos információ? Nyilvánvalóan az. De korántsem kizárólagos. Ehhez képest igencsak az apró-betűs részekhez sorolódnak az olyan adatok, hogy a fertőzöttek száma nem nő a végtelenségig, és van gyógyulási folyamat is. Holott, ahogy korábban is érintettem, egy sikeres immunválaszt kiváltó kórokozó esetében nincs totális fertőzöttség, és létezik, létezhet egy egyensúlyi állapot. Ami azt jelenti, hogy egy felfutási görbét követően van egy „plató”, amikor már nem nő rohamosan a fertőzöttek száma. Az aktív tünetekkel rendelkezőké a gyógyulási folyamat eredményeként pedig csökkenni is kezd.

De a „plató” eléréséhez közeli állapotokról még csak-csak folyik némi kommunikáció. A halálozások kapcsán azonban szinte kizárólag számháború, egyfajta koporsós licit zajlik. Röpködnek a számok. Olyan képet sugallva, hogy „rettegj, mert betegen rád néznek és meghalsz”. Holott ez korántsem igaz. Illetve. Nem kizárólagosan igaz. A halmaz ugyanis a lakosság egésze. Ami azt jelenti, hogy még a hazai, kiugróan magasnak látszó halálozási arány sem képezi a többséget. Az, hogy a magyar adatokhoz, illetve arányokhoz valószínűleg a gyalázatosan alacsony szűrtségi arány is besegít, az egy külön történet. De vegyük a négy százalék körüli értéket. Még ez is azt jelenti, hogy a tünetes fertőzötteknek is 96%-a meggyógyul. Egy, csak a lakosság mintegy felére, kétharmadára kiterjedő fertőzés esetén ezt az arányt megemelik azok, akiknél ki sem alakul tünet, illetve nem is fertőződnek meg.

Igaz, annak a kommunikálása, hogy a kutya harapta meg a postást, és a világpánik jó része indokolatlan az nem elég ütős a blikkfang-iparnak. Holott az emberi közösségek hosszú távú érdekeit a valós kockázatbecslésen alapuló, és ennek mentén kezelhető félelem inkább szolgálná, mint a kontrollt vesztett pánik. Ellentétben a perc-hatalomban gondolkodó hatalmak, és a klikk-vadászatban utazók érdekeivel.

Kategóriák: Szervezetek

Az alaptörvényből — Uszítás, a szabadság patyomkin falva és NER…

2020, március 26 - 14:24

Kizárólag a teljhatalom orbáni igénylésének jogosságával és logikájával ellentmondó törvényi passzusokat idéztem, méghozzá az állítólag betartandó és mindenkire nézve kötelező érvényű Alaptörvényből.

C) cikk

(1) A magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik.

(2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.

Ugyan Orbán nem erőszakosan, de a 2/3 gátlástalan támogatásával erre törekszik. Akkor most mi van? Nem az Alaptörvénynek mond ez ellen? Vagy így már mehet? Mi is van a hatalom megosztásával?

R) cikk

(2) Az Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire kötelezőek.

Hányszor is szegték meg e törvényt Orbánék?

A rendkívüli állapotra és a szükségállapotra vonatkozó közös szabályok

48. Cikk

(7) Rendkívüli állapot vagy szükségállapot idején az Országgyűlés nem mondhatja ki feloszlását, és nem oszlatható fel.

Arról nem szól az alapizé, hogy mi van akkor, ha a hatalom egyedüli gyakorlója, még ha megbízással is, amúgy is negligálja az országgyűlést, és egy személyben dönt az országgyűlés feladataiként meghatározott ügyekben? Azt minek is hívják?

A veszélyhelyzet

53. Cikk

(2) A Kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

Jogos. Tehát az alaptörvény is nyomatékosítja a teljhatalom fölöslegességét. A kormányzat mindazt megteheti, amit Orbán magának vindikál.

(3) A Kormány (2) bekezdés szerinti rendelete tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a Kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja.

Tehát a kormány – ami bármennyire vazallusa is Obánnak – és nem a tirannus!

A különleges jogrendre vonatkozó közös szabályok

54. Cikk

(1) Különleges jogrendben az alapvető jogok gyakorlása – a II. És a III. Cikkben, valamint a XXVIII. Cikk (2)-(6) bekezdésében megállapított alapvető jogok kivételével – felfüggeszthető vagy az I. Cikk (3) bekezdése szerinti mértéken túl korlátozható.

Nos, ismerve Orbán eddigi tevékenységét, mentalitását és jellemét, ő nem ismer mértéket, így sok jó nem várható.

(2) Különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, az Alkotmánybíróság működése nem korlátozható.

Nem is függesztik fal, csak szarnak rá, mint ahogy eddig is gyakran tették. Az Alkotmánybíróság pártkatonáit meg minek korlátoznák? Leszólnak nekik a vezérlőből, és annyi.

(3) A különleges jogrendet a különleges jogrend bevezetésére jogosult szerv megszünteti, ha kihirdetésének feltételei már nem állnak fenn.

Aha. Úgy értik, hogy a 2/3-os fideszes többségű. Mert az már csak olyan.

Na, és most jön a hazug és álságos befejezés:

„Mi, a 2010. Április 25-én megválasztott Országgyűlés képviselői, Isten és ember előtti felelősségünk tudatában, élve alkotmányozó hatalmunkkal, Magyarország első egységes Alaptörvényét a fentiek szerint állapítjuk meg.

Legyen béke, szabadság és egyetértés.”

És lőn uszítás, a szabadság patyomkin falva és NER. Mindezt Isten előtt. Aztán vasárnap elmentek gyónni.

Kategóriák: Szervezetek

A teljhatalomról, kicsit előre tekintve

2020, március 25 - 13:20

Orbán minden hájjal megkent, rafinált és sunyi politikus. Naná, hogy kihasznál minden alkalmat egyeduralma biztosítására.

Mindent tudónak és mindenhez értőnek képzeli magát, ezért akarja autoriter hatalmát bebetonozni. Azonban ez olyan csapda, ami a vesztéhez vezethet.

Eddig se hallgatott senkire, döntéseit egymaga hozta meg, tanácsadói csak hajbókoló biokulisszák körülötte. No, nem azért nem hallgat rájuk, mintha mindenhez értene, hanem, mert nem bízik bennük. Ráadásul végrehajtó emberei, a miniszterek, államtitkárok – Semjén, Németh, Kósa, Gulyás. Kásler, legújabb szerzeménye Müller nagyasszony egytől-egyig dilettáns, alkalmatlan, önálló gondolkodásra képtelen pártkatonák. Ezért nem fogad el semmilyen kritikát, vagy szakmai tanácsot a hozzáérőktől. Mert mi van akkor – hiszen nem ért hozzá – ha azok direkt félrevezetik, kivihetetlen, vagy szakmailag elfogadhatatlan megoldást javasolnak, és ő elfogadja, törvénybe iktattatja, aláírattatja, kihirdetteti, ergo mosolyogva szúrják hátba? Akkor, biza, oda a gondoskodó apa, a nemzetmentő nimbusza, oda a respect, kampó a minden nap a népért keccsölő jótevő szerepének! Ezért inkább nem hallgat senkire, tehát minden eredményt – joggal – magáénak tulajdoníthat, és – ugyancsak joggal – magáénak követelheti a hálát és a jutalmat.

Node, mi van akkor, ha nem jönnek be a dolgok? Nemhogy hála, de gúny, káromlás és gyűlölet illeti, és szarban lesz, mert nem tud mutogatni senkire, nem tudja áthárítani a felelősséget, egyedül kell elvinnie a balhét! Mivel 2022-re készül, amit simán vinne a teljhatalom birtokában, a 2020-as járványt is alibiként használva már most be akarja biztosítani magát. Ez az egész szavazási játék csak arra volt jó, hogy újabb ellenségképet kreáljon: íme, híveim, az ellenzék elárulja a népet, gyakorlatilag gyilkosok, megakadályozzák, hogy a kormányzat – azaz nevezetesen Orbán – végtelen jóságában, atyai törődéssel megmenthesse az ő szeretett népét! Mert a teljhatalom természetesen csakis és kizárólag ezért kell neki, és amit természetesen, ha a parlament megvonja tőle a bizalmat, vissza is ad! Aha. Az a parlament, ami az engedelmes csinovnyikjai 2/3-ával Orbán alázatos végrehajtója!

Amúgy nem igazán értem, mire kell neki a teljhatalom? Eddig is mindent megszavaztak neki, amit éjszaka megálmodott, miért kell neki a rendeleti kormányzás? A 2/3 biodíszlet segítségével legalább a törvényesség és a demokrácia látszatát fel lehetett tartani, de miért jó neki, ha kiiktatja a parlamentet? Miért jó neki az egy személyi felelősség? A rendeleti kormányzás részéről puszta önvédelem. Vele aztán nem fognak kibabrálni, őt nem lehet megpuccsolni, ő írmagjában kiírt minden szembefordulást! A rendeleti kormányzással teljesül régi vágya, még a Miatyánkot se kell nagyon átírni miatta, mert így övé az ország, övé a hatalom, mindörökké. ámen!

Az rossz duma, hogy a néptől kapták a megbízásukat, az ő akaratuknak felelnek meg. Hát nem, picinyeim, lófaszt se kaptatok a néptől, de nem meghatalmazást! Melyik programpontotokat teljesítitek Orbán teljhatalmának megszavazásával? Leginkább egyiket se, mivel programotok se volt! Vészhelyzeti megoldás? Ugyan, kérem, melyik ország az, amelyik ehhez a megoldáshoz folyamodott? Pedig van egy néhány, ahol annyira se adnak még a demokrácia látszatára se, mint Orbánék, és ott se!

Mert mi van, ha nem győzi le egyedül a járványt, nem hárítja el a gazdaság összeomlását, nem ad munkahelyeket az állásukat vesztetteknek, nem tetszeleghet a haza megmentője szerepében, mi több, a nemzet hálájára se számíthat, miként fogja ezt az egója elviselni?

Gyanítom, sehogy. A jobbik eset, ha csak összeomlik. A rosszabb, ha bosszút áll: „…ha még egyszer hatalomra jutok, tönkre fogom tenni ezt az országot – 2002. „

Kategóriák: Szervezetek

Gondolatok a sivatagról (Videó)

2020, március 23 - 14:39

Christopher Adam vagyok, a Kanadai Magyar Hirlap főszerkesztője, Ottawából, Kanada fővárosából. A napokban a nagyböjt egyik központi témáját, a sivatagot, jártam be gondolatban. A nagyböjt gondolatvilágában a sivatag az önfeladásról, a nélkülözésről és a önreflexióról szól. Manapság mindannyian, akár itt, akár Magyarországon vagy a másutt a világban egészen közelről ismerkedünk meg ezekkel a témákkal.

Néhány hónappal ezelőtt, reggel nyolckor az irodámban dolgoztam, éppen egy pályázati kérvényen, illetve egy irott beszámolón. Talán többen is tudják, hogy hétköznap és sokszor hétvégén is egy helyi templomnak és karitativ szervezetnek vagyok az igazgatója. Nem örültem túlságosan, amikor a munkaközben azzal telefonált a recepciós, hogy ott áll valaki a bejáratban börönddel, illetve azzal a szándékkal, hogy majd a plébánián tölti el a napot. A papírmunka toronyban állt aznap. Kissé zavartan és talán frusztrálva mentem le a bejárathoz, ahol egy idős, biztosan nyolcvanöt feletti hölgy állt, egy nagy börönd mellett, mosolyogva. Elmesélte, hogy Montreálból érkezett, egy katolikus kongregáció tagja és rendje azért küldte őt Ottawába, hogy majd itt egy új közösséget alakitson a társulatnak. Élete során sokszor imádkozott Szent Józsefhez, ezért természetes volt, hogy a Szent József templomot keresi fel a fővárosban. Mondta még, hogy estére van szállása egy másik helyi plébánián, de napközben nincs hova mennie, viszont szivesen készitene ő is szendvicseket a menhelyünkön és önkéntesmunkája után talán majd ő is kaphatna itt nálunk ebédet.

Néhány percen belül, Clairette nővér két nagy darab férfi között készitette boldogan a szendvicseket — a férfiak nemrég szabadultak a börtönből és kötelező közösségi szolgálatot végeztek nálunk. Közben felhívtuk Clairette nővér montreáli kongregációját, ahol nagy megnyugvással fogadták a hirt, hogy biztonságban van, hogy egyáltalán megvan, és máris is küldtek egy kocsit érte, hogy hazavigyék. Mindez után két héttel, érkezett egy levél a postán, a borítékban pedig egy húsz dolláros. Clairette nővér hálásan köszönte az ebédet és ezzel az összeg kívánta ezt visszafizezni, illetve missziónkat támogatni.

Clairette nővér egy egészen különös, mondhatni hagyományosan katolikus szemszögből közelíti meg a munka, a jótékonyság és a menhely fogalmait. Felmerül bennem azonban a kérdés, hogy miközben alapvetően befogadónak látjuk önmagunkat és társadalmunkat, hány olyan Clairette nővér van, aki egy ilyen helyzetben inkább csak sivatagban találja magát? Még ezekben a rendkivüli napokban is van lehetőség arra, helyi szinten, egészen szerény gesztusokkal, hogy másokat és saját magunkat is segítsük a hosszú és kopárnak tűnő úton.

Juharfa erdő Ottawában 2020. március 22-én — csendes, üres és kicsit olyan mint egy jeges sivatag. A fotót a házamtól mindössze néhány perc sétára lévő Richelieu Park-ban készítettem. (Fotó: Christopher Adam).

Kategóriák: Szervezetek

Hány kolibri ül a Fidesz-frakcióban?

2020, március 23 - 02:25

A COVID-19, illetve a SARS-CoV-2 terjedésére hivatkozva Orbán Viktor bejelentette az igényét, az immár nem csak formális teljhatalomra. Azok a hívei, akik azt hiszik: ennek bármi köze lesz, illetve biológiai okokból lehet köze a járvány terjedéséhez, azok sürgősen szedessék ki a fejükből a távirányítót. Nem kérem. A rendeleti kormányzás maga a diktatúra. Nem Orbán miatt, hanem a ténye miatt. Ha tetszik, szinte tükörfordításai egymásnak. Orbán csak egy súlyosbító tényező.

Az, hogy Orbán Viktor személyiség olyan, amilyen, az nem újdonság. Sok évvel ezelőtt is teljesen világos jelét adta a nagyzási hóborttal kevert, üldözési mániával fűszerezett, illetve hatalmi mániával keverten túlkompenzált, felelősségpánikos, kisebbrendűségi komplexusnak. Tessék csak megfigyelni. Minden lényegi, személyében számon kérhető szavazáskor távol marad. Hasonló helyzetekben csak a saját tapsoncai előtt mer megszólalni. A jelen, diktátori felhatalmazást kérő, javaslatot sem merte személyesen felvetni, hanem a klerikális lobbiplatform javaslataként, Semjénnel adatta be. Azon sem csodálkoznék, ha a megszavazásánál távol lenne. Mert gyáva. Még a saját hatalmának kiterjesztésének mocskát is másokkal nyalatja fel. Az idióták meg önként, vagy megfélemlítésre, zsarolásra, netán saját komplexusaik kiéléseként, vagy bármi más okból, de megteszik.

Gyengébbek kedvéért. A vírus továbbra is a levegőben terjed. Nem érdeklik a pártok, és nem érdeklik a képviselők. Amelyik szavazóképes képviselő azt hiszi, hogy veszély esetén jobb helyzetbe fog kerülni, az nyugodtan számolgassa össze, hogy Hitler annak idején hány hívét vezette pórázon, és ahhoz képest hányaknak biztosított kétes túlélési lehetősége a bunkerben. Ugyanakkor Semjén beterjesztése gyakorlatilag biztosítja, hogy akár az teljes önkormányzati rendszert hatályon kívül helyezzék. Tekintettel arra, hogy csak azt kell elérni, hogy feloszoljon az önkormányzat. Újraválasztásra már nem lesz lehetőség. A rémhírek elleni fellépés örve alatt gyakorlatilag bármilyen információforrás lezárható, illetve elzárható. Akár börtönbe is. A rémhír az ilyen rendszerekben ugyanis leginkább megnevezés útján válik azzá. Megspékelve azzá, hogy nyilván az állam ellenségévé válik szinte automatikusan mindenki, aki a realitások, és nem a hatalmi túlzások szemüvegét javasolja a tényleges veszélyek felmérésére. A tömeges megjelenések tiltása pedig szinte természetesen zár ki minden szervezett ellenlépést.

Az is teljesen világos, hogy az idáig vezető folyamatok mentén Orbán módszeresen kiszorította a döntéshozatal környékéről mindazokat, akik bármiben is az ellenpontját képezhették volna. A nem egyszer belső ellenpontnak tekintett, és technokrata vonalat kéviselő Lázár példája lehet erre talán a legjobb példa. Amíg látszólag fenntartás nélkül nyalt, addig ment a szekér. Amikor megpróbált a realitások mentén egy alternatív irányítási rendszert kialakítani, akkor kidobták, mint macskát szarni. Mert a Fidesz vezetésében csak egyvalaki szarhatja a langyosat. A többiek örüljenek, hogy kanalazhatják. De azért talán érdemes figyelembe venni, hogy a Fidesz nem csak a vezetőségéből áll. Több okból is érdemes figyelembe venni. Ugyanúgy, ahogy azt is, hogy az ellenzék sem egységes. Így például emlékezhetünk arra is, hogy a középre való vánszorgása előtt a Jobbik háza táján bizony nem egyszer hangzottak el nagyon is rendpárti, a mostani törvényjavaslattól alig különböző ötletek.

Nem gondolnám, hogy a szavazóik, vagy akár a képviselőik fejet cseréltek. Így nem lepne meg, ha akár valami háttéralku mentén, de a Fidesz talált volna támogatókat. Legalább az egykori Jobbik-szavazók táborában. Miközben persze azt is tudhatjuk, hogy a valamikor MIÉP környékéről sem kevesek pártfogolják most a Fideszt. A MIÉP tagjai, támogatói. Akármennyire is lehetne azt mondani, hogy Csurka az igazán radikális, ha tetszik technokrata, szélsőjobbhoz képest egy álmodozó kisdiák volt. Ugyanakkor Orbán a jelenleg is tartó kormányzása során meglehetősen sok gesztust tett a rasszista szélsőjobb megszólítása érdekében. Nem véletlenül. Neki támogatók kellenek. Ráadásul olyan támogatók, akik elég alaposan exponálják magukat a szélsőséges orbanizmus mellett ahhoz, hogy ne legyen számukra visszaút. Kénytelenek legyenek, esetleg akkor már elveik, és maradék moralitásuk feladásával is, kitartani a vezér mellett. Alkalmasint ez a recept is ismerős lehet a történelemből.

A semjéni javaslat szerint: „Ez a törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba”. Ha figyelembe vesszük, hogy március 23-án gondolják előterjeszteni, és Áder valószínűleg görcsbe rándult csuklóval várja, hogy aláírhassa, akkor legkorábbi kihirdetés, illetve hatályba lépés március 24-én lehet. Kéretik a dátumra koncentrálni. Március 24. Emblematikus dátum.

Március 24-én szavazták meg azt a felhatalmazást, ami diktatórikus felhatalmazást biztosított Hitlernek. Március 24. Akár szimbolikusnak is tekinthető az orbanisták dátumválasztása. Valójában a Fidesz-frakció kezében, vagy akár a Jobbik kezében is, ott lehet a döntés, hogy hányan szeretnének kolibrivé válni. Mert a támogatók egy szűk körében, a hitük szerinti kiválasztottakban, szinte biztosan van igény egy újabb Kolibri-hadműveletre. Akármi is a fedősztori. Mert a járvány ebben az esetben nem több. Fedősztori. Ugyanis nem fog rendeletileg megállni. Rendeletet csak arra lehet hozni, hogy milyen adatok kerülhetnek napvilágra, kit lehet, és kit nem gondolnak majd kezelni. Például. A biológia leszarja a rendeleteket.

Kategóriák: Szervezetek

Karantén napló

2020, március 22 - 14:40

15. nap

Bezárkózásom önkéntes és teljes. Két hete az orrom se dugtam ki a házból. (Részben mindig is volt tartalékom, részben a fiam pótolta a hiányokat.)

Beszéljünk már kicsit másról is.

A szilvafám reggelre menyasszonyi ruhába öltözött. Érdekes egy szerzet ez a fa. Már a megszületése is. Néhai párom nagyon szerette a ”potyós” szilvát – kis, kerek, sárga, vagy sötétlila, édes gyümölcsöket terem. Egyszer hoztam a páromnak a piacról egy kilót, majd a magokat – a többi konyhai hulladékkal – ráöntöttem a kerti komposztálóra. Onnan hajtott ki – ma már öt méter magas, sudár fa, terebélyes lombkoronával.

Jónéhány kiló szilvát terem is – illetve termett – egészen 2015-ig. Akkor nyáron távozott a párom – a kórházba még vittem neki a gyümölcsből.

2016 tavaszán – és azóta is minden évben – pompázatos virágruhába borul. De egyetlen szem szilvát se terem.

Ki érti ezt?

Kategóriák: Szervezetek

Szolidárisra fel!

2020, március 21 - 14:04

Orbán polgárháborús helyzetet provokál?

“Ha ma valaki munka nélkül kap egyhavi fizetést, akkor valakinek egy hónapig kell dolgoznia helyette fizetés nélkül!”

Lehet vitatni, hogy a vírusmizéria megalapozott-e, vagy sem, ténylegesen van-e érdemi különbség a lefolyásában a többi influenza – és tüdőgyulladásoké között, vagy csak egy erősen túlfújt lufival trükközget az, aki visszaél a társadalom dezinformálásával. Ezt majd az elkövetkező évek bizonyítják.

Az már fontosabb kérdés, hogy belenavigáltak minket, és ezzel mesterségesen gazdasági és társadalmi helyzeteket kreáltak. Csak és kizárólag háborús helyzetben volt hasonló körülmény, eljárás, megszorítás! Akkor annyival volt jobb, hogy a fegyveripar legalább adott munkát, fizetést, így enni is lehetett! Már ezen a héten is többszázezren kerültek ki fizetés nélkül az utcára és egyenlőre pármillióan vagy munka nélkül, vagy minimális “kamumunkával” vannak még fizetve -főleg közalkalmazottként!

Amint egy háborús lenullázásnál – trendfordító állapotot teremtettek! Most a társasjáték tábláját lesöpörték és tetszőlegesen új szabályok bevezetésére is nyitva hagyták a kapukat.

A játékmester minden szabályt újra írhat! A valuták értékét, az ingatlanok értékét a bérleti díjakkal, az ennivaló árát, a munka értékét, az ember értékét. Teljesen új világtrend, vagy csak államtrend alakulhat ki….

Forradalmi hangulat keletkezhet, ha a társadalom egyes rétegei – pl. a vállalkozói versenyszféra az alkalmazottaival kell, hogy vállalják az egész társadalom kreált, gerjesztett veszteségeit, amíg a közpénzből eltartottak teljes fizetést kapnak -többnyire részmunkáért, vagy otthonmaradva!

Nyugat-Európában, Észak-Amerikában az állam kompenzálja a hátrányba kerülteket, amivel szemben Magyarországon sokan már március 16-án hétfő óta szó szerint egy forint nélkül maradtak az orbáni bejelentés következményeként! Családjuknak annyi ennivalója van, amennyi a spájzukban illetve a rokonoknál, szomszédjuknál maradt! Többszázezren kerültek már mára is ilyen helyzetbe önhibájukon is kívül!

Amennyiben az állam nem rendezi a mesterségesen kettéhasított pénzzel ellátott és jövedelem nélkül hagyottak partikuláris helyzetét azonnal, akkor jogosan merülhet fel a kép bennünk, hogy hátsó szándékai szerint eljárva feszültséget, ellenszenvet kelt a társadalmi rétegek között a jól bevált “Oszd meg és uralkodj!” alapján, miszerint egymás torkának ugrasztva, majd fegyveres hatalommal visszaélve tart fenn rendet, így, csakis így a politikai hatalmát ezzel befagyasztva!

Ez az inkorrekt pénzelosztás erkölcstelen, tarthatatlan!

Szolidáris alapon lehet elkerülni a barátaink-, testvéreint elleni kölcsönös agressziót!

Azonnal kell lépni, hiszen pénz és ennivaló nélkül maradtak napról napra többen magyar testvéreink, honfitársaink, ami még robbanásveszélyes állapotot is jelent!

Az állam nemfizetésével csak mi, az állampolgárok kényszerülünk humánusan, szolidárisan megoldani a gerjesztett feszültséget a korrektség és a béke fenntartása érdekében!

A fizetések és nyugdíjak 70%-át kéne csak megkapjuk amíg a kormány nem rendezi az igazságtalan egyenlőtlenséget, a maradékot pedig a jövedelem nélküliek felé kell felosztani a kormány korrekt jövedelem-rendezéséig bezáróan!

Mindenkihez alanyi alapon el kell jutnia a jövedelemnek!

Akik nem járnak be dolgozni és távmunkában sem foglalkoztatják, ott ugyan annyit kapjanak, mint akik jövedelem nélkül maradtak! Gyerekek után feleakkora összeggel.

Akik távmunkában, vagy részmunkaidőben tudnak dolgozni, ők a szerinti jövedelmet kapják elérve a minimumot, de nem meghaladva a szolidáris maximumukat!

(A ténylegesen elvégzett munkát kontrollálni kell! Mennyiségét a távmunka sajátossága miatt könnyebb, de a tényleges minősége is számít!

Legyen a “Rendkívüli helyzet” miatt az alap, hogy elsődlegesen bankkártyára, másodlagosan készpénzben napi elszámolással fizethessenek kérésre mindenkinek, ha csak nem megfelelő a heti, havi kifizetést!

A bérleti díjakat a válság alatt a felére csökkentsék le rendeletileg! A rendkívüli helyzet miatti kormányrendelet alapján súlytott vállalkozások szerződéses bérletidíja a rendelet által csökkentett mértékű arányra csökkenjen, illetve a ténylegesen megvalósult nyitvatartás arányára!

A lakások bérleti díja a szerződés szerintinek a felére módosuljon átmenetileg elszámolás szerint!
Az e feletti részért az állam álljon helyt a fennemlített 70% erejéig!

(A rezsi, az adó és hitelmoratórium miatt a fenti elszámolás reálisan tartható a kormány gyakorlatban megvalósuló lépéséig.)

Nem hagyhatjuk, hogy honfitársaink ennivaló és minimális feltételek nélkül maradjanak addig is, amíg a kormány nem rendezi ezen anomáliánkat már megkésve is az amúgy mi pénzünkből!

A közvagyon a mienk, a kormány csak a kezelésére kapott átmeneti meghatalmazást! A hűtlen kezelésére nem, ahogy arra sem, hogy az önös érdekeire fordítsa!

Nekünk szolidárisan és előre látóan kell eljárnunk, meg kell akadályozzuk, hogy akár még direkt provokációval is egymás ellen fordításunkkal bármilyen testvérharcot tudjon gerjeszteni bárki is!

Csak és kizárólag a kormányon múlik, hogy a fenti szolidáris kényszerintézkedések helyett mikor engedi, hogy visszatérjünk egy másik korrekt alapon történő elszámolásra!

Kemény Szilárd

Kategóriák: Szervezetek

COVID-19: Gazdaság, statisztika, conteo

2020, március 20 - 20:59

Conteo-érzékenyeknek most szólok: ne olvassanak tovább. Mert conteo jön. Coronaviridae kivitelben. Ami, a szabályok szerint azt jelenti, hogy azért közileg ismerhető közismereteket is fog azért tartalmazni. Meg kérdéseket. Betegségről, statisztikákról, gazdaságról. Meg a ló túloldalát is. Hátha segít a ló hátát is megtalálni. Egyszer. Majd. De vágjunk bele.

A koronavírusok, mint olyan nem most jött közénk. Ezt azért érdemes figyelembe venni, mert a reakciók sokszor olyanok, mintha az Androméda-törzsről lenne szó. Mely könyv olvasását, illetve az abból készült 1970-es években készült filmet ajánlom mindenki szíves figyelmébe. Nem a COVID-19 miatt, hanem azért mert jók. Azért persze a COVID-19 kapcsán sem árt elolvasni, mert abban leírják, hogy milyen egy biztosan letális, gyakorlatilag nulla lappangási idejű fertőzés. Miközben a COVID-19 kórokozója nem ilyen. Tudjuk, hogy nem ilyen. Azt is tudjuk, hogy a rokonsága régóta ismert a közönséges nátha környékéről. Amikor tehát statisztikákat kezdünk böngészni, akkor nem árt, ha nem az említett fiktív vírushoz, hanem inkább a náthához hasonlítjuk. Egy olyan náthához, ami influenza-szerű tüneteket képes produkálni, s ami ellen jelenleg nincs széleskörű szerzett védettsége a tömegeknek.

Azoknak a tömegeknek, akik nyugodtan beletörődhetnek: meg fognak fertőződni. Mert le lehet állítani az életet, levegőt azért még mindenki fog venni. Márpedig a cseppfertőzés éppen azt jelenti, hogy a vírus a levegőben van. Szó szerint is. Ahogy amúgy a nátha is. Nem érdeklik az ajtók, határok, pár-állások, napidíjak. Meg sok minden más. Aztán lehet mérlegelni, hogy vajon a nátha, mint olyan mennyire szokott nagyarányú pánikot okozni. Meg azt is, hogy vajon tudja-e az emberek zöme, hogy hordozza-e a vírust? Valószínűleg nem. Egyszerűen azért, mert enyhe tünetekkel reagálnak, amit a náthás korszakok kapcsán megtanultak beárazni. Netán érdemi tüneteket nem is mutatnak, és egy kis reggeli torokkaparástól nem gondolják halálosan betegnek magukat. Ahogy a SARS-CoV-2 esetében sem valószínű, hogy a tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel rendelkezők számáról pontos adataink lennének. Elvégre ez is alapvetően a náthához és nem az említett Androméda-törzshöz áll közelebb. Hazánkban a helyzet felmérését nehezíti a vezetés vezérsége, és a kézileg vezérelt központi idiotizmus. De ez leginkább csak hab a tortán.

Az is világos, hogy mindazon statisztika, ami a kórházi ápolásra szorulók számát, és a közülük meghaltak arányát nem a teljes, és jobbára ismeretlen mértékű, fertőzöttségre vetítik: csalnak. Akarva vagy akaratlanul. Ha pedig becsülni akarnak valamit, akkor becsülhetik nyugodtan a lakosság felét, mint fertőzött bázis. A lappangási időt, átfertőződési rátát pedig kéretik, mint említettem a náthához viszonyítani. Nem a szezonális influenzához, mint amit például a blikkfang-ipar nem egyszer alkalmaz. Ahogy a Qubit mindent elmondónak ígért ábrája kapcsán is megtették. De még retorikailag is galádkodva kicsit. Ugyanis influenza esetén sem a szezonális, hanem az immunrendszer által nem ismert új törzsekhez kellene viszonyítani. Ha már. Mondjuk a spanyol-nátha, vagy akár a ’60-as évek vége felé begyűrűzött járványhoz. Igaz, akkor még az is kiderülne, hogy a mostani fertőződés nem is annyira különbözik az influenza viselkedésétől. Amibe még szezonális alapon is többen halnak meg. A fokozott diszpozíció okozta elhalálozás esetén, pedig könnyen lehet, hogy szintén nem kiugróak az adatok. Akkor, amikor az egyéb betegségek miatt bármilyen magas lázzal, fertőzéssel, immunológiai sokkal járó betegség halálos lehet. A statisztikák tehát nyugodtan torzíthatnak. Valós részadatok alapján is.

Azért persze alkalmasak lehetnek a tömeghangulat befolyásolására. Aminek egyik mellékvágánya, hogy a diktátorok könnyebben nyomják le a népek torkán a megszorításokat. Mutogatva a többiekre, hogy ott is vannak megszorítások. Ahogy lesz munkanélküliség és gazdasági válság is. Csakhogy. Az utóbbiak kapcsán azért érdemes elmélázni pár más tényezőn is. Az egyik ilyen, hogy a Kína-USA gazdasági háború nem a járvány után, hanem jóval előtte elkezdődött. Korántsem használva a világ gazdasági potenciálját meghatározó két állam saját gazdaságának. Egyiknek sem. De arra is emlékezhetünk, hogy a Kína gazdasági növekedése sem a járvány kirobbanását követően lassult le, hanem jóval előtte. Ahogy az európai gazdaságoknak is voltak gondjai számosak korábban. Aminek a brexit szintén nem használt. S amely brexitnek szintén semmi köze nem volt a COVID-19 járványos előfordulásához. A lónak ezen oldaláról nézve sokkal inkább olyan a helyzet, hogy az amúgy is komoly gondokkal küzdő államok vezetői kapva kaptak a víruson. Nem kell többé mellébeszélni, nem kell gazdasági dübörgésről hablatyolni, nem kell titkolni, hogy nagy a baj. A vírus okozta pánikra, a vírus okozta vélt, illetve valós veszélyre lehet hivatkozni. Lovak közé dobva a válság-gyeplőt. Fellélegezve.

Ehhez nem kell világ-összeesküvéseket feltételezni. Minden érintett, vírusban éls gazdasági bajban egyaránt érintett ország vezetése egyaránt kihasználhatja, és a jelek szerint ki is használja a lehetőséget. Ráadásul úgy teheti meg, hogy a pánik miatt nem lesznek százezres tüntetések. Így, akár a konvergens evolúció alapján is, közös érdekké válhat a pánik magasabbra korbácsolása, mint a félelem indokolná, illetve szabadjára engedése. Ami persze azt is jelenti, hogy az enyhe tünetes esetek fokozott ellátása, az egészségügyi ellátórendszer túlterhelése a tényleges rászorulókat, az indokoltan kezelendőket is kiszoríthatja az ellátásból. De egy háborúban vannak veszteségek. A vesztesek pedig általában a lövészárokban vannak. Nem a vezetésben.

A gazdasági és egészségügyi pánik kapcsán azért érdemes lehet feltenni azt a pár kérdést, hogy a korábbi SARS-járvány okozott-e világpánikot és gazdasági világválságot? Tudtommal nem. Gazdasági világválságot még az I. világháborút megnyerő spanyol-nátha sem okozott, amennyiben a válság jóval később, az amerikai tőzsde piramisjátékának összeomlásakor következett be. Ahogy össznépi pánikot eddig még a fel-felbukkanó európai ebola-esetek sem okoztak. Holott halálosabbak. De a szezonális, velünk élő, megszokott influenzától eltérő új törzsek sem szoktak ilyen mértékű intézkedéseket involválni, mint a COVID-19. Akkor biztos, hogy a most kialakult reakciók, ebben a formában és mértékben indokoltak? Igen, indokoltak lehetnek. De nem okvetlenül a vírus miatt.

Kategóriák: Szervezetek

Ideje lenne elővennünk a feltétel nélküli alapjövedelem ügyét!

2020, március 18 - 12:53

Legelőbb is helyzetjelentés. Március 17. A dátum fontos, mert a helyzet óráról-órára változik. A hivatalos adatok szerint Magyarországon több mint 50 fertőzött van, és egy halálos áldozat. Az az idős férfi, aki végstádiumban feküdt kórházban, és akit a Hollandiából hazatért fia fertőzött meg a vírussal. Ezek a hivatalos adatok, és nincs ok a kételkedésre. Bár nyilván a helyzet ennél rosszabb – magam 400-500 tünetmentes vírushordozót saccolok – ámde hivatalosan nyilván csak ennyi esetről tudni, hiszen máig csak ezerötszáz körüli tesztet végeztek el. Tegnap oldotta föl a kormány a teszteléshez kötött protokollt, miszerint csak a már tünettel jelentkezőket szűrik – azokat nem, akik kapcsolatban voltak vele, sőt az egészségügyi dolgozókat sem. Hétfőtől nem működnek az iskolák – az óvodákat, bölcsődéket is bezárták az önkormányzatok. Bezártak a művelődési házak, színházak, mozik, múzeumok, fürdők. Tilos zárt térben rendezvényt tartani, mától korlátozták a kiskereskedelmet: élelmiszerbolton, dohányárudán, benzinkúton, patikán, drogérián kívül nem lehet nyitva üzlet – és a felsoroltak is csak délután háromig. (Bocsássák meg ezt a dohányárudát: dohányos lévén tudom – akkor esnék csak igazán pánikba, ha nem tudnék rágyújtani.)

Van azért jó hír is: van áram, gáz, víz, telefon, net, működik a rádió és a tévé – és a szemetet is elvitték a szokott időben. Működik a tömegközlekedés, bár ritkított járatokkal. Nincs is szükség több buszra, villamosra: úgy tűnik, komolyan vesszük az önkéntes bezártságot. A máskor zsúfolt járatokon alig lézengenek. Felmerült Budapest lezárásának lehetősége – a főpolgármester erről a kormánnyal egyeztet majd, hiszen nemcsak a várost érintené ez: sokan laknak a környező falvakban, akik ezer szállal kötődnek a városhoz. Itt dolgoznak, vásárolnak, ide járnak orvoshoz stb.

A fentiek miatt mondom: az egészségügyi dolgozók mellett köszönjük meg a közszolgáltatásban dolgozók, a rendvédelmisek munkáját. És ne feledkezzünk meg róluk a járvány elmúltával sem.

Van azért jó hír is – erre tán nagyobb szükségünk van, mint a falat kenyérre. Budapesten a többség szemmel láthatóan betartja az előírásokat, kiürültek az utcák, terek. A nyitvatartó boltok előtt türelmesen állnak sorban – betartva az ajánlott 1 méteres távolságot. (Az üzletben egyszerre csak egy vagy két vevő tartózkodhat.) A Belvárosban kitisztult a levegő, nyugodtak az éjszakák – eltűntek a turisták. (A nővérem közlése szerint, aki ott lakik.) Nálunk (Pestlőrinc) a lakótelepen a lakók hypós törlőt visznek magukkal, ha ki kell mozdulniuk: ezzel törlik le a kapukilincseket, liftajtókat – egyénileg, nem várva másra. A kerületi városgazda cég munkatársai is beszálltak a fertőtlenítő takarításba.

Na persze, megjelent az első pesti vicc is: Miért nem írnak ki közbeszerzést koronavírusra? Hát, mert úgyis csak egyetlen ember nyerhetné meg, annak meg már van kettő…

Ennél csípősebb megjegyzést nem is nagyon hallani: az ellenzék is inkább javaslatokat tesz egy-egy konkrét ügyben, és a számonkérés is visszafogott. (Egy volt kdnp-s képviselő meg is jegyezte: az ország szerencséje, hogy nem a fidesz van ellenzékben. Már égne a város.)

Megjelentek a első gazdasági latolgatások is: mennyivel csökken a gazdaság növekedése, hogyan kell segítséget nyújtani a kisvállalkozásoknak (a turizmusban sok-sok mikrovállalkozás van), hogyan kellene pótolni a kiesett egyéni jövedelmeket stb. stb.

Kérném az összes közgazdászt – nemcsak a járványos területeken! Európában viszont az önkéntes, vagy kötelező karantén a közgazdászoknak is módot ad arra, hogy leüljenek egy csöndes sarokba, és elgondolkodjanak. Ugyan miért imádják még ma is fétisként a bruttó nemzeti termék (GDP) növekedését? Nem lesz jobb attól a világ – de még az emberek sorsa se -, ha x százalékkal több ruha, cipő, mosógép, bigyó és izé készül egységnyi idő alatt. Sőt.

Ateistaként megkockáztatom: az Anyatermészet megelégelte, hogy hiába figyelmeztet olvadó

jéghegyekkel, növekvő kánikulával, viharokkal – hát idecsördített a vírussal: állj!

Ma megvan annak minden technikai feltétele, hogy a Föld összes lakója elegendő élelemhez, vízhez, és a méltó emberi élethez szükséges más javakhoz – információhoz, kultúrához stb. – jusson. Mind a 7 milliárd. Az is évszázados tapasztalat, hogy biztonságos körülmények között megáll a népesség szaporodása: elkerülhető lenne a népességrobbanás is.

Csak nem azon kéne gondolkodni, hogy hogyan gyárthatok, adhatok el több százalékot, mint a másik. Hanem azon: jól van-e, hogy az itt élők 10 százaléka habzsolja föl a földi javak 80 százalékát, beleértve a tiszta vizet, levegőt, talajt?

Ez lesz a vírus után a legkeményebb dió, amit – nemcsak a közgazdászoknak, nekünk is – fel kell törnünk. Főként annak ismeretében, hogy az elosztás módozatait változtató ideák eddigi történelmünkben többnyire véres diktatúrákba torkolltak. Nem lesz könnyű, akár nemzedékek életére is szükség lesz.

Talán közelebb kerülhetünk a problémához, ha egyelőre csak a saját helyzetünkön, kisebb körökben morfondírozunk. Például: biztos, hogy Magyarországon a kényszerűen munka nélkül maradtakon segít, ha munkáltatójuk adókönnyítést kap? (Rosszak a tapasztalataim: vállalkozó szó nélkül lenyeli a kedvezményt, a munkása meg éhkoppon marad.) Nem tartom jó ötletnek a munkanélküliség megakadályozását sem – a fölöslegesen zajló „termelés” csak az energiát viszi, meg a szemetet növeli, a munkaerkölcsre pedig romboló hatással van. Van tapasztalatunk a hetvenes-nyolcvanas évekből.

El kéne gondolkodnunk: biztos, hogy csak az „dolgozik”, akinek munkahelye van? Mennyivel értékesebb a munkája annak, aki egy hivatalban aktákat tologat, annak a munkájánál, aki egy család dolgait gondozza: neveli a gyerekeit, gondoskodik idős felmenőiről stb., stb. Pedig az előbbinek jár fizetés, biztosítás, szabadság, munkanélküli segély, idős korára nyugdíj – az utóbbinak SEMMI!

Ideje lenne hát elővennünk a feltétel nélküli alapjövedelem ügyét. A közgazdászok, politikusok figyelmét meg arra hívom föl: ne számítgatásokkal kezdjék, azzal, hogy kinek mennyi ADHATÓ! Tisztelt uraim/hölgyeim! Önök semmit nem adhatnak senkinek – ugyanis nem a magukét osztják. Az emberhez méltó élet jár, annak jogán, hogy embernek születtünk. Bár nem lesz egyszerű megtalálni a módját annak, hogy mindenki hozzájusson e javakhoz: a kastélyban és a szerény hajlékokban, sőt a fedél nélkül élő is. A tőzsde meg tehet egy szívességet!

Legújabb hírek: március 17. 14:30: péntekre leállítják a győri Audi gyár termelését, március 17. 15 óra, az operatív törzs hivatalos tájékoztatója. Az ismert fertőzöttek száma nem változott: 50. Az országhatárok lezárásával kijelölték azokat az útvonalakat, ahol az átmenő utasok haladhatnak. A tisztifőorvos asszonynak főként a tesztelési lehetőségekről, a szükséges eszközök beszerzéséről és a vidéki adatok hiányáról tettek föl kérdéseket. A válasz: sok (hét) vizsgálati labor van, de még több lesz, és tesztből is jön „rengeteg”. Épülnek ideiglenes mobil elkülönítő és ellátó helyek. (Hol, mikor, mennyi? Nem részletezte.)

Érdekes jel, hogy ezúttal kivonták a tájékoztatóból Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki vasárnap penetráns módon viselkedett a kérdezőkkel. Viszont jó jel: a prostisrácok munkatársa gyalázkodó „kérdést” tett föl egy ellenzéki megszólalással kapcsolatban – de sem a tisztifőorvos, sem az intézkedésekről tájékoztató főtiszt nem reagált erre sehogyan.

Rátesi Margit

Kategóriák: Szervezetek

Vezetésről, nem csak vezetőknek

2020, március 17 - 19:24

Az idősebb generáció tagjai közül bizonyára sokan emlékeznek még a mondásra, mely szerint; akinek az isten hivatalt adott, annak észt is ad hozzá. Az is valószínű, hogy ugyanolyan sokan – ha nem többen – vannak, akik a saját bőrükön tapasztalták, hogy ez bizony nincs mindig így, Sőt, többnyire nincs így! Miközben igaz ennek az ellenkezője is: vannak jó, olykor kiváló vezetők. Ami pedig még ennél is fontosabb; a vezetés tanulható!

A közelmúltban jelent meg a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában két szerző, dr. Ali Qassim Jawad és prof. Andrew Kakabadse munkája, „A vezetési intelligencia”. A könyvnek alcíme is van, ami a főcímnél is beszédesebb: A kiváló vezető 5Q-ja. A figyelem felkeltésére ez nagyon megfelel, mert az „intelligencia” és a „Q” együtt emlegetése az IQ képzetét sokakban felkelti – még ha nem is tudják pontosan, mi az – de hogy valami hasonlóból mindjárt öt legyen? Ennyi elegendő hozzá, hogy a téma iránt érdeklődők hajlandóak legyenek kézbe venni ezt a könyvet. Nem is járnak vele rosszul, mert valóban alaposan, részletekbe menően tárgyalja a legfontosabb vezetői tulajdonságokat, szerepüket egy munkahelyen, fejlesztésük lehetőségeit és az alkalmazásukkal járó buktatókat. A magyar kiadót dicséri, hogy a 2019-ben Londonban és New Yorkban megjelent eredeti után ilyen gyorsan mi is forgathatjuk ezt a kötetet. Sajnos a gyorsaság néhol a pontosság rovására ment, maradt benne pár hiba, de ez ne vegye el senkinek a kedvét az olvasástól! Az apróbb elgépeléseken túl, a leginkább zavaró a végén, a megtanultak hasznosulását segítő ellenőrző listában van. Az instrukció szerint összesen 14 csoportban, egytől ötig kellene rangsorolni állításokat, miközben a választható tételek mellett nem számok, hanem a-tól e-ig betűjelzések vannak és az eredményt kiadó, összesített táblázat is keveri a számokat a betűkkel. A lapszámozás is furcsa, több helyen megszakad. A 21. oldal után például két – szöveget is tartalmazó – számozatlan oldal következik, majd a számozás a 22-vel folytatódik, egészen az 51-ig, ahol két számozatlan után jön az 52., majd ugyanez még további két helyen megismétlődik. Vannak tehát olyan oldalak a könyvben, melyekre – ha egyszer szükséges lenne – nem lehet hivatkozni.

Ám ezek csak formaságok, a tartalom erényei lényegesen nagyobbak! A szerzők – dr. Ali Qassim Jawad és prof. Andrew Kakabadse – a kutatásaik során megállapították, hogy a magas szinten teljesítő vezetők egyidejűleg öt, kulcsfontosságú intelligenciát alkalmaznak, melyeket 5Q-nak neveztek el. Ezek: a kognitív intelligencia (IQ); az érzelmi intelligencia (EQ); a politikai intelligencia (PQ); a rezilienciahányados (RQ); és a morális intelligencia (MQ). A bevezetőben pontosan tisztázzák mind az öt mibenlétét, majd pedig mindegyikkel külön fejezet foglalkozik. Az elsőnél rávilágítanak az IQ és a stratégia összefüggésére, megállapítva: bármilyen szervezet túlélése, növekedése és felvirágzása azon áll vagy bukik, hogy milyen minőségű stratégiát követ. Az IQ meghatározza, milyen hatékonyan gondolkodnak a vezetők. Az IQ az 5Q egyetlen olyan alkotóeleme, amely mindig jelen van, függetlenül attól, hogy az illető milyen vezetői szinten áll.

Az érzelmi, emocionális hányados, az EQ, a saját és mások érzelmeinek kezelési képessége. A kutatások bizonyítják, hogy a magas EQ-jú emberek mentálisan egészségesebbek, jobban teljesítenek a munkahelyükön és kifinomultabb vezetési készséget mutatnak. Az olvasó megtalálja itt, milyen EQ tulajdonságokra van szüksége a vezetőnek, miként jut el az őt körülvevő emberek megértéséhez, hogy azok érzelmileg miként viselkednek, mi vált ki pozitív vagy negatív reakciót belőlük? Fontos az emberek és környezetük megismerésének sorrendje, a viselkedésükre ugyanis a környezeti összefüggések magyarázatul szolgálhatnak. Ezekből induljunk ki, miközben számunkra – végső soron – a leglényegesebb elem mégis csak az ember! Az alkalmazottak körében a munkahely iránti pozitív elköteleződés létrehozása időt és gondoskodást igényel, mindegyiküket megilleti a meghallgatás, a minőséget erősítő hozzászólás és a mások általi tisztelet joga! Sok vezető mondja: az üzlet nem arról szól, hogy kedvesek legyünk az emberekhez, nekem eredményeket kell produkálnom. De a költségekre irányuló rövid távú és túlbuzgó figyelem a cég eredményessége ellen dolgozik.

A politika elnevezést naponta használjuk, megfeledkezve arról, hogy a szó a görög polisz – város vagy a politeia – polgárjog kifejezésekből származik, végső soron a közösséget érintő tevékenységek irányítását jelenti és ebben az értelemben kétségtelenül helye van a vállalatvezetésben is. A könyvben meglepő meghatározást kapunk a politikáról. A szerzők kimondják: „A politika arról szól, hogy addig tárgyaljunk a lehetetlenről, míg lehetségessé válik!” Valójában egyeztetési folyamat, ahol fel kell használni az EQ fogékonyságot, empátiát segítő készségeit, hiszen eltérések olyan kezeléséről van szó, amikor csak kevesen hajlandók az álláspontjukat megváltoztatni. A családi vállalkozásokra nézve is fontos felismeréssel lesz gazdagabb az olvasó, ha elfogadja: a családtagok között is politikai interakciók zajlanak, amelyeket ha nem jól kezelnek, akkor azok károsíthatják az üzletet és tönkre tehetik a családot is. A PQ tehát a vezető képessége arra, hogy a különböző érdekelt felek között megtalálja az előre vezető utat, a leginkább érintett szereplők folyamatos bevonása mellett. Ennél a fejezetnél derül ki a könyv egy másik erénye, erősen napjainkra koncentrál. Sokak számára hasznosítható példát hoz Donald Trump sikeres amerikai elnökválasztási kampánya elemzésével.

Valószínűleg az 5Q közül a negyedik lesz az, ami a legkevésbé ismerős. A reziliencia általános értelemben rugalmas ellenállási képesség, azaz valamely rendszernek – legyen az egy egyén, egy szervezet, egy ökoszisztéma vagy éppen egy anyagfajta – azon reaktív képessége, hogy erőteljes, meg-megújuló, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen adaptálódjék. Lényegében azt a tulajdonságot vagy helyesebben képességet jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát, testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után. Annak a képessége, ahogyan feldolgozunk és megélünk egy kifejezetten kimerítő tapasztalatot és miként küzdjük át magunkat rajta. Képesség a csapások és képesség a kudarc túlélésére. Az RQ, a reziliencia hányados tükrözi a vezető azon képességét, hogy folyamatos nyomás és ellenállás alatt fenntartsa a magas teljesítményt. Ez kevéssé ismert terület, de sokan valószínűleg itt, a 105. oldal környékén kapják majd a magánéletben is legjobban felhasználható tanácsokat. Érdemes ezért a könyvet lassan olvasni, időt hagyva az átgondolásra. Segít benne, hogy az egyes fejezetek végén kérdések állnak, melyeket az olvasó önmagának válaszolhat meg.

Nem véletlen, hogy az utolsó fejezet a morális tényezőt tárgyalja. Az MQ a vezető azon képessége, hogy tisztában van saját értékrendjével, ebből merít ahhoz, hogy kijelölje az egyének, a csapatok és a szervezet morális határait. A morális intelligencia azt jelenti, hogy valaki képes integritással, felelősségteljesen, megbocsátással és együttérzéssel vezetni. Az integritás bizalmat szül; a felelősség inspirál; a megbocsátás elősegíti az innovációt és az együttérzés növeli a szervezeti hűséget. Az alkalmazottak figyelik a vezetőiket és tanulnak tőlük. Ha rossz példát mutatnak, számíthatnak rá, hogy a követők utánozzák az ilyen magatartást. Az MQ sok szempontból ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint az IQ. Erkölcseinkben, etikánkban az élet lényegét ragadjuk meg – szögezik le a szerzők. A könyv annak áttekintésével zárul, hogy az 5Q miként működik a különböző munkaterületeken, míg végül a 158. oldalon kimondja: „A vezetés valószínűleg a legnehezebb munka a világon.”

Kategóriák: Szervezetek

COVID-19: Mennyi lehet az annyi?

2020, március 15 - 19:04

Megy a matek a betegek száma körül, és a találgatás. Holott világos: A járvány terjedni fog.

A hírektől, és a politikai statisztikáktól függetlenül. Ha kellően manipulálják a szűréseket, a híreket, akkor legfeljebb a tudtunk nélkül fog terjedni.

Egyszerűen azért, mert:

Adott egy fertőzött ember, akin még nincsenek vagy nagyon enyhék a tünetek. A „normál” üzemmódja, hogy vesz levegőt, napjában egyszer tüsszent, nem tulajdonít neki nagy jelentőséget egy zsúfoltabb szmogosabb városban.

Tegyük fel, hogy 10 másikat exponál. (többet különben). Ebből sacimetrikusan, de általában a fele elég fertőző anyagot inkorporál ahhoz, hogy potenciális áldozat legyen. Ez nagyjából 50%. Elég, ha ezeknek csak a fele válik maga is fertőzőképessé. Ez is nagyjából 20%-os terjedési rátát biztosít.

Meddig? Nagyjából addig, amíg a keresztfertőzések és a fertőzési kitettség egyensúlyba nem kerül. Ez belátható módon nagyjából az a szint, ahol a tényleges fertőződés kezdeti infekciós rátája van. Egyszerűen azért, mert a nem megbetegedő, de fertőződő 50% ellenálló-képessége, kevésbé az életmódja, stb. nyújthat tartós védelmet.

Ergo a lakosság közel fele át fog esni a fertőzésen. Akkor is, ha ebből egy darabot nem mond be a rádió, és akkor is, ha reális képet festenek. Az utóbbit az általános szűrések elmaradása eleve kizárja. Nem meglepő, hogy számos külhoni országban is a lakosság felére, hatvan százalékára kiterjedő fertőződést emlegetnek.

Ami a blikkfangos hírekből rendre kimarad „valamiért”: Ezek nem egy időben következnek be, és a többség szinte spontán is gyógyul. Félni tehát nem okvetlenül indokolatlan. De a politika korbácsolta, a rendkívüli intézkedéseknek megágyazó pánik mértéke legalább ennyire indokolatlannak tűnik.

Ellenben lehet jó üzlet. Még akár azzal is, ha „csak” egy piaci rést nyit meg. Kezdetben olyan hírek röpködtek, hogy egy teszt önköltsége másfél-két ezer forint. Számoljunk a duplájával. A kiegészítő műveletek költségét figyelembe véve ennek csapjuk hozzá a felét. Nagyon-nagyon becslés, de kijön, mondjuk, 7-8 ezer forint mintánkénti díj. Felkerekítve sem több tízezernél. Ez, nagyjából, az, amit a Napi.hu is közölt korábban. Hosszú ideig sehol, most a Mikromikomed-nél lehet önköltségesen vizsgálódtatni. Az mfor.hu információi szerint: „A mintavétel háromezer forint, a további vizsgálatokért, leletezésért huszonnyolcezer forintot kérnek el, a kiszállás díja tizenötezer forint”. Ami azt jelenti, hogy ha a becslés nem nagyon elrugaszkodott, akkor vizsgálatonként tízezer forint körüli haszonnal, plusz kiszállási díj lehet számolni. Nem vitatva a labor hozzáértését, a szakemberek jóindulatát, a tulajdonosok piaci érzékét, azért azt is megállapíthatjuk: ha „hivatalos” egészségügy nem teszi lehetővé az önköltséges szűrést, és ezt valaki kihasználja, kihasználhatja, akkor a pánik-ipar nem rossz bevételt biztosíthat.

Kategóriák: Szervezetek

Zengjük a dalt üde, mámoros ajakkal

2020, március 15 - 14:14

Ez, ugyebár, egy egykori mozgalmi dal volt, némi szövegmódosítással ma is érvényes lenne. Semmi féle hátsó tartalma nem volt, mindenki tudta, mi a lényege, mikor, és hol illik – vagy szükséges – énekelni. Ill. a jónép nem is énekelte, csak az állami kórusok és hivatásos dalárdák. A központi ünnepségek és a rádió hangkulisszája volt.

Ma már nincsenek ilyenek. Ami van, az Kárpátia nacionalista popgiccse, vagy egy új izé, amiről nem lehet eldönteni, hogy az országhatárokkal szétdarabolt magyarság könnyes kesergője, stadionban hőzöngő turbómagyarok indulója, vagy a felvidéki magyar ultrák harci dala.

Egy biztos: nem a lázadás dala, csak egy asztali zene, művirágból font koszorúként tálalva. Sajnálatos módon – mivel rossz helyen és rossz alkalomból tálalták – nem tudott magasztossá válni, az összetartozás himnusza helyett csak egy túlcsorduló érzelgősséggel telített nacionalista giccs érzetét kelti, akárcsak a székely „himnusz”.

A vérségi utalás feleslegesen szájba rágó, ezáltal himnuszként nem lehet előadni, érzelmessége – sőt, érzelgőssége -, balladás hangvétele miatt indulónak se lehet tekinteni. Akkor hát mi? Biza, a jelenkori zavaros néplélek zenei tükre.

Ráadásul – mint említettem – rosszkor, rossz helyen, rossz előadásmódban nem is lehetett más, mint giccs, csengő-bongó kurucos zokogás. Dunaszerdahelyen meg teljesen illetéktelenül, bár nemzeti színű sállal a nyakukban énekelték szinte kiskorúak ezt a keserű, dacos, áltörténelmi, ám felnőtt borongást.

Stadionavató, Orbán módra, nemzetegyesítésként megfuttatva, ezzel? A dallam remek, a hangszerelés átütő, csak éppen funkciótlanul, és fals szerepben szólt. Stadionavató, mint a magyarság összetartozásának ünnepe? Ugyan, kérem!

A Puskás Aréna avatása erre még rá is tett egy lapáttal: sirató lett, a dal meg az évszázados nemzeti önsajnálat egyik verziójaként szólalt meg. Egy magával sem boldoguló Magyarország pótcselekvése.

A dal által kiváltott érzelmi fellobbanásban szép csendben elsikkadt a semmibe elfolyt milliárdok, a határon túli magyarok fogyása, beolvadásuk, kultúravesztésük okán érzett aggodalom. A trükk bevált.

Kategóriák: Szervezetek

Bezárták az iskolákat Kanada legnépesebb tartományában — A miniszterelnök felesége is elkapta a coronavírust

2020, március 13 - 19:13

Ontario tartomány kormánya bejelentette, hogy három hétre bezárja az állami és a római katolikus iskolákat. Jövő héten kezdődne a hagyományos egy hetes márciusi szünet, idén azonban legalább három hétig zarva maradnak a szekuláris és katolikus iskolák. A szomszédos Québec tartományban pedig a római katolikus püspökök bejelentették: határozatlan időre felfüggesztik a vasárnapi szentmiséket. Az egyház döntése a francia többségű tartományi kormány azon rendeletét követte, amely betiltja a 250 fősnél nagyobb benti gyűléseket. Van számos olyan egyházközség, ahol lehetetlen lenne biztosítani ezt a korlátozást.

Közben Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felesége, Sophie Grégoire is elkapta a coronavírust. A kormányfő 14 napra lemondta valamennyi teendőjét és jelenleg önkaranténban van. Péntek reggelre 157-re emelkedett a koronavírusos fertőzések Kanadában. Az esetek többsége Ontarioban (54) és Brit Columbiában (53) van, míg Québecben a fertőzöttek száma pénteken 17 főre emelkedett. Eddig Albertában 23 főt tesztelt pozitívan.

Patty Hajdu, Kanada szövetségi egészségügyi minisztere jelezte: a kanadai lakosság akár 70 százaléka megfertőződhet. “Szerintem mindenki tudja, hogy ez egy nemzeti vészhelyzet, ezért minden lépést meg kell tennünk, a hatékony tájékoztatás érdekében”–mondta Hajdu. A miniszter jelezte a kormány stratégiáját: azt szeretnék elérni, hogy a fertőzéseknek ne legyen csúcspontja, ne érkezzen el olyan idő, hogy nagy számban fertőződnek meg kanadaiak egyszerre, hanem lassabb tempóban, progresszívan alakuljanak a számok. Sokkal hatékonyabban menedzselhető a krízis ha a fertőzések száma stabilabban megy fölfelé. Fontos azonban itt megemlíteni, hogy Kanadában az egészségügy elsősorban tartományi, nem pedig szövetségi hatáskör. Ezért az egységes fellépés helyett inkább országosan koordinált hozzáállásról beszélhetünk — de még nem tartunk itt. Pozitív hír azonban, hogy vészhelyzet esetében az egyik tartományban regisztrált orvosok praktizálhatnak szomszédos, illetve más kanadai tartományban is. Ehhez az érintett tartománytól kérvényezhetnek egy speciális, vészhelyzetben használható engedélyt.

Patty Hajdu egészségügyi miniszter

Közben számos egyetem már bezárt — elsőként a Laurientian University Sudbury városában (észak-Ontarioban), illetve a londoni Western University (délnyugat Ontarioban), valamint a Torontói Egyetem, a York University (Torontóban), az Ottawai Egyetem, a Carleton Egyetem (Ottawában), a Concordia University (Montreálban) és a McGill Egyetem (Montreálban), továbbá a francia nyelvű Montreáli Egyetem és a szintén francia nyelvű Université de Québec à Montréal (UQAM).

Péntek délután jelentette be a szövetségi kormány, hogy korlátozzák a Kanadába érkező nemzetközi járatokat. A részleteket még nem tudjuk, annyit viszont igen, hogy csak néhány kanadai repülőtér fogadhat majd külföldről érkező repülőjáratokat. Hajdu szerint kritikus időszakba érkezett Kanada — a napokban derül ki, hogy sikerül-e korlátozni a COVID-19 drasztikus terjedését.

Kategóriák: Szervezetek

Járvány idejére…

2020, március 13 - 14:23

Néhány felvetés járvány idejére, elsősorban a hozzám hasonló 70+-os, veszélyeztetett korosztálynak.

 1. Ha nem dolgozunk – nem vagyunk orvosok, ápolók, mentősök stb. – maradjunk otthon a hátsónkon.
 2. Ne riogassuk ismerőseinket, aktív hozzátartozóinkat olyasmikkel, hogy: a szomszédasszony látta, hogy a veje öccse a saját fülével hallotta, hogy miféle szörnyűségek történnek a közelben és a távolban.
 3. Mondjunk le átmenetileg az olyan múlhatatlanul szükséges, megszokott dolgaink beszerzéséről –és ennek hiányával a hozzátartozóink fülét se rágjuk -, mint például az almazöld, ovális kuruttyin. Átmenetileg megteszi a fehér, négyszögletes is. Bár ki tudja? Lehet, hogy rájövünk, egyáltalán nincs szükségünk kuruttyinra – micsoda megtakarítási lehetőség a jövőre!

Nemcsak a veszélyeztetteknek!

 1. Tilos naponta háromnál többször híreket hallgatni, olvasni! Reggel megtudhatjuk, mire számíthatunk arra a napra. Délben tudomást szerezhetünk az új intézkedésekről, amiket be kell tartanunk. Estefelé összefoglalják, merre tart, csökken, vagy terjed a járvány – ez elég. A félóránkénti, tízpercenkénti ismétlések csak a helyzet szörnyűségét erősítik bennünk, új tudnivalót nem tartalmaznak. (Ha tízszer halljuk, hogy 19 a fertőzöttek száma – az 19 marad, nem lesz 190 -, de erősíti bennünk a számosság érzetét.)
 2. Ne zargassuk feleslegesen a munkában lévőket, orvosokat, ápolókat, ügyintézőket! Nem kell feltétlenül most érvényesíteni az augusztusi nyaraláshoz az útlevelünket, de szerintem egy lejárt személyi is megteszi még néhány hétig.
 3. Foglaljuk el magunkat szabadidőnkben! De TILOS az Armageddon, vagy az Apokalipszis x-edik részét nézni! Idősebbeknek ajánlom a Mici néni két élete c. örökzöldet. Fiatalabbaknak is vannak jó vígjátékok a youtube-n, pl. a Kilenc és fél randi, vagy a Nőm, nejem, csajom. Végső esetben valami amcsi romkom is megteszi: legfeljebb a bugyutaságán dühöngünk, addig se a rémületünket ajnározzuk. Mellesleg a tévékanálisok is műsorukra tűzhetnének egy-két nézhető filmet, és nem végnélküli sorozatokkal, meg debil vetélkedőkkel riogatnák maradék nézőiket.

A könyvek közül sem ajánlanám Camus Pestis-ét – bár kétségkívül remekmű. De nyugtatónak a legkiválóbbak Mikszáth fordulatos, humort se nélkülöző történetei – miközben a színvonalra sem lehet panasz. Elnézést, a kortárs irodalmat kevéssé ismerem – biztos van, aki a mai szerzők közül is tud ajánlani olyat, aki nem az öröklét kérdéseivel birkózik – beéri múltunk, vagy mindennapjaink történeteivel.

A bestseller írókkal már vigyázni kell: két kötet után kimered a mesterségbeli (esetenként kiváló) tudás, így óhatatlanul unalmassá válik az azonos szerkezetre épülő történet.

 1. Kerüljük el az unalmat, ami szabad agykapacitásunkat rémisztő dolgok feltöltésére használja.

Végül: Az orvosok, ápolók, mentők munkáját megköszönve, ne feledkezzünk el a közszolgáltatásokat fenntartó dolgozókról sem! Elektromos hálózat, gázszolgáltatás, hulladékszállítás, tömegközlekedés, telefon, internet nélkül vakok lennénk és süketek – az lenne csak a rémisztő. Csak ismételni tudom: ne zavargassuk őket feleslegesen!

És még egy: ezúttal fogjuk vissza averzióinkat a rend őreivel szemben is – minket is védenek, amikor fegyelmezetlenebb, hisztisebb társainkat fékezni igyekeznek.

Rátesi Margit

Illusztráció: Pierce Boshelly

Kategóriák: Szervezetek

Orbán elguruló szentkorona tablettája

2020, március 13 - 13:18

Hazudni hiba volt! De pánikot kelteni mégnagyobb! Ezután a tovaguruló orbáni korona már csak egyre távolabb és egyre lejjebb távolodik.

Hát, a hazugság – először is. A mizéria, a polgárok felzaklatása következményekkel jár! Amint a farkast kiáltó pásztorfiú esetében is. Most, hogy helyzet van, már magyarázkodnia, hazudoznia kell! Kevés a migráncsozás, miután látszik, hogy az emlegetett 100.000 és 1millió migráncs jött és haladt keresztül az országon, de nem Ők fertőznek, hanem mi és a fejlett európaiak, a turisták….

Ami jelentősebb hazugság, hogy a gyerekeket nemérinti a Corona-vírus, emiatt járjanak iskolába!

Természetesen a gyerekek is fertőződnek, bár kevésbé betegednek meg, DE UGYAN ÚGY FERTŐZNEK! Azaz talán Ők fogják halálba vinni a nagymamát és nagypapát! Ez lenne az orbáni nyugdíjspórolás?
Felelőtlen az orbáni hazudazás e témában leginkább!

A pontos tájékoztatás a legfontosabb! Természetesen szükséges nem túl népszerű intézkedéseket hozni, de ezek lehet, hogy idővel átértékelődnek!

Orbánék félig-meddig intézkedései emiatt nem lehetnek hatékonyak! Nyilvánvaló, ha egy család 2 gyereke közül a egyik iskolába jár továbbra is, a másik távtanulásban marad otthon, akkor a fertőzés simán, könnyen terjed…. A kötelező óraszám pedig azonnal megváltoztatható törvényileg! Nem lehet kifogás! De távoktatást lehetne erősíteni, a szükséges esetekben kiscsoportokban oktatás a termekben egész napra széthúzva….

Szintén tájékoztatni kellene a lakosságot, hogy a fertőzés korlátozása miatt otthon miből milyen mennyiséget tartsanak fejenként, ritkábban menjenek bevásárolni. Ezért ehhez mérten akár korlátozhatják a kiadható árumennyiséget mások érdekében a széleskörű ellátásért, hogy a szállításokkal, árúfeltöltéssel folyamatos lehessen a kiszolgálás.

Érdekes kérdés, hogy az Orbán érdekkörébe töredékáron megszerzett szállodákkal, furdőkkel, éttermekkel mi a helyzet? Több, mint 100 fősek. Azokat miért nem záratják be törvényileg? Miért fontosabb a fertőzés-veszélyes személyes üzleti érdeke, mint a lakosság egészsége? A focimeccsek, STADIONOK? ( Most világossá válhat mindenki számára, hogy szuper befektetések voltak közpénzből! Ha jól számolom, TÖBB, mint EZER-MILLIÁRDOS KÖLTSÉGGEL! – Azt hiszem, a mostkövetkező válságban hasznosan lehetne felhasználni!

Persze sok hatékony lépés lehetne még a fertőzés lassítására. ( A megelőző oltások miatt viszont a gyógyultakra lenne óriási szükség, nem szélnek ereszteni őket, hanem utólag a vérükből az ellenanyagot kivonni – természetesen anyagi ellenszolgáltatásért igény szerint….)

Itt fontos kiemelni, hogy a legtökösebb államférfi Angela Merkel! Ő tájékoztatta a lakosságot, hogy a járvány elkerülhetetlen, a lakosság akár 70%-a is megfertőződhet!

Igen ez a tény! Bűn elhallgatni a realis helyzetet! Viszont egyből mellé kell tenni, hogy a megelőzésre törekedni kell. Elsősorban a rossz egészségi állapotú időseknél. Akik pedig megbetegednek, azokat hogyan lehet hatékonyan ápolni.

A legújabb statisztikák szerint Kínában a fertőzöttek 3,8%-a lett áldozata a betegségnek. A legyengült, idős szervezetek nem bírnak vele. Olaszországban az áldozatai átlagéletkora 80 év felett van!

A természet rendje szerint valamilyen betegségben távozunk, ha már szervezetünk gyenge. Keringési betegségek, rák, cukorbetegség, tüdőgyulladás, influenza,… Szomorú, törvényszerű, de természetes dolog.

Álláspontom szerint jelentős a veszélye a mizéria mellékterméke – a várhatóan bekövetkező gazdasági válság sokkal súlyosabb lesz! Orbán is elismerte, hogy valami van! Már elsőre is olyan válság gazdasági zuhanását előlegezte meg, amely minimum a 2008-as volt, ami bedöntött rengeteg vállalkozást, csődbe vitt 100.000 családot, akik elvesztették lakásaikat! Ő kötelező érvényűen egyenlőre egy nagyon optimista megállapítást tett!

Én azonban javaslom, hogy reálisabb gazdasági szakemberektől származó óvatos megfogalmazásokból rakja össze mindenki az igazságot! Még az orbánista Csaba László is érzékeltette, hogy milyen komoly felhők közelítenek. Természetesen direktbe nem részletezte a bekövetkező dolgokat, hogy ne sokkszerűen érje a zembereket! Én sem szeretném, ha rémhírterjesztéssel vádolhatóvá válnék, ezért csak elméleti kérdéseket teszek fel, amint Orbán is a konzultációra hivatkozva.

Gazdasági oldalról is vizsgálva egy dolgot követelnék meg azonnal Orbántól a helyzet súlyossága miatt: Azonnal vezessék be az Eurót most rögzített árfolyamon! A krízishelyzet miatt ez potenciálisan lehetséges lenne az EU vezetésével egyeztetve! Amennyiben ez szó szerint napokon belül nem történhetne meg, de legalább az árfolyam rögzítése, akkor Magyarország szüntesse meg a Forintot és térjen át az Euróra! Ez is lehetséges! Vannak olyan országok, amelyek megszüntették a korábbi saját valutájukat és vagy $-t, vagy €- t vezettek be!

Óvatosan fogalmazva is ez olyan biztonsági lépés lenne, amely megelőzné a forint óriási mértékű inflálódását, bedőlését! Egy esetleges államcsőd veszélyét ezáltal is csökkentené!

Csak kérdéseket teszek fel a betegség terjedéséről majd a gazdasági oldalról.

Nem terjed a vírus a metrókon, BKK-járatokon, vonatokon, távolsági buszokon?

Esetleg csökkenteni kellene az üzemanyagárak 2/3-át kitevő adókat, hogy ne a tömegközlekedésben fertőzzük egymást, hanem lehetőleg saját autókban utazhassunk! A parkolókat ingyenessé kéne tenni!
Nem terjed a vírus az uszodákban? Az éttermekben? (- Főleg a tányérok, poharak, evőeszközök közös használatával?) Nem kéne a KÖJÁL-nak fokozottan ellenőrizni a mosogatást, fertőtlenítést az iskolai menzákon éttermekben?

Szállodákban? Ügyfélszolgálati várótermekben? Irodákban, ahol szorosan össze vannak zárva?
A pénztáros, a postás, a kalauz, az ügyintéző, a bolti eladó?

Használjon bankkártyát! A készpénz továbbadhatja a fertőzést?

Mi lesz, ha a gyerekeknek otthon kell maradniuk? Melyik szülő fizetése fog kiesni, mert otthon marad? Mi lesz a munkahelyén a hiányában? Mi lesz azzal a vállalkozással?

Ha pl. az olaszországi szállítások karanténba kerülnek, és bármikor bármelyik más helyről, akkor a boltok folyamatos árúellátásával mi lesz? (Nembeszélve arról, hogy tárgyakon keresztül terjed a vírus! Tehát a boltok polcain is majd!?)

Ha szűkül a termelés, a cégek bedőlhetnek, így mi lehet a gazdasággal? Vásárolnak-e az emberek bútorokat, háztartási gépeket, ruhákat, cipőket miközben a vírustól rettegnek? Nemzetgazdasági nagyságrendben mérvadó lehet ez? (Megfontolandó megoldás lehet az árúhitel könnyítése -pl. magyar termékeknél, szolgáltatásoknál, állami támogatása a gazdaság működőképességének fenntartása érdekében!)

Mi lesz a forinttal? Milyen tevékenységekkel előzhető meg egy esetleges államcsőd?

Ha csak az egyik szülő keres, akkor hogy fizetik a kötelező rezsit és lakásbérlést, bankhiteleket?

Ha bedőlnek a bankhitelek, akkor mi lesz a lakásukkal? A bankokkal?

Milyen hatással lesz az ingatlanpiacra? Nem robban fel a lakásárbuborék?

Mivel védi a kormány a forintot, a befektetéseinket, a bankban levő pénzünket, a szuperállampapírt? Ha esetleg a forint elértéktelenedik, mert a pénzpiacok kivonják a tőkéiket nembízva a kormányban, akkor a magyarok által finanszírozott állampapírok hogyan lesznek konvertibilisen, értékállóan megbízhatóak? Mi várható egy nemkívánatos államcsőd és forintösszeomlás esetén ezen állampapírokkal és beválthatóságukkal? Milyen konvertibilis értéken menthető ki, ha a tulajdonosa szeretné? Vagy visszaváltásával az akkor éppen aktuális forintárfolyam-veszteségét el kell szenvedni? (Ha a forint értéke megfeleződik pl. a Svájcifrankhoz képest?)

Tudjuk-e, hogy a Vészhelyzet és a többi hasonló jogkorlátozás mit jelent? Lefoglalhatják az autónkat, lakásunkat, termelési eszközeinket a vállalkozásainkból, sőt akár az egész vállalkozásunkat is? Akár segítő segélyszervezetek, akár a betegek, vagy karantén számára?

Milyen veszélyek fenyegetik a személyiségi jogainkat? Elvihetnek, elítélhetnek olyanokért, amikért az elmúlt sok évtizedben nem?

Én mindenkinek azt javaslom, hogy ha eddig nem is érdekelte, akkor is kísérje figyelemmel az arany árfolyamát – hogy nő-e, a forint árfolyamát, -a BUX-ot és a -részvényeket, hogy csökkennek-e! Az ingatlanpiac stagnálását, vagy az árak változását! Az állampapírok értékesítésének intenzitását, sikerességét!

Ezek alapvető paraméterek, amelyek kontrolként mutatják a kormány teljesítményét általuk kevéssé eltorzíthatóan, pontosabban szinte csak a munkájuk külső minősítésével, illetve a várható helyzetet és állapotokat, történéseket!

Az arany árfolyama inkább a lakosság és a nagybefektetők bizalmi indexe. – Fordítottan arányos!

Az, hogy mindezeknek milyen politikai következménye lehet és lesz, azt a történelem fogja megmondani a mi irányításunkkal!

Egy biztos, most elválhat a kamupropaganda az utca hírkimondásától! A dióbél a héjától, a sár az aranytól!

Lópici Gáspár

Kategóriák: Szervezetek

Nem vitatom el senkinek a magyarságát — Hogyan is tehetném, hiszen nem tőlem kapta!

2020, március 11 - 16:02

Identitás. Egyre gyakrabban használt szó, főképp a széljobbról hallatszó erőszakos sürgetés formájában. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint azonosság, ami a szocializáció során alakul ki. A Wikipédia is hasonlóan fogalmaz, hozzátéve, hogy ez az önazonosság, énkép nagyon fontos a személynek.

Na most. A magam földhözragadt módján ezt a dolgot amolyan gyökérfélének képzelem, ami megtart és táplál. Ez eddig akár a széljobbnak is elfogadható.

Hanem a széljobb az identitást olyan karógyökérnek képzeli, ahol egyetlen főág szív föl minden tápanyagot, a többi maximum cérnavékonyságú, fölösleges szálacskaként működik. Nekem meg inkább a fa gyökérzete szolgál például, ami tudvalévőleg azonos méretű a felszínen látszó lombbal, és e gyökérzet minden porcikája képes akár új fát is teremteni. (A répák mellékgyökerei erre nem képesek.)

Így úgy gondolom, az identitásunk sem egyetlen, mindentfaló répából táplálkozik. Sokfélék a kötődéseink, amik akár az idővel is változhatnak. Ebben meg még a véletlennek (sorsnak?) is szerepe van. Az első mindjárt, hogy embernek születtünk, nem fűnek, csótánynak, madárnak. A második, hogy – főemlősök lévén – hímnek, avagy nősténynek: ez a társadalmi szerepünk (későbbi életünk) miatt fontos. (Ennek kutatásával foglalkozna szegény gender, amitől a répagyökerűek tök idegbe esnek.)

Identitásunk harmadik gyökere életünk tágasabb, földrésznyi színtere – pl. Európa, ami szerintem nem annyira a „keresztény” alapokból táplálkozik, inkább a klasszikus, görög-latin gondolatokból.

S csak ezután jön a nem is túlságosan régi, a közbeszédben 1789 óta létező nemzeti identitás. Tök röhej, hogy pont a nemzetthyek kárhoztatják a felvilágosodást, aminek a létüket köszönhetik.

Amikor én azt mondom: elsősorban embernek születtem, másodsorban nőnek, harmadsorban európainak, negyedsorban magyarnak, ez nem rangsor. Mind a négy gyökér erősen köt az emberségemhez, a nőségemhez, európai mivoltomhoz, magyarságomhoz. Sőt a szolidaritásban hívő baloldalhoz.

De nem vitatom el senkinek a magyarságát. Hogyan is tehetném, hiszen nem tőlem kapta!? Még az olyan gyakorló futóbolondokét sem, mint az a szegény propagandista, aki egy másik népcsoporthoz való tartozásával bizonygatja, hogy jobb magyar, mint más. Azzal még nincs baj, hogy egy népcsoporthoz tartozik: a magyarság pont olyan színes, sokféle, mint a legtöbb európai nemzet. Magyarként élünk itt tirpákok, jászok, kunok, palócok, vendek. Ami összetartja a nemzetet, az a közös nyelv – és ami a felsorolt népcsoportokra jellemző: nincs saját nyelvük, magyarul beszélnek. A székelyek is. Van persze eltérés, árnyalat – de ez gazdagítja mindannyiunk közös nyelvét. Gyerekkoromban, a zalai nagyszüleimnél az emberek dorgóban jártak, és vellával hányták a baglyára a szómát. A pesti aszfalton meg a jampik csurgliztak. De, hogy ettől „jobb magyar” lett volna bármelyik a másiknál?

Mintha egy nyírségi azzal húzná a sopronit, hogy ő magyarabb, mert tirpák, amaz meg csak poncichter. Nem is beszélve azokról, akik meg éppen egy már kihalt/föloldódott népcsoporthoz tartozásban látják magyarságuk zálogát, Attila hunjaiban.

A fene tudja, nem vagyunk NAGY család, csak a dédszüleimig tudom, hogy itt éltek Zala és Veszprém megyében. Előfordulhat, hogy az x-edik ősöm avar volt. Akkor én jobb magyar vagyok a hungaristáknál, hiszen régebben vagyunk itt?

Némiképp érthető a székelység (vagy magyarság?) fölhorgadása, hiszen sok méltánytalanság érte őket az elmúlt században. Ahogy egyébként a sziléziai németséget, az ukrajnai lengyeleket, a baltikumi letteket, litvánokat, észteket, a balkáni macedónokat és bosnyákokat, az erdélyi szászokat, mindenütt a cigányokat – és ez csak Európa! De miért gondolják, hogy rajtunk, magyarokon kell elégtételt venniük?

Ez a baj ezzel a karógyökerű „identitással”. Hogy egyetlen támaszt, utat ismer, sőt megtiltaná másnak is, hogy körülnézzen, netán elismerje más nációk eredményeit. Élvezze a nagyon nem magyar Chopin zenéjét, Monet fantasztikus festékmozaikokból összerakott képeit, a fanyar cseh szatírát, a széles, lassú folyamként hömpölygő orosz epikát, lírát. Az meg a nemzeti öngyilkosság bizarr válfaja, ami kitiltaná a magyarságból azokat a honfitársainkat, akiknek a az alkotásaira, gondolataira más nemzetek is kíváncsiak, elismerik azokat.

A székelység (magyarszékely, vagy székelymagyar, esetleg székelymagyarabb?) most éppen látványos akcióra készül: szándékuk szerint holnap (10-én) beterítik a budapesti Hősök terét székelyzászlókkal, nyomatékosítva igényüket az autonómiára. Hogy miért Budapesten, és miért nem Bukarestben – hiszen a román államtól van követelésük? Élek a gyanúperrel, hogy itt kényelmesebb. A román fővárosban tán rákérdeznének: mi ez a lobogó, és hogy kerül a kereszténységével hivalkodó népesség zászlajába a félhold? Túúúdom, valamelyik lófő zászlajából fércelték össze 2004-ben. Igaz kihagyták az eredetiből a vörös színt – tán azt hitték, valami diplomás liberalista ármánykodott Székely Mózes udvarában. Bár érdekes módon az Európai Unióhoz fordulnának, holott köreikben a legerősebb a nemzetek Európája című buggyant ötlet.

Ha nem lennék tisztelettel az emberi gyengeség iránt, most azt mondanám: a répafélék lázadása.

De csak annyit kérek: vegyék észre a kék-sárga lobogókkal takarózó vigyorgó lófejeket, erősen illatozó eszme-tetemeket, amik/akik hatalmuk mindétig való fenntartását remélik attól, hogy összeugrasztanak minket, rácokat, tótokat, svábokat, székelyeket – mindösszesen magyarokat.

Rátesi Margit

Kategóriák: Szervezetek

Szolidaritás, kölcsönös segítség, együttműködés a koronavírus-járvány megfékezéséért

2020, március 11 - 15:51

Kísérteties képet mutat ezekben a napokban Róma és Milano, s megannyi más olasz város. Elnéptelenedett utcák, üres autóutak, utas nélküli buszok, metró szerelvények. Aki csak teheti, eleget tesz a kormány felhívásának, hogy maradjon otthon, tartsa távol magát másoktól, hogy lassítsa – ha elejét venni már nem is lehet – a koronavírus terjedését. Itáliában több mint tízezren fertőződtek meg,  több mint 600-an pedig meghaltak. 600-an meg is gyógyultak ugyan, de még távoli a pillanat, hogy az ember fellélegezhetne – jelentette kedden a Magyar Békekör tudósítója.

NÉPTELEN VELENCE (Fotó:  Marco Di Lauro/Getty Images)

Az olasz kormány és egészségügyi hatóságok egész országra kiterjedő vesztegzára példa nélküli békeidőben. És nemcsak Olaszországban az. Még a vírus bölcsőjének számító Kínában sem hoztak ilyen drákói intézkedéseket. Conte és kormánya nem az emberek félelmére, hanem józanságára, öntudatára, erkölcsi tartására apellál. Azért maradjatok otthon, hogy ne kapjátok el a vírust, ne vigyétek haza szeretteiteknek, s ne adjátok át másoknak, ha megfertőződtetek – hangzik a felhívás. Figyelmeztetnek arra is, hogy lehetnek, vannak olyan fertőzöttek is, akiken nem jelentkeznek a betegség tünetei, mégis fertőzhetnek. Óriási összegeket bocsátottak az egészségügy rendelkezésére, és további óriási összegeket is készek folyósítani. Rendelet születik a hitelrészletek, az egyéb tartozások fizetésének felfüggesztéséről, a munkanélküli segély kiterjesztéséről azokra is, akiknek van ugyan állásuk, de a vesztegzár miatt nem állhatnak munkába.

Orvosok és ápolók többé nem ismernek munkaidőt. Önfeláldozóan küzdenek a betegek életéért és gyógyulásáért. A 61 millió lakosú ország TV csatornáit és internetes weboldalait bejárta annak a cremonai ápolónőnek a fényképe, aki kimerültségében leroskadt egy kórházi asztalra teljes védőöltözetben. Egy orvos fényképezte le. (Lásd a Magyar Békekör Facebook oldalán!) A közös ellenséggel szemben megnyilvánuló ilyen erős szolidaritásra a náci megszállás és az ellenállás óta nem emlékeznek Itáliában.

Kína máris viszonozza az Olaszországtól kapott segítséget: teherszállító repülőgépekkel szállít orvosi felszereléseket, védőruhákat és maszkokat Olaszországnak. Kínai orvosok is érkeznek, hogy megosszák tapasztalataikat az olasz kollégákkal, és beszámoljanak, hogyan tudták feltartóztatni a járványt, és visszafordítani a trendet, elérni, hogy többen gyógyuljanak ki fertőzésükből, mint ahányan megfertőződnek. Kínából ezer lélegeztető gép érkezik Itáliába. Szükség van rá, mert nincs elég. A koronavírus ugyanis a tüdőt támadja, s a súlyos beteg csak mesterséges lélegeztetéssel tud életben maradni.

Luigi di Maio olasz külügyminiszter az olasz TV-ben kedd délután azt mondta, Olaszország nem fogja elfelejteni, ki segít neki ezekben a nehéz napokban, és ki zárkózik el a segítségtől, magát féltve, ahelyett, hogy segítene neki, ezzel magát is segítve.

Az olasz diplomácia vezetőjének nyilatkozatára reagálva a Magyar Békekör arra kérte a magyar kormányt, hogy siessen az olasz egészségügy segítségére olyan eszközökkel, amelyekre szüksége van. A legjobb védekezés a járvány terjedésével szemben a járvány feltartóztatása ott, ahol a legjobban pusztít. A Magyar Békekör emlékeztette a kormányt Magyarország nagyszerű helytállására a Firenzét sújtó 1966. évi árvíz idején.

A Magyar Szociális Fórum köszönetét nyilvánította azoknak az orvosoknak és ápolóknak, akik odaadóan gyógyítják a koronavírusos betegeket, és harcolnak életükért. Arra kéri a kormányt, hogy minden segítséget adjon meg nekik küldetésük teljesítése érdekében – jelezte a Békekör.

A koronavírusnak még nincs ellenszere, ezért könnyen tovább terjedhet. Ameddig fel nem fedezik az ellenszérumot, terjedését csak átadásának megnehezítésével lehet lelassítani.
Számtalan gyógyszergyár és laboratórium kutatja a vakcinát, de összefogás és együttműködés helyett gyakran inkább egymással vetélkednek a sikerért, és persze a profitért. Magánérdek kontra társadalmi érdek. A vírus pedig tovább terjed.

Magyar Békekör

Kategóriák: Szervezetek

Oldalak